BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: середа, 19 травня 2004 p., 16:12 GMT 18:12 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Форум: Єдиний Економічний Простір
Форум ведеться українською мовою. Коментарі, вміщені на форумі, відбивають лише позиції їхніх авторів.

Спільний Економічний Простір є, за його установчою угодою, гібридною моделлю з елементами вільної торгівлі і митного союзу. Ми побачили, що, незважаючи, на весь тиск з російського боку, український президент досі очікує на чіткий сигнал від ЄС щодо організації вільної торгівлі між Києвом і Європейським Союзом. Об'єктивно Брюссель зацікавлений у економічному розширенні на Схід. Суб'єктивно фактичний баланс у сьогоднішній Європі, де домінують політики правого крила, блокує таке важливе рішення. На мою думку, є ризик економічного антагонізму між ЄС та Росією у разі, якщо проект ЄЕП розвиватиметься. Справжня стратегія сусідства полягає в наборі напівсигналів, чимало з яких - потенційно шкідливі для України, Білорусі і Молдови - така собі зменшена модель Східної Європи 1989 року, нині - за лаштунками.
Денис, Франція

Лондон - це як маленьий світ. Mи, українці, росіяни, білоруси, живемо тут разом, допомагаємо один одному. Чому? Тому що ми прості люди, одна мова, культура, релігія, історія тощо. І нікому ми тут не потрібні бідні. Усі тут на нас наживаються. Так само і в великій політиці нікому ми не потрібні з порожніми кишенями. Треба піднімати свою економіку без допомоги США і Британії, не треба забувати, що тільки завдяки їм ми стали бідні і не тільки ми! Чому ми, українці і росіяни, не можемо жити на прикладі США і Британії? Коли наша економіка досягне рівня Польщі, тоді можна і в ЄС з "піднятою головою".
Сергій Філімонов, Англія

Колись Моісей зі своїм народом 40 років блукав пустелею, викорінюючи дух невольників... Хто би нас років із 50 поводив по "незалежності". Хто би навчив Україну рідній мові. Хто би навчив нас любити свою державу. Просто Незалежна Україна. Без всяких Європ та Росії. Не треба Дніпро в Берлінську стіну перетворювати. Зарано ще кудись пертись, бо потім не побратаємо Захід зі Сходом... От Янукович - наробить лиха. Не дасть він "ходу" мові. Не навчить він любити Україну. Не знає він, скільки людей за незалежність нашу померло?! А потім нас "так просто" вже не відпустять. А як і відпустять, то без Криму, Донбасу і Чорного моря, обірваних і голодних. І буде Европа сміятись, Московія знущатися... Хто би тих злиднів повивозив до "любимої" Москви та Європи??
Сергій, Київ

Дістали вже своєю незалежністю. Україна і Росія - одна країна, один народ.
Віктор Шевченко, Вупперталь, Німеччина

Це повний маразм. Україна 300 років була з Росією. За цей час вона отримала все, що тільки можна було отримати. Тільки в останньому сторіччі були і голодомори, і гулаги, і депортації, і знищення "ворогів народу". Кожна мисляча людина жахається ймовірності знову засунути голову в пащу тигра, але правлячій верхівці все до лампочки. Теперішнє керівництво України продає державу оптом та вроздріб. Досить лише пригадати, що з восьми нафтопереробних заводів шість викуплені російськими компаніями. Російський капітал поводиться в Україні ще вільніше, як у себе вдома. А в ЄС нас не приймуть доки не зміниться влада. Бо Кучма себе, та й нас, повністю скомпрометував. 97% українців живуть за межею бідності, в країні йде прихована інфляція, чиновництво корумповане від самого верху і до останньої секретарки в якійсь сільраді, освіта та культура загнані в глибоку прірву, криміналітет повністю зрісся з владою, навіть прем'єр двічі сидів, а Кучма рапортує про економічне зростання. Залишається тільки просити Бога, щоби послав українцям розум, і на виборах щоби проголосували не за висуванця влади, а за опозиціонера, і не важливо, хто це буде - чи Ющенко, чи Тимошенко, лиш би не з бандитської кліки.
Олег Любімов, Закарпаття

Ось кажуть, що українцям треба до ЄС, щоби можна було без перешкод їздити на заробітки до розвинених країн. З іншого боку – треба до ЄЕП до дешевих енергоносіїв, та до братів-слов’ян. Насправді Україні потрібно туди, де вище планка, де є мета – незрівнянно вищій рівень добробуту та спосіб життя, зовсім інше ставлення до життя. Якщо ж відбудеться реальна інтеграція України до ЄЕП, тобто реанімація технологічної інфраструктури (з продукцією, орієнтованою на ринок ЄЕП), перехід на ЄЕПівські енергоціни, - наша інтеграція до ЄС стане практично неможливою. Для тих, хто розраховує інтегруватися в Європу разом із Росією, нагадую, що Росія вважає себе дуже великою щоби кудись входити, згодна тільки поглинати. Наші ЄЕП-інтегратори усе це мовчки мають на увазі, як і усю громаду України.
Михайло, Северодонецьк

Шановні, нема запитань, один жах в душі від того ЄЕПу. Не дай, Боже, все піде за планом комуністів (цей ЄЕП саме таким і є), то знову розум наших дітей буде загальмовано, бо весь розумовий потенціал буде покладено на боротьбу з імперіалізмом і всі талановиті винаходи будуть лише в військових розробках. Вже дітей наших, що вчаться за кордоном, записано в потенційні шпигуни, а при поверненні вони вже будуть ворогами народу. Починаємо історію по тому ж колу? Здається, що зациклились?
Катерина Круліковська, Київ

Головне для мене особисто - це мати можливість їздити за кордон без віз. Я говорю не тільки про ЄС, а й про решту світу. В цьому напрямку і треба нашому уряду працювати. Якщо це станется, то не потрібен мені ніякий вступ до ЄС та ЄЕП.
Володимир, Тернопіль

Все, що мають сказати сьогодні українці: "Ні ЄЕП!". "Ні" в тому вигляді, в якому нас туди прагнуть затягти. Це утворення, де число голосів країни буде дорівнювати її економічному потенціалу (тобто все буде так, як скаже "найпотенційніша з усіх потенційних" країна - Росія), спрямоване на те, щоби підкорити Україну бодай в економічному плані і врешті-решт остаточно ліквідувати її політичну волю. ЄЕП - це друга переяславська "З"рада - початок кінця суверенної держави!
Ростислав, Київ, Україна

Наші керівники або не знають історію, або...
Тільки дурні вчаться на своїх помилках. А як можна назвати наше керівництво, я навіть не знаю.
Володимир, Городище, Україна

ЄЕП нічого спільного з економічними справами. Зрештою, яка може користь для України, з економічного боку, єднатися з країнами, які такі бідні, як Україна? Це – ні що інше, як ще одна спроба відновити імперію. Виглядає, що Кучмі зовсім не залежить на тому, що в історії України він виглядатиме гірше від Хмельницького і його Переяслава. В Хмельницького може і не було альтернативи, але в Кучми їх багато, і йти назад до Москви не є найкращою альтернативою для України. Говорять про ринки збуту українських товарів. Це справа дуже важлива, але для цього зовсім не потрібно ставати московським васалом. Україна може зовсім добре торгувати зі всіма країнами як самостійна держава.
Іларій, Флорида, США

