BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: четвер, 03 липня 2008 p., 09:47 GMT 11:47 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Висловлюйте думки про охорону здоров'я
лікарня
На Бі-Бі-Сі лунала низка програм про систему охорони здоров'я в Україні та Британії, де нещодавно відзначали 60-річчя Національної системи охорони здоров'я.

Життєві історії від першого до останнього подиху!

Ось думки наших дописувачів про систему охорони здоров'я в Україні.

Дякуємо всім, хто взяв участь в обговоренні.

Я щойно вийшов з лікарні. Я такий радий знову бути здоровим. Живіть і радійте життю!
Nikilod

Самі злиденні пацієнти, самі нещасні хворі, самі скривджені люди - це лікарі, котрі самі є інвалідами... І я такий. І влада нас вбиває, бо ми знаємо, що нам не додають, та як нас калічать та обманюють, але зробити нічого не можемо!
Володимир Безбах, Київ

Медицини в Україні немає, а є люди в білих халатах, які вимагають гроші від таких самих бідних і хворих людей.
Вячеслав, Харків

Шановний Василю з міста Косів. Щиро співчуваю вам, а також вашим курчатам, свині та кішці. Але, шановний лікарю, хіба ви все пригадали у своєму портреті сучасної медицини? Здається ви забули усю ту лавину подяк, хабарів та хабарчиків без яких неможливо сьогодні взагалі відвідати лікаря в Україні. Наведу найсвіжіший приклад. Моя співробітниця завагітніла і звернулася до жіночої консультації. Лікар на прийомі зустріла її фразою: "Мало вас тут вештається ще одна" Дівчина від розгублення зніяковіла та навздогін полетів наступний "перл": "І не треба мені ваших цукерок чи кофе, мені нема чим дітей годувати" Потік хамств та зневаги нарешті зупинився тільки після того як дівчина дістала 20 гр. і поклала на стіл. І ось вже понад 4 міс.регулярно це робить. Та якіснішим від того лікування не стало.Нещодавно вона потрапила до лікарні, хоча її лікар (отримавши гроші) завжди казала що все добре. Тож шановний Василю я розумію що три сукні жінці звісно м! ало, але дітей вона нагодує, 20 гр. це ж такий дріб"язок... Як виявилось здоров"я на них не купиш, поваги також.
Марина Смирнова, Кіровоград

Українська медицина -- це гарна смуглява молоденька дівчина, якій всього вісімнадцять років; має два плаття для дому і одне на роботу. Вдома ходить босоніж, бо єдині туфлі береже для роботи і церкви. Дуже обдарована знаннями, добрим серцем і,без сумніву,через деякий час до неї поїдуть лікуватися з Європи та Америки (медичний туризм до стоматологів, окулістів, хірургів уже почався). Я теж лікар (її брат)... Щоб вижити працюю на городі коло хати, в саду, годую свинку і "виховую" 12 курочок. Маю кицю,бо завести песика не можу (кістки дороговаті), підробляю на дому ремонтом бензопил.
Василь Федорчук, м.Косів, Прикарпаття

Тотальна корупція на всіх рівнях. Присвоєння "заслуженого лікаря України" відвертим корупціонерам, ігнорування документального підвердження корупції відділами охорони здоров'я. Зниження кваліфкації лікарів. Ситуація критична!
Юрій, м.Вишнівець

На жаль, мені одного разу довелося лікуватися у стаціонарі. Догляд за хворими жахливий. Чому таке нелюдське ставлення медперсоналу?
Без підпису

Чи будуть і далі калічити слов"ян "вакциною" від кору?
Без підпису

На теперішній час медицина відсутня у нашій державі практично повністю. Нажаль, я колишній лікар. Зараз я працюю представником компанії, та бачу все це з середини і з зовні. Специфіка роботи потребує спілкуватись як з лікарями, так і з розпорядниками бюджетів. Почнемо з низу. Фахівців майже не лищилось, з усієї когорти лікарів - 70 % пенсіонери, 20% предпенсійний вік, 5% молодь - 24-30 років, яким у більшості випадків у цьому житті допомогли батьки (житло, кошти), та 5 % колишні випускникі, яким ніхто не допомагає, а зарплатні у 500 грн вистачає на 2 походи у магазин. Із цих 100% лише 10% розуміються у медицині (у великих закладах цей відсоток може сягати 50%, у районах та селах частіше він сягає 0!!!!). У чому причина - звично у грошах. Для того щоб терапевту придбати комплект необхідних книг для старту необхідно близько 1000 грн, а щоб їх купити на зарплату 500 грн, треба відкладати по 50 грн що місяця протягом 20 міс., а книгі у медицині старіють дуже швидко, але! зазвичай сума 50 грн доступна 1 раз у рік. За рахунок чого поповнють свої знання лікарі - за рахунок представників компаній, які промотують свою продукцію, і навчають лікарів. Але це добре там, де лікар це ЛЮДИНА, у нас досить часто лікар не думає, що він призначає, бо якщо компанія пропонує відсоток з продажу, лікар таким чином призначає те з чого має гроші, а чи має в цьому необхідність паціент - це не його проблеми. МОЗ вам відповість що у нас велика кількість лікарів із вищею та першою категорією, але забувають звідки отримують цінні подарунки та конверти - нагадую, з облздраву, звідки отримує він - явно не зі спеціальної статті "подарунки", а з кишені лікарів, які систематично проходять атестації, а це за звичай 100-200 грн. Що можна зробити: З атестування забрати людей, залишити лише компютер. Зробити платними послуги, особливо у поліклійниках-пенсіонери ходять туди як на роботу. Заробітну плату зробити для лікаря від 5000 грн, медсестри від 2500 грн, але за це необх! ідно вже вимагати більше праці. Зняти з лікарів зайву звітніст! ь, яку в они зачасту дублюють, надавати пільгові кредитти на житло3%, почати звільнення пенсіонерів на підвищенні акційні пенсії (це простимулює повернення грамотної молоді з фармацевтичного бізнесу). Що коїться на вищому рівні - повна безвідповідальність та хабарництво, особливо у сфері закупівель. З повною відповідальністю запевняю, що сі тендера в Україні проводяться під замовлення тих чи інших виробників. Якщо МОЗ проводить закупівлю - він ін коли не виконує заявки знизу, а виконує заявку компаній виробників, це саме стосується і обласних, і місцевих бюджетів. За це они отримують зазвичай хабар у розмірі 7-10%. Це саме стосується і областних, і міських управлінь. Якщо ви вивчите що закуповують - то побачите - що це не самі дешеві продукти, і зазвичай одного і того самого виробника - Санофі Аветис, Берлін Хемі, КРКА. Ці кампанії зазвичай закладують відсоток у вигляді бонусу у вартість - 10%. Тому Ви, паціенти платите всім кому завгодно - сантехніку за кран 50 грн, електрику за! розетку - 50 грн., -і це нормально, бо паганий сантехнік зробить пагано, а лікар здається дав клятву Гіппократа робити все на шару, піду і по вимагаю виконання клятви, а моє здоровя - це тоже шара, я його не купляв, то уваги воно не потребує! Головне щоб крани не текли!
Валентин, Київ

Сучасна медицина бореться з наслідками, а не з причинами. Вона перетворилася на бізнес, який зацікавлений в зростанні кількості хронічно хворих. Особливо показовою є ситуація з примусовою масовою вакцинацією, коли здорових людей спеціально роблять хворими. Недавня стаття Ольги Скрипник в "Дзеркалі тижня" показала, що головним джерелом епідемії туберкульозу в Україні є вакцинаційна політика міністерства охорони здоров`я України, якому краще підходить назва "міністерство скорочення населення". Чим менше маєш справу з нашою системою "охорони здоров'я", тим будеш здоровіший.
Ігор, Київ

Українська медицина - далеко не найгірша у світі. До педіатра не потрібно займати чергу ще до народження дитини (шість місяців черга в деяких "розвинених" країнах), і щоб попасти на прийом до спеціаліста не треба чекати по три місяці. Завжди треба прагнути до кращого, але не требе казати що наша медицина нічого не варта.
Михайло, Львів, Україна

Охорона здоров'я відсутня.
Володимир, Одеса

Хочу подякувати лікарям Центрального клінічного госпіталя Державної прикордонної служби України, які ефективно мене вилікували після ДТП.
Вячеслав, м. Житомир.

Мені дуже не хочеться когось образити, але медицина часто буває безвідповідальної і щастя пацієнта в доброму випадку. Радив би знайти те мудре сито, яке залишило б у медицині фахових порядних спеціалістів і підвищувати тоді їм заробітки.
Анатолій, Житомирщина.

У мене двоїсті думки про українську медичну систему. З одного боку захоплююся, що у темні девяності роки лікарні і лікарі залишилися функціонувати і збереглися за повної відсутності державного фінансування. З іншого боку соромно, що зараз система тримається на хабарях, які принижують лікарів. Кількість мільярдерів в Україні показує, що гроші в державі є. Уряд повинен фінансувати лікарні і платити гідну зарплату працівникам і карати хабарників. Дивно, що політичні партії в україні отримують підтримку на виборах, не роблячи нічого для системи охорони здоровя.
Василь, Україна

В нас не тільки система охорони здоров"я погана. Хабарі стають правилом, нормою життя. В результаті непрофесійні лікарі, не надана вчасна і кваліфікована допомога, не поставлений правильний діагноз і т.ін.
Василь, Теребовля

Система охорони здоров'я в Україні не просто погана, а незадовільна. Але вона саме така, адже людина не звертає увагу на себе та свої духовні проблеми та потреби. Занадто велика довіра до медицини (якщо захворію - лікарі повинні (чи обов'язково) вилікують) призвела до кризи, яка і визначає неможливість (чи неефективність)зовнішнього лікування людини, якщо вона ігнорує свій внутрішній стан, а сподівається лише на лікарський порятунок. Це загальновідомо: одуження хворого починається з самого хворого, який налаштований на життя та щастя або страждання, біль та смерть.
Світлана Мартинюк, Запоріжжя

Ім'я
Прізвище*
Адреса
Країна
Електронна адреса
Телефон (з міжміським кодом)*
* заповнювати не обов'язково
Ваші коментарі
Бі-Бі-Сі залишає за собою право редагувати коментарі і не ґарантує публікації всіх листів
Інші сайти
Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за зміст інших сторінок на інтернеті
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження