|
Фіналісти Книги Року Бі-Бі-Сі 2008! | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Українська служба Бі-Бі-Сі оголосила п'ятірку книжок, які потрапили до фіналу премії Книга року Бі-Бі-Сі-2008. П'ять з 26-ти книжок, які брали участь у конкурсі, було визначено у півфіналі конкурсу в п'ятницю, 5 грудня. У програмі, яку вела Світлана Пиркало, брали участь члени журі конкурсу, телеведучі, Ольга Герасим'юк та Андрій Куликов. Книги подано в алфавітному порядку за прізвищем автора. 5 фіналістів конкурсу
Видавництва книжок, які потрапили до короткого списку, отримають наліпки з написом "П’ятірка року Бі-Бі-Сі-2008". Наші експерти цього року: актор Богдан Бенюк, співачка Марічка Бурмака, телеведучі Ольга Герасим’юк та Андрій Куликов. Бі-Бі-Сі: Що вам найбільше сподобалося? А.Куликов: Книжка Михайла Бриниха ''Шахмати для дибілів'' - ця книга - такий не надто частий у нас жанр як роман діалогів. По-друге, мені страшенно сподобався образ доктора Падлюччо. Мені досі невтямки, як зміг автор у такому обмеженому просторі і з таким обмеженим колом персонажів витворити цілу картину світу. Для того, щоб це зрозуміти – треба уважно прочитати закінчення роману, де йдеться про одвічну боротьбу між добром і злом. Бі-Бі-Сі: З нами на віртуальному зв'язку члени жюрі Богдан Бенюк і Марічка Бурмака. Вони проголосували перед цією програмою, і ось за що вони віддають свої голоси. Б. Бенюк: Думаю, що це неймовірне дійство, яке закінчується на радіостанції, воно має в першу чергу великий плюс для всіх нас українців і українського читача і слухача в першу чергу. Розумію, що кожен, хто буде обирати собі книжку до вподоби, вибере свої п"ятірку, але позаяк на даний момент смак і те світосприйняття, яке було у мене, воно відібрало таких авторів, яких я зараз назву. Це Марія Матіос - "Москалиця". Це Ірена Роздобудько - "Дві хвилини правди". Є дуже хороша крижка для дітей, і думаю, що вона матиме хороший відгук не тільки у дітей, але і у дорослих, бо в першу чергу кожен письменник пише не для дітей, а для дорослих, щоб дорослі з часом повернулися у своє дитинство. Це "Нямлик і балакуча квіточка". Леся Воронина написала її. Далі - фантастичний твір також, на мою думку, це ''Шахмати для дибілів'' Михайла Бриниха і "Молоко з кров'ю" Люко Дашвара. Отака моя п"ятірка. М. Бурмака: Мені сподобалися усі книжки. По-перше мені сподобалося, що вони є, що так багато можна читати українською. Я, чесно кажучи, думала, що справа значно гірша, ніж вона є насправді. З приводу книжок, щось сильніше, щось психологічніше, щось більш розважальне. Але взагалі досить високу оцінку можу дати всьому прочитаному. Але з усіх книжок, які прочитала, мені і Жовна і Ірена Роздобудько, і Денис Кожухов, і Карпа сподобалися. Але буду говорити про фаворитів мого інтелектуального серця. Мені дуже сподобався Михайло Бриних ''Шахмати для дибілів'', можливо тому, що я знаю Михайла Бриниха особисто, можливо, тому що я колись з ним працювала на СТБ, але у нього дуже смачна мова - це дуже приємно і дуже цікаво читати, смішно, весело, серйозно, задумуєшся над цим усім. Це входить у мою п"ятірку, але найбільше, що мені взагалі сподобалося, це - Маріанна Кіяновська "Стежка вздовж ріки". У неї фантастична, дуже гарна жіноча проза. Я не просто впізнавала мої життєві ситауції, я не просто думала про свої пісні, я навіть думала, а чи слухала Маріанна Кіяновська колись мою музику - от таке питання я задавала собі, читаючи, і на якомусь моменті я просто стала забувати, що це український автор, що це моя сучасниця, настільки це висока і вартісна літератури. В моєму списку Маріанна Кіяновська взагалі стоїть на першому місці. Потім мене вразила Марія Матіос. Не тільки "Москалиця" - я взагалі суджу по всьому тому, що я читала і раніше. Це дуже сильний письменник. Марія Матіос - це дуже серйозна психологічна українська література. Я думаю, її вивчатимуть у школі через деякий час. Тому в моїй п"ятірці вона звичайно ж є - це уже класик. Потім я виділяла ''Сарабанда банди Сари' Лариси Денисенко. Це просто книжка, яку я почала читати і почала сміятися. Зараз, якщо мене попросять переповісти, мені це буде складно, але такої літератури, мені здається, дуже бракує. Це те, від чого можна отримати задоволення. Дуже смачно написано. Це комедія ситуацій. І остання книжка, яка у моїй п"ятірці переможців - Леся Воронина - "Нямлик і балакуча квіточка". Можливо тому, що це дитяча література, можливо тому, що це дитяча-недитяча література. Мені було дуже приямно читати. Це саме те, що зараз хочуть читати діти. Бі-Бі-Сі: У студії зараз ще двоє експертів - членів жюрі, які віддадуть свої голоси - Ольга Герасим’юк та Андрій Куликов.
О. Герасим’юк: Теж важко з п"ятіркою визначатися. Хочу сказати, що Денисенко мене вразила. Це перша книжка її, яку я прочитала. Я взагалі з пересторогою ставлюся до жіночого писання. Воно справді виявилося дуже легким читанням, веселим, вишуканим, сучасним, міським. Мені ще було цікаво - я то знаю, що це написано дуже красивою дівчиною, яка є одночасно адвокатом і моделлю, що теж таке поєднаннян рідкісне і несподіване. Що цікаво, воно написано від чоловічого імені. Я весь час читата і прислухалася, чи це хлопець пише, чи дівчина. Хлопець, при тому що він мені подобається своїм характером, все одно трохи такий жіночий. Я стільки весело не сміялася, з таким задоволеннян не читала, як оцю книжку. Марія Матіос ''Москалиця'' - я уже називала, це література, і це варто читати. Там потрясаючі жіночі харакрети і видання дуже красиве, і багато хто це оцінив. Я її також пропоную в п"ятірку. Третя книга, яку я пропоную, це "Молоко з кров'ю" Люко Дашвара. Найбільше, що мені в цій книжці не сподобалося, це, напевне, псевдонім письменниці, як я з"ясувала, бо я не розумію, як можна писати під псевдонімом Люко Дашвар. Бі-Бі-Сі: Її звуть Ірина Черних, вона цього не приховує. Вона сценарист і журналіст. Це вже друга її книжка. О. Герасим’юк: Вона дуже цікава, бо вона говорить про неймовірне кохання. А тільки неймовірне кохання, яке важко показати людям, є справжнє кохання, на моє переконання. Так що читайте. Ірена Роздобудько - моя давня любов - "Дві хвилини правди". Я б її теж пропонувала читати, тому що тут є закручений, дуже гострий сюжет, хоча я можу не погоджуватися з її героїнею - вона уже постійна - дівчина з такою холодною душею, замерзлою душею. І останнє - Олександр Стусенко "Голоси з ночі". Я дуже реготала, коли його читала. Неймовірне баченння життя. Коли людина виходить з дому, і хтось йому сказав, що сьогодні він зустріне свою долю, на ній буде сонячний зайчик. І все , що він зустрічає - це труп жінки, яка загинула в ДТП, і сонячний зайчик по її тілу бігає , а потім у тролейбусі неймовірні його пригоди - іде дівчина із сонячним зайчиком і вона в його уяві виглядає зовсім не його долею. І нарешті він виходить і вклеюється носом у спину із зображенням великого жовтого зайця і дуже дивується. Насаправді, це дуже смішно. А.Куликов: Я піду по наростанню. Назву спершу книгу Артема Чеха "Пластик". За тим іде Олександр Жовна - "Її тіло пахло зимовими яблуками". Далі іде Іван Андрусяк - "Стефа і її чакалка". Скажу, що з тих дитячих книжок, які були у конкурсі, вона мені якраз своєю виструнченістю сподобалася, а ще там дуже важливий момент толенрантності і дружби між народами. Далі Марія Матіос, але мене дивує, чому всі називають "Москалиця", коли тут ще є "Мама Маріца, дружина Христофора Колумба". Ця книжка складається із двох творів , і мені здається, що обидва цілком варті уваги. Ну, і Михайло Бриних - ''Шахмати для дибілів'' - це гідний ендшпіль нашої програми. Бі-Бі-Сі: Всі ці книжки, їх видавництва і читацькі рецензії є на нашому вебсайті. Я також додам свій дорадчий голос. Я згодна з більшістю ваших виборів. Я хотіла б сказати, що Ірина Цілик, "Післявчора" мені також дуже сподобалася. Я так само за Михайла Бриниха -''Шахмати для дибілів'', за Лесю Воронину - "Нямлик і балакуча квіточка". Дуже мені сподобався Люко Дашвар - "Молоко з кров'ю", Лариса Денисенко - "Сарабанда банди Сари" і Марія Матіос - "Москалиця" - вибір також не стільки мій, скільки Української Служби Бі-Бі-Сі, яка в Лондоні читає цю книжку. І за резульатами виходить такий список в алфавітному порядку за прізвищем автора: Михайло Бриних ''Шахмати для дибілів'' А.Куликов А де ж гендерна рівність? Бі-Бі-Сі: Ви думає, бракує чоловіків, він один, але який! Зате у нашому попередньому конкурсі усі були чоловіки. За два тижні - 19 грудня - ми оберемо і оголосимо переможця - автора книги конкурси Книга року Бі-Бі-Сі 2008 року, і переможець отримає 10 тисяч гривень. О. Герасим’юк: І буде йому щастя. Бі-Бі-Сі: Щастя в гривнях. А.Куликов: Так, я от читав, що в Латвії випутили монету щастя номіналом в один лат. Бі-Бі-Сі: І тепер можна купити його на гроші. А.Куликов: Ну, напевне. Я хочу додати, щоб для того, щоб читати, не обов"язково йти в книгарню і купувати книжку. Є бібліотеки. І тим, кому бракує грошей на книжки, треба йти до бібліотек і питати про ці книжки і таким чином наповнювати бібліотеки сучасною українською літературою. О. Герасим’юк: Я теж хочу подарувати книжки, які мені дали читати в межах конкурсу, якійсь бібліотеці. Там є все для душі. Ось, наприклад, сьогодні ми не говорили про детектив, а детектив Наталки та Олександра Шевченків - "Кривава осінь у місті Лева" - дуже закручений. Взагалі, великий вибір книжок. |
Також на цю тему Список учасників конкурсу Книга Року Бі-Бі-Сі24 жовтня 2008 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО Візьміть участь у конкурсі читацьких рецензій-2008!23 вересня 2008 | ФОРУМ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||