BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: понеділок, 02 травня 2005 p., 18:43 GMT 21:43 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Як змусити гроші працювати на вас?
Гроші
За словами деяких банкірів, внаслідок різкої ревальвації гривні вкладники українських банків, які тримають заощадження в доларах США, втратили понад мільярд гривень.

Проте хтось втратив, а хтось - знайшов, і з однією з таких людей розмовляла Ольга Бетко.

Віце-президент банку "Каліон-Україна" Євгенія Чемерис каже, що півроку тому перерахувала свої заощадження з доларів в гривні, і тому від ревальвації зовсім не потерпіла. Але чому вона так вчинила? Євгенія Чемерис каже, що очікувала зростання курсу гривні, коли багато хто за традицією вважав надійнішим долар. Чому вона вважала інакше? Вона каже, що мала ту саму інформацію, що й усі інші, - тільки не всі приділяли їй достатньо уваги. Джерела тієї інформації, можливо, не такі захоплюючі як романи Дена Брауна, - це, зокрема, державний бюджет! - але український банкір радить ними цікавитися, бо вони можуть мати не теоретичне, а цілком практичне значення для вашого гаманця.

Запрошуємо до розмови на широку тему - як змусити ваші гроші працювати на вас, а не проти вас. Чи думали ви про інвестиції у нерухомість чи купівлю акцій? Чи приваблює вас приватний бізнес? Якщо ні - то чому? Про що саме ви хотіли б поговорити в наших майбутніх програмах на фінансові теми? Які питання маєте до експертів?

Про інвестиції, про акції думає багато людей, і я також не виняток. Я мрію про приватний бізнес, але мені тільки 16 років і я ще в 11 класі. Я хотів би більше знати про приватний бізнес, знати переваги і недоліки.
Юра Чабан, Дрогобич

Свої гроші я тримаю за кордоном у валюті. Хоч і під низькими процентами. З причини що ці гроші зароблені не на Україні, і на Україну ввезти ці гроші означало б втратити можливість розпоряжатися своїми грошима - згідно закону України, гроші можна лише ввозити в Україну, але не вивозити (зокрема, банківський перерахунок грошей за кордон обмежений сумою 300 доларів на місяць, а з собою можна вести не більше тисячі). Дивно лише, що про це ніхто ніколи не говорить, а це ж саме справжнє рабство - держава вважає гроші, зароблені громадянами, її власністю. Ба більше того, вона навіть забороняє громадянам відкривати рахунки за кордоном. Мені відомі випадки, коли люди, маючи гроші, не могли поїхати за кордон на навчання (візу не дадуть, поки не оплатиш навчання, а навчання не оплатиш, бо воно коштує дорожче 300 доларів). Що б там не говорили про нову владу, але факт - ціни ростуть, економіка вкрай нестабільна, тільки на недавньому стрибку гривні я втратив 12000 гривень. І доки держава буде так грабувати людей, які справді щось роблять й приносять реальну валюту до країни, вона цієї валюти не побачить, принаймні від мене. От коли я побачу ліберальну й стабільну економіку, я замислюся, чи варто повернутися на Україну. А гарні слова по телевізору - то пусте. Я бачу на свої очі щось протилежне - закривають кордони, піднімають мита, зокрема - новий тариф на розмитнення автомобіля, прийнятий у березні, це просто жах якийсь, навіть Янукович так не знущався. Хочу наголосити - для мене немає поділів на кордони, коли йдется про гроші, важко зароблені протягом багатьох років, коли доводилося їхати за півсвіту, а Україна не тільки не допомагала, а всіляко ЗАВАЖАЛА, видирала останню копійку, ставила всіляки палиці у колеса, доводилося вчити нові мови, працювати до півночі. Ці гроші не належать Україні. Думаю, Бог правилдьно робить, послабивши Україну як державу - такий монстр не заслуговує на повагу й на успіх. І мої гроші будуть там, де я зможу вільно ними розпоряджатися, а не у цій деспотичній зоні, що гордо зветься Україною.
Володимир, Україна

Гроші повинні бути стабільними, а не стрибати догори чи вниз, це однаково погано, бо зникає довіра - якщо можна вгору, чому не можна навпаки.
Радомир, Донецьк

Я особисто вважаю, що за той час ,поки люди говорять про проблему зміцнення гривні, вони можуть заробити те ж само, або навіть більше. Треба працювати, вкладати гроші в активи, і тоді такі незначні коливання не будуть такими болісними.
Дмитро Бондар, Україна

Зберігати гроші в валюті - вираження прямої і обґрунтованої недовіри своїй державі. Хтозна, що спаде завтра на думку владі? Це перше. Друге: покласти гроші в український банк, щоби вони "працювали", - справа, як показала практика, дуже ризикована. Банківська система України повинна багато років працювати без збоїв і струсів, щоби їй почали вірити, але не думаю, що так вийде. Є, нарешті, третій і найнадійніший вихід: тримати гроші (в кого вони є) у солідному закордонному банку або його українській філії. Прошу зауважити, що я цілий час пишу "гроші" і жодного разу не згадав слово "гривня". Це тому, що якщо вже тримати ці самі гроші за кордоном, то, природно, не в гривнях. Побоювання за долар марні: він усе витримає. Але якщо хто побоюється, є ще євро, англійські фунти, швейцарські франки, нарешті, японські йєни...
Анатолій, Німеччина

Як би не виправдовувалися і не звинувачували одне одного Терьохін і Стельмах, видно неозброєним оком, що акція спланована для того, щоби: 1. Погіршити ситуацію в експортно-орієнтованих підприємтсвах; 2. Зменшити купівельну спроможність грошей, що їх надсилаютть і ввозять до України ґастарбайтери; 3. Учергове надурити тих, хто був змушений зберігати гроші в доларах і євро, не довіряючи уряду після обману Кравчуком. Найголовніше в тому, що купівельна спроможність долара у світі вже впала до тих розмірів, що постало взагалі питання про нього, що він не здатний виконувати роль світової валюти. Сьогодні, якби повторити штуку, що організував свого часу Де Ґолль, то у США відбулася б катастрофа, яка б за розмірами перевершила всі катастрофи, пов'язані з руйнацією інших держав, і рівна зникненню Атлантиди. Чому ж це необхідно? Тоді у світі стало б дихати легше рівно на 15-18% тих енергоресурсів, які споживають США. Але цього не буде, бо в США сидять параноїки, яки у будь-яку хвилю готові натиснути на ядерну кнопку, і тому цього не буде. Єдина порада: не заощаджуйте гроші в доларах - це небезпечно для життя!!!
Ігор, Дніпропетровська область

В Канаді досвідчені люди кажуть, що заощаджені гроші "не треба держати в одному кошику". У кого є заощаджені гроші, треба вкладати в банк, який пропонує найкращі відсотки, частинно в місцевій, а частинно в так званій "твердій валюті"(яка теж деколи м'якне). Багато дуже обережних ощадників купують нерухоме майно: хату, квартиру або землю, бо вартість їх завжди реальна у відношенні до вартості будь-яких валют. Люди, що люблять ризикувати, грають на біржах і деколи виграють, а деколи тратять. Головне - не впадати в паніку, витримати і слідкувати за економічними подіями в Україні і в цілому світі. Бажаю щастя й успіхів усім добрим і ощадним громадянам України.
Стефанія, Торонто, Канада

Ім'я
Прізвище*
Адреса
Країна
Електронна адреса
Телефон (з міжміським кодом)*
* заповнювати не обов'язково
Ваші коментарі
Бі-Бі-Сі залишає за собою право редагувати коментарі і не ґарантує публікації всіх листів
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження