BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: середа, 06 жовтня 2004 p., 13:10 GMT 16:10 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Подвійне громадянство: ваша думка
Паспорт
Скільки паспортів потрібно українцям?
Продовжуючи дискусію щодо ідеї запровадження подвійного громадянства в Україні, Українська служба Бі-Бі-Сі пропонує обговорити цю тему в інтерактивній програмі.

На вашу думку, чим допоможе чи зашкодить Україні можливе запровадження подвійного громадянства? Чи ви хотіли б скористатися цим особисто і, якщо так, паспорт якої держави хотіли б отримати? Як дозвіл мати більше одного громадянства вплинув би на ситуацію в цілому регіоні?

Програма пройшла в ефірі у п'ятницю, 8 жовтня, з 19-00 по 19-30 за Києвом.

Форум закінчено, дякуємо всім, хто взяв участь у обговоренні.

Бі-Бі-Сі просить дописувачів, які володіють українською мовою, писати саме нею - це дає можливість редакторам частіше поновлювати форум, зекономивши час на перекладі з інших мов

Цікаво, а яка іще країна крім Росії (і Лукашенщини) захоче надати мені своє громадянство як друге (чи перше)?, Хібащо якесь Зімбабве, бо ні в Франції, ні в Канаді мені прописатися навряд чи вдасться. Не знаю, як хто, а особисто я в ніяке "зімбабве" переїздити не бажаю, і друзям не раджу. крім того, це означатиме, що усі бажаючі "зімбабвці" зможуть отримати наше громадянство і приймати посильну участь в наших "незімбабвських" (покищо) виборах? ото простір для застосування адмінресурсу...
Роман, Львів

Вибачте, пишу англійською - мій комп'ютер не налаштований на іншу мову. Я дуже молодою вийшла заміж за іноземного громадянина - ми обоє були студентами. Після закінчення освіти ми виїхали з СРСР. У цій країні, аби працювати за професією, мені треба мати їхнє громадянство. Отже, я його прийняла. Після розвалу СРСР мені запропонували в консульстві прийняти російське громадянство - від чого я відмовилася: вся моя родина - в Україні. У 1993 році ми переїхали до США, де я зв'язалася із українським посольством, аби поміняти мій старий радянствий паспорт на український - і там я дізналася про нові правила. Звичайно, мені не дали паспорта. Я була вражена! Я провела майже 20 років за межами України і не розумію, як подвійне громадянство може пошкодити. Ми живемо в 21 сторіччі - треба бути більш гнучкими, якщо ми хочемо чогось досягти, не важливо - в особистому житті, економіці чи політиці.
oxana kloub, canada

Паспорт у громадян України має бути один - український, до того ж слугувати він має лише для закордонних поїздок (наприклад, до глибокої Росії), а не заміняти собою посвідчення особи (т. зв. внутрішній паспорт). А от записи в паспорті мвють бути двомовні - украінською мовою, як державною, та по есперанто - як нейтральна мова. Про це недавно натякнув депутат В. Яворівський, який жартома й скептично запропонував зробити офіційними в Україні всі мови + есперанто й латину. До речі (до уваги Яворівського), латина не є нейтральною мовою, а державною у Ватикані. Лише національно-нейтральна мова ЕСПЕРАНТО може слугувати на міжнародному рівні, не даючи переваг будь-якій стороні міжнародного права. Підкреслюю, не французька, не імперіалістичні російська й англійська, а лише - ЕСПЕРАНТО (або їй подібна за сутністю).
Віктор Паюк, головний представник Світової Спілки Есперанто в Україні, член Лондонського клубу

Українцю потрібен один паспорт. Але якщо переможе Янукович, може прийдеться шукати кращої долі десь подалі від Батьківщини. Гадаю,що в цьому разі, при Януковичі, розпочнеться новий розподіл майна і подальший розвиток УКРАЇНИ, і без того кволий, припинеться на якийсь час.
АНАТОЛІЙ, ДОНЕЦЬКА обл.

Перечитав наявні тут коментарі і вирішив написати трохи своїх думок. По-перше, я побачив, що не всі розуміють, що означає термін "подвійне громадянство" - очевидно, багато людей подумало, що по запровадженні інституту подвійного громадянства кожен громадянин України стане автоматично і громадянином Росії. Насправді це означає, що для набуття підданства іншої держави не обов'язково відмовлятися від вже наявного. Це нормальна практика, яка існує практично у всіх розвинутих країнах світу. По-друге, хоча в Конституції і згадано про єдине громадянство, на практиці немає механізму позбавлення громадянства України її громадян, які вже набули підданства іншої держави. Немає цього і в Законі про громадянство. По-третє, і це важливо, Україну і далі переслідує привид тоталітарного радянського минулого що стосується питань громадянства. Наприклад, чому не спростити процедуру виходу з громадянства України? Наразі це здійснюється за старою дозвільною системою, тобто потрібно спершу оформити дозвіл на право проживання за кордоном (це би мало обходити країну, в якій людина зібралася замешкати, але аж ніяк не Україну - якщо я наприклад отримав право проживання в США від їх уряду, то чому мені це має дозволяти або не дозволяти Україна?!), і вже пізніше подати заяву на вихід з громадянства України. До першої заяви потрібно долучити багато різних довідок "про відсутність претензій" від батьків, чоловіків/дружин (наявних і колишніх), з місць роботи за останні п'ять років тощо. Це нагадує дрімучі радянські часи. Такі речі в цивілізованих країнах робляться простою особистою заявою до якої може бути долучений документ, який підтверджує, що після виходу з даного громадянства подавачу буде надано інше.
Олександр, Львів

Подвійне громадянство мало бути присутнє тоді, коли Україна була б колонією Росії, і українці в душі, а не на папері, неіснувало. Кожна нація гордиться тим, що вона ЄДИНА в усьому світі, то чому українці, які так запекло і з такою пристрастю боролися за свою незалежність. Чому ми зараз зобов'язані повністю і цілком підкорятися Росії, яка не є нашим другом, і тим більше - старшим братом, а просто напросто - завойовником. Саме в Російській федерації за неофіційною статистикою проживає найчисельніша діаспора українців, то чому Росія не запровадить для наших людей подвійне громадянство? В нас прекрасні чорноземи, чудесні краєвиди, і хороші люди. То чому ми зобов'язані виконувати чужі накази чужих людей, яким байдуже до нас, і котрих цікавить виключно наше багатство, а не наш добробут. Я проти подвійного громадянства і проти пасивного суспільства, якому байдуже до держави, у якій проживає.
Оля, Львів

Цікаво, а як бути з подвійною військовозобов'язаністю? З військовою та державною таємницею? Чи українські призовники з подвійним українсько-російським громадянством будуть гарантовані від призову у російську армію? Як поєднати не тільки права, але й обов'язки громадянина однієї й другої країни? Чи продумані ці речі у проекті пана Януковича, чи це лише звичайний "попу-лизьм" не надто задумливого електорату?
Ігор, Київ

Цікаво, а як бути з подвійною військовозобов'язаністю? З військовою та державною таємницею? Чи українські призовники з подвійним українсько-російським громадянством будуть гарантовані від призову у російську армію? Як поєднати не тільки права, але й обов'язки громадянина однієї й другої країни? Чи продумані ці речі у проекті пана Януковича, чи це лише звичайний "попу-лизьм" не надто задумливого електорату?

Багато з тих, хто приймає участь в цьому форумі, наголошують на зручності мати подвійне громадянство для безвізового перетину кордона. Але ж громадянсто певної країни несе не тільки права а і обов"язки. Чи готові ті люди, які прагнуть іноземного громадянства, взяти на себе всі обов"язки громадян цієї країни? Чи вони дійсно зацікавленні у відстоюванні інтересів цієї країни та участі у суспільному та культурному житті? Мені здається, що питання покращення візового режиму можна вирішувати у двохсторонньому порядку. Адже є багато прикладів в сучасному світі, де громадяни певних країн, не маючи подвійного громадянства, мають можливість подорожувати у певні країни світу без віз.
Вячеслав, Лондон, Великобританія

Подвійне громадянство, це запасний вихід для ловкачів які нічого спільного з Україною не мають.
Сергій, США

Подвійне громадянство - це шляхи відходу для Остапів Бендерів.
Ярема, США

Розвиток людства все більше і більше відривається від національних територій - розвиток детериторизується. Йде глобалізація, котра дозволяє радикально прискорити обмін знаннями та вміннями і на цій основі забезпечити більш швидке зростання продуктивності праці. Прискорюється міграція людських ресурсів. І тому гострота питання: "Громадянин якої країни ти є?" відсувається на задній план. МИ БУДЕМО ВИМУШЕНІ ВИРІШУВАТИ ПРОБЛЕМУ ПОДВІЙНОГО ГРОМАДЯНСТВА. Яким чином - виходячи із сприяння державою найкращого розвитку особистості. Треба над цим працювати. Щодо обіцянок Віктора Януковича про впровадження україно-російського громадянства, то це є звичайна передвиборча брехня.
Віктор Лисицький, Київ

Звичайно, питання вибору громадянства є особистою справою кожної людини. Якщо розглядати Україну, то для нас це питання є одним з чинників збереження етносу. За умови існування подвійного громадянства, через певний період (декілька десятків років) більше половини українців просто розчиняться у цьому світі. Більшість наших співгромадян, які перебувають у розвинених країнах, вважають, що "хтось" має побудувати "дома" цивілізоване суспілство (так нажаль вважає більшість українців - тому так виглядаємо). Впевнений, поки не навчимося відстоювати свої права і свободи, доти і будуть ставити над нами різні екперименти щодо нашого "ощасливлення". Не потрібно нам ні другої мови, ні громадянства, і ніякої "братерської" допомоги, може тоді почнемо жити своїм розумом і спроможемось організуватись у нову громадську спільноту.
Василь, м.Київ

Чи Ви тут чи Ви там? Визначайтеся. Я визначився. Я тут. В Україні.
АНДРІЙ, Одеса

Подвійне громадянство є тим фактором, який дозволить громадянам України, які дійсно контактують з міжнародною спільнотою, полегшити своє життя на законній підставі. А то зараз виходить, що злочинці на зразок Лазаренка можуть отримувати по два, три чи скільки завгодно паспортів, а законослухняні люди мають відчувати незручності при поїздках за кордон. Анна, Київ

Думаю, що до подвійного громадянства має бути таке ж ставлення, як і до подвійного шлюбу, - негативне. Саме подвійне громадянство потрібне особам, яким недостатньо захисту однієї держави, і, передусім це "елітні" представники влади та бізнесу з явно корумпованою чи кримінальною репутацією. Історія українського політикуму та бізнесу знає багато таких прикладів.Особисто мені вистачає і одного громадянства.
Олександр Коломійчук, Київ

Якби "подвійне громадянство", про яке говорить дехто з українських політиків, не було для них синонімом "українсько-російського громадянства", ідею можна було б хоч якось обговорювати. Однак зараз йдеться саме про паралельне запровадження імперського підданства. Вважаю, що отримати паспорт однієї з країн ЄС чи, приміром, США для українця є нереальним. Окрім того запровадження подвійного громадянства вимагає відповідних змін до Конституції у Верховній Раді, де зібрати 2/3 голосів не зможе зараз ніхто. Тому це не більше, аніж передвиборний популізм з метою зібрати побільше голосів у проросійських реґіонах України. По виборах про подвійне громадянство та другу державну мову просто забудуть.
Всеволод, Львів

Україні не потрібне подвійне громадянство.
Мар'ян, Lviv

Громадяни СНД їздять по СНД без віз. Тому подвійне громадянство важливо перш за все тим, хто мешкає за кордонами СНД. На мою думку, кращим варіантом може бути компроміс - подвійне громадянство з країнами, що не входять до СНД. Для людини можливість отримати друге громадянство це право на вільний вибір. Людина, яка буде мати європейський або північноамеріканський паспорт, отримає можливість вільно їздити по світу, не питаючи кожний раз дозволу від посадовця. Останні проти цього, тому що вони позбавляються від права керувати людьми, вказувати, відказувати, вимагати хабаря і т.д. Що до внутрішнього паспорта, то майже всі країни мають такий документ, але під іншою назвою - посвідчення особи. Наприклад, у Німеччині – «персонал аусвайс».
Ілля Крічман, Німеччина

Громадянство повинне бути лише одне. Вільність пересування з країни в країну та подвійне громадянство - дві зовсім різні речі.
Ігор, м.Київ

Ні - подвійне громадянство надто легко підробити.
Пол, Австралія

Оскільки ця дискусія випливає з заяв Януковича, моя перша реакція є такою. Я не очікую від цієї людини нічого доброго. Тому нема сенсу обговорювати. Без зв’язку з цією особою. Громадянства інших країн надається згідно законів цих країн. Тому Україна і Українці не мають впливу на набуття тих громадянств. Тому набуття громадянства Панами не може бути згідним або не згідним з українським правом. Навіть, якщо воно набуте Українцем. Україна може тільки визнавати чи не визнавати перебування свого громадянина ще й в іншому громадянстві.
Юрій Вест, Івано-Франківськ

Перебуваючи деякий час далеко від рідної землі, я ніколи з дітьми не забуваю про неї - і словом, і ділом, маючи неабияку турботу за дитячий будинок в одному з південних міст. Я, до речі, вражений, який відгук та симпатію має Україна в серцях американських людей, від заправника на бензоколонці до Президента, з яким мав привілей зустрічатися тричі. Тому подвійне громадянство сприймається просто як логіка речей, як найелементарніша справедливість, яка не коштує майже нічого. Залучення своїх синів та дочок до великої родини здатне принести Україні немалу користь, можливости та світовий досвід її громадян за кордонами. Наразі маю українське громадянство, але людей Америки справді полюбив не менше.
Віктор, США-Україна

Нам розвинута країна потрібна, а не кількість паспортів, щоб не сидіти за кордоном, заробляючи на життя, а робити це в себе вдома.
Василь, Тернопіль, Україна-США

Я вже кілька років живу та працюю в Ірландії. Все дуже добре - робота, платня, життя. Але як тільки мова про те, щоб на вихідні з'їздити за кордон (Ірландія на входить до шенгенської угоди), починаються всім відомі проблеми з візами. Тут дають їх досить легко, але все ж почуваєш себе людиною другого сорту. До незалежності ми були за залізною завісою - зараз поза вільним світом, тому що паспорт не той. В лондонському аеропорту Хітроу я півгодини запевняв прикордоників, щоб дозволини мені переіхати до аеропорту Ґетвік, не маючи британської візи. Мій трирічний син моє ірландський паспорт. Сподіваюсь, що він у майбутьному буде відвідувати українську школу, в Україні, щоб знав і любив Україну, мову, історію. Але ірландський паспорт та громадянство йому теж буде потрібно, щоб бути людиною першого сорту, зокрема в Європі. На жаль, ми - українці - ще не члени світової спільноти. Зокрема, громадянам Гондурасу віза до Ірландіі не потрібна...
Костянтин Шуміхін, Ірландія

Я мешкаю за кордоном, але є українець - і вважаю, що нам потрібне подвійне громадянство. Для того, щоби жити як нормальна людина за кордоном та мати усі права та усю допомогу, мені потрібно мати громадянство цієї країни. Але я не хочу відмовлятися від мого українського громадянства. І якщо влада не прийме рішення та не встановить подвійне громадянство, то в мене тоді залишається тільки обрати між: 1) жити як людина в тій країні, де живеш, і прийняти громадянство; чи 2) залишити українське громадянство, але не мати прав у тій країні... У багатьох багатих країнах вже давно існує подійне громадянство. Що нам, буде від нього гірше? Ні! Так у чому ж тоді проблема?
Олег Іваненко, Швеція

Конче необхідно негайно запровадити інститут подвійного громадянства в Україні. Таке рішення могло б значно полегшити життя етнічних українців за кордоном і надати їм змогу брати участь у виборах. Категорично не погоджуюсь з паном Удовиченком зі Львова, який називає факт існування двох паспортів ліцемірством по відношенню до обох країн. Чи відомо вам, вельмишановний, скільки людей у тому ж Ізраїлі - євреїв і українців - вболівають за долю України, засновують земляцтва, організовують поїздки по рідних місцях? Нещодавно Міжнародний Єврейський конгрес вихідців з України профінансував перебування дітей, здоров'я яких зіпсовано Чорнобильською трагедією, і усі ці гуманітарні заходи можно тільки поширити, якщо буде подвійне громадянство. І не треба в кожному, хто від'їздить за кордон, бачити ворога ... "Мені однаково чи буду я жить в Україні чи ні, Чи хто пом'яне, чи забуде мене в степу на чужині. Однаковісінько мені. Та не однаково мені як Україну злії люди присплять лукаві і вогні її окраденую збудять. Ох не однаково мені!" Цей вірш написаний Кобзарем під час його перебування у казахстанському вигнанні.
Тимур Рахман-Печений, Ізраїль

Я народжений в Україні, проживаю у США 15 років, не маю українського громадянства. Я б з задоволенням отримав друге громадянство, хоча я не збираюся повертатися на постійне проживання. У відпустку я їжджу. У нас не є проблемою отримати візу. Але якщо думати з користю для України, то краще мати тільки одне громадянство. Тому що менше мотлоху буде приїжджати на Україну, а значить - менше принесуть шкоди. У США для внутрішнього користування ми маємо посвідчення водія або посвідчення особи. Паспорт потрібний тільки для виїзду за кордон. Дуже багато американців ніколи в житті не мали паспорта. Для чого вигадувати велосипед.
Мирон, Вашингтон, США

Коли людина живе в нормальній країні, їй не потрібне подвійне громадянство. У неї навіть не може виникнути така думка. Подвійне громадянство - це рід страхування, яке нині потрібне, на жаль, більшості населення України; в багатьох випадках це просто єдиний вихід, щоби вижити. Чому б не підійти до проблеми саме з цього боку?
Анатолій, Німеччина

Думаю, що рішення народу про подвійне громадянство засвідчить зневагу народу до своєї країни і слабкість самого народу. Таке рішення говоритиме про те, що паспорт громадянина України є документом, який не визнається і, що легше стати поляком, росіянином, американцем і задовільнити свої потреби в житті. Слабі духом завжди намагаються сховатись за сильніших. Відчуваю повагу до людей, які захищають своє імя, в своєму домі, незалежно від національності. Так, мені було б дуже зручно мати два паспорти, але я не можу мати дві батьківщини, відповідно я не можу бути справжнім громадянином двох країн. Це було б лицемірством по відношенню до обох країн, обох народів. Не потрібно вплітати сюди ні економіку, ні соціальні програми. Якби все було б так просто, то ми б давно вже були громадяни однієї країни. Не варто зводити свій громадянський обовязок (не перед владою) до вишитих сорочок та українських пісень. Для Бі-Бі-Сі. Доброго здоровя. Просив би Вас. пропустити моє висловлювання. Сподіваюсь, що люди, які читатимуть його, вийдуть на більш високий рівень розуміння понять, які існували задовго до утворення країн. Дане розуміння мало б підняти моральний дух представників всіх національностей і розмежувати поняття матеріальні та духовні. Тільки сильні духом громадяни можуть будувати свою країну і гідно існувати під сонцем. Слабкі - будуть плакатись, бідкатись і співати пісні ("Собаче серце").
Вячеслав Удовиченко, Львів

Я розумію, чому українці, які живуть за кордоном й ті, хто має таких родичів, прагнуть отримати подвійне громадянствою Але в цьому питанні вони злегка непатріотичні. Прагнучі поліпшити своє становище, вони мають подумати про майбутнє України. Бо ми бачимо до чого напружене становище в Абхазії, та як цьому сприяє подвійне громадянство. Російський чиновник став абхазьким чиновником. Російські громадяни будуть обирати та обиратися. Кого вони обируть? Ми зараз маємо лефіцит патріотизму влади, а що буде, коли вибирати будуть росіяни. На чію користь буде працювати така влада? Це питання зараз недоречно, тому що дуже складний період проходить Україна. Подвійне громадянство допоможе їй,але в майбутньому, коли вона стане дійсно незалежною та розвиненою
Елена, Київ

Подвійне громадянство, як і будь-яке інше явище, має як позитивну, так і негативну сторони. По-перше, тому що для багатьох ця реформа вирішить проблему, пов'язану з реальним та формальним місцем проживання, приналежності до тієї чи іншої країни, а також дасть можливість скористатися всіма відповідними пільгами. Це також дозволить залучити до нашої країни кваліфіковану робочу силу з інших країн. Але, з іншого боку, чи захоче хтось із українських видатних людей, висококласних професіоналів, лишатися працювати в наших умовах, а не продавати свій труд за кордон за гідну платню? Та й що ми будемо робити з кримінальними елементами з інших країн, які "за символічну платню" захочуть прийняти українське громадянство і жити в нашій країні?
Тетяна Миськова, Україна

Подвійне громадянство в випадку України небезпечне, бо, беручи до уваги нещодавній закон з приводу закордонних українців, є абсолютно штучним. Ситуація з подвійним громадянством схожа на ситуацію з двома офіційними мовами. Офіційний статус російської мови буде смертним вироком українській мові. Хоча у Швейцарії так би не сталося. У кожній країні є свої політичні й культурні реалії. Окрім того, подвійне громадянство потягне за собою зростання цін на житло.
Віктор, Франкфурт-на-Одері, Німеччина

Подвійне громадянство в Україні - це один з найдієвіших важелів впливу на розвиток економіки та соціальну направленість державної політики. Це буде стимулом для влади для забезпечення найкращимх умов для проживання в Україні, роботи, підвищення гідності ставлення до людини. Адже влада буде усвідомлювати що громадяни можуть покинути цю країну, свої зусилля вона повинна буде направляти на недопущення нової волни втечи "мозку" України. Авжеж є і зворотній бік цієї проблеми. Необхідно вирішити що більш важливе для СУСПІЛЬСТВА, а не для влади. Сам би я хотів мати другий паспорт. Я згоден з прислів'ям "Риба шукає де глибше, людина - де краще". Якщо я не можу реалізовати себе в Україні, то чому я повинен залишатися в цій країні. Я буду шукати те місце, де я зможу себе реалізовати в повній мірі, приносячи користь суспільству.
Сергій, Київ

Поділяю думку Бориса з Умані. Дуже б хотілось, щоб українці з діаспори мали подвійне громадянство, але ...так багато "але" стоїть на перешкоді. Одні говорять - добре. інші - ні. Ті, що живуть за кордоном мали б вигідне розвязання проблеми, але...Чи від цього Україна мала б вигідне розвязання?-це важке питання і мені здається, що розібратись в цьому питанні повинні допомогти комперентні особи. Дуже легко керуватись особистою вигодою- мені теж вигідно б було подвійне громадянство, та я б не ризикнула за нього агітувати, не перевіривши всього що говорить і "за" і "проти", що вигідно не для мене, чи моєї родини, а що вигідно для моєї України. Мені подобається відповідь Марії з Швейцарії. Дуже важко з нашим паспортом залагодити багато справ, але не лише дипломати повинні дбати, а ми теж. Ні, я хочу мати паспорт своєї держави і хочу прислухатись до голосу мого серця, яке мені наказує, що заради України я готова мати незручності, але жодного іншого громадянства, бо то б була катастрофа для України -це моя особиста думка, я не є політик і не претендую на категоричнісь. З повагою,
Ніна Падун, Гданськ(тимчасово), постійно - Київ

Мені, українцю, потрібен лише один паспорт. Ні панамського, ні тим більше російського не потребую. Якщо говорити ширше, то український закордонний паспорт повинен мати більше сторінок. Кількість зарубіжних поїздок у багатьох громадян зростає, а візи та відмітки на кордоні вже нікуди ставити. Така халепа трапилася зі мною. Не полетів у термінове відрядження через таку проблему. Мають же громадяни США 50 чи 100 сторінок в своїх паспортах. Таку практику МВС має врахувати, замовляючи друк паспортів. У радянські часи існували ж додаткові "вкладиші". Радив би і МЗС України захистити наших громадян. Деякі візові відділи зарубіжних посольств в Україні з величезною насолодою прикрашають паспорти українців спеціальними штампами про відмову в наданні візи. Особливо цим зловживає одне шановне Посольство, розташоване біля Оперного театру в Києві, додатково ввівши новацію - десятки (якщо не сотні) відмов щодня, неповернення попередньо оплаченого консульського збору. Раніше хоча б половину суми віддавали. Деякі наші громадяни обурені безпідставними штампами та подальшою грою у мовчанку. Українці пишуть німецькою мовою апеляції, а відповідь з тисяч громадян одержуть лише одиниці. Мабуть таки бракує поваги до нашої держави та її громадян. Тобто, на мій погляд, потрібно не подвійне громадянства запроваджувати, а добиватися шанобливого ставлення до Паспорта з Тризубом.
Володимир, Київ

(Нагадуємо, що Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за інформацію, викладену на цьому форумі, - в тому числі це стосується нібито величезної кількості сторінок в американських паспортах)

Я не хочу подвійного громадянства, хоча в мене багато родичів у Росії. Я не хочу, щоб мій син, потрапивши на територію Росії, міг потрапити у воюючу армію.
Володимир Івлієв, Київ

Подвійне громадянство - це плюс, і воно дає великі переваги як країні, так і населенню. Існує дві категорії: 1) люди, які хотіли б здобути українське громадянство як друге (українська влада вирішуватиме, кому його надавати - професіоналам, фінансистам та іншим), 2) українці, які за кордоном і хочуть зберегти свій статус, придбавши друге громадянство. Обидві категорії будуть вигідними фінансово та соціально. Це тільки виграшна ситуація для країни, а також вона дозволить інтеграцію до розвинених економік світу.
Jim, AU

Питання: скiльки паспортiв потрiбно громадянину незалежної країни? Вiдповiдь: два - перший державний (громадянський) - другий - закордонний. От i усе, якщо iнше, то не є незалежна країна...
Iгор, Донецьк

На мою думку сьогоднішні державні керіваники такі як Азаров, Чечетов - не мають прва займати такі посади держ.службовців бо не знають української мови і останні дії А. за пів року свідчать про те що йму можна надати російське громадянство - незрозумілим для мене є одне щому питання про єд.екон. простір не винесли на референдум, адже для того щоб стати незалежною в Україні був проведений референдум ?! Якщо пан Янукович хоче подвійне громадянство то можливо нехай воно булоби Європейским - люди більше від цього вигралють. А другою мовою Англійська...
Андрій, Україна

Подвійне громадянство Україні ніяк не завадить. Це повинна вирішувати не абстрактна Україна (тобто чиновники), а її мешканці. Потрібно воно їм - отримали подвійне громадянство! Чутки ж про незалежність України - сильно перебільшені: як вона ще існує як держава - велика загадка. За всіма ознаками, з також олігархічною політикою влади і пофігізмом населення - політичний і економічний банкрут.
Сергій, Дніпропетровськ

Подвійне громадянство - повний абсурд. Простіше було би видати паспорти, в яких у графі "громадянство" вказано: громадянин світу. Я за національністю українець, дружина - росіянка. Яке громадянство приймати моїм дітям? Російсько-українське? Батьківщина - це там, де ти народився і виріс. Для мене, дружини і моїх дітей - Україна. Батьківщину, як і батьків, не вибирають. Всі ми, хто тут живе, - українці, навіть моя дружина -громадянка України.
Володимир Карпенко, Суми

Головна причина побоювань щодо подвiйного громадянства в Украiнi, як менi здається, це велика кiлькiсть громадян росiйського походження, чи й українцiв, для яких Росiя залишаеться "центром притягання". Мабуть, i справдi тут є певна загроза для молодої держави. Та ще й на тлi нинiшнiх вельми сумнiвних змiн у Росii. Тому вважаю, що введення подвiйного громадянства було б поспiшним кроком на даний вимiр часу. Хоча особисто я б бажав стати громадянином країни, яку вважаю своєю батькiвщиною. Це єдине мiсце, де я вiдчуваю себе вдома.
Ф.С. Кот, Хабаровськ

Проблема в тому, що більшість людей бачать питання подвійного громадянства виключно в практичній площині, і тому схвалюють удею подвійного громадянства, бо можуть здобути з цього вигоду (легше подорожувати в Україні й за кордоном). Втім, для всіх держав, особливо для молодих держав, як Україна, подвійне громадянство - це перш за все політична проблема. Політично подвійне громадянство ослабило б незалежність України, зокрема дозволивши Росії втручатися у справи України під приводом захисту своїх громадян. Ті ж українці, які живуть зараз за кордоном, хочуть громадянство іншої країни і не хочуть втратити права в Україні, мають знати, що зараз в Україні прийнято новий статус закордонного українця. Було б добре, якби українські закони дозволяли закордонним українцям подорожувати до України без віз - парламенту треба б подумати над цим у майбутньому.
Оксана, Україна/СШA

Інститут подвійного громадянства наразі сприятиме посиленню ролі Російської Федерації на наших теренах. Це фактор нестабільності і міцна основа майбутніх тектонічних конфліктів. Росія захищатиме своїх громадян в Абхазії, Приднісров'ї, Південній Осетії. Проблеми приватної особи слід вирішувати інакше. Поки що подвійне громадянство виконуватиме роль одного з вельми дієвих механізмів неоколоніалізації.
Теннет Кайнен, Київ

Шановний Дмитре, твоя реакція є абсолютно адекватною. Проте чи не гадаєш ти, що питання подвійного громадянства - кремлівська качка напередодні виборів? Росія з успіхом втручається у внутрішні справи України і без цього. А приклади Абхазії або Пд Осетії не зовсім відповідають теперішній ситуації в Криму чи на Донеччині. Адже, на відміну від Тбілісі, Київ тримає під контролем ці території і вже давно не чути про сепаратистські рухи на зразок Криму за часів Мешкова. Чому? Тому що триває викривлений, але поступовий процес культурного зближення між різними регіонами України. І навіть якщо наша культурна ідентичність строката і далека від ідеалів Грушевського, це все ж таки надбання сучасної української політичної (а не етнічної) нації.
denys, france

Відсутність подвійного громадянства - ще одна ознака холуйства, якщо добре подумати й розібратися. Угорці, Чехи, Поляки, Прибалтійські країни якось не бояться отого подвійного громадянства, а от, бачте, українці злякалися! Бо, бач, старший братець може пальчиком помахати! От і треба, мовляв, мільйони наших же українців, розкиданих по світі білому кидать напризволяще, бо, бачте, Росія погрозить!!! ХА ХА ХА! Це ще краще, як у тому анекдоті про довгоносика,-посієм цього року 1000 га - нехай подавиться. А як оті українці за кордоном, та навіть у самій Росії побачать, як їх київські Понтії Пілати від них умивають руки, чи дуже рватимуться додому допомагати піднімати оту ж саму пресловуту Україну з її економікою і тд. Видно, панам та паненятам на Печерську до лампочки напівголодні їх бувші співвітчизники, що з відчаю подалися в мандри, а Матері України ще не забувають!!! Риба смердить від голови.
Петро, Канада

Я бачу тут багато людей бояться подвійного громадянства з Росією. Але ж світ клином на Росії не зійшовся, у світі є більше сотні інших держав, погляньте навколо! Чому б вам тоді не говорити просто про заборону подвійного громадянства конкретно з Росією? Чи нам взагалі самоізолюватися через вас? А за Росію ви не переживайте, наскільки я розумію, її не цікавить, чи Україна визнає подвійне громадянство, вони можуть просто видати своє громадянство всім бажаючим "патріотам". Та і взагалі причин для війни у Росії може знайтися сотня, було б тільки бажання повоювати. Але я не хочу, щоб ми через такого роду думки знівечили долі мільйонів інших людей, яким це питання є дуже болючим. Вам, шановні, пощастило, що це питання не торкнулося вас особисто, тому попрошу не лити масла у вогонь.
Володимир, Тернопіль

Як канадський українець, хочу висловити думку, яку, певен, поділятимуть багато етнічних українців поза Україною. Подвійне громадянство дозволило б полегшити зусилля етнічних українців, спрямовані на участь і допомогу українській державі - моральну, культурну, фінансову.
Володимир, Торонто, Канада

Щось це подвійне громадянство має "руський дух і Русью пахне". А оскільки всі розумні люди бувшого Союзу (я маю на увазі прибалтів) прагнуть триматись подалі від саме цієї 1/6 частини суші (адже ж є ще і інших 5/6), то я вважаю, що дай нам дати раду і одному громадянству...
Борис, Умань

Нам не додаткове громадянство потрібне, а свої рідні патріотичні дипломати, які про престиж нашого наявного українського паспорту дбатимуть!
Марія, Швейцарія

Варто глянути на нашу Конституцію: Стаття 4 говорить, що в Україні існує єдине громадянство. Які тут ще дискусії? Сучасне міжнародне право РОКАМИ бореться з подвійним громадянством, оскільки воно несе переважно негативи. Справді, для чого вигадувати велосипед знову. Проблеми, які виникають із введенням подвійного громадянства, давно вивчені. І справа не тільки в Росії. Наша діяспора найбільша не в Росії, і може стояти питання про подвійне громаяднство з Канадою, Аргентиною, Австралією і т.д. Відверто вважаю, що така дискусія є, м'яко кажучи, популістична.
Андрій А., Львів

Подвійне громадянство - кінець незалежності України.
Дмитро, Донецьк

Подвійне громадянство - це подвійні обов’язки і відповідальність. Тому потрібно розуміти, що з російським паспортом ви йдете на війну з Чеченським народом (а ті, хто призовного віку, дійсно мають там служити), а з американським - ви не бажаний гість в країнах Блиького Сходу; так само є різні варіанти і з паспортами інших країн. Тому, на мою думку варто опікуватись не подвійністю, а єдиним громадянством - країни, яка підтримує нейтралітет, не направляє свої війська в горячі точки заради химерної вигоди, яка має дружні стосунки, підкріплені бізнес-відносинами, як з Росією, так і з ЄС, так і з США і з усім цивілізованим світом. Коли нас перестануть сприймати у світі як злиднів, заробітчан, і загальний рівнь життя населення прирівняється до середньоєвропейського (а всі потенційні можливості присутні), питання подвійного громадянства відпаде само по собі. А зараз це частина передвиборчої боротьби, обіцянки райського життя з двома паспортами.
Володимир, Київ-Нью-Йорк, Україна-США

Я думаю, що подвійне громадянство - дуже корисно. Я б узяв!.. Згадайте про українців, які живуть в Америці, Канаді та Європі...
Володимир, США

Я працюю за кордоном і рано чи пізно доведется робити вибір - отримати громадянство більш розвинутої держави і мати труднощі з поїздками на Україну, чи залишити Українське і мати труднощі з поїздками за кордон, де я працюю. В принципі я думаю що робота важливіша за Україну, яка мені нічого доброго не дала, єдине, що на Україні родичі живуть, от і усі відносини. Було б подвійне громадянство, можна було б трохи пожити тут, трохи там. А так як є зараз - тільки там, за кордоном. У нас на Україні мільйони людей за кордоном працюють, і багато з них відмовлятся від Українського громадянства, якщо питання стоятиме ребром, як зараз. Так як же це може бути в інтересах держави - назавжди губити кращих своїх синів??? Та і громадяни інших держав, які б бажали приїхати на Україну, привезти з собою й свої гроші, і жити тут вільно, могли б вільно це робити, чи комусь на Україні стоїть посеред горла, що люди можуть бути багатшими від них? Особисто для мене в Україні є такі головні проблеми, які потребують негайного вирішення: 1. Подвійне громадянство. 2. Держава повинна визнати право громадянина на те, що чесно зароблені ним гроші належать саме йому, а не державі, як це є зараз. Громадяни України не мають права переказувати гроші за кордон за виключенням екстремальних випадків і маючи на це відповідний дозвіл держави. Мені це огидно, я за таких умов тримаю гроші за кордоном, і Україна не побачить їх, поки не змінить свого ставлення, адже я заробив їх за кордоном і без допомоги України. Знову ж таки, втрачає Україна. 3. Візовий режим з США та ЄС має бути лібералізований. У нас на західній Україні чи не половина працездатного населення працює на Заході. Нажаль, Україна робить щось протилежне до того, щоб покращити відносини з Заходом, і кожному доводится вирішувати проблему для себе особисто, хто як може, а це не просто. І проблема не тільки у візах, а у безлічі інших питань; зокрема для мене свого часу було проблемою їздити автомобілем у Франції, адже там наші права діють тільки якщо їхати транзитом, а не постійно проживати. Навіть СРСР мав домовленість з Францією, згідно з якою можна просто прийти в префектуру і поміняти права, і ця домовленість досі діє (!!!); нажаль, мої права були видані уже за часів незалежності України, а тому це просто клаптик паперу.
Володимир, Тернопіль

Можливо, я помиляюся, але хiба зараз громадянам України заборонено паралельно бути громадянами якоїсь iншої країни? Чи громадянам Росiї? De facto це можна, просто за теперiшньої ситуацiї, легальний статус громадянина X в Українi не залежить вiд того, чи є в нього громадянства iнших країн, чи нема. А з введенням формального подвiйного (n-мiрного) громадянства, така залежнiсть з'явиться. I що тодi? Кому вiд цього стане краще? Якщо у офiцiйного подвiйного громадянина прав бiльше не стане, но навiщо йому/їй ця офiцiйнiсть? А якщо стане, то навiщо такий закон всiм iншим, хто не спромiгся заробити протекцiю в Росiї, Панамi, Кiпрi чи ще десь? Не сприймiть це як доказ, скорше, як iлюстрацiю: я вважаю, що в бiльшостi можливих конфiгурацiй особливої користi вiд запровадження подвiйного громадянства нiкому не буде. А потенцiйна шкода (зауважте - потенцiйна!) в формi чергового поля для зловживань дуже можлива.
Ростислав, Чернівці, Україна-США

Я - за подвійне громадянство. Я хочу мати громадянство України, де я народилася.
Тамара Сіщук, США

Всім відомо, що там де з'являються так звані подвійні громадяни Росії, зникає стабільність і починається війна. Останнє підтвердження цьому можна побачити в Абхазії та Південній Осетії. Інститут подвійного громадянства з боку Росії завжди трактувався, як легітимна підстава для втручання у внутрішні справи інших держав. У хворих великодержавним шовінізмом головах російських правителів навіть сама наявність "рускоязичного насєлєнія" десь за межами єдіной і нєдєлімой Росії завжди трактувалася, як цілком обґрунтована підстава для таких втручань. Носії російських паспортів за межами Росії, так-звані подвійні російські громадяни, є троянським конем за допомогою якого Російська імперія знову намагається перебрати під свій контроль пост-радянський простір. До уваги, зазвичай, не береться те, що " рускоязичноє насєлєніє", чи то "подвійні громадяни" насправді є українцями, білорусами, молдаванами, казахами, тощо, для яких російська мова не є рідною. Проте московська ідеологія легко виправдовує будь-які прояви власного імперіалізму. Розтиражоване імперською пропагандою ритиоричне питання "Хотят лі рускіє войни?", насправді, попри логічну відповідь "ні", має відповідь "ТАК" - "кому ВОЙНА, а кому МАТЬ РОДНА". Для України, як для незалежної держави, запровадження подвійного громадянства може стати катастрофою. Перенесення Росією абхазького досвіду в Крим та на східні терени України майже напевно призведе до розколу держави та громадянської війни.
Дмитро, Канада

Хотілося б одного паспорту (без внутрішнього), але дійсного для в'їзду до багатьох країн (типу американського чи колумбійського) і заборону внутрішнього паспорту і прописки, бо це кріпосне право вже набридло!
Ігор, Харків

Подвійне громадянство українцям не потрібне!!!
Микола Приведенець, Рівне

Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження