BBCRomanian.comNews image
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă
Ultima actualizare: 12 Mai, 2006 - Published 07:41 GMT
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
Raportul Comisiei Europene
Summit UE
Liderii europeni vor decide data aderării României
Comisia Europeană a publicat raportul privind aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Numărul de "steguleţe roşii" este redus pentru România la patru, iar aderarea la 1 ianuarie rămâne probabilă, dar cele două ţări vor trebui să continue eforturile de îndeplinire a obiectivelor menţionate de Comisia Europeană.

Care este opinia Dumneavoastră cu privire la acest raport?

Care vor fi consecinţele politice interne previzibile după anunţul Comisiei Europene?

De pregătiţi, nu vom fi nici în 2070! Decizia este pur politică, dar politicienii ţărilor motoare-fondatoare, sunt în criză de idei!! Ce vreţi?... Le este greu să-şi convingă cetăţenii propriilor ţări (vezi olandezii şi francezii) că pot fi conduşi eficient de o maşină birocratică extranaţională (a se vedea sutele de combinaţii de interpreţi-limbi străine, numai un exemplu). Pe plan local numai haosul din administraţia sectoarelor Bucureştiului nu-l vede nimeni, de la asociaţiile de proprietari, până la utilităţi publice.
Petre, Bucureşti

Am urmărit cu mare atenţie în direct Raportul Comisiei Europene prin Barroso şi Olli Rehn. Om fi noi românii săraci şi amărâţi după jugul greu al comnunismului, dar mi se pare că suntem prea umiliţi şi "duşi cu preşul" de aceşti domni, care nu au nici o autoritate morală să ne ţină lecţii ieftine de diriginţie, parcă am fi un popor de handicapaţi, care au uitat că au intelect, voinţă şi sentiment. Se observă cu ochiul liber că suntem trataţi de undeva de sus, ca nişte copii de clasa a-I-a. Servilismul politicienilor români faţă de aceşti domni "ai nimănui", gata să facă 1000 de plecăciuni, mi se pare chiar o jignire naţională. Alianţele politice se fac şi se desfac, de aceea mi se pare chiar o prostie, să umblăm disperaţi după UE, care s-a transformat peste noapte dintr-o organizaţie industrială în una politică.
Ionel Butnariu, Suceava

Raportul actual arată clar că în România lucrurile s-au schimbat în bine. Dacă eram data trecută în spatele Bulgariei, azi suntem în faţa ei. Opinia d-lui Geoană mi s-a pãrut foarte "pertinentă": raportul ăsta e mai "sărac" decât cel primit datoritã PSD-lui, că are doar 4 steguleţe roşii, nu 14. Concluzia Comisiei Europene: mergeţi pe drumul cel bun, dar să nu vă treacă prin cap s-o lăsaţi mai moale. Ştim cât de bine puteţi voi să conduceţi tot meciul şi să pierdeţi în prelungiri.
Dorin Spiridonescu, Galaţi

Integrarea României, din punctul meu de vedere, este o latură pozitivă a dezvotării acestei ţări. Este adevărat că în calitate de membri suntem datori să colaborăm la bugetul Uniunii (şi s-a văzut că la ora împărţitii turtei tot ţările noi integrate au fost dispuse să cedeze) dar de asemenea în calitate de noi membri vom primi anumite sume de bani pe care Guvernul României ar trebui să le folosească cât se poate de înţelept. Cât despre faptul că România va fi o piaţă de desfacere a mărfurilor lor, acest lucru nu reprezintă nimic nou, noi suntem o piaţă de desfacere pentru ei chiar şi fără să fim membri, dacă nu s-ar găsi şi ceva produse româneşti pe piaţă.
Elena, Frankfurt, Germania

Nu sunt un eurosceptic şi nici vreun cârcotaş. Sunt un simplu muncitor la o companie de stat. Am un salariu destul de bun şi muncesc 40 de ore pe săpăamână. Cu toate astea întreţinerea pe timpul iernii este un coşmar, medicamentele pentru soţie sunt o mare problemă, iar traiul de zi cu zi este sub decent. Nu-mi pot permite să înlocuiesc vechia Dacie şi nici să merg în timpul concediului la mare sau la munte. Văd pe toate posturile de televiziune şi în toate ziarele, numai zâmbeşte şi numai aşteptări optimiste în vederea aderării la UE. Nu văd, practic, nici lideri de opinie şi nici experţi în domeniu care să vină în faţă noastră şi să explice concret ce va fi. O familie de 2 persoane, la bloc , înt-un apartament de 3 camere cu un buget de 1500 de lei noi, ce perspective reale va avea de la 1 Ianuarie 2007? O familie de pensionari, 2 camere, buget 700 de lei, ce aşteptări? O familie de agricultori , el 60 ani, ea 55 ani , teren 1,5 ha, pensie 300 de lei, ce vor face de la 1 ianuarie 2007, în perspectiva superoptimistă că vom fi primiţi în UE? O familie de tineri , el 28 ani, ea 24 ani, salariaţi la "gri", cu un buget declarat de 700 de lei şi real de 1800 de lei, fără o casă în proprietate ce aşteptări va avea? Aşteptăm din partea Dumneavoastră să luaţi atitudine în favoarea noastră şi să-i intrebaţi concret pe politicieni şi lideri de opinie despre rezolvarea tuturor problemelor cu care ne vom confrunta. În speranţa că m-am facut înţeles, şi, nu ştiu dacă sunt în asentimentul celor mulţi, dar sper, aşteptăm cu interes chiar, nişte răspunsuri şi emisiuni la obiect despre ce va fi de la 1 ianuarie 2007.
Sică

Atât România şi Bulgaria, cât şi Uniunea Europeană se grăbesc. Din păcate, cea mai mare parte a populaţiei, atât în cele două ţări cât şi în UE nu par a fi pregătite pentru extindere. Însă, vai!, deciziile nu sunt făcute de popoare, ci de "aleşii" lor!
Ionel Olanda

Toate aceste jocuri politice nu fac decât să confirme ceea ce se ştia deja: aderarea va avea loc în 2007. Economic, politic şi militar România şi Bulgaria sunt necesare şi importante pentru UE, dar social reprezintă o provocare. Printre rândurile raportului Comsiei Europene, mesajul a fost: avem nevoie de ţara voastră, dar nu şi de voi cei ce trăiţi acolo! Toată această procedura extrem de complicată pentru admiterea României şi Bulgariei în UE, poate fi parafrazată de una din lozincile din Ferma Animalelor, a lui George Orwell: "Toate ţările sunt egale, dar unele sunt mai egale decât celelalte!"
Mircea, Bucureşti

Decizia Comisiei Europeene va fi pozitivă, nu cred că în octombrie membrii UE vor decide împotriva aderării. Nu trebuie uitat că 'în joc' sunt mari interese economice - UE cu o mână dă şi cu doua ia. Chiar dacă 17 state ale UE au decis deja aderarea - soarta României şi Bulgariei se decide de statele puternice ca Germania şi Franţa. Deja o eventuală amânare a aderării ar încuraja o fobie a românului de a merge deschis spre UE.
Andrei, Paris, Franţa

În mod cert România îşi va putea face temele până la toamnă. Un pericol ar putea fi dacă aderarea României şi Bulgariei se va putea face numai în bloc (nu şi individual), iar Bulgaria nu va trece examenul.
Constantin Amza, Iaşi

Cred că o minimă decenţă ne impune ca la raportul din octombrie să nu mai avem nici un steguleţ roşu. Amânarea deciziei şi publicarea în octombrie a unui nou raport ar putea fi, până la urmă, o oportunitate pentru a nu fi primiţi ca "membri de mâna a doua". Asta pentru că, atât rezolvarea chestiunilor tehnice cât şi imaginea pe care o vom avea la final sunt decisive în privinţa intrării banilor europeni în România, fie din bugetul european, fie din investiţii private.
Şi mai cred că România chiar merită.

Adrian Ionescu, Bucureşti

În mod cert România îşi va putea face temele până la toamnă. Un pericol ar putea fi dacă aderarea României şi Bulgariei se va putea face numai în bloc (nu şi individual), iar Bulgaria nu va trece examenul
Constantin Amza, Iaşi

Sunt de acord cu aderarea României la Uniunea Europeană! Însă procesele socio-economice, din punct de vedere administrativ stagnează. Bine este dacă intrăm că nu prea o să-şi mai facă de cap parlamentarii noştri. Să se ştie că Preşedintele ar face treabă bună, dar atâta timp cât nu este sprijinit şi împins de la spate de către forurile europene, el nu va putea face nimic, şi nici Monica Macovei.
Florian Pârvu, Slobozia

Românii au ocazia să facă cu adevărat parte din marea familie europeană. Cu siguranţă de abia acum începe adevăratul drum spre integrarea într-o societate civilizată, în care românul va avea ocazia să se arate aşa cum este. Va dura o viaţă întreagă să ajungem la un bun nivel, dar într-adevăr merită.
Marcel Moldoveanu, Costa Rica

Raportul Comisiei Europene nu aduce, practic, nimic nou: nici nu confirmă, nici nu infirmă data de 1 ianuarie 2007 ca dată a aderării României la UE. Deci, în opinia mea, este un raport inutil. Mult zgomot pentru nimic.
Gruia Toma, Canada

Nu cred că ar fi cazul să mai discutăm această problemă de mare amploare, pe care nu suntem în stare nici măcar să o înţelegem la nivel naţional. Părerea mea şi nu numai este că România nu este pregătită să intre în UE. La nivel politic poate, dar mai departe de atât nu este cazul să vorbim acum, poate peste 2-3 ani.
Cornel, Oradea

Raportul Comisiei Europene nu aduce, practic, nimic nou: nici nu confirmă, nici nu infirmă data de 1 ianuarie 2007 ca dată a aderării României la UE. Deci, în opinia mea, este un raport inutil. Mult zgomot pentru nimic.
Gruia Toma, Canada

Raportul Comisiei Europene va fi pozitiv, să spunem, dar va fi bazat pe interese economice, atât româneşti cât şi europene. Pentru partea română interesul este legat de sumele de bani ce vor veni, iar pentru europeni acelaşi interes este legat de faptul că noi vom fi piaţă de desfacere pentru produsele lor. Din câte am înţeles însă, sumele de bani nu vor fi aşa mari, după cum nici aşteptările nu vor fi pe masură. Probabil unii se vor impăuna, deşi nu e cazul, ce e sigur e că guvernul nu va mai fi tot acesta după 2007. În rest cu Dumnezeu înainte!
Constantin Băluţă, Constanţa

Oricât de mult s-ar strădui anumiţi "vectori de opinie" prezenţi în media să creeze o falsa impresie de nesiguranţă în privinţa recomandării raportului din 16 mai, decizia politică a aderării României la UE la 1 ianuarie 2007 este luată de multă vreme şi, aşa cum am mai spus, este bazată integral pe calcule economice.
Pentru că aceste calcule economice presupun însă şi o stabilitate politică, devine clar că politicienilor români li se va arăta pisica, pentru a renunţa la ideile ce ţin de alegeri anticipate. Prin urmare, deşi la un moment dat păreau foarte probabile, acestea nu vor mai avea loc, iar lumea politică se va concentra cuminte catre candidaturile pentru Parlamentul European şi către încercarea absorbirii a cât mai multe fonduri structurale şi de coeziune.

Daniel Mătăsaru, Iaşi

Raportul şi modul în care ţara se integrează în UE sunt o ruşine atât pentru politicienii din ţară, cât şi din Uniune. Ţara intră într-o nouă perioadă postcomunista, tot sub jugul Securităţii şi mai măcinată de lupta internă între mafii care pradă tara. Europa câştigă dreptul de a acţiona economic şi de a vinde produse în ţară sub oblăduirea Securităţii care asigură protecţie şi pază, eventual mai ia câte un fond de dezvoltare pentru a se conforma. În fapt, nu este vorba de o integrare în Europa, ci de o anexare economică la coada unei unei structuri cu trei sectoare, grupul dezvoltat, cel mediu şi cei problematici. Creşterea nivelului de trai pe termen lung este îndoielnică. Europa crede că va salva economia prin noile valuri de extindere. În realitate este o conjunctură care se va sfârşi tot prin dezastru economic, precum al celeilalte Uniuni (Sovietice) întrucât un sistem în care birocraţia impiedică cea mai mica reglare economică, eşecul este doar o chestiune de timp.
Ion Popescu

Sunt ferm convins că raportul va fi unul obiectiv, care va arăta progresele făcute de România, dar şi ceea ce mai este de făcut. Sper că aderarea la 1 ianuarie 2007 să ducă la o maturizare a clasei politice româneşti şi să o oblige la mai multă responsibilitate.
Dragoş Cioranic, Canada

Recomandabil 1 ianuarie 2007, pentru a distruge cât mai repede blestematul statut milenar de feudă în uzul unei elite perverse, al României. Imperios necesar pentru a obliga la responsabilitate instituţiile statului. Împlinirea speranţei ca alinierea la standarde europene va duce la creşterea conştiinţei civice şi implicit la schimbarea (în bine) a clasei politice. Totul se poate realiza dacă Uniunea Europeană va fi riguroasă şi onestă în exigenţele ei. În aceste condiţii, România va realiza acea mesianică "schimbare la faţă". Dumnezeu să ne ajute!
Alexandru Jecu

Conducătorii Europei sunt la un moment de grea cumpănă pentru poporul nostru. Oricum, cuvântul este dat şi deci, acum sau mai târziu, aderarea trebuie să aibă loc. O amânare ar însemna o dispensă acordată acelora care ar dori o reîntoarcere la vechea stare de lucruri sau, cel puţin, oprirea evoluţiei acestora. Dacă analizăm, cât de cât, atitudinea celor care lucrează cu cuvântul şi cu imaginea pe sticlă, ne dăm seama că presa scrisă, radioul şi televiziunea sunt suprafeţele de joc pe care se desfăşoară meciurile diferitelor grupuri de interese.
Evident, în primul rând economice. Ele exstă şi sunt puternice. Stabilirea datei de aderare la 1 ianuarie 2007, eventual cu clauze de monitorizare, ar clarifica definitiv viitorul politic al ţării, ar da totală încredere forţelor progresiste. De asemenea capitalul de simpatie şi admiratie pentru civilizaţia ocidentală ar atinge cote foarte înalte.

Constantin Chelba, Suceava

Prenume
Nume de familie*
Adresa
Ţară
Adresa electronică
Telefon*
* Opţional
Părerea dvs
Important: ROMANIAN.com are dreptul să editeze comentariile dvs. Şi nu garantează că toate mesajele primite vor fi publicate
LEGĂTURI
LEGĂTURI LA SITE-URI EXTERNE
BBC nu este răspunzător de conţinutul paginilor de Internet ce nu îi aparţin
ULTIMELE ŞTIRI
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
BBC © ^^ Sus
Arhivă|Lecţii de engleză|Seriale
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>