Хочу відповісти, вірніше запитати в добродія з Харкова, про які-такі родинні зв’язки з Росією він так сильно жаліє? Чи про ті, під час яких мільйони українців були замучені "рідними братами" в таборах ГУЛАГу, а може про ті, коли від голодомору, організованого нашими "рідними братами-росіянами" на початку 30-х, вимерли понад 10 мільйонів українців, або може про ті зв’язки, коли під час колективізації були розорені, зруйновані та вивезені до Сибіру мільйони українських "куркульских" сімей, чи може про ті зв’язки, коли "рідний російський генерал" при захопленні Києва у 18-му році приказав "колоть всех штиком кто разговаріваєт на непонятном язіке", а це значить - тисячі киян, місцевих жителів, загинули від багнетів російських варварів, як колись при монголо-татарській навалі. Чи, може, добродій має на увазі "родинні зв’язки" під час царування Катерини, Петра та інших "родинних" царів, які знущалися, нищили, забороняли українську культуру, український народ? Так, ці зв’язки неможливо забути, це було би ніколи не простимою зрадою та кощунством перед мільйонами й мільйонами українців, яких було замордовано в таборах, замучено непосильною роботою в Сибірах, розстріляно під час репресій нашими "рідними братами"-росіянами.
На жаль, знайшлися на сьогодні подібні вам "добродії" кучми, азарови, януковичі, гавриші, дубіни, симоненки і їм подібні, які хочуть знову повернути Україну в ярмо азіатських варварів, щоб продовжувати той страшний геноцид проти України, який ведеться століттями нашими "рідними братами". Але, як доказала історія, ніякі варвари ще не змогли зупинити її хід, навіть попри дуже їх великі, але даремні старання Україна звільнилась з під їхнього ярма. А дуже скоро, український народ ще раз підтвердить правильність свого вибору, зробленого у 91-му, - вибору на користь европейської демократії, культури на противагу напряму "особого пути развития", напряму варварів.
Тарас, США

Ні і ще мільйон разів ні!!! Нас тягнуть туди Президент та його оточення тому, що там працюють їхні гроші, які не є прозорими. Нам не потрібен ні Схід ні Захід, нам потрібно самим працювати наполегливо на процвітання нашої квітучої України. Ми можемо все. Кожного дня ми бачимо якісь новинки, заходячи до продовольчих крамниць. Так це ж в той час, коли ВЛАДА заважає працювати підприємцям, а уявіть собі, що буде, коли ВЛАДА перестане заважати, а як заграє наша Україна, якщо ВЛАДА почне допомогати тим, хто хоче працювати?
Олександр, Київ

Ми все одно кудись вступимо: або в ЄЕП або ЄС, і все одно нами будуть керувати: або з Брюсселя, або з Москви. "Нове покоління" обирає Європу. Ситніше там. Навіть на форумі більшість дописувачів бореться з ЄЕП, перебуваючи у ЄС. І нам всім теж хочеться. "Мерседес" краще "Жигуля". Хто буде сперечатись. Та тільки чи дадуть нам порулювати тим європейським "Мерседесом". Може тільки помити доручать... десь у Іраку.
Ігор, Олександрія

Товаріщ з Харкова, який навіть імені не має - не українець. Якщо йому українець не брат, а з росіянами він у близьких стосунках, то чого він не їде до Росії? А тому, що всі байки про братні народи - то лише байки. Ніхто нас у Росії не чекає і ніколи не чекав. "Чємадан-вакзал-расія" - гасло для українофобів. Коли ж ми нарешті усвідомимо, що НАША доля тільки в НАШИХ руках і ми САМІ маємо дбати за НАШ добробут. Ніякі ЄЕПи не покращать економічного стану країни та добробуту громадян. У мене є конкретне питання: чому не був проведений референдум по вступу України до Єдиної Економічної Прірви?
Андрій, Львів

Рух в одному напрямку призводить до віддалення від того, що лишається у нас за спиною. Твердження, що рух до ЄЕП наблизить нас до ЄС, є хибним і є ще одним підтвердженням безпорадності влади (чи небажання) створити в Україні умови, за яких ми могли би приєднатися до ЄС. Доречі вже лунають у владних прошарках висловлювання, що Україна переглядатиме ставлення до вступу до ЄС, що нам не обов'язково вступати до ЄС, достатньо створити умови, які б відповідали вимогам членста у ЄС. Дивно це чути. Однозначним є одне: в тому чи іншому випадку теперішня наша влада неспроможна це зробити! Приєднання до ЄС не самоціль, а лише засіб вирвати країну з прірви свавілля влади - адже всім відомі принципи ЄС, один з яких, наприклад, -прозорість діяльності влади. Підкреслю, що в ЄЕП нас "беруть" і так. Що передбачає вступ до ЄС для влади? Це втрата владою таких важливих наразі для неї чинників як корупція, використання адміністративного ресурсу, інші порушення - в т. ч. і прав людей (відомі, наприклад, злочинні діяння влади, передбачені ст. 157 ККУ, перед виборами у Верховну Раду, але жодної кримінальної справи не порушено - таке не можливо у країнах ЄС). Отже, приєднання до ЄЕП є вигідним для влади. За умов демократії наша теперішня влада вже давно б змінилась, але... Допомагає адмінресурс... Та і менталітет окремих українців, які здебільшого вважають себе українцями лише за географічним фактором, за всіма іншими - це колишні "малороси", вважає, що Україна може жити "тільки з Росією"... Отже, ціль влади - щоб було побільше в Україні "малоросів" і поменше українців. Адже УКРАЇНЕЦЬ це ЄВРОПЕЄЦЬ, ЄВРОПЕЄЦЬ це ЄС, а ЄС це ВТРАТА ДЛЯ ТЕПЕРІШНЬОГО НАШОГО КЕРІВНИЦТВА ВЛАДИ! Обирати - українцям.
Володимир, Бориспіль

Єдиний Економічний Простір - це шлях збереження князівства КУЧМИРУСИ та створення НОВОЇ ОРДИ. Хазари та бояри йдуть на все, щоби зберегти владу, маєтки... "Слово о полку Ігоревім" завжди буде відлунням нашої історії. Кожна людина несе відповідальність за свої дії. Але якщо за ті дії буде платити цілий нарід - НІ НОВІЙ ОРДІ!
Віто Ткаченко, США

Я вважаю, що на сьогодні взагалі недоречно говорити на тему, яка приречена на фіаско, а чому так - можна подати мільйони аргументів. Початковий з них: Україна ніколи не матиме іншого, окрім (колоніального узбіччя екс-імперії) якогось статусу у новоутворенні, яке по суті своїй не допомагає, а закладено для збагачення Росії і використання інших країн цього утворення як безплатних корів!
Юрій Голуб, Трускавець

Я з жахом спостерігаю, як моя країна стрімко втрачає свою так важко здобуту незалежність. Невже ніхто не розуміє, що від Росії нам не варто очікувати нічого доброго? Панове, згадайте ж нарешті нашу історію!
Антон, Дніпропетровськ

Хочеться сказати про "бездумно розірвані родинні зв'язки". Коли мого діда радянська влада заморила голодом в 1933, а його старшого - 16-річного! - сина, мого дядька, кинула до тюряги за вкрадену торбинку макухи, ніхто не питав, чи мої родичі не будуть проти розриву родинних зв'язків. Коли мою тітку доля закинула на Сахалін й вона вже там і залишилася, а інші брати й сестри - хто загинув на війні, хто залишився жити, але вже в різних кутках неосяжного Союзу - теж ніхто не питав згоди на розрив родинних зв'язків. Повір мені, невідомий земляче з Харкова, я співчуваю, що тобі, мабуть, з точки зору фінансової, нелегко побачити своїх родичів на Курщині чи Білгородщині. І ніхто не збирається віднімати і не в змозі відняти твоєї більшої компліментарності (за висловом Льва Гумільова) до російських своїх братів, ніж до хохлацьких племіників. Але ти вже дозволь нам, твоїм не дуже рідним хохлацьким родичам, вибирати, куди прагнути: до Європи, чи до Азіопи. Звісно, ніхто нас не прийматиме з розкритими обіймами, звісно, світ весь дуже прагматичний, хоч і не дуже розумно влаштований, але все одно він викликає більше довіри ніж Росія, оскільки доки вона існує, буде прейматися збереженням величезної території або й надбанням нової земельки, і завжди існуватиме потреба в хохлах-солдатах, хохлах-робітниках. Я добре знаю настрої в Харкові і знаю, що історія нікого не вчить. Як би це зрозуміти усім нашим братам і братчикам, що ЄЕП - це форма затягування до оновленої імперії, в якій нам добре пригадають 1991 рік? Чи ти, дорогий земляче, ніколи не чув висловлювань, що, мовляв, серед хохлів у минулу - Вітчизняну - війну була половина зрадників? А мені доводилося ковтати часом таке, хоч і підслухане, але все одно гидке. Ніколи собі не прощу, до смерті не прощу, що не закрив пельку тим, не знаю як назвати, людцям.
Євген, Харків

Ми, українці, маємо великий потенціал у створенні могутньої європейскої держави, так чому ми маємо кудись приєднуватися?
Володимир, Дрогобич

Перед тим, як висловитись, хочу звернути вашу увагу на заголовок запропонованої теми "ЄЕП проти ЄС?" Невже розпочинається новий етап "холодної війни", щоправда інформаційної? Мовляв - якщо ви там, то проти нас. На мою думку, це принизливо по відношенню до держави України і її громадян. Ми прагнемо жити краще, а для цього й шукаємо можливі варіанти. І, наскільки я розумію, Україна має намір вступити в ЄС, а чи хочуть її там бачити?
Микола, Тернопіль

ЄЕП - це суто політичний проект без особливих надій на майбутнє. Це добре розуміють його і творці - справжні, і його противники, а "населенню" пояснюють: а)ЄЕП - "світле майбутнє" (Схід); б)ЄЕП - "шлях у пекло" (Захід). Насправді - не переймайтеся, шановні! Все мине...
Сергій, Київ, Україна

У нас величезна кількість родинних (і всяких інших) зв'язків з Польщею, у мене самої родичі в Польщі, але, коли у них виникла можливість покращити своє становище і вступити до Євросоюзу, хіба були якісь сумніви?! Тепер нам треба тягнутися до них, росіяни на нашому місці, або на місці поляків, теж не вагалися б ні хвилини. Тільки українці всерйоз роздумують, чи варто вилізти з болота, чи так і лишатися в ньому - а от там і ще хтось сидить! Дочекаєтеся, що Росія буде швидше нас і в НАТО, і в Євросоюзі, з таким відношенням до себе. А вже тоді росіяни про родинні зв'язки не згадають! будьте певні.
Iryna, Lviv

Ні і ще раз ні!
Ростислав Чаплинський, Іньямбане, Мозамбік

Українців в Італії (Португалії, Польщі, Росії і т.д. і т.п.) обкрадають і принижують не лише українці, а й представники корінних народів, і багато інших, хоч про це, може, і менше пишуть. Але те, що діється на території інших держав, належить до їх юрисдикції, і вони ПОВИННІ навести з цим лад, а не відвертатися з посмішкою, як роблять їх поліцейські. А їдуть українці в інші країни не тому, що "кидаються в різні сторони", а тому, що не можуть тут вижити, і це нормально, в епоху глобалазації. Поляки, чехи, білоруси, росіяни - усі їздять. Щодо почуття єдиної нації, цього справді нема. А от якщо б Україна розділилася... Західна частина безумовно була би вже в Євросоюзі, тут і ментальність інша, і з минулим у вигляді пам'ятників незабутньому вождю давно покінчили, та й свій народ тут більше все-таки поважають. А без цього яка повага може бути з боку інших?! І це будо б добре для всіх, бо тоді Східна Україна мала би можливість воз'єднатися із Західною, але вже в Євросоюзі. Подібно як німці воз'єдналися. На жаль, цього з нами не сталося... тому ми разом, але роз'єднані.
Iryna, Lviv

Тим часом ознайомтеся з думками, висловленими на цю тему раніше.

News image

Ох ці "історичні реалії і культурна близькість з Росією", треба ж трохи дивитися вперед, адже історія пишеться сьогодні. Татаро-монгольська ярмо теж була історична реальність, тож нам так і сплачувати данину досі? А стосовно культурної близькості, так зайдіть, шановні, на абиякий російський форум, де будь-яка українска тема обговорюється, та почитайте - що й в яких словах про нас там наші близько-культурні сусіди пишуть. Приєднання до Євросоюзу - це велике благо, як для економіки, так і для країни в цілому. Досить порівняти євроновини й те, чим сьогодні живе наш великий сусід, які у нього реформи і зміни, і про що ще можна казати?
Сергій, Донецьк

