|
Запитайте Оксану Забужко | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ваша співрозмовниця - не лише сучасний український літературний класик, а й відверта дотепна людина, готова відповісти на найдоскіпливіші запитання. Дякуємо за запитання. Ця дискусія завершена. Гість студії Української служби Бі-Бі-Сі о 22:05 у п'ятницю 17 червня - письменниця і поетеса Оксана Забужко, чиїми творами поповнено антологію поезії ХХ століття. А дехто скаже, що Забужко - насамперед філософ і культуролог, інші згадають слово "феміністка". Запитайте Оксану Забужко про те, що вас найбільше цікавить, використавши розташований праворуч на цій сторінці електронний бланк. Або надсилайте запитання у вигляді смс на номер 10-4200 для всіх українських мереж. Або запишіть ваше запитання на автовідповідач у Києві - 490-5617. Якщо ви хочете, щоби в ефірі пролунав і ваш голос, надішліть нам телефонний номер, за яким з вами найзручніше зв'язатися. Розмова буде і про літературу, і про культуру взагалі, і про політику, і про "український секс" у польових дослідженнях Оксани Забужко - тобто про те, про що ви запитаєте. От які запитання вже надійшли: Чи може сексуально пасивна людина бути творчою? Чи є в цьому різниця між чоловіками і жінками? Чи не вважаєте Ви сільську ментальність, що явно переважає у нашому суспільстві (і найсумніше - в усіх урядах, починаючи з початку минулого століття), головним гальмом в усіх теоретично позитивних починаннях в Україні? Чому влада у нас завжди тупіша за власний народ, незважаючи на постійно діючу тут понад 300 років важку артилерію всілякого роду "шансонів"? Що робити з тотальною примітивізацією? Чому владоможці у нас так полюбляють слово "духовність" і ставлять його в одному ряду з церквами (вуликами, вишиванками, козаками тощо). Чи є хтось у цій країні, хто б пояснив цім "духовникам", що не варто вживати слів, яких ти не розумієш (див. першу фразу)? Чи не побоюєтесь Ви чергового відкату від національної перспективи, зважаючи на нові (старі) реверанси в бік Росії в плані другої держ.мови, захисту російської мови (від кого?) тощо? Чи прийде, на Вашу думку, час, коли спілкування українською буде не "моральним вибором свідомих українців", а нормальним само-собою-зрозумілим явищем щоденного життя в Україні? Що кожен з нас може зробити для цього? Чому Україна так і не спромоглася видати на-гора жодного сучасного українського письменника міжнародного рівня? Чому в книгарнях Торонто я не можу читати Забужко за кавою англійською мовою, а зате можу Анну Політковську про Чечню? Чи вірите Ви в чисте кохання, яке надихає на поезію і взагалі на життя? Чи можлива зустріч з Вами у Києві на творчих вечоах або у інших форматах? Оксано, що ти думаєш про оранжеву революцію і взагалі, чи не втомився народ від всяких революцій? Беручи до уваги, скільки в Україні розмовляють і пишуть російською, чи Ви вірите, що українці колись навчаться любити і поважати свою мову більше за російську після багатьох років русифікації? Якщо так, то що мають наші люди робити? Чи це справа лише для уряду? Який український письменник і/або поет має найбільше значення для сучасних українців і чому? Беручи до уваги скандальне ставлення українських чоловіків до жінок, що мають зробити українки, щоби змінити ставлення чоловіків? Чи вірите ви, що українські чоловіки можуть змінитися на краще, і якщо так - що їм потрібно зробити? Якщо жінки назагал уявляють французів сексуальними і романтичними, італійців - як найкращих коханців, до якої категорії Ви віднесете українців? Чи є якась надія, що українці обожнюватимуть наших жінок? Бажаю Вам, пані Оксано, дальших успіхів. Коли українці стануть більш народжувати, ніж вмирати? Яким би мав бути гімн України? Я думаю, щось на зразок "Вічного революціонера", Каганець - "Боже великий...". А Ви як? Хто з українських поетів 20 чи 21 століття мають чи матимуть світове значення, визнання чи славу? Що робимо для їх популяризації? Пані Оксано! В 1990 р., прочитавши одну з Ваших поетичних збірок "Диригент Останньої Стрічки", я записала у моєму шоденнику такі слова; "Оксана Забужко крізь голки золоте вушко просилила нитку шовкову й вишиває вишиванку чудову стародавнім узором, мережкою прозорою, біла скатерть вишивається, вічність до Оксани усміхається". В 1998 р. появилися Ваші "Польові Дослідження з українського сексу". Ця Ваша книжка наробила великого шуму біля Вашого літературного таланту. В газеті "День" було написано "Важливіше за цю бомбу тільки атомна". Дослідження атомної енергії довело до Чорнобиля й до загрози знищення життя на Землі. Дослідження другої основної сили, на якій побудоване життя на нашій Матері Землі, а саме сексу сталося дуже модним у сучасній науці й літературі. Чи не доведуть ці дослідження теж до катастрофи нормальних суспільних відносин? Повертайтесь до поезії! Краса й поезія врятують людське життя на нашій Богом сотвореній Землі! Якої думки Оксана Забужко про прем'єр-міністра Юлію Тимошенко? Не лише як політика. Чи збираєтеся Ви написати (опублікувати) "Репортаж із 2005 року"? Мені як мешканцю США просто цікаво було б довідатися, що змінилося від 2000 року ;-). Дуже радий нагоді висловити захоплення Вашими творами. Я належу до категорії фанів, які прочитали "Шевченків міф України" перед "Польовими дослідженнями" і з не меншим задоволенням. Але зізнаюся, що найулюбленішою є для мене "Казка про калинову сопілку" (читав разів 5, кожного разу ідентифікуючи себе з іншим персонажем). Чи Ви не плануєте розгорнути цю тему у більшу повість або роман? Я замислююся над долею героїні і намагаюся уявити, яким міг би бути "вихід" з її ситуації (тоді і зараз, бо мало що дійсно змінилося). Єдине, що спадає на думку, це слова Заратустри/Ніцше: "Я не хочу ділити криниць із брудними погоничами верблбюдів". Але така відповідь потребує принаймні освіти. Чи Ви погодитеся, що власне справжня ОСВІТА є найпершою передумовою розвитку фемінізму на Україні, та, власне, і всього громадянського суспільства? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||