BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: понеділок, 01 вересня 2003 p., 09:06 GMT 12:06 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Форум: Українська освіта

З початком навчального року ми розпочали форум про проблеми освіти в Україні. Тут подані думки про умови навчання, про проблеми платної освіти.

Чому за роки незалежності освіту в країні не переведено остаточно на українську мову? Представниця МЗС Росії 25 вересня заявила, що в Україні наявна проблема закриття російських шкіл" - це правда чи пропаганда?

Запрошуємо відвідувачів нашого Форуму до обговорення.

Шкільний іспит
"Назви змінюються, але якість дуже часто не покращується" - Роман, Київ

Валерій, Україна: Державна мова - це така мова, якою говорять громадяни країни!!! Якщо пів-України говорить російською - вона обов'язково теж має бути державною (принаймні у тих областях, де російська мова є головною). А ось примушувати російськомовного громадянина говорити українською - це вже, вибачайте, - тоталітаризм. Ніхто не має права вказувати, на якій мові мені розмовляти!!!!!

Олександр Чепіжко, Одеса: Причин, що обумовлюють труднощі в переведенні освіти виключно на українську мову декілька: 1.відсутня державна программа цього процесу; 2.відсутнє фінансування роботи викладачів, яке б заохочувало працювати саме на державній мові, а не мові,яка привалює у вживанні в регіоні; 3.відсутнє фінансування видання підручників і посібників, а написати їх (за певних умов) не забарилися б. Все інше - то тільки пусті розмови. Працювати викладачі і вчителі будуть так, як буде зручніше. Щодо платного навчання, то воно повинне мати місце і розвиватися, оскільки дає змогу підтримувати навчальних заклад і, можливо, викладачів матеріально. Дійсно, має місце проблема з закриттям, але українських шкіл. І, напевне,частіш за все з подачі місцевої влади, оскільки їй так теж зручніше - менше клопоту як з фінансуванням, так і з організацією.

Анатолій, США:Навчання українською мовою ОБОВ'ЯЗКОВЕ!!! Освіта в Україні має бути українською!!!!!!

Анатоль Валюх-Брантон, США: На початку вересня ми відвідали Україну від Києва до Севастополя. Ніде української мови не чули. Всі вживають ворожу для України мову. Хто вилікує Україну від російської хвороби?

Богдан, Одеса: Набридла ця брехня! Моя дитина ходить до единої (!!!) української гімназії серед більш ніж 10 шкіл у 200-тисячному районі міста. Та й ця існує здебільшого лише за рахунок батьків. Підручники, посібники, парти, дошки все купується за власні кошти. Але я згоден на це, лише щоб моя дитина вчилися українською, хоч сам здебільшого розмовляю російською. А от з боку місцевої влади йде якраз експансія російської, тому що з прошлого року мерія Одеси прийняла рішення про обов'язкове вивчення російської мови у всіх школах Одеси. Мало того, усіх батьків вимушують кожного року писати заяви про бажання дітей вивчати російську мову. Українських гімназій було дві, але минулого року одну ліквідували через "брак коштів", спитайте чи ліквідували хоч одну російську з такої ж причини. Діти з тої школи перейшли до нашої. То які школи закривають?

Олександр Балабан, США: Зовнішня політика президента Леоніда Кучми скерована на замасковану русифікацію української культурної основи і особливо - освітніх підвалин. Доказ - поширення численних російськомовних курсів і шкіл в Україні. Але справа стоїть не так, коли ідеться про наявність україномовних курсів і шкіл у Російській Федерації. Поміж найбільших надбань, що задають "культурний тон" цілої держави - мова країни. А Україну і досі ж називають Україною. Чого сподіватися від керівників України, коли нещодавній політичний лакмусовий папірець виявився дуже показовим. Це має до справи з останньою книжкою президента Кучми "Україна - не Росія". Якщо нинішня українська адміністрація і справді так вважає, то робіть же за тим, що проповідуєте, скажу я. Можливо, знадобиться ще одне покоління, щоби позбутися всіх решток комунізму, щоби ґальванізувати українську культурну самосвідомість, щоби вона стала справді українською.

Ростик, Чернівці: Риторичне запитання: що важливiше, мова освiти, чи її якiсть? Якi ми з вами стратеги. Я от теж вважаю, що треба всiм вчити українську i її ж мати мовою викладання iнших предметiв "по умовчанню" (сам же користуюся росiйськими або англiйськими кальками!.. Якщо я знову житиму в Чернiвцях, то хай моїй дитинi хоч по-росiйськи, хоч по-румунськи (треба буде - вивчимо!) викладають, але викладають ДОБРЕ. I ще й доплачу за це. А за українську мову викладання ще бiльше доплачу. Але перед тим як казати "треба українською" добре би було принаймнi почати друкувати пiдручники... та Бог з ними, з пiдручниками, треба хоча б почати готувати вчителiв i викладачiв, якi би були, принаймнi компетентнi в своїх галузях. Щоб хоч щось вмiли, крiм хабарi брати i хазяйство вести. А то чомусь "треба" кажуть всi, особливо на заходi країни. І на тому ж заходi освiта на всiх рiвнях корумпована наскрiзь. На тому ж заходi прийнято пiдбирати кадри так (часто прикриваючись патрiотичими i нацiональними гаслами), що часто хорошим спецiалiстам-чужим мiсця не знаходиться... У нас якщо людина... та навiть часом i вмiє говорити по-українськи, i всюди, крiм як вдома, говорить нею, але при цьому не спiває на п'янках українських пiсень, не ходить коли треба до греко-католицької церкви, або, боронь Боже, ще й по дому яку роботу зробить в недiлю, чи "на празник"... та майже всюди, крiм, може, Львова, у нас таких не приймають. I вчить десь в педiнститутi взвод тiток-українок i вуйкiв-українцiв, якi, мiж iншим, мову свою знають не надто добре, просто нiяких iнших не знають зовсiм. А стареньку єврейку, яка не виїхала, бо не знайшла до кого, або дiда-росiянина, батьки якого приїхали з "Сов'єтами" (а сам вирiс тут, хоч i зберiг нацiональнiсть) не проводять по конкурсу, хоча вони - спецiалiсти, на голову кращi за нацiональнi кадри. Нi, полiтики такої, поки, надiюся, ще нема. Але de facto все так стається дуже часто. Я розумiю, що таке є не лише в нас... але ж тi самi люди, якi так патрiотично вiдстоюють освiту українською, часто самi прикладають руку до того, щоби це було неможливим. Я сам "западенець": Чернiвцi-Тернопiль-Львiв... Але, певно, запроданець, бо не можу прийняти нашої освiти такою, якою її зараз роблять полiтики-популiсти... i неполiтики, але теж популiсти. Тому, може, i вчуся не вдома :-(

Андрій, Умань: Шкода, але не зміг точно передати свою думку з приводу освіти. Звичайно, викладання має бути виключно українською мовою. А підручник історії України на російській має бути призначений для батьків та людей старшого покоління.

Ольга, Львів: Освіта в Україні має бути українською!!!!!!

Андрій, Умань: Хочу обговорити таке питання. Доти, поки при владі перебувають вороги українства, українська мова буде предметом знущань. По радіо будуть крутити одну й ту саму українську пісню доти, поки слухачів не знудить - щоб навіть україномовне населення визнало переваги російської мови. Для мене особисто показником відродження України стане поява (не комуністичного) підручника історії України саме російсою мовою. Шкода, але поки є питання про мову, означає це одне - Україна гине.

Степан Мигус, Ольштин, Польща: В якій ще, поза Україною, державі стоїть питання чи вивчати українську мову, чи ні. У Польщі є англійськомовні, французькомовні, німецькомовні школи, але й у них обов'язково треба навчатися державної мови. Це прикре, але треба ствердити, що влада в Україні зовсім не дбає про привернення українській (державній) мові належного їй престижу й місця у всіх без винятку школах. Через презирливе ставлення до української мови, як влади, так і значної кількості батьків, маємо з рідним словом те, що маємо. Отже, в цьому питанні 12 років незалежності майже втрачено. Кажуть, що половина цього часу вистачила б, щоб віслюка навчити говорити будь-якою мовою.

Віталій, Україна: Ага - закидаємо проблеми шапками і накриємо їх шароварами. Головне голосніше крикнути "..українською обов'язково!" Якось менше чуєш турбот чи бачиш роботи стосовно того, що українською досі фактично не існує навчальних чи дитячих комп'ютерних програм на CD-ромах. Чомусь не завалили крамниці у Києві вимогами мати на полицях пристойну для Української столиці кількість дитячих відеокасет. А скільки людей скаржилися до відповідних інстанцій, що "Вечірня казка" на українському телебаченні переважно подає мультики російською?.. Ось де починається і...закінчується освіта українських дітей українською.

Тетяна, Бірмінґем, Сполучене Королівство: Навчання українською мовою обов'язкове!

Макс, Париж: Навчання українською мовою ОБОВ'ЯЗКОВЕ!!!

Ростик, Чернівці: Як на мене, проблему з платними школами (а також з хабарництвом, якістю навчання... та навiть і мовою навчання!) можна вирішити тільки тоді, коли підходити до проблеми з боку "споживача". Принаймні, в старших класах школи і у вищій освіті треба дозволити "все". Хочеш - вчишся, хочеш - ні. А знання контролювати нейтральною екзаменаційною системою, типу того ж SAT і ACT в США, чи загального випускно-вступного екзамену в Китаї. Такий от ринок. Коли всім буде все-одно, які в учня в школі оцінки, коли потрібні будуть лише знання, то й хабарів, нiби, платити, не буде сенсу, і платна школа стане доцільною: хоче хтось кращих знань за додаткові гроші - прошу дуже! З мовою теж: треба людині українська мова - навчиться так чи інакше, і не тільки у Львові чи Франківську, але й у Миколаєві чи Донецьку. А не треба - то, поки людина сама не захоче, ніяка школа її нiде і нічому не навчить. Не ті часи, на жаль... а як на мене, то й на щастя. Шкода тільки: нереально це все у нас - тим людям, які рішення приймають, це не потрібно. Як так? А куди ж подіти всі ОблВНО, РАйВНО, Міністерство Освіти... та й інша влада часто має частку у фінансовому обороті освіти.

Михайло, Україна: Платна освіта виправдовує тільки збирання коштів на підтимку навчального процесу. Якість освіти при цьому знижується. При платній освіті учні чи студенти становляться клієнтами. Таким чином хоч і дурень, але з грошима, вчитися буде, отримає диплома, а якщо грошей достатньо - і оцінки будуть відмінні. При платній освіті в Україні ми втрачаємо, принаймі у вищій освіті, функцію відбору кращих студентів.

Надія, Німеччина: Як людина може платити за навчання в Україні, коли 60% населення - за межею бідності? Хабарництва в школах вистачає, особливо - на Львівщині. Там людей не може змінити навіть висока заробітна платня, вони все рівном беруть хабаря. Це хвороба суспільства, яку вилікувати тяжко. А як можна освіту остаточно перевести на українську мову, якщо самі політики не вміють нею правильно розмовляти?

Ігор, Івано-Франківськ: В продовження теми і щодо відповіді п. Романа з Києва. Давайте не плутати поняття "платна освіта" і "навчання за хабарі". Хабарі можуть вимагати як у студентів, які навчаються за держзамовленням (від цього вони не переходять на платну форму навчання), так і звичайних так званих платників. І це вже біда нашого суспільства. що за гроші можна отримати все (майже все). Я би не хотів так драматизувати ситуацію, що студенту, який все знає, можуть поставити "двійку", якщо він не заплатить. А той факт, що в медичних вищих навчальних закладах багато хто вчиться за гроші (слава Богу, їх меншість) - це. дійсно, жахливо, адже потім такий "лікар" буде калічити людей і при цьому ще брати гроші у хворих для того, щоб відпрацювати витрачені кошти. Щодо існування платної освіти - це АБСОЮТНО нормально. Не треба з цього робити трагедії. Чи проглядали Ви колись статистику по університетах, скільки студентів навчаються на платній формі, а скільки - на державних місцях? Треба розуміти, що місць держзамовлення в ун-тах мало (це вже інше питання, чому держава може забезпечити так мало випускників роботою), а бажаючих вчитись - багато. Тому введення платної форми навчання вважаю цілком правильним. Чому скаржитись? Адже вища освіта у нас не є обов'язковою, - навчаються ті, хто хоче і може. І ще - є державні кредити, - це допомагає людям, які не можуть заплатити гроші за навчання, все ж таки вивчити своїх дітей. А боятися треба не платної форми навчання, а того, що існує велика кількість навчальних закладів, у яких низький рівень акредитації, або навіть спеціальності не є акредитованими. Ось це погано. І дипломи таких закладів можна використовувати тільки у себе вдома, показуючи їх своїм родичам і друзям. Загалом вважаю, що платна форма навчання себе виправдовує.

Роман, Київ: Буду відповідати на питання по черзі.

1) Тому що більше того, що за радянських часів називалося словом "показуха". Назви змінюються, але якість дуже часто не покращується. Просто ліплять нові вивіски, і ... беруть за то гроші.

2) З морального погляду для освіти і просвіти не зроблено дуже багато того, що зробити можна або зовсім безкоштовно, або недорого. З платного - у цьому мало хто зацікавлений (тобто, є бажання грошей, але, боюся, немає бажання покращувати якість). Також треба сказати і про "третій" бік освіти -"корумпована". А це, на жаль, часто, як платна, так і безкоштовна, що дуже боляче і з боку морального, і з боку матеріального. Жахливо, але реально: людина, що знає, може отримати незадовільну оцінку при тому, що людина, що дала хабаря, отримає "відмінно", в МЕДИЧНОМУ вузі. Особисто я боявся б таких "майбутніх медиків".

3) Спочатку про то, чи потрібно це. Часто-густо необхідна база у вигляді підручників та посібників на українській мові відсутня. Українською виходить значно менше книжок. Українською практично не виходять комп'ютерні програми. Можна стверджувати, що російською інформації можна отримати набагато більше. Доки цей стан буде зберігатися, гадаю, потрібно зберігати якусь двомовність і в навчанні. Що ж до, "чому так і не переведено" - тому що, напевне, це не усім потрібно. Фактично є дуже багато і студентів, і викладачів, для яких мова викладання абсолютно непринципова. З другого боку часто відлякує невміла українізація: хто б сказав, що то є "засіб перемикання бічності другого шляху"? А я це бачив на свої очі.

Майкл, Вебстер, штат Нью-Йорк, США: Україні потрібна безкоштовна освіта, як це було раніше. Українська мова має бути пріоритетною в усіх школах. Дуже погано, що багато хто цього не розуміє. Україна нині є незалежною країною, і всі ми маємо дуже наполегливо працювати разом, щоби повернути цілу нашу державу до української спадщини, мови, культури, освіти. (Лист написано англійською мовою).

Ігор, Івано-Франківськ: Велика кількість гімназій і коледжів - це данина моді. Просто ми звикли все називати так, як у розвинутих країнах, іноді це не наповнюється потрібним змістом. Залежності між назвою і рівнем освіти я не бачу - можу про це говорити, оскільки сам працюю у вищому навчальному закладі. Головне - бажання вчитись (у дітей) і висококваліфікований штат викладачів (вчителів).

Костянтин, Київ: Причина того, що за 12 років незалежності освіту так і не переведено остаточно на українську мову в тому, що в різних регіонах були різні початкові умови: не можна порівнювати Донбас, де 12 років тому більшість не знала жодного слова українською, зі Львовом. Я, наприклад, оптиміст щодо цього. Я повернувся з Криму нещодавно і був приємно вражений тим, що реклама та дорожні надписи були переважно українською там. Звичайно мені хотілося б, щоб у 90% шкіл викладання було українською, але потрібен час. Нам треба терпіння.

Юлія, Україна:Платна освіта себе взагалі не виправдовує - все залежить лише від бажання учнів та вчителів, а також моральних принципів, порядності та духовних цінностей останніх. Стосовно появи гімназій та коледжив - все це лише задля додаткового грошового збору з батьків. Хто має бажання - буде вчитись достойно, а хто немає - ні за які великі гроші робити це не буде. Дуже дивує і обурює ситуація, коли з батьків збирають щомісячну платню у фонд школи (20 грн.) і таку ж суму в фонд класу, а впродовж року окремо збирають на внутрішні потреби саме класу, а в кінці року на повний ремонт класу (200 грн). Запитання - чому саме батьки мають робити капітальний ремонт класу? І все це називається державна гімназія!

Ім'я
Прізвище*
Адреса
Країна
Електронна адреса
Телефон (з міжміським кодом)*
* заповнювати не обов'язково
Ваші коментарі
Бі-Бі-Сі залишає за собою право редагувати коментарі і не ґарантує публікації всіх листів
Також на цю тему
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження