|
Чи таким вже необхідним є диплом? | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Пригадуєте, як у радянські часи можна було почути від студентів, що вони не так вчасться, як стоять у черзі за дипломом. Наявність цього документу була передумовою для професійного зростання і самоствердження. Чи змінилось сьогодні наше ставлення до вищої освіти? Чи може людина талановита і здібна від природи, але яка в силу тих чи інших обставин не отримала диплому, досягти успіху в кар`єрі? Чи стало легше в Україні реалізовуватись самотужки, без наявності паперів? Що ви думаєте про якість вищої освіти? Думки читачів не відображають позицію Бі-Бі-Сі. Особисто я вважаю, що потрібні знання, але сьогодні, маючи диплом, не завжди можливо знайти належну роботу, якщо ти не маєш певних зв'язків. Хочу заперечити Олені з Києва, яка пише, що:"досягти успіху чи "зробити кар'єру" в Україні можна тільки за допомогою підтримки." З контексту випливає - "тільки за допомогою підтримки і навіть родинних зв"язків". Я так не вважаю. І поясню чому. Тим, хто виходить на ринок праці в Україні зараз - безумовно, необхідна вища освіта. Така моя думка. І окрема, дотична тема - яка освіта має бути в журналіста. Зокрема - я журналіст, 8 років вже працюю в мас медіа, але чесно - не маю закінченої вищої освіти, а навчалася на українського філолога - просто почала багато працювати. Але протягом усього часу вдосконалюю і поглиблюю свої знання найрізноманітнішим чином - сама, в школах і на курсах, під час тренінгів або відвідуючи лекції. Я знайшла і першу і решта робіт сама - ніколи не було впливових друзів. Щоправда тепер є -) І ще один приклад. Один мій друг, однолітка теж не має закінченої вищої освіти - навчався в чотирьох різних вищих школах...Теж почав багато працювати. Скажім! о так в галузі...управлінських технологій/практичної співпраці з закордонними інвесторами - потенційними власниками мереж багатофункціональних гіпермаркетів. Так от, нині він навіть сам часто викладає - читає лекції і проводить тренінги. Стаж також, як в мене 7-8-9 років. І він зробив себе сам -) Наприкінці зазначу, ми з другом тепер кияни, а вищу освіту починали отримувати на малій батьківщині -на півдні України. Тож - борітеся, поборете. Розум дається людині від бога або природи (в залежності від того, хто в що вірить), а освіта дає знання і вже від здібностей конкретної особи залежить, як вона зможе примінити їх на практиці (якщо вона вчилась, а не стояла в черзі за дипломом). А диплом можна отримати екстерном, займаючись самоосвітою ( навіть Ленін отримав юридичну освіту екстерном). Я вважаю, що диплом про вищу освіту дуже потрібен. Проблемою може стати лише невідповідність знань отриманому диплому. Звичайно, є фахівці, які і без диполому можеть прокласти собі шлях просто своїми знаннями. але всеж університет дає необхідну базу, без якої дуже важко влаштуватися на роботу та надалі отримати підвищення, зробити карєру, реалізувати себе. Можна обійтися без дипломів. Цілком достатньо було б довідки про закінчення курсу отримання знань в тому чи іншому навчальному закладі. А роботодавцю тоді необхідно провести співбесіду при прийомі на роботу та, як передбачено нинішнім законодавством, взяти людину працівником на випробувальний термін, протягом якого претендент на посаду має довести свою перевагу над іншими. І не треба ніяких "маз". Зараз, нажаль, таку систему прийому працівників на роботу можна спостерігати хіба що в приватних підприємців. Я маю величезну надію, що, коли закінчу через 3 роки університет, щось подібне буде і в державних установах. Я особисто здобуваю другу вищу освіту і вважаю, що самотужки реалізувати себе в нашій країні можливо тільки по великому "блату". Зварич тому приклад, до речі, не найгірший. Коли я навчався в університеті, то викладачі говорили, що ті знання, які ми отримаємо під час навчання, нам мало стануть у пригоді. Наука рухається вперед, а академічна освіта не встигає... А от що корисного вони нам дають, так це вміння працювати з літературою, вміння поповнювати знання... Звичайно, певні базові знання треба мати, а потім все життя вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Маю багаторічний досвід керівництва великими виробничими колективами. Моє бачення проблеми: 1.Отримання як мінімум однієї вищої освіти і диплому, звичайно, не є запорукою професіоналізму, але необхідне. Причому, чим далі ми віддаляємося від "менеджерів у спортивних костюмах" початку 1990-х, тим більше потрібні добре освічені спеціалісти. 2. Окремі приклади з видатними недипломованими унікумами - то тільки винятки. 3. Людина, що не має системних знань, а їх отримують переважно у вищих навчальних закладах, дуже швидко досягає свого рівня некомпетентності. 4. "Практики" іноді зустрічаються надзвичайно ерудовані. Але на посадах вище начальника цеху вони дуже швидко програють суперництво спеціалістам з вищою освітою. 5. Проблема Зварича не стільки у відсутності диплому, а у його особистій нечесності. 6. Докторсько-професорські фантазії Зварича шкодять новій владі і не сприяють підвищенню статусу міністерства юстиції. Якби ви знали, що творять чиновники цього міністерства, особливо в регіонах. А хто відродить справедливість у одноіменному міністерстві - "проФФесор-2"? Повна пiдтримка пана Зварича паном Ющенком являє собою ні що iнше, як декларацiю Помаранчевого Kлану на проведення тепер уже традицiйноi для Украiни полiтики у вiдношеннi до освiти. Згiдно з цiєю полiтикою, наявнiсть освiчених людей в Украiнi являє собою потенцiйну загрозу стабiльності клановоi форми управлiння. Таким чином, може, воно й краще, що Зварич не має освiти. Зате, як мiнiстр, повнiстю залежний вiд Помаранчевого Батька, пан Зварич буде реформувати юстицiю в Украiнi в напрямку, найбiльш зручному керiвництву в досягненнi революцiйноi мети - найскорiшого вступу до клубу нових украiнських мiльярдерiв. Кухарки при владі вже були :-) Диплом не важливий, головне - знання і що людина вміє. Наша освіта не така вже й погана. Порівнюю з освітою у Німеччині. Єдине - а що з дипломо потім робити? Це лише доповнення до власних здібностей... Освіта Джона Майджора - незакінчена середня школа - не завадила йому стати прем'єр-міністром Великобританії, бо він ніколи не приховував, що покинув школу у 16 років, що його не взяли на роботу кондуктором автобусів через слабкі знання арифметики, що він, разом із братом, деякий час заробляв собі на життя кустарним виготовленням гномів. Протягом багатьох років, як член партії консерваторів, він зробив блискучу кар'єру у політиці отримавши самоосвіту за допомогою життєвого досвіду. Цим він завоював повагу та довіру виборців, що привели його на пост прем'єр-міністра. Самоповага та впевненість у собі та своїх знаннях не потребували підкріплення брехнею про вищу освіту, бо цього б йому Британці не пробачили. Джон Майджор - не єдиний приклад успішного діяча без вищої освіди: у Великобританії часто можна прочитати в автобіографіях провідних бізнесменів та політиків про те, що вони відвідували лекціїї у вищих учбових закладах, але не складали іспитів на отримання диплому. Вважаю, що вища освіта потрібна далеко не завжди. Є такі професії, де диплом навіть шкодить, приміром - журналістика, мистецтво, філософія. Але як можна бути юристом, медиком чи економістом, не знаючи елементарних теоретичних засад своєї професії?! Прийдеш у поліклініку з хворою рукою, а тобі ногу відріжуть? Так тепер діє новий уряд? Але мене ображає інше. Віктор Ющенко на майдані обіцяв нам, що у нас працюватимуть професіонали. А вони, з'ясовується, самоуки. Прикро. Знав дуже багатьох талановитих людей без освіти, і питання, звісно, не в дипломі. Але спробуйте хтось із тих, хто виправдовує Зварича, приїхати до США або іншої країни "золотого мільярду" і стати депутатом парламенту і міністром юстиції. А слабо? А це ще раз підтверджує думку, що ми і в Африці хлопці. На мою думку, не гріх згадати прислів'я: "Не місце прикрашає людину, а людина місце". Я особисто диплом Дніпропетровського державного університету за спеціальністю, пов'язаною з ракетобудуванням, отримав у зрілому віці, працюючи до того усе життя у галузі автоматизації виробництва. Самоосвічувався і вважався гарним фахівцем. Але настала мить, коли я відчув, що диплом необхідний для продовження, якщо можна так сказати, службової діяльності на новому рівні. Та й система була така, що в багатьох випадках просто зачинялися двері для дальшого зростання. Але я вдячний своєму факультету за те, що я там набув. Тому я хотів сказати от що: найголовніше - хотіти і вміти навчатися, не зважаючи на вік. А в цьому випадку - це справа сумління. Оскльки це великий політик, то кожна риска в його біографії має величесзне значення. У цьому випадку це елемент чесності і сумління. Я б такій людині не довіряв. Особисто я на його місці подав би у відставку, бо в цьому випадку він ставить у незручне становище президента і всю його команду. В інших країнах у відставку подають і за набагато менших "гріхів". Я вважаю: щоб створити адекватну картину, коментатори повинні писати, чи вони мають диплом, чи ні. Багато людей "поливають" дипломи тому, що вони їх просто не мають... Я підозрюю, що більшість людей, що критикують дипломаи, їх не мають... Диплом про вищу освіту свідчить про те, що людина прагнула до чогось вищого, а ще - що вона опанувала стандартним об’ємом знань і здібна опанувати інформацією якогось визначеного рівня. Це не означає, що людина, яка не має вищої освіти, не може пройти той самий шлях, чи досягнути успіху особисто без стороньої освітньої допомоги. Раніше ця думка була сформульована як закон співіснування та взаємопроникнення протилежностей. Ніяка оцінка, яка існує у суспільстві, не є ідеальною, наприклад навіть закони, за якими живуть суспільства, змінюються парламентарями постійно по усьому світу. Але всі ці оцінки захищаються державами та суспільствами. Так, Диплом потрібний обов'язково, саме цей документ підтверджує стандарт вашого успішного навчання. Відсутність Диплому у чиновника такого високого рангу - не привід звинувачувати якість навчання в наших інститутах. Тут у полеміці згадували Корольова С.П., навряд він досягнув усього без навчання в КПІ, чудового вузу України. Нині доступне навчання у різних вузах світу, у тому числі - і за дистанційною технологією. Я знаю багатьох дорослих людей, які, прагнучи знань, підвищують свою кваліфікацію у Відкритому університеті Великобританії. І посилатися на гоніння на міністра тут не до речі, бо просто необхідного професійного Диплому у нього немає. Всім, хто на цьому форумі дружно гризе Зварича: а скажіть-но мені - яка "вища" освіта була у Вінстона Черчілля? І що там за шум був учинився свого часу з освітою Йошки Фішера (міністра закордонних справ Німеччини, якщо хто не знає)? А ще, щодо співвідношення диплому і кар'єри - подивіться статистику: якщо не помиляюся - переважна більшість найбагатших бізнесменів, і навіть дехто з відомих фінансистів (а отже, й найуспішніших кар'єристів у своїх сферах роботи) вищої освіти не мають, та й з середньою в них "проблеми". (Якщо бажаєте конкретних прізвищ - не лінуйтеся, лізьте у Google - адже навчання корисне завжди). Отже, для політика (а міністр - це політик, а не експерт), ОРГАНІЗАТОРА РУХУ ПЕВНОГО ФАХОВОГО ПРОЦЕСУ У ПОТРІБНОМУ ПОЛІТИЧНОМУ НАПРЯМКУ, фахова освіта, як на мене - не головне. А головним тут є чітке бачення мети і вміння добирати засоби (у тому числі й команду з дипломованих фахівців) для її досягнення. І ще - з власного досвіду: знаю особисто декого з тих, хто тичуть на Україні свої дипломи нам у обличчя, як свідоцтво свого розуму й права сидіти у парламенті й уряді та нами, грішними, керувати. Те, що ці люди розумні - не сперечаюся: так спритно обікрасти власну країну й при цьому залишитися у білих шатах й пошити всіх у дурні... Але в нашому випадку головне не в цьому, а в тому, що, по-перше, ДИСЕРТАЦІЇ багатьох таких кандидатів наук не містять нічого нового й цінного (є й такі, що починаються й завершуються словами на кшталт "Як визначив у своїх працях великий Ленін" - і так уся дисертація). А є й такі, що купили свої "кандидатські", як і звичайні дипломи, за гроші. (Отже, ситуація в нас майже біблійна: не кидайте каміння, бо й самі небезгрішні - та, на жаль, немає месії, який би це сказав...). А так, взагалі, все правильно - вища освіта потрібна, і в мене вона також є. Шкода - нині в Україні система отримання якісної вищої освіти (і середньої професійної теж) за останні роки, під дуду до наближення до західних стандартів і за домомогою деяких закордонних "радників", майже зруйнована. Через це в нас на 30% менше дипломованих фахівців на 1000 населення, ніж у розвинених країнах. Натомість зростає кількість людей, що або купила диплом, або тупо відбула платний заочний курс (і найчастіше -"юридичних наук"!) у позаштатному "комерційному" ВУЗі, і тепер намагається конвертувати свій диплом у тепленьке місце десь у владних структурах (бо у комерційних подібні "специ" не потрібні). Такі, до речі, найголосніше гарчать на Зварича й на всіх інших "бездипломників" та "непрофесіоналів". Нажаль, я не можу конкретно сказати, чи змінилося ставлення українців до вищої освіти за певний проміжок часу. Але, порівнюючи прагнення німецької та української молоді здобути вищу освіту, я дійшла висновку, що українці вважають вищу освіту невідмінним моментом у досягненні успіху в кар'єрі. Тому і намагаються попри все (!) здобути диплом. Звичайно, це не порівняти з "фанатичним" бажанням, наприклад, корейців та китайців отримати диплом. Але ні для кого не залишився невідомим той факт, що не завжди найбільших успіхів домагаються ті, хто має диплом або навіть і два, а й ті, хто навіть ледве закінчив школу. Тому слід зазначити, що диплом, все ж таки, не є гарантом успіху у кар'єрі. Але коли людина отримує відповідальну посаду, наприклад - міністр юстиції, то слід від неї очікувати, що вона дуже компетентна в сфері своєї діяльності, в даному прикладі - має як мінімум юридичну освіту, хоча б здобуту заочно. Моя думка щодо якості української освіти така: технічні спеціальності тримаються на високому рівні, а гуманітарні, особливо соціальні науки, перебувають, я б сказала, в критичному стані. Звичайно, потрібне більше фінансування освіти України (нова техніка, бібліотеки, постійне підвищення кваліфікації викладачів: в першу чергу участь у міжнародних семінарах, міжнародний обмін студентів тощо). Важливим моментом тут також є демократизація освіти і поступовий відхід від шкільної форми викладання у вузах. Зараз (починаючи з років виникнення приватних учбових закладів), за моїми спостереженнями, нівелювання самого поняття вищої освіти призвело до появи формулювання питання у вашій прграмі у такому спотвореному вигляді: "Чи таким вже необхідним є диплом?" Диплом у радянскі часи купувався дорожче, ніж сьогодні. Але теж купувався. Сенс не в тім, чи є диплом, чи ні. Тим більш диплом з економіки, екології, політології чи з якоїсь іншої болтології. Якщо цей "фахівець" не має знань про сили, які діють у нашому світі (маються на увазі реальні фізичні сили, а не вигадані позитивні та негативні енергії, якими оперують шарлатани), треба цих... я не встигну ніколи написати все! Сьогодні є дуже поширеними і численними варіанти отримати залік, екзамен або диплом. Диплом як "корочка" не є показником, що людина, яка його має, є фахівцем в достатній мірі. Нещодавно закінчивши Університет, я переконаний що лише одиниці, які закінчили його, є фахівцями в тій мірі, в якій передбачалось. Частина випускників будуть навчатись далі самостійно через брак деяких знань, які необхідні їм для роботи. Приблизно 50% будуть працювати не за фахом, переважно через те, що вони не збирались працювати за фахом і вони не зможуть просто це робити. Після 5,5 років навчання у мене склалось враження, що система освіти потребує переоцінки і часткового реформування передусім учбових програм. Богато предметів мені доведеться вивчати додатково через те, що знання давались досить поверхнево. Так би мовити, про все, але ні про що конкретно. Сьогодні вища освіта в Україні реально відірвана від буденної реальності. Вона не дає змогу молодій людині проявити засвоєні теоретичні знання, отримані в ВУЗі, на практиці. Наприклад, як може маркетолог-випускник застосувати теорії, побудовані на практиці сегментації ринку в західних країнах, стосовно української тучі? Це неможливо, адже менталітет Української Нації інший від закордонного. І вивчати сегмент базару – це те ж саме, що лазити по брудних кишенях бомжів і шукати там якогось плану сподівань того бомжа. Забувши при цьому, що його бажання залежать від стихійних прибутків. Зварич молодець. Добре він провів усіх тих, хто називає себе справжніми знавцями державного управління. Зварич – самородок життя, який, не зважаючи на різні перепони в своєму житті, багато чого навчився і отримав знання кращі, ніж дають в інститутах. Він зміг ввести в оману, і більше – маніпулював довгий час свідомістю свого оточення... Для мене краще такі професори як Зварич, які своїми намаганнями будуть ввозити в Україну кошти, ніж такі тюремні професори як Янукович, які наші українські гроші будуть вивозити. Освіта з дипломом чи без перевіряється практикою. Відповідно всі державні службовці повинні проходити атестацію і перевірку фахових знань. Міністр Зварич ... ще в 1990-91 роках, приїздивши в Україну, представлявся директором Української центральної інформаційної служби. Хоча на той час він просто був рядовим працівником англомовного відділу УЦІС. Перш ніж лаяти нашу систему освіти, може б треба було почекати, щоб в самих студентів змінилося ставлення до цієї ж освіти? Бо з тих тисяч, що відвідують університет, тільки одиниці дійсно хочуть чогось навчитися, а всі інші просто відвідують цей заклад. Не забуваймо, що університет - це місце, де вчать, перш за все, "як вчитися". Якщо студент здолав це, то пізніше не буде ніяких проблем, бо за необхідності можна буде за 1-2 місяці довчити те, що потрібно на практиці. Працюю зараз в університеті в Німеччині. Так от, наша освіта нічим не відрізняється. Основна відмінність - тут студенти дійсно хочуть чогось навчитися, і це одразу впадає в око. В Україні дуже важко знайти роботу навіть з кількома червоними дипломами і досвідом роботи! Але, якщо серед знайомих чи родичів є впливова людина, можна навіть не маючи вищої освіти, знань, досвіду тощо, займати дуже престижну посаду. Отже, досягти успіху чи "зробити кар'єру" в Україні можна тільки за допомогою підтримки. Згадайте, що у Генрі Форда було всього 3 класи освіти! Хай працюють ті, хто добре це робить! Феодальна (командно-адмiнистративна) система, наявна в економiцi та полiтицi Украiни, не стимулює молоде поколiння до цiлеспрямованого процесу освiти. Можливiсть влаштуватися на роботу за обраною спецiальнiстю пiсля закiнчення вузу залежить вiд родового становища батькiв чи близьких родичив молодоi людини. Бiльш того, наявна в Україні система не потребує навiть спецiалiстів, які дiстали вищу освiту на Заході, в тому числi i в США. Так, під час свого недавнього вiзиту до Сполучених Штатiв, президент Ющенко кинув заклик до украiнскоi молодi, яка проходить навчання в вузах США, повернутися на Батькiвщину пiсля отримання дипломiв щоб, наприклад, одержати роботу в канцелярii Президентa. Якщо ж ви спробуєте дiстати деяку iнформацию про можливiсть такого працевлаштування на президентському веб-сайтi, то така iнформация там просто не iснує. Телефонний дзвiнок в президентську канцелярiю може і зовсім зруйнувати ваш ентузіазм, бо Ви їм зi своєю американською освiтою зовсiм не потрiбни, бо, не дай господь, ще почнете пiддавати сумнiву наявність дипломiв про вищу освiту в міністрa юстицii. Пан Зварич повинен допомогти пані Тимошенко очистити українське міністерство юстиції і розв'язати інші проблеми з багатьма корупціонерами в Україні. Людей з дипломами дуже багато, навіть і не з одним... А чи багато тих, хто може дійсно працювати міністром, та ще й гідно? Що, зрештою, важливіше - мізки та досвід чи папірець? Не потрібен. Що з того, що були куплені дипломи тими, хто мав гроші? Яка користь з тих спеціалістів? При згадці про диплом спадають на пам’ять слова художника Пояркова про «очленосоюзившихся» колег зі Спілки художників. Якщо диплом слугує за фетиш та самозаспокоєння (що часто буває) то гріш йому ціна. Перш за все про саме визначення "вищої освіти". Яка ж вона вища, коли випускники гуманітарних факультетів пишуть з помилками? Відтак, говорити можна лише про ПРОФЕСІЙНУ освіту. Крім того, людину можна вважати професійно освіченою не раніше, ніж вона пропрацює після навчання не менше двох років за фахом - тільки тоді слід видавати їй диплом або ж свідоцство про здобуття якоїсь професії. І все. Ніякої вищої чи нижчої освіти. Просто людина має професію. А чого та людина варта - покаже життя. Який інститут закінчував Рембрандт? Рубенс? Леонардо да Вінчі? Щось я не можу пригадати. Вища освіта в Україні завжди цінувалась. Сказати, що вчитись не потрібно може лише лінива людина. Знання виводять людину з темряви і обмеженості, розширюють її кругозір, дозволяють побачити світ по-іншому. Українська освіта переживає важку кризу. Це є підставою покращення рівня вітчизняної освіти, а не відмови від неї. Якщо студент стоятиме в черзі за дипломом, а не вчитиметься, то ми і надалі матимемо лікарів, під скальпелем яких вмирають люди, вчителів, які роблять більше граматичних помилок, ніж написаних ними слів, інженерів, які збудують нам ще один Чорнобиль... Питання поставлене невірно. Дипломів (і категорій освіти) багато. Для високої посади - само собою - диплом, що визнається. Все. Для чого дискусії? P.S. Вища освіта у Канаді - це великі гроші, які б ніхто не платив, якщо б не було варто. Професора "по переписці" Януковича я не коментую. Зваричу треба йти у відставку. А освіта потрібна не лише для набуття професіоналізму, а для розширення світогляду, "окультурення". Звичайно, є приклади, коли людина з освітою техніка і практичним досвідом задовільно виконує функції інженера. Але, на мій погляд, це свідчить тільки про те, що функціїї спеціаліста (інженера) часто дуже звужені. І вимоги до фахівця занижені. Людина з вищою освітою має навички роботи з літературою, тому вона може самотужки за необхідності опанувати іншу спеціальність, стати винахідником, новатором у "несвоїй" галузі. Не змінилось нічого. В деякому відношенні стало навіть гірше. Наша освіта зараз у дуже занедбаному стані. Більшість наших дипломів не визнаються в світі, а більшість предметів, які викладаються у вузах, взагалі ніколи не знадобляться випускнику у практичній роботі. При працевлаштуванні досить часто про диплом навіть не запитують, а цікавляться тим, що претендент на роботу знає і вміє (особливо в приватних фірмах). Я вважаю, вища освіта потрібна тим людям які дійсно хочуть вчитися, а так просто - чи то за гроші, чи то через знайомства, - то це без толку. В Україні має бути прозора система прийому в ВУЗи. Тоді всі, хто має бажання і вміння, будуть вчитися. І я переконаний, що з них будуть справжні спеціалісти, а не як зараз - диплом є, а знань нема. Перш за все про саме визначення "вищої освіти". Яка ж вона вища, коли випускники гуманітарних факультетів пишуть з помилками? Відтак, говорити можна лише про ПРОФЕСІЙНУ освіту. Крім того, людину можна вважати професійно освіченою не раніше, ніж вона пропрацює після навчання не менше двох років за фахом - тільки тоді слід видавати їй диплом або ж свідоцство про здобуття якоїсь професії. І все. Ніякої вищої чи нижчої освіти. Просто людина має професію. А чого та людина варта - покаже життя. Який інститут закінчував Рембрандт? Рубенс? Леонардо да Вінчі? Щось я не можу пригадати. Для державного службовця такого рівня, як пан Роман Зварич вища освіта обов'язково потрібна, особливо спеціальна, у даному випадку - юридична. І не важливо де він її здобув - у США чи в Европі, чи в колишньому СРСР (бажано, щоб це були вищі навчальні заклади дальнього зарубіжжя). Викладати без відповідної освіти можна і кафель у виходку (туалеті). Найбільше обурює обман громадкості щодо вищої освіти. Я розумію, що панові міністру хочеться мати вищу юридичну освіту, але не потрібно бажане видавати за дійсне, тому пан міністр повинен попросити пробачення за обман у громадкості, а не шукати різноманітні довідки про свої прослухані курси в своє виправдання. Бажаю панові Роману Зваричу мужності для виконання своєї місії. Вища освіта бажана для будь якої талановитої та здібної людини, бо по перше - вона складає в систему та доповнює можливо яскраві але часткові знання та опит, по друге - за роки студентства намагається навчити говорити правду. Можемо сперечатися про перевати освіти, але є професії, що вимагають професійної освіти і відповідного засвідчення - будь-де в цивілізованому світі. Не можна, наприклад, виконувати хірургічну операцію або проектувати комерційну споруду без відповідної освіти і професійної підготовки, які можна перевірити. Я вважаю, що правнича практика - поміж цих професій. І нікого не можна звільняти від цих вимог, особливо - Романа Зварича, українського міністра освіти, який не має юридичної - і взагалі майже ніякої - освіти. Одна справа - вивчення філософії і позаштатне вчителювання, а бути юристом - інша. Чи, може, для посади міністра юстиції юридичний ступінь не є вимогою? Якщо це так, тоді потрібно так прилюдно заявити. І тоді жодному юристу не буде прикро, а кожний самопроголошений професор зі "ступенем" з Мангаттанського коледжу зможе стати міністром юстиції. Яка ганьба для нового українського уряду! Диплом необхідний, але правда і чесність необхідні для членів уряду. Коли доведено, що говорять неправду, - у відставку. Прогрес рухають не дипломовані спеціалісти, а генії, що мають іскру від бога. Чи знаєте, що Енштейна у школі вчитель фізики вважав розумово відсталим? А хто був той фізик в порівнянні із ним! Чи погляньте, скільки зараз різноманітних інститутів, що масово клепають, скажімо, інженерів авіабудування, а ні один із них не може побудувати літака чи бодай зробити значний прорив у галузі, усе зупинилося коли в гру вступили великі брократичні організації, в той час коли ще 100 років тому силами ентузіастів-самородків постала ціла наука, котра сама навчилася будувати літаки й запустила людину у космос. Чи зміг би сьогодні, скажімо, Корольов зробити те, що він зробив 60 років тому? Він у 17 років склав першого літального апарата! Сумно констатувати, що його талант був визнаний лише коли над державою нависла смертельна небезпека програти другу світову й вона почала шукати самородків й давати їм зелене світло, бо він сам би не протовкнувся б через стіну обвішаних орденами академіків-дубів, які спали й бачили, як би зарити молоді таланти в землю. Інститут не може вдихнути в людину тягу творити, він лише може зробити людину гвинтиком системи, яка міцно прикує політ творчості до землі, замінивши ентузіазм страхом бути відчуженим від корита. Я програміст і закінчив "інститут" лише для того, щоб отримати диплом, бо без диплома важко знайти роботу, хоча може й тут я помиляюся. Це огидно, це низько, мені соромно за систему, в якій я живу, й за те, що мені довелося досить довго іти у неї на поводу. Мені огидно було ходити до інституту й здавати предмети викладачам, які мають дуже приблизне уявлення про предмет, який вони викладають; а були й інші предмети – які нам давали просто для того, аби хоч щось викладати, різноманітні дисципліни, котрі завідомо не потрібні програмістам. Останню групу предметів я принципово не вчив. Слава богу, що життя не позбавлене здорового глузду й мене визнали за кордоном, я працював у Німеччині, Франції, й тепер працюю у США, на приватні фірми. Почав працювати у 18 років, через інтернет, і скажу вам – ні каплі з того, що вчив у інституті, мені не знадобилося, а з тих крихт, що знадобилося, і так довелося вчити заново, не так і важко коли є практична мета. А тепер я дивлюся на моїх одногрупників по закінчення інституту – працюють на державних роботах, або й взагалі не за профілем, плачуть про вічну нестачу грошей, це ж соромно!!! Мені боляче, коли я бачу людей, які закінчили інститути й хвалять нашу систему освіти, це хвороба, людей привчили думати, що добре усе те, що у них пхають, така собі раса роботів-споживачів. Люди, не заривайте свій талант у землю! Творіть! Не створюйте собі рамок! На те вам бог і дав іскру творчості, не віддавайте її в руки бюрократичної машини! Бог є, і якщо ви повірите в нього, він допоможе вам літати на крилах вашої творчості вище будь-яких хмар і барєрів! Тож літайте! Ні, не змінилось! Для розвитку вдалої кар'єри треба отримати якісну освіту. Поки що в Україні ставлення до вищої освіти за інерцією залишається таким, яким було раніше. Передусім це зумовлено недосконалістю законодавства, що зобов'язує службовця мати таку освіту. Проте, як показує практика, далеко не завжди людина з дипломом є високоосвіченою. Це є наслідком системи хабарництва у ВУЗах, яка подекуди присутня й зараз. Як студент, можу з впевненістю сказати: коли перш за все будуть цінувати знання і ділові якості людини, диплом не буде відігравати таку важливу роль. Обов'язково потрібно мати диплом про вищу освіту. Ми вже багато набачилися різних людей, які, прийшовши до влади, по-всякому думали як би так вкрасти те чи інше ввірене їм державне майно. І крали. Тепер лише простий збір та аналіз анкет посадовців покаже, що ті, хто не мали такої вищої освіти, займалися, власне, не тим, чим мали б насправді займатися. І вищий відсоток таких “злодіїв”, я переконаний, будуть мати неосвічені люди. Я розумію, що не до всіх потрібно прикладати таку планку, але потрібно дуже ретельно підходити до призначення осіб без освіти на високі посади. Наприклад, глянути, що реального дана особа зробила за цей період, відкинувши всі її пустослівні декларації в минулому. Практика показує, що наявність диплому слугує лише засобом відсіювання певної кількості людей на певні посади. Багато хто домігся дуже багато чого для себе і для свого народу, не маючи диплому. Диплом, особливо про вищу освіту, має велике значення у наукових справах. Справа не в тому, кому потібен цей скандал і хто ініціатор, а в тому як п.Зварич відреагував на закид (який, до речі, міг прозвучати з вуст будь-кого - у нас же демократичне суспільство, чи не так? :) Що сталося, те сталося - немає у пана міністра вищої освіти. Але від державного посадовця найвищого рівня (та ще й "помаранчевого" розливу), природньо було б чекати конструктивних дій, а не послідовної безсоромної брехні аж до моменту повного (і такого ж послідовного) викриття. І головне, все це на публіку. "Все є" --> "є, але не все" --> "нічого на разі немає, але БУЛО" --> "таки справді, НІЧОГО НЕМАЄ". Куди це годиться? Вважалося - людина "ново-революційного" типу, провідний державний діяч, а тут така публічна демонстрація аморальності і безпринципності. Сором, сором, сором. Сергій, Лондон Вважаю, що вища освіта на сьогоднішній день є обов’язковою для будь-якої людини, яка прагнє досягти успіху в житті. Вища освіта, на мій погляд, є не лише інструментом для заробленя грошей, але й джерелом для самовдосконалення. Якщо когось сильно хвилює освіта того чи іншого посадовця, хай згадає міністрів минулої влади. Тільки тепер є одна суттєва різниця: ми можемо вільно висловлюватись з цього приводу і вимагати від влади (в даному випадку – від Зварича) відповідальності. Взагалі, вся ця історія зініційована ображеною "Порою", вірніш - тими, хто за нею стоїть: мовляв, не зареєстрував нас - будемо тебе, такого нєхарошєго, валити. Ось у кого потрібно про чесність запитувати в першу чергу - прискіпуються до кожної дрібниці, а самі мають колоду в оці. Все це звичайний пі-ар. "Ти звернув увагу на наші недоліки - ми тебе тоді повністю дискредетуємо і дії твої нічого не важитимуть..." Може, я й не зовсім правий, але ж комусь цей скандал потрібен. |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||