BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: вівторок, 08 травня 2007 p., 11:20 GMT 14:20 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
День Перемоги: 8 чи 9 травня?
Київ
8 травня 1945 року в Берліні було підписано угоду про повну та беззастережну капітуляцію нацистської Німеччини.

Відтоді більшість країн Європи святкують День Перемоги 8 травня.

Радянський Союз, в зв’язку з тим, що акт про капітуляцію Німеччини був доставлений до Москви на день пізніше, святкував цю подію 9 травня як завершення Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр..

В Україні частина істориків називає ВВВ війною німецько-радянською, оскільки для України війна почалася не 22 червня 1941 року, а у вересні 1939 року, коли нацистська Німеччина та СРСР здійснили агресію проти Польщі.

Коли, на вашу думку, слід відзначати День Перемоги і, чи була Велика Вітчизняна Війна «вітчизняною» для України?

Обговорення завершено. Дякуємо всім, хто взяв участь у форумі.

Висловлювання на форумі не відображають позиції Бі-Бі-Сі.

Ну яка то перемога, коли Україна як була так і лишилась колонією Москви. Згадаймо лише 1947 рік, коли Москва додала ще мільон загиблих від штучного голоду до сумної статистики Голодомору 33 року. Я тому живий свідок. Від голоду вмирали сільські діти, що пережили і румунську і німецьку окупації, а Московська імперія їх цинічно задушила голодом. 8 травня нам треба відзначати як День Пам´яті загиблих у 2СВ і нічого оглядуватися на бувшу метрополію! За кожним із ветеранів ВВВ зараз більше 10000 загиблих на фронті, деякі з яких ще й досі не поховані! Згадаймо 8-го травня всіх загиблих на фронтах, в катівнях гестапо та НКВС! Ернст, Харків. P.S. Тільки три роки тому я втік від злиднів з Харкова до Німеччини.
Ернст, Харків

На мою думку, 8-го числа капітулював один з окупантів України, офіційно закінчюючи війну. Ось вам й свято, хто хоче святкувати. Однак людям важко міняти старі традиції. Думаю 9 травня - стара традиція, яка не скоро зміниться.
Влад, Кентон, шт. Джорджія, США

Якщо справжня демократія – то нехай кожен собі святкує, коли хоче та що хоче. Щодо офіційних святкувань, то незалежна Україна могла би мати свої свята. і не обов’язкого традиційно залишені від радянських часів. Для тих хто не знає – США та Канада офіційно святкують День Памяті, у церквах ідуть молебні за загиблими на всіх войнах, за всіх – без виключень на основі пропаганди чи ідеологій. У Канаді також святкують День Канади, основні Християнські свята, День Праці і т.д.. Між іншим, усі задоволені.
Олексій, Канада

Greg Dnepr ukraina Відповідаю так званим дітям переможців Радянської перемоги, Польща програла з своєю 40 тисячною армією тому, що тодішні союзники Сталін з Гітлером напали на безборонну Польщу. Чому Англія та Франція в 1939 році не пішли на Берлін, бо тоді ще не було потреби іти на Берлін, що до корпусу генерала Ромеля то товаришу Greg ти читаеш радянську брехливу історію тому віриш в нісенітниці, Армія Англії з Копису (Дезерт Ратс ) вичистили африканські степи до останного солдата, і знову прочитав ти радянську брехню, і врешті ніколи нацисти не шугнули союзників в канал Ляманш, врешті я б радив дітям так званої ВВВ прочитати правдиву історію, а не московску брехню.
Dmytro, s. Hunovychi, Ukraina

Комуніст Симоненко розстилається зараз перед ветеранами, уславлюючи їхній подвиг. Як це гидко! Одиниці тих справжніх ветеранів, хто дійсно вював, добре знають, що саме комуністи СРСР розвязали руки Гітлеру. Не було б в СРСР комуністів, не було б і війни. СРСР з демократичними урядами на 100% домовився би з демократичною Еуропою щодо придушення німецького нацизму у зародку. Це завдяки комуністам мільйони наших людей загинули. Не було б комуністів, не було б і війни, а отже, не треба було б ветеранам і подвиги вершити. Симоненко славить ветеранів, але саме комуністи їх штовхнули у пекло війни? А щодо різниці для України між росіянами та німцями - то лише та, що росіяни прийшли першими і на декілька століть раніше.
Олександр, Одеса

Скажи мені хто твій друг.... Гарні друзі з СС були у "героїв УПА". Зброєю допомагали, з гестапо випускали, навчали....
vl, Kirovograd

