|
Наскільки вільним є Інтернет в Україні? | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Таку тему для форуму Бі-Бі-Сі запропонував наш дописувач з США - Мирос: "А давайте поговоримо на форумі про те як безпечно або небезпечно робити україномовні пости на українському інтернеті. Бо на власному досвіді знаю, що абсолютно невинні україномовні пости знімають (і не тільки мої) та ще погрожують (у постах, або адмін – російською, або ще якісь, що претендують на те, що вони з «компетентних органів» (тільки невідомо якої країни – Росії чи України, бо пости російською мовою). Так що ж відбувається в українському Інтернеті? Хто і як його контролює? Можете когось запросити на інтерв’ю, щоб пояснив нам". Дописи не можуть вважатися позицією Бі-Бі-Сі. З приводу видалення постів: я вважаю, що будь-який власник сайту має право залишати чи видаляти те, що йому не подобається і ніяких переслідувань свободи думки і слова в інтернеті я тут не вбачаю. Якщо хтось хоче щоб його "творчість" не видаляли, то нехай створить свій сайт і розміщує на ньому будь-що. Український Інтернет на 100% під контролем спецслужб: російсько-українських. Тому, що в Україні не знаєш на кого працюють ті спецслужби. Про то навіть у газетах пишуть. Я не знаю, хто може на повному серйозі робити пости на українських форумах. Може одиниці, поки їх не навчать. «Потійним» учасникам форуму іноді стає так нудно, бо немає що робити. Так вони від скуки починають про себе і міжнародну ситуацію розповідати. Наприклад, нещодавно прочитав з великим зацікавленням, що у світі почалася «епоха спецслужб». Завжди уважно читаю їхні пости, бо часом можна дістати справді правдиву інформацію. Бі-Бі-Сі це усім відомий гадючник міжнародних спецслужб. Тому давати пости на Бі-БіСі так само небезпечно. Особливо, якщо збираєшся повертатися на Україну. Штірліци вони працюють дуже добре і на зарубіжних радіостанціях. Так, що професорам Плейшнерам навіть і в Швейцарії треба дивитися в оба Та Інтернет ніколи і не був безпечним. Навіть для тих, хто за кордоном. Робиш пост, а тебе починають «попереджати». Якщо продовжєш приходити на форум газети, то адміністратор залякує і твій комп»ютер намагаються вивести з ладу. Можуть присилати хамські повідомлення. Отака свобода слова. Зазвичай вважав інтернет зоною вільного висловлювання найекстремальніших думок будь-яких напрямків. Після "справи Тараса Зеленяка" змінив свою думку і тепер вважаю за належне використовувати внутрішню самоцензуру та самообмеження у дописах на форумах, адже все це тепер може бути підставою для будь-яких звинувачень. Від української влади жодного руху не було зроблено, щоб захистити Тараса і це теж говорить само за себе. Це прикро, але така реальність, з котрою я маю рахуватися. В Україні інтернет може і вільний, але для українців, що мешкають за кордоном український інтернет більше не є вільним. Я досить часто беру участь у форумі Бі-Бі-Сі, висловлюючи свої думки на задану тему. Часто мої дописи появляються на вашому вебсайті хоча дещо скорочені, а два чи три рази зовсім не появилися. Комусь з редакторів видно не подобалися. Ну, що ж! І таке буває! Але я завжди читаю думки інших дописувачів, бо мені цікаво знати, що думають ваші дописивачі з України й діяспори. Обміна думками це здорове й потрібне явище, на якому базується ідея демократії, якої прагнуть всі думаючі люди світу. Добре, що і-нет улекшує цю швидку виміну думок і хочеться вірити, що редактори форуму виконуватимуть свою роботу чесно й солідно. Стефанії, Торонто, Канада Ваше щастя, що ви з Канади. Пости українських, за місцем перебування, авторів зовсім ігнорують, якщо вони протерічать інформаційній політиці укрББС. З моїх постів публікується процентів 20-30%. Зважте, що в них немає ні образ, ні лайки, ні шовінізма. Ще донедавна в мене була впевненність, що в і-неті можна вільно висловлюватись. Едине, що мені заважало - брутальне поводження опонентів. Втім стримуватись від надто емоційних висловлювань допомагає власна культура й особиста внутрішня "цензура". Втім прецедент який стався в Росії з хлопцем, що був дописувачем на українському ресурсі перевернув моє уявлення про це. Виявляється спецслужби чужої країни нишпорять в українських і-нет ресурсах й вибірково можуть покарати того, хто їм не сподобається. (Вибірково, бо серед російських дописувачів дуже багато тих хто брутально пропагує зверхність етнічних росіян над всіма іншими. Але покарали одного з небагатьох хто їм протистояв у їхній же спосіб.) То виходить, якщо когось з українців в нашому ж українському форумі буде спровоковано, і він поставить на місце якогось відмороженого гостя з Росії у адекватних виразах, то йому вже небезпечно їхати до цієї країни. Цілком ймовірно, що поїхавши після цього на пару днів до Курська чи Москви він повернеться тільки через кілька років відсидівши у російській в’язниці. А тим часом у нашіх форумах й далі важко коректно висловлювати вільно свої думки, не наразившись на нецензурну критику «друзів» з Росії. Після 80 років комунізму, який творили не стільки в кремлі, скільки кожен з українців, я не вірю в людей. Одже свої сайти я розміщую виключно за кордоном, завжди використовую псевдоніми, навіть для дисконтних карт супермаркетів. Хочеш жити - не роби помилок. Може тому в мене і не було проблем через інтернет. Ще невідомо, наскільки ті чи інші працівники установ України служать саме Україні, а не використовують цю службу як прикриття для виконання вказівок Москви. Однозначною поразкою Заходу в Україні є той факт, що Україна не має закона про люстрацію державних службовців, не обнародувано списків агентів КДБ. Це ще одна з причин такого стану речей в українському секторі інтернету. Жодних обмежень при користуванні не помічав, а ось при спробі знайти правдиву інформацію про події в Чечні чи Білорусі наштовхувався на повністю закриті сайти. Поки що не мав такої пригоди, що мені зняли повідомлення в українському форумі. Зате, коли кілька років тому написав українською мовою до Аргументы и факты то мій пост постояв день і його зняли. На запитання російською мовою листом до редакції, чому, відповіли, що писати їм можна лише "зрозумілою моою", до яких належать англійська та інші, але не українська. Так потрактувала "прогресивна газета" "братню слов'янську мову"! Поки що якіхось проблем я не помітив, читаю, що хочу і коментую так, як вважаю за потрібне, чітко і чесно висловлюючи свої думки. Привіт. Не дивлячись на те, що я доволі багато пишу антиукраїнофобського в інеті (спільнота Фофуд'я ("Доколє?")). жодного разу ніяких проблем не було. Дмитро, Запоріжжя | Також на цю тему Критикувати Росію в інтернеті стає небезпечно? 13 вересня 2006 | ДОКЛАДНО Як інтернет став світовим06 серпня 2006 | КУЛЬТУРА I CУСПІЛЬСТВО | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||