|
Інтерактив: виборча кампанія в Україні | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
У п'ятницю, 1 жовтня, Українська служба Бі-Бі-Сі провела інтерактивну програму про перебіг виборів в Україні. Чи можна назвати виборчий процес демократичним? Як виглядає виборча кампанія порівняно з Заходом і східними сусідами, наприклад, Росією? Програма пройшла з 19-00 по 19-30 за Києвом. Бі-Бі-Сі дякує за повідомлення, надіслані українською мовою, - це скорочує час, необхідний для поновлення форуму і перекладу іншомовних постингів Процес, на мій власний погляд, можна, щонайменше порівняно з Росією або Бєларуссю, назвати демократичним (умовно). В той же час, висвітлення кампанії у ЗМі - відверто заангажоване. На жаль, іноді найбільш, здається, "чесний" канал (5-й) хибує на неврівноваженість та непоміркованість. Хоч особа пана академіка, професора та прем'єра в одній особі, звичайно, для більшості людей, що вміють читати, це - жах, але команда пана мистця та бджоляра також якось занадто нервова. Все це не додає тієї самої демократичності у висвітленні подій для пересічних українців. Фактично ж, якщо переглянути програми кандидатів, то голосувати будуть (мені здається), не "за" Ющенка, а "проти" Януковича. І як цей негатив спрацює... Більшість тут все якось однобоко розглядає. Використовують брудні технології всі - і Ющенко? і команда Януковича. Тут згадували яйце, то згадайте ще "отруєння". Коли вже австрійські лікарі спростували діагноз отруєння, бо не змогли на теперішньому етапі підтвердити його і ніколи такого не робили, опозиційні канали, а особливо львівська преса продовжують розповсюджувати брехню. Добре, що маю можливість читати німецькою і мати справжню інформацію. Найгірше, коли ті, хто кажуть, що вони за чесні вибори влаштовують скандали навколо свого здоров'я і брешуть. Будуть брехати і після виборів. Моя кандидатура О.Мороз. Багато в нього було негативів, але ніколи не називав своїх союзників фашистами і не влаштовував скандалів заради підняття рейтингів. Шкодую, що тільки "об'єктивна служба БіБіСі" не надрукує цей пост. Занадто вона вже останнім часом стала "об'єктивна" Я був у Франції, коли там проходили минулі вибори їхнього президента, і маю сказати, вибори там не дуже відрізнялися від наших в тому сенсі що влада просто хитріше маніпулювала виборчою кампанією. Вибрали Шірака тільки тому що він трохи кращий ніж відвертий фашист Лe Пен. Просто у нас є свої особливості, зокрема повністю підвладне Януковичу телебачення цілий час гудить шось гидке, загалом же принцип усюди один - обман виборців. Захід має посилити тиск на владу. В іншому разі вибори просто проваляться. Якщо Януковича оберуть, Україна піде шляхом Білорусі, і це буде кінець будь-яким демократичним реформам у країні. Нам потрібно, щоб лідери, як Тоні Блер, Джордж Буш, Берлусконі та інші, рішуче засудили теперішні політичні тактики пана Януковича та його поплічників. Я також думаю, що нам потрібна велика кількість міжнародних спостерігачів на виборах, інакше "і мертві встануть" проголосувати за Януковича, особливо якщо ми дійдемо до другого туру виборів. Західна Європа та решта демократичного світу мають діяти рішуче і зараз, інакше буде надто пізно. На мою думку, в західній пресі публікують багато критичних статей щодо недемократичних виборів в Росії, Україні та інших країнах. На жаль за час мого мешкання у Британії я переконався що і в "розвинутих демократичних" країнах таких як США вибори не є достатньо прозорі. Отож виникає питання які є загальні принципи демократичних виборів і хто мусить відповідати за притримання таких принципів? Про яку демократію йдеться, про які чесні вибори? Ви погляньте, як відбувається передвиборча агітація? Чому я і ще більш ніж 100 працівників змушені бути у вихідні на робочих місцях? А лише тому, що така вказівка губернатора області, а може ще й тому що 2 жовтня намічений візит "яйцемвраженого" кандидата. Ніхто не дає ні яких пояснень. Да скільки вже можна знущатися, який же це демократичний виборчий процес? В місті відключають світло, тому що транслюється на великому екрані виступ Ющенка. Вже бридко дивитись в очі працівників відділу кадрів, яких змущують збирати підписи за єдиного кандидата, дані про кількість виборців у наших родинах і т.п. То де ж та демократія, панове? Єдина гарантія перемоги Ющенка - наш прихід на виборчі дільниці. Тоді важко буде владі вкрасти голоси. Кожен, хто прагне змін мусить переконувати всіх знайомих та незнайомих прийти і проголосувати. Росія однозначно підтримує Януковича. Хоча робить це у стилі "ведмежому", тобто контпродуктивному. Днями перший канал сказав, що "у Януковича скромна передвиборча кампанія з використанням незначної кількості біг-бордів". Смішно. Чим більше буде подібних нісенітниць, тим краще для Ющенка.У порівнянні з Росією наша кампанія виглядає більш демократичною. Знаю, що кажу, бо тривалий час жив у Росії. Ця країна наразі опікується власними інтересами домінування на прилеглих територіях. Втішає, що з'явилися заяви Януковича про мову та громадянство. Це є "фол останньої надії". Влада відчуває, що справи кепські. Забули сказати, що другою державною мовою російська може стати лише після змін у Конституції, а за відсутності більшості необхідні поправки внести не вдасться. Можна розвивати тезу про безвідповідальність заяв Януковича. Ющенко не ідеал, але іншої персони не маємо. Дуже важко оцінити, хто буде кращий - Ющенко чи Янукович. На першому з'їзді я голосував за демократів Коротича і радянського поета. Вони надпереконливо перемогли номенклатурних комуністів. А результат? Наші депутати виявилися нежиттєздатними. От так само може виявитися з Ющенком. Питання ж головне, а хто стоїть за ним? Які фінансові угруповання? Я думаю, ці сили менш професійні, і після перемоги будуть вимагати своєї частки, а не дай бог і вимагати переділу власності. Що ж стосується курсу президента, то цей курс буде мало залежати від особи майбутнього президента. Цей курс визначається економікою, економічними зв'язками з сусідами. А істинної демократії (влади народу) на Заході, я думаю, не більше, ніж в Україні чи Росії. Влада і там і тут буде належати найсильнішим і найбагатшим. А для обивателя (більшості населення) часом обмежена демократія краща й вигідніша. ЗахоПЛЮЮСЬ "мужністю" "найдостойнішого": витримав удар бронебійного яйця і навіть не довго був в реанімації-такого ще світ не бачив.Вважаю, що цей випадок має неодмінно бути занесений в книгу рекордів Гінесса,як і огидні спроби координатора парламентської більшості та йому подібних відмитися від власного лайна.Все це викликає сміх вперемішку з огидою.Але ще є і страхітливе усвідомлення жахливої розв'язки, нав'язуваної Україні всім відомим "кризовим менеджером", так що особисто мені зовсім не до сміху.Хто зможе це зупинити, якщо Україні не допоможе світова спільнота???Люди,сХАМеніться,поки не пізно!!! Демократія в Україні - занесена з Заходу інфекція. У демократії в Україні немає власного грунту. Виборці, в більшості, бідні, залякані, безвідповідальні. На честь і гідність практично немає попиту. Відповідно і виборчий процес владою проводиться зухвало з порушенням усіх уявлень про порядність та чесність. Те що називається українською елітою прагне зберегти себе за будь яку ціну. Особливо свавілля влади відчувається в регіонах. А маси мовчать, вважаючи, що це не їх справа. Тихо радуються копійчині до пенсії та підраховують гривні за участь у заходах на підтримку провладного кандидата. Всі чекають чуда не бажаючи докласти рук до його настання. Легке обурення ходом передвиборчої компанії на інтелегентських кухнях лише підкреслює бійдужість більшості виборців. Вибори 2004 р. демонструють, що демократія в Україні тільки зароджується.А різниця виборів в Україні і Росії полягає в тому що Росіянам потрібен "царь",а нам "менеджер", який з своєю командою працюватиме на благо українського народу Після розпаду СРСР, я, українець, залишився мешкати в Росії, є громадянином України з 1999 року. Так що за виборами уважно слідкую і в Росії і в моїй Україні. До демократичних виборів в цих країнах дуже далеко. Російські політтехнологи використовуючи свої методи у Росії, потім переносять до України, де йде нав'язування кандидатів, які є ліберальними до Росії, які немають своєї чіткої проукраїнської орєнтації. Це показав протягом двох президентських терменів Л. Кучма, який кидався то на Схід, то на Захід. Таким на мою думку буде і Янукович, без чітких державницьких позицій. Тому особисто підтримую В.А. Ющенка і бажаю йому перемоги. Дуже жаль, що до демократичних виборів ніхто в нашій країні не готовий - ні влада, ні елекорат. Особлива роль електорату в цій кампанії. Основна частина тих, хто голосує - це люди зрілого віку, які мають певні традиції сприйняття інформації. Я маю на увазі довіру до проголошеного на ТВ та друкованого слова. Тому вони найбільш вразливі до усієї дези, яка зараз є. Ця частина голосуючих не сприймає демократичність виборів як благо. Інша частина - неосвічена молодь. Для цієї частини електорату демократичність виборів - шоу, на якому можно "відірватись", вони не замислюються над суттю. Демократія в нашій країні молода, тому й мала частина електорату, яка розуміє її належним чином. Влада це поняття зовсім спотворила. Не зрозуміло, в якій демократичній країні представники сусідньої не дуже дружньої держави могли б так вільно панувати в виборчий період? Саме їх радикальні витівки роблять ці вибори просто небезпечними для усіх. На мою думку, в Россії вибори не можуть бути д! емократичними, тому що майже все населення легко зомбується СМІ, й народ цієї країни поважає диктаторів. Демократичність виборів в западних країнах обумовлена повагою до законів. В країнах СНГ ця культура відсутня. Як прикро, що ми можемо втратити наш шанс на перетворення в справжню демократичну країну. Демократією і не пахне. Влада будь-яким чином прагне залякати народ. Що то за курка таке тяжке яйце знесла? Може, спробуймо вирощувати? То не наша ряба. 1. Я вважаю, що виборчий процес в Україні демократичним назвати не можна з огляду на те, що не рівні "сили" кандидатів" (я маю на увазі гроші). Тому Янукович і "сильний", що свого часу успішно проводив податкові рейди. 2. А виглядає виборча кампанія приблизно так само, як і в Росії - Кучма замість себе залишає "гідного", в якого, виявляється, слова не розбігаються зі справою?! В порівнянні з тим, до чого я звик за мої 40 років життя, ці перегони - як мильна опера. Марнуються великі гроші, псується здоров'я кандидатів задля майбутньої демократії в Україні. Дивіться пильно, рахуйте уважно: це я для тих, хто буде мати нагоду голосувати, бо я - серед тих 3-5 мільйонів заробітчан, які тільки думкою з Україною, хорони її Боже! На сході України кампанія проходить брудно, навіть дуже брудно, майже як у Росії. А про західний варіант я лмше мрію! p.s. На Захід надійся, а сам не гайнуй. Виборча кампанія шокує виборців, бо основна маса - радянські ідеалісти і звикли до радянських чистих методів, а їм нав'язали чисто американську модель із отруєннями, яйцями і іншою белідердою. Бракує лише вибухів, снайперів та ракет. Але буде хепі-енд, пенсіонери віддадуть свої голоси за того, хто їм як П.Лазаренко свого часу дав десятку. А Ющенка буде списано як непотрібний матеріал, пани в білих рукавичках (золотий мільярд) будуть тиснути руку Я, обійматися з ним і обробляти свої справуночки. Яка гидота ці ваші демократичні вибори - "З легким паром". |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||