Дивно і незвично читати тверезі судження, прислані зі США, як тут від Віктора Вороненка. Вже стало звичкою, що з більшістю дописів з Заходу опонувати даремно, бо можна впевнено ставити діагноз: хронічна, запущена, патологічна русофобія. Ненависть застилає тут світ і затьмарює розум, а головне, стає змістом життя і щоденною потребою. Пишуть от, що не була та війна ані Вітчизняною, ані Великою. Тобто радянські люди, що об’єдналися в один єдиний кулак, забувши, хто якої національності, проти фашиста, який прийшов на їхню землю, говорячи, що ці землі заселені неповноцінними расами і тому підлягають винищенню, то радянські люди воювали не за свою вітчизну, не за свій дім, не за право на життя, а за ідеологію, як тут пишуть, за Сталіна? А війна була так собі, не війна, а маленька войнушка? То я нагадаю, що фашистська Німеччина переможно пройшлась по цивілізованій Європі, підкоривши її практично всю і не зустрівши найменшого опору. Залишилась лише Британія за Ла Маншем. І, сп’янівши від перемог, німці були впевнені, що за 4-5 місяців таким же чином візьмуть Москву, а там і до Уралу недалеко. Але прорахувались. Опір вони отримали такий, якого ще не знали. Це не в Галичину входити, де хлібом-сіллю зустрічають. І був цей опір тяжким і довгим, але змоглись переломити переможну ходу фашистів, погнали їх з своєї землі і гнали, аж до Берліну, де і поставили хрест на нацизмі. А УПА, до речі, в спину Червоній Армії стріляла і тим допомагала перемозі над фашизмом.
Семен, Львів

Vl Kirovohrad та Анна Суми, як бачимо по ваших писаннях в форумі то ви справжні російскі громадяни, що проживаєте в Україні та наживаетесь її добром, але все, що українське в діяспорі чи в Україні вам та як іншим українофобам стоїть кісткою в горлі. Україні сьогодні немае потреби святкувати так званий день перемоги бо ми не змагались, але були гноблені окупантами, з сходу червоним, а навіть демократичним з заходу. Українці котрі віками були гноблені Москвою, Польщею, Румуніею, та Мадярщиною мусіли примусово служити в їхних арміях та проливати свою кров за їхну панщину. Якщо справді подумаемо то справжними вояками в Україні підчас другої світової війни були ОУН-УПА і їхна боротьба за вільну Україну закінчилася в 1950 року сотні тисяч їх опинилися в московських таборах неволі, і там вони нездавались та продовжували свою визвольну боротьбу аж до 1991 року коли з Богом здійснилась перемога, тому нам українцям належно святкувати день перемоги 24 серпня бо тоді настала наша перемога...
Dmytro, East Hanover, USA

Ніколи не забуду телекадри з Волгограда, коли там зустрілися два ветерани, росіянин і німець. Вони потиснули руки, обійнялися і плакали. Вони обидві жертви тої страшної війни. Прикро, що ми їх нащадки з новою силою намагаємося переписати історію і розв»язати нову, наразі холодну війну. Погано, коли політики заражають неуків, які рроблять висновки на популістських брошурах.
Наталья Ермакова, Москва, Россия

Неважливо, коли радянський народ відзначає День перемоги. Чому поляки лягли під німців за 40 днів? Чому Англія і Франція не вчинила марш на Берлін у вересні 1939 року? Чому втікали від корпуса Ромелля у Африці? Чому нацисти під Арденами у 1945 році шуганули союзників до Ламанша? Нехай діти зрадників і колабораціоністів дадуть відповідь на ці запитання! Це говоримо ми діти переможців у Великій Вітчизняній війні!
GREG, Dnepr, Ukraine

СРСР нiякоi агресii на Польшу не чинила, а святкувати ми будемо як i завжди: 9 травня. Ця вiйна для нас завжди буде Вiтчизняною, для мене, для мого дiдуся, для моїх двох синiв. Нащо ви спотворюєте нашу iсторiю? Анна, Суми, Украина Згодний з Анною! Америка нас стравлює з Росією, а наші політики - лакеї Америки, проплачені резиденти! Дуже вірю, що на них чекає суд! Це буде справедливо!
Сашко, київ

Юрій, Canada: Юрій, приїздить на Україну, живить тут, спілкуйтесь з українцями, працюйте за для України. Тоди ви зрозумієте шо ця війна була Великою Вітчизняною, бо наши діди захищали не коммунистічну ідеологію а свою сімї, свої села та хати. Легко буди патріотом живучи за кордоном сам це відчув живучи у Россії, але зараз я вдома. навчитесь поважати простого солдата який віддав життя за для вашого життя.
Дмитро Луговий, Харків, Україна

Дійсно, ВВВ - це радянський міф, вигаданий, щоб примусити людей забути про те, що майже 2 роки СРСР був союзником Німеччини у ІІ Світовій війні. Так само є міфом 9 травня, оскільки капітуляцію було підписано 8 травня, до речі, в присутності радянських представників. Просто Сталіну здалося, що рівень цих представників був недостатнім, тому процедуру було повторено 9. Втім, коли святкувати - не так важливо, важливіше - що святкувати: перемогу сталінської банди над гітлерівською чи встановленя миру в Європі на багато років.
Юрій Дрозд, Київ, Україна

Дійсно, я вважаю, що Україна разом з українцями в силу свого географічного положення була втянута в другу світову війну. пошук іншого формулювання марна трата часу. Вважаю, що для майбутнього краще відзначати 8 травня День Памяті жертв ІІСВ та примирення.
Олександр, Мінськ, Білорусь

СРСР нiякоi агресii на Польшу не чинила, а святкувати ми будемо як i завжди: 9 травня. Ця вiйна для нас завжди буде Вiтчизняною, для мене, для мого дiдуся, для моiх двох синiв. Нащо ви спотворюэте нашу iсторiю?
Анна, Суми, Украина

Артуру з Одеси: Друга Світова війна розпочалася, коли Британія виконала свої зобов"язання перед Польщею після нападу нацистів і оголосила Німеччині війну. Тому, британці не чекали, коли доблесне радянське військо розгромить німців. Коли англійські і польські пілоти віддавали життя у битві за Британію проти Люфтвафе у 1940 році, радянські "визволителі" проводили спільні з нацистами паради у Бресті і Львові, розстрілювали інтернованих польських офіцерів, винищували тисячі українських патріотів на Західній Україні. То хто не зробив висновків з історії Другої Світової війни?
Шура, Лондон

1. 8 травня появився у Правді указ Компартії, що 9 травня СРСР буде святкувати Велику Перемогу. 9 травня є річницею не Перемоги, а першого совєтського свята перемоги. 2. Перемога була велика, але двояка: а) демократичного Заходу над тоталітарною Німеччиною, та б) злочинної сталінської імперії над злочинною гітлерівською імперією. 3. Була ще недокінчена перемога імперської Москви над незалежницькими прагненнями українців (УПА ще воювала!) 4. Вітчизняною була ця війна для тих українців, які воювали за волю й незалежність України й української нації, це в першу чергу УПА, ОУН та багато інших українців які не стратили надії на незалежність України. 5. Могли уважати її "вітчизняною" і українці які волею чи неволею опинилися у ворожих українській незалежності воєнних формацій, керованих з Москви та Берліна. Суб'єктивно ці українці могли боротися за Україну, хоча об'єктивно вони поборювали лише ворога одного чи другого тирана. 6. День Перемоги не потрібно відзначати - треба відзначати День Пам'яті. Це єдине окреслення дня, який повинен застановити нас над жертвами цих кровавих і ганебних часів, над особистим героїзмом одних та варварським знущанням інших. 7. Українці позбулися міфу про визволення України нацистськими катами ще під час самої війни; пора уже викинути на смітник історії і другий міф - визволення України комуністичними катами, які знищили мільйони українців Голодомором та продовжували нищити його під час і після Другої світової війни.
Роман Сербин, Канада

Київ, 2007

Ціково, що вірішувати коли НАМ відзначати ПЕРЕМОГУ беруться пани з Америки. Дійсно, вони ж розумніші! Зараз нам розкажуть про добрих хлопців з СС-Галичина, які співали у церковному хорі й ми заплачемо.
Vl, Kirovograd, Ukraine

Бі-Бі-Сі нав'язує нам англійське бачення історії. На момент 1939 року Західна Україна належала Польщі, тому некоректно казати, що для України війна почалася у вересні 1939 року. Війну почала Німеччина і це загальновизнано. Люди, які захищали Батьківщину вважають війну Вітчизняною. День Перемоги в СРСР відзначали 9 травня, і в Україні зокрема. У Європі відзначають 8 травня і на здоров’я. Ми ж не вимагаємо, щоб католики святкували православні свята.
Слава, Киев,

Нажаль перемога над фашистами Німеччини небула перемогою України це була перемога зла над злим, так званил Радянський Союз за допомогою Америки переміх німецький фашизм. Українські вояки мримусово служили та проливали свою кров в різних Арміях світу,а саме в Червоні Армії, Німецкі,Францюзкі,Румунські ,Мадярскі,Англійскі,Американські, Полскі в Польщі та закордоном в Армії генерала Андерса,і майже кожній країні можна знайти могили поляглих наших земляків,що воювали та проливали кров свою за чортову душу,я тут нехочу образити будь яких наших ветеранів, бо я один із них,але перемоги для України ми нездобули тому немае сенсу нам святкувати її,ми здобули перемогу для ворога, тому нам немае чому сбяткувати ,наша перемога зявилася за допомогою всевишного БОГА 24 серпня 1991 року отуж святкуймо цей день...
Дмитро, Еаст Гановер, США

Мого діда забрали до Червоної армії з таборів ГУЛАГУ і він пройшов війну від 1941 року до 1945 у піхоті. Повернувся з пораненнями і нагородами з під Праги. Але реально він був змушений воювати за режим Сталіна, який кинув його в табір, а потім на фронт з постійною загрозою повернути у ГУЛАГ. Дід брав участь у звільненні Львова, і отже у битві під Бродами, де можливо воював проти українців Дивізії СС Галичина, які воювали на боці інших окупантів. Чия в кінці була перемога? Слід забути радянські міфи про ВВ війну і вшанувати полеглих в битві двох тоталітарних держав. Якщо Україна іде у Європу, то було б гарно перенести День пам"яті на 8 травня. Я розумію, що нащадкам Смершівців, чиї діди йшли за спиною піхоти у "заград-отрядах" хотілося б себе уявляти онуками переможців, але злочини проти людства не мають терміну давності і правду не приховати.
Олекса, Конотоп, Україна

Севастополь, 2007

Особисто я вважаю що слід святкувати, «дні миру» ніж події у яких важко когось назвати переможцем чи переможеним. Слід пам’ятати ці події, потрібно щоб історія розставила усі крапки над ,,і,,... Вважаю що коли буде справедлива демократія, важку рутинну працю будуть виконувати машини, люди будуть поетами, філософами, - буде пам’ять гідна справжніх героїв та буде мир...
Андрій Яцків, Україна

До відома Юрія з Канади. Друга Світова закінчилася не 8 травня, а 2 вересня 1945 року з актом капітуляції Японії. Розгромив німецьких фашистів радянський солдат, а не американський, чи англійський. Американці та англійці відкрили другий фронт за 8,5 місяців до травня 1945 року. А до того часу сиділи та гадали хто переможе. Не всі винесли уроки д Другої світової війни і тому ми втягуємося у Трtтю Світову. Україні слід визначатися з ким вона.
Артур, Одесса, Украина

Ні Сталін,ні комуністи,що тоді керували в державі,не боролись за незалежну Україну, а навпаки,всі сили спрямовували на придушення національних визвольних змагань.У нас навіть на будинках писалися в повоєнний час гасла типу: "Смерть українським буржуазним націоналістам!",тобто тим,що боролись за незалежну Україну і які гордо несли український синьо-жовтий прапор,тризуб і співали гімн "Ще не вмерла Україна".Ніхто і ніколи в совєтській армії і не згадував жодним словом Україну незалежну,всі воювали "За Сталліна","За нашу совєтскую родіну",а фронтові пісні в своїй переважній більшості возвеличували Росію,російського солдата.За Україну ніхто і не чув. Так звана "Велика вітчизняна війна" ніколи не була і не буде "вітчизняною" для українців і УкраЇни.А день перемоги в цій війні має бути 8 травня,в день її закінчення
Юрій Зарицький, Трускавець, Україна

Чи була Велика Вітчизняна Війна Втчизняною для України? абсолютно ні!В вересні 1939 року коли почалася друга світова війна, це була дійсна дата агресії СССР та гітлерівської Німеччини на Польщу, відтого дня Україна змінила свою долю від білого окупанта Польщі до червоної Москви,а відтак до брунатного фашизму Німеччини,і знова до червоного, тому нашому народові судилося воювати по обох сторонах, бо зазвичай кожний окупант забирав нашу молодь в свою Армію, Для України війна незакінчилася 8 травня 1945 року. Українська Повстанська Армія (УПА) воювала з загонами НКВД аж до осені 1950 року.Чи нам сьогодні вигідно святкувати так звану Москвою вітчизняну перемогу, я думаю ,що ні, в день 8 травня народ України повинен засвітити мільйони свічок за всіх тих ,що віддали свое життя бо так велів окупант..
Dmytro, s. Hynovychi, Ukraina

Коли слід відзначати День Перемоги? Звісно, 8 Травня, разом з рештою країн-переможців над фашистами. Бажано за одним столом. Це була сторінка історії, якою українці можуть пишатися. 2. Чи була Велика Вітчизняна Війна «вітчизняною» для України? А яке то має значення і для чого це виясняти - щоб довіку насолоджуватись видовищем непримиримого протистояння опонентів? Бо, якщо проігнорувати підтекст (а він очевидний - як війна не була вітчизняною, то і героїв у ній бути не могло) то відповідь буде однозначною: ну так, аж ніяк не була вона вітчизняною для України. А для Росії була? Хтось може повірити, що мільйони російських селян і городян, що підтримали більшовиків у перевороті, прагнули ТАКОЇ вітчизни? Тепер повернемось до провокаційного підтексту і спитаємо словами з пісні: "с чего начинается Родина?" З рідної землі, з цим очевидно не поспориш. Коли мужик бере вила і виганяє супостата зі СВОЄЇ землі, це що, не акт захисту вітчизни? І герой він чи не герой у такому разі? Що, земля не горіла і взагалі, українцям було комфортно при гітлерівцях? Ну, це хіба у Галичині (і крім неї, наприклад, ще у Естонії або хортистській Угорщині) і ще десь інде. Україна у вогні, писав тоді Довженко. Тобто, як бачите, для мене це риторичне питання. Якщо ми робили одну й ту саму справу з американцями і британцями і вони оцінили ту справу, як героїзм, значить ми разом з ними є героями. Крапка. Все інше не має жодного значення. Треба святкувати. Зі святом Перемоги над нацизмом у 2-й світовій війні, дорогі брати-українці!
Віктор, Вороненко, Нью-Йорк, США

Навіщо тепер нищити усе, що пов»язане з радянським? Наші діди воювали за свої родини. Мій дід плакав, коли чув пісню "День Победы" Може не слід переписувати історію в залежності від того яка політика в країні і який президент? Наші діди заплатили таку велику ціну за ту перемогу! Перед ними не соромно?
Виктория, Одесса, Украина

Для України, на жаль, це не була перемога. Перемога щойно наступає. 24 серпня 1991 р. - це початок справжнього Дня Перемоги. Про це зараз багато пишуть, але, на жаль, українські військові стали пішаками у грі великих держав. Адже, усім добре відомо, що сталінський режим був мабуть ще гіршим, аніж нацистський.
Ігор, Стемфорд, штат Коннектикут, США

Я щиро поважаю усіх ветеранів війни - серед них був і мій дід, який повернувся додому без ноги. Я не маю на меті образити їх, та їх пам'ять ,применшити їх вклад. Але, вважаю, що та війна не була для нас вітчизняною, та й слово "велика" - не доречне... Це був конфлікт між двома ідеологіями - нацизмом ат комунізмом. Одна другу варта! Українці вигнали одного загарбника зі своєї землі і дали зелене світло іншому. Коли відзначати - це питання для істориків. Я ж маю міркування з приводу того, як це робити. Враховуючи кількість покладених радянських вояків на одного німця, гасло сталінців "солдат должен добить орижие в бою", ставлення до військовополонених і безліч іншого, в цей день не паради гучні проводити потрібно, а свічку пам'яті поставити і тихо подякувати Богу за те, що лихо минуло...
Роман, Україна

Сентенція "Велика Вітчизняна" - продукт комуністичної пропаганди. ВВВ почалася 22 червня 1941 року між СРСР та Германією. Закінчилася 9 травня (знову ж таки, згідно комуністичної пропаганди). Друга світова почалася дійсно раніше, й Радянський Союз, доречі, приймав у ній найактивнішу участь. Правда тоді фашисти з комуністами були квазісоюзниками, тому комуністам так незручно згадувати про це. А на документах, що зафіксували капітуляцію Германії стоїть 8 травня. Для України, що відійшла від комуністичної ідеології і, на відміну від РФ, не є стовідсотковою правонаступницею СРСР (в усіх сенсах), краще сприймати всю історію другої світової цілком як вона була. А не окремий її епізод під назвою "Велика Вітчизняна".
Ростислав, Київ, Україна

8 травня - день закінчення 2-ої світової війни. Для українців, це не була жодна "Велика Вітчизняна Війна"
Юрій, Canada

Також на цю тему
У Севастополі відкрився Меморіал Перемоги
08 травня 2007 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження