BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: вівторок, 26 липня 2005 p., 12:44 GMT 15:44 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Чи преса має право цікавитися родинами політиків?
Віктор Ющенко. Фото УНІАН
Чи мають право державні діячі на особисте життя, яким не цікавилася б преса? Це питання останніми днями постало особливо гостро, після матеріалів інтернет-видання "Українська правда" щодо того, на якій машині їздить син Віктора Ющенка Андрій.

Віктор Ющенко у відповідь на питання, звідки у його сина дорога машина та аксесуари, закликав журналістів лишити в спокої його родину і наголосив, що він є чесним політиком, який нічого не крав. Проте в багатьох демократичних країнах інтерес преси до родин та матеріального становища родичів керівництва країни вважається одним з атрибутів демократії. Отож чи є закономірною вимога журналістів пояснити походження машини сина президента і заклик самого Віктора Ющенка до журналістів не підіймати таких тем?

Дякуємо за надіслані коментарі, подані нижче.

Думки дописувачів не можуть вважатися позицією Бі-Бі-Сі.

"Син бога" - ця назва публікації в "Українській правді" (УП) розкриває мету публікації: дискредитувати Президента України. Що ж, В. Ющенко вижив після отруєння. Вистоїть він і зараз. Антиукраїнські сили, що раніше діяли грубими методами, тепер застосовують витончені прийоми...
Ярослав, Київ

Завжди вважав і так показує мій життєвий досвід, що більшість журналістів працювали на спецслужби і мали завжди відповідну біографію. Інакше їм не дали би отримати журналістську освіту. Можливо, що нове покоління журналістів інше, і то лише, якщо вони не походять із сімей колишніх радянських чи комуністичних працівників...
Zenyk Lewysky, Ukraine

Хочу погодитися з тими, хто каже, що преса має право вивчати життя родини президента. Тому вони й мають бути "вільною" пресою. Мені також хотілось би знати, як президент може собі дозволити таку розкіш, якщо він (згідно з його словами) ніколи не крав. Люди за нього боролися, і вони мають право знати, чи він справді є тим ідеалом, в який вони вірили.
Natasha, Birmingham

Мені все одно на якому авто їздить син президента, Але намісті Ющенко, в мене була би дуже серйозна розмова з сином. Не можна підставляти батька!!! А журналісти хай цікавляться це їм притаманно, і якщо не реакція президента я б взагалі не придав цьому уваги, але президент не стримався і "лохонувся"
Выборы 2006, Херсон

Мені здається питання: "Чи мають право державні діячі на особисте життя?" перевертає суть інформації в невірне русло. Потрібно замислитись не над тим, чи має державний діяч особисте життя, а на тим чи може суспільство слідкувати за його прибутками. Адже саме громадяни дали в руки цим діячам право керувати національним багатством і тому має повне право цікавитись джерелом їх походження. Нагадую, що ці кошти, це те що ми платимо із власних кишень в вигляді податків та підрахувань. Реакція Президента, дійсно показала, що в цьому питанні сім’я десь перегинає палку і проблема існує насправді. Але я впевнений, що в порушеннях законів про які йшлося в повідомленнях, більше винні МВС і інші структури, у яких над Законами стоїть підлабузництво.
Максим, Київ

Величезна кількість відповідей на питання "Чи преса має право цікавитися родинами політиків?" свідчить про те, що український народ дозрів до демократичного стилю життя. Українці в Україні й у діаспорі читають, думають і не бояться висловити свої думки. Це є доказ того, й що ми всі не байдужі до того, що діється в Україні й хочемо аби у вільній Українській Державі був правопорядок, свобода слова, а президент і уряд були на висоті своїх політичних становищ та щоб діяли мудро, об"єктивно й урівноважено. Цього теж очікуємо від журналістів, щоб вони не вганялися за дешевими сензаціями й не годували нас, чмтачів і слухачів, не перевіреними інформаціями.
Стефанія, Торонто, Канада

Це дісно скандальний випадок. Та це й тест влади на демократію. І його неможливо було "пройти" чи "завалити". Журналісти, що претендують на назву четвертої влади дісно повели себе як "кіллери" і саме це порівняння виникало при прослуховуванні пресконференції Президента України - після того як Віктор Ющенко почав відповідати - перебити його - задати повторно те ж питання, потім знов перебити та зробити "контрольний постріл". Це і є з моєї точки зору "політичне кіллерство" коли політику не дають змоги відповісти, а швиденько його перебивають, це аж надто неввічливо на мою думку, тож нема нічого дивного у таких словах Ющенка. Хоча це й не виправдовує його. Хоча на мій погляд журналісти могли задати те ж питання в тій же формі але корректно - не перебиваючи Президента як знайомого, відповідь якого знаєш ще її не почувши, саме це й дало право "тикати" незважаючи на неввічливість.
Максим, Запоріжжя

Блискуче! Просто блискуче вдалося журналістам збурити тихе, за Божим укладом безпристрасне літо, коли публіка традиційно обтяжена думками не про політику і політиків, а радше про власний відпочинок і літні відпустки своїх родин. Тема була вибрана настільки поляризуюча, що форуми просто лускаються від читацьких дописів. Характерним є розподіл настроїв, світоглядних тенденцій збуреної публіки. Виділяються наступні: з одного боку – розчарування у Президенті через розходження між вимріяними народом ідеалістичними уявленнями про належну йому і його родині поведінку й матеріальний стан, з іншого боку – обурення журналістською безпардонністю, упевненість у замовному характері кампанії. Паном vl із Кіровограда досить точно помічено, що «З постів більшості закордонних дописувачів зрозуміло, що їх зовсім не цікавить ні поведінка обох Ющенків, ні цинізм ситуації, при якій зубожілому народові забороняється навіть цікавитися, а на які і чиї (наші!!!) грошики шикують новітні "демократи"!». Шаріковська тенденція «отнять і подєліть» невмируща. Багаті хочуть, щоб не було бідних, бідні хочуть, щоб не було багатих.
Станіслав, Мюнхен, Німеччина

На мою думку все має мати свої межі у тому числі й цікавість. кампанія що розгорнулася довколо сина президента нагадує мені агонію. чомусь нормальні прояви життя перших людей країни та їх родичів розглядають в контексті національної зради, або смертнорго гріха. але запитаймо себе, хіба колись, чи десь, - родичі керівників держави жили по-іншому? дорогі, вишукані та унікальльні речі завжди були свіжченням суспільного становища його власника. і коли тепер виникає маса запитань про Андрія Ющенка, чомусь на гадку приходить банальна заздрість підкріплена створеними комуністичним режимом стереотипами. щодо відповіді самого президента та реакції на неї представників змі, то напевне, що ніякого вибачення не буде, бо нема за що. адже журналісти ніколи не просять вибачення за те що порпаються у чужій білизні не маючи на це жодного морального права. але загалом добре, що ми знаємо на якій машині їздить син перзидента і по якій мобілці розмовляє. тільки турбує одне питання, що захочуть ці люди, які подарували дещо синові президента.
Роман, Львів

"Син бога" - ця назва публікації в "Українській правді" (УП) розкриває мету публікації: дискредитувати Президента України. Що ж, В. Ющенко вижив після отруєння. Вистоїть він і зараз. Анти-українські сили, що раніше діяли грубими методами, тепер застосовують витончені прийоми. Шкода, що УП , яка раніше була взірцем порядності, стала знаряддям цих сил. Я є давнім шанувальником УП, але відтепер не буду її читати.
Ярослав, Київ

Що таке журналістська братія? Це - шакали. Нема ніякого сенсу волати до совісті, до свідомості, Шакали не вірять сльозам, ви будете здихати на дорозі, як принцеса Діана, а вони будуть знімати. Тому що ім потрібні лише – рух, бурління, ефект. Подивіться на те, чим нас годують кожен день, особливо в Інтернеті. Це не є інформація , і тим більш інформація для роздумів, це не є новини, це якийсь сурогат, жуйка для глаз, постійні припущення, перекручення, вирвані з контексту слони зроблені з мух, заказні теми і подавання, які не мають нічого спільного з першоджерелом. Віктора Андрійовича піймали на психологічній помилці, він вжив кілька доречних, але небажаних слів. Це межа мріяння ЗМІ, це Іх перемога, іх свято, хліба вистачить на тижня два. Майже кожен журналіст спить і бачить себе ображеним, недопущеним, А якщо посміхнеться щастя – удареним, побитим. Який сьогодні ажіотаж, сто підписів, двісті підписів, хлопці, наших б’ють! Їх не треба чіпати, це – стихія, зграя шакалів.
Ігор, Київ

Дуже влучно висловився пан Тимофій Дадикін, Харків Абсолютно згоден. Михайло, Львів

Абсолютно згоден з Президентом у його порівнянням деяких папарацци з кілерами. Із за таких шукачів смажених " новин" загинула принцеса Діана. Так, Ющенко!
Євген, Дніпропетровськ

Чим далі цей конфлікт заходить, тим більше я вірю, що це спланована акція з дескридитацій Президента. Люди добрі, Андрій - молодий хлопчина, йому хочется похизуватися перед дівченою, друзями. А кому в такому віці не хочеться, хто з вас не робив дурниць? Ці порушення закону просто смішні. Хто з нес не перкувався де не дозволено? Хто з нас не маю за собою таких порушень? Це не означає, що людина моральний виродок. Через те, що він син Президента він повинен в ченці іти? Крім того, багато людей наводять приклад Великобританії і випадку з принцем. Але чи хоча б один журналіст дозволив собі на офіційній пресконференції піднімати цю тему? А преребивати Президента взагалі неприпустимо. Можливо ви пам'ятаєте випадок, що стався в Австралії? Підчас промови Буша в австралійському парламенті, один із депутатів щось вигукнув. Спікер парламенту негайно попросив його залишити зал і викликав охоронців, які провели цього депутата до виходу. А цей пан ніякий не журналіст, а паппарацці. Дуже шкода, що під цим запитом підписались журналісти, яких я глибоко поважаю. Але хто не робить помилок?
Михайло, Львів

Цікаво. а якщо б В.А.Ющенку пожаліється вчітелька на погану поведінку молодших дітей, він теж буде казати про кіллерство... Ані тоном відповіді президента, ані самими відповідями не задоволений... Тон хамский, а відповідь ставить нові запитання: Чи знає президент країни законодавство цієї країни? Орендувати не розтаможену машину в Україні заборонено... Невже ж президент не знає цього? Або просто не хоче платити мито... А це приблизно 400 тис. гривень... Адвокатам президента: Як що б, журналісти підглядали за любовними втіхами сина президента і розповідали нам про це - то таки дії і були б копанням в білизні родичів президента... А тут обговорюється не тільки суспільна поведінка, а також порушення законів країни сином президента
Семен Горбунков, Львів

В книжці внучатого племінника першого крещенного батька італійської мафії в Америці є опис того, як мафія розправлюється з опонентами. Один із способів є вбити саму близьку людину до того із ким мафія не може розправитися особисто з різних умов. Після здійснення такого удару, використовуючи емоційний стан конкурента, мафія, із часом, вбирає і його із свого шляху, тому що, в історії мафії ще не було ні жодної сильної людини яка б не наробила помилок після такої особистої трагедії.
Віктор Торонтченко, Торонто

Панове, вся ця сумна історія була замовлена від початку до кінця. Не думайте, що я намагаюсь вигородити Президента. Просто я можу прочитати прізвище журналіста (Леонід Амчук)з кінця. Спробуйте і Ви! Шкода, що нерозумний син потрапив до пастки і тим спричинив шкоду батькові.
Оксана, Львів

Вже саме існування скандалу свідчить про існування демократії в Україні. Переконаний, що журналістів "навели" на тему. Як перед тим на тему Зварича, чи Білозір. Шкода Ющенка. Послизнувся майже на рівному місці. Очевидна недоробка і його, і секретаріату. Вже після паршої публікації мала бути розроблена стратегія поведінки включно із текстами заяв. Вибачатись доведеться. До речі, третю частину "Син Бога" Лео Амчук вже навіть не став перекладати українською. Немає часу. Як кажуть "куй железо ... поки платять".
Андрій, Філадельфія, США

Само сабою розуміється. Владу треба контролювати, бо так можна тишком-нишком приховувати гроші.
Микола Іващенко, м Суми

Що то за батько, що не заступиться за рідного сина? Але в українській народній традиції любити дітей треба так, щоб вони цього не знали. Інакше не оминути розбещеності чада. А цей скандал — лише чергове свідчення того, що наш Президент — людина, не здатна передбачити наслідків власних необдуманих учинків. Коли ж це глава держави... Крім того, гаранту, здається, не завадило б пройти курсу етики й етикету бодай для початкової школи. Про вдосконалення мовлення — годі й казати...
Василь Пийпиво, Ужгород

З постів більшості закордонних дописувачів зрозуміло, що їх зовсм не цікавить ні поведінка обох Ющенків, ні цинізм ситуації, при якій зубожілому народові забороняється навіть цікавитися, а на які і чиї (наші!!!) грошики шикують новітні "демократи"! Головне - зберегти "імідж" гала-зірки українського помаранчевого шоу. Це не вдасться, може, тільки почнуть затикати роти, як це зробили з Гонгадзе. До речі, ніде ще не доведено, що це зробили "кучмісти"...
vl, Kirovograd

Я вкрай обурений кампанією цькування Президента України, бо це була добре підготовлена провокація... Бо це розколює тільки створену громадянську націю. Бо було використано важіль совдепівської свідомості. Мабуть, для мене це найголовніше, що використували випещене совдепом почуття класової ненависті і нацменшинську "хохляцьку жабу"...
Тимофій Дадикін, Харків

Чому у нас популярні домашні суперечки? ... ми звертаємося до Бога через "ти". Наш Президент повинен пам'ятати оддну "максиму" - шляхетство зобов'язує, коли дана особа прийняла таку службу....
Iwan Poluch, Canada

Мені здається, журналістам є забагато свободи... . Вони думають, що вже все можуть. Раптом забули, хто за їхні права ледь не пропав під рукою кілера. Журналісти забагато собі дозволяють.
Орач, Київ

Одним з варіантів відповіді Президента могло бути - кождий має те, на що його статки. Зденервування Президента вказує, що є свідомий цього, що його сина справа не зовсім така чиста; а суспільство має право знати все про свого президента, бо це особа вже не приватна. Тим самим дає доказ того, що зачинає забувати, кому він служить.
Stefan Tyc`kyj, Uppsala, Sweden

Дуже багато про це пишуть, дискутують. Так, Ющенко "перебрав", усе було на емоціях. Я думаю, що з усього, що відбулося, він і його родина зроблять правильні висновки. Читаючи багато про цю історію, відзначаю, що дуже багато злості, заздрощів, поміж рядків проглядається антипрезидентська і антиукраїнська позиція багатьох українців (на великий жаль) і представників сусідніх держав. Але не забувайте, що Ющенко перший президент, який будує справді незалежну і демократичну Україну, цивілізовану державу. Хочу йому побажати міцного здоров'я і успіхів у його діяльності, а висновки правильні він зробить, у цьому немає сумніву.
Грирорий, Донецк

Кого до виборів поливали брудом, тих і досі поливають, а недоторканні (Кучма з родиною і інші депутати) такими й залишились.
Оксана Дорош, Бережани

Нас тут з Києва два Ігори виявилося, треба якось розділитися :) Я ще раз уважно перечитав відповідь Ющенка журналістові (якщо стенограма в "Українській правді" точна). Щодо "морди" чи "пики" - ні те, ні інше слово, звичайно, не прикрашає державну людину. Однак у звертанні на "ти" не бачу тут нічого образливого. Не кажучи вже про те, що звертання на "ви" принесене до нас з російської етики, в даному випадку "ти" радше відображає різницю у віці ("Прикро, що ти не батько, і тобі важко мої почуття порівняти") - і інтонація цього звертання виглядає скоріше довірливою, аніж образливою. Хоча особиста образа в ній і відверто бринить, а якщо вона відчувається у словах дипломата, то її слід помножити як мінімум на десять. Хотів би також запитати пана Івана з Дніпропетровська: що стверджує "всім відомо, що банкір він був не досить чесний (м'яко кажучи)" А що саме Вам про це достовірно відомо? Бо за такі слова без чіткої аргументації, якщо я щось розумію у законодавстві, належить відповідати, в тому числі і перед судом, оскільки вони є прилюдною образою. Нема диму без вогню, і завдання хоч трохи підмочити репутацію Президента вся ця історія, схоже, виконала, навіть якщо його ніхто не ставив. Але, чесно кажучи, ще менш привабливо в ній виглядає преса, і це особливо сумно. Сумно, що ті, хто стільки мужності, розуму, чесності і героїзму проявив у Помаранчові дні, зараз перетворюються у звичайних вуличних папарацці. Хай навіть з найкращих спонукань.
Ігор Жук, Київ

Чомусь наші журналісти й досі необ'єктивні. Звертають увагу на певних осіб і, наприклад, напередодні виборів висвітлили декларації про доходи лише претендентів, а не членів їх сімей, що прийнято в демократичних країнах. Те ж про депутатів.
Люда Дорош, Бережани, Тернопільська область

Не робімо проблему там, де її немає. Віктор Ющенко помилився - політик не має висловлюватися такою мовою, але це не значить, що цього ніколи і ніде не стається. Андрій повинен бути так само відповідальний перед законом, як і кожен інший громадянин. Правда лише у тому, що це не завжди стається, навіть у найбільш розвинених країнах. В США сенатор вбиває людину на дорозі, а його навіть до в'язниці не посадили. Ну і так далі... Найважливіше те, щоб подібні конфлікти не спонукали людей до сумнівів щодо нашого добре-вибраного майбутнього. Янукович нам і так нічого ліпшого не запропонує.
Віктор, Україна-США

Нема Святих, всі повинні бути на виду, а тим більше "політики" - всі від найнижчого до найвищого, їх вибирають люди, і люди повинні знати все про них і родини включно.
Stef Kog, Toronto, Canada

Шановний Вікторе з Канади: Коли я говорив про незалежність, вона, може, і настає з 18 років, але ще не до такого ступеню, щоб можна було сплатити самому за такі речі. Якщо ж Андрій дійсно працює у свої 19 років на фірмі і заробляє стільки грошей, що йому висточає на оренду одного із найдорожчих авт, то виникає запитання - чи платять йому такі гроші як спеціалісту чи як сину президента? Мені здається, що остання версія для молодої людини, стулента стаціонару, більш вірогідна. А якщо компанія сплачує це як сину президента, то чому вона це робить?! Звичайно, може якісь друзі сина президетна так до нього по-дружньому ставляться, що готові здавати в оренду одне із найдорожчих авт у світі за смішними цінами, здавати пентхауз на Липках теж за значно нижчими цінами ніж ринкові, дарувати недешеві телефони і нічого не вимагати від Андрія чи від родини Ющенка для свого бізнесу взамін. Можливо, це так - але я в це не вірю. Підозри можна було б дуже швидко розвіяти - відповісти родині Ю. на питання, які бентежать суспільство. Я поки чую декілька версій - то машина дана другом просто покататися, то її орендують. То брехня, що мій син порушує правила дорожнього руху, то наступгого дня - я дав міліції СПЕЦІАЛЬНЕ доручення- вимагати дотримання правил дорожнього руху від всіх. Ви, мені здається, чудово усвідомлюєте, що якби все, що написано в «УП», було б брехнею або фактами, які неможливо або важко було б довести, то родина президента або його син замість того, щоб незграбно коментувати цю ситуацію, давно вже подали б до суду на «УП» за наклеп. Залишається запитати - чого вони це не роблять?! Може тому, що все ж багато фактів має одна сторона, а інша -замало аргументованих пояснень і багато, в цьому я з вами згідний – емоцій.
Igor, Kiev

Людей ідеальних не буває. Був один, й той - Ісус Христос.
Світлана, Україна

До пана Віктора Торонтченко, Торонто, Канада: Ви погано зрозуміли мою точку зору. Я вважаю, що всі люди різні. Я знаю, що всі реґіони України мають свої культурні особливості. Ці особливості багато в чому збереглися, незважаючи на совкове нівелювання. Тому, я вважаю, що звертання на "ти" Віктора Ющенка до зовсім чужих йому люде може бути елементом сумської звичаєвости, і там, на Сумщині, це може бути цілком нормально (можливо й не так, але я апріорі вважаю, що людина з іншого реґіону МАЄ ПРАВО на відмінну звичаєвість. І я всього лише фіксую, що ця звичаєвість відмінна від моєї реґіональної, де за давнішими традиціями прийнято до кума казати "Ви, куме"). Віктор Ющенко, як Президент УСІХ українців, повинен знайти спільний знаменник звичаєвоcти. Власне він, а не ми. Бо він казав на інавґурації, що це його справа служити народові, а не навпаки. Я не наставлений так неґативно до президента, як Ви подумали. Мені, навпаки, прикро, що він, не стримуючи власних емоцій, публічно протиставляє себе людям, які боролись за його перемогу.
Ярослав Сватко, Львів

"Українська правда" вже давно "правда Сівковича". Після того як вони "пошарили" про Зварича і видали купу брехні як продукт власної життєдіяльності, цій газетці треба видати "шару" про Президента. Журналісти, звичайно, мають право цікавитися приватним життям публічних людей, проте те, що виробляють журналісти цього інтернет-видання - це звичайне політичне замовлення.
Наталія, Київ

Я вважаю, що так і тільки так. Якщо вже цей сміливий Сергій Лещенко взявся довести справу до кінця, то допомагайте йому всі. Поки ще не пізно виправити ситуацію й пояснити нашому президентові, що ніхто йому не повірить, що студент 3 курсу Інституту міжнародних відносин, в якого вже навіть є власна справа й дівчина, ПОВИНЕН бути свідомим того, що, беручи дорогі подарунки, має їх декларувати й платити з них податки, їздити тільки на легалізованому авто... А як син ТАКОГО батька має до того ж бути суперчутливим до всього, що може його родину компрометувати... Але зараз, коли я пишу це, у мене закрався сумнів, чи знає такі слова Андрій Ющенко, і взагалі яка його мораль, якщо його тягне в казино та до клубних людей... Після того, що сказала прес-секретар Президента Ірина Геращенко, що він ще хлоп'я, і взагалі, для таких, як Андрій, дітей високопосадовців, треба виписати якийсь спеціальний кодекс поведінки..., мене бере великий сумнів, а ще й жаль, чи сам Президент, його радники, свідомі того, що вони зараз відбріхуються, а ми вже їм не віримо... Пресо, не мовчи.
Наталя, Київ

Відповісти на запитання не просто. Тут ідеться про стриманість і врівноваженість. Як глибоко преса втручається в особисте життя публічного діяча і наскільки цей публічний діяч має право на приватне життя? Син Ющенка чітко показав величезне нерозуміння обставин, демонструючи своє "багатство", за умови, що президент намагається довести, що чистіший за чистого. Він має завжди правити за взірець, чого ніколи не було з Кучмою. Проте і преса чітко виказала нерозуміння, не оцінивши, чи питання це приватне - чи в інттересах громадськості. Преса має навчитися приділяти менше уваги приватному життю президента і міністрів і більше зосереджуватися на тих, хто брехав, шахрував і крав в українського народу від часу незалежності. Преса має обов'язок викривати справжніх крадіїв і вимагати їх відповідальності за їхні дії. Лише зробивши це, преса може відповідально повідомляти про питання, менш значущі для вдосконалення українського громадянського суспільства.
Vasyl, Cheltenham, UK

Я вважаю, що преса має повне право цікавитися такими питаннями. Президент - публічна людина, до того ж платники податків платять зарплату Президенту України. У цьому випадку я як громадянка України, яка регулярно сплачує податки, хочу знати про доходи і витрати Президента і його родини. Це нормальна практика в демократичній країні. У даній ситуації преса не переступила порогу, за яким закінчується особисте життя сина Президента, як твердить прес-служба і члени родини Президента. Ми, громадяни України, маємо право знати, за які гроші були придбані машина, телефон, квартира та ін. у країні, де більша частина населення перебуває за межею бідності. Я цілком підтримую журналістів і радію тому, що спостерігаю. Це вже схоже на розвиток подій у демократичній країні. Мені не зрозуміла така емоційна реакція Віктора Андрійовича.
Валентина, Киев

У нас на селищі якось кілька років тому до однієї сусідки приїхали родичі з-за кордону і подарували їй автомобіль "Ниву". Хтось позаздрив такому подарунку і через кілька днів машину вночі спалив. Спокійне життя на селищі було відновлено.
Сергій, Донецьк

На Заході повно газет і журналів, які заробляють на тому, що постійно "пхають ніс" в особисте життя відомих людей: ах, подивіться, який у нього особняк; ах, на який машині він їздить; ах, у якій вона сукні; ах, які прикраси... Звичайна жовта преса, користується великим попитом і хтось добре на цьому заробляє. Шкода, що УП пішла шляхом цього дешевого заробітку.
Сергій, Іспанія

Андрій є сином Президента України (однієї з найбільших у Європі), і коли Україною тисячі людей їздять на автах такого рівня чи майже такого, то нічого поганого в цьому немає. І лише за умови, що в цьому знайдуть якийсь кримінал, тоді можна вести мову про відповідальність, мораль тощо. Те, що в своїх статтях пишуть журналлісти "УП", то, як вони все подають - повне марення і неповага до Глави держави та його родини. Поки не буде якихось доказів і пояснень офіційних, усе решта типу "швидше за все", "коштує приблизно", "ми дізнавалися десь" або "а в іншій фірмі це коштує дешевше" нехай журналісти залишають при собі. І ще про лист, підписаний багатьма журналістами інших інтернет-сайтів і телеканалів (окрім "УП"): а пригадаймо попередній режим - хоч хтось з вас хоч раз писав щось подібне про родину Кучми, Януковича, Суркіса, Ахметова.........
Витилий, Луганск

Мені цікаво, скільки людей зі штабу Ющенка зараз формують на інтернет-форумах УРАЇНСЬКУ ДУМКУ І ПОЗИЦІЮ????
Олексій Цікавий, Київ

За своєю комунікативною природою преса покликана цікавитися всім, в тому числі приватним життям рідних керівників держави. Випадок же з Ющенковим сином особливий. Син і батько в Україні – це два різні світи, згадаймо Тараса Бульбу, і Чорновола Тараса. Зараз же Україна у надвразливому стані, коли з хаосу має сформуватися порядок, тому «журналістські розслідування» з підтекстом «син злочинний авторитет і тато-президент його прикриває» цілять в саму середину процесів самоорганізації, це може призвести до їх повного зриву – над Україною далі, як і 700 років перед тим, залишиться хаос. (Словом журналісти фактично убили Ющенкову Матір, а тепер взялися за сина-підлітка? Якщо цій людині, нинішньому президенту, геніальному керівнику буде досить такої «вдячності», і він піде у відставку, тоді згадаймо що було після Б.Хмельницького.) Тому формально преса нібито права, але уявіть, що під час штурму Берліна між солдатами роздають листівки – «не йдіть, мовляв, в атаку, бо син Жукова готується після Перемоги до кар’єри військовослужбовця». Хіба це не зрада Батьківщини? А штурм Берліна і посткризове управління – хіба не ягоди одного поля. …Нинішня українська преса, яка роками ґартувалася на лекціях з «Теорії і практики радянської журналістики», вірно служить п’ятою колоною збереження хаосу на території від Сяну до Дону.
Володимир, В. Горожанна, Львівська область

Пресі необхідно цікавитися родиною політиків, тому що ця сама родина автоматично наділяється владою. А зазвичай нею ще потрібно навчитися користуватись! Чому в деяких країнах, прийшовши в нацистській формі на вечірку, можна зразу попасти на перші шпальти газет (і це, природно, осуджується), а в нас висвітлення в пресі приниження гідності інших людей - це злочин проти родини і удар нижче пояса???
Олексій, Київ

"Андрій Ющенко - син бога". Один заголовок народжує злі емоції про людину. Автор не заслуговує на повагу професіонала. Правда - вона завжди правда, але як її розповісти - це зовсім інше питання. Розчарований у журналістах більше ніж у Ющенкові. Затялися як базарні баби, лають тих, кого не бояться. Хай розкажуть, на яких авто їздять родичі Кучми, Медведчука, Кравчука, Омельченка... "Українська правда" - вам бракує Гонгадзе, він би так не поступив.
Юрко, NJ, USA

до пана Ярослава із Львова: Колись в далай-лами запитали, чому він кожний раз каже різне про ті самі речі. Він відповів, що й природа багато разів може змінюватися протягом дня, а хто скаже, що він сильніший за природу? Тобто -людина не ідеальна. Ви критикуєте тут іншу людину, але самі того не помітили, як провели межу між собою та іншими людьми, написавши про своє “львівське виховання” (за законами демократичних країн, наприклад, не можна у громадському житті відрізняти людей за статевою, віковою, расовою, територіальною ознаках). Це я до того, що кожна людина може помилитися в висловлюваннях, навіть така досвідчена у журналістиці як ви. Віктор Торонтченко, Торонто, Канада

Наші шановні журналісти демонструють таку ж некомпетентність як наша влада і не тільки вона.
Ігор, Львівська область, смс

Якщо і справді якісь "журналісти прибріхують", то це дуже підло. А Президенту треба навчитись розмовляти і з підлими. І хто не помиляється?..
Віктор, Львів, смс

Звісно, культури бракує всім. але де були 400 журналістів 2 роки тому? НЕГАРНО СТАВИТИ ЛЮДИНУ НА КОЛІНА.
Геннадій, Харків, смс

для Ігоря із Київа: В українському законодавстві такого віку щодо фінансової самостійності, наскільки я знаю, немає. А по усім статтям українського законодавства, мені здається, відповідальність, а з тим й дорослість та самостійність, починається з 18 років. Також хотілося би підкреслити необхідність більш врівноважених міркувань з приводу сина Ющенка. Всі факти мають бути фактами. Чи бачив хтось з киян коли-небудь на вулиці Лютеранській співробітника ДАІ з приладом під назвою “фара”? А якщо це чудо дійсно мале місце, де документальне підтверження такого вимірювання? Суспільство дійсно зацікавлене мати таку інформацію, і воно також зацікавлене, щоб не було "ворогів народу" - таких як радянські дисиденти, яких засуджували без фактів та дійсних розслідувань, тільки на емоціях, що вони є “зраднками народу” та вони шкодять “радянському суспільству”, і все це робилося в інтересах, звичайно, суспільства. Поки що є багато емоцій з обох боків, а дійсних доказів того, що зловживання мало місце, якогось розслідування з цього приводу, якщо є для нього підстави, нема. І ще маю одне запитання до всіх, хто бере участь в цьому обговоренні: де межа між “цікавитися” та ”шпигувати (слідкувати)” (останнє можливе тільке з санкцій прокурора, мені так здається).
Віктор Торонтченко, Торонто, Канада

Перед Богом, як і перед своєю совістю, всі рівні. Тим більше - народний президент!
Віктор, Бруклін, США

А що? Пан Ющенко, наголошуючи на те що чесний політик, може, і не обманював нікого. Всім відомо, що банкір він був не досить чесний (м'яко кажучи)... А син його - це перша ластівка його царювання (такий собі царьок). Ну а що - непогано буде виглядати BMWM6 на площі перед Маріїнським палацом. І це тільки питання часу. А ось підуть люди знову на майдан? На це запитання ніхто не знає відповіді...
Іван, Дніпропетровськ

Тільки правда врятує Україну. Вірю, що Ющенко залишиться на боці правди. Хоча б ця правда і була б для нього неприємною.
Станіслав, Київ, смс

Президент за час помаранчової революції виявив лицарство і високу мораль. Вибачаю йому емоції. А журналістам пиху, нечемність - ні.
Богдан, Україна, смс

a) Президент не повинен відповідати за дії свого дорослого сина. Якщо журналістів цікавлять справи сина, то хай і итають його, а не батька. Президент тут ні до чого. b) Президент не повинен брехати. Якщо він публічно казав брехню, то треба вибачитися. І не тільки перед журналістами, а перед всім народом. PS "морда" - це русизм. Українською буде "пика" :)
Олександр, Україна, смс

Президентові треба було реагувати як державному мужу - не як батьку. Журналістам - стриманіше, без зайвої сверблячки.
Олесь, Київ, смс

Право політика на приватне життя починається від дверей його спальні. Як трохи "м'якший" для політиків варіант - від дверей квартири. В публічних місцях ніякого приватного життя для політиків не існує. Я бачу проблему не в Андрієві Ющенку - він молодий чоловік, і при належному ставленні батька до питань, піднятих журналістами, повів би себе не гірше, ніж принц Валійський з відомою есесівською формою. Десь би вибачився, десь би перестав себе вести виклично, і питання би вичерпалось для громадського інтересу. Для мене, як для журналіста є проблемою ставлення до моїх колег мого Президента. Я не розумію, як можна було звертатись до мами на "Ви" і "тикати" до абсолютно чужих людей. Для мене, з моїм львівським вихованням, це виглядає як повна зневага до співрозмовника. Думаю, що не один я це так сприймаю. А звідси починається відповідне ставлення співрозмовника до Президента. Дуже дивно, що ніхто з ближчого оточення не сміє пояснити Вікторові Андрієвичу хибність такого ставлення до співрозмовника. Він не переможе вільну пресу після Майдану, а лише втратить довіру в простих людей через власне оте зневажливе ставлення до журналістів. Хоча, думаю, зараз він ще в стані виправити ситуацію, якщо не "полізе в пляшку".
Ярослав Сватко, Львів

Думаю, що "Українська правда" зробила гарну роботу. Цікаво, як можна чесним шляхом в Україні заробити десятки тисяч євро. Це смішно навіть обговорювати.
Andriy, USA

Таку лексику на вулиці може назве хамством. В.А. треба попрацювати над манерами. Цікаво, як перекладається слово "морда" на мови народів світу?
Marko, Lviv, смс

Я б хотів бачити міліціонера, який зупинив би БМВ Андрія та попросив права та реєстрацію. Хто-небудь знає такого міліціонера?
Ivan, USA

Нехай дасть мені таку роботу, щоб я заробив хоч на "Запорожець".
ruslan, ivano-frankivsk, смс

Прочитавщи стсттю в "Українській Правді" й почувши на власні вуха відповідь президента Ющенка журналістові Лещенку, яку вчора передала українська радіопрограма "Міст" у Торонто, я теж уважаю, що президент повинен вибачитися за такі грубі вислови, як "морда". Він ніколм не повинен уживати такої недипломатичної мови у своїх публічних виступах.Це була його помилка, за яку він повинен вибачитися перед усім народом і цим доказати свою гуманність, бо "errare humanum est", а він теж не тільки президент, але й чесна й добра дюдина.

Приватне життя політика та членів їхніх сімей є приватним, як і життя любої людини. Воно не може обговорюватися, якщо не порушений закон.
VOLODIMIR. LVIV, смс

Є чудове правило: не сотвори собі кумира. Є сьогоднішня Україна, де віками винищувалась еліта, де людям нав'язувались і нав'язуються стереотипи доброго і непомильного царя, білих і чорних особистостей в історії, дорогого авта, штучних гібридів барбі та жінки в оточенні... звідси низький загальний рівень, неоковирність і грубість у мові та відносинах. Добре, що Андрієві Ющенкові вже 19 - шкода, що вже 19, а він не розуміє, що він частина обличчя батька, якому ой як тяжко... але вперше маємо президента, який хоче будувати Україну. Не будьмо байдужі, а будьмо доброзичливі і мудрі.
Kateryna Namyra, USA

А може все простіше? Якийсь необізнаний ДАІ-шник все таки пристав до "бідного студентика", а той папулі "стукнув". Можливо цим і пояснюється гарячкуватисть і швидкість розгону ДАІ? А його слова " Усіх забрати з траси!"? "Сидять по засідкам"? Можливо ці гади все таки "зобідили дитину"? А ми знову про державу про права людини... А треба про сало, ну тільки "зелене".
vl, Kirovograd

В цій всій історії прикро вразили два моменти, насамперед - неадекватна реакція щодо практичного застосування декларованих цінностей та свобод. Інший момент, - підлабузництво митниці та ДАІ (власне нічого нового). Щодо походження грошей, то син Президента таки думаю має більше шансів до заробітку озвучених сум. Не знаю скільки людей скаже про те, що не хотіли б мати такого батька (це на людському рівні). Водночас щодалі частіше починаю заглядати до тлумачного словника, - пан Президент часто вживає це слово, - «духовність, духовний». Те що він сповідує її щодо себе поки що вірю, але те, що зерно духовності в синові заглушене терном, теж очевидно. А преса, преса зобов’язана писати про достойників. Бо влада, як яд ліків, - вміру, до здоров’я, надмір - на смерть.
Олександр, Луцьк

Обов'язково. Безконтрольність веде до беззаконня.
Михайло, Ужгород

для Отар Довженко, Львів: Шановний! Якими словами може Ющенко пояснити фантастичну для переважної більшості зубожілого населення вартість житла, 2-х автомобілів( не забудемо подружку Ющенка-молодшего) та інших прикмет "золотої молоді". Де ж моральність "жирних котів", які залюбки оперують "демократичними принципами". До речі, сам Ющенко фактично признався на всю Україну - по части корупції він далеко не останній! Не вірите? Згадайте його казочку про арендоване авто. Поясніть мені - для чого привозити авто ТАКОГО гатунку на Україну? Щоб здати його у "аренду" недолугому студентикові? Що це, як не хабар батькові(якщо ціна такої арендди підходить студентові)? Здається мені, справа не в свободі слова, а в цілком "прозорому" кримінальному "особистому житті" Ющенків. Можливо вся преса так наполегливо переводить у моральний бік цю проблему, та вимагає вибачення, щоб усі забули про майже відкритий кримінал у відповіді Ющенка -старшого? Бо де ж йому боротися з корупцією, як не у своїй родині? vl, Kirovograd

Всіх закордонів Україна з надривом в голосі вола, - скажи достойнику, дитина, - твоя? - північного посла? і де узять борщу такого, яких приправити чеснот, аби отак, просто з порогу сягнути «благодєнствія» висот. PS. Прошу пана Президента не зловживати словом «високодуховний».
Сидір Натщесерце, Ковель

Люди добрі! Та подивіться навколо, скільки людей і молоді їздить на дорогих автомашинах, чому така спеціальна увага до Андрія Ющенка? Та лише через те, що він син Президента, дуже порядної і чесної людини, яких мало. Давайте і його очорнимо, не було як, а через його сина. Зрозумійте, що тут їм важливо використати всі можливі й неможливі методи, здійняти стільки галасу, щоб усі почули, прочитали інформацію, яка не перевірена і не підтверджена, лише для того, щоб посіяти недовіру до Президента.
Nadia, Canada

Ще невідомо, наскільки значної шкоди завдав собі Президент своїм нерозумним пасажем на захист свого сина. Але факт, що сам Віктор Андрійович не усвідомлює, в чому ця шкода полягає і як можна уникнути погіршення становища. Також факт, що в його оточенні немає людини настільки близької і авторитетної для нього, що могла б пояснити і допомогти уникнути подальних помилок. Відтак, можна чекати нових конфліктів і поступового повернення опозиційної преси до свого звичного амплуа "гнаних і голодних". На відміну від Леоніда Кучми, який переслідував "незручних" журналістів, що могли стати впоперек горла у відповідальний момент, Ющенка підвела власна нестриманість і нерозважливість. Достатньо було кількох стриманих лаконічних фраз, аби вийти з ситуації переможцем. Зігнорувавши цю можливість, Президент спричинив непотрібне протистояння між владою і пресою.
Отар Довженко, Львів

Життя відомих людей, це мов багаття, що горить на вершині гори. Його видно навкіл. А ми лише люди, і журналісти в тому числі. Тому говоримо те, що бачимо, а не те що важне, і про що слід говорити. Що "країна рад" навчила всіх робити бідними, тому і нам хочеться бачити навіть нашого Президента і його родину бідаками... Як жаль! А я би хотіла, щоб чим скорше усі були багаті! Україна може так жити, має усе для того! Важне в усьому мати міру. Є хімчистки, де прості люди в рукавичках закидають прання, а є такі, які любуються оглядати чужу непрану білизну...
Марія Говгера, ROMA

Добрий день. Ви знаєте, сьогодні вранці слухав програму Бі-Бі-Сі, і врізалася в пам'ять назва однієї статті в колишній провладній (а тепер опозиційній) газеті День. Назва лунає приблизно так: президент налякав населення України. Ви знаєте, на 100% в яблучко. Я коли побачив інтерв'ю президента, я спочатку не зрозумів. А хто ж у грудні-січні був на Майдані? Де той Ющенко? Друзі, хіба може президент демократичної держави казати в телекамеру, що його родина володіє мільйонами гривень, що син повинен захищатися, коли його слухають люди з прибутком у двісті гривень, які за нього мерзли на Майдані. Та такого президента треба гнати втришия. Робіть висновки. Хай живе "Батьківщина" без Литвина і Ющенка.
Дмитро Курбатов, Україна

Так, батьки не повинні відповідати за дітей, коли вони вже є дійсно фінансово самостійними і тоді вони! самі відповідають за свої вчинки. Але яка людина дісно може себе уявити, що 19 річний хлопець без вищої освіти та без досвіду праці може десь працювати так, що має змогу сплатити сам за оренду одного із найбільш коштовних авто та на оренду пентхауза?! А то почувши декількох людей з Канади, можна прийти до висновку, що в 19 річному віці це можливо, «якщо діти вже цілком дорослі й самі повинні відповідати за свої вчинки». І цікаво, Віктор із Торонто, якщо б у дитини канадскього прем"єр-міністра, дуже мололодого студента, невідомо звідки зявилося одне із найдорожчих в світі авто, він міг би дозволити мешкати у найдорожчих апартаментах Торонто – і він би не мав ані бізнесу, ані посади яка дозволяла йому за це сплачувати, то до його батька не було б ніяких запитань ?! А про порушення правил дорожнього руху які не помічала би поліція Канади та міністр Внутрішніх справ, якого прем’єр призначив? Невже канадьска преса це б проігнорувала і для прем’єра не було б жодних наслідків? Ви пишете, кому ця стаття вигідна. Дозвольте відповісти - це вигідно суспільству.
Igor, Kiev

Так, Президент повівся більше як батько, ніж як політик. Мабуть, це погано, бо навіть якщо дійсно у тобі ще занадто живі недавні і небезпідставні тривоги за життя близьких і необхідність їх переховувати - на цій посаді ти вже собі не належиш. Боюсь, я б так не зміг і в цій ситуації зірвався б на ще міцніші слова, хай би навіть це мені коштувало президентського крісла. Тим не менше прикро, що Президентові забракло тої необхідної політикові нелюдської сили. Але ще прикріше - на чому зосередилися сили таких прогресивних, як мені досі здавалося, журналістів. Те, наприклад, що зараз відбувається спроба, задуривши голову міністрові культури, по суті знищити в Україні кінематограф, перетворити його у фабрику примітивних телевізійних мильних опер - про це всі мовчать, хіба що 5-й канал помітив прес-конференцію у вівторок. Невигідний матеріал? А тут якраз є що розслідувати журналістам. Хоч, думаю, небезпечніше, ніж полювати за дітьми нинішніх високопосадовців - тут хіба що облають, і то можна зразу відповісти обуреною колективною петицією, котру жодні темники вже не спиняють. А нового Гонгадзе якось не знаходиться.
Ігор, Київ

Вікторе, ну ти і вляпався!
Володимир Зінченко, Городище

А здається, ще на початку конфлікту син президента пояснив походження машини. Усі інші питання мали бути поставлені до інших структур (митниці, міліції, хто там ще опікується автотранспортом). І шкода, що Президент так легко піддався на провокацію. З іншої сторони - найкраще в цій ситуації те, що Ющенко взув туфлі (якщо використати англійське прислів'я) Кучми і може тепер припинить постійно говорити про Гонгадзе. Зрештою, той так само заповзято штиркав у больове місце поперднього президента не маючи документальних доказів своїх звинувачень, а лише борги і нікому не відомий сайт.
Наталія, Київ

Мені здається, не слід політиків звинувачувати за дії членів їх родин. А за декларації про доходи відповідає податкова адміністрація котра повинна сказати своє слово. Якщо журналіст помилився – зазвичай заплатить штраф, а якщо ні - думаю його не доведеться платити усім нам. І давайте не забувати нагороджувати своїх героїв!
Андрій Яцків, Тернопіль

Цей жахливий скандал має припинитися тим, що Ющенко вибачиться перед журналістом та пояснить все народу. Але чому журналісти не ставлять ці питання бізнесменам, у яких 16-річні діти обзавелися отаннім "Лексусом" (за законом України права видають із 18 років)? Не треба твердити, що в Україні все так погано, оскільки існують люди, які багато чого добилися чи хоча б не помирають із голоду. І це не родичі президента - це звичайні люди. По-третє, люди в нас жахливі матеріалісти, і вважають, що машина і мобільний телефон - це дорогі атрибути, а не засіб спілкування та пересування. Чому б замість чуток та наклепів не задуматись про щось високе і подякувати Господу Богу за те, що ми живемо, а те, як ми живемо, залежить тільки від нас!
Antonina, ODESSA

Атрибут демократії - це, можливо, і є знання про особисте життя родини політиків, особливо коли щось негаразд (як у випадку машини сина президента). Але чи мають право журналісти такі прямі питання задавати?
Kristinka, Ukraine

Кілька висновків з ціеї історії: 1-в Україні існує свобода слова; 2-президент перетворюється в звичайну людину і царя у нас немає; 3-журналісти стали більш згуртовані та впевнеі в своєму майбутньому і особисто я готовий їм пробачити ті останні роки моральних травм які вони завдавали мислячому народу України(обмеженого в доступі до електронних ЗМІ); 4-19.07.05 - день українських папарацці; 5-на жаль висновок зі знаком "-" на відміну від попередніх - поки що не всі рівні перед законом, та якби були затримали чи виписали штраф порушнику в цьому випадку, то я був би повністю задоволений процесами в Україні. Але не все зразу. А моєму Президенту я співчуваю.
Анатолій Артюх, Запоріжжя

Коли я чую, що в нашій країні нічого не змінилося, я завжди кажу, що це неправда - у нас з'явилася свобода слова. І вся історія із сином президента - цьому підтвердження. Мене завжди обурювало звертання президента на "ти", до кого б він не звертася. Це принижує його самого, демонструє його рівень культури. Мені все одно, на якій машині їздить син президента і скільки коштує його телефон. От якби його даїшник оштрафував за неправильну парковку, я б сказала, що в нашій країні перемогла демократія. Я вже переконалася, що тільки вільні журналісти, а не улесливе чи брехливе оточення Ющенка не дадуть Ющенкові перетворитися на Кучму.
Ирина, Киев

Це взагалі нечувано, щоб людина, якій довірилися мільйони українців, і готові були йти з ним до кінця проти корупції, бюрократії - "банди". В очах тих самих міліонів нічим не краще "тієї банди". Це що - ми самі створили "МОНСТРА". (з чим боролись на те і напоролись). Пане Вікторе, я перепрошую, Ви не на базарі і Ви не бабуся, яка перепродує яйця. Хоча вирішувати Вам хто Ви і що Ви робите. Це є Ваше життя. Але чи Ви є гідні бути лідером нації - це вже інше питання...
Кантона, Львів

Треба вчитися прощати. Це стосується як Президента, так і Журналіста. Але навіть за можливість такої дискусії варто було стояти на Майдані.
Ганна, Київ

Ющенко ще добре крісла не нагрів, а все гроші має. А що буде через 5 років? Кореспондент правий - про всіх треба писати і не жаліти. Всі рівні!!
Anna, Ternopil

Країна повинна знати все про сім'ю свого лідера. Адже наш президент виходив на Майдан перед народом не сам, а сім'єю! Він давав обіцянку бути чесним перед народом. У ситуації з сином по всіх виправданнях президента йдуть грубі порушення: 1.версія: автомобіль oрендований - чому не зареєстрована довіреність у нотаріуса та в ораганах ДАІ? 2.версія: автомобіль проданий - уникнено сплати держмита і податку на суму понад 40 тисяч доларів! 3.версія: автомобіль подарований товаришем (Віктор Ющенко визнав, що мобільний телефон подарований!) - уникнено сплати податку на даровані речі! Сім'я Президента грубо порушує українське законодавство! А перед законами України всі громадяни України рівні!
TARAS, Kyiv

Звичайно, преса зобов'язана цікавитися родичами політиків! Бо через родичів може бути великий вплив на них самих, а це - загроза національній безпеці і всім нам, "малим українцям" (до речі, не вважаю себе "малою українкою" лише тому, що утримую сім'ю за 1000грн на місяць і не маю високопоставлених родичів... так, до слова). І не треба також нікому "тикати" - журналісти теж люди. Із сином Ющенка, здається, зрозуміло, що певні кола беруть його "на гачок", чого він поки що не здатний зрозуміти - а потім може бути запізно, можна буде й шантаж включити. Журналісти не просто можуть, а ЗОБОВ'ЯЗАНІ цим цікавитися. До речі, Ющенко сам мимохідь згадав, що син вже дає йому якісь поради, здається, щодо міністрів... це недопустимо. Батько має бути мудрішим, на ньому величезна відповідальність, перед народоми та історією.
Ірина, Львів

Шановні розчаровані герої померанчевої революції, ви уявіть собі що було ли, як би часи Кучми повернулися. Хіба не видно, що нова влада старається щось зробити на добре. Дивуюсь як легко змінюється громадська думка. Колись Апостоли, Павло з товаришами зробили чудо в одному з міст Римської імперії. Побачивши чудо поганці почали вклонятися Апостолам як богам. А через деякий час прийшли фарісеї і плітками підбурили народ проти Павла, і люди побили його камінням (Дії Апостолів 14 розділ). Хіба ж можно буди такими легковірними? Розсудливішими треба буть, шановні, щоб не кидатися в крайнощі. Ющенко не святий, але ж він людяний. Мене він не розчарував ні його комада. Хотілося б краще, але дякувати Богу що в нас вже не те стере, що було.
Олексій, Київ

Статті, розміщені в інтернет-виданні "Українська правда", на мою думку, виконані на замовлення, а автори - типові "папарацці". Прикро за Президента, що не втримався і використовував некоректні фрази і слова типу "морда". Думаю,що йому треба відпочити , нервова напруга не проходить швидко й безслідно...
Володимир, Саки, Крим

Слухаючи нашого шановного Президента поневолі стає сумно. Ми з дружиною обидва маємо дипломи з відзнакою, обидва працюємо, як прокляті, з ранку до ночі, щоб якось покращити своє життя. Почуваю себе наче калікою. Як пощастило президентові - в нього такий розумний син, він може дозволити собі практично все, що недосяжне для нас, простих людей. Йому лише 19 років!!! ВДУМАЙТЕСЬ!!! 19!!! Підрахуйте кількість вундеркіндів в світі такого віку, кількість вундеркіндів такого віку в Україні, які досягли такого статку. Підрахуйте ймовірність того, що все сказане Президентом правда. І напркінці скажу - якщо Андрій Ющенко дійсно такий талановитий, то нехай проїдеться країною (яку вони з батьком дуже люблять) з платними курсами і навчить всіх нас, як треба заробляти.
Віктор, Запоріжжя

Відносини "пан-холоп", що президент Ющенко встановлює щодо журналістів, вважаю неприпустимими в сучасних умовах. Цей іспит владою наш поточний президент не витримав. Однак, хочу звернути увагу на два аспекти цього інциденту. 1. Дивився кілька тижнів тому біографічний фільм про принца Вільяма - вірогідного нащадка Британського пристолу. На 18-річчя, як отримав права, бабуся королева подарувала йому скромний Фолксваген-Гольф. Це при тому, що Її величність багатша трохи не за всю Україну разом з Пінчуком та Ахметовим. Чому так ? Аристократи тому й виживають, що мають високу культуру поведінки порівнено з вчорашніми селюками. Це включає і вимушену скромність, навіть аскетизм, і готовність до постійного мониторингу з боку мас медіа. 2. На початку 90-х багато разів консультував приватних підприємців (на аренду BMW я, безталанний, тими гонорарами не заробив). І пам'ятаю, кілька бізнесменів домовлялись як отримати від держави пільг, долучивши до свого бізнеса сина тодішнього президента Кравчука. Щось у них з тим планом не склалось, але "алгоритм" дуже схожий на те, про що розповів сам Ющенко. Хай фахівці кваліфікують чи є це форма хабаря, чи снобіський зуд, але спроба встановити такі неспортивні відношення з членами родин можновладців не є новиною.
Олег Ш., Київ

Своїм виступом президент зачепив за живе всіх тих людей хто за нього голосував. Президент повинен вибачитися, і перед журналістом, і перд всіми тими людьми які за нього голосували. Якщо цього не станеться, то наступним кроком президента стане переслідування журналістів чи щось подібне, і тоді на революції можна буде поставити крапку і робити нову.
Сергій, Київ

У цій історії мене вражає позиція представників преси. Чому журналісти, не маючи фактів, а просто на підставі чуток пред'являють претензії до людини, та ще й з приводу його повнолітнього сина? Андрій порушив закон, отже, і питати треба з Андрія. У цій ситуації було б правильно, якби Андрій Ющенко подав у суд позов на журналістів щодо втручання в його особисте життя, а журналісти відповідно на президента за образу честі чи що там у них іще лишилося.
Вадим Бойченко, Николаевская область

Наш президент, звичайно, не Тарас Бульба. І не потрібні нам ці крайнощі. Проте, як віруюча людина, він зобов'язаний бути чесним перед самим собою і людьми. Він став президентом тільки завдяки активній боротьбі із брехнею. А що ми бачимо тепер? Всі мають право на особисте життя, і повинні за це саме особисте життя нести відповідальність.
Сергей Гуназа, Киев

Даний скандал роздутий силами, які так і шукають , як забруднити презедента країни. Призеденту як завжди не хватило витримки повести себе чемно з журналістами, ТИ-каня, та Морди, це вже занадто, особливо для тих, хто вірить в ідею помаренчевих, ми хочемо стати більш людяними, але не такими ж методами. СИНУ Андрію скажу, скромніше друже треба бути, думати не тільки про молоде ЕГО, а й про людей, які не можуть хліба купити, а таких на Україні , ще дуже багато, тому викупи БМВ, продай на аукціоні, та роздай гроші бідним, будеш справжній герой! Тай ті що ганьблять батька, зможуть порадуваться за тебе. Бажаю всім терпіння та розуму:)
Олександр, Жовті Води

Висловлювання про "чесну владу" виглядають лицемірством на тлі цього скандалу. Якщо навіть пресі не можна цікавитися прибутками родини, то що вже говорити про компетентні служби? Хто посміє посягянути на святе? Жоден чиновник не насмілиться замахнутися. Соромно має бути не кореспонденту, а владі, і тому, хто цю владу уособлює.
Вадим Миронов, Сокол, РСФСР

Кожен з нас має нести моральну відповідальність за те, що відбувається з нами, нашим оточенням та нашою країною. Не шукаючи ворогів та винних ззовні (цього разу - в особі журналістів). Погано, що син Президента, як уявляється, не усвідомлює свої моральні обов`язки, які тільки актуалізувалися фактом обрання батька Президентом європейської країни.Але значно гірше те, що Президент не тільки не здатний визнати перед собою та суспільством, що поведінка сина – це поганий смак та вади виховання, але й сам є прикладом моветону та хамства. Мені сумно від того, що Україна не може вийти з цієї дурної нескінченності душевно абортованої влади.
Олена, Київ

Зразу хочу сказати, що був палким прихильником опозиції саме завдяки позиціїї її лідера - Віктора Ющенка. В моїй свідомості він поступово ставав українським "месією", людиною, яка дійсно вірилось хоче вивести країну з прірви:знищити коррупцію, піднести економіку,припинити свавілля державних чиновників,зупинити злочинність і бандитизм... На превеликий жаль, з тої інформації, яку я отримую з газет, в мене з кожним днем залишається все менше і менше оптимізма. Я чую дуже багато гучних заяв і бачу дуже мало професіоналізма! Найбільше ж розчаровує,коли обіцянки Ющенка попираються не тільки його оточенням, а ним же самим. Замість того,щоб приструнити зарвавшогося сина він став на його захист найгіршим способом, обізвавши журналіста і показавши недалекість своєї культури не тільки як президента,а навіть простої людини. Однозначно, що він повинен вибачитись за "ти" і "морду" і крім того, як колись і обіцяв, дати пояснення, яким чином його син в 19-20 років (будучи студентом) заробляє гроші на аренду такого авта.
Станіслав, Торонто, Канада

Ще раз переконуюся, що Ющенко тільки прикидається високоморальною та освіченою людиною. Президент країни, яка прагне приєднатися до ЄС, не може себе так вести за будь-яких обставин, навіть якщо йому здається, що справа стосується його власних речей. Тепер я розумію, чого Ющенко не знає англійської мови - він ніякий не інтелігент.
Артем Бочеваров, Атланта, США

Син може впливати на політичні рішення Президента України (Зі слів п. Ющенка - "Тату, там десь він почув по членам уряду, по яким питанням пробивав, треба звернути увагу, там десь то..." Оце мої контакти з сином... ) А за "потрібні" рішення Президента України розрахуються не лишень мобілкою, машиною чи грошима через консалтингові фірми. Але найгірше що Президент України це покриває бо це його "сім'я". Тобто з корупцією потрібно боротися в Україні але не в "сімї". Така поведінка п. Ющенка розчаровує його прихильників.
Григорій, Philadelphia, USA

Все, що сталося з Андрієм, це справа "друзів", з якими він працює. Хтось добре "проконсультував" їх, як дискредитувати сина і очорнити президента. Жаль, що Ющенко дозволяє синові водитися з такими друзями. А відповіді журналістові не личать президенту. Але він це і сам зрозумів.
Oksana Mala, USA

Бісмарк колись казав що "Революцію готують філософи, виконують ідеалісти, а наслідками користуются подонки". Я сподіваюсь що тепер всі бачать хто такий є президент україни. Чим він кращий від Кучми? Така людина не здатна збудувати демократичне суспільство, бо менталітет не той - стара Кучмівська школа, нема поваги до вільної преси.
Сергiй, London, UK

Так, це хороша ідея! Потрібна увага до політиків
Olga Molinska, USA

Шановний п.Віталій K., Київ, Я також не мало зробив для Революції і немало коштів витратив. Але я не робив це для п.Ющенка, а для моєї племінниці, моєї сестри, моєї мами. І я вважаю, що ми вибороли те, за що боролися - свобода слова. При попередній владі така стаття була немислима. Чи, може, я помиляюся і Ви тоді чули при "МАЙБАХИ"? Так п. Президент погарячкував, але чи хоча б в одній країні журналіст дозволить собі такі вигуки на прес-конференції президента? Ні, звичайно. Завжди стоячи і зі звертанням "Пане Президент". Я вже не кажу про те, що перебивати людину, котра говорить, просто некультурно. В даному випадку журналіст повівся непрофесійно.
Михайло, Львів

Одним з талановитіших фільмів сучасності з мого погляду є “The Matrix”. Головною думкою якого є те, що людина може собі уявити все що завгодно, тобто різні люди живуть в різних світах своїх уяв. Люди влади змінюють світ у потрібному для себе напрямку через зміну уяв, яка відбувається також через ЗМІ, які, безумовно, тому ще і не вмерли з голоду. Різні ЗМІ підтримують різні групи тих, хто виборює владу. Коли щось публікується, треба відповісти на запитання: а кому це потрібне? В випадку із Ющенками треба відрізняти батька від віртуальної реальності, яку масс-медія створили про його сина. Практично всі, хто бере участь у цьому обговоренні, свідками того що “сталося”, не були. Це по-перше. А по-друге, ви знаєте, що в радянському минулому дітей переслідували за батьків, а батьків переслідували за дітей. Я хотів би нагадати про це громаді. І це явище відсутнє в демократичних суспільствах Заходу, до яких всі ми апелюємо останніми роками.
Віктор Торонтченко, Торонто, Канада

Чудово пам’ятаєте скандал в Британії, коли син принца прийшов на вечірку в нацистській формі. Ви могли б уявити, що королева почала цькувати журналістів за те, що вони підняли цю тему, як це робить наш президент, захищаючи свого сина? Нажаль моральні принципи Ющенка просто шокують, ми живемо як ми хочемо, а ви не втручайтесь. Але ми вибрали вас саме з вірою в вашу моральність та чесність, за «ці руки, які ніколи не крали»…. Згадайте слова з виступу на майдані: "Ми матимемо моральну владу, здатну об'єднати суспільство". Яка мораль може об’єднати суспільство, де студент 3 курсу (але син президента) їздить на авто за 130 тис, а студент 3 курсу (син звичайного громадянина) може придбати собі лише проїзний квиток на місяць на метро? Але найстрашніше брехня: про оренду, про консалтингову компанію, багатих друзів…. І ви, президенте, хочете щоб, дивлячись на вашого сина, молодь йшла в колгоспи працювати, чесно на заводи заробляти??? Чи вірите ви самі собі, що 19-літній юнак (без вищої освіти) може чесною працею заробити навіть на оренду авто+особисту охорону!!! А в казино та ресторани він ходить лише вивчати інтер’єри? Лицемірство. Та розчарування.
Володимир, New York-Київ, Україна-USA

Питання треба задавати не Президенту, а МВС, ДАІ та податковій. Чи на законних підставах керує транспортним засобом з іноземними номерами син Ющенка? Чи сплачені податки з коштовних подарунків? Чи не тому Президент розігнав ДАІ, а Катеринчук зібрався у відставку?
Александр, Донецк

Звичайно, якщо політик публічний, то його родина теж стає публічною, але в рамках поваги до особистого життя. Тобто, на мою думку, професійному журналісту не треба порпатись у білизні, але викривати брехню, зловживання владою чи подвійність стандартів у діях або словах політика (тим паче - голови держави), у тому числи і у ставленні до своєї родини та інших громадян, просто необхідно!
Юрій, Київ

Преса має право цікавитись родинами політиків і писати про них, про що теж заявив президент Віктор Ющенко в свойому листі до "Української Правди" у відповідь на статтю про богемне життя його сина Андрія. Ялщо це все правда, то можна тільки співчувати презмдентові. На жаль, у світі є багато прикладів дітей відомих політиків, які дозволяють собі на подібні й інші різні неподобства, але не можна звинувачувати в цьому батьків, якщо діти вже цілком дорослі й саиі повинні відповідати за свої вчинки. Все залежить, з якими намірами кореспондент "Української Правди" написав свою статтю: Чи щоб пробувати схаменути Андрія, чи щоб пробувати очорнити добре ім'я президента Віктора Ющенка? Над цим варто подуиати.

Я вважаю реакцію президента просто сміховинною: чому він просто не відповів на запитання? Знаючи, що на вас така відповідальність перед українським народом за все, що ви кажете і робите, ця брутальна мова була абсолютно недоречною. Мійльони людей спостерігають за ним. Вони віддали за нього свої голоси, і Віктор Ющенко ніколи не повинен про це забувати. І я вважаю, що народ має повне право знати про доходи і видатки президентських родичів.
Viktoriya, Germany

На мое розумiння, не так давно в однiй промовi Президент не дуже вдало закiнчив порiвняння словами "як еврей на яйцях". Жалкую, але журналiсти нiяк не коментували це. Адже ж питання в тому, що в будь-якiй промовi чи зверненнi не етично людину будь-якоi нацii надiляти якимись якостями - чи позитивними, чи негативними. Вчорашня справа - це подовження справи 2-3-тижневої давнини. Жалкую, що ображенi журналiсти того президенського пасажу не помiтили. Тодi вони краще розумiли б свою образу, та й образу сотень тисяч громадян Держави Украiна. Звертання до людини на "ти" є першою ознакою недостатьноi культури ведення розмов з незнайомими людьми... Здається, таке звертання є вiдлунням холопськоi моралi, котру ще багато десятирiч суспiльство повинно буде видавлювати з себе. Це стосуеться кожного, але найперше стосуєєься Дзеркала Держави - Президента.
Володимир Померанч, Німеччина

Можливо, президент і вжив некоректну фразу (бо це - син),а ле факт безпардонності деяких журналістів присутній. Нехай спочатку журналіст достеменно з'ясує на всі "100" правду, а потім задає питання або пише. А то деякі журналісти користуються базарними чутками,а претендують на звання демократичниного журналіста.
Петро, Івано-Франківськ

"Українська правда" - то є поступово "Українська плітка". Лещенко вірно відпрацьовує гроші Москви. Ганьба йому і подібним журналістам. Правда переможе.
Vasyl Tysjacnyj, Rokytnice, Cesko

Зі звернення журналістів: "Тепер Ви нехтуєте свободою слова, яка якраз і полягає у вільному доступі до інформації, зокрема, і про публічних осіб". Свобода слова і свобода фантазії - це різні речі. Амчук висмоктав ціну автомобіля з пальця ділера і помістив фото моделі, яка буде випускатись у 2006 році, підпиисавши: "Такою машиною тепер керує син президента. Фото з каталогу". Багато інших "здогадок" Амчука не залишають сумніву про етичні засади цього журналіста. Чи мають право державні діячі на особисте життя? "Українська правда" підмінила це запитання своїм: "Звідки в сина Ющенка "такі" гроші?" Жаба дусить.
Taras, Drohobych/New York, Ukraina

Я не проти висвітлення в пресі деяких, повторюю - деяких - сторрін особбистого життя політичних діячів. Але я проти, і мені огидно, коли журналісти вииконують завдання "контор" з їх дискредитації, використовуючи для цього брудні технології брехні, підгінки фактів, напівправди. А інтернет-сайт "Українська правда" - це філія контори Г. Павловського ФЛБ, і відпрацьовує на російські рублі замовлення своїх "роботодавців" з Москви. А чим "уславився" Павловський - і казати годі... Отже, читаючи опуси подібних кореспондентів, не зайве запитати такого борця: а що ви хочете висвітлити і чиє замовлення виконуєте?
Anatoly Сhehov, Haifa Aba Hilel Silver, Israel

Як кажуть на "5 каналi", також вставлю свої п'ять копiйок. Питання не в тому, чи може молодий хлопець сiсти на М6. Питання в публiчнiй реакцii батька - по сумiсництву ще й батька того юнака. Коли батько як Президент Держави їде до iншоi держави, цiла челядь готує кожне слово, кожний жест Президента. Це й є проблема - звiдки в людини, котра ще пiвроку тому зверталася до Нацii разом зi своею сiм'єю, така вулична лексика - просто феня. Також велике питання вiд сотень тисяч молодих людей Держави, до котрих звертається Президент з проханням чесною працею робити свiй добробут - як же в цiй Державi не в 19 - хоч би в 30 рокiв бути незалежним i заможнiм. Поки що Президент дає погану вiдповiдь i пораду. Що ж, на чому їхали, те й здибали.
Володимир Померанч , Німеччина

Стадне почуття захопило і всіх моїх родичів - і всі голосували за Ющенка. Але тепер ми зрозуміли, що він - звичайний радянський кар'єрист з усім набором негативних якостей чиновника, але не патріота. А коли ми дізналися, що він був членом комуністичної партії, то ледве зі стільця не впали. Чого ж можна очікувати від таких перевертнів, які по всіх республіках союзу заходилися президентствувати?
Зоя, Україна

Імідж Президента України вже дуже знизився. Ці слова згадують на Кучму.
Іgor Klampfer, Deutschland

Невиваженість Президента України під час його відповіді зайвий раз показує, як Українському суспільству ще довго йти до розуміння того, що потрібно все ж поважати опонента під час дискусії. Я тільки можу уявити, як би Ющенко відповів журналісту наодинці. Не потрібно поводитися, ніби в нас і надалі - однопартійна система і вседозволеність влади.
Taras, Philadelphia, PA, USA

Преса повинна писати про все і оперативно. В країнах молодої демократії до подібних скандалів доходить часто. Наприклад, півроку тому подібний казус виник довкола чеського прем'єра Гроса. Скандал переріс в політичну кризу і уряд Гроса відійшов від влади, бо прем'єр не зміг пояснити громадськості, де взяв декілька десятків тисяч євро на купівлю будинку. В нинішньому скандалі фігурує автомобіль, куплений в Чеській Республіці. Прикро, коли рядовий українець не може на Батьківщину з Європейського Союзу заїхати на власному автомобілі. Потрібно пройти складну процедуру, яка принижує людську гідність і порушує, на мою думку, право на вільне пересування. Прикро, що нова укаїнська влада в цьому напрямку не зробила донині нічого.
Славік, Прага

А чого ви чекали від Ющенка? Тільки сліпий не бачив штурму ЦВК і побиття її охорони. Тепер "морда" і "ти". До речі, не вперше. Наші "помаранчеві демократи" завжди так поводилися. Цікавіше - хто "замовив" Ющенка? "Українську правду" завжди контролювали "демократи". Здається, бурхлива реакція Ющенка - це обурення діями союзників, а тепер конкурентів (наприклад - Тимошенко?). Вибори - кожен за себе.
vl, Kirovograd

Своїми словами Ющенко показав своє відношення до Демократії та до Народу. Він вже не лідер Нації... А право на приватне життя не порушувалося, бо вулиця - публічне місце (не приватизували ще).
Володимир, Львів

Очевидно, що зачепили дуже болючу для президента тему. Очевидно, що його син незаконно їздить на автомобілі, який належить іноземцю, не сплативши мита. Особисто я не бачу саме в цьому великих проблем. Але проблема у іншому, і не одна, а зокрема: 1. Ющенко говорить про відкритість влади, каже що кожен службовець муситиме відчитатися не тільки за свої доходи, а і за доходи родини, і от маєш... Став на граблі, які сам же й розклав для інших. 2. Як він говорить із журналістом? Так президент говорити не має права. Якщо президент дозволяє собі дійти до прокльонів і обзивань, то який приклад матимуть службовці? 3. Очевидно, що в цій країні не діє закон для сина бога Української демократії - ДАІ його обходить десятою дорогою. 4. Не знаю як на вас, але на мій погляд у сім'ї президента є проблеми морального характеру. Я хочу вірити у пояснення президента, але не бачу жодної духовності у тому, що Андрій дозволяє собі проводити час у таких місцях, де порядна людина не повинна була б з'являтися. Там місце бандюкам, а не духовній особистості.
Володимир, Тернопіль

Це Булгаковщина якась. Мені здалося, що президент зараз скаже: "Цей журналіст оборзєл, віддайте його чеченцям". Здається, що не важливо, хто сидить у цьому кріслі; в Україні спосіб думок стає однаковим; проводячи паралель з ДАІ - якщо не можна реформувати посаду, її треба ліквідувати. З самого початку треба було сказати, що батько подарував сину машину і найняв йому охорону після випадку, що стався під час виборів; не було б ні в кого більше питань. А тепер чим більше вони вигадують історій про походження статків, тим далі дарують нову тему для розслідувань.
Yaroslav, Standford, USA

Так виглядає, що нова українська даміністрація відрізняється від попередньої значно менше, ніж нам би того хотілося. Скандал з міністром Зваричем - нема відповіді; подорожі міністра Червоненка - нема відповіді; тепер ознаки можливої корупції в сім'ї пана Ющенка. Пооведінка ж Ющенка під час прес-конференеції просто жахлива. Побачимо, як буде розвиватися ситуація. Попередні тести на нормальність нова адміністрація провалила (Зварич, Червоненко і так далі).
Ivan Zorych, New Jersey, Ukraine-USA

Коли ми бажаємо жити в вільному світі демократії, то ми не повинні боятися, що деякі сторінки приватного життя лідерів держави чи членів їх сімей будуть під оком вимогливих до життя журналістів - це з одного боку. Тобто, це питання не повинно сприйматись В.Ющенком так насторожено. Адже випадки освітлення світовою пресою приватного життя лідерів різного рівня і різних країн - справа буденна. З другого боку - журналісти можуть виносити такі матеріали лише як факт, не роблячи з цього трагедії народу. Сьогодні ясно видно, що Українське суспільство чітко розшарувалось на багатих і бідних(щоправда, всім достеменно відомо, що багаті тих грошей не заробили, а, бувши при владі, напівзаконно вкрали. Це зробити їм допомогло недосконале внутрішне законодавство. Тому журналістам треба боротись не з наслідками, а з причиною тих наслідків. Треба організовувати, освідчувати, відкривати очі людям на причини недолугості законодавства і обрати у Верховну Раду людей, які здатні поміняти закони так, щоб уникнути можливостей відсочувати державні гроші по кишенях державних керівників. Вважаю цей інцидент в Україні нормальним явищем відповідного рівня ментальних стосунків людей в країнах перехідного періоду, де ламаються стереотипи поглядів, поведінки і ставлення до заробітків та рівнів життя.
Марія, США

Реакція Президента Ющенка на запити журналіста відносно "люксусової" автомашини сина та його поведінки зовсім не виправдана, і Ющенко повинен негайно перепросити журналіста Лещенка, котрого по-вульгарному назвав "мордою" та "кіллером". Поведінка глави держави та інших службовців (які працюють для народу та за його кошти!) є цілком легітимною темою для кожного журналіста та громадянина!
Jaroslav M. Berezowsky, Troy, MI, USA

У демократичній країні як вільна преса має право цікавитися родинами політиків (однак дотримуючись певних границь, не перетворюватись на свого роду "папарацці", що демократичний закон рівно ж не дозволяє), - так і ці родини мають право на приватне життя. Цей випадок не ставить під сумнів, але радше підтверджує свободу преси в Україні.
Клемент, Brussels

Преса - це 4-та влада, якої не хочуть бачити в Україні, прикладом є виступи Президента.
Валерій, Івано-Франківськ

Я дуже розумію президента Ющенка, якому треба давати раду зі своїм сином. Я читав витяги і цілу розшифровку і чув повністю його відповідь. Очевидно, пан Ющенко стурбований поведінкою свого сина. Схоже, він його захищає. Видно, що йому важко підтримувати дисципліну в президентській родині. З іншого боку, в бідній країні, такій як Україна, відомій своєю корупцією, негайно постає питання, звідки гроші у його сина. Це насправді не є приватною справою. Це публічна справа, яка в буквальному сенсі слова відбувається на громадських вулицях України. Аніж вибачатися перед пресою, президент Ющенко та його син мають прояснити цю справу. Це й буде найкращим вибаченням і покладе кінець цій справі.
Bohdan A. Oryshkevich, New York City, USA

В обкраденій Україні молодий Ющенко міг би їхати автом за 1 тисячу євро. Влада тільки перейшла зрук в руки нічого не змінилося і напевно не з...?
Rev.Roman Tarnavsky, MA, USA

Гірко, що я об’їздив пів України під час виборів, не спав ніч після другого туру, готуючись до штурму штабу НУ в м. Котовськ, Одеської обл. Гірко, що я проводив на Майдані кожний день, мало не втративши через це роботу, носив в рукаві бейсбольну біту, готуючись захищати демократію в Україні, та витрачав свої чесно зароблені гроші на підтримку Революції. Ще гірше від того, що я щиро вірив у порядність Віктора Ющенка та щирість його намірів щодо України та її народу. Я думав, що пан Ющенко, дійсно, хоче увійти в історію нашої країни, зробивши її гідною європейською державою. Схоже, я помилявся. Історія з вчорашньою заявою Президента була останньою краплею для того, щоб це усвідомити.
Віталій K., Київ

Підіймати подібні теми треба обов'язково. Інакше ми перетворимося на Росію і будемо мовчки спостерігати, як купка політиканів, прикриваючись красивими фразами про відділення бізнесу від політики, знімає з нас останні штани.
Виктория, Харьков

Якби нова влада відпочатково не робила наголос на тому, що вона не краде, то ця тема не викликала б такого скандалу. Нова українська влада вже просто набридла, бо вважає всіх дурними.
Виктория, Одесса

Преса зобов'язана цікавитися родичами політиків. Особисто я шокований відповідями Ющенка.
Леонид, Днепропетровск

Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження