|
Олег Скрипка в ефірі Української служби Бі-Бі-Сі | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
В програмі "Добрий вечір з Лондона" Олег Скрипка - соліст групи Воплі Відоплясова, автор численних мистецьких проектів, театральний актор. Олега Скрипку в ефірі Української служби Бі-Бі-Сі привітав «голос з минулого». Давній знайомий Валерій Житинський нагадав про вісімдесяті роки - перші кроки Олега на сцені і його смугастий костюм і гармошку. Також було згадано, що тепер беззаперечного українського панк-рокера Олега Скрипку з групою ВВ не хотіли приймати до київського Рок клубу, бо ВВ не грала всюдисущого тоді важкого року. У відповідь на питання Валерія Житинського про уявлення себе у пенсійному віці Олег сказав, що зовсім не проти поетичних українських атрибутів спокійної старості: садок вишневий коло хати, онуки і пасіка. Як починалася група ВВ. «Я познайомився з Сашком Піпою і з Юрою Здоренком в гуртожитку Київського політехнічного інституту на вулиці Металістів. Це був якраз один тиждень після вибуху Чорнобиля. Ми тоді навіть червоного вина не випили, бо діяв ще горбачовський сухий закон. Ми зустрілися, обмінялися музичними ідеями і започаткували групу... Через рік до нас приєднався Серьожа Сахно, його якраз тоді виселили з Чорнобиля і ми познайомилися в академмістечку. 1987-го року ми вже грали той знаменитий перший концерт.»
Рід Скрипок, як розповів Бі-Бі-Сі Олег, має коріння на хуторі Синяківщина Чорнухівського району Полтавської області. Олег Скрипка не проминув нагоди зауважити, що з того краю походить також Сковорода і коротка, але зацікавлена розповідь гостя про його родовід виявила сприйняття Олегом історії України через історію його родини. Кілька запитань від слухачів Бі-Бі-Сі стосувалися можливих планів ВВ давати концерти у Європі та Америці у містах, де є осередки української громади. Олег Скрипка сказав, що він ЗА обидвома руками, але назвав проблемою те, що з ними в організації закордонних концертів не працюють професійні зарубіжні агенції, а діаспорним активістам, які намагаються, професійності. Українське - найкраще. Олег Скрипка сказав, що в самій Україні завдяки Помаранчевій революції відбувається ренесанс як сучасної так і традиційної музики. На українську музику, за його словами, більше уваги звертають фестивалі, що проводяться в Україні, а також комерційні музичні телеканали.
«До 2004 року українська музика в ефірі становила 2-4%. На сьогоднішній день я вважаю, що це становить 10-15%. Це далеко від бажаного ідеалу, але дуже непогано… В Україні є агенції, які працюють з українською музикою, видають диски, бо важко на неї не звертати увагу:вона популярніша ніж російська. Ми – українські музиканти краще збираємо зали, вулиці і стадіони. Проблема з агенціями якщо і є то вона полягає у непрофесійності. Ті, хто випускають диски, часто думають про швидкий прибуток і не працюють на майбутнє.» В другій половині 90-х ВВ повернулися з Франції і, випустивши альбом «Музика», пережили, як каже Олег Скрипка, період ейфорії. Розчарований Парижем. Про кількарічне життя у Парижі Олег розповідає, як про період розвіювання міфу про Париж - «малюнок у стилі ретро». «Париж у своїй уяві ми тримаємо як місто 30-х років. Шматочки того Парижу ще можна знайти в архітектурі і культурі, але в цілому Париж це індустріальне місто, поліетнічне, де дуже важке життя… Я вдячний Франції, бо я вижив як музикант, як артист, бо мені не довелося міняти професію і ВВ зберігся як гурт. Ми набули якісного досвіду роботи і творчості». Олег Скрипка сказав, що на його думку, якби більше українців бачили життя у різних країнах, і зокрема на заході, то вони б перейнялися активнішою життєвою позицією і навіть змінили свої погляди, відмовившись від прикрашеного уявлення про радянське минуле. Олег Скрипка - з політикою але не в політиці. Кілька слухачів Бі-Бі-Сі запитували Олега Скрипку чому він не пішов у політику і не балотувався на минулих виборах до Верховної Ради. Олег відповів, що, активно залучившись до Помаранчевої революції, він і досі співпрацює з владою, отримуючи сприяння, наприклад, у справах організації фестивалів та інших заходів. Олег скрипка сказав, що бути депутатом в Україні сьогодні це – бізнес. «На цьому наробляються гроші, і я не вмію цього робити… Мені пропонували. Пропонували в смішній формі. Мене хотіли, грубо кажучи, поставити перед фактом. На сьогоднішній день я не відчуваю, що міг би щось ефективно робити у якості депутата. Це дуже важка і складна боротьба, в якій я не розуміюся і просто як тріска потонув би серед тих високих хвиль…Я вважаю, що будь-яка людина повинна мати позицію, що може бути й хибною. Але правильно, коли ти живеш категоріями нації і думаєш не лише про себе.»
Карлсон, Наталка Полтавка, фестивалі. Не пішовши безпосередньо в політику, Олег скрипка спробував себе в кількох нових цікавих справах: озвучував Карлсона у новій українській версії повнометражного норвезько-шведського мультиплікаційного фільму; грав театральну роль у «Наталці Полтавці», організовує та бере участь у кількох фестивалях, зокрема, Рок Січ та Країна мрій. «Грати в Наталці полтавці мені сподобалося ще більше, ніж бути Карлсоном, бо це моя давня мрія - грати в театрі. Я працював з найкращим Українським Національним Театром імені Франка. В п’єсі я був паном Виборним – сільським олігархом. Я продовжую грати в Наталці Полтавці. Хотів би випустити DVD, але є проблема з авторськими правами.» На останок Олег Скрипка розповів, що назва групи ВВ – Воплі Відоплясова походить з одного з творів Федора Достоєвського. Олег сказав, що був момент з сумнівами - чому українська група повинна мати російську назву? Але проблему до певної міри вирішило те, що письменник Достоєвський має українське коріння. | Також на цю тему Новий фестиваль Олега Скрипки проти попси06 травня 2006 | ФОРУМ Тартак і Гуляйгород: популярна співпраця29 квітня 2006 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО ФлайZzZa: український реґґей замовляли?24 березня 2006 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО Помаранчеві ноти22 листопада 2005 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО Інші сайти Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за зміст інших сторінок на інтернеті | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||