BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: п’ятниця, 02 червня 2006 p., 10:42 GMT 13:42 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Форум: чи ви б перейменували Україну?
Карта України
До Української служби Бі-Бі-Сі надійшов лист із пропозицією перейменувати Україну.

Читач Петро пише: "Шановні друзі, у зв'язку з успішним визнанням російської мови де-факто державною на більшій частині України (принаймні в сенсі населення, що там проживає), видається логічним перейменування країни в що-небудь менш етнічно забарвлене".

Виконуючи прохання Петра, ставимо це питання на обговорення. Чи є назва "Україна" етнічно забарвленою, чи ви вважаєте, що є необхідність перейменовувати країну, і як би ви її назвали?

Редактори будуть вдячні за листи кирилицею і українською мовою, оскільки переклад і транскрибування займає забагато часу. Дописи не можуть вважатися позицією Бі-Бі-Сі.

Пропоную повернути Україні її первісну назву - Малоросія.
Іван

Може й українську мову заборонити??????????!!!!!!!! Кому не подобається назва України чи розмовляти українською мовою, нехай йде жити в Росію!
Надія, Болгарія

Русь.
Сашко, Харків

Київська Русь
Анатолій

Пропоную такі варіанти: 1. Кирусь (від Київська Русь) 2. Укрим. А Крим вилучити як не залежну назву і шоб і Україна і Крим були одним цілим - Укримом, і всім агресорам сказати руки геть! 3. Антиросія. Ну всім зрозуміло - на помаранчвій революції ми довели, що деспотія, як в Росії, не пройде. А якщо серйозно, то назва Україна не має жодного етнічного забарвлення. Вона взагалі не історична і не зрозуміло, що значить, окрім того, що це якась країна з приставкою У.
Володимир, Україна

Як то кажуть, ви що хлопці, з глузду з"їхали. І так уже досить! Так можна дійти до абсурду! Щоправда, є один спосіб приборкати усіх тих горе-політиків - відправити їх кудись там на віддалений безлюдний острів і нехай вони його перейменовують як їм заманеться. Може годі цих ігор, Годі розгойдувати цей човен?
Ігор, Дніпропетровськ, Україна

Великою Україною-Руссю (Унія Великої України і Руси і Криму - повна офіційна назва). Тоді все буде ясно. Історичну назву треба повернути на карту України. Не віддавати росіянам нашу історичну назву! Хай живе Унія Великої України-Руси і Криму!
Олена, California, USA

Чому українці не люблять росіян, а росіяни – українців? Початок. "Вєлікій і могучій рускій язик, умом Росію нє понять, Москва – мать городов рускіх, російскоє государство заканчіваєтся там, где заканчіваєтся рускій язик..." Ну немає тут чим пишатися – суцільна ганьба і сором. Ця здогадка базується на історичних подіях і культурних особливостях народів, складених у тепер зрозумілу мозаїку. І ми, громадяни України, не такі різні, як нас хочуть зробити.
andriy, Золочів, Україна

Перш за все, необхідно замінити тих нездар які стали "редакторами" Української служби Бі-Бі-Сі!
Tapac, NYC, USA

Русь. Треба просто повернути назву, яка була від самого початку до 16-го сторiччя. Русь.
sususus, Харкiв, Украiна

Доброго дня! Пану Петру раджу перш ніж таке писати чи говорити - подумати! Нічого не потрібно перейменовувати, і неприпустимо навіть так жартувати! Потрібно єдине - щоб державу очолювала порядна, чесна людина, з розвиненим почуттям патріотизму! Україна велика і могутня, в майбутньому, держава! Мине трохи часу - відійдуть у тінь і небуття запроданці і холуї, зрадники і негідники...Розквітне ця змордована Квіточка! Україну та її народ можна порівняти з терплячою, щирою бджілкою-трудівницею! Я народився в Україні, я пишаюся цим, і готовий віддати всі свої сили, знання, вміння та життя за неї! Вся ця "полова", що змішалась з ядром зерна, відвіється,- всі ці мотиви замовкнуть назавжди! Я люблю Україну, і не уявляю свого життя без неї! Господи, бережи Україну та її народ! Слава Україні!
Роман, Київ, Україна

Пропоную назвати країну Русинія й, відповідно, краян - русинами (Ruthenia / Ruthenians).
poberezny, New Jersey, USA

Нічого не треба перейменовувати... мало чого там окремим людям хочеться. В мене також деколи виникають глобальні ідеї, але ж для того у нас є яка-не-яка, влада. Будь ласка, пишіть прохання до свого депутата і, як треба, збирайте підписи, тощо. До ОЛЕГА, в Німеччині: шановний, так то ЗАХІДНА європа, а це Україна... чи в Німеччині ввели турецьку як другу державну тому що там турків багато? І як далеко людина просунеться там в кар"єрі, якщо принципово розмовлятиме скажімо, тільки турецькою? Мені Вам пояснювати? Сергій, що в Києві – будь ласка, не розписуйтеся за весь нарід. Дякую.
Михайло Г., Івано-Франківськ

Якщо перейменовувати, то на Київську Русь. Але це питання треба тисячу і один раз зважити перед тим як робити певні висновки. Державних мов може бути хоч десять, але усіма ними треба володіти і всіх треба поважати. Якщо Україна таки збирається в Євросоюз та НАТО, то доцільніше другою державною мовою зробити англійську або німецьку - їх вивчають у школах та й з іноземними партнерами, інвесторами легше спілкуватися буде. А от із пропозицією, перейменувати Росію в Московію цілком згодна.
Євгенія, Україна, Київ

Західна Росія
Rob Roy, Dnipro

Живу в Харкові, розмовляю, звісно, російською мовою. Але це так склалося історично і не зміниться упродовж сотен років. Насправді я вважаю себе українцем а не росіянином, і абсолютно проти поглиблення культурних взаємовідносин з Росією - це інша країна, інший менталітет у людей. А моє ставлення до надання російській мові статусу регіональної в Харкові таке: 1) це виконання предвиборчих обіцянок (і не факт що це комусь із мешканців міста дійсно потрібно) 2) Депутати скористалися недосконалістю законів - їх слід негайно переглянути на вищому рівні.
Вадим, Харків

Україна нехай залишається Україною, а от Росію треба перейменувати на Московію :-) бо вся Росія і так на свою столицю працює...
Олексій, Дніпро

"Ялтинська міськрада планує сьогодні прийняти остаточне рішення про надання російській мові статусу регіональної. Останнім часом подібні рішення прийняли депутати низки обласних та міських рад на сході та півдні країни"... Нагадайте, будь ласка, ще раз, як ви збираєтеся писати своє "г"?
sk, Richmond BC, Canada

Переймування України?!! - то є повний нонсенс!!! Той факт, що на сході говорять російською мовою, не означає що українцям і державі де вони живуть треба відмовлятися від своєї історичної назви. Якщо пану Петрові не подобається жити в незалежній соборній Україні то хай їде і живе у тій країні назва якої йому більш до вподоби, а інакще відповім по-козацьки: "Поцілуйте себе в ...., ваша неповажність, пане Петро!!!"
Ігор Вос, Edinburgh, UK

Пропозиція перейменувати Україну чи її частини дорівнює державній зраді, і так її й треба розглядати. Ті, хто хочуть перейменувати Україну, хочуть лише сепаратизму та смерті Української держави.
Mihailo Mansvetovic, BRISTOL, UK

Україну не треба. Слід перейменувати Українську службу Бі-Бі-Сі на НОВАППО: Несер'йозна Організація яка Виносить Абсурдні Пропозиції на Публічне Обговорення.
Теж Петро, Торонто, Канада

Прохання Вашого читача Петра прейменувати назву "Ураїна"в щось менш етнічно забарвлене є, м"яко кажучи, провокативне й цілком безглузде. Україна - це назва землі й території держави українського народу, який жив тут споконвіку й віками боровся за свої права й незалежність з різними наїзниками й завойовниками. На цій самій території існувала від 9-го століття могутня держава "Київська Русь" і тому наш найбільший історик Михайло Грушевський написав багатотомну "Історію України Руси", бо українці є прямими спадкоємцями території й історії цієї княжої доби. "За Укоаїну, за ЇЇ волю, за честь, за сдаву, за народ" боролись герої козацької доби, визвольних зманань 1918-20тих років, герої УПА та "дисиденти" підсовєтських часів. Назва "Україна" освячена їхньою кров"ю і цю назву Української Незалежної Держави, відновленої 24 серпея 1991 року і визнаної в теперішній світовій політиці, не сміє ніхто міняти! Вона є затверджена законами Конституці, як назва держави корінного українського народу. Це моя думка, пане Петре, українки, яка живе в далекій Канаді, але яка ніколи не забуває землі й народу своїх батьків і дідів.
Стефанія, Канада

Пропоную повернути нашій землі її давню та справжню назву Русь. Врешті решт ще питання чи має право Московська північно-східна Русь виступати від імені усієї Русі. Скоріше саме землі навкруги Київа є серцем руської землі, а ніяк не Московія. Більше того, сучасну українську мову правильніше називати саме руською чи русинською. Можливий варіант - західноруською.
Плотніков Олексій, Україна

Я пропоную назву "Младшібрат"
Darian Diachok, USA

Малоросія
Олесь, Україна

Україна повинна залишитися Україною, але без НАТО на своїй території! Україна повинна мати добросусідські відносини в першу чергу з Росією, а потім - всі інші! Крим повинен бути спільною територією Росії і України, а уряд повинен закінчити свою антиросійську демагогію, або залишити свої посади в уряді, народ не підтримує таку політику бушівських сателітів!
Сергій, Київ

Боже спаси від перейменувань. Гарна назва у країни, що вам не подобається? От деяким вулицям назви змінити треба. До речі, може Мексику перейменувати? Вон ж там іспанською говорять ;)
Сергій, Україна

Можливо особисто я б припустив перейменування на "Київська Русь". Але радше я би запропонував тим, хто не хоче знати і рахуватися з українською мовою, хоче жити в державі Росія, поїхати жити в Росїю. Росія - країна дуже велика, там місця всім вистачить. Коли б я вирішив жити в Німеччині, я б якось вивчив і спілкувався б німецькою. Треба поважати свою мову, свій народ та себе, та поважати народ і мову країни, де ти живеш. Костянтин Єдаменко, Україна

"Депутатодурнія"
Дмитро, Україна

У Швейцарiї три державних мови, в Бельгiї також. I нiчого, живуть собi. Чому Україна не може мати двi офiцiйнi мови? Це зручно i не треба переводити дискусiю у нацiоналiстичну площину. Кожен повинен сам вирiшувати, якою мовою йому зручнiше спiлуватися.
Oleg, Marburg, Germany

Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження