BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: вівторок, 14 червня 2005 p., 16:32 GMT 19:32 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Запитайте Оксану Забужко
Оксана Забужко
Ваша співрозмовниця - не лише сучасний український літературний класик, а й відверта дотепна людина, готова відповісти на найдоскіпливіші запитання.

Дякуємо за запитання. Ця дискусія завершена.

Гість студії Української служби Бі-Бі-Сі о 22:05 у п'ятницю 17 червня - письменниця і поетеса Оксана Забужко, чиїми творами поповнено антологію поезії ХХ століття. А дехто скаже, що Забужко - насамперед філософ і культуролог, інші згадають слово "феміністка".

Запитайте Оксану Забужко про те, що вас найбільше цікавить, використавши розташований праворуч на цій сторінці електронний бланк. Або надсилайте запитання у вигляді смс на номер 10-4200 для всіх українських мереж. Або запишіть ваше запитання на автовідповідач у Києві - 490-5617. Якщо ви хочете, щоби в ефірі пролунав і ваш голос, надішліть нам телефонний номер, за яким з вами найзручніше зв'язатися.

Розмова буде і про літературу, і про культуру взагалі, і про політику, і про "український секс" у польових дослідженнях Оксани Забужко - тобто про те, про що ви запитаєте.

От які запитання вже надійшли:

Чи може сексуально пасивна людина бути творчою? Чи є в цьому різниця між чоловіками і жінками?
Юрій Волощак, Львів

Чи не вважаєте Ви сільську ментальність, що явно переважає у нашому суспільстві (і найсумніше - в усіх урядах, починаючи з початку минулого століття), головним гальмом в усіх теоретично позитивних починаннях в Україні? Чому влада у нас завжди тупіша за власний народ, незважаючи на постійно діючу тут понад 300 років важку артилерію всілякого роду "шансонів"? Що робити з тотальною примітивізацією? Чому владоможці у нас так полюбляють слово "духовність" і ставлять його в одному ряду з церквами (вуликами, вишиванками, козаками тощо). Чи є хтось у цій країні, хто б пояснив цім "духовникам", що не варто вживати слів, яких ти не розумієш (див. першу фразу)? Чи не побоюєтесь Ви чергового відкату від національної перспективи, зважаючи на нові (старі) реверанси в бік Росії в плані другої держ.мови, захисту російської мови (від кого?) тощо?
Валерій, філолог, Київ

Чи прийде, на Вашу думку, час, коли спілкування українською буде не "моральним вибором свідомих українців", а нормальним само-собою-зрозумілим явищем щоденного життя в Україні? Що кожен з нас може зробити для цього?
Ольга, Лондон, Сполучене Королівство

Чому Україна так і не спромоглася видати на-гора жодного сучасного українського письменника міжнародного рівня? Чому в книгарнях Торонто я не можу читати Забужко за кавою англійською мовою, а зате можу Анну Політковську про Чечню?
Микола, Торонто, Канада

Чи вірите Ви в чисте кохання, яке надихає на поезію і взагалі на життя? Чи можлива зустріч з Вами у Києві на творчих вечоах або у інших форматах?
Геннадій Воловик, Київ

Оксано, що ти думаєш про оранжеву революцію і взагалі, чи не втомився народ від всяких революцій?
Владімір Звіґляніч, США

Беручи до уваги, скільки в Україні розмовляють і пишуть російською, чи Ви вірите, що українці колись навчаться любити і поважати свою мову більше за російську після багатьох років русифікації? Якщо так, то що мають наші люди робити? Чи це справа лише для уряду? Який український письменник і/або поет має найбільше значення для сучасних українців і чому? Беручи до уваги скандальне ставлення українських чоловіків до жінок, що мають зробити українки, щоби змінити ставлення чоловіків? Чи вірите ви, що українські чоловіки можуть змінитися на краще, і якщо так - що їм потрібно зробити? Якщо жінки назагал уявляють французів сексуальними і романтичними, італійців - як найкращих коханців, до якої категорії Ви віднесете українців? Чи є якась надія, що українці обожнюватимуть наших жінок? Бажаю Вам, пані Оксано, дальших успіхів.
Василь Вовчук, Челтенем, Англія

Коли українці стануть більш народжувати, ніж вмирати?
Тарас Левчук, Київ

Яким би мав бути гімн України? Я думаю, щось на зразок "Вічного революціонера", Каганець - "Боже великий...". А Ви як? Хто з українських поетів 20 чи 21 століття мають чи матимуть світове значення, визнання чи славу? Що робимо для їх популяризації?
Юрія Волощак, Львів

Пані Оксано! В 1990 р., прочитавши одну з Ваших поетичних збірок "Диригент Останньої Стрічки", я записала у моєму шоденнику такі слова; "Оксана Забужко крізь голки золоте вушко просилила нитку шовкову й вишиває вишиванку чудову стародавнім узором, мережкою прозорою, біла скатерть вишивається, вічність до Оксани усміхається". В 1998 р. появилися Ваші "Польові Дослідження з українського сексу". Ця Ваша книжка наробила великого шуму біля Вашого літературного таланту. В газеті "День" було написано "Важливіше за цю бомбу тільки атомна". Дослідження атомної енергії довело до Чорнобиля й до загрози знищення життя на Землі. Дослідження другої основної сили, на якій побудоване життя на нашій Матері Землі, а саме сексу сталося дуже модним у сучасній науці й літературі. Чи не доведуть ці дослідження теж до катастрофи нормальних суспільних відносин? Повертайтесь до поезії! Краса й поезія врятують людське життя на нашій Богом сотвореній Землі!
Cтефанія, Торонто, Канада

Якої думки Оксана Забужко про прем'єр-міністра Юлію Тимошенко? Не лише як політика.
Ігор, Луцьк

Чи збираєтеся Ви написати (опублікувати) "Репортаж із 2005 року"? Мені як мешканцю США просто цікаво було б довідатися, що змінилося від 2000 року ;-).
Сергій, Нью-Джерсі, США

Дуже радий нагоді висловити захоплення Вашими творами. Я належу до категорії фанів, які прочитали "Шевченків міф України" перед "Польовими дослідженнями" і з не меншим задоволенням. Але зізнаюся, що найулюбленішою є для мене "Казка про калинову сопілку" (читав разів 5, кожного разу ідентифікуючи себе з іншим персонажем). Чи Ви не плануєте розгорнути цю тему у більшу повість або роман? Я замислююся над долею героїні і намагаюся уявити, яким міг би бути "вихід" з її ситуації (тоді і зараз, бо мало що дійсно змінилося). Єдине, що спадає на думку, це слова Заратустри/Ніцше: "Я не хочу ділити криниць із брудними погоничами верблбюдів". Але така відповідь потребує принаймні освіти. Чи Ви погодитеся, що власне справжня ОСВІТА є найпершою передумовою розвитку фемінізму на Україні, та, власне, і всього громадянського суспільства?
Олексій Ладохін, Ph.D. та д-р біології, Канзас-Сіті, США

Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження