|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مهاجرت و نقش آن در بافت جمعيت و فرهنگ سازی در مدتی کوتاه که از انقلاب اسلامی آغاز می شود، ايران که پيش از آن در فهرست جوامع مهاجرفرست و مهاجرپذير جائی نداشت، نزديک به سه ميليون مهاجر در اطراف جهان يافت و نزديک به همين رقم از ميان همسايگان جنگ زده خود مهاجر پذيرفت. این پدیده چه دگرگونی ای در بافت جمعیتی ایران به وجود آورده است؟ آثار منفی و مثبت اين تغيير بافت جمعيت کدام اند؟ چه تحولات فرهنگی بر جای گذاشته و می گذارد؟ تاثير اقتصادی اين پديده چيست؟ آيا مهاجران افغانی و عراقی در جامعه ايران حل می شوند؟ آيا مهاجران ايرانی در جوامع ميزبان حل شدنی هستند؟ اين جا به جائی در گسترش فرهنگ و ايجاد جامعه چند فرهنگی چه اثرهائی دارد؟ مهاجرت و نقش آن در بافت جمعيت و فرهنگ سازی ايران موضوع برنامه صدای شمای جمعه آينده است. سؤا ل ها و نظرهای خود را از این راهها برای ما بفرستید: ازصفحه سخنگاه در وب سایت بخش فارسی بی بی سی در حداکثر 150 کلمه به فارسی برای ما ايميل کنيد تا در روزهای آينده در همين صفحه منعکس شود و در برنامه صدای شما از راديو پخش شود. در همين حال می توانيد نظرات شفاهی خودرا برای پخش از برنامه صدای شما که روز های جمعه در برنامه جام جهان نمای راديو بی بی سی پخش می شود، به شماره۰۰۴۴۲۰۷۵۵۷۲۵۴۶ به روی پيامگير مان بگذاريد. يا می توانيد سؤا ل ها و نظرهایتان را با شماره ۰۰۴۴۲۰۷۲۴۰۴۶۳۸ برای ما فکس کنيد. اگر مايليد ما به شما تلفن کنيم لطفا در ايميلتان شماره تلفن خودرا ذکر کنيد. ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ گزيده ای از نظرهای شما بسياری ازانسان هايی که مهاجرت می کنند به خاطر شرايط بدشان است وسعی ميکنند با مهاجرت شرايطشان را بهبود بخشند. هر انسانی صرف انسان بودن محترم است و در صورت نياز بايد به آن کمک کرد. فرق من که در يک کشور آرام و پر نعمت زندگی می کنم با کسی که مثلا درافغانستان به دنيا آمده چيست؟ آيا به اراده خود به دنيا آمده و يا پدر و مادرش که او را به دنيا آورده اند مقصرند؟ پس بايد به چنين انسان هايی کمک کرد. نگرانی در تاثير گذاری فرهنگی بی مورد است چرا که اين دو کشور فرهنگ و مذهب نزديک دارند. و چرا مهاجر تاثير بگذارد؟ ما ميتوانيم با اجرای فرهنگ صحيح تاثير گذاری مثبت باشيم و خود را مقابل ضد فرهنگ ها بيمه کنيم. در مهاجرت خود ايرانی ها خصوصا به کشورهای اروپايی به خاطر تغيير شرايط مهاجر و تفکر غلط ايشان، اکثرا دچار حادثه ای به نام بی فرهنگی می شوند. يعنی ديگر نه جو غالب فرهنگ ايرانی هست و نه آشنايی با فرهنگ آن کشور. بنا براين مهاجر در جوی که آن را آزادی می نامد سعی ميکند فرهنگ مورد نظر خودش را انتخاب کند. پس با نا آشنايی از فرهنگ آن کشور دچار برداشت غلط ميشود. وگر نه مگر در کشور های اروپايی همه مردم بی بند و بارند؟ درهمه کشور های جهان بسياری از مسايل اخلاقی يکسانند. در همه فرهنگ ها معتاد بودن، دايم الخمر بودن، بی بند وباری، هتک حرمت و... زشت و مقبوح است. جعفر - اصفهان ورود حدود ۲ميليون مهاجر افغانی ويک ميليون مهاجرعراقی به ايران باعث ايجاد جزاير فرهنگی متعدد شده است. جزايری جدا از هم و درگير با هم. آنچه که اين درگيريها و چالشها را تشديد می کند همزمانی ورود اين مهاجران با بحرانهايی نظير انفجار جمعيت بيکاری تورم افزايش آسيبهای اجتماعی و...در ايران است نکته اين جاست که ترکيب غالب اين مهاجرين را افراد بيسواد، کم سواد، فقير، غيرمتخصص و.. تشکيل می دهند. پيامدهای منفی اين وضعيت چنان است که بسياری ازمسئولانی که چندين سال پيش با شعار حمايت از مستضعفين و مظلوم نوازی طرفدار پذيرش مهاجرين بودند اکنون به بهانه های مختلف درصدد خارج کردن آنها هستند در کنار آن ايران بعد از انقلاب به يکی از بزرگترين کشورهای مهاجر فرست دنيا نيز تبديل شد. ترکيب غالب این افراد را نيروهای انسانی تحصيل کرده متخصص و ماهر تشکيل می داد که بر اساس شاخصهای توسعه جزو سرمايه های با ارزش هر کشوری به شمار می رفتند اما به دليل فشارهای متعدد سياسی اجتماعی و اقتصادی راهی جز مهاجرت را در برابر خود نمی ديدند. بنابراين ايران در طول اين سالها در مقوله مهاجرت بصورت همزمان با دو فشار مواجه بود يکی افزايش هزينه ها و سرباری های اجتماعی و اقتصادی بخاطر مهاجرپذيری و ديگری از دست دادن سرمايه های انسانی. محمدرضا - ايران به نظر من مهاجرت پديده بدی نيست منتها به شرط آنکه موجب تقابل فرهنگها نشود. من خودم مهاجرت کوچکی کرده ام ( از شهر مشهد به بابل آمده ام و مشغول زندگی دراين شهر هستم ) . درابتدا مشکلات زيادی برای کنارآمدن با محيط جديد وجود داشت، اما اکنون اين مشکلات از بين رفته است. مهاجرت هرکس به کشور غير نيز مشکلات خاص خود را دارد. به نظر من مهاجرت درصورتی که برای کشور ميزبان مشکل ايجاد نکند، خوب هم هست. اما اگر قرار باشد با مهاجرت عده ای به يک کشور، شاهد افزايش اعتياد، دزدی ، تجاوز ، بيکاری و ... باشيم ، بايدهرچه سريعتر جلوی اين قبيل مهاجرتها گرفته شود. غلامرضا کيارزم - بابل |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||