Шкода, що Ви не повідомили нам, хто на ці питання буде відповідати. Одні питання у мене є до Уряду України, інше для Чиновника Європарламенту, інше до редакції новин Бі-Бі-Сі. Буду цілитись у Європарламент. Ось таке би запитав: Маневри нашого керівництва в справі європейської інтеграції незграбні і непослідовні. Але і Європейська сторона не більш послідовна. Чи не має Європейська сторона в цій справі іншої, прихованої мети? Україна роками животіє розкрадувана злочинним керівництвом. Чи не є цей її стан тим, до чого негласно прагне і Європа? Чи не стала Україна таким собі політичним В’єтнамом для Брюсселя і Москви?
Юрій Васідлов, Івано-Франківськ

Потрібно пам'ятати, що ЄЕП для значної частини громадян України - це відновлення бездумно розірваних родинних, економічних і культурних зв'язків. Мені набагато ближчий мешканець Курської, Бєлгородської чи Орловської області, аніж поляк, чех і західний українець.
Без імені, Харків

Я вважаю, що, об'єднавши зусилля, можна ефективніше розвивати економіку. Потрібно не вибирати що краще - старі сусіди чи нові, а уживатися з обома. У нас є багато чого спільного з Росією, у нас налагоджуются відносини з ЄС, тож давайте розвивати обидва напрямки. Ще Шарль де Ґолль говорив, що Європейська держава має простягатися від Атлантики до Уралу. Тому єдиним критерієм є необхідність мати Росію на боці Європейської спільноти.
Володимир, Франція

Ми мали досить багато часу переконатися, що таке "російський напрямок". А від того, що чотири бідні (економічно) країни об'єднаються, вони багатшими не стануть. Проблема лише в тому, що керівництво України дивиться на все іншими очима і до виборів вони можуть ще таких дров наламати...
Михайло, Вірджинія, США

Ніколи не задумувалися, чому тільки в гуморі можна почути про хохла-хитруна? В натурі ж хохол усьо "житіє" або вступає кудись, або вступає в щось? Мораль?Дуже проста: мудре-хитре дитя дві циці ссе...
Григір Полевський, Кайзерслаутерн, Німеччина

Нам сам Бог велів у Європі прописатися. З моєї точки зору оптимальний вихід буде у поділі України на Західну (з домінантним українським населенням і приналежністю до Європи) і на Східну- де більшість зможе реалізувати свої віковічні мрії про возз'єднання з братнім народом. До речі, Павло Штепа у своїй книзі "Московство" висловлює вагомі сумніви, щодо братності. А щодо ЄЕП - то при прагматичному підході з позицій національних інтересів і при певній агресивній політиці з будь якої угоди можна зробити собі вигоду.
Юрій, Івано-Франківськ, Західна Україна

Щодо того, що Україна не була нiколи частиною Європи та не було будь-яких зв'язкiв, дозволю з вами не погодитись. I не тому що я "романтик" чи ультра-патрiот, але i тому що знаю українську iсторію. Дiйсно, керiвництво УРСР не мало багато полiтичних зв'язкiв з Європою (це i не дивно, ми ж бо були пiд Росією). Але уряди незалежної України i на початку минулого столiття (УНР, Директорія...) i пiд час другої свiтової вiйни пiдтримували тiснi полiтичнi зв'язки з Європою. Перед тим були українськi гетьмани, якi також мали стосунки з Захiдною i Центральною Європою (Мазепа). Якщо пiти далi, то матимете Анну, королеву французьку.
Андрій, Ванкувер, Канада

Звичайно, нам тут на заході України не мариться єднання з далекими азійськими країнами, або з могутньою Росією, як альтернатива єднання з близькими Польщею і Угорщиною. Тим більше, що досвід реалізації західного вибору західних сусідів видається нам позитивним. Але є реалії історичної і культурної спільності з Росією, котрі не треба зневажати.
Юрій Васідлов, Україна

Колись у журналі "Крокоділ" прочитав анекдот: Ішли англієць з шотландцем. Разом йшли, разом скарб знайшли. Англієць каже: "Давай розділимо його по справедливості!" А шотландець: "Е ні, краще порівну!" Не знаю як у англійців з шотландцями, а от у України і Россії розуміння рівності і справедливості зовсім різні, і не варто встрявати в угоду, де нас без нас женитимуть і за нас прийматимуть рішення одноосібно своїми 80% відсотками голосів. Виступаючи за ЄЕП, наш український "мудрець" думкою багатіє, що отримає дешевий газ і вільний доступ до сусідських ринків, а насправді отримає дорогі енергоносії і вільний доступ чужих товарів до нас.
Володимир Грудько, Харків

Коли питають: "Куди Україні рухатися - до ЄЕП чи до ЄС?", варто б спитати: "А де люди живуть краще?" Наші ж урядовці питають: "А что я лічно буду с етого іметь?" Це питання, об яке в Україні спотикається будь-яка справа. Наші можновладці живуть за принципом "Влада дається людині один раз, і зловживати нею потрібно так, щоби не було розпачливо прикро за бєзповоротно втрачену можливість". Отак і живемо.

Документи з ЄЕП, підписані Україною, більше схожі на протокол про наміри. Тому я вважаю, що це - передвиборчі маневри, спроба Януковича набрати очок. Пригадаймо все, що казали спершу про ЄС, потім - про СОТ. Пригадаймо, як міністр економіки Хорошковський гастролював Україною і переконував усіх, що до СОТ ми ось-ось вступимо. До речі, в Донецьку йому було сказано, що ця поквапливість зі вступом до СОТ явно пов'язана з виборами президента. Враховуючи постійні розумування можновладців про братню Росію, я певен, що ЄЕП - це передвиборчий маневр з метою отримати голоси російськоорієнтованої частини українського електорату.
Анатолій, Артемівськ, Донецька область

Чи потрібно врахувати: Хто у Европі купуватиме за нормальну ціну українські "високо технологічні, науково сучасні, естетично конкурентоздатні вироби з екологічно безпечного середовища" так, щоб поповнювався державний бюджет? Куди подіти бідних і безробітних? Чим платити за тепло взимку? То чи не обовязково спочатку радикально приборкати "рідних" казнокрадів та аморальних (або п'яно екзальтованих)придурків і в співпраці з усіма("добрими, яких Бог послав") сусідами приєднатись тверезим розумом до власної української гідності? Чи може вельмишановна Бі-Бі-Сі організувати форум союзу Здоров'я і Розуму?
Анатолій Вишневський, Москва

ЄЕП - не міждержавна, а міжкланова угода. Перше, що буде зроблено - експорт на пільгових умовах труб великого діаметру, які випускає "Зять - 2".
Ольга Наливайко, Україна

ЄЕП - повна халепа і точний аналог Переяславської Ради. Невже ми ніколи не вийдемо з-під впливу Росії? Одного разу Господь уже дарував нам шанс - Вячеслава Чорновола. Ми цим шансом знехтували. Але Господь милостивий - Він дав нам шанс удруге. Тож панове Тимошенко, Мороз мають сховати свої амбіції подалі й згуртуватися довкола Ющенка. Тоді ми вступимо до СОТ, ЄС і НАТО, а не до структури з непристойною назвою ЄЕП.
Віктор Галицький, Київ

Перш ніж кидатися в різні сторони і гадати, з ким це нам буде краще житися - з Європою чи з Азією, українцям треба навести лад у власній країні і між собою. Засоби масової інформації майорять повідомленнями про переслідування українців такими ж українцями в Італії, Польщі і т.д. А на кордоні українські митники оскаженіло "трусять" своїх же земляків, вибиваючи з них останню копійку, бачачи в кожному "контрабандиста". Подорожуючи Європою, я помітила, що німець німця на кордоні не принизить, поляк поляка не скривдить, а нашим братам-українцям, одягненим у прикордонні форми, тільки своїх і подавай. Нема елементарного почуття взаємозв'язку, почуття належності до ОДНІЄЇ нації. Кому ми такі потрібні?Наталія, Берґгайм, Німеччина

Ім'я
Прізвище*
Адреса
Країна
Електронна адреса
Телефон (з міжміським кодом)*
* заповнювати не обов'язково
Ваші коментарі
Бі-Бі-Сі залишає за собою право редагувати коментарі і не ґарантує публікації всіх листів
Також на цю тему
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження