BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: четвер, 15 квітня 2004 p., 13:37 GMT 16:37 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Якою мовою?
В Україні Національна рада з телерадіомовлення оголосила, що відтепер видаватиме ліцензії лише тим національним і міжрегіональним телеканалам та радіостанціям, які вестимуть програми повністю українською. Виняток становитимуть компанії, які працюють у місцях компактного проживання національних меншин. Раніше від українських телерадіокомпаній вимагали забезпечувати більше половини ефіру українською, але критики кажуть, що такі привила не змогли стримати того, що вони називають майже повною русифікацією ефіру.
Що думаєте про це ви?
Цей форум закінчено, а нижче можна ознайомитись з думками наших дописувачів.

ДВАДЦЯТЬ ПУНКТІВ МОВНОГО ПИТАННЯ В УКРАЇНІ

1. Українці - народ, що зазнав таких актів геноциду, як ні один інший народ світу.

2. Після таких жертв, він не лише фізично продовжує існувати, але й далі самоідентифіковує себе як нація.

3. Найжахливіші злочини проти українського народу були здійснені ні поляками, ні німцями, а саме росіянами.

4. Саме тому росіяни не мають найменшого морального права закидати українському народові звинувачення у мовній неповноцінності.

5. Українська культура не обмежується селянсько-народницькими обрядами, а є однією з вершин на яких тримається європейська культура, нарівні з польською, французькою, сербською та ін.

6. Творцем української культури був увесь український етнос.

7. Тому культура українського народу має плавний перехід від культури нижніх верств (селян - колгоспників) до культури вищих верств суспільства (дворянства - інтелігенції).

8. Росія ж завжди мала чіткий бар’єр між золотими палатами в яких розмовляють, то німецькою, то французькою, і глибинкою де спілкуються, то російською, то тюрксько-російською.*

9. Українська мова не тільки в сфері культури, але й в технічній термінології не поступається іншим мовам.

10. Проблеми не з технічною українською мовою, проблеми з технічною українською інтелігенцією, що не бажає нею спілкуватися.

11. Твердження, що російська мова є досконаліша для вживання в техніці в порівнянні з українською – безпідставна. В самій російській мові більшість технічних термінів іноземного походження: телеграф, агрегат, комутація, інтерполяція,....

12. Критикована ж українська має свої влучні назви речей і понять іноземного походження, наприклад, те ж саме метро, яке українці назвали підземкою.

13. Не продовжуючи далі можна стверджувати, що об’єктивних причин упосліджувати, чи відсувати на другий план української мови нема.

14. Усі спроби послабити, чи пригальмувати розвиток і поширення української мови, повинні сприйматися, як злочин проти усього українського народу.

15. За цей злочин необхідно карати як на державному рівні, так і на рівні міста, села, вулиці, колективу, і т.д.

16. Цілком вірно те, що якщо Європа заговорить турецькою і арабською, то це буде кінець цивілізації, яку називають європейською.

17. Так само Україна без своєї мови втратить увесь свій цивілізаційний пласт, що нагромаджувався протягом тисячоліття.

18. Необхідно викорінити і позбутися ганебного рудимента нашої історії, що зветься російськомовність, а також позбутися його байстрюка – суржика.

19. Народ без власної мови претендує лише на роль меншого брата, малороса, хохла...

20. Українська мова – це мова великого народу.
Орест Джміль, Львів

Навіть у Бразилії в урядових школах викладають українську мову, достатньо нащадків українців;чому недооцінювати цю мову в самій Україні?
Emilio Gaudeda, Brasil

Я за те, щоб російську заборонили повністю. щоб навчились української, а російську можна вивчити приватно.
Ніна Падун, Польща

Це просто жах, що дуже багато людей в поглядах схожі на нацистів. Ми ж усі брати, слов'яни.
Shurik

Оскільки українську мову зневажали та ображали ще з 1654 року, це було необхідним кроком уряду, аби зробити це законом. Я думаю, що це єдиний шлях, аби українська мова знову процвітала. Я також думаю, що уряд повинен пом'якшити опдаткування, надати переваги та гранти деяким з галузей бізнесу (особливо в науці, мистецтві та ЗМІ), аби вони використовували українську мову.
Влад, США

І не тільки мова. Чарівна ідея виникла у містечку Тисмениця (Ів-Франківськ) : в кількох метрах від пам'ятника Шевченку збудувати торгово-готельний комплекс. Перший поверх - торгівля, другий - ресторан, третій поверх - готельні кімнати. Міська рада на чолі з головою проголосувала за цю будову (пачка баксів замість Серця). Уявляєте ідилію: вечір, хрущі над вишнями, на фоні нової церкви, що купається у промінні вечірнього сонця, стоїть задуманий наш світоч, Тарас Шевченко, з другого поверху крізь п'яні викрики лунає "Мурка", а те що лунає з номерів третьго поверху в телебаченні маркується червоним квадратиком. Чи може в номерах будуть грати в шахи ? Неповний комплект...Чогось не стає... Ага ! В одному з відділів торгового центру має бути секс-шоп, а справа від пам'ятника Шевченку відкрити громадські туалети. І буде повний комплект.
Нестор, Львів

Рішення нацради з питань телерадіомовлення є надзвичайно важливим для України,але ще більш важливішим є його виконання,хоча це рішення обовязково повинно було бути прийнято з перших годин незалежності України,що лежить на совісті першого президента України. Але найбільш мене шокував та обурив коментар гаранта, що мовлення на держрадіо та ТВ каналах, тобто в держ. установах суперечить Коституції України. Цей нонсенс з вуст президента заслуговує не тільки бути в книзі рекордів Гіннеса, бо Україна єдина країна світу де вживання державної мови розглядається її президентом як порушення Конституції, єдина країна, де на державному рівні незаконно вживається чужоземний суржик з активної підтримки президента та уряду,але вимагає негайного імпічмента президента як зрадника українського народу. Фактично президент та уряд проводять насильницьку русифікацію України, більше три четверті населення якої спілкується українською. За героїчний захист національних інтересів Рассєї, Путін мабуть пообіцяв Кучмі посаду голови Старейшин народів півночі Росії після жовтневих виборів, бо український народ, я впевнений, обере свого українського президента, щоб накінець почуватись як усебе вдома, а не як чужинці на своїй рідній землі. Фактично мовна проблема полягає не в російськомовному населенню,а в першу чергу в керівниках держави, які грубо порушуть та ігноруть закон Украіни про державну мову. Бо якби в держустановах, на телерадіо звучала держана мова, як це є у всіх країнах з перших днів неалежності України, то проблеми мови взагалі б не існувало. Наприклад, у такій багатонаціональній країні як США всюди на державному ТБ, радіо, держустановах вживається єдина державна мова,а на побутовому рівні можна вживати мову яку бажаєте, це ваша особиста справа і ніяких демонстрацій на захист мов нац. меншин нікому і в голову не приходить проводити. Тим більше не можливі такі ганебні заяви держ. діячів на кшалт Кучми, що привело б до негайної відставки державного діяча будь якого рівня.Разом з тим нац. меншини на місцевому рівні мать свої телерадіоканали на комерційній основі. Ці ж положення закладені і в рішенні нац. ради і ніякої дискримінації в цьому не має, окрім дискримінації переважаючої більшості народу України, яку він терпить столліттями і аж до сьогоднішнього дня в своїй вільній країні, від президента та уряду. Рішення нац. ради є дуже необхідне, справедливе, правильне і зрозуміле.
Тарас, США

Найприкріше, що український ефір повинен "накладатися" зверху, а не є спонтанним явищем... А питатися якою мовою повинні вестися трансляції - просто абсурдно: все одно, що в Німеччині сумнівалися чи доцільно розмовляти на німецькій, чи може все таки на російській мові; вони ж все таки їх завоювали...
Святослав, Ів.-Франківськ

Це один з принципових законів, які постановлено УНР. Цей закон окріпить відродження національної свідомості та припинить нахабну русифікацію на Україні. Національним меншостям потрібно дозволити плекати їхні традиції, але за їхні гроші. Треба також в не менший спосіб наполягати, щоб українська меншість в інших країнах- Росії, Литві, Казахстані, і т.д.- мала такі самі права. За даними статистики в середньому у кожній з колишніх республік Радянського Союзу є 10 % українців. Таке рішення повинно також обмежити існуючим теле та радіоканалам 100% вживання мов неукраїнських.
Ihor, Canada

Панове редакція! "В городі ХОрькові" влада зганяє бюджетників на чергову першотравневу демонстрацію. Мабуть знову "підтримуватимемо політичну реформу" або "єдиного кандидата" від псевдодемократичних сил. Не бажаєте обговорити цю тему? Тепер по суті обговорюваної справи. У Оксани Пахльовської у статтті "Україна, шлях до Європи через Константинопіль" є прекрасна фраза: "Україна належить до держав Візантійського типу, де суворість законів компенсується необов'язковістю їх виконання"(як бачите я не лише анекдоти вмію цитувати). Так що панове захисники російськомовного населення, не переживайте, кому треба, той і далі мовитиме російською, а от кого треба, того і "прикриють". Панове правозахисники! Вам не здається, що час вже взяти приклад з екологів і створити Світову книгу вимерлих і вимираючих мов? І українську до неї занести не поряд з ївритом, а поряд з латиною і санскритом! Спробуйте покрутити ручки FM приймачів. Так, українську Ви зустрінете, але це у, кращому разі, 5-ти хвилинні випуски новин, у гіршому, після того як "діджей" веселитиме публіку російською, поставлять, як на посміховисько, рекламу українською. Є ще Перший канал національного радіо (не на FM), але там стільки реклами і такої якості, що
коли диктор виголошує: "Говорить Київ - слухає вся Україна!" хочеться додати: "Аж вуха в'януть!". Свіжий приклад - пів на дев'яту, дітки збираються в школу, а тут їм Перший національний і російський препарат імпаза з лекцією про кровонаповнення статевого органа! Чи є ще десь у світі, щоб СТІЛЬКИ і ТАК рекламували ліки, як на українському радіо?! Знайти в ефірі серйозний україномовний канал неможливо! Думати українцям заборонено! Всі мають стати отакими як Вєрка Сердючка! Оце рожева мрія наших можновладців! Над цим-же наполегливо працюють і телеканали. Там є ще додаткові "свєрхзадачі" - зробити українців схожими на дебільних героїв латиноамериканських або російсько-українських серіалів, та зробити увесь той бруд, що його збирає Дмитро Нагієв НОРМОЮ ЖИТТЯ! В городе ХОрьковє не можливо у кіосках придбати україномовну прессу. Скрізь лише "цицькасті красуні"! Якщо вже боротися за українську мову, тореба вводити особливий податок - на російськомовну пресу. І за йго кошт підтримувати україномовні видання. Не сама по собі зникла українська мова з теренів України, це є результат цілоспрямованої політики. Не повернеться і не відродиться воно сама по собі, над цим треба довго, наполегливо і важко працювати.
Харків'янин

Якщо, як видно з цього форуму, народ розкусив, що до чого практично відразу, то гра в "гарного президента", коли вона дійсно мала місце, провалилась. І Президент має знов "дякувати" здатному продати все і кожного Медведчуку за цю чергову ганебну підставу. А говорити треба милою українською нам з вами, не чекаючи, доки нам на це вкажуть зверху, а чи й вчергове продадуть і мову, і країну, і нас самих відомо кому. Це вже буде справжня ганьба. Підведіть голову, шановні українки та українці, і благослови нас Бог!
Viktor, USA-Ukraine

З теорії міжзоряних контактів: коли у космосі зустрічаються дві цивілізації з різним рівнем інтелектуального розвитку, спілкування йде мовою нижчої за розвитком цивілізації. Адже розумнішим легше вивчити мову менш розвинених. Чи потрібні коментарі?
Ігор, Київ

Я вважаю, що Україна для українців( не пам'ятаю, хто сказав), а хто проти цього - геть звідси. А взагаалі то виють про русифікацію не росіяни, а євреї, бо вони бач, не зможуть далі в наших школах вчити українських дітей "суржику з української", хоча вони б'ють себе в груди і кричать, що вони націоналісти. А я вважаю, що націоналізм - суто жидівське явище, а антисемітизм,- це лише їхнє, сіоністське прикриття. Справжні українці - це не націоналісти, а патріоти своєї батьківщини. А наш шановний президент - масон. Коментарії, як то кажуть, зайві.
Олександр, Краматорськ

Мова в Україні лише одна- російська!!!
Igor, USA

Коли я почув про те, що президент України висловився проти рішення Національної Раді, я несподівано зловив себе на думці, що такий сценарій уже прокручувався у Росії. У нас приймався "поганий" закон про мітинги, але "гарний" президент став на захист народу. Незважаючи на те, що я за збереження прав російськомовного населення на Україні, а ле такі трюки залишають на душі розчарування.
Григорій, Росія

В Україні мовники мають мовити на тих мовах, на якіх спілкуються їхні глядачі/слухачі. Оскільки в Україні мовою повсякденного спілкування є не лише українська, а ще й російська, то влада і політики, які намагаються стати владою, мають враховувати це. Інакше йдеться про порушення прав громадян.
Критик критиків, Суми

Рішення про мову - це спосіб посіяти ворожнечу на Україні. Там, де майже половина населення - російськомовна (так вже сталося історично), штучно впроваджувати українізацію - це спосіб запалити багаття розбрату. Мало нам поганого керівництва державою, треба ще й міжнаціональні проблеми. Тільки нерозумні люди можуть йти на конфронтацію там, де треба бути дуже й дуже обережним. Або це дуже хитра акція: погана Нацрада приймає дурне рішення, а добрий президент його відміняе, заробляючи на цьому політичний капітал.
Олександр, Київ

Душу й тiло ми положим за нашу свободу,в рiднiм краю панувати не дамо нiкому.
Svitlana, USA

Навряд чи можна вітати таке рішення. Рівень україномовних програм на телебаченні не просто низький. Фактично, вони дискредитують ідею відродження української культури. Якщо перші спроби перекладати фільми українською були дуже вдалі (того самого Альфа російською ані я, ані мої друзі вже й дивитися не можуть), то зараз ці переклади виглядають дитячими спробами, або курсовими роботами студентів з Китаю... Фактично, у сучасній українській культурі є лише кілька десятків імен, які можуть зацікавити масового глядача. То звідки брати нових? Мабуть, треба починати саме з місцевого телебачення, де й має навчатися нова телевізійна еліта. Навчатися у конкуретному середовищі, змагаючись з найкращими зразками світового (у тому числі й російського) телебачення. А поки-що ми вимикаємо Москву, протиставляючи їй Поплавського. Отже, чи є привід радіти з цього? Я його не маю.
Андрій, Київ

Я переконаний, що народ України хоче жити у вільній демократичній країні, де вибір належить власне громадянам, а не державним чиновникам. Кожний обирає мову свого спілкування свідомо, а держава має забезпечувати рівні права усім громадянам. Рішення Національної Ради, на мою думку, задумане як таке, що має скласти неправильний імідж про опозицію напередодні виборів. На жаль, нинішня корумпована та непатріотична влада перед виборами президента свідомо ділить українців за мовною ознакою. Прикро, що задля досягнення політичних інтересів вузького кола людей використовується саме мовне питання. Хоча, на полі бою будь-яка зброя придатна. Я щиро люблю Україну і бажаю добра усім, хто живе на цій землі. Українська мова то є мій свідомий вибір, який жодне рішення жодного чиновника не змінить. Це має жити в серці, а не на папері. Слава Україні!!!
Віталій, Київ

Не розумію чому про це повинні запитувати? Адже ми живемо в Україні -відповідно і мова в усіх межах її суверенітету повинна використовуватись лише українська! Чи не так є у Росії!?
Олексій, Київ

От ми говоримо про українізацію засобів масової інформації, а що робиться насправді чи задумалися ми над тим??????? На мою думку зустріч Кучми з Путіним, яка відбулася на минулому тижні це була спроба Кучми залагодити свою вину перед "старшим братом", і в нагороду Кучма подарував Путіну канал ТЕТ, який став "загальноукраїнським-загальноросійським". Адже від 24 квітня там рідко звучить Українська мова. А в загальному наша влада зараз похожа на Російську натуру: говоримо одне а рообимо інше.
Ігор, Україна

Це правильне рішення. Думаю, що через рік-два після введення в дію цього рішення багато росіян будуть іншими очима дивитися на Україну. Мова є головним інструментом в політиці. Якщо наші урядовці будуть знати ще й українську мову, це вже буде дуже багато на сьогоднішній момент. А то дивишся на якогось російськомовного чиновника, і не розумієш, якій державі він служить? Як казав герой популярного фільму:"это - правильное решение".
Степан, Кременчук

Це продукт проросійських політтехнологів. Достатньо подивитись, хто програє від цього рішення. Ющенко програє. Янукович, як "захисник мови" всупереч Російським націоналістам – виграє. А кого ми патріоти нашої України бажаємо бачити президентом? Я б хотів, щоб "Наша Україна", БЮТ виступили з критичними коментарями щодо цього рішення, бо воно провокаційне і таким його було замислено. Україна реально двомовна, державною повинна бути українська мова. Її поширення за останні роки це факт. Я рішуче проти російського "блатняка" в ефірі, але розвиток мови повинен бути еволюційним, якщо ми не бажаємо, як медведчуківці поділити нашу прекрасну країну навпіл. І ще, якщо телеканал Інтер заговорить українською, чи зменшиться відсоток дези у його програмах?
Михайло, Северодонецьк

Питання надзвичайно дражливе й багатовимірне. Сама постанова, як така, спізнилася років на десять. Але й зараз вплив її на поточний стан речей в нашому ефірі навряд чи буде відчутним. Потрібні кошти на виробництво україномовного продукту. Потрібні кошти на розвиток теле і радіомовлення державних компаній. Маємо ввести нові правила оподаткування виробника україномовного продукту. Очевидно, вони повинні стимулювати виробництво. "Це ж бізнес, шановні." З іншого боку тв й на додаток переконаний, що "мовне питання" є питання національної безпеки. Росія це дуже добре розуміє і всіма способами тисне, а інакше вона й не може чинити.Вона допомагає нам усвідомити свою окремішність і штовхає до рішучіших дій. Дякувати треба депутатам Думи, бо їхнє хамство стає виднішим.А ще продуктивнішим для розкріпачення приспаного українського мовлення стало би вживання високопосадовцями - президентом, міністрами і т.д.- української мови при веденні офіційних перемовин і на всіх протокольних заходах. Коли б наші ЗМІ показали, що ми "тримаємо марку", то й "прості люди" сміливіше би вживали приспаної, повторюю, мови.
Юрко, Київ

В Україні мусить бути тільки одна мова - УКРАЇНСЬКА
Ярема, Львів

Як українець російського походження, цілком підтримую рішення про українську мову телебачення. Я впевнений, що нам стане спільного розуму зберегти мовлення російською та іншими мовами на місцевих каналах. Ба більше - на багатьох таких каналах бракує ресурсів для мовлення українською. До рішення Національної ради маю лише одне зауваження: гадаю, там потрібний пункт про дозвіл на неукраїнське мовлення для етнічних груп (у тім числі і українських росіян), скажімо, раз на місяць - у спеціальних програмах про життя цих груп.
Андрій, Одеса

Шановні панове, про всяк випадок передаю вам лист, що надіслала Президенту України. Лист: "Леонід Данилович, мені здається, що до того, як пообіцяти розібратись з мовним питанням Президенту іншої держави і поновити мову окупантів, вам можливо треба було б почитати той документ, який було прийнято у нас на Україні і зрозуміти, що він їх права не ущемляє. Я просто не розумію, чому в Україні в україномовних селах повинні слухати мову окупантів? В результаті українська мова гине, бо з’являється мова на зразок Сердючкіної і вашої, а це не є гарним. Крім того, я хочу вас попередити, що я не хочу жити в країні, яка буде поєднана з Росією, бо у мене великий сімейний переляк від Росії і комуністів: у мене дідусь Казимір Карлович Круліковський був репресованим і кращі свої роки провів в Сибіру. Я не хочу жити в ЄЕПі. Мене так єепнуло 17 вересня, коли ви почали здавати нашу країнам нашим окупантам, що я перейшла на українську мову, причому, завдяки попереднім діям цих окупантів сім’я моя чисто російськомовна. Якщо так буде продовжуватись, то я не знаю що далі зі мною може зробитись і це мене дуже лякає. Як ви кажете, що нам жити треба не потім, а зараз, то я вам скажу що зараз я хочу жити в вільній Україні, а не в окупації. Мені чхати на ваш бізнес, який у вас буде розвиватись тільки коли ви віддасте Україну Росії. Ваша влада обікрала мене вже двічі, Кравчукова один раз. Кожного разу мене тільки обкрадають, і я зробила висновок, що порядна людина така що не краде і з Росією міліонером не стане, до речі, мені це не потрібно, бо я маю значно більше задоволень від життя, ніж гроші. (Може вам треба теж щось пошукати таке, для душі?) тому хочу, щоб ви не лізли в моє приватне життя і не сунули мене до Росії, мені краще бути не заможною в вільній країні, ніж незаможною в Сибіру. Ще хочу сказати, що я не заднім числом піднімаю це питання, у мене на балконі на протязі місяця була заява про те, що я не хочу бути в ЄЕПі. Я не розумію чому не було зроблено референдуму з цього питання, я дуже кричала і свистіла перед Верховною Радою в день ратифікації цього ганебного договору і я була там зовсім не одна.
Цей лист надсилаю не лише вам, а ще на радіо Свобода, Бі-бі-сі, в блок Ющенко і родичам за межами нашої держави, які моє зникнення проконтролюють. Хочеться вам побажати прозріння і після цього вибачення перед народом України. Народ Росії і сам собі дасть раду, у нього є Росія, в яку він може повертатись, якщо йому тут щось не до вподоби. А у мене є лише Україна. Є така приказка, що всім мил не будеш, але я не розумію, чому вам хочеться милим бути лише нашим ворогам, це вже смирдить зрадою"
Катерина Круліковська, Київ

Кучма сам не дуже володіє українською мовою. Наказ вбити Г.Гонгадзе він віддавав російською мовою (це можна почути з плівок майора Мельниченка)
Михайло, США

Хто сказав, що в Україні 50 відсотків населення розмовляють російською? Звідки така статистика? Якщо у центрі Одеси почати розмовляти українською, не має сумніву, що на вас будуть показувати пальцем і навіть, можливо, назвуть хворим. Але чому ми маємо прилаштовуватись до обставин? Треба пишатися тим, шо ти єдиний на 100 чоловік в цьому місті, хто розмовляє українською. І те, шо Одеса завжди була "інтернаціональним", а Дніпропетровьск - "російськомовним" містом- лише стереотип і НІКОЛИ не має бути приводом для того , щоб не розмовляти там рідною мовою. Звісно , якщо ви вважаєте її рідною. Тим , хто не вважає, треба нав'язувати вивчення української, і останнє рішення НацРади як раз дуже корисне. Якшо вивчення української стане примусовим, рано чи пізно всі перейдуть на неї і з подивом будуть згадувати про часи, коли вони використовували російську у побуті. Оскільки українська найкрасивіша і наймилозвучніша у світі і не любити її неможливо!
Vera, Odessa

Я українець, живу в Україні. Дуже довго доводиться перемикати канали TV, щоб почути українську мову. Хіба це не є порушення моїх прав? Ну, і як українська держава і "гарант" зокрема, захищають мої права? А ніяк. Вони захищають права тільки російськомовної меньшини. Не було б нічого страшного, якби російськомовне населення вивчило українську мову. Вперте небажання цього робити свідчить про їх неповагу і зверхнє ставлення їх до нас - українців. Чому я знаю їхню мову, а вони мою ні? Чому, для повноцінного спілкування і отримання інформації українець, що живе не у якійсь "паганій Рязані", а у себе вдома має знати ще якісь додаткові мови? Інакше виникають проблеми з роботою і т.і. Щоби бути культурною людиною зовсім не обов"язково носити лапті та матюкатися під балалайку.
Геннадій, Луганська область

Президент України каже, що використання державної мови на державних телерадіоканалах НЕ ВІДПОВІДАЄ КОНСТИТУЦІЇ !!! Перепрошую, якій ? Може Російській? Нащо нам такий президент? Може в Україні вже російська окупація? Рішення нацради цілком підтримую, на жаль зараз в Україні треба саме українську мову захищати, бо північний сусід задушить в "дружніх обіймах".
Дмитро, Кривий Ріг

Україна - країна парадоксів. Позаду 13 років незалежності, а ми змушуємо (!) телеканали мовити тільки українською. Я мешкаю у Львові і мушу засвідчити: навіть тут попри усі стереотипи російська мова торжествує. Приїжджає до Львова якась "селючка", влаштовується секретаркою - і миттю переходить на російську. Причому не на природну російську, а на "веркасердючківську" російську. Прикро. Найбільше від того, що рішення Нацради про українізацію телеефіру нічого не дасть. Навіть якщо його 100% буде україномовним - російськомовний комплекс живе усередині нас...
Остап, Львів

Не дивлячись на те, що я живу у російськомовному місті - Дніпропетровську, я вважаю, що телерадіомовлення в країні, з державною українською мовою, повинно вестися виключно цією мовою. Люди повинні чути українську мову повсякчас, тоді, можливо, це стимулює вжиток її на побутовому рівні, навіть там, де традиційно користуються російською.
Антон Філіпчук, Дніпропетровськ

Це провокація! Особисто мені рішення дуже подобається, але час обраний занадто "вдалий". Як на минулих призедентських виборах так і зараз дуже богато говорять про те, що Кучма - єдиний гарант миру на Україні. Як Рабинович вимогоючи закрити "Сільські вісті" провокує ворожнечу, так і Кучма (чи Путін?), вирішали поділити Україна на західну та східну.
Андрій, Умань

Майже цiлком згоден з думкою, що коли замість "Мусі-пусі" всюди буде звучати Вєрка з Поплавщини - від такої зміни ніякої користі українській культурі не буде. З iншого боку: Чи хто може назвати хоч одну "блатну" пiсню українською мовою? Це просто суперечить українському менталiтетовi. А зараз нам повсюдно нав'язують власне "великошансонiвський" менталiтет.
Геннадiй, Днiпропетровськ

Державна мова - це така мова, якою говорять громадяни країни!!! Якщо пів-України говорить російською - вона обов'язково теж має бути державною.
Валерій, Україна

В мене особисто викликають "глуху ненависть" до всього російськомовного мої безуспішні спроби знайти для моїх дітей ігрові диски чи фільми українською мовою.На щастя, перший диск/І єдиний/ - "Козаки" - у моїх синів був україномовний. Хтось щось патякав про права особистості в сучасному світі? Рішення Нацради - це лише початок тієї величезної роботи, яку повинні зробити державні органи для забезпечення моїх конституційних прав. Для довідки: троє моїх дітей з першого класу вчать українську та англійську мови по три рази на тиждень, і лише з четвертого класу мають одну годину на тиждень російської. Нормальна програма, нормальна гімназія - ненормальна тільки держава, де одна нацменшина ще й досі уявляє себе панівною нацією в давно вже неіснуючій імперії.
Анатолій, Хмельниччина

Це потрібно було зробити давно. Але боюсь, що зараз все буде тільки зіпсовано.
Ігор, Івано-Франківськ

Bravo!
Taras, Uzhhorod

Рішення, нехай і спізнене на принайменше цілу декаду, правильне. Просто не до подумання, щоби державні фонди оплачували не-державномовні радіо і телебачення. Ніхто не повинен забороняти приватні радіопрограми і телебачення. Вже також час заборонити виступи недержавною мовою у Верховній Раді і на інших державних форумах. В Конгресі США є багато не-англомовних депутатів, в багатьох англійська мова має виразно етнічний акцент, але ніхто з них не виступає в Конгресі еспанською, японською, чи іншою мовою. Додам, що в США ані в Конституції немає "10-ої статті" ані якого-небудь закону про мову, але англійська мова є загальноприйнята і вживана на офіційному рівні, як державна. А що в Україні?
Атанас Т, США

Чому для "нормального", "всебічного" спілкування в Україні я повинен володіти ще і російською мовою? Хто зрештою в цій країні буде захищати мої права?
Володимир, Бориспіль

Мовне питання дуже складне і болюче для України. Заборона російськомовних радіо і телепередач є рішенням радикальним. Я згідний з тими учасниками форуму, що вважають це рішення провокацією. Карта антиросійськості “Нашої України” використовується “Демократичною коаліцією” все частіше. Власне Коаліція і власне в цей час дбає, щоби українсько-російське протистояння в Україні не згасло.
Юрій, Івано-Франківськ

МОВА повинна бути державною на всіх медіа. Але загине більшість мас-медіа на сході України, люди втратять свої робочі місця. А це погано.
Киянин

Державна мова - це така мова, якою говорять громадяни країни!!! Якщо пів-України говорить російською - вона обов'язково теж має бути державною (принаймні у тих областях, де російська мова є головною). А ось примушувати російськомовного громадянина говорити українською - це вже, вибачайте, - тоталітаризм. Ніхто не має права вказувати, на якій мові мені розмовляти!!!!!
Валерій, Україна

Якщо замість "Мусі-пусі" всюди буде звучати Вєрка з Поплавщини - від такої зміни ніякої користі українській культурі не буде.
Ігор, Київ

Місяць тому зайшов в один з київських магазинів і попросив надати мені інформацію про товар українською мовою. Мені відповіли, що інструкцій українською мовою в цьому магазині до жодного товару немає і що "русскій язик еще нікто нє отмєнял"... Це добре коли нац. меншини можуть отримувати інформацію рідною мовою (щоправда в Україні таку можливість чомусь мають тільки російськомовні українці), а як бути мені, україномовному українцю, чия рідна мова українська? Невже вивчати російську? Чому для "нормального", "всебічного" спілкування в Україні я повинен володіти ще і російською мовою? Хто зрештою в цій країні буде захищати мої права? ...
Володимир, Бориспіль

Це справа національної честі. Це правильний час зробити українську мову мовою нашої улюбленої України.
Canada

Зміни в мовній політиці - це добре. І боятися її не треба. Просто треба згадати чи вивчити державну мову. Це посильне завдання для усіх бажаючих. До речі - щодо лінивих. З власного досвіду можу сказати, що, вивчивши мову (власну чи іноземну) ви зекономите масу часу і зусиль у майбутньому на перекладах і тяганині з важелезними словниками. Я - тільки за те, щоб кожна людина могла висловлюватися вдома, на вулиці, по радіо чи телебаченню тією мовою, яка їй рідніша і яку ця людина гарно знає.
Нам ще довго доведеться миритися з тим, що російська мова буде вважатися престижнішою за українську, особливо у містах. Та мені сумно слухати, як новоспечений радіо- чи телеведучий, намагаючись показати свою високу "образованість", говорить російською з величезною купою помилок і страшним акцентом. А цим же людям було б набагато легше говорити українською мовою з усіма її колоритними регіональними відтінками. Просто треба припинити соромитися бути українцями, що говорять українською!
Вікторія, Полтава

Гм... Щось чи не забагато радикальних змін якраз перед виборами?.. Втім, рішення правильне і давно назріло, хоча потрібно багато мудрості, аби його по-людськи втілити в життя. Але чи не варто було б ввести ще одне правило для ліцензій: видавати їх лише тим каналам, які забезпечать перш за все достатній культурний рівень свого мовлення? А то в FM-діапазоні планка практично всюди стоїть не набагато вище пресловутого радіо "Шансон". Якщо замість "Мусі-пусі" всюди буде звучати Вєрка з Поплавщини - від такої зміни ніякої користі українській культурі не буде. Їй-Богу, колишні дисиденти вже за цензурою засумували.
Ігор, Київ

Я хочу, щоб податки, які я сплачую йшли на розвиток україномовного ТБ.
Козак, Київ

Росіянин у Львові може дивитися супутникові російські ТБ канали. Але ситуацію, в якій сьогодні українці в своїй країні змушені слухати на загальнонаціональних каналах чи станціях чужу їм мову неприпустима.
Ростислав, Київ
Рішення Нацради є важливим, але запізнілим! Але попри те, що його введення в дію могло б покращити стан української мови, яка давно вже стала мовою "української національної меншини", очікувати реальних результатів цього рішення ще зарано. Варіантів кілька: або на Нацраду натиснули за невиконання нею законодавства при видачі ліцензій, або вона пішла на цей хід, переслідуючи свої інтереси. Звісно, що українські теле і радіогіганти не здадуть своїх позицій, бо за їх плечима стоять великі і сташні грошовиті дядьки, які краще дадуть хабаря, аніж переведуть свої FM-ки чи телеканали на українську мову. Скоріше, це рішення - боротьба з дрібними приватними медіа, які не слухаються контори пана Холода.
Богдан, Київ

Цікаво читати як іноземці критикують рішення українського органу ліцензування. Особливо цікаво читати критику із-за двох чи одного океану.
Я живу в Україні. Я ЗА.
Олексій, Київ

Мову так не пропагують. Так до неї вселяють глуху ненависть.
Анатолій, Німеччина

Цілком згоден, що ліцензія на теле- і радіомовлення по всій території України має надаватися за умови саме українського мовлення. Виключення - регіональні канали, чи станції. Наприклад в Криму - це може бути кримськотатарська чи російська мови, в Закарпатті словацька чи мадярська, в Донбасі - російська. Але на загальнонаціональних каналах та радіостанціях - тільки українська. Навіть при цих розкладах етнічний росіянин, скажімо у Львові, сьогодні зможе дивитися супутникові російські ТБ канали. Але ситуацію, в якій сьогодні українці в своїй країні змушені слухати на загальнонаціональнихканалах чи станціях чужу їм мову неприпустима і її давно вже треба було виправити.
Ростислав, Київ

Це демократія? Чи можна собі таке уявити в Канаді чи Швейцарії, де державних мов кілька? Ніколи. Не треба міняти російську халтуру на таку ж, але українську. Мову так не пропагують. Так до неї вселяють глуху ненависть.

Анатолій, Німеччина.

Справа не в мові, скоро президенські вибори, а це питання придатне і використовується провладними технологами.
Славік, Івано-Франківськ

Я вже довго живу у Канаді і вважаю, що неможливо порівнювати англійську-французьку тут і українську-російську в Україні. Подивіться на історію Канади: там тули різні європейські колонії, так що технічно треба порівнювати з мовами корінних індіанців.Тепер можна почути сотні різних мов у Торонто, але жодна зі спільнот не вимагає національного каналу, скажімо китайського, іспанського чи українського. А у Німеччині, хіба там є турецькі чи арабські національні телеканали? Якщо ви живете у Німеччині, ви повинні розмовляти німецькою. Але в Україні є багато людей, які все своє життя живуть, не володіючи українською. Багатокультурне середовище і дурість-це 2 різні речі.
Mykola, Toronto, Canada

В сучасному світі найвищими цінностями визнані права і свободи особи. Треба дати свободу розвитку будь-якої мови. Наприклад хай буде два загальнонаціональні канали – один переважно україномовний а інший – російськомовний. Створити реальну можливість для носіїв інших мов поширювати й отримувати інформацію на рідній мові.
Олександр Михайлов, Київ

Нинішній уряд демонструє незграбність і неуміння вирішувати складні питання мовної політики за допомогою спеціалізованих інструментів. Хоча, у даному випадку, все нагадує провокацію. Урядові структури на практиці ігнорують українську мову в сфері інфомації
Аркадій, Дніпропетровськ

Конкретно цей випадок - передвиборча тяганина. А ширше - становище безвихідне. Або Україна буде двомовною, або на території сучасної України буде дві держави - заразком розокремлених Чехії та Словаччини.
Вадим, Челябинск, Россия

Державне радіо та телебачення в усіх країнах транслює програми державною мовою! Якщо є потреба транслювати іншою мовою, створюються відповідні редакції цієї радіо- чи телекомпанії... Це є цивілізовано!
Сергій Бондарєв, Донецька обл.

Не повинно виникати великих проблем навколо мовного питання, а в забороні свободи спілкування. Наприклад в моєму місті заборонена для розповсюдження найкраща львівська газета "Поступ", її ви не купите в кіоску ні за які гроші. Я не думаю, що можовладці її заборонили тому, що вона україномовна. Справа не в мові, скоро президенські вибори, а це питання придатне і використовується провладними технологами заради відволікання від злободенних проблем.
Славік, Івано-Франківськ

Рішення невчасне і таке, що має на меті відновити і без того напружене відношення народу до мовного питання. Враховуючи майбутні вибори та висування "єдиного" кандидата від влади, це може бути ще одним політичним PR (особливо якщо це рішення потім відмінити).
Володимир, Харків

На мою думку - це є надзвичайно розумне рішення, яке дійсно буде сприяти розвитку української мови на теренах нашої країни.
Ярослав, Броди

На мою думку, в теле та радіоефірі повинна звучати українська мова, оскільки ці засоби масової інформації мають дуже великий вплив на формування мовних стереотипів. Не секрет, що коли сільський житель слухає радіо чи дивиться TV російською, в нього складається враження, що в містах говорять російською. Він починає віддавати перевагу у вивченні російської мови, бо вважає, що розмовляти російською то своєрідний елемент елітарності. Насправді це не так, тому небхідно залишити російське мовлення на окремих хвилях, в певний час, щоб пріоритетною мовою в мас-медіа була українська. Лише таким способ ми зможемо очистити свою мову від суржику. А взагалі, мовна ситуація в Україні катастрофічна. Одна моя знайома змушена була залишити роботу, тому що вона розмовляла з клієнтами українською. За словами директора фірми: це відлякувало покупця. Це сталося в Києві півроку тому. Ганьба панове. Мені соромно за усіх нас.
Сергій, Київ

Вважаю АБСОЛЮТНО правильним рішення Національної Ради з приводу введення української мови обов"язковою для мовлення для всіх, особливо для загальнонаціональних каналів. Я не розумію, чому це викликає такий ажіотажв нашій країні? Скоріше всього, через відсутність людей, які можуть грамотно розмовляти українською. Давайте подивимось на цю проблему з іншого боку. Чи зустрічались Ви з тим, що, наприклад, у Франції загальнонаціональні радіомережі або телебачення ведуть мовлення англійською, у Великобританії - наприклад, французькою, в Америці - російською? Це повний абсурд. Загальнонаціональні мовники будь-якої країни використовують для роботи мову своєї країни. Всюди, тільки чомусь не у нас. Так давайте всі переходити на англійську. Корисно, бо знатимемо досконало іноземну мову (жарт, звичайно). Для тих, хто не знає української - це буде полегшенням при її вивченні. Проблема назріла - послухайте київські ФМ-радіо, всеукраїнські мережі, подивіться телебачення - 100% російської мови. Так і хочеться запитати - "Хлопці, а де Ви живете і працюєте? В Росії?" Не хочу, щоби у дописувачів і читачів Форуму склалось враження, що я, як мешканець західної України, затятим націоналістом і ворогом російської мови і культури, у мене тато росіянин, а мама-українка. Але я живу і працюю тут, в Україні, і цілком природньо, що говорю рідною мовою на роботі. В побуті користуюсь також і російською.
Ihor Maslov, Ivano-Frankivsk, Ukraine

Рішення правильне!
Богдан, Мурманськ

Нарешті! В більшості населення рідна мова - українська, але у великих містах переважаюча мова- російська, а поскільки реклама всякого там Кіті Кет і т.п. направлена на міських жителів, тому і сталася така ситуація, що "вигідніше" робити передачі російською.
Юрій, м.Судова Вишня

Одна мова повинна об'єднувати людей. Одна держава- одна українська мова
Walter, Binghampton, USA

Я приємно здивований, що в Україні трапляються такі несподівано правильні рішенняю. І то від українських чиновників. Правильне рішення.
Bill, Kansas City, USA

Нарешті!
Рудко

Одне з наймудріших і повністю історично зумовлених рішень нинішнього уряду. Значить, там дійсно є люди, що справді опікуються країною. Щодо насильницької політики, то вона дійсно мала місце - політика осоружної радянської русифікації та знікчемлення нас, нашого. Мушу зазначити, про всяк випадок, що я з півдня України та був улюбленцем вчительки російської мови в свої шкільні роки.
Viktor, USA-Ukraine

Нація пізніх Іванів. А де ж втрачені роки, Верховна Радо?
iwan, canada

Правильне рішення
vitaliy petrishen, usa

Ігри з мовою коштують нам дорожче, ніж олігархи.
Вадим, Україна

Давно треба було так зробити
Bohdan, USA

На мою думку громадське радіо повинно перекладати свої програми на будь-яку мову(грунтуючись на думку громадськості, звичайно), якщо це не створює жодної опозиції побудові свобідної і демократичної держави. Іншими словами, я згідний, якщо ви розмовляєте російською по радіо, але якщо ви не намагаєтесь заохочувати російські ідеали і російський вплив на українських людей
Yurko, USA

Невже розумно захист національних інтересів називати насильницькою політикою? Давайте може їх попросимо, щоб вони вели ефір українською мовою? Чи не подібна політика Росії довела до того, що більша частина населення України російськомовна?
Andriy, Munich

Рішення Національної ради є абсолютно правильним, хоча і запізнілим. "Насильницьким" це рішення вважають або ледарі(особи, які не бажають вивчати мову), або особи які свідомо розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Органи державної влади та управління зобов’язані виконувати вимоги частини першої статті 10 Конституції України. Українському уряду слід визнати факт недружньої інформаційної та культурної агресії з боку Російської Федерації, спрямованої на дискредитацію української мови та культури, позбавлення українців можливості отримувати інформацію українською мовою (така агресія здійснюється як через засоби масової інформації так і в іншій спосіб). На сьогодні в продажу повністю відсутні відеокасети(DVD, CD) з фільмами дубльованими українською. Список прикладів мовної дискримінації українців можна продовжити. Така ситуація не є наслідком лише злочинної недбалості українських чиновників.
Володимир, Київ

Мовою українського радіо та телебачення повинна бути лише українська. Досить російського впливу на нашу українську мову. Наша українська мова і так жахливо засмічена.
Myron, Seattle, USA

Нарешті паростки розумноЇ державноЇ політики з'являються.
Толік, Лондон

Політика насилля навіть в мовній царині в добі ленінської політики урядування довела у короткому часі до витіснення російської мови в росіян, які були на панівних урядових місцях в Україні.Без сумніву, коли такий досвід вдався на росіянах, може він доведе до кращих результатів в Україні, ніж добровільне рішення українського громадянина попращатися з вжитком російської імперіяльної мови. Лиш послідовна політика українського уряду, підсилена законами і їх приміненням у життя, зможе гарантувати новітній успіх, такий потрібний мовній українізації України.
Osip Roshka, Philadelphia, USA

Рішення Нацради - це лише порожній звук, котрий не буде мати жодних наслідків. Україна - це територія, де жодні закони, котрі мають вигляд цивілізованих, не виконуються. Вища освіта, бізнес, юриспруденція, ЗМІ - тобто все, за винятком жменьки видань і купки літераторів, все це функціонує у мовному режимі Вєрки-Сердючки. І тут нічого не поробиш, оскільки психологія і поведінка Вєрки - це суть феномену "совка". Цей феномен - виключно місцевий - український. Совків нема ніде окрім України. Вони найкраще представлені у нас у бізнесі, юриспруденції, уряді, ЗМІ, освіті. Це все ті ж "комсомольці-фарцовщики", що правлять бал (і робитимуть це дуже довго). Тому рішення "Нацзради" -лише трошки подразнить гусей і тихо помре під претекстом "складності мовної проблеми". Таке враження, що головний ворог української мови в Україні - це все населення. Сумно...
Володимир, Одеса

Це одне з небагатьох правильних рішень української влади. Бо зараз в Україні склалася досить дивна ситуація, коли українську мову у засобах масової інформації практично не чути. Це стосується у першу чергу радіоефіру та телемовлення, газет та журналів. Русифікація зараз становить все більшу загрозу. Бо все більше українська мова в Україні нагадує мову національної меншини. Ще потрібно було б звернути увагу на усілякі радіошансони , що пропагують відверто бандитські та тюремні пісеньки та пропагують злодійський спосіб життя між рестораном та в'язницею. Можливо, все це і має право на існування, але то ненормальна ситуація, коли практично весь радіопростір- суцільний шансон, а на телепросторі російська мова лунає набагато частіше, ніж українська.
witsa, Kiev

Не потрібно дивуватись. З першого дня незалежності було ясно, що Україна- це фашистська держава. Українські фашисти забувають лише одне: "Що посієш- те пожнеш". Напевно, я повинен додати, що я родився і виріс на Західній Україні.
Vitaly, New Zealand

НАРЕШТІ, хоч одне (!) правильне рішення. Останнім часом все важче послухати (подивитися) хоч щось рідною мовою, по радіо і телебаченню. Потрібну книжку по-українськи купити взагалі неможливо. Купляю російські не тому, що цього хочу, а тому, що змушена. У той же час українська є рідною для переважної більшості населення, але це ж українська, її завжди можна зневажити... нічого за це не буде. Чомусь Клички вивчили і німецьку, і англійську... так само і Блохін... нікому і в голову не прийде, що над ними здійснено якесь насильство. Української вони не знають і, мабуть, ніколи її не вивчать, у нас же "демократія"!
Iryna, Lviv

Насильницька політика ніколи не приводила в питаннях культури до позитивних результатів. Не буде їх і зараз.
Scifer, Львів

Правильне рішення.
Оrest, Нartford, USA

В більшості населення- рідна мова - українська, але в великих містах- переважаюча мова- російська, а поскільки реклама всякого там КітіКет і т.п. направлена на міських жителів, тому і сталася така ситуація, що "вигідніше" робити передачі російською.
Юрій, Львівська область

Одна мова має об'єднувати народ і країну - українська
Walter Muzichuk, USA

Одне з наймудріших і повністю історично зумовлених рішень нинішнього уряду. Значить, там дійсно є люди, що справді опікуються країною. Щодо насильницької політики, то вона дійсно мала місце - політика осоружної радянської русифікації та знікчемлення нас нашого. Мушу зазначити про всяк випадок, що я з півдня України та був улюбленцем вчительки російської мови в свої шкільні роки.
Віктор, США-Україна

Я переконаний, що державне радіо повинно мати змогу перекладати свої програми на будь-яку мову (залежно від уподобань слухачів), якщо це не суперечить розбудові демократичної вільної країни. Тобто, я не проти, щоби на радіо лунала російська, якщо, звичайно, не пропагуються російські ідеї чи вплив Росії.
Юрко, США

"Глуха ненависть" громадян України один до одного - це і є мета авторів чергового "історичного" рішення. Зрозуміло, що в Україні половина громадян розмовляє російською. І вони такі ж громадяни України, як і україномовні. Одні зробили любов до мови та України чи не професією. А кляті російськомовні східняки просто працюють та наповнюють бюджет України, з якого постійно дотуються бюджети західних областей і фінансуються всі ці київські чиновницькі контори. Хто платить, той і замовляє! Чи не так при капіталізмі? А FM станції - це взагалі смішно. Там немає ніяких державних грошей, слухач своєю рукою, без підказки з Кремля обирає станцію, яка йому подобається. Попийте холодної водички, заспокойтеся і зрозумійте - всілякі спроби "гвалтування реальності" у вік Інтернету, супутникового телебачення і розвинутих товарно-грошових відносин - марна трата цих самих грошей і, що більш болюче, часу. Нас роз'єднують за мовною ознакою напередодні президентських виборів. Розраховують при цьому не на саму розумну і зважену частину суспільства з обох боків: і україномовних, і російськомовних.
Не комплексуймо, кожен має бути конкурентноспроможним у цьому жорстокому світі, а не сподіватись на чергові заборони та преференції. Ми двомовна країна - зрозумійте цю реалію. А то долаючи імперське минуле можна дійти до такого відновлення історичної справедливості...

Ігор, Київ

А чому я маю бути змушена слухати передачі майже виключно по-російськи, слухати, як в репортажах люди намагаються з усіх сил відповідати російською (як би це зле їм не виходило), бо саме цією мовою їм ставилися питання кореспондентами? Читати російські книжки, бо українських не друкують, чому мій син не може дивитися передач українською мовою (а російської він не вивчає)? І КУДИ накажете нам емігрувати щоб почуватися вдома, а не за кордоном, зважаючи на мовне середовище?! Чому я вдома почуваюся меншиною, та ще й тою, в якої найменше прав? До речі, якби Ви виїхали у США, чи Ізраїль, чи Польщу, Ви б теж ігнорували мову тої держави і казали б, що "Ніхто не має права вказувати, на якій мові мені розмовляти!!!!!"?!

Ірина, Львів

Редактору. Побачив сьогодні відредагований фрагмент мого висловлювання в форумі: "Росіянин у Львові може дивитися супутникові російські ТБ канали..." Мені здається, що він має дещо негативний відтінок і тому некоректно подає мою думку. Моя думка така, що росіянин "має можливість" дивитися супутникові російськомовні ТК канали, а зформульоване Вами речення можна зрозуміти як агресивне "росіянин хай дивиться супутникові канали". Насправді моє висловлювання більш толерантне. Сподіваюсь працівники вельмишановного сайту приймуть до уваги моє побажання.

Ростислав, Київ

На превеликий жаль ніхто так і не назвав цю постанову Національної ради з телерадіомовлення фашистською. Так, мої любі співрозмовники. Ніхто не забороняв створювати прекрасні теле- і радіо програми, видавати книжки, писати компьютерні іграшки і все це виключно прекрасною і, сам не святий, але грамотною, українською мовою. І тому нема чого зводити власну неспроможність до творчої дїяльності до мовного питання. Ще й напередодні виборів.

Олексій, Київ

Мова в країні повинна бути одна, державна - УКРАЇНСЬКА!

Степан, Феодосія

Національна самобутність держави розвиває патріотизм, любов до Батьківщини. А перегиби в національній політиці можуть викликати зворотню реакцію. 90 відсотків мешканців України розуміють російську мову, половина -розмовляють нею. Рішення і справді схоже на провокацію. Як казала моя вчителька української мови - Для чого це все робиться? Для того щоб людям заморочити голову, i щоб вони менше думали про проблеми якi дiйсно iснують.

Григорій, Санкт-Петербург, Росія

Я українець, живу в Україні.
Дуже довго доводиться перемикати канали TV, щоб почути українську мову.
Хіба це не є порушення моїх прав?
Ну, і як українська держава і "гарант" зокрема, захищають мої права?
А ніяк. Вони захищають права тільки російськомовної меньшини.
Не було б нічого страшного, якби російськомовне населення вивчило українську мову. Вперте небажання цього робити свідчить про неповагу і зверхнє ставлення їх до нас - українців. Чому я знаю їхню мову, а вони мою ні? Чому, для повноцінного спілкування і отримання інформації українець, що живе не у якійсь Рязані, а у себе вдома має знати ще якісь додаткові мови? Інакше виникають проблеми з роботою і т.і.
Щоби бути культурною людиною зовсім не обов'язково носити лапті та матюхатися під балалайку.

Генадій, Луганська область

Ім'я
Прізвище*
Адреса
Країна
Електронна адреса
Телефон (з міжміським кодом)*
* заповнювати не обов'язково
Ваші коментарі
Бі-Бі-Сі залишає за собою право редагувати коментарі і не ґарантує публікації всіх листів
Також на цю тему
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження