|
Vaše názory: Bojíte se odposlechů telefonních hovorů? | |||||||||||||||||||||||||||||
Policejní ředitel Jiří Kolář dostal v souvislosti s použitím odpolechů telefonických hovorů při vyšetřováním tzv. kauzy Kořistka otázku, zda nemá obavu, že jeho telefonáty taky někdo poslouchá. Odpověď zněla: "Mě ta myšlenka vůbec netrápí. Já vedu rozhovory, a ať si je každý odposlouchává, jak chce. Když si je člověk jistý, že nic nespáchal, může mu to být jedno." Vzápětí vyšlo najevo, že byly mimo jiné odposlouchávány i telefonické hovory prezidenta Václava Klause s údajným podezřelým v případu H-systém, dlouholetým Klausovým přítelem Ranko Pecićem. Prezident bude usilovat o to, aby se dozvěděl všechny podrobnosti o tom, za jakých okolností policie odposlouchávala jeho soukromé telefonáty. Bojíte se odposlechů telefonních hovorů? Za jakých podmínek má policie podle vás právo zasahovat tímto způsobem do vašeho soukromí? Loni bylo s povolením soudů "napíchnuto" přes deset tisíc telefonních čísel. Není to alarmující údaj? Měl by policejní prezident na základě svých výroků odstoupit či být odvolán z funkce? Své názory můžete poslat prostřednictvím formuláře v pravém sloupci, chcete-li, aby byly následně zveřejněny na této stránce, nezapomeňte prosím vyplnit své jméno a město, kde bydlíte. Samozřejmě se nebojím, protože jsem zvyklá. Bolševici mě také odposlouchávali a dobrý. Tak čeho bych se teď najednou bála. Hezky se nám to vrací do starých zajetých kolejí. Alespoň budu zase vědět, kdo je nepřítel! Ano, důvody k obavám jsou opodstatněné. I slušný člověk, poctivě se živící a platící daně se čirou náhodou může dostat do širokého okruhu odposlouchávaných. Při rozhovoru se známým se pak může zmínit, že odjíždí na týdenní dovolenou. A po návratu může najít vykradený byt. V PČR jsou zaměstnáni lidé všelijací (viz podíl některých policistů na organizování i těch nejzávaznějších kriminálních činů) Kdo zaručí, že se mezi nimi nenajdou také tzv. tipaři pro zlodějské bandy? Současný policejní president či snad sám "upřímný" premiér? Za jejich působení na vnitru se přece ty zrůdnosti nerušeně dály! Policie má právo zasahovat tímto způsobem do vašeho soukromí za podmínek stanovených zákony, které byly schváleny Ústavou daným postupem. Pokud věříme nezávislým soudům (jejich soudci totiž odposlechy nařizují, nikoliv povolují, ale přímo nařizují - viz. znění trestního řádu, § 88), pak tento údaj samotný alarmující není. Jde o jednu z nejefektivnějších metod odhalování a vyšetřování trestných činů, neboť je zachycována většinou nekontrolovaná komunikace zájmových osob. Tyto postupy přináší často nejdůležitější informace. Jsou efektivnější než např. různé druhy výpovědí osob (vysvětlení, výslech svědka, podezřelého či obviněného). Pachatel se vám při výslechu přizná výjimečně a zpravidla lže či nevypovídá. S tím souvisí i současná histerie kolem detektoru lži, neboť zde je úspěšnost "jen" 98 procent. Policejní prezident by měl odstoupit. Jeho výroky z poslední doby byly neprofesionální a odchod spolu s adekvátní náhradou (osobou, která by byla schopa daleko tvrdšími, právními a smysluplnějšími argumenty odrážet některé útoky na policii) by přispěl k eliminaci některých nesmyslných výpadů vůči policii. Zdá se mi, že Gross a jeho parta, resp. "hoši, co spolu mluví", jak by asi řekl Miroslav Macek, se velmi intenzivně snaží o to, aby česká politika nestála na principu střetu politických soupeřů, ale na principu střetu nepřátel. Míra užívání odposlechů je opravdu ohromující - i když vím, že kupř. v průmyslové sféře je to na běžné úrovni (pracoval jsem svého času v ústředí jedné velké stavební firmy, kde pravidelně v době zasedání představenstva na nějaký čas nikomu nešel mobil a zřejmě to nebylo kvůli tomu, že by všichni tři operátoři koordinovali výpadky své sítě). Odposlechy sloužily a slouží Stanislavu Grossovi k upevnění moci. Tento člověk nemá vůbec žádné zábrany a jde mu o zničení jeho politických oponentů všemi způsoby, a proto je pro něj odposlech nezbytný. Má to velice blízko ke stalinským praktikám. Lidé by si měli uvědomit, že tomu zamezí pouze zvolením jediných demokratických stran, jako jsou ODS a KDU-ČSL. Policii a její postupy je samozřejme nutné kontrolovat, ale nechápu, proč by neměl být odposloucháván např. přítel prezidenta, když je společníkem vyšetřovaného... Kdyby docházelo k únikům informací z monitorovaných hovorů, to by snad bylo k veřejné diskuzi, ale tohle... přijde mi to skutečně jako zastrašování policie. Odposlechů se bojím, mám pocit, že množstvím odposlechů si policie kompenzuje nedostatek své odbornosti v jiných oblastech, tzn. raději "napíchne" všechny a možná nějaký důkaz sám přijde, místo aby sama aktivně důkazy vyhledávala jinými zákonnými a pravděpodobně znalostně náročnějšími způsoby. Nebojíte! Jak by řekla "Mrtvá kočka". Vždyť jsme zvyklí! Kdy jsme my Češi nebyli odposlouchavaní? Když neexistoval telefon, a to jestě... O tom, že hlavně mobily zneužívají gauneři, není třeba pochybovat. Odposlechy mi nedělají žádný problém, protože nemusím nic skrývat. Ale může to být problém pro podnikatele. Naopak bych se spíš přimlouval za zrušení anonymity mobilních telefonů. 1. NE Nebojím se odposlechů, jelikož s nimi počítám. Jsem srozuměn (nikoli smířen), že v policii jsou dobří i špatní lidé a Ti špatní budou převážně o krok napřed - zlo dává technickou výhodu. Přimlouvám se ale za větší otevřenost policie kontrole, pokud bude i veřejnost seznámena s kontrolním mechanismem. Děkuji novinářům, že roli zprostředkovatele stavu kontroly na sebe berou a nebojí se. Je to až k pobavení, dělat si v dnešní době něco z odposlechu telefonu. Když budu chtít, aby moji komunikaci s jinou osobou či osobami někdo neslyšel nebo nepřečetl, využiji možnosti kryptografie,dnes už to není nic složitého. Za normálních okolností se obávám přílišné moci policie. Ale v daném případě se domnívám, že vůbec nejde o moji svobodu, a také mne zjevně nikdo neodposlouchává. Co by z toho měl? Ale zjevně mají důvod ke znepokojení mnozí vlivní lidé. Proto ten povyk a záměrné vytváření náhradního problému. Skoro to vypadá, že policie se snaží přenést taktiku dopraváků "radar v každé popelnici" a podstatné zviditelnění dopravních policistů na silnicích i na jiná odddělení. Zajímavá by byla statistika, kolik z deseti tisíc odposlechů přineslo podstatné přímé důkazy k odhalení původně hledané trestné činnosti. To by byl údaj, který by napověděl, zda povolování odposlechů a tím narušení jednoho ze základních práv, práva na soukromí není příliš volné. Telefonní odposlech by se měl uplatnit pouze v závažných trestných činech. Z zvlastní zkušenosti vím, že policie odposlouchává i "prkotiny" a vůbec se mi třeba nelíbilo, že jsem byl nepřímo odposloucháván! |
| |||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||