BBCRomanian.comNews image
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă
Ultima actualizare: 25 Iunie, 2008 - Published 13:36 GMT
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
Amintirile ascultătorilor legate de BBC România (I)
Studio BBC
Radio BBC România nu va mai emite de la începutul lui august
Redacţia BBC în limba română şi-a încheiat activitatea de 69 de ani la 1 august 2008.

Decizia aparţine directorului general BBC World Service, Nigel Chapman, în contextul în care priorităţile BBC se îndreaptă acum către lumea arabă şi Asia.

Mai jos puteţi citi câteva dintre mesajele pe care le-am primit de la ascultătorii noştri cu ocazia închiderii secţiei române a BBC.

Stimati redactori, regret nespus decizia conducerii BBC privind inchiderea sectiei romane, implicit incetarea emisiunilor dupa 1 august 2008. V-am mai scris si in alte ocazii, dar contactul meu cu BBC a fost unul constant, incepand cu 22 decembrie 1989. Pana atunci, ascultam sistematic Europa Libera si - sporadic - Radio BBC. La fel ca toti cei ce v-au scris pe forum (cu 2-3 exceptii penibile), emisiunile postului Radio BBC erau (si inca sunt) exemplare prin obiectivitate, profesionalism, echidistanta, prin bogatia si varietatea stirilor, prin calitatea unor programe ca Arena, Magazinul stiintific, Puterea credintei, Invitatul zilei, Discutia saptamanii (de duminica seara) etc. Ascult zilnic 4 emisiuni ale postului Dv (retransmise la Iasi de Radio Vox T si - de circa 14 ani - de Radio Nord-Est). Erati cea mai credibila si completa sursa de informatii, dar si de analize profunde si obiective, erati un forum de discutii si puncte de vedere la care aveau acces oameni politici de toate culorile dar si reprezentanti ai societatii civile, personalitati ale vietii publice etc. In anii comunismului erati, alaturi de colegii de la E.L. si D.W., cei care ne intretineau speranta ca acel cosmar va lua candva sfarsit. Asa cum afirma in interview-ul de ieri seara (7 iunie) Dl Presedinte Emil Constantinescu, emisiunile Radio BBC sunt acum cel putin la fel de necesare ca in anii comunismului. Este de domeniul evidentei faptul ca societatea romaneasca este profund bolnava, ca nu am reusit sa iesim din marasmul moral in ciuda unei anume cresteri economice din ultimii 8 ani. Iar aderarea la UE nu inseamna si integrarea europeana, un proces extrem de dificil si la al carui progres Radio BBC ar putea si ar trebui sa contribuie si in continuare. Subscriu la ideea lansata de domnii Michael Lauric (USA) si Ioan Manuel Ciumasu (Franta) privind infiintarea unui post de radio independent, care sa continue traditia de profesionalism si calitate a Radio BBC. Evident, aceasta initiativa ar necesita si o sursa de finantare. Dar - pana atunci - cred ca posturile de radio locale sau regionale (pe FM) ar putea, cel putin, prelua emisiunile in engleza ale Radio BBC ; chiar daca audienta acestora ar fi mult mai redusa (printre romani) fata de cea a emisiunilor in l. romana. Poate ca mentinerea website-ului BBC.Ro ar fi - totusi - posibila dupa sistarea emisiunilor de radio propriu-zise, cu cheltuieli mult mai mici. Ne veti lipsi enorm, Stimate Doamne si Stimati Domni Redactori. Va doresc sa aveti succes in profesie si in viitor, si sper sa Va mai auzim (totusi) pe calea undelor. Cu tot respectul si toata pretuirea, al D-Voastre
Alexandru Carausu, Iasi

Rigoarea si subtilitatea gandirii anglo-saxone pe care atat de discret dar cu eficacitate ati adaptat-o pe intelesul ascultatorului roman, ne-a ajutat in formarea unui anume discernamant Ma tem ca generatiile viitoare vor fi private de acest tip de discernamant.
Gheorghe Negulescu, Cluj

Odata cu BBC Romania dispare etalonul dupa care judec profesionalismul restului presei romanesti. Parintii mi-au dat cei sapte ani de acasa. Scoala m-a invatat carte. BBC mi-a aratat cum este lumea cu adevarat, m-a invatat sa discern graul de neghina, m-a invatat sa asimilez numai informatie de calitate. BBC m-a facut om intr-o tara de neoameni. Va multumesc, BBC. Sunt sigur ca milioane de romani care nu mai sunt printre noi v-ar multumi si ei daca ar fi in viata, pentru anii in care le-ati oferit singura fereastra catre lume. Voi povesti despre voi nepotilor mei.
Tiberiu Cristea

Stirea desfiintarii emisiunilor in limba romana ne afecteaza profund. Fiind un ascultator de cel putin 40 ani al BBC consider ca aceasta decizie este gresita. BBC nu este numai un post de informare de calitate ci in primul rand un etalon. Din pacate presa romana nu este suficient de matura ca sa-l poti lipsi de repere ca BBC. Rigoarea si subtilitatea gandirii anglo-saxone pe care atat de discret dar cu eficacitate ati adaptat-o pe intelesul ascultatorului roman, ne-a ajutat in formarea unui anume discernamant Ma tem ca generatiile viitoare vor fi private de acest tip de discernamant. Va rog receptionati acest mic semn al imensei recunostinte din partea unui ascultator fidel.
Gheorghe Negulescu, Cluj

V-am considerat mereu seriosi, incepand cu regulamentul de functionare al emisiunilor informative. V-am crezut si ceva mai bogati... Dar, vorba bunicului meu: englezul te lasa balta cand nici nu te astepti! Asta e, intorceti-va pe insula.
Kiki Serban, Bucuresti

Regret foarte mult ca emisiunile BBC in limba romana vor inceta si ca nu va mai fi nici o posibilitate de a audia rubricile politice, culturale sau stiintifice. Ele sunt o legatura intereuropeana valoroasa. Sunt un vechi ascultator al emisiunilor BBC in limba romana dar si in limbile franceza si italiana care nu erau bruiate in Romania. BBC era vocea cea mai apreciata din partea aliatilor. Acum a ramas un jurnal de neinlocuit pentru prezentarile de substanta. Un comentator al bbc din timpul razboiului spunea ca in domeniul cultural BBC este institutia engleza care poate fi comparata cu Comedia franceza de atunci. Pacat ca se pierde una din marile valori ale Europei Occidentale, ramasa fara egal pe planeta.
Adrian, Iasi

E pacat ca se inchide, dar cred ca ar fi bine daca macar pe internet ar ramane pagina.Ne-am informa din ceva competent,corect si real
Ion Nelu, Romania

O mare pierdere. BBC a ramas standardul de profesionalistm in privinta radioului. Traind de 10 ani in USA si avand acces la tot felul de mijloace media, inca nu am gasit o sursa mai obiectiva de informatii. Greu de inteles de ce BBC isi incheie activitatea in limba romana. Tuturor care au lucrat acolo, mai ales dupa '89, multumiri.
Cristina, SUA

Regret ca BBC va inchide BBC Romania. Am ascultat stirile BBC multi ani, mai ales pagina web bbc.ro. Ce am admirat cel mai mult la BBC Ro este impartialilatea si calitatea stirilor. Scurte, esentiale, impartiale si profesionale, programele BBC vor ramane mereu in mintea romanilor originali care au ascultat BBC Ro timp de decenii. Este de strigat la cer cat de delasator este BBC HQ in politicile de realocare a bugetelor. Bafta echipei BBC Ro in carierele lor!
Alex, Londra

Imi pare rau sa citesc aceasta stire. V-am apreciat enorm si va ascultam regulat, in special in anii '90. As dori sa va multumesc pentru profesionalismul vostru si sa va urez succes in continuare.
Iancu V.

Imi pare f rau ca nu o sa mai pot afla stirile bbc care sunt f utile, nu pot sa inteleg de ce se inchide bbc.
Iosif Dobre, California

Imi pare foarte rau! BBC a facut parte din viata mea, fiind singura sursa de informare. Am 26 de ani si ascult BBC-ul de la varsta de 13 ani, de cand eram un baietzel. BBC a insemnat ptr mine un model de profesionalism in abordarea profesiei si inca mai reprezinta standardul la care orice om care lucreaza in media trebuie sa ajunga! Ati facut o treaba buna, atat in ceea ce priveste stirile cat si educatia (Magazinul stiintific, Jurnalul medical, BBC clasic, Puterea credintzei..etc). Eu nu sunt de parere cu CEO-ul BBC. Treaba in Romania ptr BBC nu s-a terminat, chiar dk este stat membru UE. In Romania libertatea presei inca este fragila, iar posibilitatea oamenilor de a fi informati si educati...din ce in ce mai restransa!
Bogdan Tonoiu, Bucuresti

Multumesc pentru tot. V-am ascultat si va ascult regulat. Peste cateva saptamani va fi istorie... Felicitari pentru profesionalismul redactiei. Si mult succes mai departe tuturor angajatilor pusi pe liber. N-am sa va uit.
Paul, Medias

Reactia mea la stirea ca de la 1 august incetati sa mai transmiteti in limba romana a fost sa ascult toate buletinele dvs. de-a lungul zilei atunci cand o puteam face. Sunteti cei pe care va ascultam si va credeam pe cuvant, va apreciez eforturile de impartialitate si competenta profesionala si pe viitor voi fi privata de un drept democratic, acela la informare impartiala si justa. Romania inca nu are asa ceva si nu se contureaza in urmatorii ani. Ba dimpotriva,vorbarie multa si continut subiectiv si incomplet despre stiri.
Sandina, Targoviste

Imi pare sincer rau ca BBC a decis sa inchida serviciul in limba romana. Datorez BBC intreaga mea cariera, formarea mea ca profesionist de radio. Imi pare rau.
Ada, Romania

Imi pare sincer rau ca BBC a decis sa inchida serviciul in limba romana. As vrea sa stiu daca exista vreo cale de a convinge Londra sa nu inchida aceasta sectie, pentru ca e pacat. Datorez BBC intreaga mea cariera, formarea mea ca profesionist de radio, am colegi care isi vor pierde slujbele la sfarsitul lunii. Imi pare rau. BBC in limba romana a fost mult timp un standard de excelenta. Acum, ce grad de comparatie vom mai avea pentru presa de limba romana?
Ada, Romania

Este o pierdere foarte grea pentru noi toti. Practic nu imi pot imagina cum va suna radioul romanesc dupa 1 August. Probabil ca nu vom mai avea repere. Oricum, va multumesc !
Cezar Nicoleanu, Bucuresti

Multumesc BBC! Ati facut foarte bun lucru.
Veronika Magrutsch, Austria

Regret ca nu voi mai putea citi stirile la bbc , era singurul post dorit si competent, pe care l-am urmarit zi de zi.
Viorica Nica, Campina

Sunt dezamagit de incetarea emisiei BBC in Romania, mai ales ca situatia presei romanesti este crunta. Colaborez la un ziar local si nu pot sa scriu mai nimic din ceea ce as vrea si ar trebui fiindca, in secunda urmatoare, ni se taie toata publicitatea si murim. Nici nu stiu ce-o sa ma fac fara informatiile transmise de voi.
Adrian Boţoc, Plopeni, Jud. Prahova

Toate lucrurile, si cele frumoase, au un sfarsit. Doar ca in cazul BBC Romania acest sfarsit a venit prea devreme. Am senzatia ca imi intoarce spatele cel mai bun prieten. Lipsa fondurilor este o scuza ridicola, am convingerea ca BBC Romania este desfiintat din motive politice. Si, parafrazez, "BBC este acel etalon de care INCA mai avem cu totii nevoie". Oricum, va multumesc insa pentru tot ceea ce ati insemnat pentru mine in ultimii 10 ani de cand ne-am cunoscut. Cu bine.
Dragomir Margineanu, Bucuresti

Cu parere de rau trebuie sa spunem ca este singurul post de stiri credibil din Romania. Este inacceptabil ca in Romania de azi sa existe un singur post de stiri care sa difuzeze in mod obiectiv si cu profesionalism stirile. Vom ramane cu posturi care tolereaza mahalaua. Ne cramponam ca nu stiu care, la bautura, ii da altuia cu parul in cap, dar nu vorbim despre lucruri mult mai grave, cum sunt incalcarea drepturilor omului, probleme cu care se confrunta intrega lume si care ne afecteaza si pe noi. BBC este singurul post unde am auzit discutandu-se despre astfel de probleme. Pacat, este ca si cum nimanui nu-i mai pasa de noi, ne lasa cu "stirile noastre de la ora 5".
Andreea, Bucuresti

Programele BBC au insemnat in copilarie formarea ca ,,degustator de informatii''. In ultimii 8 ani au insemnat trezirea la ore matinale pentru a prelua la NovaFM primele informatii de la 6 dimineata. Dar toate palesc fara BBC in limba romana ! Va multumesc pentru ce ati facut , pentru ce veti face si pentru ,,colaborare'' Salutari din partea echipei NovaFM Lugoj !Pana la 1 august va ascultam in Lugoj pe 90,2 Mhz
Viorel Lupu, Lugoj

Nu sunt de acord sa se inchida BBC in limba romana - nu pot intelege de ce se inchide, regret sincer, era ff bun.
Iosif Dobre, California

BBC a fost o dimensiune constanta a vietii mele. BBC Romania va exista atata timp cat noi - toti cei care l-am ascultat si l-am iubit - il vom tine minte. Multumiri echipelor de la Londra si Bucuresti pentru ceea ce lasa in urma.
Cristina Cristescu, Olanda

Ce amintiri ma leaga de BBC? Pe plan profesional, peste 100 de transmisii de-a lungul a zece ani de colaborare, in calitate de corespondent in Olanda. O provocare permanenta de a lucra la cele mai inalte standarde jurnalistice, pe care le stiam doar din teoria predata in scoala. O experienta unica, din care am invatat enorm - si ca ascultator, si ca transmitator de informatie. O intalnire cu oameni deosebiti. Povesti si puncte de reper pentru tot restul vietii. Prea multe pentru a le cuprinde in acest mesaj. Pe plan personal, doua amintiri aparte, in circumstante coincidente si foarte speciale pentru mine: in 2001, cu putin inainte de a se naste fetita mea, un telefon de la BBC pentru a relata despre aducerea lui Slobodan Milosevici la Haga, si patru ani mai tarziu, la doar cateva ore dupa ce a venit pe lume baietelul meu, un telefon de la BBC, pentru a transmite despre cazul Willem Matser... Una peste alta, BBC a fost o dimensiune constanta a vietii mele. BBC Romania va exista atata timp cat noi - toti cei care l-am ascultat si l-am iubit - il vom tine minte. Multumiri echipelor de la Londra si Bucuresti pentru ceea ce lasa in urma.
Cristina Cristescu, Olanda

Ma intreb cat timp de acum incolo nu o sa am cu ce sa inlocuiesc "stirile BBC".
Florin Poenaru, Craiova

Sper totusi ca relay-BBC World Service (in English) din Bucuresti, Timisoara, Constanta si Sibiu sa ramana.
L. Lepadatu, Constanta

De mii de ani lumea este schimbata de lipsa baniilor sau de prea multi bani dupa caz. Din pacate ASIA a devenit mai interesanta si aici vorbim d.p.d.v al banilor asa ca .... oricum pacat ca se inchide BBC Romania.
George, Alba Iulia

Daca ar fi vorba sa platim pentru BBC Romania, am face oare? Noi, cei care il citim, il ascultam? S-ar putea face ceva - sa contribuim material sau in vreun alt fel ca acest post sa nu fie inchis?
O. Nitu, Cluj

Stimata Redactie, Am auzit de curind ca de la 1 august vor inceta emisiunile in liba romana. Mi se pare de necrezut, parca am pierdut un prieten la care tineam foarte mult. Imi aduc aminte de anii 1944 cind fiecare emisiune era anuntata prin citeva masuri din simfonia a V-a ,a destinului. Atunci am aflat pentru prima data de De Gaulle. Este greu sa mai adaug ceva, cred ca am fost destul de convingator in privinta tristetei care m-a cuprins.
Octav Gheorgiu, Bucuresti

Îmi pare foarte rău pentru ştirea asta. De cand v-am "descoperit" şi eu, acum vreo trei ani, ascult cu plăcere şi regularitate programele BBC. Mereu v-am perceput ca o sursă obiectivă şi vrednică de încredere de ştiri şi informaţii. Îmi place mult "Magazinul ştiinţific". Sper din toată inima să nu fie o decizie definitivă sau să se mai poată schimba ceva. Cred că încă este nevoie de BBC în Romania. Nu zic, tanăra generatie poate asculta şi pe internet, în engleză, (deşi nu e chiar la fel de la îndemană), însă cei care au peste 50 ani...
Cristi Ionescu, 23 ani, Bucuresti

Timpul a trecut, traditia si obiectivitatea raman. Speram in continuare si credem in maturitatea societatii romanesti si in profesionalismul British Broadcasting Corporation.
Ioana Stefanescu, Bucuresti

Imi pare rau de aceasta stire - daca se poate zice asa. Era singura mea sursa credibila in legatura cu stirile de pe mapamond si din tara. Nu stiu cu ce as putea inlocui acest lucru plus ca browserul firefox venea cu rss feaderul inclus BBC. In orice caz a fost ceva frumos.
Marian Catalin Paduraru, Londra

Imi pare rau ca va pierd. Tot asa cum imi pare rau ca pierd muzica selectata de - asa cum, glumet, obisnuiesc sa-i spun in familie - prietenul meu, Benedict Adamescu. Ma obisnuiesm cu vocile, cu temperamentul care se citea de dincolo de voci, chiar si cu intorsaturile de cuvint ale dvs., tuturor. Ceea ce se intimpla, de regula, intre prieteni. Imi este greu sa spun "Asta este!".
Ariadna Stefanescu, Bucuresti

Am citit o multime de mesaje si ma alatur lor cu toata inima in a va multumi pentru ce "a fost". Dar cred ca trebuie sa ne uitam la ce "trebuie sa urmeze", si anume infiintarea unui post de radio independent, format cu personalul pus acum "pe liber". Nu stiu daca MATERIAL e posibil, dar ar fi MINUNAT!!! Ioan Manuel Ciumasu, Franta. Eu am avut BBC Romania ca "home page" atat acasa, cat si la serviciu. Ar fi o mult prea mare pierdere daca intr-o zi n-as mai gasi-o ... Mult noroc, si nu neglijati ideea de mai sus. Poate gasiti o cale! Macar Internetul.
Michael Lauric, USA

Stimate Domnule Benedict Adamescu, am tresarit azi, 1 iulie, ascultand sintagma "prima zi din ultima luna" cu care ati inceput emisiunea BBC Clasic. Doar acum am realizat ca mai sunt 30 de zile de emisie iar apoi totul va deveni istorie. Imi doresc sa se poata gasi o formula astfel incat aceasta istorie sa poata fi accesata si sa nu devina un maldar de cd-uri undeva printr-o arhiva prafuita. Pentru tot ceea ce ati facut, cu stima, Mircea.
Mircea, Cluj

Sunt chiar socata de aceasta decizie. Ascult in fiecare zi BBC.ro,stirile de la ora… , emisunea de muzica clasica. Consider ca stirile sunt cele mai exacte si obiective fata de alte posturi de radio sau de TV. De ce BBC-ul nu poate continua sa emita si in limba romana si in limbile tarilor din lumea araba, Asia?
Dolca Adriana, Timisoara

BBC a insemnat pt. mine stiri echilibrate, profesionalism, impartialitate, analize bune si utile. Era postul meu preferat in drum spre birou si inapoi. Imi placeau de asemenea emisiunile Puterea Credintei si Magazin Stiintific. Sper sa regasesc oamenii valorosi de la BBC la alte posturi de radio, sa le reformeze si sa le opreasca decaderea spre barfa si obscen in care au alunecat si se afla de ani buni.
Daniel Constantin, Bucuresti

Imi pare rau. Nu trebuie. Cu mare placere ascultam/citeam stirile BBC.
Dumitru Stroe, Craiova

Sunt o ascultatoare veche si fidela a emisiunilor BBC in limba romana. Va apreciez mult. Parerea mea este ca v-ati grabit. Mai este nevoie de aceasta voce obiectiva la noi.
Ecaterina Halmos, Cluj

Intr-o lume in care interesele financiare fac si desfac relatii politice, ce mai conteaza parerile romanilor normali, decenti, aflati, oricum, in minoritate si suferinta? Pacat pentru cei putini din tara care inteleg ce se intimpla in Romania si care, prin inchiderea sectiei romane a BBC, pierd singura sursa credibila de stiri . Pacat si pentru cei din afara care au legaturi in Romania si pentru care BBC-ul prezenta radiografia realitatii romanesti. Desi nu a fost imaginea perfectiunii, BBC Romania a depasit cu cel putin un cap oricare alt post de radio actual in limba romana.
Camelia Mihai, Canada

Mult noroc pe mai departe. Am pierdut cu totii mult.
Victor Vasiliu, Bucuresti

Imi exprim recunostinta echipei BBC pentru calitatea informatiilor difuzate si publicate. In ultimii 10 ani ati fost sursa de informatii pe care am selectat-o atat din Romania cat si din strainatate. Regret acest deznodamant. Va multumesc.
Radu Croitor, Vatra Dornei

Consider decizia de desfiintare a departamentului romanesc o grava eroare a conducerii BBC. Daca ar fi posibil as propune crearea unui fond in care sa putem dona pentru sustinerea departamentului romanesc de la BBC. De-a lungul ultimilor peste 30 de ani am ascultat cu mare interes programele stiintifice, culturale, politice si mai ales stirile. Ati fost mereu un etalon de bun simt si obiectivitate, inclusiv in timpul dictaturii. Va mutumesc mult pentru ceea ce ati facut pana acum si sper sa se gaseasca o solutie pentru continuarea activitatii sectiei BBC in limba romana.
Liviu Bobaru, Ploiesti

Îmi pare rau ca redactia BBC se inchide. As fi vrut sa se faca ceva ,sa putem salva inchiderea ei, dar cum?AVEM NEVOIE DE VOI , NU NE LASATI !!! Ascult cu placere ori de cate ori pot BBC!!! Unde sa gasim reperul, stirea obiectiva, fara influente politice intr-o romanie sfasiata de giganti media subordonati politic? Ne lasati in bezna si sigur vom migra catre CNN sau alte surse viabile...
Aurel Franghie, Spania

Daca desfiintarea serviciului roman nu este o gluma si se pare ca nu este, asteptarile mele ca ascultator fidel din anii '80 sunt ca activitatea reporterilor si realizatorilor sa continue in spatiul FM sub o forma comerciala intrucat audienta exista, logistica si resursa umana de asemenea. Speram sa va auzim si dupa 1 august 2008.
Corneliu Riegler

Din pacate presa romaneasca isi va pierde unicul punct de referinta. BBC a fost un reper pentru noi toti cei ce in 1989 am pasit, destul de sovaielnic, pe drumul democratiei.
Marius Paraschiv, Bucureşti

În decembrie 2003, la auzul ştirii că se desfiinţează serviciul român al Europei Libere, am simţit că mă sufoc. Acum am aceeaşi senzaţie. Ulterior, Congresul şi-a revizuit decizia, iar în prezent, Europa Liberă continuă să emită două ore zilnic, în limba română, pentru Basarabia, incomplet democratizată. Oare mai-marii BBC s-au gîndit şi la Basarabia atunci cînd au luat decizia desfiinţării redacţiei de limbă română?
Marius Mistreţu, Hiroşima, Japonia

Din pacate presa romaneasca isi va pierde unicul punct de referinta. BBC a fost un reper pentru noi toti cei ce in 1989 am pasit, destul de sovaielnic, pe drumul democratiei. BBC ne-a invatat ca trebuie sa ne schimbam modul de a gandi odata cu societatea in care traim, dar si defectele si abuzurile sistemului din care tocmai am iesit. Stirea despre inchiderea postului BBC Romania m-a lovit destul de puternic, fiind constient ca acum vom ramane cu posturi de amatori, si cu lipsa unui adevarat profesor, care sa ii indrume
Marius Paraschiv, Bucuresti

Am citit cu emotie cateva dintre reactiile fanilor BBC Romania la decizia de desfiintare a redactiei in limba romana. Sunt impresionat de numarul mare de regrete si de pareri pozitive. Ma alatur acestora. O singura dorinta as avea si mi-ar face placere sa stiu ca patronii londonezi ai postului o inteleg. As vrea ca desfiintarea BBC Romania sa nu insemne legitimarea despartirii definitive a celor care ne conduc de comunismo-securism si de coruptie endemica. Romania ramane impregnata de aceasta substanta nociva, iar BBC era una din putinele mijloace de lupta impotriva ei. Ma simt dator sa le multumesc angajatilor BBC Romania pentru tot ceea ce au facut pentru noi. Le doresc mult succes in a-si mentine profesionalismul in mediul jurnalistic romanesc.
Cristinel Ghiga

Vestea inchiderii BBC m-a socat si intristat mult. De ce? M-am nascut in 1954 intr-o familie de intelectuali persecutati politic. Am crescut cu setea de stiri deci in fiece seara toata familia asculta stirile BBC, bineinteles pe ascuns, cu toate geamurile inchise pt a nu ne auzii vecinii caci citiva membrii de familie erau detinuti politici. Inainte de culcare bunica imi zicea sa ma rog la D-zeu caci fiind copil fara pacate poate D-zeu ma va asculta pe mine si bunicul se va intoarce acasa. Bunicul s-a intors acasa dupa 9 ani in celebrele inchisori comuniste. Am ascultat BBC pina cind am plecat din Romania in 1983 si de atunci zilnic ascultam in Canada BBC iar in ultimii ani citesc BBC internet. Romania si romanii avem nevoie de stiri BBC.
Nicoleta, Canada

Am auzit noutatea despre hotararea BBC World Service de a inchide serviciul BBC in limba romana. Imi pare sincer rau sa aud asta. Totusi intrebarea mea este legata de viitorul frecventei utilizate de BBC in Moldova 97.2 FM - ce se va intampla cu ea? Va fi in continuare utilizata de BBC sau nu? (NR BBC World Service va transmite în rusă, ucraineană şi engleză).
Haralambie Vlas, Chisinau

Si eu va multumesc pt emisiunile facute cu mult profesionalism, sunteti prieteni dragi de la care am avut de invatat, care ati adus lumina in sufletul meu. Pt mine este o bucurie, o sarbatoare sa va ascult si nu vad cu ce v-as putea inlocui !!! Unde e societatea civila si de ce nu ne implicam ?
Lidia

Este spre regretul meu si al familiei mele ca pierdem BBC pt romani. Ascultam cu multa dragoste si interes emisiunile dvs incepind cu anii '40 si dupa '70 si din USA.

Alex Manaila

Am aproape 5 ani de cand citesc BBC, reprezentand principala mea sursa de informatie din Romania, in toti acesti ani am citit cu mare interes articolele voastre chiar bucurandu-ma cand am aflat de infiintarea unei redactii in Rep.Moldova. Eu va multumesc pentru anii de presa de calitate care ne i-ati oferit.
Stefan Caliman, Italia

Imi exprim intreaga dezamagire in legatura cu desfiintarea postului b.b.c.ro. Vom fi lipsiti de informatiile si comentariile obiective cu care eram obisnuiti in fiecare dimineata. Felicit pe toti cei ce au contribuit in acesti ani la realizarea tuturor emisiunilor in limba romuna.
Luminita Toader, Bucuresti

Inchiderea redactiei in lb. romana ramine o miscare neinspirata si putin controversata. Oricum, multumim BBC in lb. romana pentru activitatea in corpore desfasurata in cei 68 de ani. Personal ramin cu un gust amar si in acelasi timp nostalgic si inca mai sper ca anuntul este o gluma. In fine, indiferent de decizia finala va multumim pentru intreaga activitate desfasurata de-a lungul celor 68 de ani.
Romeo Iulian Ciocanea, Botosani

Sunt ingrijorat ca in curand voi pierde un prieten, BBC Romania. De multi ani a fost sursa mea de informatii, sociale, politice, stiintifice, medicale, religioase si aproape tot ce aveam necesar pentru a ma simti ancorat in realitatea de zi cu zi. Peste timp am constatat obiectivismul emisiunilor si profesionalismul realizatorilor. Nu-mi vine sa cred ca dimineata la ora 7 nu voi mai avea o trecere succinta in revista a evenimentelor nationale si internationale. Macar daca va ramane pe fecventa de 88FM emisiunea BBC World Service. Ma voi stradui sa inteleg mai bine cu engleza mea stirile. Va multumesc pentru tot ce a fost. Va urez sa va continuati activitate la fel de obiectiv si profesional.
Titu Criveti

BBC a intrat in viata mea dupa ce n-a mai emis Europa Libera si,ca inlocuitor, a devenit un ritual pentru orele 8,14 si 18 si de aceea acuma imi va lipsi cu siguranta. Dar in ultimul timp, dupa ce nu a mai fost director dl.Mititelu ,sa va spun drept ,ati inceput sa scadeti in ochii mei datorita partizanatului cu dl Basescu.
Nicolae, Oradea

Mi se pare foarte trist ca s-a ajuns la aceasta concluzie. Citesc cu multa placere articolele dumneavoastra care sunt scrise într-o limba mult mai corecta decât cea folosita de colegii dumneavostra din tara. Si subiectele sunt tratate cu multa seriozitate si profesionalism. Poate, înainte de impunerea tacerii pentru limba noastra, mai puteti face un bine înlocuind "supermarketurile" (care nu au nimic de-a face cu limba noastra) cu supermagazine, un cuvânt românesc. Va multumesc din suflet pentru soarele cu care mi-ati încalzit sufletul în toti acesti ani si va doresc mult noroc si multa bafta în continuare în viata si activitatea dumneavoastra.
Liliana Wieckowski

In loc de regrete, si aici ma adreseaz deopotriva BBC-Romana si ascultatorilor (cititorilor), mai bine ar fi sa propunem/cautam solutii. De exemplu, eu propun infiintarea unui post de Radio independent.
Ioan Manuel Ciumasu, Franta

Atunci cand nu mai stiam pe cine sa cred in politica, in economia, in societatea si in religia romaneasca, ascultam la radio sau pe internet BBC. BBC era pentru mine un ghid impartial care prin jurnalistii sai (intotdeauna la fel de dilematici cu privire la evenimentele romanesti, ca si mine) puneau intrebarile potrivite invitatilor. Mare pacat ca nu vom mai asculta rubrica Invitatul Zilei sau Puterea Credintei sau Magazin Stiintific. BBC Romania a fost de la Londra si de la Bucuresti "Locul unde s-a nascut stiinta radioului" ca sa parafrasez titlul uneia dintre ultimele emisiuni interesante de la BBC. Mare pacat ca BBC Romania isi va inceta activitatea, dar, asa cum am invatat tot de la BBC, trebuie acum sa luptam aproape singuri, trebuie sa punem noi intrebarile incomode autoritatilor (oricare ar fi ele) atunci cand simtim ca ceva nu e in ordine.
Octavian, Arad

Am aflat din presa de inchidera sectie in limba Romana a BBC-ului si nu imi venea sa cred… Sincer imi pare foarte rau.V-am ascultat mereu cu placere si am considerat ca stirile realizate la BBC au fost mereu de o calitate superioara fata de alte posturi de radio si prezentau realitatea din Romania asa cum e ea. Cred ca presa romana inca mai are nevoie stirile pe care le realizati.
Stefan Hontz

Ascult BBC de la 12-13 ani,va multumesc din suflet datorita dv. am putut fi liber intr-o inchisoare - Romania sub teroarea comunismului.
Claudiu Dobrota, Arad

Regret enorm vestea aflată. De unde mă voi mai "hrăni" cu informaţii clare şi precise? De cand am internetul nu am pierdut nicio emisiune ca: Magazin Ştiinţific, Puterea Credinţei, Arena şi BBC Clasic. Cu ce sa le înlocuiesc? Dacă chiar nu ne vom mai bucura de acest bogat post de radio, personal vă multumesc de serviciile prestate în ţara noastră. De pe site-ul BBC ascultam in fiecare zi ştirile şi am învăţat mult din emisiunile dvs.

Mircea Moldovan, Targu Mures

De la inceput va spun ca sunt profesor pensionar si ca nu sunt membru al nici unui partid (am fost in Alianta Civica) si ca inainte de `89 ascultam numai Europa Libera si rar BBC-ul. Dupa 1989am simtit ca BBC-ul era singura sursa de stiri adevarate cu inclinarea spre incurajarea opozitiei democratice. Insa de la plecarea d-lui Mititelu eu am simtit ca m-a abandonat in favoarea presedintelui Basescu. De aceea v-o spun franc ca m-am suparat tare pe voi si mai-mai ca nu-mi pare rau ca va desfiintati.
Nicolae Racovitan, Oradea

Sint cu totul impotriva inchiderii sectiei BBC in limba romana. Sistemul englez a izbutit sa produca la standarde inalte de calitate, chiar cu material romanesc.
Doru

Am descoperit BBC tarziu, dupa schimbarea de regim din 1989. De atunci l-am ascultat relativ sistematic, din 2002 (dupa multarea noastra in Canada) numai pe Internet. Daca discutiile politice nu se pot ridica peste nivelul protagonistilor (i.e. celor intervievati), alte emisiuni ale Dvs. ne-au umput intotdeauna sufletele si mintile. In mod special am urmarit la 'Arena' unele din cele mai documentate si bine realizate emisiuni de radio. Nu numai lupta BBC de 6 decenii impotriva regimurilor totalitare si urmasilor 'legitimi' ai acestora, ci si astfel de emisiuni culturale au facut, in opinia noastra, istorie. Regretam ca urmeaza sa ne despartim de Dvs. si nu vedem cum produsele actualei explozii de mass media autohtone v-ar putea inlocui.
Ioana si Silviu Schiau, Toronto

No BBC no democracy.
V. K.

Doamnelor si domnilor, cu 31 de ani in urma, datorita VOUA si radio BBC, guvernului englez, dar si datorita congresului american si radio Europa Libera, in mintea mea a pornit acel gind ca lumea poate fi altfel decit venea prezentata de propaganda comunista. Am inceput cu primele semne de intrebare privind realitatea cotidiana si pentru prima data am inceput sa gindesc serios privind drepturile omului si obligatiile cetateanului.Datorita voua am asimilat notiunile necunoscute de democratie, libertatea de opinie si multe, multe altele.Azi,la 48 de ani, va sint profund recunoscator pentru tot ce a constituit informatia obiectiva in care sinteti un punct de referinta. Eu nu voi uita niciodata ca primul radio ( pe care am avut posibilitatea sa-l cumpar) avea zgiriat pe scala undelor scurte, doua pozitii, una era Europa Libera si altul era pentru VOI,BBC in limba romana.Multumiri infinite!
Stefan Apalaghie, Italia

BBC ROMANIA, una dintre fereastrele cugetului meu , pe care privesc libertatea, si , prin care patrund stirile , asa cum sunt, nealterate de interesul vreunui patron.
Roman Haduch

Sunt trista si suparata ca nu o sa mai pot asculta BBC-ul in limba romana in fiecare zi, asa cum o fac de cativa ani buni.
Florina Marin, Bucuresti

Mare pacat: BBC Romania este o legenda care va ramane mereu vie in mintea si in sufletul romanilor de oriunde.
Mihai Volosniuc, Ialomiţa

Ce mare dezamagire! Asa cum mai spunea cineva pe acest forum, sunt dependent de BBC: ziua mea incepe cu stirile de la ora 7 si se termina cu BBC clasic. Bine macar ca raman programele in engleza ...
Marius Marin, Popesti Leordeni

BBC inseamna prioritate, calitate, longevitate, va exista si de acum inainte. As dori sa ascult iar Big Ben si sa cumpar o bucatica din vechea BushHouse. Lumea araba si asiatica ma ingrijoreaza mai putin decit amenintarea climei. Sunt vremuri istorice! Sa va gasiti bune job-uri.
Victor Vasiliu

Absurdul abandon: dupa decenii de implicare BBC abandoneaza. Promovarea valorilor occidentale si a drepturilor omului nu mai sint de actualitate, fiind abandonate.
Nicolae Musat , Atena

Va multumesc foarte mult pentru emisiunile dumneavoastra. Si mie imi pare rau de inchiderea postului de radio BBC in limba romana. Sper sa gasiti totusi o solutie.
Beniamin B, Hunedoara

Inteleg ca BBC-ul ne paraseste. Mare pacat: BBC Romania este o legenda care va ramane mereu vie in mintea si in sufletul romanilor de oriunde. Mare-i dezamagirea, caci se pierde ceea ce era cel mai bine facut lucru din presa din Romania si, daca voi plecati,noi ce mai punem in loc?Nimic, pentru ca nimic nu se poate compara cu BBC-ul.
Mihail Volosniuc, Fetesti, Ialomita

BBC a avut lucruri bune de-a lungul timpului. Dar cu siguranta este un post de radio darvinist, exclusivist, bigot. Este bine ca-si inceteaza activitatea.Vasile, Tg. Mures

Execrabil. Political correctness emisa analfabet de "crainici" din ce in ce mai sinistru analfabeti. Singura pierdere: interviul zilei (Mircea Zamfir, singurul demn de numele de ziarist, desi nici el liber de chingile lui political correctness). Foarte bine ca se desfiinteaza.
Mihaela Grossu

Stimata redactie, ascult postul BBC de pe vremea radioului cu galena. Disparitia acestui post este o catastrofa informationala pentru multi romani indiferent unde s-ar afla. Si atunci cand sunt in strainatate cea mai buna si obiectiva sursa de informare ramane bbc-ul. In vremea cand alte tari isi maresc numarul de ore cu emisie in limba romana (pe internet) bbc-ul dispare!Aceasta decizie este extrem de daunatoare pentru imaginea Marii Britanii in randul romanilor. Mass media din Romania nu a ajuns la nivelul necesar pentru ca bbc-ul sa ne paraseasca.
Viorel Covaci, Dumbraveni jud. Sibiu

Surprinzatoare decizie. Cred ca BBC era la fel de util acum ca inainte de Revolutie. Ma gadesc la felul in care face jurnalism, la felul cum sunt redactate stirile, la profesionalism, claritate, echidistanta, seriozitate, inteligenta, raspundere, vocatie, statut, faima si consecventa. Multe adjective ce, din pacate, nu se vor mai putea lipi unui post de radio romanesc. Dispare un model si un simbol, de aceea ma mira decizia si ma intristeaza.
Razvan Georgescu, Bucuresti

Inchiderea redactiei BBC in Romania si Moldova va insemna o Tradare a Viziunii si Misiunii democratiei in aceasta regiune
Ghenadie Sontu, Moldova

Amintirile vor fi numai de bine! Dar vreau sa reiterez - este o DECIZIE NEPOTRIVITA EXACT LA MOMENTUL CEL MAI NEPOTRIVIT PENTRU REPUBLICA MOLDOVA de a stopa difuzarea in limba romana!
Greg, Canada

L-am ascultat deseori – a fost mult timp una din putinele surse de informare –, iar acum simt o unda de emotie. Ce emotii trebuie sa traiasca cei care l-au ascultat de la inceput!
Vasile Florin, Canada

Multumesc BBC.
Dan Niculescu, Craiova

Trebuie sa recunosc ca am ascultat mai intai BBC in limba engleza si mai mult pentru Top 20ul saptamanal de la inceputul anilor 80. Programele in limba romana mi se pareau la inceput "capitalist agresive", le asociam cu mult hulita Europa Libera. Pe masura ce am mai crescut, am ajuns sa apreciez valoarea redactiei romane si contributia ei inainte si dupa revolutie. A tradus in romana nu numai cuvinte dar si integritatea aproape perfecta a unei institutii de referinta. Si integritatea era si din pacate inca este o pasare rara la noi in tara si banuiesc ca si in Republica Moldova. BBC in romana ar fi extrem de util chiar si daca ar avea doar o mana de ascultatori caci ar continua sa impuna un standard la care poate incet incet vor tinde si alti jurnalisti romani. Nu pot sa cred ca singurul mijocul de informare in limba romana caruia i-am acordat increderea in ultimii 8 ani nu va mai exista! Paradoxal, sectia romana a devenit victima propriului succes - intrarea Romaniei in UE i se datoreaza in parte dupa parerea mea. Dar este mult prea devreme - poporul roman nu a ajuns la nivelul la care sa nu mai aiba nevoie de BBC.
Radu Mihail, Rennes, Franta

Corul de bocitoare care se reproduce pe site-ul dvs. ma pune pe ganduri .E penibil . Imi amintesc de inceputul anilor 90 cand duminica la ora 8 dim. un actor de la national facea bascalie de presa romaneasca . Si imi amintesc cum discutiile despre acordul de la Ialta erau numite sport national. Let bygone be bygone ( o fi corect ?) Sper sa fiti onesti la acest final si sa-mi publicati mesajul.

Aneta Bercia

Ma gandeam sa nu va scriu dar am simtit oun gol in suflet cand am citit stirea ca inchideti BBC Romania. SINGURELE STIRI PE CARE LE ASCULT LA RADIO, SUNT cele transmise de BBC prin RADIO FIR din DEJ. NU E PRIMA DATA SI NICI ULTIMA CAND MA DEZAMAGESTE OCCIDENTUL. BBC facea cunoscuta: realitatea, viata, cultura si valorile poporului britanic.
Daniel Ioan, Dej

Daca decizia a fost luata si e definitiva atunci nu le ramane moldovenilor decat sa se tina ei insisi mai tare "pe picioare". Eu ca turdean nascut in 1942 v-as cere ca intr-o emisiune retrospectiva sa imi mai dati sa aud vocea domnului Ion Ratiu de pe vremea cand lucra in aceasta redactie. De cate ori il auzeam fugeam prin oras pe la toti cunoscutii sa le relatez cele spuse de concetateanul nostru.
Ion-Adrian Doja-Fodoreanu , Bucuresti

E trist, dar v-ati facut-o cu mana voastra. Daca BBC-ul ar fi reusit sa fie o voce cu adevarat distinca in presa romaneasca si o referinta a calitatii, poate ca ati fi reusit sa va convingeti sefii ca trebuie sa existati.

George Popescu, Franta

BBCVocile dvs (II)
Amintirile ascultătorilor noştri despre BBC România, la final de activitate.
oameniVocile dvs (III)
Amintirile ascultătorilor despre BBC România, după 69 de ani de activitate.
LEGĂTURI
Mesajul directorului BBC România
25 Iunie, 2008 | Ştiri
ULTIMELE ŞTIRI
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
BBC © ^^ Sus
Arhivă|Lecţii de engleză|Seriale
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>