BBCRomanian.comNews image
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă
Ultima actualizare: 06 August, 2008 - Published 11:31 GMT
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
Amintirile ascultătorilor legate de BBC România (III)
Studio BBC
Radio BBC România nu va mai emite de la începutul lui august
Redacţia BBC în limba română şi-a încheiat activitatea de 69 de ani la 1 august 2008.

Decizia aparţine directorului general BBC World Service, Nigel Chapman, în contextul în care priorităţile BBC se îndreaptă acum către lumea arabă şi Asia.

Mai jos puteţi citi câteva dintre mesajele pe care le-am primit de la ascultătorii noştri cu ocazia închiderii secţiei române a BBC.

Va fi o mare pierdere pentru toti aceia care doreau sa asculte si altfel de stiri sau reportaje. Oare nu ar fi posibil sa puneti la dispozitia publicului (pe pagina de internet) a unei arhive cu emisiunile realizate de-a lungul timpului pentru a putea fi reascultate si eventual downloadate?
Mircea Andrei, Cluj

Imi amintesc ca BBC-ul mi-a deschis pofta catre piata de stiri si chiar catre radio in general. Am ascultat BBC-ul ani de zile cu sentimente si consecventa aproape religioase. Chiar daca nu intotdeauna am fost de acord cu comentariile, am gasit la BBC ceea ce atat de rar gasesc la posturile din tara: garantia profesionalismului si echidistantei. Cine mai face cu atata salutara incapatanare incercarea continua de a asculta toate partile implicate? Percep inchiderea redactiei in limba romana ca pe o tragedie personala. Dimineata, la birou, inainte chiar sa-mi beau cafeaua, arunc o privire pe pagina romana de internet. Am impresia ca ma imbogatesc inainte de a incepe ziua, am impresia ca cei care scriu acolo, pe care apoi ii aud in cursul zilei, cand mai rup putin timp, imi sunt deja prieteni, desi nu ii cunosc. Nu iti este prieten acela in compania caruia te simti mai imbogatit si chiar mai liber? Acest mic mesaj este un omagiu adus acestor oameni, care prin daruirea, competenta si pasiunea lor, mi-au adus mie si atator altora, un strop de culoare in acest univers cenusiu al cotidianului de fiecare zi. Va multumim pentru tot ce ati facut pentru noi!
Sorin-Mihai Militaru, Cluj-Napoca

Nu faceti asta. De ce prioritatile BBC sunt acum lumea araba si Asia? Nu inchideti BBC
Leontina Volosciuc, Satu Mare

De mai bine de 6 ani site-ul BBC este singurul pe care pot sa vad profesionalism si transparenta in ceea ce priveste credibilitatea stirilor. Imi pare rau de faptul ca nu voi mai putea urmari stirile BBC in romana si mi-ar placea sa cred ca in spatele acestei decizii nu este altceva decat ceea ce ni s-a comunicat mai sus.Pacat totusi pentru ca nici acum la aproape 20 de ani de la revolutie calitatea presei din Romania nu se ridica la standarde acceptabile. Multumiri tuturor acelora care prin daruirea lor ne-au adus informatii obiective prezentate intr-un mod profesionist.
Cristian Dirnu

M-am întristat când am citit ştirea. Ascult BBC din 2000, şi în aceşti ani am fost frapat de calitatea şi gama largă de teme abrodată în comentarii şi reprtaje
Sergiu Lapaci, Chişinău

M-am întristat când am citit ştirea. Ascult BBC din 2000, şi în aceşti ani am fost frapat de calitatea şi gama largă de teme abrodată în comentarii şi reprtaje... Emisiunea preferată a mea este "Magazinul ştiinţific". BBC-ul, cu aşa o tradiţie pozitivă în lume, a devenit un simbol al democraţiei, care n-ar trebui să ne fie luat, acum când avem mare nevoie de el... Este o mare pierdere, în special pentru noi cei din Basarabia. Poate Londra va asculta miile de glasuri contra închiderii acestui post şi îşi va revizui hotărârea.
Sergiu Lapaci, Chişinău

Sunt socat de inchiderea BBC in limba romana! Era singurul post la care stirile nu erau bombastice ca la toate posturile comerciale din Romania. Difuza stiri serioase si merita ascultat asa cum am facut-o in fiecare zi incepand din 1993. Imi pare foarte rau ca se va inchide la 1 august si ma gandesc deja ce altceva as putea asculta care sa aiba o calitate similara. Cred ca este prematura inchiderea sectiei in limba romana a BBC avand in vedere ca media din Romania nu este inca suficient de matura. Sper ca decizia de inchidere sa fie reanalizata.
Sebastian, Brasov

Draga redactie, am ramas perplex cind am vazut stirea despre inchiderea BBC Romania. Am ascultat emisiunile BBC in romana, rusa si engleza cind eram in R. Moldova.A fost unica sursa media de informatie de care eram interesat, si care mi se parea obiectiva.Prin intermediul BBC am capatat cunostinte de engleza. Am un an de cind sint in State, dar nu a fost o zi sa nu accesez BBC.rom, precum si pagina rusa.Scriu acest mesaj, dar inca nu ma pot convinge ca curind nu voi mai avea posibilitatea de a lua cunostinta de ce se intimpla in lume si in tara.Nu-mi vine a crede ca ma voi reintoarce acasa si nu va ma fi BBC in limba romana, nu voi mai auzi pe Petru Clej, Ana Perescu, Anca Toader, Sorin Dragomir, Catalin Lenta, Oana Lungescu, Maia Metaxa, Alexandru Cantir, Vladimir Bereanu. As vrea sa cred ca daca pentru Romania se mai pot gasi explicatii, sau scuze, apoi pentru Moldova, sa ma ierte Directorul General BBC, dar nu nu poate exista nici una. Si asa nu e nimic credibil acolo, dar acum devin si mai mocirlos tot ,, adevarul`` ce se plamadeste acolo. Pacat, regret si as vrea sa sa pot ajuta macar in oricare masura la prelungirea activitatii redactiei romane. E o decizie nedreapta si afecteaza oameni care sunt sincer interesati de activitatea Dvs.Va multumesc (si sincer cred ca nu pentru ultima data) pentru intreaga staruinta depusa in activitatea de zi cu zi. Va multumesc stimati prieteni, si sincer as dori ca aceasta trista decizie sa nu fie aplicata niciodata. Mult Respect!!!
Petru, New York

Tin sa va multumesc pentru CALITATEA informatiilor prezentate pe parcursul atator decenii de redactia dvs. radio-ascultatorilor postului BBC... Pentru ei, acest acronim reprezinta un model de profesionalism... Eu va ascult de peste 40 de ani si va confirm ca imaginea UK in Romania a fost si este construita in mare parte de postul BBC - nu de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti! In acest context ma si va intreb DE CE S-A AJUNS LA ACEASTA DECIZIE A DESFIINTARII POSTULUI DVS.? Chiar nu se mai poate face nimic? Si la Europa Libera se luase o asemenea decizie si pana la urma s-a revenit!!... Va sugerez sa luati in calcul - pe langa costurile inerente de functionare ale postului dvs. - si beneficiile obtinute prin informarea si educarea romanofonilor din Romania si Moldova in spiritul valorilor britanice!!!...
Nicolae George, Obcina Mare

Am ascultat f f f mult BBC pana prin 2000. Asteptam orele de emisie de la 11:00 (pt 15 min), 14:00, 18:00 si 21:00. V-am iubit la vremea aceea fiindca ati fost o voce extrem de critica pentru guvernarea de stanga a fostului prim ministru Adrian Nastase ori a presedintelui Iliescu. Motiv pentru care d-l Nastase a inaintat dosar catre CNA la vremea respectiva acuzand BBC sectia romana ca nu ar face jurnalism adevarat si ca ar fi partinitori. Faptul ca se inchide sectia romana la BBC trebuie privit din perspectiva luminoasa a faptului: jurnalistii profesionisti formati aici vor veni (precum d-l Hurezeanu de la radio DeutscheWelle, acum o prezenta stralucita in mass media romaneasca, in presa scrisa si tv) sa intareasca randurile profesionistilor din jurnalism in Romania.
Ionica Dumbrava, Iasi

Cred ca e o greseala inchiderea BBC ro ; eu stau in USA de cativa ani si problema e ca stirile din Ro desi libere sunt isteroide si de prost gust iar o judecata obiectiva nu prea exista ; e greu sa intelegi ce inseamna de fapt stirile respective daca cineva nu iti explica `dedesubturile ` e mare pacat ca va inchid dar chestia e ca probabil nu le pasa ...englezilor ...ca de obicei mai deschideati capul celor ce aveau urechi sa auda... dar , bineinteles lumea araba e mai importanta ...acolo e si bomba si petrolul ( sper sa continue sa creasca pretul , cred ca asta e o solutie ) well , have fun !
Anca, USA

Am amintiri placute si neplacute de la BBC Romania. Cele placute se leaga de emisiunile Danei Jalobeanu: documentate, cu grija pentru text, cu voce placuta, precum si de interviurile interesante luate de Mircea Zamfir. Cele mai putin placute se leaga de rubrica forum unde desi am scris cu toata seriozitatea, cuvintele mele au fost adesea modificate, suprimate, mistificate mai rau ca in cenzura comunista. Vaya con Dios!
Constantin-Ioan, Rm Valcea

Bineinteles ca se accepta greu despartirea de BBC Romania.Si asta fiindca nu avem cu ce il inlocui. In plus, ne-a demonstrat de-a-lungul timpului ce inseamna sa ai curajul opiniei, adica sa spui cu voce tare ceea ce gandeste toata lumea. In zilele noastre valoarea BBC-ului era data de calitatea informatiei pe care ne-o transmitea. Regret enorm despartirea de BBC, chiar daca in ultimul timp incepuse sa arate un anume partizanat politic.
Nicolae Constantinescu

La BBC am ascultat pentru prima oara Topurile pop britanice, cand pe posturile noastre se difuzau doar cantece cu tematica proletara. Tata, desi activist de partid, se ascundea cu radioul in camara pentru a putea sa dea volumul mai tare, cand asculta stirile BBC. Romanii datoreaza enorm postului BBC si celor care l-au finantat: britanicii. God bless BBC!
Alex, Wexford, Ireland

Nu imi vine sa cred ca este adevarat, e ca si cum as pierde ceva, un gol ramane, am crescut cu emisiunile BBC asculate pe ascuns prin anii 88-89 cand era unica sursa de informatii nealterata, si de atunci mereu si mereu,cu profesionalism si exigenta in informarea reala a ascultatorilor...imi pare foarte rau pentru aceasta pierdere,cuvintele mi se par sarace, ceea ce mai pot adauga este un :MULTUMESC!
Petru

Inchiderea redactiei in limba romana mi se pare nedreapta! Am 27 de ani, am ascultat mereu BBC atunci cand locuiam in Romania, iar de 4 ani de cand m-am stabilit in Franta intru zilnic pe pagina de Internet. Sunteti una dintre putinele surse de informatii obiective si cu adevarat profesionale, disparitia redactiei in limba romana este pentru mine de neconceput!!! Trebuie sa existe o modalitate de a evita acest eveniment, trebuie sa continuati. Nu inteleg de ce mai toti cei care au lasat mesaje aici... au lasat un fel de mesaje de multumire si la revedere... atitudine tipic romaneasca, de acceptare si resemnare... haideti sa-i spunem, cu tot respectul cuvenit, un mare NU acestui domn Nigel Chapman! Nu vrem domnule Chapman sa ne inchideti redactia in limba romana, gasiti o alta solutie!
Romeo Voiculescu, Franta

Cred ca este o gresala...Cred ca singura sansa ca Romania sau mai bine zis romanii sa reuseasca sa iasa din mocirla actuala este prin educatie.Nemti nu au nici 4 miini nici 2 capete.Cum vor crede daca nu vor auzi ? Si cum vor auzi daca nimeni(fff putini) nu le va spune? Am citit ca audienta BBC a scazut la 3% asta poate duce la concluzia ca oameni nu mai sint interesati si nu mai au cunostintele necesare si vointa sa aprecieze calitatea.Dar cum aproape toate se trag de la bani ... Poate guvernul Romaniei (imi vine si sa rid dar asa ar fi normal) sa duca mai departe o astfel de statie radio.Poate ar trebui sa intelegem ca alti ne-au purtat destul de grija iar acum e rindul nostru.Greu de crezut..... Multumesc BBC Romania
Mircea, Canada

Cred ca este o greseala a conducerii britanice a BBC si a Foreign Office. Explicatia cu audienta nu sta in picioare deoarece BBC este ascultat in Romania. Nu stiu proportia dar am multi prieteni care asculta BBC. Eu personal il ascult de circa 25 de ani. In peisajul mediei actuale din Romania, BBC era o voce diferita,una profesionista. Nu stiu ce se poate schimba dar probabil singura solutie pe care noi, ascultatorii, o putem face este sa aratam conducerii britanice ca nu are dreptate. Sa initiem o petitie si o semnam in numar cat mai mare. Dar, din pacate, societatea civila din Romania este mult prea interesata de jocuri politice si mai putin de realitatea care ne intereseaza.Multumesc BBC Romania oriunde te vei afla dupa 1 august 2008. Dar parerea mea de rau cea mai mare vizeaza Basarabia. Cei de acolo aveau nevoie de BBC. In Moldova, BBC era una din vocile respectate si mai ales printre putinele care transmiteau realitatea. Pacat.
Andrei Badin

Cred ca totusi inca ar mai fi nevoie de BBC in limba romana. Cine i-ar putea locul? Arhiva BBC in limba romana va fi accesabila si dupa incheiere? Totusi, inteleg ca resursele BBC se indreapta spre Asia si tarile arabe. Ne va fi dor de BBC, dar doresc mult succes si rezultate pozitive pt. viitor in Asia si oriunde!
Nitu, Cluj

Una dintre cele mai triste veşti care mi-au parvenit în ultima vreme. Deşi înţeleg şi accept motivele, nu pot să nu fiu trist.
Ionel, Olanda

Una dintre cele mai triste veşti care mi-au parvenit în ultima vreme. Deşi înţeleg şi accept motivele, nu pot să nu fiu trist. Personal pot asculta ŞI înţelege BBC şi în alte limbi, deci pentru mine pierderea nu este atât de catastrofală. Mă gândesc, însă, la bieţii ascultători românofoni [şi eventual monolingvi] din România şi din Republica Moldova, şi - poate - şi din alte ţări limitrofe României. Ascult regulat BBC din prima jumătate a anilor 1970 şi voi asculta în continuare, chiar dacă va trebui să schimb limba. Mulţumiri celor care mai bine de o jumătate de secol ne-au ţinut informaţi pe limba noastră!
Ionel, Olanda

BBC a fost singurul post de radio pe care l-am ascultat cu regularitate de 2-3 ori pe zi, de 17 ani incoace. Cand posturile FM nu au mai preluat stirile BBC, am renuntat la radio si m-am dus pe internet. Acum unde sa ma mai duc? Nici un alt post sau ziar central nu prezinta informatia cu atitea nuante ca BBC. Unde voi putea regasi colaboratorii dumneavoastra?
Lehel

Si pentru mine este o stire trista. Nu cred ca un serviciu profesionist si extrem de apreciat de toate segmentele societatii romanesti ar trebui inchis. Dupa parerea mea, este o decizie nu inteleapta, ci foarte proasta. Vaduviti publicul romanesc de o sursa foarte credibila de informatii. Poate totusi se va reveni asupra decizie.
Felix, Bucuresti

Jale cu J mare. Sunt alaturi de toti cei care au propus "solutii de avarie”
Ion-Adrian Doja-Fodoreanu, Bucuresti

BBC l-am ascultat tremurand de emotie inca din anii `50 cu capul bagat in difuzor (nu cumva sa se auda la vecini). Aveam un aparat de radio cu lampi, facut de mine.Regret incetarea emisiunilor BBC. Imi va lipsi.
Mircea, Târgovişte

Am 70 de ani. BBC l-am ascultat tremurand de emotie inca din anii `50 cu capul bagat in difuzor (nu cumva sa se auda la vecini). Aveam un aparat de radio cu lampi, facut de mine. Dupa `90 nu-mi venea sa cred ca pot sa-l ascult in FM, retransmis de un post local. Emisiuni excelente, buletine numai cu stiri necesare. Regret incetarea emisiunilor BBC. Imi va lipsi. Multumesc tuturor celor ce s-au ocupat de acest post de radio.
Mircea, Targoviste

Nu se poate... Este cea mai mare lovitură dată democraţiei. BBC este postul care m-a făcut să iubesc radioul şi m-a determinat să îmbrăţişez această minunată meserie, mi-a fost apoi etalon profesional în cei cinci ani de muncă în faţa microfonului şi un exemplu de înalt profesionalism şi verticalitate. BBC pentru mine a însemnat un adevărat şi nesecat izvor de ştiri netrunchiate, relatate obiectiv şi cu măiestrie de către adevăraţii profesionişti, o binecuvântare pentru suflet şi liniştea că încă ne mai exprimăm liber... Chiar nu a mai rămas nicio soluţie? Chiar nu se mai poate face nimic pentru singurul post de radio cu coloană vertebrală? Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut şi nu uitaţi că ascultătorii vă iubesc!
Doru , Bucuresti

Bună ziua. Am citit şi auzit astăzi despre închiderea postului dvs. Sunt un tânăr de 26 de ani, dentist de profesie. Eu acasă la mine nu am televizor, aşa că singurele informaţii le capăt de pe internet şi de la radio. Iar BBC România reprezintă sursa mea de divertisment cultural, ce ţine loc de tv. Urmăresc de ani buni emisiunile dvs. Ascult în mod constant şi chiar fac parte din rutina săptămânală, emisiuni ca: arena de sâmbătă de la 14, puterea credinţei, magazin ştiinţific, (…) interviul zilei, BBC clasic. Bineînţeles că ascult şi programul de ştiri. Dar pentru mine emisiunile menţionate, reprezintă o sursă de cultură, aş îndrăzni să spun, o sursă de cunoaştere din cele mai vaste domenii. Vă scriu acestea cu regret pentru închiderea postului, dar şi parcă cu o speranţă că poate aceste emisiuni fantastice vor continua. Unde se mai poate asculta sau vedea o emisiune despre Newton, Bacon, Descartes cu un fond muzical celest precum cea din aceste sâmbete?! Vă salută cu drag, un simplu ascultător, dar îndrăgostit de dumneavoastră!
Mihai Cătălin Frunză, Bucureşti

O ştire pe care nu mă aşteptam să o primesc niciodată. Dimpotrivă, credeam că reţeaua de frecvenţe FM se va extinde în toate oraşele mari din ţară. Totuşi, este bine ca cele 4 frecvenţe rămân valabile şi se pot asculta emisiunile în limba engleză, care pot forma perfect un viitor analist politic de relaţii internaţionale, însuşindu-i implicit şi o terminologie de specialitate în limba engleză...Sper că peste un an sau doi, bugetul să nu se restrângă şi mai mult, iar directorul general să decidă închiderea frecvenţelor FM din România şi Republica Moldova.
Augustin Stancu, Sibiu

Am început să ascult BBC-ul din anul 1991, de pe vremea când încă nu terminasem şcoala primară. Rareori mi s-a întâmplat în tot acest timp să treacă o zi fără a asculta cel puţin o transmisiune în limba română. Emisiuni ca Arena, Magazinul Ştiinţific sau Jurnalul medical au intrat repede în sfera mea de interes. Am înţeles poate care au fost cauzele ce au stat la baza acestei nefericite decizii, dar n-am să înţeleg cum voi umple golul rămas. Sunteţi cu adevărat un etalon al mass-mediei româneşti. Nu-mi rămâne decât să vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în atâţia ani şi pentru ceea ce aţi reprezentat pentru mine.
Liviu Gemene, Iaşi

Mare păcat ! ! Înseamnă că dimineaţa între 7 şi 8 voi căuta alt post de radio. Asta după peste 45 de ani de ascultări... În dosarul meu de urmărit al securităţii mi se reproşa de către turnătorii mei că ascult Europa Libera şi BBC. Pt. asta trebuia să fiu demascat într-o şedinţa de sindicat. (…) Probabil că toată viaţa voi trăi cu amintirea reconfortantă a BBC-ului...
Niculae Rădulescu, Bucureşti

Din câte îmi amintesc, alături de Europa Libera şi de Vocea Americii, BBC era o voce interesantă ce a reuşit să pătrundă printre bruiaje în copilăria mea, când alături de tata şi bunicul auzeam lucruri pe care nu le înţelegeam la vremea aceea, dar care simţeam că vin de undeva de unde e mai bine. Din păcate audienţa a scăzut şi motivele pentru întreruperea activităţii în limba română mi se par de înţeles. Sunt atâtea alte locuri care au acum nevoie de informare. Dar cu siguranţă îmi va lipsi! Succes şi la reauzire (poate)!!!
Flora Răducan, Lugoj

Unul din puţinele servicii de presă care îşi respectă firma şi oferă jurnalism de calitate. E o dezamăgire această decizie. Speram mai degrabă ca BBC să-şi mărească spaţiul de emisie.
Marius, România

Păcat... în condiţiile în care mass-media din România este la cheremul diverselor grupuri de interese, o voce independentă era de mare folos. Ascult BBC din anii '80. Aţi fost mereu o sursă de informaţii de calitate.
Tudor, Gura Homorului

Am început să ascult BBC în perioada studenţiei. Între timp, BBC a devenit pentru mine singura sursă de informare obiectivă. Apreciez calitatea emisiunilor şi profesionalismul redacţiei BBC România. În numele meu şi al celorlalţi, mulţumim BBC!
Cătălin, România

Mă leagă multe emisiuni realizate cu Dana Jalobeanu despre lumea fascinantă a fizicii particulelor, prietenii din lumea întreagă pe care i-am câştigat prin intermediul redacţiei ştiinţifice BBC, nu-mi vine să cred că BBC România dispare, aş vrea să scriu mai mult dar mă cotropesc emoţiile.
Călin Alexa, Bucureşti

E de rău, nu cred că mai avem altă coloana vertebrală în media românească, TVR încearcă. Amintirile mele sunt vii. Am crescut cu BBC, zi de zi. Fugeam repede de la liceu acasă în plină perioadă de tranziţie ca să ascult BBC de la 14h. De fapt nici nu ştiu când am început să ascult, poate era la gimnaziu? Acum am aproape treizeci, nu mai sunt în România şi tot ascult BBC. Pentru mine a fost educaţie politică, în toată regula şi educaţie pur şi simplu pentru lucrul bine făcut, bine informat, fiabil (ex: ştiri dar şi economie, ştiinţă..) şi am învăţat toţi despre democraţie cu ei. Nu ştiu care sunt priorităţile BBC dar ar fi bine ca şefii mari să ştie: România încă nu e vindecată!
Andrei

Am citit de mai multe ori ştirea şi nu îmi vine să cred... Pentru postul de radio la care lucrez ştirile BBC sunt o pată de culoare. Pot spune că noi am câştigat în audienţă datorită ştirilor BBC iar BBC a câştigat datorită nouă. Am crescut împreună în ultimii ani... La ora actuală postul de radio la care lucrez este lider de audienţă în Alba iar printre programele cele mai ascultate se regăsesc ştirile BBC. Este păcat că se renunţă la un proiect jurnalistic care, în judeţul Alba cel puţin, a reuşit să se impună prin profesionalism, obiectivitate şi independenţă politică... BBC a făcut istorie şi în România şi cu siguranţă va rămâne în amintirea multora dintre noi!
Dan Lungu, Radio Reîntregirea, Alba Iulia

Mare păcat! BBC România a reprezentat în tot acest timp un punct de referinţă între radiourile care puteau fi recepţionate în România, atât înainte cât şi după revoluţie. Dar mă întreb, care e motivaţia Foreign Office-ului! Deutsche Welle, RFI, menţin în continuare emisiunile în limba română. Nu e nevoie de 4 ore de transmisii zilnice. Sunt de ajuns 30-45 de minute zilnic pentru menţinerea brandului în România, altfel lumea va uita de BBC aici. Chiar şi Radio Israel are 15 minute de transmisie în limba română. E o decizie greşită, după părerea mea.
Florin C, Suceava

În perioada celui de al doilea război mondial, tata era printre puţinii care scăpase cu radio neconfiscat de dictatura antonesciană, îl avea ascuns sub masa din sufragerie, ascuns sub faţa de masă, ţin minte şi acum semnalul bum, bum, bum. Apoi a venit regimul comunist când ascultam în şoaptă acest post. Îmi pare rău de decizia luată, pentru mulţi a fost raza de speranţă de care aveam nevoie în momentele de deznădejde.
Virgil Popescu, Turnu Severin

Nu credeam să se întâmple vreodată … "Aici BBC!” nu se v-a mai auzi.. Ascult de exact 12 ani BBC-ul; a fost sursa primară în a auzi şi a învăţa engleza. Lipsa emisiunilor în română de la BBC, a vocilor inconfundabile şi mai ales seriozitatea, vor fi regretate de o parte a publicului ascultător. Am un sentiment de regret faţă de anumite emisiuni ( Interviul zilei, Discuţia Săptămânii) precum şi faţă de unele voci (Anca Toader, Cătălin Lenţa, Benedict Adamescu, Striblea etc.)
George Gagelea

BBC România îşi închide porţile. Dacă închiderea redacţiei radio nu va fi foarte tare resimţită, dispariţia paginii de web în limba română este o grea lovitură dată tuturor acelora ce doresc o informare cât mai cuprinzătoare din diferite surse, a fenomenelor politice şi economice trăite în România. Personal mă leagă unele imperfecţiuni ale echidistanţei de care m-am lovit în scurte momente. În rest, nu putem să nu felicităm BBC România pentru contribuţia sa la democratizarea ţării numite România. Vă mulţumesc !
Virgil, Toronto

De ani de zile citesc ştiri din România doar de pe pagina web BBC în limba română. Era tot ceea ce aveam nevoie să ştiu. Scurt, obiectiv şi concis.
Ada, Toronto

De ani de zile citesc ştiri din România doar de pe pagina web BBC în limba română. Era tot ceea ce aveam nevoie să ştiu. Scurt, obiectiv şi concis. Nu ştiu cu ce aş putea să înlocuiesc asta. Regret sincer. Numai bine tuturor celor care au muncit la crearea acestei pagini.
Ada, Toronto

Dragi prieteni, vă ascult de când v-a fost semnat actul de naştere; aveam pe atunci şapte ani; în anii războiului, mai apoi în vremea terorii comuniste aţi fost singura sursă credibilă, profesionistă pe care am cunoscut-o. Mulţi dintre gazetarii şcoliţi la dumneavoastră şi plecaţi în alte zări sunt uşor de recunoscut: seriozitate, credibilitate, aplomb în prezentarea ştirilor; din păcate sunteţi de neînlocuit! Lăsaţi un mare gol în informaţia, comentariul nu numai politic dar şi în emisiunile muzicale. Întregii redacţii, felicitări şi întreaga mea gratitudine. În mod special vă mulţumesc pentru toate emisiunile dedicate bisericii greco-catolice şi care pentru noi, greco-catolicii au însemnat enorm. Aţi fost vocea cea mai obiectivă pe care o vom regreta. Succes în continuare tuturor.
Tiberiu Georgescu, România

Ascult BBC de la 14 ani. Stăteam ''pe brânci' 'cu urechea la radio la fiecare emisie. Nu plecam niciodată de acasă fără să ascult un jurnal BBC şi nu încheiam niciodată ziua fără să ştiu în detaliu ştirile BBC din ziua respectivă. A fost prima poartă, şi cea mai de încredere spre lumea plină de informaţii în care ne găsim. Am 21 de ani şi nu mai cunosc altă sursă credibilă de ştiri în România. Îmi va lipsi enorm şi niciodată nu voi simţi că sunt bine informată fără BBC. Mulţumesc tuturor din BBC.
Emilia, România

Datorită înaltei calităţi profesionale şi a curajului de a reda cât mai echidistant şi mai real evenimentele de pe scena politică (şi nu numai), pierderea cauzată de încetarea programului BBC România, este aproape irecuperabilă. Pe lângă întristarea cauzată de o asemenea veste, rămânem şi cu amintirea unor oameni care au slujit o cauză cu devotament şi un impact benefic. Vă mulţumim şi vă asigurăm de preţuirea şi simpatia noastră!
Mugurel, Bucureşti

Cum se poate lua dramul de media la un nivel atat de bun calitativ din tara noastra? Dialogul deosebit si bogat in plan cultural prin care s-au realizat stirile si reportajele , emisiunile BBC sunt inestimabile. Un factor decisiv al democratiei, un parinte constincios al adevarului relatat obiectiv, ce ne-a crescut in perioada post-decembrista.E o zi de doliu pentru mine si sunt sigura ca si pentru restul ascultatorilor. Distinse gratii si aprecieri celor ce au facut au fost in spatele radioului atatia ani!
Larisa

BBC...un post de radio super profesionist in domeniul stirilor...poate cel mai bun si mai echidistant din toate punctele de vedere... imi pare foarte rau de decizia luata… dar mergem mai departe... sunt unul dintre acei oameni pentru care stirile bbc de la ora 11.00 si 18.00 sunt printre singurele emisiuni de stiri pe care le ascult... si le ascult cu placere...multumesc bbc pentru ce a fost...
Samuel Podea

Nu ascult Radio BBC, dar pagina de internet o vizitez de 4-5 ori pe zi. Este singura pagina de internet din Romania unde poti gasi informatii de calitate. Prin inchiderea BBC, Romania si Moldova pierd singura sursa de informatii obiective si independente. O sa va simtim lipsa. Toate cele bune.
Razvan

O stire trista care ar fi trebuit sa fie binevenita. In Romania ca sa nu mai spun Basarabia lucrurile sunt departe de a fi normale si chiar daca nu multi mai asculta BBC, ar trebui s-o faca. Imi amintesc de anii '90 cand ascultam pe ultrascurte BBC si era singura sursa credibila in afara de (o parte) a presei independente. Era singirul mod de a respira in lumea sufocata a lui Iliescu, Vacaroiu, Nastase si ceilalti. Si aici in Canada urmaresc zilnic site-ul BBC. Din pacate lucrurile in Romania par a merge spre restaurare, cine ar fi crezut. BBC ar trebui sa continue sa emita. Multumesc BBC.
Vio, Windsor, Canada

De ce moare BBC? Nu isi permite sa tina un post si aici? Mai ales cu atata traditie?
Alice Burca

Un timp am urmarit stirile in primul rand pe site-ul BBC. Cam in urma cu 1 an am inceput sa-mi pierd interesul, mai ales in stiri, deoarece calitatea lor scadea (perceptia mea, evident). Am continuat sa urmaresc mai ales analizele si interviurile. Cea mai mare pierdere este pentru ascultatorii/cititorii din Republica Moldova si cei care simt alaturi de ei.
Ioan Manuel Ciumasu

Faceti o mare graseala prin incheierea activitatii deoarece in Romania conduc tot cei din nomenclatura care filtreaza informatiile mai ales in provincie.VA ascult inca de la 12 ani-acum am 70-si-mi amintesc cum va ascultam impreuna cu mama mea avand aparatul de radio bagat sub plapuma .Ce vremuri!
Radu Calarasu

Buna seara, tocmai am citit stirea si nu imi vine sa cred. Desi avand in vedere cele intamplate la RFI, Europa Libera, 'it was in the air'. No longer 'on air'... Imi vor lipsi mult vocile dragi si emisiunile atat de bune - chiar nu vreau sa fiu redus la presa tabloidizata din Romania. Daca n-ar fi putin ridicol, v-as sugera dumneavoastra, jurnalistilor, sa faceti o franciza ca sa va puteti continua activitatea. Pe curand, totusi!
Catalin Rata

Păcat! De ani de zile radioul meu era fixat exclusiv pe BBC. Vă mulţumesc pentru că aţi existat .Pentru mine aţi fost foarte inportanţi,daca mă gândesc că vă ascult de mai bine de 25 de ani.Cele bune!
Costel Chiş

Stimata Redactie, Vestea privind desfiintarea BBC Romania m-a cutremurat. Nu exista cuvinte care sa exprime nemultumirea, dezamagirea si golul imens pe care le simt, desi se poate spune ca sunt o persoana implinita - am o fetita de 10 luni, un sot minunat si o casa mica dar frumoasa. Stiu ca vorbesc precum un copil rasfatat dar trebuie sa existe o cale prin care BBC Romania sa continue. Va rog, nu lasati sa se sfarseasca aici.
Valentina Luchian, Bucuresti

Pacat.
Teo, Polonia

Mă bucur că v-am avut alături, pe FM, până acum 2. Regret nespus decizia luată, pe care o consider nedreaptă şi inconştientă. 3. V-am scris deja mult mai multe pe e-mail. 4. Aş sugera să lansaţi o temă pe forum cu privire la soluţii posibile spre a putea menţine, prin auto-finanţare, redacţia română a BBC-ului. Eu aş fi dispus să plătesc ca să vă mai pot auzi.
Traian Gheorghe Onciu, Constanta

BBC va fi mult lipsit pe scena media romaneasca - cred ca este inca singurul post cu adevarat independent cate furnizeaza stiri relevante la viata politica din in Romania. BBC Romania a demonstrat un standard la care radiourile autohtone romanesti inca mai au de lucru ca sa ajunga. Cu tristete, multumesc mult BBC-ului pentru tot ceea ce a facut pana acum!
Dan, Romania & U.K.

Sunt mâhnit din cauza aceste ştiri. Vă ascult de peste 30 de ani. La început pe unde scurte apoi pe FM. Până in 2001 am locuit în Roman şi postul dumneavoastră era preluat de Radio Nord - Est. Cred că prin dispariţia postului dumneavoastră în limba română dispare cea mai corectă şi pertinentă sursă de informaţie. În plus am ascultat nişte documentare tulburătoare care cu siguranţă îmi vor lipsi. Dacă este vreo organizaţie care să protesteze împotriva acestei decizii vă rog să mă anunţaţi şi îi voi acorda tot sprijinul de care sunt în stare. Sper să existe o şansă cât de mică prin care această hotărâre să fie schimbată. Vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru noi.
Cristi, Bucureşti

De ani de zile citesc ştiri din România doar de pe pagina web BBC în limba română. Era tot ceea ce aveam nevoie să ştiu. Scurt, obiectiv şi concis.
Paul Ivan, UK

Îmi pare rău pentru decizia luată. BBC România era un exemplu de profesionalism în media. V-am ascultat deseori cu plăcere. Îmi pare rău şi pentru Republica Moldova unde media locală întâmpina (şi) mai multe restricţii.
Paul Ivan, UK

Bunicii mei au ascultat BBC-ul în fiecare seară după cină. Mie, ca şi copil, mi se părea foarte plictisitor, dar mai târziu am înţeles că era singura sursă de ştiri credibilă, sub comunişti, şi după. Mulţumesc BBC!
Anca, Canada

O veste tristă pentru neamul românesc. O spun deschis, mi-am făcut un obicei din a scrie în browser www.bbc.ro. Am ascultat mereu cu mare interes emisiunile BBC-ului. La ora actuală nu cunosc post de radio sau televiziune, ziar sau altfel de publicaţie să fie aşa echidistant ca şi BBC. Să fi în afara galagiei politice, a ştirilor de la ora 5, să vorbiţi deschis despre naţiunea română, despre valorile morale şi civice, nu e un lucru la îndemâna oricui. Ori de câte ori s-a întamplat câte un eveniment major, am aşteptat comentariul de la BBC. Mi-au plăcut foarte mult cele 2 jurnale din Burma şi Brazilia, superb realizate. Multă stimă şi respect pentru tot ce aţi făcut în cultura românească şi în domeniul jurnalistic de-a lungul anilor.
Samuel Benza, Viena

Cu siguranţă, este cea mai mare pierdere pentru mass-media din Republica Moldova. Instituţia care a tins şi a fost, poate, cea mai obiectivă, imparţială şi operativă din Moldova. O sincera plecăciune tuturor celor care au făcut BBC Moldova. Mult succes şi sperăm că vom asista în curând la re-apariţia DVS în eter!
Andrei Cibotaru, Chişinău

Eu cred că această retragere de pe piaţa românească nu va mai da un echilibru presei actuale din România care pare din ce în ce mai dezechilibrată. BBC România avea acea profunzime, acea substanţă informaţională de care ducea lipsă presa de la noi.. Aveam speranţe că BBC-ul va maturiza presa din România, dar din păcate, se pare că şi ultima flacără ce ardea cu adevărat se va stinge pentru România. Poate pare puţin pesimist ceea ce scriu, dar acesta e adevărul. Era un model de urmat. Un model cu o adevărată prestanţă. Trist...foarte trist! Oare ce a mai rămas cu adevărat de valoare din media actuală românească?
Dan Mureşan, Bistriţa

Mare păcat de ceea ce am auzit. BBC a fost un etalon de adevăr şi independenţă de care toţi avem nevoie. Vă mulţumesc din adâncul sufletului pentru tot ceea ce aţi făcut pentru publicul român şi nu numai.
Dragoş Cioranic

Acceptăm multe noi românii (politicieni corupţi, autostrăzi de zece ori mai scumpe, produse de slabă calitate şi mai scumpe decât oriunde altundeva, fotbalişti care luptă pentru ţara lor doar când se cântă imnul,etc.),dar să nu mai ascultăm emisiunile BBC în limba română nu vom accepta niciodată!!! Doreşte domnul Chapman să abandoneze românii aşa cum a făcut-o Churchill? Nu consider deloc exagerată comparaţia.
Raoul Borodi, Cluj Napoca.

BBC-ul a fost unul dintre puţinele surse media cu care am crescut noi, generaţia anilor '90. Arena şi Magazinul Ştiinţific se compară poate cu teleenciclopedia TVR-ului şi Lumea în care trăim. Vă mulţumesc, aţi fost unul dintre factorii democratizării (cât de puţin) ai Republica Moldova. Noi încă vă ascultăm.
Mark Cheptea, Republica Moldova

O mare nedreptate pentru ascultătorul din Republica Moldova, care va rămâne văduvit de o sursă credibilă. Mare păcat.
Valentina Ursu, Chişinău

Ce pierdere ... Pe lângă postul mamă (BBC World Service), de zeci de ani vă ascultam ca pe un reper de echilibru, decenţă şi profesionalism. Vă mulţumesc că aţi existat!
Mihai Martinovici

O sursă de ştiri obiective mai puţin în mass media. Rămâne speranţa că aceleaşi ştiri despre România se vor regăsi pe pagina europeană a ştirilor. Mulţumesc BBC România!
Liviu Birza, Elveţia

Mărturisesc faptul că Radio BBC ascult foarte rar, dar pagina de web în limba româna o citesc aproape zilnic. Nu cred să existe în România o redacţie la fel de profesională precum BBC România. Nici pe departe măcar. Independenţa faţă de politic şi modul concis, clar, esenţial în care prezintă informaţiile, fără a constrânge cititorul să piardă timp cu lucruri inutile şi neinteresante, arată clar nivelul înalt de profesionalism de care dă dovadă redacţia BBC România.
Gabriel Popescu, Italia

E trist, foarte trist... îndeosebi pentru cei din Republica Moldova - unde după această dispariţie accesul la informarea independentă şi obiectivă va deveni şi mai limitat. Vorbesc atât despre cea naţională cât şi despre cea din România. Şi cred eu este total greşită această decizie de reorientare către lumea araba în detrimentul Europei.
Maxim, Republica Moldova

Îmi pare foarte rău. BBC era speranţa mea, a noastră a tuturor, ca se va mai schimba ceva in tara asta . (…) Mare păcat , dar sper că dvs , veţi mai putea să lucraţi pentru industria audiovizuală din România pentru că este mare nevoie de dvs. acum în România . Pentru că România este cu cel puţin 50 de ani în urmă ca dezvoltare. Dvs .aţi putea să ajutaţi foarte mult. Vă mulţumesc pentru munca dvs. şi vă urez multă sănătate şi multă putere de muncă în continuare.
Turos Janos, Târgu Mureş

Închiderea redacţiei BBC în limba Română este o veste proastă pentru mine (şi cred că pentru majoritatea covârşitoare a ascultătorilor postului dvs. de radio), deoarece mă obişnuisem în ultimii ani să mă informez în special de pe web site-ul BBC Romanian.com şi să ascult pe internet, cu mult interes, ştirile şi emisiunile BBC în limba Română. Cred că voi simţi multă vreme lipsa BBC Romanian. Urez tuturor membrilor redacţiei mult succes în continuare în activitatea profesională.
Gruia, Montreal, Canada

Dacă în România o astfel de "reformă" mai poate fi justificată, iată că în Republica Moldova cred că nu era tocmai necesară. Piaţa mediatică din Moldova pierde un actor foarte important, poate cel mai obiectiv şi profesionist. Un etalon pentru orice jurnalist, dar şi consumator de media. Şi aşa stăm prost la acest capitol, însă economia de piaţă nu crede în astfel de necesităţi...Să sperăm că cei patru profesionişti foşti angajaţi ai BBC Moldova îşi vor continua munca în altă parte, pentru că e nevoie de ei şi mai ales de produsele lor!
Cristian Jardan, Republica Moldova

Nu sunt de acord cu decizia luată de Londra. Cine va mai asculta postul BBC în R. Moldova? Dacă mai mult de jumătatea populaţiei nu cunoaşte limba engleză. Foarte mulţi nu vor să audă nici de rusă.
Oxana, Chişinău

LEGĂTURI
Mesajul directorului BBC România
25 Iunie, 2008 | Ştiri
ULTIMELE ŞTIRI
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
BBC © ^^ Sus
Arhivă|Lecţii de engleză|Seriale
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>