|
Інтерактив: вибори президента у США | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Цей форум був присвячений темі переобрання президента США Джорджа Буша на другий термін. Майже весь світ стежив за виборами в Америці, які відбулися всього через два дні після виборів в Україні. Яким шляхом, на вашу думку, піде розвиток міжнародних відносин після переобрання Джорджа Буша президентом? Як, зокрема, розвиватимуться стосунки США та України? У п'ятницю 5 листопада о 19-00 за Києвом Українська служба Бі-Бі-Сі провела інтерактивну радіопрограму на цю тему. Телефон нашого київського офісу (044) 490-5617 діє постійно. Так само можна надсилати смс 810 44-77-86-20-00-40, якщо ви знаходитеся в Україні, та +44 77-86-20-00-40 з-за кордону. Дякуємо всім, хто надіслав свої повідомлення. Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за думки дописувачів, але застерігає, що постинги не по темі і з некоректними висловлюваннями опубліковано не буде. Просимо читачів, що володіють українською мовою, писати постинги нею. Це скорочує час на переклад. Нічого хорошого від Буша я не чекаю, але й на Керрі не було ніяких надій. Просто це факт - світ під приводом абстрактної боротьби з тероризмом йде стопами радянської влади яка в свій час самовіддано воювала з такими ж абстрактними ворогами народу. Ще одна аналогія - полювання на відьм в середньовіччї. До чого призводить така безвідповідальна маханина кулаками усім відомо. Я твердо переконана, що США скоро перестане бути лідером у світі, якщо і далі триватиме те, що відбувається. Сумно, що в найрозвиненішій демократії світу люди сліпі до помилок свого уряду та його політики. Гадаю, принципових змін в політиці США як у відношенні до цілого світу, так і до України, не відбудеться. Буде - закріплення старого курсу, його поглиблення, з урахуванням певних змін в політичній кон'юнктурі регіонів. В тому числі - у Східній Європі, відповідно і в Україні також. Певні кореляції також можуть бути внаслідок президентських виборів, але не стільки через особу нового президента, а його ставлення до подальшої участі або неучасті України в антиіракській коаліції На мій погляд Буш-президент-крок назд у розвитку відносин з США-Україна, за час його попереднього правління потік капіталів-інвестицій в Україну зменшився, відношення до розвитку демократії в країні стало розмінною монетою: ви нам підтримку в війні в Іраку ми на вас не будемо сваритись. Республіканців(Буша) влаштовує і Янукович і Україна під Російським патронатом, у них інші стратегічні інтереси для яких потрібні покірні правителі(бажано залежні(напиклад Кольчуги, вбивства журналістів…)). Так що після оголошення результатів виборів в США багато можновладців в Україні зітхнули з полегшенням. Перемога Буша – дуже невтішний вибір. Будучи президентом, він ослухався застереження Папи Римського про неприпустимість розв’язання війни. Прикриваючись розмовами про боротьбу з тероризмом, він, вибачте за недоречну гру слів, долив нафти до вогню тих протиріч, які з одного боку викликають гострий протест Сходу супроти розбещеності Заходу і одночасно мобілізував Захід проти й без того нещасного Сходу, біди якого почалися ще з перших колонізаторських походів європейців в Арабський світ. А під тим гласним вогнем потиху продовжується абсолютно ганебна програма «обміну нафти на кров». Світові нічого доброго не віщує ще один термін правління такої сили. Після перемоги Буша стосунки між Україною і США розвиватимуться так само як і до цього часу; + ще залежить, хто виграє вибори в Україні: Ю чи Я. Україна, незважаючи на випади з боку провладних сил, не входить в стратегічно важливі об'єкти зовнішньої політики Штатів, і ніхто нас не захопить, насильно англійську не введуть як другу державну, "Макдональдси" не повідкривають на кожному куті. Буде все тихо і мирно – про Україну будуть згадувати тільки коли щось надзвичайно скандальне відбудеться. А міжнародні відносини - то складне питання. Я бажав, щоб виграв Керрі, бо в ситуації, яка зараз розвивається, люба зміна в керівництві була б позитивна: "Даблю" виграв – тепер світові прийдеться те саме робити, що і до цього часу: Франції бойкотувати американські товари, німцям тихенько бурмотіти про партнерство і нічого не робити в цьому напрямку, а арабським країнам палити американську символіку. Я спрощую, звичайно... Переобрання Джорджа Буша - це свідчення хворобливих світових тенденцій. До влади приходять люди обмежені, занвісніло-амбітні та жорстокі. Цивілізація під загрозою. Нажаль - справджуються песимістичні прогнози фантастів. Світ не просто на порозі кризи - людство за крок до самознищення. Українські виборчі реалії цілком відповідають тенденціям. Інтелектуали та просто порядні люди відтісняються на узбіччя соціального життя. Звір уже на приховує своїх цинічних намірів - Апокаліпсис стукає у вікна! А засліплена Європа намагається вдавати добру міну при поганій грі. Мені прикро, що я і моя дитина та мільярди НОРМАЛЬНИХ людей позбавлені майбутнього... Америка спершу палко приголубить переможців-демократів. Деякі проблеми почнуться потім: якщо переможці почнуть обіцяне виведення українського війська з Іраку; коли почнеться перерозподіл українського ринку на користь переможців; а потім американці будуть змушені реагувати на заяви правозахисників про долю колишніх посадовців, які служили недемократичному режимові і яких поженуть з посад з огляду на неприпустимість роботи таких ретроградів за демократичних умов. Але позаяк США за демократію в цілому світі, єдиним каменем спотикання буде Ірак. Адже збагачення демократів - в інтересах демократії, і чим багатші головні демократи, тим вони наполегливіше обстоюють демократію, у тому числі - за кордоном. Американці - в Україні і в Іраку; українці - в Іраку і, наприклад, у Білорусі. І щодо Іраку дві тепер уже демократичні країни зрештою порозуміються - потреба захисту демократії буде визнана важливішою за ситуативні обіцянки: зрештою, скажуть переможці, там нікого не примушують служити. А контрактникам хіба заборониш - це їхнє право. Дядько Сем час від часу сваритиметься пальцем, а Дядько Самійло з того пальця тихенько сміятиметься, тільки не як дурень, якому пальця показують, а як розумака, який знає, що то все - про людське око. Цілком новою добою в українсько-американських відносинах це не назвеш, бо ж і недемократів США не надто карали; але принаймні президент США зустрічатиметься з президентом України. Буде що показувати на новому українському телебаченні. |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||