BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: понеділок, 17 січня 2005 p., 15:53 GMT 17:53 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Верховний Суд: чим і коли це все закінчиться?
Янукович
Віктор Янукович намагається довести свою перемогу
Виборча кампанія в Україні триває вже місяцями. Під час "помаранчевої революції" Верховний Суд зіграв вирішальну роль, розглянувши скаргу штабу Віктора Ющенка і визнавши вибори 21 листопада такими, що не дозволили встановити волевиявлення громадян.

На цьому Форумі вміщено думки на тему: коли і як закінчиться виборчий процес в Україні? Запитання було задано в зв'язку зі скаргою команди Віктора Януковича до Верховного Суду. Розгляд скарги закінчено - форум закрито. Дякуємо всім, хто висловився, і запрошуємо до участі в наступних обговореннях.

Просимо надсилати повідомлення за можливістю українською і стислі. Бі-Бі-Сі не цензурує постинги відповідно до жодних політичних переконань, але образливі повідомлення вміщені не будуть.

От і кінець циркової вистави! Дуже цікавий момент. Не пройшло і двох місяців, як пан Янукович з попихачами і чути не хотіли нічого про думку Європи. А зараз хочуть шукати там управи на Ющенка. Кумедія та й годі! Дуже цікаво було б дізнатися, чим керувався отой швейцарський пан адвокат, коли наймався захищати оту ганьбу в суді. Чи в нього гонорари замалі на Заході, чи може ідейно споріднений з Януковичем? Чи, може й справді, гроші не пахнуть?
Олександр, Херсон

Це був суд над безпорадністю нечесних самозакоханних спекулюючих політиків - Янукович сам собі вчинив халепу на всю країну, суд це довів.
Олександр, Жовті Води

Цілком згодна з думкою Олександра з Києва.
Галина, Херсон

Закінчиться повним відхиленням усіх безпідставних вимог Януковича.
Володимир Любарський, Київ

Слава богу и нашому народу, що наш Майдан не дав Януковичу і його команді прийти до влади. У суді я подивився на його представників і їхні докази, то можна судити про їхній інтелект. Краще б вони найняли замість швейцарських адвокатів одного українського бухгалтера і він навчив би їх, як правильно підробляти документи - було б дешевше.
Олександр, Київ

Думаю, питання варто ставити - не чим закінчиться суд, це було очевидно для всіх від самого початку. Набагато важливіше, чи будуть притягнуті до відповідальності фальсифікатори і злочинці, котрі закликали до сепаратизму і громадянської війни.
Сергій, Німеччина

Переміг не Ющенко, перемогла всі країна. У нашій рідній Україні починається новий еволюційний етап - ми рухаємося до цивілізації, і назад шляху немає!
Дмитро, Харків

Першочергове завдання Президента Ющенка - надання економічних та політичних свобод громадянам України, поступовий, але якомога швидший перехід до європейських цінностей та моделі розвитку. Це оцінять усі нормальні люди і на Заході, і на Сході України. Суд над Кучмою та його оточенням не повинен стати основною метою нової влади. Це просто одне з завдань.
Станіслав, Тернопіль

Якщо на рингу один боксер б'є другого нижче пояса - його знимають зі змаганнь, а перемогу присуджують його супернику. Звідси я не можу зрозуміти, чому треба було взагалі проводити переголосування другого туру. Януковича після другого туру потрібно було зняти за порушення з виборчих перегонів. Зараз треба розслідувати усі злочини, у тому числі смерть Кирпи. І ні в якому разі не залишати ці злочини безкарними. ...Так!
Віктор, Київ

Процес закінчиться 22 січня на інаугурації Ющенка В.А. - президента вільної України! Слава Україні навіки!
Алла Лейтар, Кременчук

Впевнений, що все закінчиться сьогодні (19 січня) і нарешті всі дізнаються правду про вибори та результати. Як вже не хочуть прихільники Віктора Януковича, щоб люди дізнались правду! Адже всім вже зрозуміло, що Янукович програв ці вибори (всі три тури виборів). Але я не впевнений, що абсолютно все закінчится після оголошення рішення суду. Команда януковича (чомусь) не визнає результати і це тільки ще раз показує, кого нам так вперто пропонувала колишня влада. Про який порядок та життя за законами можна говорити, коли такими методами ці люди намагаються внести безлад у наше життя? Чому в інших країнах сторона, яка програє вибори, визнає це і продовжує своє політичне життя? А у нас, в Україні, все навпаки. Вважаю, що всі дії команди Януковича - це намагання бути, як кажуть, на слуху у людей навіть після програшу виборів для підготовки до наступних, парламентських виборів. Скільки можна ганьбити країну перед усім світом! Вважаю, що після завершення цього судового процесу треба розпочинати інший - проти фальсифікаторів виборів. Люди повинні понести відповідальність за свої дії!
Ігор Маслов, Івано-Франківськ

Висновок у перерві роботи Верховного Суду: Янукович не вміє формувати сучасну конкурентноздатну команду. Він навіть не знає, що це таке. Кваліфікація та поведінка його "адвокатури" - свіже підтвердження, як за великі гроші можна "з тріском" програти! Час імітації "за справедливість" закінчується і "адвокатів-акторів" теж. Якщо це зумів розпізнати глядач біля телеекрану, команду Януковича асоціюватимуть з групою "недовчених, наспіх стулених невдах". Розум лідера тільки "промишлєнностью" не живе, треба ще багато знати, тому раджу його строкатій команді серйозно проаналізувати свою "утопічну місію" і зайнятися самоосвітою. Інакше на парламентських виборах-2006 "под русскій музон" їх чекає повний український гаплик!
Христина Стебельська, Київ

Судовий процес - добра нагода для Шуфрича, Чорновола зробити для себе рекламу перед наступними парламентськими виборами. Імовірно, лояльні до Януковича партії отримають більшість у парламенті. Важко повірити, що за рік Ющенко впорається з хворобами, які вразили Україну. Тому його блок може втратити голоси на заході і в центрі. Щодо розколу України навпіл, то це не наслідок президентських перегонів і дій злочинної влади. Усе відбувається за теорією конфлікту цивілізацій. Треба усвідомити, що існує дві частини України, які відрізняються між собою мовою і релігією. А саме головне те, що східняки своє майбутнє бачать з Росією, а західники – з Європою. Такий тектонічний розлом навряд чи можна подолати найближчими роками. Наступні вибори пройдуть на сході під гаслами федералізації і братання з Росією. Якщо мешканцям східних регіонів заважатимуть, то схід перетвориться на Судетську область, яку відібрала Німеччина у 1930-х рр. Уже зараз тут йде радикалізація і фашизація певних прошарків населення. По телевізору показують, що на мітингах у Луганську збираються лише літні люди. А у мене під вікном ходять колони агресивних молодиків, схожих на юнаків з німецьких кінохронік 30-х рр.
Олег, Луганськ

Ющенко буде президентом.
Олег Угнич, Дніпропетровськ

Суд, безумовно, закінчиться відхиленням скарги, оскільки навіть ті порушення по окремих виборчих округах (нестача бюлетенів та т.і.), які будуть доведені, не є такими, що вплинули на результати виборів. По-друге, акцентування на порушенні виборчих прав інвалідів є безглуздим, оскільки відповідний Закон приймала Верховна Рада, а не ЦВК, яка є суб'єктом оскарження по справі. По-третє, кількість інвалідів не може бути такою, що вплинула не резуцльтати волевиявлення, бо їх ніяк не може бути 6 млн. - ми ж не є інвалідною нацією. Тому прогнозоване рішення ВСУ - відмова по суті скарги. А що стосується майбутнього - мені по-людськи жаль Віктора Ющенка. Він не зможе провести корінний злам в суспільному житті (а саме цього від нього чекають усі) без кардинальної зміни напряму фіскальної політики. Зміна команди управлінців - не революційний метод. Треба, на мою думку, змінювати законодавчу базу системи оподаткування, відходити від принципу обкладання податками підприємств (їх мало! порівняно із громадянами і "пресувати" простіше. Підприємство створюється громадянами, є їх продовженням, тому варто обкладати податком та зосереджувати податкові зусілля держави саме на обкладенні податками реальних доходів олігархів та дрібніших власників капіталу, застосовуючи прогресивну шкалу оподатківання: більше реальні блага - більше податок.Особисто мені це не вигідно, але за державу соромно.
Роман Черненко, Запоріжжя

ПРЕЗИДЕНТ ЯНУКОВИЧ або автономію Південному Сходу.
Арт Корп, Україна

Все закінчиться найближчим часом і перемогою Ющенка. Відбувся закономірний процес розвитку та заміни неефективної державної системи старої влади на більш ефективну, а отже, конкурентноспроможну систему нової влади. Як у бізнесі - переміг сильніший та ефективніший.
Денис Бубашко, АР Крим, Сімферополь

Я вважаю, що суд не задовільнить скаргу Януковича. Я згодна з Максимом з Дніпропетровська - суд для Януковича дозволяє стати йому опозиціонером до нової влади, виправдатися перед своїми прихильниками. Також я підтримую думку Олексія з Києва - не потрібно розслаблятися, попереду жорстока і дуже важлива боротьба на парламентських виборах 2006.
Світлана Тадзіма, Токіо, Японія

У команди Януковича зараз лише одна мета - тягнути час для остаточного розграбування держави, перекидання награбованного на "чистих" осіб та унеможливлення покарати державних шахраїв. Але головна роль у цьому не на зникаючому Януковичі&Ко, а на Кучмі, в котрого зараз дуже жарка пора "збирання каменів".
Валерій, Київ

У всьому цьому спектаклі страшенно дістав суперстар Шуфрич - креатура талановитого ляльковода Медведчука. Замість того, щоб відповідати перед законом за скоєні фальсифікації, це панство продовжує цинічно знущатися над нами... ганьба.
Iрина, Задовже

Щодо кольору, то всi рятувальнi засоби мають помаранчовий колiр, а бiлий з голубим смугами вам нiчого не говорить?
Віталій, Харків

Хто тепер є Янукович? І що він мішає? Він далі грає собі з народом. Суд має взятися за нього.
Iван Коваль, Вінніпеґ, Kaнада

Янукович - пролітає як фанера. Всім його прихильникам видати по цукерці, і тоді вони стануть добрими. Так вони навчені - хто дав цукерку, той і гарний.
Володимир, Дніпропетровськ

Продовжуючи думку Максима зі Штатів про ображених східняків: команді Юща, як на мене, треба публічно оприлюднити спростування всіх звинувачень Януковича і ко. Однової судової трансляції по телебаченню не вистачить.
Андрій, Ванкувер, Канада

Свободу не спинити!
Олекій, Київ

Відкрились великі юридичні таланти України.
Oлекса, Мукачів

Учасникам Майдану і Радіо "Ера": давайте разом сформулюємо ідейні принципи Майдану, буде з чим звірятись і нам, і Ющенку!
Володимир, Київ

Завдяки цьому шоу всім вкотре видно, хто є ким, тільки дуже дороге для держави шоу...
Уляна, Львів

Закінчиться неправдою.
Іван Балковий, Івано-Франківськ

20 січня Верховний Суд поставить крапку. 22 буде інавгурація Президента Ющенка. Налаштуймося всі - ТІЛЬКИ ВПЕРЕД! До нових ідей, консолідованої праці, результатів і... терпіння. До ЄВРОПИ! Але до парламентських виборів 2006 добре пам'ятаймо, якою примітивною була "команда багатотомних скаржників"!!!
Христина Стебельська, Київ

У меня на них уже алергія. Харків за Ющенка
Без підпису

Лукавство влади, фарисейство, мабуть, часів Ірода - це не Україна! Нарешті скінчилось!
Яр. Одеса

Іде затягуванння процесу з допомогою фальшивих доказів.
Без підпису

Винесуть правильне рішення - і люди будуть хотіти жити і працювати у себе вдома, на Україні.
Пані Лєна. Львів

Ми вже довго чекали, залишилось ще трохи. Кінець політичній кар"єрі Чорновола. Затягування не допоможе.
Оксана. Харків

Мені здається, що наступна судова справа за участю Януковича буде кримінальною.
Ґі, Нідерланди

1) Він тягне час. 2) Забирають останнє. 3) ГОТУЄ МАЙБУТНЮ ПЛАТФОРМУ НА ОБРАЖЕНИХ СХІДНЯКАХ.
Максим, США

Судді - не дурні люди. Правда за нами. Ми переможемо. Не сьогодні, то завтра!!!
Без підпису

Я особисто вважаю, що всi дii представникiв Я. направленi на затягування процесса. Це спланована PR акцiя.
Сергiй. Киiв.

Шабаш у країні влаштували ющенківці. Грабували цю країну, а грабуватимуть потрійно. Хрін за редьку не солодший. Україна ще взнає "народного президента".
Олег, Одеса

Ми всі побачили, що з 621 тому переважна більшість - це фікція або шоу, а не докази.
Михайло, Харків

Як смішно тепер дивитися на ці танці витіснених і неповноцінних партій на "15 мільйонах" виборців В.Ф. Певний, що всі більш-менш освічені прихильники блакитних уже з огидою відвернулися від стабільності. А затягування виборів - тому що так він ще зможе в прайм-тайм на всіх каналах обличчям посвітити: бо ж грошей вже не багато залишилося.
Максим, Дніпропетровськ

Помаранчовий колір - не колір свободи, а колір однострою американських ЗеКів. Що чекає на нас, Українці?
Ігор, Львів

Я думаю, що суддя після суду стане мільйонером. Я бачу, що його давно купили!!!
Руслан Руслан, Італія

Схоже, Ющенко все-таки стане президентом половини України.
Д

Судовий процес закінчиться невизнанням правомірними претензій Януковича, бо помилки ПР-технологів 4-місячної давності не виправить жодний суд світу.
Денис Синельников, Одеса

На мою думку, варто увести до законодавства норму про відкрите голосування для тих, хто перебуває за кордоном не у службових справах, або терміном до 3 місяців (як турист). З наступним зобов'язанням всіх, чий кандидат переміг, кинути свої комфортні закордоння й їхати на Україну - розбудовувати її під проводом обраного ними лідера.
Сергій, Київ

A далі буде i "присоромлення" Європи, яка тихесенько так собі, як і Мороз, вичікує місце під сонцем. Не сліпці ж ми всі тут.
Юрій, Нортгемптон, Массачусетс, США

Співчуваю Віталієві з Донецька. Але не журіться - ця комедія скоро закінчиться.
Стефанія, Канада

Увесь цей цирк обійдеться Україні в солідну копієчку, яку новій владі з народною поміччю, сподіваюся, вдасться з часом витрясти з тих горе-артистів. Борг цих комедіантів перед найбіднішою частиною населення - і особливо перед жителями східних регіонів - росте з кожним днем...
Ігор, Київ

Мабуть, для Януковича нічим добрим не скінчиться. Якби він був порядною людиною, і поважав себе та інших, він би пішов, зберігаючи гідність, сам. А взагалі, я вважаю, що такій малописьменній людині нема що робити у владі. Якщо не вистачило здібностей опанувати хоча б одну мову (українську чи російську), думаю, здібностей не буде й на щось більше.
Яніна, Хмельницький

Не знаю, що Юлiя Тимошенко зробила росіянину Савві. А от що зробить її уряд iз залишеним керувати державою кучмiвським холуйсько-бюрократичним апаратом - побачити хочеться. Шановні, зайдіть на сайт будь-якої міської(обл)Ради. Нинішня Українська держава більше схожа на сталінський СРСР. Тільки жити стало дійсно трохи краще і веселіше. А так - та ж велич новобудов для номенклатурки. А я сину-студенту з Києва перед Новим роком квитки купував по блату. Ті ж досягнення у спорті. Молодці тренери і спортсмени, а де тренуються? За кошти, що номенклатурка зібрала для себе на олімпійську поїздку, краще б басейн Клочковій побудували. Історія повторюється. Горбачовська перебудова народу боком вилізла, хоч її свіжий вітер багатьом людям, що мріяли про свободу, дав можливість отримати жаданне. Хто не повірив обіцянкам тих пророків - молодці! Пишете тепер нам із Японії, Австралії, США, Німеччини... Чому боком? Бо до управління державою прийшли найпрогресивніші - комсомолята. Їх багаж знань - це совєтська історія і вічні старі пісні про головне. Колискова для народу:"менше знає - краще спить". Для батьків бадьорий марш: "Здрастуйте, дачники". Реанімоване ленінське гасло "земля селянам" дало можливість комсомолятам хапнути фабрики. Хіба це не схоже на розпродаж Сталіним творів мистецтва? У той час, коли народ з кравчучками, а пізніше і з кучмовозами відбудовував зруйноване і повертав відібране. Якщо ж не Ю.Тимошенко прем'єр, то тоді вже краще попорсити нащадків Терещенка, або інших славних українців зайняти це місце.
Валерій, Хмельницький

Все ж стоять знову люди на площі Леніна, мало, і ображають усіх, хто з оранжовим кольором. До речі, поставили аж 4 намети! Ну дуже злі!
Володимир, Дніпропетровськ - смс

Янукович з Чорноволом оскаржили ЦВК.Чи вони із глузду збились чи валяють дурака! Ще й щвейцарських адвокатів привели в Верховний Суд - домагаються відплати, вводять наївних у блуд. Та ніщо їм не поможе обдурити наш народ - Україна пробудилась і звільниться від мерзот.
Стефанія, Канада

Команда "двічі не засудженого" Януковича затягує час, для того, щоб: - по-перше, дограбувати державну власність за допомогою "прихватизації"; - по-друге заробити дивіденди на парламентські вибори 2006 року у південно-східного електорату, постаючи собі таким "білим та пухнастим" та незаконно ображеним; - по-третє, це остання спроба виправдуватися перед людьми, які повірили в нього (під тиском брутальних PR-технологій) та віддали за нього свої голоси, або навіть чималі гроші для агіткампанії та обливання брудом його опонента, а також перед президентом Путіним В.В., що став заручником обставин, повіривши в нього; - вчетверте, він та його команда тішать свої нездорові амбіції з претензією на „посланця Бога на українській землі”, тут сказалась і підтримка його священнослужителями УПЦ Московського Патріархату.
Антон, Київ

Як на мене це вже просто смішно!!! Нормальній людині в голову таке не прийде чинити, якщо вона справді хоче нормального розгляду справи! Довіряти таку серйозну справу юристам, які 10 днів знайомі з нашим виборчим законодавством - це справжня дурість! Перемога за нами! Готуймося но інавгурації НАРОДНОГО ПРЕЗИДЕНТА!!!
Юля, Київ

Янукович просто затягує час, щоби остаточно розвалити економіку України. Абсолютно впевнена, що в нього нічого не вийде!
Oля Гаммерле, Німеччина

Мені було б дуже соромно бути громадянкою України, якби скарги Януковича було задоволено в Верховному Суді.
Вікторія Штурба, Лондон, Британія

Поведінка проффесора В.Януковича після нищівної поразки на виборах - це поведінка істерика-скандаліста. Під час передвиборної кампанії він неодноразово називав свого опонента "боягузом" (хоча В. Ющенко не давав жодних підстав для таких брутальних закидів, а саме профф. Янукович продемонстрував свою памперсну "сміливість" у Станіславові - під час нападу "яйцевої хвороби"), а під час теледебатів кілька разів повторював, звертаючись до опонента: "Будьте мужчиною". Порадив би саме проффесорові В. Януковичу "бути мужчиною" й поводити себе з гідністю - чого йому зараз так бракує. Програвати достойному суперникові треба достойно.Істерія профф. викликана, крім власних прихованих комплексів, тим, що під час виборів братки з команди Кучми-Медведчука-Януковича "продєрібанілі крутиє бабкі", а "відбити" їх поки що не так просто.
Ігор, Люблін, Польща

Я вважаю що скарги подані у Верховний Суд без підставні, і у команди Януковича не має ні яких доказів що до порушень 26 12 04, і тому вважаю що жоден пункт скарги не задовільнять
Дмитро, Запоріжжя

А чому б громадянам, які сидять у США, Бразилії та Франції, не приїхати до України і не попрацювати на благо коханої батьківщини? Ви ж складаєте свою думку про політичну ситуацію в Україні за думкою заангажованих європейських телеканалів, які підтримують Ющенка, бо їм це вигідно, а в реаліях усе може виглядати зовсім по-іншому.
Марина, Україна

Думаю, що все закінчиться нормально і Ющенко буде проголошено президентом. Мене дивує, що хтось говорить про "порушення конституційних прав"! Обрання Ющенка не є порушенням конституційних прав виборців Януковича, а підсумком демократичного волевиявлення. Порушення прав відбулися у першому і другому турі виборів, коли мали місце масові фальсифікації. Шкода, що прихильники Я. тоді не волали про порушення прав! А взагалі цікавий факт: революція, як завжди, переходить у фарс! Судовий фарс. І він власне цікавий своєю видовищністю!
Леонід Зашкільняк, Львів

Я вірю в те що 22.01.05 буде інавгурація президента Ющенко В.А.
Алла Лейтар, Кременчук

На цей раз ми спостерігаємо циркове шоу у виконанні Шуфрича і Чорновола,а за кулісами всім керує Янукович.а що ви хотіли від людини із таким "багажем"знань?
Наталія Пазич, Рівне

Справа в тому, що про Януковича максимум через два роки зовсім забудуть, а Вітренці-Жириновській вже зараз "абзац" надходить. Отже потрібно більше галасу, щоб хтось з грошових дядечок фінансував їх. Якщо губернатором Донбасу стане Гайдук чи Хотлубей, забудуть і про федералізацію, і про Януковича, і про Вітренка. А поки, наприклад, в Мариуполі знову силоміць змущують людей йти до біло-блакитних палаток і підписуватися за референдум про федералізацію. Не вірте про це! У цьому блакитно-палаточному фарсі майже половина дійства - брехня! І в суді таке ж саме: брешуть януковичи, аби від корита не відганяли.
Олесь, Маріуполь

Хто буде нести вiдповiдальнiсть за затягнення завершення виборiв, за фальсифiкацiю пiд керiвництвом президента Кучми з прем'ер-мiнiстром Януковича та голови ЦВК Кiвалова результатiв 2-го туру виборiв, за невиправданi витрати на проведення переголосування 2-го туру?
Віталій, Харків

Заспокойтеся, панове "Руді". Все, що зараз відбувається в Україні, відбувається під тиском Леді Ю, яка побоюється, що пан Ющенко її кине в черговий раз, як кидав і кидатиме. Невже не зрозуміло, що пан Я. вже політичний труп, після того, як його продав у повному сенсі цього слова пан Ахметов? Тому, як тільки леді Ю. побудує всіх у стрункі колони і отримає абсолютні гарантії, то ви й отримаєте свого президента у всій красі. Красивого, бо він терміново одужає, але повністю керованого. Але тут є позитивний момент. Перше - президент Кучма сидітиме, а його зять пан Пінчук попрощається зі своїм бізнесом і поїде за межі України. Всі інші будуть на місцях і так само дратимуть із вас свою додану вартість. Пан Ахметов через рік стане багатшим ще на 2-3 млрд доларів, пан Коломойський - ще на 1,2-1,5 млрд. А демократія? Це, як завжди, для багатих, а для бідних - кульочок гречки перед виборами. Щасливо, до зустрічі на інавгурації.
Ґреґ, Дніпропетровськ

Навряд чи хтось сподівається на перемогу в суді команди Віктора Януковича. Те, що відбувається, - це затягування часу. Кожен день судового процесу відсуває інавгурацію Віктора Ющенка. Саме таке завдання і стоїть зараз перед представниками колишнього прем'єра. І прохання про передання скарги в Вищий адміністративний суд, і про відвід судді, про відвід всього складу Судової палати із громадянських справ та ін. тільки відтягують процес. Причин для такої стратегії поведінки Януковича та його представників, очевидно, кілька. Перша - початок боротьби на майбутніх парламентських виборах, спроба показати себе навіть у запевно програшній ситуації, - простіше кажучи, реклама. Друга причина - в необхідності обновити склад команди: виведення на перші позиції молодих і поки маловідомих політиків: причому, чи будуть вони на тих самих позиціях через рік-півтора - невідомо. Подібну діяльність можна зрівняти з виведенням на футбольне поле резервістів у матчі, який нічого не вирішує, де їм дається можливість себе показати (якщо не покажуть ніяк, то у важливій грі вони вже не з'являться). Третьою причиною затягування часу є, можливо, спроба "заховати хвости". Знищення чи переоформлення документації, виїзд за кордон чи усунення (можливо, навіть фізично) осіб, що мали тісні стосунки з попередньою владою, вивіз, перерозміщення, відмивання грошей та ін. І в даному випадку кожен день багато що вирішує. Окрім того, вміння нав'язати боротьбу на чужому полі - необхідна якість для майбутніх опозиціонерів.
Кирило Ткачов, Україна

Живу в Донецьку, працюю в центрі біля площі Леніна. Серце сповнюється важкістю і злістю на цирк, який влаштував Янукович.
Віталій, Донецьк

Я думаю, що позбавляти вибору декілька мільйонів виборців не має права ніхто. Але зараз для України буде краще, якщо виборчий процес нарешті закінчиться.
Григорій, Санкт-Петербург, Росія

Пригадую Вам усім, що Януковича не підтримували всі священники, а лише православні священники УПЦ Московського Патріярхату. Тут знов бачимо втручання Росії у внутрішні справи України. Я взагалі не розумію, чому в Україні не може бути одна Православна Церква, яка не підлягає Москві (я сам греко-католик).
Петро Гевка, Плімут-Мітинґ, Пенсильванія, США

Ми хочемо правосуддя для української мафії з 1991 до 2005.
Ігор Стефак, Везерсфілд, Коннектікут, США

Янукович ніколи чесно не стане президентом України!
Роман, Київ

Закінчиться перемогою Народного Президента Віктора Ющенка.
о. Михайло Досяк, США

Ця бригада Януковича не мають встиду і гонору, нехай їм буде соромно.
Володимир, США

Янукович ступає слідами відомих в історії середніх віків жорстоких самозваних ватажків дрібних націй, які керувалися диким правилом "якщо народ мене не хоче, то я його хочу". Від нього марно сподіватися кращого. Всеволод, Париж, Франція

Все закінчиться остаточною перемогою здорового глузду над невіглаством.
Ольга Іващенко, Київ

Суд закінчиться інаугураціею Ющенка, але після першого дня засідань виглядає, що сторона Януковича отримае свої політичні дивіденди: виставить суд як політично заангажованій і збереже підтримку Сходу. А це, в свою чергу, дає їм шанс і подалі грати на протиріччях Сходу і Заходу. Це вже не так страшно для президентської кампанії, бо вона вже майже скінчилася, але дуже важливо для наступних парламентських перегонів. Президент в нас вийшов помаранчевий, але парламент, схоже, поділится більш пропорційно до думок виборців. Тож наступний парламент (якщо президент і команда не змінять ситуацію на краще для себе) буде обраній на 51,99% помаранчевий і на 44,19% синьо-білий. А це вже погано, якшо брати до уваги прийняту конституційну реформу. Тож боротьба вся ще попереду. Радість викликає те, що коло Ющенко зібралися добрі люди, а таким людям допомагає Бог.
Олексій, Київ

На милість Божу: потрібно для вас, януківці, більше второпности, правди та людськости.
Боніфатій Залуцький, Прудентополіс, Бразилія

Те, що в першому поданні команди Януковича до Верховного Суду містилися неправдиві твердження, у західній країні означало б тюремні терміни. Будь-які наступні твердження на ту саму тему потрібно просто відкидати - у суді НЕ БУВАЄ другої нагоди, якщо була спроба сфальшувати докази. А ще у "нормальній" країні коментарі щодо окремих суддів могли спричинити арешт за "зневагу до суду". Враження таке, що ані сам Янукович, ані ще багато хто на пост-радянському Сході не розуміють таких простих речей.
Дмитро, Лондон, Британія

Янукович відробляє гроші, вкладені в нього олігархами.
Івана, США

Чесно кажучи, нормальній людині, яка не може не реагувати на те, що відбувається у країні, доводиться дуже тяжко. Спочатку я налаштовувала себе на те, що ось скоро 26 грудня, пройдуть вибори і все буде добре. Але виявляється це був не кінець, далі - скарги та очікування рішення ЦВК. Але і на цьому вібори не закінчуються. Знову внутрішня боротьба - взяла себе в руки, налаштувалвся ще на тиждень, далі ще на тиждень, але де ж очікуваний фініш? Дуже хочеться, щоб це все швидше скінчилось, проте найбільше турбує не стільки суд і політична бортьба кандидатів, скільки те напруження у суспільстві, яке зростяє щодня. Я не можу погодитись з тим, що наш народ розділять за кольорами, за мовою та за будь-якоми іншими ознаками!!!! Звичайно, суд закінчиться, і скоріш за все - до кінця цього тижня, але що далі???? Закрадається сумнів, що рішення суду продовжить цю безкінечну і дедалі брутальнішу боротьбу.
Наталя Захарова, Київ

Наразі всіх переігрує Кучма. Головний на сьогодні "опозиціонер" до Кучми -Янукрвич - грає на полі Президента. Провладний кандидат таким і лишається і навіть не підозрює, наскільки він послідовний.
Ігор, Україна

Це не то що дежавю, це вже діагноз. Ще й приплутали (за немалі кошти, краще би віддали інвалідам) швейцарців. А закінчиться все до 21.01.2005.
Ігор, Київ

Хворобливі амбіції об'єднали навколо Януковича багатьох людей і, гадаю, навіть вимагають від нього продовження цього спектаклю. Якби він підходив до свого політичного майбутнього більш-менш розумно, то не робив би цього цирку для своїх прихильників, а давно би привітав Ющенка з перемогою і думав би над побудовою свого іміджу твердого політика (а не скандального політикана). Судовий процес закінчиться якщо не у понеділок, то у вівторок закономірною відмовою у задоволенні позову. Що (як математики пишуть) і треба було довести.
Георгій Сулим, Львів

Янукович з допомогою цього процесу затягує час, використтовуючи його для наповнення кишень.
Максим, Харків

Підтримую В.А Ющенка! Янукович, вважаю, зволікає час, боячись визнання своєї крахової поразки.
Микола, Новий Буг

Я вважаю, що демократii на Украiнi не буде, не допустить Кучма, бо його тодi засудять. Януковича та Кучму треба судити та покарати, щоб був прецедент для iнших краiн СНД.
Володимир Яременко, Відень, Австрія

Я вважаю, що для Януковича цей суд є останнім шансом зберегти своє обличчя опозиційного політика, хоча й би для своїх прихильників, які його обирали своїм лідером.
Максим, Дніпропетровськ - смс

Цей суд треба перетерпіти спокійно і готуватися до президентства Ющенка.
Ігор, Харків - смс

Це дежавю а-ля Янукович вже набридло
Віталій, Сімферополь - смс

Ім'я
Прізвище*
Адреса
Країна
Електронна адреса
Телефон (з міжміським кодом)*
* заповнювати не обов'язково
Ваші коментарі
Бі-Бі-Сі залишає за собою право редагувати коментарі і не ґарантує публікації всіх листів
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження