BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: четвер, 03 серпня 2006 p., 14:44 GMT 17:44 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Чи нова коаліція покладе край політичній кризі в Україні?
Текст документу "Універсал", запропонований Віктором Ющенком. Фото з веб-сайту Українська Правда
Лідери фракцій "Нашої України" та Партії Регіонів підписали меморандум про створення коаліції у новому форматі.

Заступник голови фракції нашоукраїнців Роман Зварич, який повідомив про підписання того документу, каже, що до цього меморандуму також мають приєднатися інші фракції.

Мова йде про Соціалістичну партію та Комуністичну партію України.

Баба Параска під час протестів у Києві

Як висловився пан Зварич, це буде коаліція національної єдності на основі підписаного раніше Універсалу.

Чи покладе край нова коаліція політичній кризі в Україні?

Дякуємо всім за участь у цьому форумі.

Цей форум україномовний та модерований. Думки дописувачів не можуть вважатися позицією Бі-Бі-Сі.

Ющенко - мудра та мужня людина, якого не зломало ні отруєння, ані удар у спину від Тимошенко в 2005 р., ані зрада Мороза. Зараз він знайшов єдино можливий варіант зберегти незмінним курс країни до свободи й демократії. А чи надовго - залежить від нашого народу. На жаль, багато людей не розуміють складності ситуації.
Ярослав, Київ

Все нормально. Згадайте історію розвитку США. Протистояння-- Північ-Південь. Відкиньте емоції. Працелюбний народ України дано вже ні на кого не надіється. Навіть бабка Параска і та підробляє у Юлії на майдані. В політику грають молодь та старики. А у інших немає часу. Треба ж комусь і працювати. Загальний капітал народу сам себе захистить при умові достатнього розміру. Американці починали ще в гірших умовах.
Володимир Дейнека, Харків

Молодець Сумний Петрович! Тимошенко "дружила з Морозом", бо було вигідно" А коли він її кинув, то стали як крадені коні. Тимошенко відповідальна за руйнування помаранчевої коаліції. Цікаво, за які кошти вона міняє свої платтячка і шубки? Демократія - це вміння працювати разом, будучи різними! Підтримаємо пана президента!
matviy feldman, France

Дивуюсь прихильникам Янука - Вам хоч і мавпа, аби з російською мовою... Все ненавидите те, до чого і близько були, зате радієте успіхам тих, хто Вас 15 років обкрадав. Рада запрацює? І буде всім так гарно, як у Донбасі... В середині 90-х такі, як Ваш улюбленець і його подільники тинялися по базарам і били пики. Більшість з них зараз на гачку ФСБ Росії. Взагалі вплив спецслужб Росії на "антикризову" коаліцію оцінюється на рівні 90%. Зараз "янучари" мають гроші, щоб купити місце у ВР, але розуму у них стільки ж! Все, що вони вміють, купити-продати, а на різницю жити. Думаю їхати з країни, бо не вірю, що за мого життя в нас буде, принаймні хоч як у Польщі.
Олег, Київ

Щось мені підказує, що політичне болото сприятиме все більшому і більшому патріотизму з-за кордону. Йдеться ж бо про те, що люди полишатимуть цю країну ще інтенсивніше, і в країнах Європи лунатимуть їхні голоси за Україну, бо в самій Україні 'любі друзі' вже наробив справ. Юля тримайся!!!!
'Руки ,які нічого не крали' вкрали нашу мрію.Якщо ти слабак такий то їдь назад до Хоружівки і паси корів! Vovan

Шановна Надія, До чого ж так безнадійно? Повірте мені, на Сході далеко не всі рвуться назад до Росії. Кто хоче діти до Чечні відправляти? Та і на Заході, я сподіваюся, скоро зрозуміють, що краще мати дві мови та одну країна, ніж навпаки. І тоді все буде добре. З добросусідським привітом
ск

Привіт, Наталко Мені Юля теж подобається. А які у неї платтячка.... І кіска ... Сил ніяких не немає...
Сумний Петрович

Ніколи не буде Схід і Захід разом - Захід України - готовий приклонятися перед бушівським загарбником, а Схід - проросійський і добре знають, що з сусідом відносини повинні бути добрими! Богдан Хмельницький був мудрою людиною, але пробушівська влада - зборище бандерівців!
Надія, Чернігів

Знову ВВС друкує тільки помаранчевих! Мій знайомий відправив листа - не надрукували! Соромно за ВВС! Згоден на 100% з Marina palamarchuk, Danija: Гадаю, що Рада нерешті почне працювати і дбати про свій народ, а не вирішувати свої проблеми. Я не згодна щодо вступу в НАТО. Ми повинні розмовляти тією мовою, яка нам рідніша. Для мене це російська. Я дуже радію за нашого Януковича!
Сергій, Київ

Звичайно ж, ідеї помаранчевої революції були зраджені, коли В. Ющенко звільнив свого союзника по революції прем'єр-міністра Ю. Тимошенко. Вибори в березні 2006 показали, що Тимошенко більше популярна, ніж Ющенко. І як результат: згідництво Ющенка з Януковичем, проти якого, власне, і відбулася помаранчева революція. Думаю, що враховуючи демократичний вибір України, логічний розпуск Ради та імпічмент Ющенка, а президентом повинна бути Ю. Тимошенко.
Наталка Полтавка

Політичні баталії, від яких усі втомилися, дещо вщухнуть. Люди зубожіють. Нам вже обіцяно "приспустити" гривню, хоча реально вона вона повинна бути ще дорожча. А від ВВП користі людям як з козла молока. Кожен бугалтер знає, як за Януковича робили ВВП - не приймали збиткові звіти: "робіть, що хочете, не показуйте видатки, але збитковий звіт більше не приносьте". А люди тішаться, що їх країна "впереди планети всєй!"
Павло, Київ

Українці, на мою думку Вам не висточає оптимізму.Майбутнє кожної Держави будується не Каоліціями а Людьми. Вище носа, більш оптимізму і з часом все стане ґаразд.
Sasha, NY, USA

Криза у нас в головах а не в країні.
Володимир, Суми

Побавились в демократію і досі! Мені здається, що Україна - це все ж таки Азія! Збудувати демократію у нас просто неможливо. Тільки в Західній Україні, яка просто знає, що таке демократія. Я теж стояв на Майдані, і мене використали. Як і інших! Але треба жити далі. Ніде не дінешся. Але, народ, погодься - Майдан - це класно, але це утопія, казка, ніби як марево. А утопії не здійснюються!
Святослав, Крим.

Бі-Сі-Сі: "Чи покладе край нова коаліція політичній кризі в Україні?" Що за питання? Моя думка полягає в тому, що ось ті колізії, які ми сьогодні в уряді так звикли кожного дня бачити мають походження не від того уряду, від якого мене, вибачте , верне. А від самих нас - громадян України! Не треба думати про вибори - "Хотілось як краще, а вийшло, як завжди...". Це "завжди", як і самі ці президентсько-парламентські вибори беруть початок з фрази "Які ми такий і уряд..." Не було б цих олігархів та кланів, які роблять все задля того, щоб задовольнити потребу жадоби, яка криється у кожного нас. Не було б тоді ось цього сеператизму і меньше звертали б увагу на те, що Україна дійсно складається з Криму, Східної частини і Західної. Не було б тоді ось цього жахливого, яке ми зараз спостерігаємо. Я не хочу нівякаому разі нікого образити. Просто багато хто не усвідомлює, що в 21 столітті українцям, як і цілому людству треба звертати велику увагу не на матеріальність, а на духо! вність.
Микола Іващенко, Київ

Питання - що розуміти під "кінцем кризи". Якщо порозуміння (думаю, тимчасове) Ющенка, Мороза, Януковича та інших "друзів" на той же кшталт, то так. Якщо кризу демократії в Україні - безумовно, ні. Ані два зрадники (і зрадники не вперше), ані проффесор з кримінальним минулим не обіцяють в цьому розумінні нічого доброго. Універсам (я не помилився і, на жаль, не я це придумав, а Крижанівський) нікого ні до чого не зобов'язує, так само, як і торошній меморандум двох Викторів. Хтось із журналістів відмічав, що Ющенко завжди виконував обіцянки, в тому числі перед Януковичем та іншими (Кучмою?). Нагадаю, що жодну зі своїх обіцянок своїм виборцям і героям Майдану він не виконав і, як виявилося, і не збирався виконувати. Не випадково - згадайте - йменував він себе Кучмівським сином, а тих, хто піднявся проти його названого батька - фашистами. До речі, й тепер він сказав, що все треба вирішувати за круглим столом або у Верховній Раді, а не на майданах. А хто його привів до влади - круглі столи чи Майдан? Суцільна облуда й дволичність.
Юрій Дрозд, Київ.

Я нічого не розумію... як можна зрадити ідеали і піти обійматися з тими зто тебе травив ядом й саджав по тюрмам?? Хоче не розумію й того чому Україну не брали в ЄС коли прийшли помаранчеві - може на заході одразу ж бачили в них зрадливу душу? Навіть за часів Кучми про євроінтеграцію говорили більше ніж останнім часом. Я власне тому й повернувся на Україну хоч і мав змогу залишитися жити у Франції.
Володимир, Тернопіль

Ох, які ж ви нерозумні всі, ваша обмеженість і небажання бачити очевидні речі мене просто вражають! Перемагає завжди сильний, слабкий завжди програє, сильний диктує свою волю, слабкий підпорядковується. Де тут місце демократії?
Олег, Кривий Ріг.

Маючи всі силові структури у своїх руках, і допустити до влади Януковича потрібно бути останнім дураком, або останнім ворогом України чи зрадником. Я маю на увазі нашого президента. Така небезпечна ситуація була в США під час президентства Кеннеді, але цей президент був змушений приймати постійно наркотик для зняття болей. Можливо, і наш президент заради продовження свого життя готовий продати Україну Росії. Чомусь як в НАТО, то потрібний референдум, а поставити Януковича, то думки людей не питають. Тому єдиними виходом із цієї ситуації є відокремлення Західної України і створеня справді незалежної Західної України. Ми і так чекали вже 15 років І нам весь замилювали очі та вішали макарони про соборність України.
Вольдемар, Львів.

Політична криза закінчиться, бо три брехуна і зрадника об'єдналися з метою розкрадати Україну. Мороз, який казав, що він самий чесний і непідкупний, продався за посаду спікера. Ющенко, який казав: "Не зрадь майдан!" і не допустимо реваншу бандитів (про що однозначно було написано в програмі його партії), за ручку привів цих бандитів до влади. Янукович, який казав про захист російської мови і про східний вектор зовнішньополітичного розвитку, фактично, підписавши Універсал відмовився від своїх обіцянок. Єдина, хто не відступив від своїх слів, які вона казала до виборів, це Тимошенко, яка не зрадила своїх виборців і якщо наступні вибори будуть чесними (а враховуючи ротацію в ЦВК це вже під сумнівом), то вона буде наступним президентом України.
Ілля, Київ.

Хочу всіх читачів форуму Бі-Бі-Сі запевнити - ніякої політичної кризи немає, кажу це впевнено і компетентно, - оскільки відслідковую політичні процеси в Україні з 1998 року. Все, що називають "політичною кризою" є не більшим, ніж боротьба хворобливих амбіцій безпринципових політиків за здобуття матеріального багатства, все працює за формулою "здобув-поділився-збагатився". Криза не в державі, а в душах та серцях так званих ЕЛІТ - політичних, бізнесових, освітніх, інтелігенції. Міг би годинами дискутувати на цю тему з будь-ким з зазначених, та не бачу в цьому сенсу. Криза буде вічною, оскільки "апетити" в керівників держави і "зацікавлених" осіб не знають меж. Р. Зварич - та яке він має право висловлюватись взагалі?! Мені соромно за Ющенка і за його рішення! Співчуваю Україні та мільйонам Українців - друзі, не вірте словам, вірте тільки ділам.
Роман, Київ.

Мабуть, Янукович це далеко не найкраща кандидатура, але, якщо ми будемо й далі демонструвати принципові позиції, то і на Заході, і на Сході знайдеться дуже багато радикально настроєних "громадян", які цьому дуже зрадіють - не можна розвалювати країну, це безвідповідально, важливо знайти порозуміння проміж людьми, Тимошенко поки що не працює в цьому напрямку, її блок взагалі на Сході бачимо тільки на біг-бордах, і зараз вона поїде на Захід, тому дійсно треба коаліцію національної єдності, бо другий шлях це поглиблення розколу.
Радмір, Донецьк.

Єдиний раз Ющенко сказав правду українцям: коли був прем'єр-міністром -про відносини з Кучмою - "як батька з сином". Тільки слід в історії України він залишив,на мою думку, НАЙГАНЕБНІШИЙ.
обдурений українець, Київ, Україна

Криза політичної ситуації у нас перманентна як і наше самоусвідомлення. Мені дуже шкода, що віддав свій голос на минулих виборах за партію президента, який зрадив ідеали революції. Йому за це відповідати перед Богом.
Ivan, Berlin, Deutschland

Факт підписання Універсалу Національної Єдності головами всіх блоків, фракцій і партій, що входять у склад Верховної Ради(крім БЮТ) на церемонії, яка відбулася в канцелярії президента, дає надію на тимчасове подолання політичної кризи в Україні. Створилася нова ширша коаліція, хоча ще не знаємо, скільки депутатів НУ увійде до цієї коаліції, а скільки залишиться в опозиції до нового прем'єра Віктора Януковича та новоствореного уряду. Юлія Тимошенко у свойому слові на цій церемонії заповіла, що вона буде будувати в парламенті широку між фракційну опозиційну коаліцію, до якої запрошує всіх депутатів, які відмовляться входити до новоствореної урядової коаліції. Це теж дає деяке запевнення про полагодження контроверсійних справ демократичними, конституційними засобами. У тій ситуації, яка створилася в Україні через незгоди й помилки помаранчевої коаліції, цей Універсал, який запроектував президент Ющенко, довів до тимчасового примирення між Сходом і Заходом. Всі ! підписанти повинні його додержуватися, а опозиція буде їм нагадувати про їхні обіцянки. Поживемо-побачимо!
Стефанія, Канада

Дуже хотілося б на це сподiватися. Але деякi тези, записанi в унiверсалi не прописанi чiтко. Наприклад, вступ до НАТО вiдбувається лише за рiшенням референдума, але пiсля того, як Україна пройде дорогу передбачену Планом Дiй щодо Членства. Так чином, формально погоджуючись на таке формулювання, соцiалiсти i регiони зможуть розтягнути виконання плану дiй на скiльки їм це буде вигiдно з електоральної точки зору. Дуже прикро, що такi цинiчнi люди, як Мороз, залишаються у парламентi - це негатив (так саме, як i зневiра частини помаранчевих виборцiв у своєму президентi). Як позитив, варто вiдзначити, можливiсть формування ефективної проєвропейської опозицiї на чолi iз Тимошенко, при цьому не вiддаючи управлiння країною повнiстю у руки регiонiв i соцiалiстiв.
Andriy, Vancouver, Canada

Треба трохи зачекати - попереду роздача теплих місць, портфелів і т.д. Головне - аби Москва не пхалась, але це практично неможливо.
Ігор, Зальцґіттер, Germany

Повідомлення про створення коаліції "Нашої України" з реґіонами Януковича шокувало кожного свідомого українця як в Україні, так і Діаспорі. Слід було розігнати Верховну Раду й піти на нові вибори єдиним блоком. Знову будемо оплакувати безталанну Україну. Боже провидіння дало нагоду позбутися ненажери "старшого брата" та можливість була прогавлена. Що би не було написано в Універсалі, він не має жодної юридичної сили. Та навіть якби мав, януковичам, морозівцям, симоненкам як і їхнім "кремлівським начальникам" - до лампочки буде завжди будь-яка угода, коаліція, раз вчепилися зубами за законодавчу і виконавчу владу. А Ющенко фактично підписав собі політичний вирок, навісив Дамоклів меч над Україною як державою. Опозиція буде дитячою іграшкою, посміховиськом, якщо згодом не буде заборонена як у Білорусії. Та коли пробудяться вже буде пізно
Володимир, Париж, Франція

Криза триватиме, а особливо - у душах тих людей, які відчувають, що їх пошили у дурні. Віктор Ющенко каже, що універсал - то публічне зобов'язання, і хто його порушить, на тому, як на політику - хрест. От новий погляд на ідіому: на кому хреста нема.
Андрій Савицький, Київ,

Я думаю, що народ України прекрасно знає, що собою представляють комуністи, соціалісти і регіонами - це без перебільшення антиукраїнські партїї з явним "косоглазієм" в сторону авторитарної Росії. І входження в таку коаліцію "Нашої України" є зрадою українського народу і ідеалів помаранчевої революції. На президентові Ющенко після таких "рішучих кроків до примирення" можна поставити крапку як на політику. Це здача позицій регіоналам-ахметовцям. Ганьба !!!
Олег Буцій, Одеса, Україна

Криза стала наслідком зради і підкупу. Хіба може долатись зрада новою зрадою? Просто Ющенко, як вже зрозуміли навіть регіонали, займався працевлаштуванням кумів та любих друзів. Прикрив це розбалакуваннями про народ та Україну. Чомусь не згадав, як завжди, про "маленького українця" (себе, мабуть, вважає великим українцем). У мене відчуття, що мені плюнули в лице і витерли об мене ноги. І зробила це людина, за яку я тричі голосував в 2004 році - Ющенко. Політична криза - не проблема з коаліціями, а в проблемі чесності, непідкупності та порядності політиків. Якби продажні політики не змінювали формати коаліцій, все одно вони залишаться продажними.
Андрій, Донецьк, Україна

Нова коаліція в край політичній кризі України не буде в силі сто відсотково з’єднатися та провадити політику по плану президента Ющенка. Було би дуже бажаним, щоб нова коаліція справді спрацювала для добра народу та України, але про московські та про комуністичні політики в особах Якуновича Мороза та Шелеста не е готові своїх кремлівських друзів обманути, бо як каже українська приповідка чим горнець накипить тим смердить. Москва як знаємо вложила великий капітал в Якуновичів Шелестів та морозів тому виграла, та знову зможе деякий час диктувати Україні свою політику, тому я вірю , що так звана нова коаліція буде жити дуже коротко, бо в національно свідомих українських політиків та президента Ющенка терпіння урветься і уряд Януковича піде в відпустку.
Дмитро Вох, Еаст Ганновер, США

Універсал Національної Єдності - дуже хороша ідея. Але як каже приказка: благими намірами вимощена дорога в пекло. Чи спрацює задум Президента? Чи буде ПР дотримуватись досягнутих домовленостей? Як би не було, мені здається, що цей Універсал увійде в історію України, або як велика поразка, або як велика перемога української державності.
Михайло, Львів, Україна

Гадаю, що Рада нерешті почне працювати і дбати про свій народ, а не вирішувати свої проблеми. Я не згодна щодо вступу в НАТО. Ми повинні розмовляти тією мовою, яка нам рідніша. Для мене це російська. Я дуже радію за нашого Януковича!
Marina palamarchuk, Danija

Ось і зраджено Майдан. І зраджено саме тим, хто призивав цього не зробити. Президент виявився "ганчіркою", а об ганчірку завжди витирали ноги. А потім викидали. Так буде і зараз. Україні капут.
Олександр Дніпропетровськ, Україна

Нова коаліція не покладе край політичній кризі в Україні.
Віталій, Полтава, Україна

Також на цю тему
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження