|
Форум: після Конституційної реформи | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
В Україні прийнято конституційну реформу, яка перетворила її на парламентсько-президентську республіку, а не президентсько-парламентську, як було до того. Що це означатиме для подальшого розвитку України? Які наслідки може мати це зміщення центру влади? Хто виграв у середу, 8 грудня, у Верховній Раді України? Інтерактивна програма, присвячена цьому питанню, вийшла в ефір у п'ятницю, 10 грудня. Дякуємо всім, хто брав у ньому участь. Всі не-україномовні постинги на цьому форумі будуть перекладатися українською, тому прохання до читачів писати українською мовою і робити постинги невеликі за розміром. Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за зміст листів читачів. Користувачі телефонів мережі UMC можуть слати нам смс на номер 10710. Нам можна також надіслати смс з інших телефонів на номер 810 44-77-86-20-00-40, якщо ви знаходитеся в Україні, та +44 77-86-20-00-40 з-за кордону. Дуже цiкаво слухати про те, що народилася Українська нацiя. А що з людьми зi сходу, вони тепер лише "пiдлабузники москалiв"? Нi ця криза розколола Украiну, i це "заслуга" украiнського народу в головi з Ющенко. Цi люди не могуть працювати, лише революція їx цiкавить, я впевнений, що i пiсля перемоги вони ще протягом усix 5 рокiв будуть "боротися" проти "покращення життя" олiгархив, звучайно не забуваючи про себе. Я боюся, що після цієї реформи влада, яку має отримати Ющенко, буде не надто впливоою для керування державою та поліпшення демократії в нашій країні. Я думаю, що доля політреформи знаходиться в руках опозиції. На мою думку, теперішнім сподіванням Л. Кучми є те, що на момент переходу України до парламентсько-президентського устрою він і його поплічники зуміють зберегти вплив у парламенті та уряді на достатньому рівні впливу, щоби на наступних парламентських виборах 2006 року повернути владу. Тому наступний рік в Україні є неймовірно відповідальним; якщо Ющенко не змінить якісно (кадрово) владу в Києві і на місцях протягом кількох місяців 2005 року, більшість його реформ натикатимутся на спротив номенклатури. Це саме той випадок, коли державні кадри вирішують усе! Політреформа спричинить ґальмування реформ в Україні. Політична система не має шансів стабілізуватися до наступних парламентських виборів. У зовнішній політиці Україна коливатиметься між двома геополітичними утвореннями - ЄС і СНД, і тільки після 2006 можна буде робити прогнози про той чи інший послідовний зовнішньополітичний курс. Друзі, українці! Навіщо говорити про Кучму і те, що він в певній мірі не залишився з поразкою?! Найбільшої уваги варті ми, народ і майбутнє нашої країни. Тепер ми точно не зможемо бути такими як раніше. А ви хотіли втеч закордон, покаянь, капітуляцій?! Головне - ми змусили змінитися країну. І надалі ми всі маємо докладати зусиль, щоб зробити Україну демократичною, а не тільки Ющенко. Це безперечно наша перемога! Почну з того, що Кучма явно гірше, ніж Янукович, і набагато тоталітарніший. Однак жодні революції проти Кучми Захід не цікавили. Так що ж сталось, що Захід та Західна Україна так захвилювались? Вас це не цікавить? Існує єдина проста відповідь: на Східній Україні розпочався економічний бум, який Захід "проморгав". Я би застеріг вважати "пакетний" компроміс якимось результатом "Нашої України". Це є лише можливість почати клопітку роботу для створення суспільства громадян України, в якій можуть тепер брати участь більше людей різних професій. Це можна тепер робити не у Києві на площах, а на своїй роботі в своєму місті. Ця реформа не є демократичною, але вона не заперечує можливості доробити справу. А результатом "революції" насправді є переконання, що від нас, громадян України, дійсно залежитиме все. Європейський Союз пропонує план дій для України в рамках "політики сусідства". Чи слід нам на неї погоджуватись? Чи може краще чіткіше відокремитися від "кола друзів" ЄС, яке простягається від Марокко до Росії? До речі, остання це вже зробила. Який вибір вчинить наша нова демократія? Президент навіть за реформованою конституцією матиме набагато більші повноваження, ніж будь-який Президент Європи (за винятком хіба що Франції, далеко переважаючи повноваження Кваснєвського) - він буде мати право призначати голів місцевих адміністрацій, голів всіх центральних органів виконавчої влади, окрім міністрів (а тут тобі і податкова, і митниця, і Деркомнадра, і Держкомпідприємництво, і енергетичні компанії тощо), не кажучи вже про Міноборони та МЗС, а також призупиняти дію актів Кабміну (як пам'ятаєте, цим активно користався Кучма при прем'єрі-Ющенкові), має він і право вето, право призначати суддів, в тому числі третину - до КСУ. Тому навіть якщо уявити, що в Президента-Ющенка не буде більшості у парламенті - а уявити це важко, бо депутати-мажоритарники мають несхильну схильність йти за владою - він матиме величезні владні важелі. Треба тільки перемагати на виборах - ось про що має думати опозиція, а не про те, скільки в них могло б бути повноважень. Треба закінчувати мріяти про "доброго царя". Я розчарована таким завершенням революції. Багато людей кажуть, що іншого виходу не було, як лише підписати той пакет. У когось є якісь думки з приводу того, щоб було якби опозиція не пішла на умови Кучми. Я згоден, що Росія найбагатша країна в світі, але цими багатствами керманичі Росії так і не навчились використовувати для добробуту свого народу. Хто б не попадав під владу Росії, всіх вона опускала до свого рівня, а він на жаль, невисокий. Згадайте прибалтійські країни, Німецьку НДР, інші країни соцтабору - всі при першій нагоді, як миші, кинулись куди завгодно, аби подалі від цієї найбагатшої країни в світі. Про Україну, одну з найбільших країн в Європі взнали тільки завдяки МАЙДАНУ, а Ви з дитинства знаєте про Швейцарію, Австрію, Люксембург . Може люди важливіші за надрові багатсва? Японія не має ніяких корисних копалин, але ж це велика країна. Я був у натовпі під Верховною Радою в момент прийняття сакраментального "пакету". Половина людей кричали "ура!", половина - "ганьба!", але з їхніх коментарів було зрозуміло, що ніхто так і не зрозумів, що сталось. Приблизно те саме - в навколополітичному УА-неті. Одні кажуть "провал", інші "прорив". Насправді ж абсолютно все залежить від поведінки Кучми. Зараз чинний Президент, як ніколи, тримає в руках долю України. Ми зрозуміли, який це жах - коли немає жодних гарантій дотримання Конституції "гарантом Конституції". Це, власне, є ідеологічним виправданням політреформи. Це безперечно перемога. Перемога не Ю. і не Я. і не померанчової дискотеки. Це перемога українського суспільства, як результат боротьби за владу різних злочинних угрупувань, котрі, під тиском об’єктивних обставин, повинні будуть віддати більшу частину награбованого народу. Не зважаючи ні на що країна рухається в позитивному напрямку всі роки незалежності, не так швидко як хотілося б, але ж без крові і революцій. Перенесення центру влади до Верховної Ради, на мій погляд, дасть можливість народу України впливати через своїх депутатів на зовнішню і внутрішню політику, щоб вона більш всього відповідала його інтересам. Влада повинна стати ближчою до народу, при умові появи сильної конструктивної опозиції. Не залежно від результату третього туру країна отримає президента, який не зможе змінити життя в країні на краще, президент може покращенню тільки сприяти в кращому випадку. Як на мене – було б достатньо щоб не заважав. Великим благом для українських людей була б відставка і Ю., і Я. як політиків які ледь не розкололи націю. На них потрібно відкрити карну справу, за те, що вони знущались з народу протягом двох місяців. Еліта повинна зрозуміти, що людині потрібно зовсім не багато матеріального. В решті решт підсумок життя кожного дорівнює кількості людей які підуть за твоєю домовиною. Я два тижні мерз на мітингах (а у нас в Запоріжжі мітинги сумніші ніж у Києві),і робив я це не за для того,щоб Народний Президент мав майже такі ж повноваження,які зараз має народ. Думаю, що Ющенко поступив мудро і виграє вибори без крові.Мудрість в тому, що йому вдалося стримати натовп від радикальних дій.Я був на майдані і кричав "Кучму-геть".Вважаю,що Кучма перший злодій в нашій країні.Він здатен на все заради влади.Самостійно Кучма не піде ТОМУ,ЩО за 10 років влади відірвався від нас НАЗАВЖДИ.Найголовніша наша задача тепер - допомогти Ющенку виграти вибори та почати будувати демократичну країну, провести економічну реформу. На що я, особисто, дуже надіюсь. Прийняття політреформи це надзвичайно важлива подія, яка здатна в майбутньому стати пересторогою на шляху нових потенційних диктаторів до влади. В команді Ющенка таких людей чимало, і це добре, що з'явився баланс. Бо головне зараз - не покарати того чи іншого, а закласти підвалини справді оптимістичного майбуття. І убезпечити його від того негативу, який вивів людей на вулиці. Не треба нам співчувати, адже ми дійсно перемогли. Головне-Україна стає демократичною. Окремі люди, організації, товариства вголос заявляють свою думку. Тепер ми всі будемо активно шукати шляхи розвитку нашої країни. Я розчарована. Я вважала, що після стількох днів боротьби, після стількох прагнень, після того скільки людей повстало на цю боротьбу, люди, котрі їх підняли, будуть більш зважливими, більш відповідальними. Але не судилося... За кого зараз я повинна йти голосувати? За чоловіка, котрий стільки наобіцяв, а після підпису цієї реформи, просто фізично не зможе реалізовувати свої обіцянки. Де ж тоді відповідальність, де ж тоді правда, навіщо стільки людей мерзло на вулицях, відмовляючи собі в елементарних зручностях? Навіщо такі компроміси? Однак все останеться як було з невеликими перемінами вивісок. Олігархи все одно остаються при владі, і вже ніщо не скине їх звідти. Аби ще вони не зкинули після виборів пана Ющенка. Мені здається, що все це було просто фарс з боку Ющенка. Він просто рветься до влади, як і всі інші. Прийняття "пакету" є компроміс та двостороннє збереження лиця. А хто переможе - покаже майбутнє, яке сягає далі 26.12. Чому Ви такі нетерплячі? Країна наша жила 13 років в умовах корупціі неімовірної!!! А до того ще 70 років за умов тільки морської капусти в магазинах. І Ви хочете,щоб усе швиденько так змінилося.Те,що відбувається зараз в Україні є унікальним з усіх точок зору.Давайте дочекаємось перемоги Ющенка, а тоді будемо рахувати,хто на що спроможний. Це був компроміс! Вважаю, що висуваючи свої умови Ю заздалегідь діяв як на ринку: все одно прийдеться зменшити ціну при торгах. А зараз йому головне -виграти вибори. Якби виграв самотужки - не укладав би угод (і зобов язань) з Морозом. 28 листопада з плануємим путчем Кучми-Медведчука не відбулося, отже на силу Кучма опиратися вже не може. "Тому що" у відпустці, отже керувати КМ не може. А закон при вибори і ГОЛОВУ (!!!) ЦВК змінили! Отже вибори повинні Ю і ЮТ вигравати. А потім у Ю 9 місяців необмеженої влади, як у Кучми. А потім ЮТ, наприклад, виграє в Коснт. суді справу про нелегітимність конституційної реформи. А потім з ясовується, що і всі депутати вже за Ю, і опозиції немає. А потім на виборах -адмінрусурс на користь Ю. ВСЕ, ВСЕ, як у "справжніх демократичних країніх". Адже ні Ю, ні Юлечка чесними і порядними в політиці не являються. Чи політика - це для порядних! Але взагалі для країни цей компроміс - вихід вже майже з кризіса. А тим, хто обов язкове ! потребує революцій кажу: а йдіть ви до біса! Вас, "переможців" революцій завжди потім свої ж або страчували, або в рабів перетворювали. Треба трохи подумати: скільки і звідки грошей витратив Янукович на вибори і скільки - Ю. А за які кошти Майдан тримався? Панове, те, що трапилося - на користь Україні, але це -компроміс. І це теж добре, бо опозиція завжди повинна залишатися і бути сильною.ТАК! ЮЩЕНКО! А чи була перемога? Адже немає цієї перемоги, а є повний провал пана Ющенка. Невже ніхто цього не бачить? Що ж категорично вимагав Ющенко? Я нагадаю: а) "Проти" виправлень до Конституції; б) "За" відставку уряду; в) "За" відставку ЦВК. Що ж він "домігся"? Відкрийте очі: а) Виправлення до Конституції прийнятий; б) Уряд ще більше зміцнився; в) Склад ЦВК на 80 % зберігся. А де ж довгоочікувана перемога? Нема перемоги, а є безсоромна боротьба різних угруповань злочинної влади. І Ющенко - один з їхніх представників. Вас учергове грубо й безцеремонно обдурили. Я щиро вам співчуваю. Пакетне рішення Верховної Ради залишає почуття незадоволення. Кучма залишився, Янукович номінально залишився на посаді. Що буде через 3 тижні, не відомо. Від цієї влади можно всього очікувати. Я був на Майдані 5 днів та знаю, чого там вимагають люди: "Кучму геть!", "Януковича геть!", "Ющенко - народний Президент!" Прикро, що найсвітліші, чисті, чесні прагнення українських громадян до свободи, гідності, справедливості, віри можуть бути забалакані в юридичних складнощах та безсоромній нахабності влади. У моєму місті Дніпродзержінську стало значно більше людей з померанчовими ознаками. Я думаю, що виграв Кучма. Я трохи розчарований тим результатом, яким закінчилася ця помаранчева революція. Явну перемогу отримав Кучма, який домігся конституційної реформи, і при цьому не пішовши на поступки. Він не підписав відставку Януковича, не звільнив губернаторів-сепаратистів, склад ЦВК залишився майже таким, яким і був до того, змінено тільки 2 людей. Щодо революції, то півмільйона людей вийшли на вулиці, і кричали "Ющенко" з надією, що наша країна отримає президента, який зможе змінити життя в країні на краще, а отримаємо президента з врізаними можливостями, який буде здатний тільки на те, що їздити по світі, і тиснути руки іншим президентам. А при владі лишаються далі ті самі бандити, що і були до того. Тяжко сказати зараз, після всіх бурхливих подій. Залежить хто виграє вибори, хоч саме скоріше Ющенко стане президентом - і тоді буде залежати, як вестимуть себе «олігархи». Якщо вони сформують знову свою більшість, то не знаю, які важелі зможуть використати Ю і "Наша Україна" для втілення своєї програми. Мені цікаво, чи Янукович захоче після прийняття політреформи йти на президента? «Тому що послідовний?» "Наша Україна" молодці! Слава Богові, слава Україні! |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||