|
Григорій Суркіс в інтерактивній програмі Бі-Бі-Сі | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Гостем інтерактивної п’ятничної програми Української служби Бі-Бі-Сі «Добрий вечір з Лондона» 17 листопада був президент Федерації футболу України, Григорій Суркіс. Григорій Суркіс прийшов на ефір Бі-Бі-Сі зі стадіону, де дивився матч київського дербі Динамо –Арсенал. З ним розмовляв Фідель Павленко. На початку програми мова ішла про конкуренцію між двома провідними футбольними клубами України – київським Динамо та донецьким Шахтарем. Суперечка досягла кульмінації, коли кияни перемогли вдома в останньому матчі Чемпіонату футболу України з рахунком 1:0. Після цього пролунала критика з боку представників Шахтаря на адресу Федерації футболу і Григорія Суркіса особисто. Чи не найскандальнішою стала заява голови Донецької обласної федерації футболу, народного депутата Бориса Колеснікова: «Послухайте, нашому конфлікту із Суркісом 8 років, і жодних політичних причин тут немає, а що, хіба Суркіс сьогодні політик?
Є три головні причини: він корупціонер, вірніше не він, а динамівське керівництво. Це визнано УЄФА, є відповідне рішення 1995 року. Друга причина - він поганий організатор. Він не зміг організувати, ще будучи президентом ліги, чемпіонат України: по місяцю команди чекали київське Динамо, поки воно в Лізі Чемпіонів відіграє. А сьогодні він не може організувати роботу суддів. Ось і все. Він обирався за допомогою командно-адміністративної машини, за допомогою адміністрації президента. А тепер для переобрання, мабуть, доведеться чекати звітно-виборчого конгресу у 2008 році, якщо бути об’єктивним.»
В Україні було багато відгуків і коментарів на ці заяви, причому далеко не усі були на підтримку звинувачень. Ось, наприклад, як відреагував палкий футбольний вболівальник, колишній президент Леонід Кравчук. «Я знаю Григорія Михайловича як відданого футбольного менеджера. У 90-х роках, коли незалежність дала ідеї, але не дала організаторів. Тоді не було грошей, не було за що купити бутси для футболістів. І тоді знайшлися такі люди, як Григорій Михайлович, які змогли відбудувати футбол.» Леонід Кравчук сказав, що радий з того, що зараз, десятьма роками пізніше, в Україні існує багато потужних футбольних клубів, в тому числі київське Динамо та донецький Шахтар. На запитання Бі-Бі-Сі про те, як він ставиться до звинувачень Бориса Колеснікова, які пролунали на всю Україну, Григорій Суркіс сказав, що заяви Б.Колеснікова примушують його дивитися на цього політика, як на цинічну людину, але в той же час – непрофесійну. «До останнього часу ніхто не знав, що він очолює обласну федерацію футболу. Він навіть на засідання не з’являється.» Григорій Суркіс далі сказав, що звинувачення на його адресу з боку Колеснікова – безглузді. «Він каже, що я поганий організатор, і що команди чекали по два місяці на ігри. Тоді були такі часи, що київське Динамо було єдиною командою з території колишнього СРСР, яка відстоювала честь футболу всієї цієї території і доходила до чверть фіналу і півфіналу Ліги чемпіонів 98-го і 99-го років. Можливо, саме завдяки тим очкам зараз і Динамо (Київ) і Шахтар грають у Лізі чемпіонів. Можливо, невдало, але грають. Завдяки тому рейтингу, який було завойовано під моїм керівництвом та під проводом такого великого тренера, великого маестро, Лобановського, можливо, сьогодні б наші дві команди не змагалися б за право грати з командами в Лізі чемпіонів.» «2000-го року, коли я висувався на посаду керівника Федерації футболу, тоді зняв свою кандидатуру, сказавши, що, на його думку, саме Григорій Михайлович повинен стати президентом, бо в футбол повинні прийти ще й фінансові потоки.» Він наголосив на тому, що на президентських виборах 2004 року він та його політичні союзники підтримувала єдиного з донецьким політикумом кандидата – В.Януковича. Григорій Суркіс сказав, що не повинен ні перед ким виправдовуватися, і що за нього краще говорять його справи, які він робить на користь українського футболу.
«Завдяки моїй участі у виконкомі УЕФА, Україна отримала можливість провести Конгрес УЕФА 2008 року, вперше на території колишнього Радянського Союзу. Вперше за 24 роки фінальна частина змагання серед молодіжних команд 2009 року буде проведено якраз в Донецьку. Україна на Чемпіонаті світу з футболу отримала восьме місце, в Європі – шосте. Ми змагаємося в другому етапі тендера Євро 2012. Все, що говорить пан Колесніков – по-перше, безпідставно, по-друге, безглуздо, а по-третє, підриває наші шанси на проведення Євро 2012 року, разом з Польщею. Я чесно і відповідально відношусь до своєї справи. Два роки при президенті Суркісі Шахтар вигравав, перший раз виграло Динамо і зразу піднімаються питання. Я хочу перейти до інших тем у цій розмові.» Президент Професійної футбольної ліги, Рауль Сафіулін також скритикував Григорія Суркіса за, як він висловився, «концентрацією у своїх руках влади в українському футболі». Пан Сафіулін додав, що Григорій Суркіс монополізував «все і вся» в українському футболі і що саме він відповідає за суддівство і організацію матчів. Проте, не всі представники навіть футбольного життя так різко відгукуються про Григорія Суркіса. Віктор Прокопенко, колишній тренер Шахтаря сказав, що пан Суркіс любить і поважає футбол і багато зробив для нього. «Так сталося, що він - фактичний власник київського «Динамо» і в той же час голова Федерації футболу, і це, як на мене нонсенс.» На запитання Бі-Бі-Сі про те, чи є він власником Динамо чи ні, Григорій Суркіс відповів, що не володіє жодною акцією Динамо.
«Ми з моїм братом чітко домовилися, що є люди, які володіють акціями Динамо, люди разом з моїм братом, Ігорем. Я жодним чином на сьогодні не поділяю погляди тих, хто наголошує, що це моє відношення до мого брата, як до рідної людини, не дає мені можливості бути об’єктивним. Мені не має значення чи стане Динамо 12-тий чи 13-тий раз чемпіоном України, чи стане ним у п’ятий, четвертий раз чемпіоном Шахтар. Мені важливо інше – щоб наші гранди були грандами і на міжнародній арені, в Лізі чемпіонів. Таких досягнень нема. Зараз і Динамо і Шахтар – карлики.» «Повертаючись до слів пана Сафіуліна: я не відповідаю за суддівство. На останній нараді президентів клубів прозвучало: давайте, хлопці, нарешті, домовимось, це прозвучало від всіх, включно з Ринатом Ахмедовим. Давайте, мовляв, не будемо давати гроші суддям, давайте підпишемо якийсь меморандум. На що я їм відповів: якщо ви говорите про таку угоду, значить, такі речі сьогодні є, а це вже повноваження правоохоронних органів і прокуратури. Якщо ви сьогодні дасте слово чоловіче і не будете цього робити, то і судді на сьогоднішній день, які мають нагоду заробити дві тисячі доларів – суддя на полі і тисячу доларів – суддя на лінії, будуть судити чесно.» «Пан Сафіулін говорить неправду, коли каже, що в мене на сьогоднішній день зосереджені всі важелі влади в українському футболі. При всіх інструкціях ФІФА і УЄФА пан Сафіулін має таку функцію, якої не має більше ніхто – контрольно-дисциплінарну. Зараз лунають скарги від гравців, що до гравців Динамо застосовуються одні санкції, а до гравців Шахтаря – інші. Так що давайте не будемо про це.» «Нам на сьогодні потрібно, аби футбол прийшов в лад. Щоб професійність прийшла не на словах, щоб прийшли стосунки, які зроблять український футбол конкурентноспроможним.» Запитання від слухача: «Чому Григорій Суркіс так лагідно ставиться до тренера Луческу? І ще – які переговори ведуться з Федерацією футболу Польщі стосовно спільного проведення Євро 2012?» Григорій Суркіс: Я взагалі толерантна людина. Я виказав свою точку зору стосовно того, що пан Луческу виголошує стосовно моєї країни, якісь неприємні речі – вона для мене найкраща в світі. А все інше – це вже якраз справи Бюро професійної футбольної ліги, яка дала йому за те, що він робив на матчі наших грандів, три неможливості з’являтися на тренерській лаві і сім тисяч доларів (штрафу). Кажуть, що це один день його зарплати. Я не втручаюся в ці справи. Бюро ПФЛ виносить ці штрафи, і я не хочу на цьому зупиняти уваги. До речі, коли пан Луческу працював у Туреччині, він часто себе так само там поводив – всі були винні, крім його і його команд. Стосовно переговорів з Польщею. Ми не розмовляємо, ми просто синхронно працюємо, щоб досягти дуже бажану для наших країн перемогу. Щоб всі питання, які витікають з тендерної документації, були узгоджені. Це низка законів, це безпека, це правопорядок, це все інше, без чого неможливо навіть мріяти про те, щоб ми отримали цей тендер. Я зроблю все можливе, щоб ми отримали перемогу. Ми всі, і керівництво країни, і мери приймаючих міст, ми будемо робити все, бо ми підтримуємо цю ініціативу. А ці скандали, які відбуваються сьогодні, вони заважають нам. Ми зараз, як ніколи, близькі до перемоги.
Питання від слухача: Раніше бути президентом Федерації футболу і не належати до владної партії – було неможливо. Чи відчуваєте ви на собі тиск з боку влади? Григорій Суркіс: Зараз питання у тому, кого вважати владою? Наприклад, Борис Колесніков – він і є влада. Зараз відчуваю. Раніше – ні. Питання від слухача: Зараз поширюється інформація про можливе призначення Оттмара Хіцфельда на посаду тренера київського Динамо. Ви за таке рішення чи краще лишити Анатолія Дем’яненка? Ми всі хотіли б, щоб наш улюблений клуб виступав краще…
Григорій Суркіс: Нам всім було би бажано, щоб всі наші клуби, і Динамо, і Шахтар виступали краще. Я вже сказав, що я за те, аби всі досягали успіху у міжнародних змаганнях. Якщо ви мене спитаєте як вболівальника, як людину, яка віддала багато років життя рідному клубу, то я вам скажу, що я відчуваю, що не все гаразд в рідному домі, але може це просто якась криза жанру, в тому числі тренерського складу. Що стосується Хіцфельда – якби я був впевнений, що Хіцфільд прийде чи ні, я б тоді сказав – так чи ні. Але я знаю, що ані мій брат, ні інші акціонери клубу, сьогодні не ведуть переговорів про те, аби інший тренер, замість Дем’яненка міг би очолити клуб. Бі-Бі-Сі: Якщо Ви проти того, щоби іноземний фахівець очолював Динамо, як Ви ставитесь до такої ідеї, яку можна побачити у багатьох запитаннях слухачів - київський клуб очолює Олег Блохін, а на його місце до керма збірної запросити іноземця. Григорій Суркіс: Ось тут справді може виникнути конфлікт інтересів, бо мій брат неодноразово зондував можливість отримати такого класного фахівця як Олег Блохін. Саме під його керівництвом збірна вперше потрапила до фінальної частини чемпіонату світу і досягла такого успіху. Зараз у світовому рейтингу збірна України на 13 місці. Олега Блохіна і весь тренерський штаб збірної поважають у світі. Я багато разів казав і повторю ще раз: доки я залишатимусь президентом ФФУ, Олег Блохін залишатиметься тренером національної збірної, яка, сподіваюсь, під його керівництвом досягатиме нових успіхів. | Також на цю тему Ахметов тисне на Суркіса, щоб той вирішив конфлікт інтересів 08 листопада 2006 | СПОРТ Суркіс відкидає критику Ахметова08 листопада, 2006 | УКРАЇНА Суркіс: є реальні шанси провести Чемпіонат-201220 вересня, 2006 | УКРАЇНА Суркіс: Блохін і команда вчинили подвиг13 червня 2006 | СПОРТ Інші сайти Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за зміст інших сторінок на інтернеті | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||