BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: середа, 23 січня 2008 p., 12:12 GMT 14:12 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Форум: Україна та НАТО
Нато - Україна
Українська опозиція планує блокувати роботу Верховної Ради і масові акції протестів, якщо там розглядатиметься питання підтримки звернення президента, прем’єра і спікера до Генсека НАТО про можливість приєднання України до Плану дій щодо набуття членства в НАТО.

Опозиція вимагає проведення референдуму з питання про вступ України до НАТО і вказує на можливе погіршення відносин України з Росією.

Керівники української держави підписали і відіслали листа у НАТО, де висловлюють сподівання на приєднання України до ПДЧ вже у квітні.

Результати опитувань керівників 30 провідних українських аналітичних центрів показали, що переважна більшість українських експертів - 80% вважає, що приєднання України до ПДЧ відповідає національним інтересам України. Проте громадська думка на підтримку вступу у військово-політичний блок складає лише близько 30%

Чи потрібне Україні членство у НАТО?

Дякуємо всім, хто взяв участь в обговоренні. Цей форум закрито.

Дописи на форум не відображають позицію Бі-Бі-Сі

Українське керівництво прагне у НАТО

Я - "ЗА" НАТО. "ПРОТИ" Угоди про реадмісію і ПРОТИ дискримінаційної візової та економічної політики ЄС стосовно України.
Ірина, Україна

Форум Бі-Бі-Сі показує, що більшість читачів Бі-Бі-Сі підтримує прагнення України до НАТО. Дозвольте довести до уваги читачів ще одну думку з цього приводу: Приблизно 70 % українців підтримують прагнення України до ЄС. Дозвольте прояснити: якщо Україна приєднається до 27 членів ЄС , це буде «шлюб», на радість чи горе. Що я маю на увазі: ЄС на сьогодні - це земля добробуту, але лише в 20 сторіччі Європа була зруйнована двічі найкривавішими війнами світу, Першою і Другою світовими війнами. Якщо Україна приєднається до ЄС, вона буде захищати інших партнерів ЄС у випадку військового конфлікту, і навпаки, по принципу «один всіх і всі за одного». Не існує захисного механізму чи інституту в ЄС інакшого, ніж НАТО. ЄС ще далеко від створення власної спроможної колективної системи оборони.
Олександр Василенко, USA

Олександр категорично протестує проти вступу України в НАТО, як рівнож називає Росію дружною для України Пане Олександре, Москва до вашого відома ніколи не була й не буде другом для України. Дмитро, США Україна - А ви сидите в Америці та кричите про дружбу... Сором! Коли Америка була другом Україні??? Америці треба територія, земля та антиросійська діяльність українського уряду (як грузинського)! Я дуже часто буваю в Америці, я не хотів би, щоб Україна стала похожа на Америку!
Cашко

Вступати і не думати. вступ в НАТО – перший крок вступу в ЄС не, не вступим в НАТО – не вступим в Євросоюз ще років 20…
Andriy Savechko, Chicago, USA

Вважаю, що Україні треба вступити до НАТО, це дасть захист Україні.
Євген Абрамов, Донецьк, Украина

Для апологетів російської позиції по відношенню до НАТО, я приведу цитати (в оригіналі) з інтерв’ю генерала Л. Івашова, який до 2001 р. був керівником управління Міноборони Росії по міжнародному військовому співробітництву. 1. «…на провокации против Черноморского флота российская сторона ответит территориальными претензиями на Крым». 2. «Военная сила всегда оказывает давление на политику, экономику и мировоззрение народа. Поэтому флот (Черноморский) нужен даже для этого». 3. «Черноморско-кавказско-каспийский регион — ключевой район мира. Кто контролирует его, тот оказывает мощное влияние на политику государств, на их экономику». (скорочено - ред). Невеликий коментар для захисників інтересів Росії: 1. Згадайте заяву Лукашенко, коли вдарила їх братня газова дубина, що білоруси переселяться в землянки, але не стануть на коліна. 2. Зарубіжний бізнесмен якось сказав, що Єгипет, у якого не кращі відносини з Ізраїлем, уже 30 років не міняє для нього ціну на газ, залишаючи на рівні 50 долл. 3. Чи не пора і нам не принижуватись жебрацтвом, компенсувати затрати на газ економію енергоресурсів, яких ми витрачаємо в 5 раз більше за європейські країни.
Volodymyr Prisniakov, Dnipropetrovsk, Ukraine

Володимир Кононенко з Іспанії пише про якусь московську параною. А я, почитавши дописи, бачу, що тут така концентрація цієї параної, якої пошукати і навряд ще де знайдеш. Ну така патологічна ненависть до Росії в коментарях, що і коментувати важко. Хвороба це, скоріше. Русофобія називається. А хвороба ненавистю забирає розум і стає потребою, як наркотик. Невже ж хтось всерйоз розраховує на доброзичливе відношення до себе з боку того, в чию адресу він нескінченно посилає прокляття? Та він про це і не думає, ним вже підсвідомість керує. Кидають тут каміння у „старшого брата”, маючи на увазі Росію. А в НАТО забули, хто хазяїн, хто приймає рішення? Тільки не смішіть про „демократію” в НАТО. Рішення там приймає один старший, який не опускається до панібратства і не називає себе братом. Він просто старший, який всі питання вирішує одноосібно: кого бомбити і кому де воювати (згадайте суверенні Югославію та Ірак). І не треба казОк про філантропа НАТО, що захищає всіх сірих та убогих, безкорисливо і безкоштовно.
Семен, Львів, Україна

Вважаю, що в НАТО слід вступати чим скоріше. З нашим вступом в НАТо заспокоються гарячі голови у Москві, і буде менше зазіхань з РФ на Крим, схід і південь України.
Александр Немиров, Харьков, Украина

На мою думку, українці і я в тому числі не знають що таке НАТО і тому якщо зараз провести референдум щодо НАТО не кожий виступить за, тому слід краще та більше познайомити громадян щодо позиції НАТО та його діяльністі в пресі по телебаченню, бо громадяни виступають проти вважаючи що це агресивний блок, тому слід людям роз"яснити, що це таке і які перспективи будуть при входжені до альянсу!
Олег Верезуб, м. Бердичів, Україна

Україні в НАТО треба вступати якнайшвидше з однією метою - розвалити цю агресивну і злочинну організацію зсередини. Памятайте хто бомбував Бєлград. Хто і пальцем не вдарив, коли турецькі війська висаджувались на Кипру. Хто окупував Афганістан. Хто під брехливим приводом вторгнувся в Ірак. Це все члени НАТО. Ви хочете йти за ними?
Володимир Буряк, Буча, Україна

В НАТО треба вступати,щоб спокійно працювати,жити і спати,не дивлячись,а я як на це подивляться у Москві. А "дружба" с Москвою не допомогла угорцям у 1954, чехословакам у 1968, афганцям у 1989 почувати себе "сухо і комфортно". І не НАТОвці на свої мапах позначають незалежну Україну "зоной своего влияния"
Павло Луханін, м.Харків, Україна

Dmutro, East Hanover, USA "як бачимо, що народи держав НАТО не шукають праці за кордоном але працюють в своїй державі де розвинута індустріяльна ерономіка" Скільки поляків та болгар заробляють у Англії? Скільки турків живе у Німеччині? НАТО це Війсково-політичний блок, перш за все війсковий. Вступ у НАТО кінець незалежності. Треба памятати що Україна єдина у світі держава, яка добровільно відмовилась від ядерної зброї, нам Пять постійних членів Ради Безпекі повинни захищати недоторканність кордонів, не тільки США і Росія а навить Китай. Треба цей документ постійно піднімати на самому високому, рівні а якщо відмовляються то поставити питання про відновлення тої зброї. Хай не Іран, зробимо самі. А цей документ навіть не згадують тому, що казали в НАТО так в НАТО. ДУже прикро, що наші посадовці не вірять у свою країну у котрий раз в історії України. НАМ бракує справжного спокійного патріотизму.
Владислав, Украина

Вступати якнайшвидше! Це - цивiлiзований вибiр. Чи вам до вподоби московська паранойя ?
Володимир Кононенко, Сантандер, Iспанiя

Я, як "ворог України", вважаю, що будь-які заяви будь-хто, в т.ч. пан президент, від імені країни може робити лише після проведення всенародного референдуму. На мою думку, Україна має забезпечувати свою безпеку насамперед політичними та економічними засобами. Жодна система безпеки сама по собі не гарантує економічної стабільності. Ще хочу додати, що я зовсім не розумію, яким чином членство у військовому блоці прискорить вступ України в ЄС. Проте дуже добре уявляю, як це вплине на економічні зв'язки з Росією.
Валерій, Київ, Україна

На мою думку вступ України до НАТО мав би позитивні наслідки, адже це по суті організація передових, розвинутих країн світу, у яких є чому повчитися і що перейняти. Однак НАТО у жодному разі не повинне стати "парасолем" для збереження авторитарних традицій, якими така багата наша історія, у які б кольори вони фарбувались. Основною метою вступу до НАТО має бути збереження демократичних завоювань та подальший розвиток демократії в Україні та регіоні, поширення зони стабільності і передбачуваності.
Костянтин, Броварі, Україна

Чи потрібно Україні взагалі будь-що? Може непотрібно ні НАТО ні СОТ, а сидіти і плакати у тих то, а там таке а в нас... в нас те що ми хочем,- нічого. Люди контрольовані політиками, брехнею і зразу ж проти змін. Як на мене то взагалі військові мають вибрати до НАТО чи ні бо, вони будуть служити, а не дід Знахто. Я зараз служу і любий досвід є хороший досвід. Час міняти військо і людей треба подавати більше інформації не тільки на інтернеті, а і повсяк денному житті телебачині, газеті, може навіть наради проводити. Зміни потрібні і поки що Європа не наробила помилок Росії про обєднання і братання і так далі то чому вертатись назад до тих хто зневажає. В перед з головою, а не з рукою.
Mapko, USA

Маючи таке славетне військове минуле, стидно ховатися від Росії за чужими спинами. Чи забули розгром російського війська під Конотопом. НАТО потрібне нашим боягузам, бо у самих кишка тонка поставити на місце Пупкіна та карликового Мішку. Для мене було б дуже приємно, щоб Росія шукала захисту у НАТО. Мені дуже стидно за наших керівних Мужів і прикро константувати, що ми не маємо Держави.
Володимир Зінченко, Городище

Знову нас повчає пані Стефанія. Франція член політради НАТо, а не військового союзу. З військового союзу Франція вийшла. Я не хочу підставляти Україну під удари терористів через союз з Америкою. У країнах НАТО не все так спокійно.
Артур, Украина

Не розумію, чому кажуть, що молодим доведеться воювати у Іраку. Скільки загинуло молодих вояків у Афганістані за часів СРСР? Але на відміну від радянських часів українське військо буде професійним. Парламентська опозиція вся проросійська. Вони захищають інтереси росіян і вступ до НАТО покладе цьому край.
piter gorbenko, hurst.texas, USA

Не погоджуюсь з цим, що всуп України до НАТО це контракт зі "золотою рибкою". Грошей від НАТО не отримає просто так.Також щоб здобути європейські ринки зброї не обов"язково бути в НАТО, вистачить бути конкурентними щодо якості і стандартів пропонованої продукції. Вступ до НАТО - це насамперед політичне питання. І тому є стільки емоцій. В дійсності членство в НАТО зміцнить позицію нашої держави на міжнародній арені, а також змусить наших політиків провести внутрішні реформи, котрі будуть Україні на користь.
Петро, Україна/Польща

Вже час, щоб так звані політики партій комуністів, соціялістів, регіоналів і всіх інших зрозуміли, що Україна Суверенна Держава котра може сама рішати , як й коли вступати в НАТО БЕЗ ВТРУЧУВАННЯ Москви. СЛАВА УКРАЇНІ
Дмитро, село Гиновичі, Україна

Отже, Сергій з Києва, Україна приймає участь у всіх операціях НАТО, і в Іраці і в Афгані і скрізь. Україна - єдиний партнер НАТО, який приймає участь у всіх операціях НАТО. Ви вже все робимо, що роблять країни-члени НАТО. То нам треба вступ в НАТО, що мати захист Альянсу від Росії та інших агресорів!!! Україна - НАТО = Сила та стабільність!!!
Proof , Україна,

Жодне НАТо Україні не потрібне. Вистачить ПДЧ, а коли народ дозріє референдум. Коли буде позитивний результат, то все одно не слід вступати у НАТо, а от Росія буде легше йти на переговори. Не слід забувати про економічну вигоду!
Гавриил, CША

Я вважаю, що опозиція та Росія будут так перешкоджати, що результати референдуму будуь, на жаль, негативними. Так що ПДЧ залшиться ПДЧ. На жаль.
Олександр Соколов, Харків, Україна

Україна фінансово неспроможна створити армію, яка могла б протидіяти існуючим потенційним загрозам. Та й кому сьогодні це під силу? Адже й армія РФ не спроможна на більше, ніж терор та грабунки мирного населення. Тому противники НАТО в Україні є ворогами її незалежності. Та вони цього й не приховують.
Анатолій, Харків, Україна

По факту опозиція ( ПР, КПУ та інші ) є проросійским лоббі. Вони відпрацьовують гроші хазяїна ( Кремля ).
Віктор Правдюк, Украйна

Підтримую вступ України в НАТО
Ігор Пристанський, м. Львів, Україна

Один чоловік питає другого: - хочу оженитися, але боюся труднощів подружнього життя, шо робити? - шоб ти не зробив, все рівно пожалкуеш... Отак і з вступом в НАТО. Тому вважаю найгарнішим шляхом, коли є сильна незалежна держава, не важливо в НАТО чи не в НАТО. Але це не може бути, коли Україна слабка зсередени через корупцію і беззаконня.
Олексій, Київ, Україна

