BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: неділя, 19 листопада 2006 p., 16:08 GMT 18:08 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Ваша думка: Чи йти Тарасюку та Гриценку у відставку?
Борис Тарасюк
Борис Тарасюк
Верховна Рада України ухвалила рішення про відставку міністрів закордонних справ Бориса Тарасюка та внутрішніх справ Юрія Луценка.

Міністр з президентської квоти Борис Тарасюк назвав це рішення не легітимним, а президент Ющенко пообіцяв оскаржити його у Конституційному суді.

Під аналогічним тиском опинився міністр оборони Анатолій Гриценко.

Чи слід міністрам президентської квоти іти у відставку, і як ви оцінюєте їх роботу?

Дякуємо всім, хто взяв участь у дискусії.

Дописи учасників форму не є відображенням позиції Бі-Бі-Сі.

Ні в якому разі! Особливо п.Б.Тарасюка який дісно відстоює інтереси України!
Ігор Жарко, Ізмаїл, Одеська обл., Україна

У відставку ці міністри не мають йти! Це принципово! Президенту треба їх відстояти через Конституційний суд. Інакше тоді він вже не Президент навіть по новій Конституції. Тоді йому краще відразу подати у відставку і не чекати поки його виженуть так як його міністрів. Ну, хіба що, трохи почекати поки Янукович,нарешті, втратить свій рейтинг. Сого роду політичне "айкідо".
Павло, Київ, Україна

Я вважаю, що звільнення Бориса Івановича Тарасюка - це одна з набільших помилок, яку допустить президент... Я вважаю, Бориса Івановича Тарасюка найкращим міністром! Він зробив для України дійсно багато!
Денис, Луцьк, Україна

Є багато позитивного у нашому прем'єрі та в його прем'єрстві. Коли я дивлюся на Януковича, або чую про нього, мені одразу ж хочеться встати та заспівати "Ще не вмерла України ні слава ні воля, ще нам браття українці посміхнеться доля. Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці, запануємо й ми браття у своїй сторонці". А цього вже достатньо для виправдовування прем'єр-міністерської функції. Поки він є - патріотизм не вмирає.
Фелікс Хмельковський, Черкаси, Україна

Таких як Тарасюк та Гриценко (а також Луценко) в Україні можна найти тисячі, якщо не більше. А тому заміна їх такими ж іншими не буде погано і не буде добре. Дійсно достойних не допустять на ці посади, тому що більшість народних депутатів в Україні недостойні. В Україні зараз панує не Закон, а право більшості (хоч насправді це меншість), а тому все буде по закону більшості. А Президента можна вже не слухати, він майже номінальний.
Віталій Ярема, Київ

«... вони продовжують політику Ющенка в напрямі демократії, та без корупції в Европу. Я думаю ,що в Україні було би багато краще коли б влада позбулася Якуновича, а не Тарасюка та Гриценка...» Dmutro, EastHanover, USA Шановний пан Дмітро, Рух пана Ющенка у напрямі Європи, на жаль, поєднується з політикою насильницької українізації Східних областей. Саме така політика, а не підступи Москви, і привела до протестного голосування російськомовних громадян. А оскільки таких громадян на Україні – десятки мільйонів, тому спроби «піти до Європи» без урахування їх інтересів нереальні. Ви, як житель демократичної країни, маєте, на мій погляд, розуміти це краще інших.
Сергей Олегович

Вибранці Верховної Ради за диреціею Якуновича зробили невибачену народом Укаїни помилку, що збільнили Тарасюка та Гриценка..
Dmytro, USA

Хоча так звана "антикризова коаліція" у Верховній Раді проголосувала сьогодня за відставку міністра закордонних справ, Бориса Тарасюка, набравши 247 голосів, то це є тільки їхня реванжистська акція й бажання показати свою "силу", не зважаючи на це, що не вони, а презедент Ющенко згідно з конституцією має право призначати й звільняти міністра закордонних справ України. Вони намагаються створити ще більшу кризу в політичному житті держави, але це тільки розоблачує їхнє правдиве обличчя байдужих до незалежності України й довгоочікуваної свободи українського народу клану донецьких олігархів і їхніх теперішніх спільників - Сімонєнкових комуністів та кількох депутатів перевертнів-яничарів. Конституційний Суд повинен осудити ці антиконституційні потягнення "антикризової коаліції" а Борис Тарасюк і президент Ющенко повинні дальше продовжувати обрану лінію закордонної політики Української Незалежної Держави разом з міністром оборони Анатолієм Гриценком.
Стефанія, Торонто, Канада

Однозначно не треба йти у відставку, оскільки на відміну від донецького клану, представники якого думають перш за все про набиття власних кишень, а по-друге кому б здати країну у "відповідальне керування" щоб зняти з себе пряму відповідальність, Тарасюк є людиною державною та намагається активно творити політику незалежної держави. Регіонали на чолі з Януковичем в силу ментальності регіону свого походження не здатні ясно і чітко сформулювати навіть загальні принципи незалежності.
Олексій, Київ

Як я передбачав - Тарасюка вже зняли. Знімуть і Гриценка. А якщо Ющенко не перейде в наступ (розпуск парламенту чи реальна загроаза розпуску, референдум і т.д.), то він і сам діждеться імпічменту. Це буде. Президент має бути мужнім і діяти, а не без кінця тонути в словесах, як в інтерв ю на ващому сайті, інакше відберуть рештки влади. Зрозуміймо одне: РЕВАНШИЗМ НЕ ЗАСПОКОЇТЬСЯ, ПОКИ НЕ ОТРИМАЄ ПОВНУ ПЕРЕМОГУ. Ми маємо зараз на Україні ясну картину реваншизму по всіх лініях. Відчуваючи страх і слабість Ющенка, реваншисти все більше підсилюють атаку. Вони вже заговорили, що Луценко і Тимощенко були злочинцями, бо закликали виступати против влади (!). То що далі чекає "помаранчевих" - статус "злочинців"? Фальсифікатори виборів подають в суд, що когось з них "незаконно" допитували і вимагають наказати "винуватих" (хоча вони мали сидіти зараз на нарах: але зараз вже настільки осмілили, що вертаються з бігів і переходять в наступ). Реваншизм у всій красі.
Олег, Естонія

До якого часу наш призидент буде намагатися бути послідовником христа? Так я згоден на димократичних виборах народ україни обрав премьера Януковичаю Але хто надав каоліції право порушуваті Конституцію?
Володимир, Одеса

Я вважаю, що кращих міністрів (Гриценка та Борисюка) Україна ще не мала!!! Усунути їх - буде керувати Росія, яка й права не має лізти до зовнішніх та внутрішніх справ України. А Борисюк та гриценко дійсно є професіоналами, та ведуть Україну до Європи!
Денис, Луцьк, Україна

Цим хлопцям я не вірю--коли Янукович витирає об них ноги на засіданнях уряду, вони сидять, як першокласники. Де ж чоловіча гордість, врешті-решт? І ще--мені смішно читати повчання нашої діаспори--з українського народу достатньо Зварича. Вам так не здається?
Анатоль, Рівне,

Шановний пане Кузьо! Україну не можна порівнювати до сучасної Європи, а радше до Європи 50-их років. Тоді у Де-Голя був міністр, чия партія була в опозиції. Подібна ситуація була у Австрії, Німеччині та Італії.
Matviy feldman, france

To Taras Kuzio. Якщо вже дивитися "в коріння", то винні ті хто проштовхнув ці бездарні зміни до Конституції. Саме завдяки їм Прем'єр весь час лізе на світову арену, звинувачуючи в усіх помилках міністра ЗС. Аналогічна ситуація у військовому напрямку. При цьому коли перед Україною виникають реальні зовнішні загрози Прем'єр дозволяє собі відмовчуватися, перебуваючи в тіні, мовляв за Конституцією ця сфера - прерогатива Президента й його міністрів, хай вони розрулюють ситуацію.
Ростислав, Київ, Україна

Самим - ні за що. Якщо не підуть - буде кому хоч якось відстоювати західний курс України. Якщо попри волю Президента - тоді інша справа. Але і цей варіант по-своєму добрий: тоді Янукович і його прибічники візьмуть всю повноту влади в руки. Вони введуть Україну в російську "зону", доб'ють українську мову, увівши другу державку російську, не визнають ніколи УПА, доб'ють українську ідею кінцево. Це покладе кінець терпінню українця, який, поки є Юшенко, ще терпить (хоча не мав би). Коли приставлять ніж до горла - то тоді і буде друга революція, яка вже зробить Україну Україною. Покищо ж ми маємо не Україну, а непорозуміння.
Олег, Естонія

Я розумію, що питання політичне, але що взагалі Тарасюк і Гриценко такі вже гарні? Що такого вони зробили? Може це як раз нагода, знайти інших людей, більш ліпших, це-ж все одно залишається квота президента.
Радмір, Донецьк, Україна

Не повинні іти у відставку. Згідно права, згідно з додатком до Конституції, тільки президент має право їх звільняти.
Григорій Добуш, США

Мені особисто не подобаються зміни до Конституції. Але навіть за умови зміненої Конституції намагання добитися відставки Б.Тарасюка та А. Гриценка через ВРУ це пряме порушення Конституції України. Це є прямим доказом того, що так звана "антикризова коаліція" чхати хотіла на Конституцію, злагоду в суспільстві й Державу взагалі. Їх цікавить лише особисті комфорт, добробут та безроздільна влада.
Ростислав, Київ, Україна

Мав нагоду почути звіт обох міністрів, які засвідчили що Вони гідні звання Міністрів України. Натомість декотрі т.з.депутати котрі ставили питання показали що Вони не гідні бути представниками українського народу. Так само як кілька дописувачів зовсім не мають нічого спільного зі справою яку тут обговорюється.
Юрій Австралія

Борис Тарасюк до деякої міри сам винен в такій ситуації. Це досить незвичайно (Я не чув подібного ніде у Европі), коли міністр закордонних справ є у уряді, а партія, яку він очолює (Рух) є опозіційною. Міністр оборони Гриценко має більш підстав тому що він не має партійної пріналежності.
Taras Kuzio, USA

Міністри Тарасюк і Гриценко повинні лишатися на своїх посадах, тому, що вони призначені президентом, який - якщо розуміти Конституцію України -"відповідає" за оборону та зовншіню політику держави. Спроба відтиснути цих двох міністрів, це лише чергове намагання прем'єра Януковича і компанії повідпихати усіх з "противного табору" від уряду. Президент Ющенко мусить твердо стояти на своїй позиції і відстояти свої конституційні прерогативи.
Ярослав Березовськеий, США.

А що, Кузьмук вже відсидів за збитий літак над Чорним морем? Чи, напевно, кремлівські холуї переживають некомфортність пана Лаврова? Чи знімуть Тарасюка чи ні, Лаврову до нього далеко.
Ігор, Івано-Франківськ.

Ні в якому разі!
Сергій, Київ, Україна.

Нi,нi за що!
Алекс Екгардт, Австралія.

Якщо Президент Віктор Ющенко дозволить парламенту усунути від обов'язків Б.Тарасюка та А.Гриценка - то wе буде не що інше, як відкрита капітуляція президента перед коаліцією. Тоді нащо нам такий президент?
Марія, США.

Ні, ні в яку відставку. Після їх відставки почнуться силові варіанти виживання українців з України. Жах.
Катерина Круліковська, Київ.

А чи можна перестрибнути через прірву у два стрибки? Так ось, Тараюк і Гриценко і є цей другий стрибок!
Грег, Дніпропетровськ.

Ні, зовнішня політика та Міноборони це не сфера впливу парламенту згідно нової конституції. В даному випадку йде наступ на президента з метою перебрати контроль над державою з боку коаліції, що є перевищенням повноважень. Висловити аргументовану недовіру можна, але звільняти ні.
Максим Рожков, Бердянск, Украина

Сергій, Київ, Україна, Підрахуйте скільки взяли "помаранчеві" з НСНУ, БЮТ і Соціалісти в парламенті і ви получите більшість. Так що, ваші заклики спираються на не реальні факти. І перестаньте кричати про "імперіалістів-американців"... стара платівка, надоїло.
Михайло, Івано-Франківськ, Україна

Представники Президента мають брати участь в роботі парламенту, бо інакше некомпетентність представників "антикризової" коаліції приведе країну до ще незнаного зубожіння. Нам слід звернутися до практики розвинених європейських країн, а не повертатися до шовіністичної Москви.
Rytor, м.Острог, Україна

Тарасюк і Гриценко - це останній плацдарм. Ні, не Ющенка, а нової України, тієї, яку ми відстоювали восени 2004 року. Їхня відставка символізуватиме, що Україна не просто відійшла, але стрімко скотилася назад у прірву російської провінції, темної і мутної, в якій не видно ні проблем людей, ні хижацтва регіоналів, а за ними й інших олігархів. Про це свідчить відповідь гриценка на безпідставні обвинувачення Кириченко, тієї самої, що збирала "бригады" на розправу з київським майданом. Погоджуюсь з Володимиром з Одеси. Регіонали розминають м’язи, позбавляючи конституційних прав і можливостей керування країною у президента.
Інна Ліпницька, м.Київ, Україна

Шановне панство, мені досі незрозумілим з якої радості ми маємо про наші дії питатися у Росії? Україна і Росі – стратегічні партнери і не більше. Тому українська політика має бути спрямована на українські національні інтереси. А більш патріотичних політиків як Тарасюк і Грищенко варто пошукати. Якщо їх усунуть це стане ще одним доказом, що в Україні керує Росія. А з такими успіхами нам до Європи, як до Камчатки пішки!
Anna, Rim, Italija

У цієї відставки дві мети, які ставить собі уряд: а) засвідчити, що президент ніхто і відлякати його прихильників у інститутах влади. При цьому залишать Павленка, щоб відкрити свої лави зрадникам. б) відволікти суспільство від справжніх проблем в економіці та зовнішній політиці.
Владимир, Одеса, Украина

Анатолій Гриценко

Хай йдуть радше ніж витрачати сили на конфронтацію між собою, від якої користі нікому. Хай краще їх замінять. Робота на користь держави – пріоритетне завдання.
Katia zaiats, addis-abeba, ethiopia

Звісно, у відставку разом з Януковичем і його урядом! І - нові вибори. Чи може це хтось пояснити Ющенку?
Віктор, США-Україна,

Як звичайно активісти з 5-ої московської колони, котрих підтримує прем’єр Якунович ко. атакують та хочуть позбутися Тарасюка та Гриценка тому , що вони продовжують політику Ющенка в напрямі демократії,та без корупції в Европу, що не вподобається Януковичу котрий з наказу донецьких кланів має зближати Україну до Росії Я думаю ,що в Україні було би багато краще коли б влада позбулася Якуновича, а не Тарасюка та Гриценка...
Dmutro, EastHanover, USA

Чи слід міністрам іти у відставку, і як я оцінюю їх роботу? Я думаю, що не треба чекати, поки вони підуть в відставку, їх треба гнати віником в відставку! Тарасюк та Гриценко відповідає інтересам маленької групи виборців(як і Ющенко тепер)! Більшість проти політики Тарасюка, проти його ідеології, проти погіршення відносин з Росією, проти НАТО, проти дружби з такими ненормальними, як Саакашвилі! Він відповідає тільки американським інтересам в нашому регіоні, від цього хай їде та керує Америкою, а не Україною, там на його чекають Маккейни та Бжезинські - одного поля ягоди!
Сергій, Київ, Україна

Йти чи не йти у відставку - виключно згідно з буквою та духом закону. Обидва мені імпонують. А іншим посадовим особам (особливо тим, що домагаються відставки) варто було б навчитись *у першу чергу* думати про Україну.
Ярослав Мазурак, м.Львів, Україна

Луценко звинуватив Генпрокуратуру у політичних переслідуваннях

Треба йти у відставку, щоби не поділяти відповідальність за те, що робить уряд Януковича. Усе одно працювати за "помаранчевим" курсом не дадуть, хоч би і хотіли.
Андрій Савицький, Київ,

Дані міністри це єдине, що залишилося від помаранчевої революції. (Особисто я не можу сказати цього про нашого президента. Пан Ющенко зруйнував все, що можна було зруйнувати). Тому, якщо Грищенко та Тарасюк підуть у відставку, то піде у відставку українська демократія. І хто-зна чи не навіки.
Olena Karvina, Check Perublic

Абсолютно НІ, такого як Тарасюк який боронить інтереси України ви НЕ знайдете, тим він і є як кістка в горлі нашому сусіду. Тарасюк МУСИТЬ лишитися!!!
Орися, Канада,

Гриценко - перший міністр, який почав наводити лад у військовому гадюшнику. Хабарі, використання рабсили, розпродаж майна - чим ще займалися в українській армії до Гриценко і хто ж з червоного генералітету не захоче до цього повернутися :-))). Квота комуністів. Тарасюк нарешті припинив кожний крок звіряти із вітром з Москви. Квота Донецьких регіонів. Слід іти - не слід... Все одно відправлять. А от чи слід Президенту пропонувати інших. Це дійсно цікаве питання.
Наталія, Київ, Україна

Антиукраїнськи сили - "антикризова" коаліція та інші наступають. Тарасюк та Гриценко - останній бастіон патріотів України у владі. Якщо вони підуть, буде те, що було при режимі Кучми-Януковича, або й ще гірше.
Ярослав, Київ, Україна

Міністри Тарасюк та Грищенко зробили поважну роботу на ьогоднішеій день. Прем»єр-міністр Янукович намагається влаштувати деструкцію цих вдох українських патріотів. Я гадаю, їм слід триматися, а Ющенку сказати ні – новому тирану Віктору Януковичу!
Alexander Вalaban, New Jersey, USA

Всі знаємо, що міністр Закордонних Справ, Борис Тарасюк і міністр Оборони , Анатолій Гриценко є міністрами квоти президента Ющенка, а не квоти Нашої України. Хоч не створилася широка коаліція в уряді Януковича і НУ пішла в опозицію і всі чотири міністри з квоти НУ подались у відставку - це не значить, що Тарасюк і Гриценко мусять теж відмовитись від своїх міністерських тек. Гриценко не є членом НУ. а Тарасюк, хоч і є лідером одної з опозиційних її фракцій, то йому тепер треба самому остаточно визначитися: або відмовитись від лідерства Народнього Руху, або податись у відставку. З його політичним досвідом і зв’язками в закордонній політиці, краще було б. якби він залишився міністром Закордонних Справ і дальше провадив прозахідню лінію президента Ющенка. Не буде це легкою справою, але при глибоко продуманій і сильній опозиції у ВР, можна буде не допустити до тих змін, які проповідує теперішній коаліційний уряд ПРУ, СПУ та КПУ. В політиці - як у футбольних змагання! х. Дві команди змагаються і кожня хоче виграти. Покищо всі ми є тільки уболівальниками одної або другої команди. Результати цієї завзятої гри, під контролем добрих і безстороніх суддів, побачимо .
Стефанія, Київ

Всі помаранчові міністри є спеціялістами по їхному фаху, що вони займають в уряді, а не помараньчевими перевертнями так як пише VL KIIROVOGRAD UKRAINE в них є фахова освіта та практичне знання, тому промосковські підлизники типу кіровограда їх боятлся бо знають вони що вних українські справи стоять на першому місті, Кіровоград, а не -ґрад час пробудитись зі сну...
Дмитро, Іст Ганновер, США

Наша Україна бажала б повторити шлях "обрізаних" есдеків: одержавши мізерну кількість голосів на виборах, керувати всією Україною. Взагалі, що це за "партія", в якій сьогодні її лідер говорить одне, а завтра виявляється, що його слова повністю дезавуюються. Слід визнати, що НУ (я маю на увазі партію, створену, в основному, адміністративними методами минулого року, а не широкий рух попередніх років) - це черговий урядовий проект, який мав на меті створити штучну, карманну партійку для підтримки конкретної групи людей. І, на щастя, цей проект, як і попередні, блискуче провалився. Не вийшло з них ані урядової коаліції, не вийде й дійсної опозиції. Вони вже й тут почали вишукувати для себе керівне крісельце. А питання, чи йти їх міністрам у відставку тепер нагадує відоме запитання "армянського радіо": чи мусить чесний комуніст сплачувати партвнески зі взяток? (Відповідь: якщо чесний - мусить).
Юрій Дрозд, Київ, Україна

Невже ніхто не розуміє, що у відставку ніхто не піде. Але є привід поговорити про це.
GREG, Dnepr, Ukraine

Стосовно того чи мають іти міністри від НУ у відставку, чи ні - то це питання має стільки граней, що однозначна відповідь буде грунтуватися лише на якомусь вольовому виборі, і критикувати за нього справедливо буде важко, правда за відставку є лише один аргумент об'єктивний - НУ вже заявила про відкликання. А загалом невизначеність і проблематичність цього питання - це проблема політреформи, яка не передбачає чіткого балансу між Президентом та Урядом, зокрема того, а як бути пропрезидентській силі в опозиції до Уряду в якому також є квота Президента. Думаю задля країни не варта віддавати ПР МЗС, Міноборони, Мінюст (який реєструє усі акти чи відмовляє у цьому та перевіряє їх на відповідність Конституції) та МВС - це сфера відання Президента як Гаранта Конституції, глави Держави та відповідального за зовнішню політику. Але якщо так станеться, то завжди радий до крику БЮТ заклює за якусь нібито непослідовність, підуть міністри теж заклюють за не принциповість... і як тут тягатись з популістами, які про паралельний сервер за кілька днів до виборів кричали не знаю! А ще як вибір варіанту позначиться на державній політиці загалом? От вам і трагізм вибору. Не думаю, що це просто!
Микола, Київ, Україна

Більшість «помаранчефих» міністрів є фахівцями з переворотів та спецоперацій. Вони НЕ мають фахової освіти, а інколи й здорового глузду. Відставка-логічний вихід. Зварича, наприклад, відправити у відставку потрібно було, коли від "загубив" диплом, головного міліціянта після вакханалії на дорогах, пов"язанної з "реорганізацією" ДАІ. БЕЗ квот, просто соромно за країну.
Vl, KIIROVOGRAD, Ukraine

Я не розумію ситуації в Україні: Ющенко не розпустив парламент, коли міг це зробити, бо, бачите, Регіони підписали Універсал і "пообіцяли". Хоча дитині було тоді ясно, що Регіони валяють дурня (так невже Президент гірше дитини?). Тепер ми бачимо, що Янукович фактично блокував зовнішньополітичний курс на ЄС і НАТО, відтягує в угоду РОсії на очах вступ в ВТО і т.д. Перебирає і вже перебрав в свої руки важілі влади, відкрито знущаючись з Президента (заборонив йому втручатися в роботу уряду, заявив, що без підпису прем’єра укази Ющенка недійсні і т.д.). І що в такій ситуації роблять Ющенко і його партія? Вони відкликають своїх останніх міністрів, які ще якось тримали прозахідну лінію Ющенка. Як це зрозуміти? Адже на їх місце Янукович призначить регіоналів чи комунстів, і вже жоден Тарасюк не буде дисонансом промосковській політиці Януковича. Так що це ще може означати, як остаточну здачу Ющенком і його партією України? Що це за загроза "ми йдемо в опозицію". Це ж карти! в руки Януковичу, а не загроза. Не розумію...
Олег, Естонія

Думаю, що відсутність правдивої інформації про діяльність команди Президента, про можливість міністрів, призначених Президентом в уряді Януковича, виконувати свої професійні обов’язки, дуже шкодять Україні. Хочу поставити питання інакше: наскільки зашкодить Україні і відкине її у розвитку назад відсутність в уряді Януковича фахівців такого високого рівня? З моєї точки зору лише Президент України і ці міністри-фахівці залишаються гарантами незмінності політики України на міжнародному рівні.
Маріанна, Чехія

Я думаю що у відставку повинні піти ті службовці котрі не знають і нехочуть вивчити Українську мову. В. Янукович вивчив, а чому М. Азаров ...?
Січові стрільці говорили "Не вмирати за свій край, а нехай ворог вмирає за свій" "Наша Україна" не є ворогом України і на мою думку не повинні її міністри іти у відставку...
Андрій, Ukraina

Багато хто в Україні сприймав демократію як якусь іграшку — гарну, але, можливо, котра не скрізь спрацьовує. Насправді демократія — це не що інше, як інструмент державного самоконтролю й автокорекції. Авторитарна влада, звичайно, може бути більш ефективною у кризові моменти (і тоді, коли на чолі її з'являються справді розумні й компетентні люди). Але згодом відсутність реального зворотного зв'язку (яку й забезпечують демократичні інститути) призводить до втрати почуття реальності та нездатності реагувати адекватно на зміни. Бо це як нервова система — якщо ви не почуваєте болю, то й із хворобою боротися не станете. Політичні та економічні катаклізми, котрі мали і продовжують мати місце в Україні у пострадянський період, — це результат не демократії, а саме навпаки — відсутності в державі реальних інструментів і звички до самоконтролю. Лише справжня демократія забезпечує регулярну зміну уряду без революцій і інших потрясінь. Різниця між демократією і тоталітаризмом — ! це можливість мирної зміни влади з волі народу, висловленою на виборах. Зазвичай демократія закінчується у момент закінчення голосування. Після цього демократично вибраний ліберал, демократ, соціаліст, тиран або тоталітарист може вже почати діяти відповідно до своїх повноважень, переконань, обіцянок і планів. І часто його дії абсолютно не стикуються з даними нещодавно «рожевими і пухнастими» обіцянками своєму електоратові. Та якщо у сучасному західному демократичному суспільстві демократія можлива на рівні місцевої чи найвищої влади, коли виборець може безпосередньо впливати на дії свого делегата до органів влади, то за українських реалій, якщо ж ви уже вибрали для себе пілота державного літака, то маєте летіти з ним до кінця маршруту посадки. А доти, незалежно від того, чи посадить він успішно того літака у аеропорту добробуту і процвітання, чи розіб'є його об скелі інфляції й тотального підвищення цін на всі товари першої необхідності, замінити ви його у жодному разі аж ніяк не зможете. Але справжня демократія можлива тільки за умови, що кожний громадянин має абсолютну поінформованість і робить повністю свідомий вибір.
Віктор Каспрук, Україна,

Іти у відставку.
Roman Poluha, Verdun, Montreal, Que. Canada

Міністри від НУ підуть у відставку перед виборами, щоб показати свою непричетність до політики Януковича і залишитись "опозиціонерами" до того, в чому брали вони безпосередню участь. Жаль тільки народ, який знову обдурять всі політики - чи то Ющенко, чи то Янукович, чи інші політичні сили. Не бачу я жодної перспективної політсили. Все пусті байки. Великі розкрадання державного бюджету. Бідні бідніють - багаті багатіють. Європа відвернулась, з Росією теж невесело живеться. Песимістичне гасло наших сусідів поляків тут буде доречне - КРАЩЕ ЗАВТРА - БУЛО ВЧОРА.
Mike_JJ, Лондон – Львів, Великобританія - Україна

Хоча я і погоджуюсь з думкою Віталія з Полтави, що "Йти чи не йти міністрам НУ у відставку - це вирішує президент", АЛЕ все ж таки вважаю, що після оголошення "Нашою Україною" опозиційності, іншого виходу, як піти у відставку, немає. Даруйте за такі слова, але неможливо бути трохи вагітною. Або ти в опозиції або в коаліції та в уряді.
Ihor Maslov, Ivano-Frankivsk, Ukraine

Українським урядовцям, всім без винятку, бракує і політичної і моральної культури, оскільки в них немає жодної з них та моралі зокрема. Мораль у них проста, (аналізуючи події, інтерв’ю, брифінги, підготовлені законопроекти, роботу в парламенті, уряді, організація та проведення виборів Президента та народних депутатів) - це міцно втриматись в "державному сідалі" поближче до найголовнішого, сильнішого та багатшого політичного гравця. Я не бачу в Україні жодної політичної партії, підкреслюю - жодної, незважаючи на їхні статутні документи та реєстрацію в Міністерстві юстиції України - всі вони не більше ніж певною мірою успішні бізнес-проекти. Система державного управління з усіма її працівниками живе сама по собі за рахунок другої системи, яка ледь-ледь виживає та називається "народом моїм, нацією" під час чергових виборів та перед телекамерами.
Роман, Київ, Україна

Годі вже галасувати - "на смітник історії, на смітник історії". По-перше, фракція НСНУ має 6 партій і кожна тягне у свій бік. Друге, у НУ є різні думки і це краще, ніж у ПРУ, де у всіх думка така як у Януковича. Або як у Юлі, яка не підписала універсал і часом у БЮТ кидаються в істерику. Ви мені краще скажіть яка сила може покращити життя населення України? Тільки не смішіть, що це ПР. Нові проекти не наберуть підтримки, якщо згадати минулі вибори.
Артём, Мариуполь, Донецкой обл., Украина

Йти чи не йти міністрам НУ у відставку - це вирішує президент. А логіка його дій зараз така: якщо ви здатні втілити мою політику і програму у життя на своїх посадах - ви залишаєтесь, ні - йдете. Таким чином знайдіть шлях до порозуміння з ПР. А це можливо для НУ? Ні. Ющенко заганяє НУ у глухий кут і шукає людей (зверніть увагу, шукає не партію зі своєю ідеологію, а особистості), які грунтуючись на системному підході розв'яжуть цю задачу. Чи це вихід ? Куди веде ця дорога ? Тут є над чим замислитись.
Віталій, Полтава

Мене всі українські політики вже дістали. Таке враження, що вони усі в якомусь іншому вимірі живуть. Закрадається страшна підозра: може вони усі інопланетяни?
Alien hunter, USA

Місце "Нашої України" поряд, або разом із Українцями!
Андрій Яцків, Тернопіль

Партія ще з листопада 2005 року стала вести політику на втрату звязку з народом (заваульовано ігнорувала його). Без каяття, конкретної в тім числі та оперативної реакції на системні та індивідуальні недоліки,підтвердження принципової політики її здорових стосунків, заміни більсті особистостей другого та третього рівня ешелону керівництва партії високоморальними партія нездатна на політичну конкуренцію. Президент не мав їх підтримки. Слабка лана має мати заміну та дати можливість презиенту відновити силу духу. Часу для славних дій ніколи не буває мало. Запізно-неправда.
Ярослав Мусієнко, м.Черкаси

"Наша Україна" - незрозуміле політичне утворення,яке декларує одне, робить друге, а думає третє. Це утворення причетне до зриву домовленості про утворення помаранчевої коаліції, яку вони "проговорили", проводивши "консультації","перемовини", причому, використовуючи подвійні стандарти. Вони здатні лише на зраду і провали всьго до чого беруться, тому нехай Господь Бог береже сьогоднішню опозицію від будь-якого об"єднання з "Нашою Україною". Безсмертний планує, безумовно, підірвати опозицію Юлії Тимошенко. Він доводить це своєю попередньою діяльністю.
Юрій Зарицький,Трускавець,Львівська обл.

Після таких помилок "Наша Україна" як партія умерла. Її лідерам не можна довіряти, не можна наступати двічі на ті самі граблі. Де місце Нашій Україні?
Володимир, Городище

Народу України потрібні новіі головне чесні кумири.
Сергій, Волинь

«Наша Україна» — це частина Системи, яка вичерпала себе. Поміркуйте самі: по-перше, після «політреформи» наша держава вже не має відповідального керівника, тому сьогодні немає з кого персонально запитати за результати управління державою (на відміну від Кучми, який несе персональну відповідальність, бо мав достатньо повноважень). По-друге, в Конституції не прописана мета державної влади, тому кожний чиновник реалізує свою власну мету. По-третє, в державі немає жодного незалежного контролюючого органу: всі вони — Рахункова палата, Конституційний суд, Верховний суд та інші — призначаються Президентом або Верховною Радою, тобто тими, кого вони повинні контролювати. Тому справа не в «Нашій Україні» — треба змінювати всю цю безконтрольну і безвідповідальну систему. До речі, рішення про це під назвою РАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВИ було прийнято IV Всесвітнім форумом українців 20 серпня цього року.
Ігор, Київ

Найкраще місце для будь-якої політичної партії - це влада. "Наша Україна" втратила це місце. Тепер треба знову боротися за це. Треба переосмислювати події та не повторювати помилок.
Ihor Maslov

Блок Наша Україна дуже близький в багатьох питаннях до партії Регіонів. Він набагато ближче стояв до цієї партії як хто інший і міг разом з партією Регідонв утворити дієздатну владу. Інше питання, як сприймає, як бачать всі партії підписанти Універсалу національну політику. Біда, на мою думку, в тому, що інтелектуальний центр, ядро партії Регіонів дуже міцно вихований в дусі правонаступниці колишнього союзу і дії його це підтверджують. Але і блок Наша Україна має тенденцію зайняти позицію партії СДПУ(о). Висновок один - інтелігенція котра вихована чужинцями, вже неіснуючої імперії нездатна побудувати повноцінне демократичне суспільство.
Мирослав Верхлабський, Прага, Чехія

Не у парламенті. Я підтримував "НУ" на минулих виборах, як і президента на позаминулих. Підтримував для того щоби вони виконали свої обіцянки і послідовно очищували країну від бандитів, а не пробували знайти з ними порозуміння, створити коаліцю, занходячи при цьому собі красиві виправдання чому це роблять. Їх поведінка непередбачувана, тобто я, як виборець не відчуваю і не вірю що вони представляють у парламенті МОЇ інтереси. Вони просто надурили людей які за них голосували, от і все. А це означає що голосувати за них я більше не буду. І не я один.
Сергій Яковенко, Київ

Це буде цікава опозиція, і до того ж єдина сила, крім Партії Регіонів, яка може працювати системно. Вони не можуть бути як БЮТ, бо є пропрезидентською партією, до того ж хлопці реально першопрохідці у всіх формах і як в співпраці в блоці(єдиному реальному в країні), і як пропрезидентська опозиція...а закиди в їх сторону значною мірою справедливі,але покажіть альтернативу. Думаю механізми в них потроху виробились, шоб там не казали, альтернативи такому Блоку, з такою кількістю серйозних політиків не бачу, а істерика і крики БЮТ набридли..Якщо вдастся їм збалансувати впливи в партії і блоці "Любих.." то тоді успіху їм.А щодо Р.Безсмертного - то лише завдяки його талантам Блок ще не розколовся і має консолідовану позицію, і це не безпринципінсть це політика, і з його боку послідовність проглядається.Часто видається, що це один з небагатьох, хто розуміє що таке реальна політика. І що головне без зайвого або без пафосу взагалі.
Микола, Київ

Панове західна громадо! Давйте разом проаналізуємо-куди йдуть Янукович з Ахметовим? Де їхній бізнесовий інтерес. Куди вони продають свій крам? Правильно -на ЗАХІД! ТО куди потягнуть Україну? А куди спрямований бізнес "помаранчей"-правильно на Схід. Й куди вони тягнуть Україну? Правильно-вони її просто топлять. З "донецькими" Україні до ЕС набагато ближче, ніж "газовими принцесами" й "любими друзями". Інша справа, що "донецьким" потрібні рівні права у ЕС, а не злидарем з простягнутою рукою- "Навчіть мене дядечко демократії". P.S. Не торкаючісь моралі й совісті( для обох партій незрозумілі слова) українцям вигіднише підтримувати Януковичи.
vl, KIIROVOGRAD

Люди, які прийшли до верховної ради від майдану і зрадили їх, повинні бути звільненіі негайно. Заміни в партіях є.
Маша, київ

Прийнаймні голосувати за неї я більше не буду - де б вона не була
Дмитро Чорний, Запоріжжя, Україна

Наша Україна - політичний труп. Ющенку варто робити новий політичний проект, в якому не буде місця "любим друзям".
Олександр, м. Хмельницький, Україна

Василь з Лондона випередив мене, написавши що місце НСНУ на смітнику історії. Це саме так. У свій час я запитував Р. Безсмертного під час чату на "Українській правді" чи не видається йому, що партії яку він представляє та йому особисто пора на цей ганебний смітник. Відповідь його була такою ж мірою цинічною, як і інтерв’ю після проголошення остаточного рішення про перехід в опозицію. Проте, це чергова "чорна" змова "своїх зі своїми". Гірко до болю, соромно до безтями за дії та висловлювання українських політиків. В. Ющенко деякою мірою стоїть вище ніж його соратники по партії, урядовці та народні депутати, але він має бути Президентом а не мрійником - нехай філософствує собі на рівні особистого світогляду (це може зашкодити тільки йому, або ж прославити тільки його), а займатись висловлюванням різних позицій не бачучи нікого і не чуючи нікого крім себе самого на шкоду іміджу держави та громадян є МОРАЛЬНИМ ЗЛОЧИНОМ. Все настільки прогнило в системі державного управління, інституті президентства що цей сморід ще не одне покоління бути відчувати в повітрі днів свого життя. НСНУ - це ганебний бізнес під прикриттям поважних людей. Президент став заручником власного его, що ж йому видніше з президентського стільця в його кабінеті що і як, так само як і кожному з нас з свого власного стільця. Хай щастить усім в добрих справах!
Роман, Київ, Україна

Що Безсмертний, що Ющенко, що його куми- слабаки. Це не політики, а торгаші. Банкрути.
Аденауер, Київ, Україна

Місце проекта "Влада понад усе - Наша Україна" в труні. Бо "їхня "Україна" - це Україна мільйонерів та аферистів. Ми живемо у іншій - злиденній, холодній й голодній Україні. Де дітей продають на органи, де президент вважає, що діти сироти забагато вимагають від держави й треба скоротити на них витрати (Див. засідання ВР за 05.10.06.).
Vl, KIIROVOGRAD, Ukraine

На мою дуку, останні події свідчать про те, що для більшості державних діячів в Україні, незалежно від належності до партій не притаманні такі риси як порядність та відповідальність. Власні інтереси стоять вище державних. Партії утворюються для задоволення своїх власних потреб - тому їх так багато і тому відчувається постійна міграція політиків з одних партій до інших. На превеликий жаль, система освіти в Україні не сприяє вихованню ні національної єдності, ні любові до держави, ні командного духу, ні турботливого ставлення до землі і природи... Загальнолюдські цінності - любов, взаємоповага, толерантність, доброта, здатність співчувати відступають на другий план. Натомість реклама вчить: "все і відразу", "не відмовляй собі ні в чому", "хочеш - бери". От і маємо такий наслідок. А де ж закон? Відповідальність за дії або бездіяльність? Під покровом "демократії" незалежна Україна прямує до АНАРХІЇ.
Ігор, Київ, Україна

Останнім часом політики України довели всьому загалу, що для них не існує нічого вищого за їх особисті інтереси. Сьогодні в Україні, на жаль, не має жодної політичної сили, яка б дійсно працювала для українського народу (як на Сході, так і на Заході.
Михайло Федотов, Луганськ, Україна

Я думаю що в першу чергу треба зробити організаційний порядок в проводі Нашої України, бо мені здаеться що в проводі Нашої України є некомпетентні люди і кожний з них провадить політичну реформу так як йому вигідно. І тут власне стоїть питання куди прямує Наша Україна в обійми Якуновича чи без нього? В останніх кількох виступах Якуновича перед журналістами пробудили деяких нашоукраїнців зі сну коли вони почули його слів що він прямує на схід, а саме з російською мовою, релігією, НАТО, Крим, Казахстан, та Придніпров’я, здається зрозуміли нашоукраїнці, що це тільки тому що товариш Путін вложив в його виборчу кампанію великий московський капітал котрий пан Прем’ер мусить сплатити зближенням України до російської федерації, тому я вважаю, що шок Якунович слів збудив зі сну національносвідомих нашоукраїнців котрі сказали пане премє’ре Якуновичу тримайтесь підпису національної єдності, бо інакше опозиція зросте і ваша прем’єрська праця зійде до відпустки, тому я вважаю що перехід нашоукраїнців в опозицію зміцнить як рівно ж з’єднає Україну а не роз’єднає, так як вважають регіонали**
Дмитро Вох, East Hanover, USA

На жаль, а може нi мiсце цiй партii в iсторii. Вони полiтичнi банкроти,конструктивного вони нiчого не вносять, а тiльки каламутять воду,за цi пiв року вони показали всю пiдлiсть i привели до краху державу, допустили до влади бандюкiв,таке враження що вони самi не знають чого вони хочуть.
Anatoliy Louchak, Chicago, USA

Наша Україна, як політична сила, через брак однодумності між подинокими фракціями і навіть подинокими особами перед і після виборів до Верховної Ради, втратила, на жаль, свою колишню вагомість. Тепер їй залишилося тільки політично загравати як з урядовою коаліціїю так і з опозицією, знаючи що без них ні коаліція, ні опозиція, не буде мати потрібної сили."Сумно, сумно аж закрай...", але так воно є. Чим воно закінчиться, побачимо! Я співчуваю президентові Ющенкові, якого підвели його "Любі Друзі", але він старається робити для України все, що може, в цій непростій ситуації. Він дійсно заслужив на міжнародню нагороду, яку йому вручено вчора, за відстоювання справедливості й демократичних свобід в Україні і в цілому світі.
Стефанія, Торонто, Канада

Місце Нашої України - на смітнику історії. Це політична сила, яка була створена на основі виборчої кампанії Ющенка. Але він вже давно президент і та коаліція, яка підтримувала його на виборах себе віджила. Наша Україна повинна переродитися з ющенківського блоку в самостійну партію. Можливо, змінивши назву.
Василь, Лондон

Питання не стосується Безсмертного, а Віктора Андрійовича з його Універсалом. Принаймні, тепер знову яорне є чорним, а біле-білим. Але що ж тепер робити з Януковичом? Зробити його прем"єром було просто, важче буде усунути з посади.
Юрій Войціцький, Вінниця

Я був шокований їнтерв’ю Р.Безсмертного з приводу перемовин у ВР. Нарешті він показав соє справхнє лице, лице людини безпринципної без совісті. Це його гра. З цього приводу завжди виникає питання, як він втерся в лави Нашої України після його співпраці з Кучмою. Думаю, що Роман здав свою партію за 30.
Олександр Вин, Вишгород, Киъвська обл.

Також на цю тему
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження