|
Яка ваша думка з приводу газового конфлікту? | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Яка ваша думка з приводу газового конфлікту між Росією й Україною? Дописи на форумі відображають лише думки авторів і не є позицією Бі-Бі-Сі. Дякуємо всім, хто взяв участь у форумі. Я думаю, що всю правду про причини газового конфлікту ми дізнаємося не скоро. А так, крім того, що треба будувати власну енергетичну систему, ця криза показала, що Україна має бути й політично незалежною. Не треба нам ні в Росію ні в Євросоюз, як не треба шукати винних за межами нашої держави. Росія відстоює власні інтереси, Європа - свої. а ми як оті кріпаки, яким щойно дали волю, не знаємо до кого прихилитися, чи то куди вступити. треба будувати взаємовигідну міжнародну політику, а це можливо, коли нами керуватимуть люди з більш глобальним мисленням. а то вже скільки років країна не має ані власної ідеології, ані спільного бачення майбутнього. так звані політики тільки рвуть нашу країну: одні тягнуть у нато (хоча і інші потягнуть, коли прийдуть до влади), інші думають, що народу, крім російської мови нічого не потрібно. На жаль, справжня еліта або давно розстріляна за сталінських часів, або виїхала в інші країни, або поза владним олімпом. от тому у нас така ганьба на весь світ через отой газ. Ми не знаємо, крала Україна газ чи не крала. Це питання можна було б вирішити, не перекриваючи газ до Європи. А що саме так Росією було зроблено, говорить про інші цілі цього конфлікту. Забравши в України право бути транзитером газу, а це є видимою частиною айсбергу, Росія досягає ще й інших цілей, які в кінці кінці зводяться до знищення України, як демократичної держави і перетворення її в малоросію. Я думаю, що цього все ж таки не станеться. Україну врятує її набагато вища національна культура і вроджена духовність. На культуру і духовність слід звернути особливо увагу, бо саме це, а не європейські лідери, зможе вивести нас із кризи. В Україні не економічна, а криза моралі. І, на мою думку, Президент Ющенко, тим і займається. А те, що все те так важко дається, наприклад ображають Ющенка за те, що він любить бджоли, збирає старожитності, заявляє про голодомор, якраз і є тим наслідком бездуховності, що прийшла до нас із Росії разом із її "советами". Газовий конфлікт - то не суперечка Росії з Україною. Це спроба США послабити зближення Євросоюзу з Росією руками українського народу. Думаю, що пора запроваджувати енергозберігаючі та альтернативні газовому обігріву технології... Я дуже люблю Україну і мені дуже образливо й боляче за ці події. Але, друзі-українці, тут є й ваша відповідальність, тому що з українським керівництвом зараз просто не можливо мати справи. Гризня, скандали, інтриги, брехня. Я маю бізнес з українськими партнерами - не можна довіряти вгазалі ні в чому. корупція ще гірша, ніж в Росії. Тяжко повірити, що Ґазпром, представник такої великої держави як Росія, може вдаватися до брехні та наклепів на Україну. На жаль, доволі багато европейців їм вірить. Україна мусить докласти всіх можливих зусиль та знайти собі другого постачальника, або шукати свого ґазу. Економічний ґазовий тиск на Україну - це політична репресія за бажання вести свою національну політику. У 50-тих роках 20-ого століття у Бразилії також бракувало нафти та ґазу, а американські технологи трубіли на ввесь світ, що у земельних покладах Бразилії нафти бути не може. Сьогодні, Бразилія є 100% незалежна; це завдячує своїй державній компанії ПЕТРОБРАЗ. Якою є енергетична політика України? В України (завдяки кризі) з'явився унікальний шанс вийти на світові ціни (не 450$ як каже Газпром, а 200-250$)! Імперська політика Росії з Грузії перекинулась на Україну. Брехлива і ворожа політика Росії по відношенню до України очевина навіть дитині. На мою думку, щоб не бути васалом Москви потрібно: 1)Терміново почати розробку шельфів Чорного і Азовського морів. Якщо Нафтогазу самостійно не під силу це зробити, то залучити міжнародні компанії (тільки не Російські!). 2) Підвищити до світових цін, ціну оренди за базування Російського морфлоту( а не так як вони зараз копійки платять). 3) Перейти на європейську ціну за транзит російського газу, і на європейську ціну за газ. 4)Інтенсивний перехід на альтернативні види палива. Впровадження енерго-зберігаючих технологій. Для прикладу Польща: ВВП в кілька раз більший ніж наш, населення 35 млн., річне споживання 20 млрд. куб. м.газу, при власному видобутку 5 млрд. куб. м. Україна споживає на рік 70 млрд. куб. м. газу, при власному видобутку в 20 млрд. куб. м.. ЄС є несправедливий в цій ситуації: не потрібно звинувачувати обидві сторони, відсторонюючись від конфлікту, треба розібратись досконало в суті проблеми і знайти винних. А так: правий - неправий, всі винні, це не демократично. На мою думку Росія недооцінює майбутню "відповідь" ЄС на черговий прояв агресивної політики вже проти самого ЄС. Однак турбує не це, а слабка технічна, технологічна та РR компетентність українських урядовців та керівників газотранспортної системи України. Поділяю думку Олександра Кирилюка з Одеси:"З приводу термінології. Всі називають вказані події конфліктом. Це все рівно, як би на вас на вулиці напав хуліган, а потім в протоколі поліції це записали б як "конфлікт", і зробили вас винуватцем - мовляв, нема чого вештатись по вулицям і провокувати хуліганів." У перших числах цього року я і мої знайомі отримували телефонні дзвінки з Росії. Тамтешні родичі вітали з Новим роком. Але також просили вибачення за російських політиків. No coment. «Україні слід визначитися, чи дражнити Росію пам’ятниками Голодомору, чи бути лояльною як Білорусь і отримувати дешевий газ». Це слова людини, яка не втратила родичів в голодомор!!! вважаю ,що наш президент діє правильно. І в стосунку до жертв голодомору і до газового знущання. А в загалі той газ і не російський... Думаю, що в цьому конфлікті багато політики і багато грошей. Все це доволі важко обговорювати нам, простим громадянам. Ми не знаємо хто там що підписував, які договори, на яких умовах і т.д. Цього не знають навіть деякі депутати. Дуже жаль, що за роки Незалежності України, ніхто з наших керманичів та поводирів не думав виконувати те, що записано в Декларації про державний суверенітет України. Ті хто тепер обливають один одного брудом, ніколи не думали про інтереси України а значить і людей. Я не можу зрозуміти владу, де Президент і Прем`єр знаходяться в опозиції один до одного, де половина депутатів своїми діями відстоює інтереси сусідньої держави-це ж ганьба! Все це дає можливість Росії не тільки в питанні про газ, а в усіх стосунках з нами, діяти з своїх імперських позицій. На жаль багато хто з європейських діячів теж не вивчають історії. В Росії тепер керують нащадки тих, хто мріяв про Світову революцію і про "єдиний союз всіх братерських народів". Безумовно, ча! си змінилися, змінилися методи, але цілі залишилися-це розширення свого впливу на сусідні території. Нехай про це в Європі пам'ятають. Хоча, навіщо це все я пишу. Може вже Євросоюз домовився з Росією (таємно) і підпишуть такий собі 'Пакт Молотова - Ріббентропа', тільки вже відносно України. Олександр. Росія знову "поздоровила" своїх братів з новим роком! Треба хоч раз витримати і не йти на поступки - вони захлинуться своїм газом, адже коли газ видобуто, його негайно потрібно транспортувати! От і виходить, що банда Путіна теж залежить від нас! Я, наприклад, можу перетерпіти, але тоді надалі вже "брати" не будуть так нахабніти. Без нашої газотранспортної системи вони захлинуться своїм газом. Чому Росія зупинила постачання газу в Україну та ЄС як повідомляють політичні аналітики східної Європи та Росії що зупинка російського газу є тимчасова бо це одинокий дохідний ресурс що він сьогодні дуже потрібний Москві, але в цей самий час Росія хоче попередити народ України перед виборами президента як рівно ж показати новообраному президенту США, що Росія розпоряджає нафтовими та газовими ресурсами котрі можуть рішати розвитку світової економіки. Зупинка газу в Україну та ЄС зараз зупинила майже половину індустрії України та ЄС, Путін вишколений агент КГБ вивчив шантажну політику Росії котра показує світові що Росія може зробити зупинкою нафтогазовою енергетикою як що Україна буде довжити до НАТО а Обама буде продовжувати ракетну політику Буша в Европі,, Напевне мафія, яка контролює потоки газу – сильніша ніж уряди Росії та України. Щоб там не говорили про Україну але газу в тих обємах які потребує Європа в неї нема. Вона його не добуває. І очевидно якби Росія подала газ як вона це робила до Нового року то Європа його б одержала. Постає питання - чому вона цього не робить ? Вважаю Росія затіяла гру на перспективу - вводячи в оману Європу - і бажаючи виставити Україну в ролі винуватця. Ціль мати більшу владу над країнами Європи в газовому питанні. Відповідно примусити Європу будувати новий газопровід. А також вирівняти цінову політику в бік підвищення ціни. Але вважаю що європейці не підуть по шляху який диктує Росія. Так як Європейці мають більше здорового глузду ніж Путін. Недолугі дії президента України і керівників Росії- це одне,а позитивне відношення людей один до одного в цих країнах - це факт незаперечний. Росіяни не ведіться на дешеву маніпуляцію влади як що вона з"явиться,а українці зі своєю владою найближчим часом розберуться. Цей газовий конфлікт повинен врешті переконати ЄС, що треба якнайшвидше, не тільки Україні, але й усім членам ЄС унезалежнилися від російської газової залежності. Треба розбудовувати й використовувати інші джерела енергії для огрівання житла, так як це робить Канада й США. Росія тоді перестане своєю газовою політикою шантажувати не тільки Україну, але й ЄС. Тоді Росія попаде в ще глибшу економічну кризу, яка вже там почалася, і це напевно прискоромить її старі імперіалістичні апетити. Інсцінувати ситуацію з крадіжками газу, звинуватити в цьому УкраЇну, тим самим на штучному дефіциті втримати максимальну ціну на газ. Ці прийоми вже давно знайомі. Дивно тільки те, що наше керівництво приймає виклик і йде на протистояння , що ніколи не призведе до усунення головної причини конфлікту- не сприйняття Російською владою Українського керівництва, яке не воліє співпрацювати з ним. Висновок: суперечки з Росією будуть тривати і на далі(можливо ще гостріші),доки не відбудеться зміна влади на лояльну, з однієї чи іншої сторони. Дивує, що Європа продовжує демонструвати страусячу політику з усіх питань власної безпеки(енергетичної також), потурає агресору(Росії), тим самим спонукаючи Кремль до ще більш нахабних і брутальних дій. Крім того , досить вже обливати брудом Ющенка, до єдиного політика очільника Держави, до якого є довіра. Він наполегливо відстоює інтереси України. Чи ви більше довіряєте Тимошенко, Януковичу, Симоненко, Путіну, Мєдвєдеву ? А з "газом" Росія програє куди більше ніж Україна.Важко нам, українцям, буде пережити ці часи.Допоки наша економіка не перебудується буде дуже важко. А це питання не одного дня. Дії Росії у газовому шантажі Еуропи та України ясно показують, що їх змістом є підривна діяльність проти України. Президент В. Ющенко на своїй прес-конференції (13.01)ясно дав це зрозуміти, сказавши, що залишення південних та східних регіонів України без газу (а так було б, якби Україна почала транзитувати той малий обсяг газу, якого надала Росія через зовсім не пристосваний для цього коридор)мало б великі ПОЛІТИЧНІ НАСЛІДКИ. Агенти впливу Кремля в Україні синхронно з діями Росії, але "в порожняк" (хоча Янукович казав колись, що Донбасс порожняк не гонить), почали компанію з підбурення населення цих регіонів на простетні виступи (хоча, проти їхнього очікування, газ до людей завдяки діям Уряду та Президента, дійшов). Еуропі слід зрозуміти масштаби і справжню суть російської газової політики. Росія поставила на кон свою репутацію, погодилась нести великі витрати, упускати хосен - і все заради реалізації "мирного варіанту" південноосетинського сценарію. Проти України р! озпочати "гарячу" війну складно. План Росії полягав у тому, щоб доведене до відчаю від холоду населення виступило проти Уряду та Президента (Янукович у Верховній Раді в той же день це озвучив), зняло їх, і тоді привести до влади своїх ляльок на мотузках Росії буде легко. Планувалося це давно - недаремно Янукович ще в тому році заявлав, що вони прийдуть до влади через сто днів, навесні, і що сотні тисяч людей виведуть на вулиці. І ще. З приводу термінології. Всі називають вказані події конфліктом. Це ве рівно, як би на вас на вулиці напав хуліган, а потім в протоколі поліції це записали б як "конфлікт", і зробили вас винуватцем - мовляв, нема чого вештатись по вулицям і провокувати хуліганів. Мене як громадянина України хвилює наступне: чому український політикум ніяк не відповідає на серйозні звинувачення російського "Газпрому" з приводу того, що "Україна краде газ"? Тобто, якщо вона його не "краде", то доведіть це за допомогою фактів!!! Купріянова і Міллера з їхніми нахабними звинуваченнями чутно на всю Европу, а нашого Дубину і по українських каналах рідко побачиш. Литвин правий: Україна програла інформаційну війну і винні в цьому самі політики, які дозволяють російській стороні звинувачувати нашу державу в крадіжці і ніяк на це не реагують. Про який захист інтересів держави йде мова? Раніше я вважав Росію другом України, своєю другою Батьківщиною. Був проти ЄС і НАТО. А тепер почав розуміти чого насправді хоче Росія. Можна було б сказати, що Москва розпочала проти України війну. Але війна ця продовжується 350 років. У 32...33 роках не треба було відключати газа. 10 мільйонів українців Москва знищила штучним голодом - геноцидом. Словом на війні, як на війні. Звичайно багато зрадників, холуїв, дурнів. Якби їх не було в такій кількості то не доводилось би так довго втокмачувати середньо-статистичному українцю, що свобода - це дар божий і цей дар треба берегти, щоб не втратити людську подобу. Я думаю, що кінцеві висновку треба робити трошки пізніше. Зараз же я не розумію чому Україна не займає більш активної позиції, а тільки обороняється? Наприклад, якщо Росія створює Газовий Картель, чому досі не створюється Картель Транзитних Країн? Країни-транзитери газу мають таке ж саме Право на захист своїх інтересів як і Країни експортери газу. Я розумію, що для більшості це важко робити в умовах ЄЄ, але по перше не всі транзитери члени ЄС (наприклад: Туреччина, Грузія), а по друге навіть у нутрі ЄС кожна країна має якусь свободу в діях. Вважаю, що Україна повинна стати ініціатором такого Картелю бо їй це більше треба чим іншим. Перечитав всі коментарі щодо газу...Хочу приємно здивувати громаду заявою про те, що на присадибі підшукую місце для пам'ятника Путіну, Міллєру, Медведєву, Жириновському, Затуліну, Лужкову та всім очільникам Росії за їх активне просування України в НАТО і Європу! Просто не знаю інших креаторів, хто б зробив стільки негативно-позитивного в цьому напрямку... Чи вносити до списку Януковича... не знаю? Підкажіть і докажіть ,проголосуйте! Буду вдячний за відгуки, а поки в ліс по дрова! Авансом дякую всім Небайдужим! Вітаю з Різдвом Христовим та Старим новим роком! Скажіть, будь-ласка, чи в нашій країні хоч колись якийсь посадовець відповість перед судом за укладання завідомо невигідних для України угод (наприклад газових)? Ми всі памятаємо історію з Ігорем Бакаєм, коли він свідомо укладав невигідні для нашої держави газові угоди, а коли відповідні служби "спохватились", то він втік до Росії і в кишені його виявився російський паспорт. Думаючи, про причини нової суперечки між «Газпромом» та «Нафтогазом» і про її наслідки для нашого народу, треба зауважити, що головною підставою для виникнення цього конфлікту є не так звана «ненависть» Росії до України, а виключно роз'єднанність української влади. Для тіє їж Грузії ціни на газ не змінюють, бо там є хоч який-то, але все-таки єдиний політичний курс і позиція державного керівництва. І доки в нашій державі будуть внутрішні розколи - на найближчі роки зовнішні проблеми нам забезпечені. Нарешті моя країна піднімає голову ,хоча б у газовому питанні. Так тримати! Дивлюсь я на вас, панове. Ума - ноль. Послухайте зараз москаля. Вступить Україна в НАТО, і що? Молочні ріки й кисільні береги? Європа зацікавлена купувати більше російського газу. А за рахунок кого? України. І Україна буде прокачувати стільки газу через свою територію, скільки скажуть у Брюсселі. Членство в НАТО - це втрата незалежності. З СРСР пішли за свободою, і знову в ярмо? Скучили? Так що давате жить как одна семья. Русские и Украинцы - братья. И все проблемы вместе решим. Якби можновладці дійсно вболівали за людей то не чинили б препонів для тих хто хоче встановити індивідуальне опалення,а заохочувала б таких людей. Але на жаль владі краще гріти землю, жалітися на нестачу коштів і цинічно нас обкрадати, маніпулюючи "економічно-обгрунтованими нормами" у Гігакалоріях на квадратний метр. Олександр, пенсіонер. Чи нарешті громадяни України зрозуміють що справді прийшов час для найшвидшого вступу до ЄС, НАТО та зміни в економіки та соціального життя до рівня Європи. Постійні погрози і напади російської верхівки вже перевищують людський рівень самоповаги. Блатна поведінка спричинена кількома факторами . Перше це створення нового газового картелю, заангажування колишніх Європейських "лідерів", перекуп і політичний натиск на Середньо-Азійські країни колишнього СРСР що закриває доступ до дешевого газу. Вільний доступ Росії до державно важливих галузей Української економіки/ОБЛЕНЕРО/. Дешевий газ потрібний Ющенку, щоб отримати надприбутки від перепродажу, як своїм підприємствам, так і у Європу. Я не завжди поділяю позицію нашої держави, але запевняю6 у Росії, гроші від продажу газу ідуть у стабілізаційний фонд. В Україні ідуть перманентні вибори на які потрібні гроші. Україні слід визначитися, чи дражнити Росію пам’ятниками Голодомору, чи бути лояльною як Білорусь і отримувати дешевий газ. Слід продати РФ всі газогони до Європи з аукціону, змусити її компанії платити податки та дотримуватися законів України, платити аренду за землю, забезпечити екобезпеку, а також сплачувати газом за свою діяльність в Україні через новий газогон до Києва, в т.ч. оборутки з валютою, бо ми сплачуємо комунальні гривнями з пенсій чи зарплат... Ну яка може бути думка? Ми НЕ ЗНАЄМО- ЯКІ договори існують, на ЯКИХ умовах, на ЯКИЙ строк? Диявол завжди криється у дрібницях. Тож й винних шукати годі. 2Ю вже 4 роки при владі, але ні конрактної армії, ні 5 млн. робочіх місць не створено. Натомість хаос, безробіття, криза, руїна. Ми потерпаємо від своїх злодюг, ворога шукаємо назовні... Політика - темний ліс. Все повинно бути просто. Росія встановлює свою ціну на газ. Як що Україна не згідна - не купує. Потім Україна встановлює ціну за транзит. Як що Росія не згідна - не купує. Але цього не буде - політика, Сусіди - поцікавтеся за скільки Україна або точніше ті хто "у кормкушкі" купували раніше газ і за скільки грошей їх продавали на заводи і людям. І де ці гроші? І чому саме зараз незалежний Київський суд прийняв постанову так швидко - уявляєте які там гроші? А Ви говорите - в Європу, нам усім туди ще рано, поки зі своїми не розберемося. Наші хоч і жорсткі порядки наводять, але зате не крадуть. Чому Україна не могже заплатити за газ, а Болгарія та інші можуть: тому що в Україні багато підприемств, споживаючих багато газу, а в Болгарії - нема Андрей Бел, Запоріжжя Мене дивує наївна думка Тургенєва з Латвії. Та варто вам теж почати транзит газу, як і вам не поздоровиться. А конфлікт, дійсно, не газовий. Росія, натхненна своїми безкарними "перемогами" в Грузії спить і бачить Україну знову в своїй імперській колисці і не цурається примітивно принижувати саму себе, змушуючи Україну доводити перед Європою, що вона не верблюд. Панове, такого поняття як ринкова ціна не існує, так як Газпром є монополістом на поставки газу в Україну. Крім того, Росія не дає Україні можливості напряму купувати з інших джерел, як наприклад з Туркменістану. Це кінець України як країни транзитера. Неважливо хто розпочав цю газову війну. Але цілком логічно що Росія та наляканий ЄС в любому випадку збудують газогони в обхід Ураїни, Бєлорусі, напряму у ЄС. Й що ж тоді? А тоді ми будемо згадувати 2004 рік та майдан коли прийшли до влади помаранчеві, які буквально знищують нашу нещасну країну! Інтересує одне питання: дуже багато було мови щодо газопроводу "Південний потік" через Чорне море до Туреччини. Чому ж сьогодні турки також сидять без газу? Чи я щось не розумію? Може така ж доля чекає газопровід через Балтійське море, про який ще більше говориться, і Газпром просто дурить Європу? Україна робить правильно. Потрібно захищати свої інтереси Звичайний щорічний шантаж з боку РФ. Чим ближче Україна підходить до Європи, тим сильніше буде шантаж. Росія веде себе так, як Вела себе завжди! В ній поєднано психічно-хворий Імперіалізм та примітивне Малодушьє та підступність! Просто треба вибудувати з Росією чіткі та прагматичні стосунки по всім параметрам, почати поважати себе і тоді Росія буде Нас поважати, бо Росія як Країна більше Азійська, боїться сили! Хоча Україна менше розміром, але ми мусимо показати, шо Українська Душа - є, і вона сильніша за Російську. Що саме жахливе, це те, що припинили постачання газу на Різдво! І всі канали TV Росії, транслюють як Медвєдєв хрестить лоба в церкві... Якщо перейти на дiйсно ринковi вiдносини та позбутись "темних конячок"- посередникiв,а також не бути "жлобами" та поставити лiчильники з нашоi сторони,то можливо все й владнается.Але я вважаю,що це iллюзiя, тому що дуже високi посадовцi з обох сторiн зацiкавленi в "чорних" грошах посередникiв.З повагою, Юрiй. Привіт усім. Росія провела ще одну успішну операцію по дискредитації своїх супротивників у світового співтовариства й у Європи в яку ми так прагнули зокрема . Під керівництвом нашого так званого керівництва ми о...срались перед усім миром і тепер буде встановлений російсько-європейський контроль над останнім надбанням України, що остались їй від Радянського Союзу. Такім чіном фінансові потоки потечуть мимо, а ще можуть висадити десант спільний російсько^-німецький по всій довжині труби й у підсумку її просто заберуть за борги. от так добродії "аматори" України. Европа проспала Боснійську війну, Европа проспала Осетинську війну а тепер вона проспала газову війну, хоч про її неминучість було відомо давно. А попередити всі ці війни була можливість, та не було рішучості. Коли нарешті Европа порозумнішає!!!??? Коментувати дії людей, які отримали свої добутки кримінальним шляхом, громадянами таких здобутків не придбавших, праця марна. І в Росії, і в Україні газовими справами займаються люди, які мають у власності родовища, підприємства, політичні партії. І їхні дії лежать в площині не зрозумілій для більшості населення багатьох, в минулому, республік Радянського Союзу. Усі події останніх років не додали громадянам розуміння, що міжусобні війни, що останнім часом точаться навколо питань чи то газу, чи Криму, Голодомору, НАТО, російської мови, громадянського суспільства, не мають того ґрунту, що веде до заможності громадян своїх країн. За той час, коли інші країни Східного Блоку, зробили своїх громадян населенням ЄС, зі сталим розумінням демократії, та ролі держави у розвитку розуміння свободи вибору та свободи підприємництва кожного громадянина. Що саме веде до неможливості купці людей, привласнивших ресурси та державну власність, утримувати керівництво державою. Більшість громадяни України досі не зрозуміли, що всі роки Незалежності, ніхто і не збирався навчити громадян бути вільними у виборі, як стати заможнім народом. Навпаки, з усіх сторін чути: ви працюйте, а держава про вас потурбується! Тому розмови про єдність славянських країн - ширма, за якою ховається матеріальне благополуччя невеликої частини людей, які отримали керівні посади наших країн. Ці люди не мають ні цілі, ні можливості розуміння того, навіщо потрібно їм зробити громадян своїх країн Заможними. Схоже на те, що Путін хоче прибрати до своїх рук українську "трубу". Але, якщо не вийде, заохотити Західну Європу дати гроші на побудову North Stream. Уявляю собі витягнуті обличчя европейських політиків, коли, після побудови цієї газової магістрали, Росія почне шантажувати Європу, в т.ч. й Україну, вже напряму, в обхід України, маніпулюючи напрямками подачі газу. Як у тій казочці: "Цьому - дам, а цьому - не дам..." Ото сміху буде! Розумом Європу не зрозуміти! Саме Євросоюз продавив Ющенко на пост президента. Солана особисто нав'язав третій тур виборів, який зараз герої Майдана будуть заперечувати в суді й скасовувати президентство Ющенко. Європа заварила сама собі кашу, яку не бажає розсьорбувати. Посилається на дві господарюючих суб'єктів. Думка простих громадян з Балкан просто дивують. Вони пропонують відмовитися від арабської нафти, російського газу. Відмовляйтеся! На думку японців світ витягнуть економіки Китаю, Індії й Росії. Не Європа! Чім би не закінчилася теперішня газова війна, Росія і надалі буде використовувати газ, як зброю проти Украіни. Тому Украіна повинна зіскочити з газової залежності від Росії. Разом з енергозберіганням та розвідкою власних родовищ углеводородів треба 1. Різко збільшити частку електроенергії в балансі країни, для чого збільшити генеруючи потужності в першу чергу з використанням вугілля (вистачить на 400 років) та ядерної технології. 2. На цій основі відмовитися повністю від споживання газу, як теплоносія в побуті. Ми тут в США живемо в багатоквартирних будинках з індивідуальними електрохітерами в кожній квартирі. Горяча вода з домового електробойлера - вдень і вночи впродовж всього року. Кухні з електроплитами відомі в Україні – зручно, чисто, безпечно. Втілення такої програми дозволить через два-три роки залишити споживання газ лише для хімпрому та спецметалургії, для чого вистачить власного газу. А вже тоді можна і кордони, і ЧФ РФ і взагалі стати дійсно незалежними Росiя повинна фiнансувати ворожий режим ющенка??? Цирк! Нехай далi придумує мори, дiстає з нафталiну шухевича, бандеру, будує музеї "окупацiї", як його кум мишико саакашвилi(який через декiлька мiсяцiв їде працювати до вашингтону, буде вчити молодих "демократiв" в фондi iм.Дж.Буша. Сором та ганьба зрадникам! ВВС не надрукує, бо ви, ВВС, пропагандисти! Причини газової і не тільки газової а й економічної кризи, це наслідок політичної кризи, яка почала набирати свої оберти з моменту запровадження виборчої системи за партійними списками. Саме тоді сформувалися так звані сімейно-родинні, вибірково-бізнесові клани, які вважаючи себе політичними партіями почали ділити Україну. Починаючи з 2006 року міністерства та керівні посади на місцях очолюють не фахівці, а так звані «польові командири», «любі друзі», «партійці». Важко зрозуміти президента який в час економічної нестабільності в світі веде свою країну на позачергові вибори не змінивши при цьому неефективну, корупційну, непрозору, безвідповідальну виборчу систему. Тим самим президент провокує та прискорює економічну кризу Народ втратив довіру до президента, до парламенту, до владних структур. Такою ситуацією не скористається мабуть тільки дурень, а не пан Путін з його імперськими амбіціями. Путін мабуть ніколи і не вважав Україну самостійною та незалежною державою. Вражає цинізм та зневага в офіційних заявах російської сторони з приводу газових питань. Це дійсно сумно!!! У цього конфлікту "ноги ростуть" в Берліні та Москві. Німеччина показала своє справжнє лице: їй все рівно, що трапиться з ЄС, головне "сісти" на російську газову трубу. Недарма в проекті через Балтику постійно крутяться колишні політики ФРН (Шрьодер) які, особливо зараз, активно його проштохують в ЄС. Щодо Росії: Газпром купує у туркменів газ по високим тарифам, а ситуація в світі енергоносіїв іде на зменшення цін на цей товар в короткостроковій перспективі, тому треба створити кризу та показати ЄС хто в Європі господар та встановити відповідні ціни на газ разом з Німеччиною. Як це не "дивно", а Берлін менш потерпає від газового голоду, ніж решта Європи - приготувалися, тобто готувалися... Отримав листа від знайомого з Києва – сім'я з дітьми, а в квартирі нижче 17С. Для дітей, заслаблих та стареньких це можна назвати “холодомором”. Коли нарешті Президент та Прем'єр знайдуть порозуміння та запрацюють для України? Любі співвітчизники! Бажаю усім добрим людям в Новому році щастя і злагоди. Хочу теж висловитися .Україна мала 4 роки назад договір з Газпромом, але Газпром розірвав цю угоду, тому що так їм було вигідно. Ми теж перейняли це і дуже добре, що така велика кількість справжніх украінців підтримує позицію Украіни. А таким людям, як пан Тургенєв треба жити на своій Батьківщині, а ні в Латвії, де росіян дуже полюбляют Акція явно спланована Росією для того, щоб залякати Європейський Союз і вибити гроші на добудову Nord Stream (німці теж матимуть зиск) У мене запитання: при чому тут Росія (Україна), адже суперечка між Газпромом і Нафтогазом? Необхідно розпланувати вирішення проблеми на короткий та довгий термін. Короткотерміново: домовитися про європейську ціну на газ, але визначивши її по формулі з поточною вартістю енергоносіїв. Аналогічно поступити і з ставкою транзиту, тобто запровадити середньоєвропейську ціну на транзит. Довготерміново: 1) Альтернативні джерела постачання газу. 2) Альтернативні енергоносії. Зокрема використовувати мазут(та де можливо) замість газу і таке інше. 3) Терміново розробити і впровадити на протязі 2-3 років програму енергозбереження. Всім відомо, що наша промисловість і особливо комунальне господарство споживає більше енергії ніж в країнах західної і центральної Європи. І останнє, дай бог нам таких "гарних" сусідів, як Росія не мати. Цілком згодна, що треба платити ринкову ціну. Але яка вона - $250, $418, $450 чи ще якась? Як тут не згадати один з путінських висловів - мы же цену на газ не из носа выковыривыем. На мою думку, справа не в газі. Все значно простіше - потрібен ворог. Зараз це ми. Я не розумію, хто заважає Україні вести інформаційну війну. Пишіть, публікуйте, борітеся. Треба бути більш активними. Думаю, на Заході всі розуміють політичний грунт газової війни, але не хочуть про це говорити, просто бояться Росії. Україна залишиться як і Грузія ні з чим, бо вона занадто дрібна для Заходу. Рятуйте молоду українську демократію.... Це штучна провокація з боку Росії. Усім зрозуміло, що Росія хоче зробити з України малоросію і прикладає для цього максимальні зусилля. А деякі так званні "щирі українці" досить успішно її допомагають. керівництво РФ в відкриту говорить, що українької нації не існує, а українська нація, яка доречі існує набагато довше чим російська, просто мовчить. Чому? ось головне питання! Дмитрій (Харків)Ви правильно говорити що Україні потрібно працювати і заробляти кошти щоб платити ринкову ціну за газ. Але також ви маєте знати, що різні країни платять різну ціну. Наприклаl, Україна підписала в 2007 році угоду з Росією, щодо переходу на ринкові ціни протягом трьох років і підвищення ціни на газ разом з підвищенням ціни на транзит. Поясніть мені, чому Росія зараз не хоче виконувати свої обіцянки? Звичайно, Україна і Росія перебувають в стані інфірмаційної війни, розв’язаноі з ініціативи Росії. Газ - привід для нових нападів на Україну. Мета Росії- затримати поступ України в ЄС та НАТО , підірвати авторитет України ,як партнера. З ранку до вечора "промиваються мізки" пересічних росіян про меншовартість українців .Не потрібно бути політтехнологом чи психологом , щоб не помітити простоту і ,на жаль ,ефективність інформаційних атак через телебачення та інші засоби масової інформації. Українські урядовці ганблять свій нарід та свою державу невмінням чинити гідний опір, випереджувальними діями.Вони за 17 років незалежності ніяк не можуть дорости до свого мудрого народу. Дуже дивно читати пости про чиїсь тиск та не повагу до України. Все дуже просто-ми бідна країна. Ми не можемо платити ринкову ціну. Тому треба плідно працювати та заробляти більше, тоді не буде тиску. Чому Фінляндія, Естонія, Болгарія та інші платять, а ми - ні. Ми чимось особливі? Друзі, де відповідь на це запитання? Європейський Союз назвав припинення газових постачань абсолютно неприйнятним і поклав відповідальність за ситуацію і на Росію, і на Україну. Відповідальність несе перш за все ЄС, тому що добре знав, а тепер взнає ще краще, з ким має справу. Щодо знахабнілої поведінки Росії, то хіба не ЄС заохочує її до такої поведінки своєю бездіяльністью. З України добре видно, що великі газпромовські гроші вже давно засліпили очі не тільки нашим політикам, а й добропорядним непідкупним ЄСовським функціонерам. Можна винити у цій ситуації президента, прем'єра і ВР України, і з другої сторони (керівників) Росії, які дійсно не хочуть, щоб ціна на газ зменшувалась згідно формули ціни на нафту з 6-ти місячним запізненням. Цікаво, той газ, що вони перекрили, напевно просто випускають в повітря тільки для того щоб в них в ГТС не зростав тиск? Чи куди його можна діти, технологічно не можливо на всіх родовищах водночас зменшити видобування газу. Штучна криза газу, яка пагубно може вплинути на європейські держави, що Росія хоче доказати цими діями? Це питання, на які не має відповідей і напевно і не буде. Щоб такого не було необхідно відкрити Європейський ринок газу, де не зможуть штучно регулювати ціни на газ. Треба переходити на ринкову ціну. Тоді Росія не буде мати підстав нічого більше від України вимагати. А ще потрібно якнайшвидше провести демаркацію українсько-російського кордону щоб наші люди могли претендувати на безвідовий режим з ЄС.
Без диверсифікації постачальників газу та скорочення його витрат, та збільшення власного видобутку, Україна приречена на подібні конфлікти з Росією. Це одне з важдивих питань державної безпеки. Переходити на європейські ціни споживання газу із його сучасними витратами в Україні - може дозволити собі лише дуже заможна країна. Хай Україна вчиться чесно хазяйнувати та сплачувати борги! Чи не здається Вам, що це - саме криза? Тобто Газпром не має ні газу, ні горшей на його придбання для перепродажу, тому і ціну пропонує надто високу. Або ж Росія знову намагається вирішити власні проблеми за чужий рахунок? Мені дуже шкода, що політики вирішують свої проблеми, вплутуючи у них народ. Ми не маємо страждати від їх жадібності і владолюбства. Боляче на НАС. Дивно, що цю ситуацію називають газовим конфліктом. Газового конфлікту немає. А що є? Просто Росія відстоює свої інтереси, що природньо та історично оправдано. Це правильно, так як кожна Європейська країна відстоює тільки свої інтереси. От якби і Україна відстоювала тільки свої інтереси, то взагалі ніякого б конфлікту не було по питанню поставок газу. Газ в руках Росії перетворився на зовнішньополітичну зброю, якою РФ тероризує і Україну, і ЄС. Цього разу українські лідери вперше за всю історію не піддалися російському шантажу, а виступили на захист інтересів своєї держави. Для того, щоб Україна купувала газ за світовими цінами, необхідно підняти вартість транзиту до найвищого світового рівня. Тоді буде паритет у взаємовідносинах між країнами, а тверда позиція Президента України у цьому питанні відіб'є на майбутнє бажання у новоявлених імперців використовувати "газову зброю" в російсько-українських взаємовідносинах. Назвіть іншу країну, крім України, яка так само розраховується за газ. Таких хитрих більше немає. Маю декілька запитань (думок) щодо газової кризи: 1. Якщо ми вважаємо себе друзями та партнерами Росії у всьому і хочемо газ по 100 доларів, то давайте не говорити на вес світ про Голодомор, про НАТО, не будувати монументи Бандері тощо. А якщо ми хочемо в ЄС, в НАТО, заявляємо про Голодомор, про участь Росії у цьому, називаємо С.Бандеру символом нації, то давайте тоді як європейці купувати газ у Росії по 450 доларів. Хіба можливо у одних питаннях дистанціюватись від Росії, а других - говорити, що ми разом? 2. Якщо вже так сталось, що газ на комунальні потреби населення зараз споживається з сховищ і він є українського походження, то чому ціни на це цей газ піднімаються як на газ російський? Виходить, що населення платить за український газ по російських цінах. Хіба це справедливо? Чи не гріш ціна Європі, якщо версію Росії вона сприймає, як достовірну? Европі, вірити росіянам - це остаточно розв"язати Росії руки проти УКРАЇНИ. Це зрада тих, хто звик до комфорту і дуже слабкий, що і показав, а тому Росія коли нас зіжре, ще і на Європу зазіхне. Nord Stream все поставить на своє місце. Європі не потрібні транзитери-крадії. Не треба було гривню девальвувати, не постало б питання, в листопаді, грудні, чим платити за газ, то й перемовини пройшли би непомітно, а так - Слава Нацбанку. Схоже, що европейці все розуміють, але ніяк не можуть вирішити, що їм дорожче демократія чи газ. Не виключено, що вони нас продадуть, як продали Грузію. 1. путін хоче зробити Україну залежною хоч так або поставити НАС на коліна; 2. путін таким чином заставляє Європу погодитись на його із шредером газопрровід через Балтійське море; 3. путін відволікає увагу своїх громадян від власних великих проблем та знайшов "Великого ворога Росії"; 4. ЄВРОПА СХАМЕНИСЬ! Росія пішла, як кажуть, "Ва-банк". Після цієї катавасії хтось буде повністю дескредитований (знищений), або Україна або Росія. Добре якщо у наших політиків вистачить здорового глузду обєднатись і складній ситуації і відстояти Україну. Сьогодні як ніколи потрібна єдність української політичної еліти. Але вважаю, що після свят буде чергове протистояння в середині укр. політиків та звинувачення один одного. Росія історично завжди була найзлішим ворогом України. І зараз вона є економічним, військовим, політичним, культурно-ментальним ворогом. Україна страждає через дефіцит справжнього націоналізму, поглибленого голодомором через заміну етнічного українства на переселенців з Росії. Думка дуже проста і очевидна для кожного, хто цікавився історією російсько-українських відносин за останні столліття: Російська імперія, - як і завжди, - веде війну з Україною, кінцева мета якої - знищення України, як самостійної держави і українців, як народу. Чи треба тут щось коментувати? Росія, що б'ється у епілептичному припадку намагається покусати весь світ у пошуках винних. Чи варто тут нагадувати, якби не її енергетична політика то можливо і світової кризи небуло б. Принцип простий зростання вартості енергоресурсів призводить до перерозподілу витрат на них, а не на інвестпроекти та погашення кредитів. Останнє і визначає хвилю банкротств. Молодці!!! Велику імперію неможливо завоювати, вона зруйнує себе з середини (зїсть як ракова пухлина). З боку України не варто робити поступок. Немає в нас там ніяких сімейних (братніх) стосунків, щоб жертвувати собою. Нестабільність в Росії послабить роль Німеччини, Франції та Італії у ЄС, та врешті призведе до зміни політики у цьому напрямку та у напрямку НАТО. Хаос, що намічається очевидно привнесе нестабільність на всьому контененті, Росія відверто буде цю нестабільність продукувати. Тут слід себе убезпечити. Аналогічно до захисту від п'яних чи неадекватних сусідів, що пуляють! з дробовиків чи жбурляють камінцями в кого попало. Правильно роблять засоби інформації Росії, поливаючи наших керівників (зауважте, що не народ) «багном». За придбаний товар потрібно платити. І не поливати багном російський народ на кожному кроці. На яких підставах Андрій з Слов’янська вважає вимогу заплатити за газ імперським тиском? А в крамниці також на вас здійснюють тиск, коли вимагають заплатити? Чи ви все берете на шару? Газова криза - це імперський тиск Росії, а також бажання Росії та Німеччини збагатитись за рахунок інших держав. Я би закрив газ Європі раніше. Нехай думають, коли обіцяють захищати Україну. А то як з підписом Чемберлена – підписали, а потім все одно була війна. Грузію зрадили і думають лише про себе. Самі лише обіцянки. Росія зайшла задалеко. Поливають нас брудом у своїх ЗМІ. Отримуючі газ за півціни Україна спромоглася не тільки посваритись із постачальником, але й впала в прірву найглибшої у Європі кризи. Росія, або ЄС тут ні до чого. "Памаранчеві демократи" Ю&Ю знищили країну на користь заокеанських покровителів. Стосовно пропозиції "гудити Росію чи Европу" після того, коли ми наведемо порядок у власному газовому господарстві - навколо газу НІДЕ нема порядку! В Росії і в Європі теж. Тому треба робити ці всі процеси паралельно, а заодно не дати звалити з хворої голови на здорову і зробити Україну крайньою. Ми повинні: 1) негайно поставити НАШІ лічильники на вході і на виході - а чому їх досі нема, до речі?! 2) укласти угоду по транзиту з Євросоюзом, а не з непередбачуваною Росією; 3) негайно почати розробку наших підземних родовищ, в т.ч. у Чорному морі.
1. Мати таких «братів» як російські лідери, то й ворогів не потрібно. 2. Щось Фірташа не видно і не чути. Це ж ніби він усіх газом постачає. 3. Було б гарно, щоб Ющенко знову показав свої «руки, які нічого не крали». Доки у нас є «спеціальна ціна» на газ, доти українська верхівка буде обкрадати власний народ. У відносинах з Росією слід переходити на ринкові відносини в усьому – газ, транзит, аренда баз ЧФ. На Україні слід вводити енергозбереження. Слід змусити власників підприємств купувати газ за ринковими цінами, самостійно (а не коштом держави) модернізувати свої заводи. В контексті європейського вектору, який обрала Україна, було б нелогічно припускати, що вона краде призначений для Європи газ. Ціна такої крадіжки для репутації країни занадто висока щоб спокушатися кількістю газу, яку може споживає середнє українське місто протягом тижня. Треба якомога скоріше поставити на газоросподільчі станції незалежних експертів, які б заміряли кількість газу на вході в Україну і на виході. Все набагато простіше - в Росії не вистачає газу,а конфлікту тут нема. Газова та інформаційна війни тривають між Україною та Росією вже давно. Та сьогоднішня ескалація нагадує більше експеримент щодо реакції ЄС: тобто, на чий бік вони стануть у випадку конфліктів іншого характеру. Наступним кроком може стати Кримське питання. Ну, і звичайно, Росії вигідна дискредитація України в очах світової громадськості. Очевидно, що російський режим переживає найскладніші часи від початку 90-их років через економічну ситуацію. Вони намагаються довести своїм громадянам, що мають силу, але досягають протилежного ефекту. Україна є лише інструментом маніпулювання Європою. Зрозумійте мене вірно, але гудити Росію чи Европу можна буде тільки після того, коли ми наведемо порядок у власному газовому господарстві. Всі знають, що газ в Україні контролює мафія, яка зрослася з державними діячами на самому вищому щабелі влади. В цій злочинній діяльності не можуть і не хочуть розібратись ні СБУ, ні президент, ні прем'єр. Український газ коштує 160 грн., а мені його українські службовці (чи бандити) продають в п'ять разів дорожче. Я розумію, що мене грабують - то може наша мафія грабує весь світ? Тому немає в мене довіри до слів наших політиків. Всім не дуже вірю - а нашим найменш, бо знаю їх найкраще з усіх. Перекриття газу Україні - це шантаж з метою продати газ дорожче, чим він коштує. Раптове перекриття газу, прокачуваного ГТМ до Європи - це вже диверсія з метою виведення з ладу української ГТМ. Нагадує попередження - "не пили сук на котором сидишь" - і хто ж тоді буде качати газ до Європи? Бажання нашкодити сусідові та партнеру переважає здоровий глузд. Так? А може красти треба менше? І платити вчасно? Я не може пояснити, куди йдуть мої гроші, які я вчасно плачу за комунальні послуги? Де мої гроші, якщо їх не витратили на газ?
У пана Путина від безкарності зірвало дах! Я вважаю, що РФ такими діями демнонструє Європі, що вона буде робити що їй заманеться, і ніхто їй нічого не зробить. Ціль Газпрому підняти ціни на газ для Європи по довгостроковим контрактам. Вони навмисно спровокували цю ситуацію і довели її до абсурду! Повністю погоджуюсь з паном Олександром Кирилюком з Одеси, і хотілось би чути відверту позицію Европи. Я коли читаю різні інтернет газети бачу, шо картина малюється як інформаційна війна. Минулого року було теж така ситуація, але все ніби нормалізувалося ціни на газ мали поступово зростати, а ціни на транзит газу через Україну ні. Цікаво шо відрубали від газу повністю ті країни де росіяни запекло все скуповували чи намагалися і ті країни нові в ЄС і малі за розміром то ними можна побавитись бо Німцям і Австрійцям тільки трохи зменшили постачання бояться. Як я бачу з Української сторони не дають чіткої позиції крутять вертять і черес хаос маєте шо Масква робить те шо їй вигідно використовиючи момент розгубленості і непевності. В цілому як я вже казав іде інформаційна війна яка робить Україну винуватою за незгоди між компаніями посередниками. Поведінка Росії у зовнішній політиці цілком відповідає внутрішній - безстидна брехня, брехня, і ще раз брехня - у всьому. Перекриття газу на Європу Росією переслідує ще одну мету - підняти ціни на нафту і тим врятувати себе хоча б на півроку в умовах кризи. І ціни (лондонська біржа) дійсно поповзли догори. І ще. Ціна за газ для України цілком політична, хоча "Газпром" це заперечує. Аргумент? Білорусь. Для неї абсолютно пільговий режим цін на газ. Це все одно, що ви прийшли до крамниці за ковбасою, а продавець вам каже - продам ковбасу, але вступи спочатку до нашої партії. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||