Завжди був "за" НАТО. А ось зараз думаю: чи готовий народ до цього? Треба зважити всі "за" і "проти". Всі плюси і мінуси, а також не псувати стосунки з Росією.
Ігор, м. Яремне, Україна

Треба розуміти що вступ до НАТО це насамперед обов"язки. Кто з доповідачів згоден загинути в Афганістані чи у Іраку? НАТО потрібні наши війскові, собівартість загибелі яких нижча ніж загибель американця. Нам треба зосередитися на розвитку економічної сили країни. Перед нами насамперед стоять економічні загрози а не військовий.
Дмитрий Луговой, Харків, Україна

Очевидно, що Україні треба вступити в НАТО, це співдружність держав на рівні з рівними, тут немае старшого брата щоб наказував, що можна, а що не можна вільно рішати державі, як бачимо,що народи держав НАТО нешукають праці закордоном але працююіь в своїй державі де розвинута індустріяльна ерономіка, тому Україні треба вступити в НАТО, а тоді українська економіка буде розвиватися й народ зможе запрацювати в Україні для України,..
Dmutro, East Hanover, USA

Україні давно вже треба бути в НАТО, вступати туда не хоче тільки ворог України, або росіяни.
Євген Антіфееф, Луганськ, Україна

Я категорично проти. НАТО - це кiнець Украiни, як мирного та спокiйного сусiда Росiї. Не варто було у такому разi здобувати незалежнiсть, щоб штучно створювати у наших вiдносинах пiдозру та напругу. Я проти того, щоб перетворювати мiй нацiональний прапор в ворожу гончарку для росiйського тiгра ? Менi спокiйнiше коли вiн мурчить, нiж коли стрибае на грата , роздратливо рикае та клацае кликами. Нi, я рiшуче вiдмовляюсь розуміти i пiдтримувати листа трьох. Це шкодить вiдносинам с Москвою i розколюе суспiльство. Нi, нi i нi.
Олександр, Харкiв, Украiна

Така велика європейська країна як Україна не може бути нейтральною. Можливо, якщо б ми були маленькі і мали у себе банки, в яких зберігає гроші весь світ, то тоді ми могли би бути нейтральними. Але...Крім того, вступивши в НАТО Україна нарешті почне повертатись у європейський простір. Це цивілізаційний вибір! Українці вже давно його зробили, а українська держава ще вагається. Українці, які начебто проти НАТО, вже давно у величезній кількості обжили всі країни альянсу, і чомусь не дуже охоче рвуться до "братньої" Росії. Так що нема чого й думати - Україні бути в НАТО та ЄС! Держава має нарешті приєднатись до свого народу!
Антон, Дніпропетровськ-Марсель, Україна-Франція

Хотілось би відповісти Сергію з Києва. Франція тa Швейцарія не межують з Росією, а якщо комусь і хочеться якихось зачепок для погіршення відносин так це не буде Україна. Згадаймо хочаб історії з експортом м'яса та молока з України, або вина з Молдови чи Грузії. Російська влада відома своїми діями у випадку якогось незадоволення кроками інших держав. На сьогодні iснує два варіанта: Україна з НАТО або без. У першому випадку НАТО матиме зобов'язання захистити свого члена у випадку будь-якої агресії (згадаймо невирішені питання з маяками у Криму), у другому випадку НАТО може лише споглядати (щоб не псувати СВОЇ відносини з Росією ) як коршун буде руйнувати молоду державу з напіврозваленою армією. До речі так вже було після другої світової війни. З іншого боку сильна Ураїна не потрібна нікому окрім нас самих. І тому нашому урядови треба навчитись не заважати нашим людям будувати державу яка здатна вийти усвіт із своїми технологіями і заявити про себе як гідного члена! Європи. Завданням уряду є сприяння цьому процесу і такий крок як членство у НАТО є прикладом такого сприяння. І деяким нашим людям варто би вже зрозуміти що не варто робити все з оглядкою на "старшого брата". Завданням сучасного покоління є втримання нашої незалежності від історично відомих зазіхань братів наших. Розвивати економіку є наступним завданням. Будемо економічно сильними то будуть з нами рахуватись як з рівними. І хай нам в цьому допоможе бог.
Віталій, Івано-Франківськ / Нью-Йорк, Україна / США

"НАТО - це закінчення російського шантажу" - це, мабуть ключова фраза пана Сергія з Луганська. Дуже правильно. Хай спробують крутити крани на трубах Україні після її вступу...
Фелікс Хмельковський, Черкаси, Україна

Україні потрібно вступити в Нато лише б тільки за те, що це великі гроші, це новий ринок для продажу зброї, це велика зарплатня для військових які вибрали собі цю справу! Це закінчення Російського шантажу!
Сергій, Україна, м.Луганськ

Подивіться на аргументи противників НАТО - вони із нашої колишньої історії."ЛакеЇ", "прибічники" - якісь лайки, а не аргументи. НАТО було створено, щоби протидіяти просуненню комуністичної чуми в Європу. Сталін захопив зруйновані країни східньої Європи і хотів йти далі - "раздувать мировой пожар". Радянські кораблі та підводні човни робили справжнє зло - згадайте корейський літак, що збили з цивільними у 1984. Тепер Росія збирається "ставати з колін" - вже немає инших претендентів на демократичні вибори наступного року. Коли є тільки один претендент - то його можна звати фюрер. Або генсек. Коли є фюрер-генсек, то треба захищатися. Бо Україну з"їдять як Судети у 1939 році. А Польща мала договір з Європою і Європа за неї вступилась. Історію варто знати. Будемо в НАТО - будемо незалежні. В Ірак поїдуть лише дорослі професіонали за контрактом. Будемо поза Альянсом - з"їсть нас Путін з усіма нашими прагненнями незалежності і тоді хлопчики поїдуть на Кавказ вмирати "по призыву". По московському. Я хочу, щоб моя Україна стала членом Північно-Атлантичного Альянсу.
Фелікс Хмельковський, Черкаси, Україна

Сергій з Києва має хибні інформації та уявлення про НАТО. Він написав, що Франція не є членом НАТО. Пора йому знати, що Франція не тільки є членом НАТО, але є одним з засновників цього аліянсу. Якщо під цю пору 26 європейських країн є членами НАТО, а Україна від багатьох років співпрацює з НАТО в різних акціях миролюбних операцій, то чому б їй не піти за прикладом її західних сусідів, колишніх членів Варшавського договору, які визволились від антинатівських поглядів і приєднались до цієї спільноти. Якщо 80% українських політологів, які вивчають всі плюси і мінуси цього аліянсу, є за вступом України до НАТО, то чи не пора Сергієві з Києва і йому подібним громадянам України змінити свої негативні погляди на цю дуже актуальну справу? Україна, яка знаходиться в центрі Європи, повинна бути членом НАТО і ЄС. Тоді напевно ніхто не насмілиться загрожувати безпеці й недоторкальності кордонів Незалежної й Соборної Української Держави.
Стефанія, Торонто, Канада

Опозиція в Україні проти НАТО

Конче потрібно Україні членство в НАТО, бо ми маємо вкрай агресивного північного сусіда, який не змирився з розпадом Радянського Союзу і прагне повернути Україну в свої задушливі обійми. Якщо хтось сумнівається у потрібності членства в НАТО для України - нехай згадає конфлікт навколо Тузли.
Олександр, м. Херсон, Україна

До НАТО треба вступати як найшвидше. Це гарантія спокійного життя кожного українця і припинення конфронтації, яку нам нав'язує Росія.
Сергій, Київ, Україна

Я вважаю, що вступ до НАТО спонукатиме наших можновладців розпочати дієву боротьбу з корупцією на усіх щаблях нашого суспільства, а насамперед на самих вищих. Іншими словами, може хоча б НАТО нам допоможе подолати це лихо? Як на мій погляд, може завдяки прикладу з нашим колишнім прем'єром Лазаренко, наші грабіжники при владі будуть розуміти, що бігти з України їм можна буде тільки у такі країни, як Росія?
Віктор, Харків, вул. Леніна, Україна

Ні, не потрібне! Україні ніхто не загрожує! Україну тягнуть в НАТО тільки американські неокони та їх лакеї на україні! Задайте собі питання: 1. Ви хочете, щоб ваші діти воювали в Афганстані, іраці та інших країнах за ідеали америки??? Я - ні! 2. Чи думаєте ви, що вступ до НАТО змінить економічне становище на краще в Україні? Я думаю - ні! 3. Чи будуть кращими відносини України з Росією при вступі до НАТО? Ні! Не будуть! 4. Від чого може захистити НАТО в глобальній війні? Від ядерної зброї? Ні, не може! Швейцарія - нейтральна країна, Франція теж поки що не в НАТО - добре живуть без НАТО!
Сергій, Київ

Нато - Україна80% експертів України за вступ до НАТО
Чому опозиція проти?
Також на цю тему
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження