BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: середа, 20 жовтня 2004 p., 16:10 GMT 19:10 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Інтерактив: вибори в Україні - що думає Захід?
Українська служба Бі-Бі-Сі продовжує серію інтерактивних програм по п'ятницях.

Тема цього тижня: вибори в Україні - що думає Захід?
Програма пройшла цієї п'ятниці, 22 жовтня, о 19:00 за київським часом.

На ваші запитання в інтерактивній програмі, зокрема, відповідали:

Стівен Ік - оглядач Бі-Бі-Сі зі східно-європейських питань;

Доктор Джеймс Шерр - центр досліджень конфліктології, Королівська Військова Академія.

Заступник головного редактора Файненшл таймс Христя Фріланд, на жаль, не змогла взяти участь у програмі.

Тим часом нижче подаємо дописи наших слухачів і користувачів нашого веб-сайту на тему програми.

Як будуть розвиватися відносини між Україною та ЄС у випадку обрання президентом діючого прем'єра, а як у випадку обрання кандидата від опозиції? Зважуючи на те, що вибори не будуть (!) сфальсифіковані.
BOHDAN> LVIV

Хочу вiдповiсти Ганнi з Нiдерландiв - необiзнаннiсть про яку ви пишите - взаємна - в Українi бiльшiсть вважає що Нiдерланди та Голландія - то є двi рiзнi країни. Для пересiчного громадянина Нiдерландiв нiчого вiд результатiв виборiв в Українi не змiниться. Щож до європейских полiтикiв, то їхню байдужiсть виправдати не можна - не думаю що поява нового диктаторского режиму у 50-ти мiльйоннiй країні на кордонi з ЄС буде на користь цьому самому ЄС.
Станiслав Вороний, Альфен, Нiдерланди

Від протистояння двох головних кандидатів на перегонах виграє суспільство, яке стає більш інформованим про брудне закулісся заможних панів.
Павло Моржак

Значна частина громадян України все ще чекає допомоги ззовні. Одні - від Росії, другі - від Заходу. А треба все брати в свої руки. Позиція "моя хата з краю", "ці вже наїлися, а нових прийдеться годувати вдвічі" - визнання історичної безвідповідальності, притаманної значній кількості наших людей. Скільки їх - дізнаємося 1 листопада. Активній частині суспільства необхідно йти серед людей і розповідати правду про владу, про джерела її передвиборчої "доброти" і ціну кожної "подарованої" до виборів гривні.
А від Заходу ми хочемо не так вже й багато - не дайте заховати вкрадені в Україні гроші і не подавайте руки злочинцям від влади. Ви закрийте для них рахунки і кордони, а всередині ми з ними самі розберемося. І вже ніхто не заховається за виправданнями, що його примушували підкидати вибухівку, бити студентів, залякувати держслужбовців, шантажувати підприємців.
Ігор, Олександрія

Як Захід зможе відрізнити легітимні вибори від сфальсіфікованих, якщо на користь "легітимних" влада покаже "справжні" з печаткою документи, а всі порушення та фальсіфикації не будуть навмисне дукументоватися, це по-перше, а по-друге, "спостерігачі" від влади будуть казати, що все минуло без серйозних порушень. Чи може буде легітимним вибір народу, якщо підготовка дільниць та передвиборча кампанія вже проходять з жахливими порушеннями як Конституції?
Павел, Київ

На мою думку, дарма ми переживаємо за зовнішній світ. Україна має великий внутрішній потенціал і він приваблює інші країни як мед. Україні не потрібно ходити з простягнутою рукою, їй потрібно просто навести лад у законодавчій та виконавчій владах, а також прийняти вірні стратегічні рішення щодо розвитку економіки в цілому та кожної галузі зокрема. Як тільки ми стабілізуємо загальний стан речей в державі та вийдемо на стабільний приріст ВВП (не декларований, а справжній), погасимо прояви корупції в першу чергу у владних державних структурах, зарубіжжя саме спрямує інвестиційні потоки в нашу країну. Ні Захід, а ні Росія не переживають за добробут в нашій країні. Кожен з них бачить свої інтереси. Ми ж, як самостійна держава повинні самі вирішувати, з ким нам і в яких сферах співпрацювати. Так ми створимо ринкові умови в зовнішньоекономічних звязках нашої країни. Тільки якщо ми будемо самодостатньою одиницей - ми станемо повноправним гравцем.
Вячеслав, Львів

Величезною несподіванкою для мене стало те, про що Агенція Франс Прес повідомила:"Позитивну оцінку виборчої президентської кампанії в Україні надала делегація європейських депутатів на чолі з французьким депутатом Т'єрі Маріяні, які приїхали з 3-денним візитом до Києва." Це, не дивлячись на масові порушення владою свободи слова, придушення опозиційної преси за допомогою спецслужб та інших силових органів, арешту студентів по всій країні. Що це? Подвійні стандарти чи сліпота? Наслідком такого може стати білоруський варіант "виборів".
Олександр Ігнатов, Цюріх

Що думає Захід з приводу хвороби, чи отруєння Ющенка? Як розуміти висловлювання "Рудольфінерхаус", про те, що на лікарів чинили тиск представники Ющенка? Це запитання. А ще деякі думки вголос: Переконаний, що як Захід, так і Росія переймаються в Україні лише власними інтересами. Але якщо Москва поводиться досить агресивно, то Європа і США надто обережні. Розумію, що визначитися важко - адже Київ теж не поводиться однозначно. Але як на мене, потрібно не лише тиснути на Кучму, але й часом показати "пряника" - щоб зміни стали незворотніми - відкрийте, наприклад, ширше двері в НАТО. Але ж ні. Захід поглядає на Москву - "А що скаже Кремль? А чи не доведеться нам сваритися із росіянами? А може ну її, ту Україну - жили ж якось поки вони (Україна і Росія) були одним СРСР..." Чи панове західні політики думають, що Росія стала на демократичний шлях і більше ніколи не бряцатиме зброєю? Чи може позбулася Москва ностальгії за статусом супердержави? НІ! Якщо Україна повернеться у Союз із Росією гірше буде всім! Лише з цієї причини голосуватиму за Ющенка. Бо насправді бачу масу вад у самого Ющенка і його команди. Крім того, не вірю, що в його оточенні такі вже демократи - такі ж бізнемени - і ніхто не заробив свій перший мільйон чесно. І працюватимуть вони тими ж методами. А так хочеться щось змінити... PS. Останніми днями все частіше чую: "Вже краще Кучма на третій термін!.."
Орест, Київ

Я погоджуюся з думкою дописувача про подвійну мораль провладних кандидатів в президенти України. І всі західні країни разом зі США, Канадою та іншими повинні заборонити в'їзд всім, хто люто ненавидить все західне, вживає антиамериканську чи антизахідну риторику. А також всій їхній родині. А чого можна чекати від таких осіб, коли синіють від люті і запінюються? Зрозуміло, що потрапивши на територію США, чи Заходу будуть боротися проти цих країн. Це вже в їхній крові. Дивно, що таких людей ще й показують по телебаченню... Про абсурдність легковажність поведінки західних урядів свідчить виступ кандидата Волги, який заявив, що багато мільйонів доларів він заробив саме в Англії. А тепер ці кошти використовує для антизахідних чи "антиімперіалістичних" дій. Пропоную розширити перелік запитань при заповненні візової анкети таким питання. Чи ви або ваші родичі проявляли ненависть в своїх діях чи висловлюваннях проти тої країни, в яку ви хочете вїхати? Наприкінці хочу пригадати слова із анекдоту про Леніна та чекіста Дзержинського.
Роман, Львів

Цілком погоджуюся з думкою Єлени з Києва. Пан Путін фактично домовився, зокрема, з Німеччиною про блокування будь-яких спроб надати Україні європейську перспективу. Керівництво Німеччини, водночас, "двома руками" за вступ до ЄС Туреччини, куди німецькими підприємцями зроблено великі інвестиції. Один з псевдоаргументів за прийняття Туреччини - необхідність іміграції через старіння європейського населення. Ви коли-небудь чули про іміграцію в Японію, де народжуваність не вища за європейську? Фактично в Німеччині допомога "на дітей" не надається. Можно наводити багато прикладів про хибність і продажність політики так званих європейських демократій. Єдина надія України в сенсі зовнішньої політики - допомога США, які мають стратегічний інтерес не припустити інкорпорації Росією України. Але вже майже пізно. Українська економіка контрольована російськими "інвесторами", через яких здійснюється політичний вплив на глибоко непатріотичне українське керівництво. Підсумок - розчарування.
Ярослав, Сімферополь

У Голландії більшість не має жодної думки про вибори в Україні. Багато людей навіть не знають, де ця загадкова країна. Якої зацікавленості можна чекати? Ми самі повинні бути зацікавлені і не повинні наш вибір залишати іншим. Ми самі про себе повинні подбати. І нема нащо думати, що ми не здатні нічого змінити.
Ганна, Голландія

Кожний народ має такий уряд, якого заслуговує. Ви очікуєте від Заходу допомоги? Якої? А чим особисто Ви допомогли Заходу? А собі? Скажу про себе. Я пробую пояснити своїм знайомим все блюзнірство влади, про яке я знаю завдяки Інтернету. Мені соромно, але я не готовий іти проти цієї влади на барикади. Я думаю, що це основна причина того, що Янукович стане нашим президентом. А Заходу потрібно подякувати, що вони є. В першу чергу це стосується країн колишнього соціалістичного табору і країн Балтії. Вони на наших очах показали нам, як діяти. Починати потрібно із себе.
Валерій, Ніжин

Так що думає Захід? Принаймі в чеській пресі про вибори в Україні пишуть досить мало. Натомість в передостанньому номері "Літерарних новин" піднімається болюче для деяких чеських сепаратистів русинське питання в Україні. Хочеться думати, що на Заході знайдуться люди, які тверезо підійдуть до всестороннього висвітлення українського питання і оцінять ситуацію, яка склалася не тільки в Україні, але у всіх пострадянських молодих демократіях. Бо самотужки вийти на широку дорогу демократії не може навіть така величезна країна як Україна, де впродовж століть її еліта коли не служила сусіднім народам, то була приречена на знищення. А в нищенні українського народу брали участь як східні сусіди, так і сусіди із заходу, які зараз об'єднались в Європейський Союз. Так що спроможний запропонувати Захід?
О. Пройдисвіт, Прага, Чехія

Один знайомий лікар сказав недавно, що керівництво їхньої лікарні наказало працівникам брати відкріпні листи. В день виборів буде автобус, який вивезе їх у якесь село голосувати, де, очевидно, все вже проголосовано. А хто не згодний - може писати заяву на розрахунок. Отакі справи.
Микола Кирильчук, Рівне

На мою думку, західне суспільство - це насамперед суспільство капіталістичне, де на чільне місце завжди ставляться економічні інтереси, тому, "захід" розглядає Україну, насамперед, як 40 мільйонний ринок збуту і джерело дешевої, а також кваліфікованої робочої сили, і виходячи з цього будує свої відносини Україною, іншими словами підтримує українську демократію з власних економічних міркувань. Чи це так? З повагою,
Сергій, Донецьк

Хотiв би вiдповiсти пану Богдану Лавришу. Тим про кого ви пишите "запад" потрiбен i вони його використовують. А вот чому вони можуть використовувати "запад" як пугало - оце цiкаве питання. На мою думку тому що "захiд" за 13 рокiв Української незалежностi не виконав жодної обiцянки щодо України. Наведу лише деякi найбiльш вiдомi - вiдмова України вiд ядерної зброї, закриття Чорнобильскої АЕС, зрив контракту на поставку турбiн в Iран, тощо. До того ж арешти українських лiтакiв у Канадi, а особливо у Бельгiї сприймаються пересiчними громадянами як ворожi акти i не додають "западу" позитивного рейтингу. Бiльшiсть громадян на сходi України вважають, що "запад" бажає лише експлуатувати Україну нiчого на даючи. Тому "захiднi" полiтики повиннi задуматись над тим, як воно так сталося, що для бiльшостi пересiчних українцiв "запад" є пугалом!
Станiслав Вороний, Нідерланди

Подбати про себе Україна повинна сама! Ані Росія, ані Захід не переймаються Україною - скоріше власними інтересами в Україні. І майбутній президент має бути проукраїнським, а вектор політики повинен гарантувати добробут народу.
Андрій, Київ

Багато говорять про можливість погіршання відносин з заходом. Куди вже гірше? Хіба б війну розпочати і віз взагалі не видавати? Усі ці методи тільки людям гірше зроблять, а влада буде триматися до останнього, це рак суспільства. По яким таким критеріям захід планує не давати віз українським громадянам? Як вони будуть знати що людина чи її родичі працює в уряді, податковій, чи міліції? Я так розумію Україну просто ізолюють як Білорусію. І нічого не змінится, бо диктатори ніколи не впадуть під тиском міжнародного тиску, а от людей від того постраждає - мама дарагая!
Володимир, Україна

В інтернеті вже досить давно є отака інформація: http://www.ugroza2004.narod.ru/. Якщо це не фальшивка, то принаймні один з російських політтехнологів, що заробляють гроші на українських виборах, є порядною людиною. І тоді я, мабуть, нічого в цьому житті не розумію. Це більш ніж дико. Коли щось подібне станеться - нехай навіть не з вини влади, а через якихсь міфічних політтерористів - в будь-якому разі влада, знаючи про це наперед, таке допустила. І, навіть, припустимо, перемігши - як провладний кандидат зможе після цього дивитися в очі людям? Нащо в такому разі Україна Росії? Думаю, що навіть приєднавши собі Україну такими методами, вона не отримає полегшення у війні з Чечнею, вона отримає нову Чечню - більшу і страшнішу для неї, бо в самому центрі Європи. А до якої партизанської війни здатна Україна - знаємо з історії, хоча б тої ж другої світової війни. Невже влада в такій державі варта такої ціни? Невже, маючи такі гроші, не можна просто їх і далі заробляти у но! рмальній європейській державі, не роблячи зі своїх дітей до сьомого коліна носіїв ганьби батьків перед цивілізованим світом?
Ігор, Київ

Давайте припустимо, що пан Ющенко переможе на виборах. А чи не відмовиться Євросоз від нас? Адже деякі країни в Єврозоні, наприклад, Данія говорять про те, що вони не хочуть бачити нас в своїх рядах. А деякі політики просто напросто заявляють, що Україна має бути кордоном між ЄС та Росією. Будь ласка, дайте відповідь на моє питання.
Микола Іващенко, Суми

На мою думку так званий "Запад", а саме країни ЄС та НАТО пожинають плоди власною байдужостi до однієї з найбiльших країн Європи впродовж останнiх 10 рокiв. Навiть сьогоднi "Запад" лише закликає до чесних виборiв, хоча будь кому у здоровому глуздi вже ясно - чеснi вибори вже не вiдбулися! Якщо "Запад" бажає запобiгти хоча б вилокому шахрайству при пiдрахунку голосiв (воно все одно буде - питання лише масштабiв), то всi країни ЄС та США повиннi однозначно заявити, шо виннi у такому шахрайствi будуть переслiдуватися у цiх країнах у судовому порядку - як то Мiжнародний суд в Гаазi, виявлення та заморожування коштiв на рахунках привладних осiб в "западних" банках, тощо. На вiдмiну вiд пана Лукашенка українська верхiвка дуже сильно залежить вiд "западу". До того ж на "западi" є багато свiдкiв та матерiалiв, щоб розпочати проти української верхiвки процес у Мiжнародному судi на кшалт процесу проти Мiлошевича. Тi ж записи Мельниченка, свiдоцтва Лазаренка, тощо. На мую думку якщо такий процес почнется, у звинувачення недостатку у свiдках не буде. I якщо хоча б заява про можливiсть судового переслiдування Кучми та його оточення вiдбудется до выборiв, в них ще буде час аби домовитися з Ющенком щоб не перетворитись на мiжнародних iзгоєв. Якщо "запад" не бажає появи щє однiє Бiлорусi у Європi вiн повинен щось РОБИТИ, а не тiльки закликати та декларувати!
Станiслав Вороний, Нідерланди

(...)Франція, Німеччина, Великобританія, Італія оголосили свою зацікавленість в найтісніших стосунках з Росією. В чому річ? Невже Росія відповідає усім високим вимогам до демократії, прав людини, економічним реформам? Та ні! В Росії зараз, можливо, найтемніша сторінка її історії, але це нікого не засмучує. Та чому не сказати, що інтерес до російських ресурсів та страх перед її воєнною доктриною є реальним мотивом відносин Заходу з Росією? Щодо України, вона не володіє ні першим й ні другим. Саме тому Захід віддав Україну на розтин Росії. Захід висунув високі вимоги до України, не враховуючи її залежність від Росії та кредитів Заходу. Як Україна самотужки може стати дійсно демократичною та економічно незалежною? Росія ніколи це не дозволить. А захід сторонньо очікує, а раптом Україні це вдасться. Молоді люди та патріоти України ризикують життям, щоб визволити її від російської "дружби". Та чи не Захід не допоміг Україні в перші роки її незалежності, бажаючи не образити Росію? Мовчки дозволили колишнім комуністам зруйнувати можливість України стати гідною та цівілізованою країною? Прибалтійські країни отримали необхідну підтримку, а ми ні. Після війни захід допоміг Японії, Західній Німеччині, а чому нас кинули в самотності відриватися від колишніх братів? Моя сім'я та усі наші друзі російськомовні, та це не заважає нам бачити реальну картину нашого становища в світі.
Єлена, Київ

Західні аналітики вже назвали умови, в яких працюють кандидати нерівними і йдеться до того, що в разі обрання будь-кого крім Ющенка, міжнародні спостерігачи назвуть вибори "нечесними", або навіть і "нелегітмними". Не так давно закінчиличь вибори в Афганістані, де, як відомо, 15 з 18 кандидатів зняли свої кандидатури на знак протесту проти нерівних умов, в яких відбувались вибори, а решта - знялись на користь підтримуваного Заходом Карзая. Під час самих виборів були зафіксовані значні порушення, і всеж таки, цитую далі ВВС:... международные организации уже дали выборам в целом позитивную оценку; крупнейшая наблюдательная группа назвала их "достаточно демократичными", а Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе (ОБСЕ) подчеркнула, что требования об отмене исхода голосования не имеют под собой достаточных оснований". Тут можливі два висновки: або в Україні все ще гірше, ніж в Афганістані, в що слабо віриться, або міжнародні організації дивляться на українські вибори упереджено.
Олекса, Київ

Я хочу терміново звернутися через ваш сайт до всіх громадян України, які хочуть брати участь у голосуванні. Прийдіть до 31 жовтня на ваші виборчі дільниці і перевірте свої дані. Сьогодні, коли я перевіряла свої дані, виявилося, що у списках, поданих ЖЕКом, маса граматичних помилок у прізвищах, як наприклад - немає закінченя, чи пропущені голосні чи інші літери. На наш будинок, у якому всього 12 квартир, таких помилок було 3. При цьому з букви закону випливає, що якщо громадянин вчасно не виправить цю помилку, ПОДАВШИ ЗАЯВУ до виборчої комісії, то він не буде допущений до виборів, або доведеться 31 числа іти до суду і там брати дозвіл на допуск до виборів. При цьому дуже показовий той факт, що ці списки з помилками вже завірені. Ось іще один факт про цікаві способи обмежити виборців у їхніх правах, адже не кожному спаде на думку ходити до виборів перевіряти, чи правильно записано у списках їхнє прізвище-ім"я-по батькові.
Ольга, Київ

Багато кандидатів в президенти України в своїх виступах страшать народ України Америкою, Європою та НАТО. Звинувачують своїх противників, що вони слуги імеріалістів. Але всі ці кандидати мають величезні доларові (чи в євро) суми в різних банках. А їх діти, родичі, дружини знаходяться на Заході на роботі, на навчанні чи лікуванні. Якщо вони так ненавидять Захід, а люблять тільки Росію, то тримайте гроші лише в російських рублях, не посилайте своїх родичів до "імперіалістів". На мою думку, західні країни повинні заборонити в'їзд таких людей та їх родичів в свої країни, а також арештувати їхні рахунки. Можливо тоді вони наберуться трохи розуму, а їх родичі дадуть їм доброго прочухана. Тому Захід повинен приймати більш радикальні міри до таких осіб, а не мямлити. Всі вони являють собою загрозу для Заходу.
Богдан Лавриш, Станіславів

У мене складаеться враження, що сьогоденний вибух цiкавостi Заходу до Украiни обумовлений тим, що Захiд раптом вiдчув у Росii самостiйного i малокерованого гравця. До цього часу Украiну не дуже й "помiчали". Я розумiю, що таки iснують особливi iнтереси Заходу як спiльноти. Але менi така позицiя здаеться блюзнiрською i образливою. Мабуть-таки мова йде зовсiм не про демократiю i не про людей. Будь ласка, що Ви думаете з цього приводу?
Федір Кот, Хабаровськ, Росія

Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження