BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення:
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Яка ваша думка з приводу вражень іноземців від України?
Іноземці
Бі-Бі-Сі пропонує поглянути на Україну очима людей із різних країн, що приїхали сюди жити і працювати.

Різним громадянам іноземних держав пропонуються аналогічні запитання, але погляди їхні дуже різні і часом не завжди позитивні щодо України.

Яка ваша думка з приводу вражень іноземців від України?

Дописи відображають лише погляди їхніх авторів.

Дмитро, East Hanover, USA "ніхто з них не стрічав доступних дівчат" Це звучить як у нас сексу немає і він нам не потрібен. Доступні дівчата є в кожній нації. Тут справа не в нації а в дівчатах. Такі вони. (жартую).
Саша, New York, USA

Мені здається, що проблема саме не в Марті Шокало, а в самих нас, українцях. Ми живемо собі так, як ми хочемо жити. Які ми, то такі й політики і це правдива теза. І пані Лідія, мені здається, що справжній українець зрозуміє, що ця теза грузина суто брехня і тільки відображає суто його точку зору, не більше. Якщо ми так будемо бурно реагувати на такі висловлювання, то ми так і недалеко будемо від фащизму. Згадайте твір „Маріо” Томаса Манна. Інша справа, що люди, які не мають ще власної точки зору і невзмозі дізнатися про об”єктивно правдиві історичні події в Україні і Росії легко піддаватимуться впливу. І все одно – чи то проукраїнського чи проросійського. Але ця проблема є в нашому суспільстві – проблема втечі від осмисленого обдумування. А що стосується пана Дмитра з США, то це, ще раз повторюсь, безглуздо вибачатися Марті Шокало за правду, ЯКА Є В УКРАЇНІ. Чесно кажучи „таких блондинок в голові” я сам зустрічаю дуже часто і вважаю це правдою. Єдине, що хочу Вам, пане Дмитре, сказати, тим американцям, про яких Ви згадуєте, дуже пощастило, що вони знайшли таких гарних дівчат і забрали з собою тількі гарні враження про Україну. Але ж Ви розумієте, якщо спуститися „в світ нижче”, то Ви тут знайдете цю ПРАВДУ, яка шокує. Якраз у мене тут є пропозиція до Бі-Бі-Сі. Зробіть, будь ласка, ще один проект про українських заробітчан за кордоном. Бажано, щоб цей проект робився спільно, щоб у пані Лідії не виникло такого враження, що Марта Шокало „розумничає”. І наприкінці я хочу підбодрити Марту у своїй роботі, яку вона робить, як справжній журналіст і сказати, що Бі-Бі-Сі іноді помиляється, але ніколи не бреше.
Микола Мирний, Київ

Мої друзі американці літом відвідали Україну. Після повернення я їх спитала: Що вам подобається в Україні? Вони відповіли:"Люди, природа, живість давнини, котра як свіжі пагони вилазить з під землі та нікому її "обігріти", вивчити і подати світу інформацію про неї. Державі байдуже до найцінніших скарбів України. Вони не розуміють які гроші може на цьому заробити держава. Глибоко вражені відвідинами Трипілля і Камяної могили. Тоді я спитала, а що вам найбільше не сподобалось в Україні? Вони обоє разом відповіли: "Чоловіки на ліво, а жінки на право..". Тобто відсутність туалетів, низький рівень сервісу в готелях, особливо в Запоріжжі, Криму., хоча ціни вищі європейських. В готелях брудно. Працівники готелів непривітні, озлоблені, розмовляють зверхньо. Одним словом, відсутність культури побуту і санітарних умов. Мені прикро все се чути, бо то моя батьківщина, але се факт і сей наш встид розходиться по світу про наш народ щоденно, з кожним відвідувачем України.
Марія, Сан Франциско,США

Я особисто був дуже обурений. Я знаю дуже багато американців котрі відвідували Україну і дуже полюбили українські звичаї, культуру, та їхну мову, і ніхто з них не стрічав доступних дівчат.... Пані Марто я думаю що ви повинни публічно перепросити населення України за ваші вислови.
Дмитро, East Hanover, USA

Відсутні не мають рації!
Ірена Чабан, New York, NY, США

У країні де нормою життя є кримінал, а ознакою депутата або держслужбовця крадені мільйони. Де розкрадається ВСЕ від бюджету до заводів, від флоту до люків на вулицях дивно було б очікувати схвальні відгуки іноземців. Особливо коли в них період "первинного накопичення капіталу" пройшов сторіччя тому. Звичайно образливо читати ТАКЕ про себе, але хіба це НЕ ПРАВДА?
Vl, IIROVOGRAD, Ukraine

Я живу у Німеччині і з задоволенням слухаю програми Бі-Бі-Сі. Проте в останній програмі інтерв’ю фрау Шобер мене дуже схвилювало з приводу бюрократії в Німеччині. Для відкриття фірми у Німеччині потрібно не менше 45 днів. Прикро, коли люди у ваших програмах кажуть неправду.
Valeriy Shvets, Hannover, Deutschland.

Сподобалось інтерв'ю Пані Беате Шобер. Як тактовно ця пані розповіла про країну. Особливо якщо порівнювати з "опусом" Бектурсунова. Але мені здається, що це такий рід снобізму, на який хворіють люди, що мають бабу у глухому селі, або діда в степу верхи на кобилі. Коли людина пишається тим, що вміє правильно замовити страву у ресторані, це свідчить про те, що вона не так давно цьому навчилась. А те, що є можливість почитати про країну очима іноземця - думаю це для нас дуже корисно. Мені теж не подобається мій "гідкий" під'їзд. Але я нічого не хочу з цим робити, бо звикла. Можливо кілька таких публікацій зможуть мене розворушити.
Таїса, Вінниця

Я ще раз хочу повернутися до статті Марти Шокало „Україна – країна зрадників і доступних дівчат”. У відповідь на репліку шановного Миколи на мій коментар у відповідь на вищезгадану статтю стосовно того, як ми дозволяємо різним зайдам і чужинцям ображати нашу націю, я хотіла б наголосити, що в даному конкретному випадку моя позиція стосується не питання про загальне восхваляння України, а того, що нашу націю і мову принижують, причому в неприйнятно грубій манері. Мало того, особа, у якої брали інтерв”ю, намагається прямо навіяти нам думку, що і мова українська – це майже „діалект” (очевидно, російської мови), та і мислячих людей серед українськомовного населення не існує, а отже, всі розумні публікації повинні друкуватися російською мовою. Цитую автора цієї думки: „Українська мова непотрібна відповідальній публіці, яка читає і думає. Ба, навіть такої україномовної публіки немає”. Невже не зрозуміло, що це конкретна пропаганда? Тому, напевно, було б доцільніше абстрагуватися від деяких конкретних реалій, з якими можна зіткнутися і в Києві, і в інших містах, причому, не тільки в Україні, а керуватися трішки ширшими поняттями.
Лілія, м. Лондон, Великобританія

Враження іноземців від України залежать від інтелектуального й морального стану їхньої душі. Залежить теж, чи іноземці їдуть до України, щоб шукати "зрадників і доступних дівчат", чи пізнавати звичаї та культуру українського народу. "Зрадників і доступних дівчат" в Україні не більше, як і в країнax, звідкіля вони приїжджають. В Україні живуть різні люди, різного етнічного походження і з різними моральними цінностями. Наш український народ, завдяки пожертві й посвяті своїх синів і дочок, виборов собі по довгих роках неволі, гідне місце під сонцем "у народів вольних колі" й дальше змагає до збереження демократичних свобод та високої християнської моралі. Так думаю я, народжена в Україні жінка, громадянка Канади, яка за своє довголітнє життя жила й бувала в багатьох країнах світу на північній і південній півкулях нашої планети. За останніх 15 років я відвідала мою рідну Батьківшину 8 разів, жила в різних містах і селах Незалежної Української Держави, включно з кількамісячним побутом у столиці - Києві. Завжди пригадую собі слова патріотичної української пісні: "Від синього Дону до сивих Карпат - одна нероздільна родина - без панства, без рабства, насильства і зрад - Вільна Самостійна Україна. Ми діти Вкраїни, широких степів - ми все є готові до бою - за правду, за волю, за славу батьків наш прапор лелілє горою!" Знають про це теж і ті чужинці, що відвідують Україну, щоб пізнати наш народ і його давню й теперішню високорозвинену культуру.
Стефанія, Торонто, Канада

Хочу запропонувати кілька запитань, які можна було використати в наступних інтерв"ю. "Як ви проводити вільний час?", "Чи відвідали якийсь музей, галерею, філармонію тощо?". Пару таких простих запитань дозволять читачам зрозуміти, чи ця людина інтелігентна, освічена і її критику треба брати до уваги, чи це щось подібне до К. Бектурсунова, який крім притонів і борделів більше нічого не знає.
Михайло, Львів

Рубрика дуже актуальна! Мені цікаво читати думки людей, які порівнюють українське суспільство з іншими. Думаю, ці безпосередні думки іноземців показують нам, українцям, проект нашого суспільства. Це дуже цікаво! Особливо коли іноземці, які дають інтерв’ю, пожили в Україні декілька років. Тоді вони можуть оцінити потенціал розвитку суспільства краще. Я думаю, що звідси має бути великий стимул працювати над удосконаленням багатьох речей. В сфері культури наприклад. З іншої сторони можна просто розчаруватися в Україні! Особливо. коли маєш досвід життя в інших країнах світу.
Володимир Мисак, Львів, Україна

Було б чудово запровадити рубрику "Світ очима українця", де б українці з усього світу розповідали про країну свого сьогоднішнього перебування. Це було б дуже повчально і цікаво українцям, що живуть в Україні і не мають можливості мандрувати світом.
Катерина Качур, м.Київ, Україна

Цікава серія. Хоча варто б в серію запитань внести кілька питань для оцінки інтелекту людини (звичайно завуальованих). Тоді читачі зможуть собі скласти уяву про те наскільки об'єктивні є спостереження. Тому, що казах і новозеландець особливим інтелектом не відрізняються. Шановному Крису потрібно вивчити історію власної країни оскільки ще 40-50 р тому в Новій Зеландії нічого крім баранів не було. А люди жили в чомусь на зразок хлівів, та й зараз подвійні вікна(навіть не вакуумні склопакети) в оселях для них майже розкіш. А казах - це взагалі без коментарів. До п.Марти виносити в заголовок "Україна - країна доступних дівчат і зрадників" не можна. До п.Сергія з Іспанії, раджу краще зїздити в Сінгапур, або ОАЕ.
Михайло, Львів

Інколи читати про враження іноземців щодо України дуже цікаво. Навіть коли вони щось критикують. За інтерв’ю з Мауріціо Аскеро та Крис Хозе просто хочеться подякувати. Але що по вашому я маю відчувати, коли читаю інтерв'ю з якимось азіатом, у якому цей цинік просто таки насолоджується своєю аморальною поведінкою, своїм зневажливим ставленням до моєї країни й нації, до якої належу я. Чи місце йому в моїй країні? Чи місце публікації, яка ображає почуття багатьох українців на сайті такого завжди коректного видання? Дуже прикро, що шанована мною BBC допускає подібні некоректні висловлювання, хай навіть й колишнього керівника відомої газети.
Ростислав, Київ

Чудова рубрика! Мені дуже сподобались коментарі іноземців (товаришів з країн СНД це не стосується). Особливо сподобалося інтерв'ю з Мауріціо Аскеро. Все так і є на 5 балів. Після інтерв'ю з Кріс Хосе захотілося поїхати у Нову Зеландію. Там напевне дуже чисто. А от таваріщ з Комерсанта, напевно сильно говорить з "масковскім" акцентом :) Можна ще зробити цикл про враження українців від роботи закордоном.
Сергей, Испания

Я обурена тим, як Марта Шокало "подає" на весь світ Україну під рубрикою "Україна очима іноземців". Напевно, вона вважає, що читачі натішитися не можуть її "журналістським" мистецтвом, особливо коли вона дозволяє своїм гостям називати Україну "країною зрадників і доступних дівчат", не протиставивши такій думці професійної відповіді.
Лілія, м. Лондон, Великобританія

Хочу свою думку на коментар пані Лілії. Справжня журналістика - в якій говорять правду! Я вважаю, людей і країну треба висвітлювати так, саме якими вони є, а розхвалювати і кидати "пролетаріатскі" або суто "радянські" гасла. Пані Лілія, Ви були коли-небудь в Києві..., як що так, то Ви б обов"язково зрозуміли б, що Україна є такою, якою вона є в очах іноземців і відповідно думки і враження яких Марта Шокало, як справжній журналіст, їх висвітлює.
Микола Мирний, Київ

Також на цю тему
Кріс Мулен: Люблю сало, горілку і солоні огірки
09 жовтня 2006 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО
Футболіст Корреа: в Україні добре жити
05 жовтня 2006 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО
Крис Хозе: гидко, коли смітять і плюють!
04 жовтня 2006 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО
Мауріціо Аскеро: ненавиджу барсетки і часник
03 жовтня 2006 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО
Казахи пізнають британський гумор на собі
01 жовтня 2006 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження