BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: понеділок, 25 жовтня 2004 p., 14:56 GMT 17:56 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Форум: що б ви запитали президента Путіна?
До України прибув російський президент Владімір Путін.

Кілька українських опозиційних політиків уже заявили про свої сподівання, що пан Путін не втручатиметься в українські вибори.

Форум Російської служби Бі-Бі-Сі
Одночасно з цим форумом опитування своїх читачів проводять наші колеги з www.bbcrussian.com.
Запрошуємо бажаючих долучитися до форуму російськомовних читачів Бі-Бі-Сі

Багато оглядачів в Україні твердять про велику роль, зокрема, російських політтехнологів у виборчій кампанії, а багато українських виборців визначається зі своїми симпатіями згідно з тим, як вони бачать розвиток стосунків із Росією після перемоги того чи іншого кандидата.

Уже лунало багато звинувачень на адресу Кремля в тому, що він підтримує одного з кандидатів, а саме Віктора Януковича, і агітує проти Віктора Ющенка.

Проте офіційно візит російського президента з виборами не пов'язаний, і сам Владімір Путін заявляв, що Росія поважатиме будь-який вибір українського народу на цих виборах.

Три провідні національні телеканали у вівторок транслювали в прямому ефірі відповіді Владіміра Путіна за запитання українців.

Якби вам вдалося поговорити з російським президентом особисто, яке питання ви поставили б йому?

Цей форум закінчено; нижче наведено думки його учасників. Дякуємо нашим дописувачам

Просимо дотримуватися правил цивілізованої дискусії і нагадуємо, що Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за думки читачів.

На півдні Росії, тобто на Україні, живуть такі ж росіяни, як і в Центральний Росії, що створили одну з найбільших світових держав - Росію. Поняття ж "великорос", "українець", "білорус" - поняття географічні, а не етнічні, що б там не говорили всілякі русофоби, що прагнуть до розколу Великої Російської Нації.
Иван, Россия

Пане Президент! Чи усвідомлюєте Ви, яку НЕВИПРАВНУ помилку для майбутнього Росії, України і всього світу Ви робите, вибираючи януковича(з малої букви-то не помилка)?!!!
Alex, Київ

п.Путін, ми не хочемо самі і щоби наші діти йшли шляхом Азії, але демократичної Європи. Україна - це не Билорусія, і вам нас не обманути. Данило, Львів

Я – українець, і мені подобається те, що Путін приїхав до Києва, нічого ганебного в том немає. Якщо ми дійсно самостійний народ, ніякий Володимир Володимирович не змінить нашу думку. Більш того, мені подобається, що відтепер до Росії не потрібно їздити тільки з закордонним паспортом! А тепер дозвольте вас запитати. Якщо до Києва зараз приїде британський прем’єр або американський президент, чи стали би його слухати? Більш того, якщо пан Буш, президент “найбільш демократичної держави Заходу”, почне на українському телебаченні агітувати за вашого улюбленого Ющенка, чи можливо буде придумати найгіршої реклами до людини, чия жінка має американський паспорт, отже є громадянкою іншої країни? Я дивився інтерв’ю Путіна по телебаченню. Перш за все, ну ніяким чином він не “втручався в українські політичні процеси”, і також слово “вихваляв” теж не коректно застосувати відносно його відповідей. Нічого подібного там не було. Але, навпаки, як завжди, організатори україномовного форуму ВВС нав’язують свою думку його відвідувачам. Це - моя особиста українська думка.
Геннадій, Київ

Чому в Росії згортається навіть та куца демократія яка існувала за Єльцина?
Петро Дорошенко, м.Київ

Цікаво б знати, як пан Путін ставиться до майбутнього входження України в союз з Росією? Якщо, звичайно, "оберуть" Януковича Президентом?
Наталя, м,Львів

Пане Президенте! Вже майже 14 років Україна є незалежною державою, визнана всіма країнами світу. А такі держави, як США, Англія, Німетччина, найближчі сусіди: Румунія, Угорщина та інші мають декілька године мовлення до українців рідною мовою за державний кошт. Чому до сьогодення Росія немає навіть годиного мовлення в ефірі "Голосу Росії" до українців рідною мовою. Це по-перше проявляється з невага до українців, які протягом трьох віків були пригнобленою нацією з боку імперської Росії і така політика продовжується зараз вже новітній історії щодо національних меншин.
Анатолій, м. Орел, РФ

Дійсно, ціль візиту пана Президента Росії надто очевидна. На мій погляд, типова "ведмежа послуга", враховуючи те, що Путін надто глибоко розчарував нас усіх своїми "досягненнями" у внутрішній політиці Росії.. а справді ж - подавав надії... зразок "демократичного" розвитку північного сусіди не надає оптимізму. Втім, у нас вибір надто органічний, а результат, незалежно від того, хто переможе, - очевидний. Всі залишаться при своєму... Моє питання - чому Ви приїхали саме зараз?
Sergey, Freetown, Sierra-Leone

Радник президента Путіна Глеб Павловський у статті, поміщеній в порталі "Lenta.ru" у лютому 2004 року, прямо заявив, що Кремль повинен пообіцяти українським олігархам недоторканість їхнього майна, якщо вони об'єднаються і висунуть одного кандидата на пост Президента України (проти Віктора Ющенка). Чи Пан Павловський консультував цю заяву зі своїм шефом, тобто Володимиром Путіним? Якщо так, то в який спосіб Президент Росії має намір гарантувати недоторканість майна українських олігархів? Як Пан Президент Путін має намір узгоджувати свою війну з російськими олігархами, боротьбу з корупцією в Росії зі своєю явною підтримкою кандидата в Президенти України - висуванця українських олігархів та ще й представника наскрізь скорумпованої нинішньої влади на Україні, яку ненавидить народ? Чи не думає Президент Путін, що тим самим збуджує антиросійські настрої на Україні?
Yevhen Sherehiy, Pol'shcha

Невже у Пана Президента Путіна вирішені всі справи в Росії, і він має час втручатися у справи України? Невже мешканці Беслана не потребують допомоги Путіна? Невже вирішена справа з Ходорковським? Чому може навчити Україну "сірий кардинал Росії?"
Nataliya, Odessa

Чому Ви не пускаєте Далай Ламу в Росію?
Ольга, Краків, Польща

Виходів у Росії 2 - або залишити Чечню, відгородившись від неї парканом, або "нема Чечні - нема проблеми"
Олександр, Одеса

Шановний пане Путін, чи ви насправді гадаєте, що ваша думка вплине на вибір американців чи українців, якщо навіть в Абхазії ніхто її не послухав? І що ви плануєте робити з приводу, якщо в Америці виграє сенатор Керрі, як ви намагаєтеся розтлумачити свої слова: "Хто не за Буша, той терорист"?
Ganna, Gollandia

Пане президенте,недоречно питати, чому Ви берете зустрічний план і визволяєте Київ на два тижні раніше, ніж це вдалося зробити 51 рік тому. Але чому Ви це робите, чудово розуміючи, що втратите цим вчинком в очах не тільки українців, але й росіян?!
Євген Бублик, Харків.

Після десятихвилинного перегляду зустрічі журналістів із паном Путіним виникло лише одне питання: як може людина, що займає таку високу посаду, виступити в якості рекламного ролика колишнього ув'язненого, а нинішнього кандидата в президенти, який не володіє не лише азами економічних знань, а й грамоті російської мови ще не навчився "проффесор"?
Сергей, днепропетровск

Чи усвідомлює ця людина згубність нинішнього імперіалістичного курсу Росії для України та самої Росії, та його особисту відповідальність перед Богом та історією? Є ще багато запитань, але досить буде, коли він впорається хоча б з цим без звичної для російської політики брехні прямо у вічі.
Віктор, США-Україна

Корреспондент.net 24 жовтня 2004, 15:49: "Майже 90% населення Російської Федерації не проголосували б на виборах президента за кандидата, який мав судимості, передає "Інтерфакс-Україна". Окрім того, майже 39,5% опитаних вважають, що Російська Федерація може підтримувати вигідних їй політиків у країнах близького зарубіжжя". Шановний пане Путін, чи поділяєте Ви позицію, висловлену громадянами Росії на опитуваннї? Ви відкрито виявляєте свою прихильність до В. Януковича. Це що, за принципом "На тобі небоже, що мені не гоже?"
Дмитро, Дніпропетровськ

Пане Путін, чи Ви вважаєте, що Росія колись припинить бути імперією? Чи, на Вашу думку, Росія колись виплатить Україні компенсацію за голодомор, другу світову війну, роки терору і Чорнобиль?
Василь, Челтенем, Британія

У мене до пана Путіна лише одне запитання: як йому вдалося в ці дні взяти квитка до Києва? Бо українці в Україні цього зробити зараз не мають змоги. Права людини у нас, судячи з усього, тимчасово призупинені. Думки пана Путіна з інших питань навряд чи будуть щирими, тому особливого сенсу у таких запитаннях я не бачу.
Ігор, Київ

Чи запросить п. Путін президента України Ющенка виступити по всіх російських телеканалах за день до виборів президента у Росії?
Юра, Київ

Багато питань маю до Вас, Пане Президент, але уже знаю - відповіді не одержу. Приїхала з Польщі спеціально на мітинг підтримки Ющенка, а виясняється - можу поспілкуватись з Вами. Бачила на власні очі, що творилось після мітингу, і навіть пізнала одного з тих, хто кидав те кляте каміння - це людина, яка теж сиділа і отримала 100 гривень за таку дію. Це Ви допомагаєте Януковичу матеріально і ваша рука так щедро роздає ці гроші. А у вашій країні бардак - так сказали мої рідні з Москви. Дайте нам спокій нарешті - займіться своєю країною. Для чого ви вбиваєте чеченців? Для чого - вибачте - сунете свій ніс і до нас? Ви своїх людей не хочете захистити і нас хочете втягнути в ваші проблеми. Ми - українці, в стані без Вас у себе бути господарями, господарюйте, будь ласка на своїй землі, її у Вас багато - наведіть там лад. Їдьте до себе, Пане Президент, - у нас вибори - це наше внутрішнє рішення. Я буду молитись за Вас, щоб Бог Вам дав добру дорогу в зворотньому напрямку. З повагою - українка - громадянка вільної України.
Ніна Падун, Київ

Любий пане Путіне!!! Дуже прошу Вас не лізти в Україну... Ми не дамо якимсь москвофілам, які століттями знущалися над нами та принижували, впливати на нас. Ми не станемо зоною впливу Москвофільщини і не віддамо Тузлу і, врешті решт, ми не складемо "вісь диктатури" на чолі Москви. Не втручайтеся в наші справи. Ми самі мусимо обрати свого президента, який виведе Україну ЄС та НАТО, а не деградувати її. Мені 17 років, і я спокійно можу сказати: я вважаю, що Кучмізм зіпсував моє дитинство і мені не хотілося б, щоб дитинство моїх дітей зіпсував Януковізм.
Михайло Іващенко, Суми

Чи не вважаєте Ви, що Росія втручається у внутрішню політику України?
Світлана, Київ

Шановний пане Путін, невже в Росії залишилось так мало проблем, що її президент мало не на тиждень їде в Україну святкувати (?) не точну та не ювілейну дату звільнення Києва (а не всієї України, до речі) від фашистських загарбників?
Михайло, Київ

Коли буде введена українська мова в Росії як державна?
Лев Левін, Україна

1. У зв`язку з курсом на зближенням наших стран взятим у останній період може бути ситуація у майбутьньому, коли наші хлопці повінні будуть служити у Російський армії та приймати участь у війні з Чічнею? 2. Як би відреагував пан Путін на те, якщо під час російських президенських виборів у гості до його конкурента приїхав би Президент США? 3. Які наслідки будуть для України, якщо Росія перша вступить до WTO?
Олександр, Київ

ОСОБИСТО президенту РФ В.В.Путіну: Я свідомий громадянин України, мені 17 років. Нажаль мені доводиться бути свідком брудної бородьби, як цей злочинець рветься до влади. Мені відомо, в якій залежності ми знаходимось перед вашою країною. Не намагайтесь нас підкорити! Для вас це буде "нова Чечня", але в десятки разів гірше!
Kozak, UA

Від поета-винахідника Семена Шульги, що проживає в Україні. Достошановний Володимире Володимировичу! Мною розроблений роторно-лопатний двигун, застосування якого може бути найширшим: якщо сконструювати його для роботи на порошковій органіці і загрегатувати з електродвигуном, а вихлопні гази пустити через сушильні камери і мною винайдені іонно-конденсатні очисні споруди (які я назвав Легкі планети і пропонував Вашому спідручному В.Черномирдіну для використання на металургічних комбінатах) , то так можна вирішити проблему сміттєвидалення будь-якого міста. (...) Я це пропонував також Рональду Рамсфельду, але він також виявився не з числа дійсно розумних людей. (...) Я пропонував це вашому горлану Жириновському, але він також генія не зрозумів. А поки Ви знаходитеся в Україні, запрошую до мене в гості.
Семен Шульга, Кіровоград

Шановний пане президенте, 4 роки тому в німецькій газеті "Frankfurter Allgemeine" було опубліковано статтю про Вас, де зокрема йшлось про те, що свого часу установою колишньої НДР Stasi Вас було нагороджено медаллю. Чи не могли б Ви уточнити, за які саме заслуги?
Оксана, Львів

Шановний пане Президенте! Хочу Вас запитати скільки етнічних українців проживає на території Російської Федерації і скільки державних шкіл з українською мовою навчання для цих українців працює на території Федерації.
ЗЕНОН ДАВИДА, Львів

Шановний товаришу Путін. Яке враження справила на Вас книга Вашого украінського колеги "Україна - не Росія"? Чи визнаєте Ви необхідність популярізации ідеї цієї книги серед владних структур держави що ви очолюєте?
Олег, Київ

Шановний пане Президенте! Якими Вашими досягненнями за час президентства в Росії в царині розвитку вільної економіки, свободи слова, залучення громадян до керування державою та забезпечення їх безпеки Ви пишаєтеся найбільше і щоб Ви порадили до запозичення в Україні?
Igor, Olexandria

Пане Президенте! Сучасні терористи це внуки партизан 1939-45 р.?
Михайло, Білгород-Дністровський

Шановний Володимире Володимировичу! Пустослів'я, що виходить із-за "бугра" і підхоплене горе-патріотами "нашистами" на адресу країн Співдружності, я сприймаю як їхнє базікання "на чужий роток не накинеш платок", а ось замок, повішений на Керченській протоці, розцінюю як найважливішу подію року. Я не прошу вас відповісти на моє питання в прямому ефірі, тому що моє питання полягає в викладенні фактів, і потрібна порада Патріарха Всея Русі Алексєя ІІ та астролога Павла Глоби. (...) Володимире Володимировичу! Мені Господом дано зрозуміти все, що відбувалося і відбувається на планеті Земля. (...) Тільки Владімір Путін і Леонід Кучма зможуть поставити Херувита на шляху виникнення третьої світової війни.
Анатолій Восторг, Крюків-на-Дніпрі

Шановний пане Путін, Альбер Камю колись сказав: "Свобода - це нічого інше, як шанс бути кращим". Чому б вам не дати Україні спокою, а заразом і можливості бути свобідною?
Lyubov Kolos, The Netherlands

Шановний пане Президенте! Чи є для Вас очевидна подія яка відбулася в Україні? Я маю на увазі, що ми вже отримали однозначний результат цієї виборчої кампанії, а саме: українці сформувалися в розумний, прозорливий, далекоглядний та миролюбний народ. Жодна країна не може похвалитися, що її народ з такою гідністю витримав навалу дезінформації, таку потужну роботу спецслужб своєї та „дружніх країн”, залякування силових структур, використання новітніх провокаційних технологій, та не схибив. Тепер хто б не прийшов до влади, він буде повинен, в першу чергу, рахуватися з думкою свого народу, а вже потім з інтересами інших країн. Тепер Українці звучить дуже гордо.
елена, Київ

Пане Путін, що ви хочете побачити в Україні напередодні виборів Президента України? Яку роль в них ви собі намалювали? оскільки підтримуючи, явно чи приховано, провладного кандидата Ви підтримуєте створення на теренах України зони, якою охоплено поки що лише територію Донецької області Микола, Вишгород, Київська обл.

Шановний пане Путін! Чому Ви не хочете усвідомити, що загибель російської імперії визначена ходом історії точно так само, як була визначена загибель Римської, Австро-Угорської, Німецької, Британської імперії? Чому ви продовжуєте активну колоніальну політику по відношенню до чеченського та українського народів, використовуючи нав'язані їм різними способами свої колоніальні адміністрації? Чому Ви не хочете наслідувати приклад Британської імперії, що зберегла дружні та взаємовигідні стосунки із колишніми колоніями, в тому числі і одномовними? Історія Росії продовжує йти по колу, описаному М.Салтиковим-Щедріним у його безсмертній "Історії одного міста". Чи це означає, що російський народ за визначенням не спроможний на сприйняття загальнолюдських цивілізаційних цінностей?
Роман, Київ

Шановний Володимире Володимировичу! Чи Ви б призначили губернатором колишнього уголовника? По-моєму, в Росії вже був випадок, коли губернатором було обрано колишнього ув'язненого, і Ви тоді все зробили, щоб він ним бути перестав. Так чому ж Ви нам пропонуєте обрати Хама президентом?
Федір Савчук, Олександрія

Пане Президенте,як Ви вважаєте, чи може претендувати на найвищу державну посаду людина, яка має кримінальне минуле?
Олександр, Київ

Шановний пане Путін, чи згодні ви з фразою російського класика, що демократія в Росії закінчується там, де починається українське питання? Чому ви підтримуете тоталітарні режими та диктаторів Північної Кореї, республік Середньої Азії, Кавказу та Білорусі?
Олексій, Україна

Перш за все, я би привітав нашого друга та партнера. Потім, я би попросив пробачення за деякі висловлювання людей у цьому форумі. Я питання моє було б таким: Пане Путін як ви важаєте коли єдине економічне співтовариство стане реальністью? Спасибі.
Володимир Безрученко, Лондон, Англія

Пане презідент! Чи не негадує Вам сьогоднішня сітуація стосунків Росії з Україною, стосунки СССР з Чехією на ті часи коли Чехія об"явила "соціалізм с человеческим лицом"?
Роман Міщенко, Україна

Пане Путін, навіщо ви сюди приїхали? Вам своїх проблем замало?? Український нарід був би вам вельми вдячний за невтручання в справи української держави!!
Димирій, Донецьк

Пане президенте! Чи не було би шляхетним, на вашу думку, ті великі суми грошей, які Росія у Вашій особі викидає зараз на виборчу кампанію Януковича, витратити на газифікацію, проведення гідних доріг, і т. п. у декількох селах поблизу Москви. Щоб весь світ не утотожнював Росію з єдиним містом, придатним для життя, - Москвою. Це не є політичне питання, але навіть таких питань Ви сьогодні не почуєте, на жаль.
Тетяна Завадська, Тернопіль

Шановний пане Путін! Будь ласка, чи могли б ви сказати, яку книжку прочитали останнім часом?
Eugene, somewhere

Message: Нейтральне запитання не громадянина України: громада цікавиться: Що подарували Вам Кучма с Януковичем на день народження? Більшість каже, що яйце (Фаберже?) - Але я не вірю
Michael, Canada

Пане президенте, відомо що ви маєте собі за взірець першого імператора Росії Петра І Великого. Чи розділяете ви його ставлення до України і чи наслідуєте його справи і методи у стосунках з нею?
Захар, Москва

Як Ви гадаєте, росіяни обрали би Януковича президентом Росії після Вас ? Юрій, Київ

Чому ви втручаєтеся в процес виборів?
Alex Semenov

До якого часу росіянин з українським паспортом буде ізгоєм у своїй рідній землі - Росії?
Ірина

Шановний пан Путін, Вас критикують за намагання відтворити Радянський Союз в Росії Вашою поведінкою "великого керівника". Чи причина такої критики, на Вашу думку, в тому, що США самі хочуть керувати світом і вбачають в Росії дуже серйозного конкурента?
Засідатєлєва, Лос Анжелес, США

Одного разу відомий російський діяч пан Явлінський, коментуючи російську політичну ситуацію, сказав приблизно таке: "Про яку політичну незалежність може йти мова, якщо всі рішення в цій країні приймаються в одному кабінеті, і це навіть не кабінет Путіна". Так от, хочу спитати в пана Путіна, чий же то кабінет.
Ливтин, Київ

Чи розглядаєте Ви Ваше рішення призначати губернаторів в Росії ( а не обирати через пряме голосування) як крок назад в демократичному перетворенні Росії? Мені не подобається, що губернатори в Україні призначаються, а Вам?
Володимир, США

Як Путін дивиться на те, що Януковича судили. Втрачається жодний здоровий глузд, якщо президентом може стати колишній засуджений. Як Путін дивиться на те, що всі телеканали показують тільки Януковича. І справді виглядає на те, що відбувається дезінформація.
Ігор, Атланта, CША

Як відомо день визволення Києва 6 листопада і тому святкування цього дня перед виборами і приїзд пана Путіна саме повязаний з виборами. В мене немає до Путіна питань, але є до голови уряду і президента. Чому з ними немає прямого ефіру і "гарячої лінії"?
Тарас, Івано-Франківськ

Таке питання. Чому у вас немає жодного поступу у відносинах із заходом? На мій погляд ваші дії більше схожі на відновлення холодної війни.
Володимир, Україна

Шановний пане Путін, насадження диктаторського режиму в Україні є єдиним планом для всіх держав-членів майбутнього економічного співтовариства Росії, Білорусі і України мати єдині методі правління в цих державах?
Євген Балашов, Київ

Шановний пане Президенте! Скiльки ще часу знадобиться Росiї, щоби зрозумiти, що Росiя потребує стабiльної та послiдовної України. Лише за умови рiвного партнерства мiж нашими країнами можлива якась вигода на економiчному рiвнi. Невже ви не бачите досягнень Ющенка у сферi росiйсько-української торгiвлi, коли той був прем`єром? А ще пояснiть, яким чином колишнiй КГБ-iст може запрошушати колишнього ЗЕКа до себе на день народження?
Андрій, Київ

Вважаю приізд Путіна в Україну і його виступ в ефірі до виборів недоречним. Той приїзд можна було б спокійно перенести на період після виборів. Він би більше показав свою повагу до України, коли б відмовився від живого ефіру на телебаченні і призіду в Україну перед виборами!!!
Сусанна, Україна

Команданте Путін, дуже прошу Вас, руки геть від України.
Сашко Проценко, Київ

Пане Президенте! Чому Ви та російський уряд втручаєтесь у внутрішні справи України?
Вадим Іванов, Херсон

Чи не боїться він зіпсувати досить позитивну думку про себе українців, настільки явно підтримуючи людину, яку в основній масі вважають ганьбою нації?
Денис Попов, Київ

Також на цю тему
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження