BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: понеділок, 27 вересня 2004 p., 14:42 GMT 17:42 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Мова і громадянство: ваша думка
На адресу Української служби Бі-Бі-Сі надійшов лист від Дениса з Франції, який реагує на заяву Віктора Януковича про необхідність запровадження подвійного громадянства та майбутнє надання російській мові статусу державної.

Віктор Янукович також сказав, що у випадку його обрання президентом Україна не вступатиме до НАТО, хоча й розвиватиме відносини з альянсом. Наш читач пропонує обговорити цю тему в форумі: "Хочу запропонувати відвідувачам форуму висловитися з приводу виголошеного Януковичем переконання про необхідність подвійного громадянства в пакеті зі статусом російської мови та новим баченням колективної безпеки в Європі. Чому ця інформація і чому зараз, на цьому етапі президентської кампанії?"

Форум про мову наразі припинено, дякуємо всім, хто брав у ньому участь.

Скажу вам як незаполітизований чоловік. Подвійне громадянство - то є дуже велике благо для людей (не тих що заради абстрактних ідей в стані згноїти себе і своїх дітей). Мова - не проблема, принаймні російська, її ми усі знаємо. А от НАТО... нам треба в ЄС і до лібералізації візового режиму з США, от і все шо мене цікавить.
Володимир, Тернопіль

Те, що тут пишуть люди і англійською, і російською мовами, вже само по собі є відповіддю. Коли людина відстоює своє право знати тільки одну мову - це свідчить передусім про її IQ, а не про захист власних прав. Не розумію, для чого російській мові статус державної, чим це сприятиме культурі російськомовних громадян України? Щоправда, з боку "принципово українськомовних" українців часто бракує толерантності до тих, хто воліє спілкуватися по-російськи. Адже таке право ми всі визнали як норму Конституції. Проблема міжмовного конфлікту вже давно б пройшла, як сверблячка, якби її так активно не чухали. Занадто спокусливий механізм для принципу "Розділяй і владарюй".
Ігор, Київ

2 Andriy Palyura. Друже, я й не знала, що Крим - острів!
Єва, Київ

Because it's so difficult for Janukovich to learn Ukrainian he wants Russian, but I don't think we need president that couldn't learn language of his country. Ukrainian is the only one official language in Ukraine, if somebody wants to speak Russian please do it, but you live in Ukraine so also please speak Ukrainian- it's just the way to show your respect to the people of this country. I am from Ivano-Frankivsk but I speak Russian and don't see nothing bad about it, so stop that bazar about evil nationalists from Western Ukraine. And one more- during this elections a lot of things happened in Ivano-Frankivsk, don't you think it could harm tourism in region (only one source of surviving for many people in region). So dear candidates stop think only about you and start thinking about people!!!!!! And mister Janukovich you are a great drama actor! Bravo!!! Your Oscar is waiting for you! How about new career?
Khrystyna, Ukraine-USA

Вважаю, що російську мову як одну з державних можливо впровадити років серез десять, якщо в цьому тоді ще виникне потреба. Щодо подвійного громадянства, то на мою думку воно найбільше потрібно тим, хто всюди звик „ходити між капельками”.
Олександр Єгоров, Київ

Уважаемые Господа! Хватит называть русское население нацменьщинством, мы не нацменьшинство, а градообразующая нация. Вся экономика на Юго-востоке. Мы любим Украину, и уважаем и ценим ее культуру не меньше Вашего. Украина богата своей культурой и населением, украинской и русской речью. Никто не собирается вытеснять украинский язык. Но и русский в обиду не дадим. Мы за мирное сосуществование. К тому же украинская речь никогда не раздраджала никого в России, скорее наоборот. Я считаю, что необходимо придать русскому языку статус государственного/делового . Россия же должна тоже придать особый статус украинскому, белорускому и киргизским языкам. Это будет справедливо и все от этого выиграют. Левону из Киева! Вам никто не навязывает второго гражданства и русского языка. Это наоборот нам навязывают украинский. Хотя украинский достаточно красивый, перспективный язык и не нуждается в рекламе. Давайте жить дружно и уважать взаимные интересы. Мы постраемся учить украинский, а Вы не будете выдавливать русский. И почему такая паника об исчезновении украинского языка после Януковича? Разве к этому есть основания? Вы сами не дооцениваете богатство и силу украинского языка!!! (for BBC - не думал, что Вы опубликуете мои предыдущие постинги. Спасибо)
Andriy Palyura, Севастополь

Від Бі-Бі-Сі: Ми публікуємо всі постинги, які дотримуються теми і формату форуму, тобто є відносно стислими, і не є образами на адресу інших осіб. Нагадаємо, що Бі-Бі-Сі не обирає постинги відповідно до особистих переконань редакторів і не відповідає за думки, висловлені на форумі

Друга державна мова та подвійне громадянство, навязуванні премєром Януковичем ( абож тими чию волю він виконує ), слід розцінювати як руйнування самостійності України. Доречі, не дуже і зміцнілої самостійності. Ці “пропозиції” необхідно сприймати в контесті пресингу, який Росія чинить на Україну. Пресингу, метою якого є зникнення України, як держави. По суті своїй це прояв імперіалізму, з боку Росії і прикрите втручання у справи незалежної України. Мене, як громадянина України, буде дратувати те що у других громадян Украіни будуть інші права ( я маю на увазі подвійне громадянство і російська державна) і вигоди, які будуть з ними повязані. Громадяни держави повинні мати рівні права. Тому пропозиції Януковича розцінюю, як спробу розколоти укаїнське суспільство. А як же мовні права других національностей в Україні? І де та міра, якою можна виміряти право на державну мову поляків, євреів, білорусів, молдован, венгрів ... Знову у Москві? А чи не забагато на себе буруть росіянські політтехнологи, які обсіли стіл Януковича. Українець - це не національність, а приналежність до держави, громадянство. Я проти другої державної мови! Я проти подвійного громадянства!
Левон, Київ

Some commentators here seem to be blinded by light. In fact, Americans, Astralians, Canadiens, Austrians, Scots, the Irish, Algerians, all Latin America states, etc. etc. have had no problem with the language of their colonial masters: they even fought these masters while speaking the langauge! All these nations have a proud and clear national identity and culture which go far beyond their official language, which they choose out of technical convenience. Likewise, the US are introducing Spanish as a second state language in some states, simply because the majority there prefer to speak Spanish. What is the problem?! The national identity is biult up on the nation's history and achievements, and language plays a minor role here (historically, religion was a far stronger symbol than language). The problem seems to be that the language issue has become a trivial election tool for some Ukrainian politicians and local leaders, from all sides.
Dmitro, London

В УКраїні є одна офіційна мова - українська. В побутових умовах ніхто нікого не примушує розмовляти іншою крім рідною мови. Тим не менш якщо люди воліють жити у країні з назвою Україна, то за 13 років незалежності мали не тільки її вивчити, а навчитися поважати.
Юрій Сіренко, Київ

Господа! Мне смешно когда Вы говорите о незалежности. Какая незалежность. Вы все премя проситесь в НАТО и ЕС. А там об этом и слышать не хотят. Хотя Вы на многое готовы. Не унижаетесь. Кроме этого безболезнено для ультранационалистических интересов Украине не удасться проглотить русско-говорящие Крым, Харьков, Одессу, Донецк и многие другие регионы. Не тешьте себя. Если бы Львоская область не отяготила бы себя нами, уже Львов был бы в ЕС. Русскому языку быть. Украина - это страна идущая по демократическому пути развития. Поэтому нужно соблюдать демократические принципы и учитывать мнение народа. А мнение юго-восточных регионов состоит в том, что мы хотим говорить, читать и писать на русском языке. Попытка заставить нас пользоваться украинским языком по своим методам это шаг в прошлое. И напоминает коммунистические принципы (когда людей заставляли), а не демократичекие. Мы хотим жить в Украине как демократическом государстве, мы хотим чтобы у нас был выбор
Andriy Palyura, Севастополь, Остров Крым

При таком количестве русскоговорящих, насильственное использование украинского языка создает никому ненужные сложности и только вызывает озлобление. А ведь если б выполнялась Хартия о региональных языках, к которой Украина не так давно присоединилась, так, как она выполняется в остальных европейских странах, то вопрос о признании русского языка уже б не поднимался. По вопросу НАТО и интеграции в Европу у украинцев по-моему было достаточно времени, чтобы определиться. Прибалты не сомневались с кем им по пути и уже в Европе, впрочем, там где они всегда и были. Мы ведь за независимость даже не боролись, нам ее дали на блюдечке, а что с ней делать не рассказали. И не надо винить Россию, давайте винить себя. 5% разницы между проевропейским кандидатом и промосковским - это слишком мало, чтобы пойти по пути демократии, даже если "паровоз" поменяем на западный, то это не значит, что поезд поедет на Запад. С уважением,
Сергей, Донецк

Заява Януковича - виключно популістська, стовідсотково повторює ту, що робив Кучма 1994 року кандидатом на президентство. Однак, як відомо, жодних спроб, та навіть бажання надавати рос. мові статусу державної у Кучми не виникало. Більше того, статус мов вже є закріпленим новою Конституцією. Навіть при шаленому бажанні зміни статусу, змінити це практично неможливо. Так що сторонникам "незмін" не варто бити на сполох Сергій, Київ

Согласна с Иштваном Д! Например,для Харьковской области русский язык более близкий, а для Западной Украины - неприемлем.Просто более гибкими надо быть, а не ставить черно-белых ультиматумов. Вопрос языка должен решаться с учетом особенностей региона, не забывая об истории. Прошло более 10 лет, как украинский язык стал государственным, но проблема и до сих пор актуальна. На мой взгляд, это говорит о том, что нельзя одним махом решить такой глобальный вопрос. Я голосую за двойное гражданство, пусть это и сложнее с точки зрения права, но это проблемы юристов, а не граждан. И против НАТО.
Ольга Дугиль, Украина

У Швеції англійська мова поширена так, як у нас російська. Але попробуйте влаштуватися хоча б вантажником у магазин, не знаючи шведської мови... Богдан, Івано-Франківськ

Якби нашою величезною сусідою була не Росія, а Корея, то Янукович пропонував би другу мову корейську. Йому і режиму потрібна політична підтримка Кремля і нічого більше.
Олег Климчук, Україна

Думаю, что эти вопросы должны решаться парламентом, исходя из государственных интересов, а не одним человеком в расчете получить голоса на выборах. Я прожила 51 год в Украине. Говорила по-русски, как и большинство в нашем городе. Думаю, что русским языком в Украине будут пользоваться и будут изучать миллионы людей, вне зависимости от признания его официально. О гражданстве. Для многих людей, живущих за пределами Украины, это необходимо и с психологической и с чисто практической стороны.
Ольга, Великобритания

Мовна мішанина на форумі - навіщо?
Андрій Савицький, Київ

Я-русская, мой муж -украинец, дети родились в Киеве. Мой родной язык - русский, живя и работая в Украине всю жизнь прекрасно изучила украинский язык и полюбила литературу; деловой язык на предприятии, где работаю - русский! Янукович (недавно стукнутый!)- популист и демагог! Не о языках и гражданстве речь, а о том, чтобы "обоять"русскоязычное население Украины! Популистские штучки не пройдут! Заявляю, как представитель этого самого русскоязычного населения! Хватит нам популизма с "САМОЙ ВЫСОКОЙ ПЕНСИЕЙ В ЕВРОПЕ" - это цитата нашего навсквозь купленного ТВ! Евгения Жиглова, Борисполь, Киевская обл.

Нажаль, в нашій країні і так достатньо проблем з мовою. Нею або володіють погано, або не володіють зовсім. Київська молодь переважно спілкується російською... Що ж буде, якщо російська буде другою держаною? Українською НІХТО не буде розмовляти, ділові папери почнуть вестися рос.мовою, викладання в школах та інститутах і т.і. Мова в країні має бути одна єдина.
Єва, Київ

Я полностю согласен з Виктором Федоровичем. Нельзя больше обманывать народ! Нельзя чтобы язык которым пользуется горстка националистов оставался единственым государственным. Нельзя больше идти на поводке западного империализма. Виктор Федорович Янукович не боится сказать то что должны были сказать его предшественики.
Петр Качулов, Киев

Приїхали, нема коментарів, і поряд з Януковичем "радник" Тарас Чорновол? Цікавий дует, між іншим. Вдвох, без НАТО, Євросоюзу, України (бо яка вже то Україна без української як державної?), браво, пане Чорноволе...
Ольгерд, Вільнюс, Литва

Зараз я стою на порозі прийняття німецького громадянства. Особисто для мене подвійне громадянство в Україні вирішило б массу проблем, я не хочу від нього відмовлятися, але змушений це зробити, бо з ним я обмежений в правах. Я вважаю що подвійне громадянство не є великою проблемою, головне ускладнити іноземцям з третіх країн процедуру набуття українського. Подивіться на Німеччину - тут дозволене подвійне громадянство, але лише для громадян з ЄС, для решта країн - потрібно відмовлятись від попереднього. До цього питання потрібно підходити виважено та добре обдумано. Щодо мови - ганьба! Потрібно берегти свою мову та створити умови для вільного розвитку інших мов, але запровадивши російську мову другою державною, україна втратить власну мову. Подивіться як береже свою мову Литва та Латвія, як пишається нею Франція! Подібними заявами Янукович остаточно підрвав свій рейтинг та й взагалі якусь повагу.
Вадим, Aльтенбурґ, Німеччина

Пропоную другою державною ввести пацанячий блатняк.Всім будуть зрозумілі "понятія" майбутнього президента.
ivan, Lviv

Кожен має право розмовляти тією мовою, якою бажає. Російськомовні громадяни України мають проблеми з отриманням вищої освіти та роботи. Ми не повинні створювати складнощі тим регіонам, які прагнуть до домінування російської мови в офіційному спілкуванні та побуті.
Ганна, Київ

Олександр Л., Сен-Клу, Міннесота, США: "Українська - то єдина мова нашої країни. Ті люди, котрі можуть, але не хочуть її вивчати, мають шукати собі іншого місця проживання" - Нашої країни... Невже в США балакають українською? "В Україні - тільки Українська може бути державною" - Державна мова - це така мова, на якій розмовляють її громадяне. Якщо ви проти цього - ви той же Сталін, який робив всім "щастя" за своїм разумінням і нікого не запитуючи - чи бажаєте ви цього. Взагалі ж, ви свій вибір зробили, тепер для вас рідна - англійська.
valery, ukraine

На мою думку, одинока офіційна мова повинна бути українська. Громадяни країни повинні один одного розуміти, і не тільки коли йдеться про їжу. Я не хвилююсь, що російська мова зникне в Україні, бо це фактично неможливий результат, завдяки певних структурних елементів інформаційного простору. Хай люди говорять собі як хочуть, але державна мова повинна бути обовязковою. Уряд повинен підтримувати розвиток державної мови (яка є тепер часом на другому місті), і одночасно не насильно заборонити вжиток будь-якої мови. Не треба мові окремого статусу, тільки щоб права вжитку були гарантовані.
Маркіян, Філаделфія, США

Message:Я за то, чтобы гражданин Украины имел право на получение гражданство любой страны, не лишаясь своего. Голосуя за один государственный язык - украинский, я считаю, что государство обеспечивало возможность нормального функционирования языков нацменшин. Нужна очень кропотливая, длительная работа для того, чтобы украинский язык в полной мере удовлетворял всем требованиям государственного языка. Это педагоги, это словари, это терминологические справочники и т.д. и т.п. Отказ от всупления в НАТО - грустно. Это консервация старых технологий, в первую очередь в области телекоммуникаций, связи, точных технологий и т.д. Это отказ от участия в СИСТЕМЕ европейской безопасности. Я думаю, что это заранее продуманный и спланированный PR-шаг, направленный на получение голосов электората левого и ультралевого движений, а также голосов остарбайтеров. Ф это процентов 15%, а то и больше. Вот и все... Слава, Донецк

Не могу не продолжть свою тираду. В такое-то сложное время, при всеощем обнищании народа спекулировать на мові та громадянстві может только человек низкого пошиба. Проблема второго государственного язика, конечно же, ПРИДУМАНА!
Viktor Lysytskyi, Kyiv

Victor Yanukovych is yet another Ukrainian traitor who has sold out his objectivity to Russia's Putin for pledges of support for his candidacy. Yanukovych is hand-picked by the current Ukrainian traitor Kuchma and his Russian handler Putin. Yanukovych's prescription for Ukraine's security by foregoing membership in NATO and establishing Russia as the second official language in Ukraine is a bastardly proposal that will serve to seal Ukraine's fate in succumbing to Putin's strident Russification moves. These proposals come at a time when Kazakhstan revels in free elections and Georgian people threw away the yoke of authoritarian rule. What is it with Ukrainians? Do we perpetually desire a master to rule our fate? We are a strong people - 80 million strong globally! Let's get to work! Alexander Balaban, New Jersey, USA

Питання про надання російській пові статусу офіційної мови можна розглядати лишу після того, як Росія надасть українській мові статус офіційної на всій території Росії. Я вважаю що мовне питання може підніматись лише в такому ракурсі. А спілкуватись ми маємо право тією моаою якою вважаємо за необхідне, цього нам ніхто не забороняв.
Костянтин, Хмельницький

Комусь мабуть гарматного м"яса забракло у Чечні та ще десь.
Ігор, Валенсія, Іспанія

Шановні добродії! Я проти Януковича та за Ющенка. Тому що краще з розумним загубити, ніж з дурнем знайти. Питання про россійску мову та подвійне громадянство Янукович використовує лише як передвиборчу пропаганду. Головні питання – стан економики та рівень життя людей. В цьому Ющенко – справжній професіонал, він знає що робити. І це сьогодні, на мою думку, найважливіше. Що до суті справи, то багато країн мають дві-три офіційні мови і подвійне громадянство. Це не проблема. Я вважаю, що негативне ставлення до цього є признаком невіри в українську мову та в силу України. А справжні патріоти повині бути впевненими в своїй країні. Країна для мене це не земля та будівлі, а перш за все – люди. Тому походити потрібно з того що потрібно людині. Якщо людині потрібні россійска мова та подвійне громадянство, так дайте це їй. Тоді і відношення до влади, до Батьківщині буде кращим. Силою можлива лише формальна єдність. Справжня єдність можлива лише за умовами свободи (також і вільному вибору мови та громадянства). Якщо люди вільно оберуть українську мову – тоді цим можно пишатися. В іншому випадку це більшовізм з знаком мінус (націоналізм).
Ілля Крічман, Німеччина

Кримінал - інтернаціональний.
Степан, Львів

Владі, після клоунади в Івано-Франківську нічого не залишається, як зробити цей крок. Але показово, що оголошення про ці обіцянки пролунали на зустрічі прем'єра з послом Росії, політтехнологом Павловським, й російськими медіа. Мабуть цей крок був сплановано й українська влада очікує за це допомогу від Путіна. Жаль, що наша влада робить з України сателіта Росії. Сергій Колісник, м. Київ

У меня вопрос к сторонникам введения русского языка, как официального - 1)господа, объясните, что это даст: а) лично Вам; б) государству. 2) Кто или Что, Вам запрещает сейчас говорить или писать на русском языке. С уважением,
Сергей, Киев

Цілком підтримую пана Януковича - у України не було і ніколи не буде ближчих родичів ніж Росія та Білорусія. Україна не може відплити та приєднатись до Америки (як це наївно намагається зробити Грузія), да їй це і не потрібно. А щодо другої державної мови - так це-ж НЕ ЗАМІНА Української, а тільки додання Росйської. Не хочеш балакати одною - у тебе є вибір. А завдяки подвійному громадянству до України повернуться ті емігранти, хто ще боїться втратити свій "зручний" другий паспорт.
Олександр, Оттава, Канада

Примечательно, что заявление Януковича появилось после "успешного" посещения Ивана-Франковска. Может быть, это истинное отношение кандита к украинцам как к народу и к Украине? Боюсь, что эти заявления говорят нам:под его руководством Украина станем аппендиксом Москвы.Далеко не все русскоязычные хотят этого. Его штабу стоит сгладить это впечатление. lena, ukraina

Тільки одна державна мова - українська. Ще нікому у нас не забороняли користуватися іншими мовами.
Ігор Коваль, м.Київ

Політика премєра Януковича спрямована проти національнтх інтересів України та її громадян. Премєр Янукович буде президентом України - то це буде катастрофою для всього українського народу і держави в цілому!!
Andriy, Львів

Дорогі друзі, що зараз мешкають за кордоном, залиште ваші канади та америки, повертайтесь додому в Україну, тоді і будемо гадати, кому яка мова потрібна. Коли хтось вирішує за інших, на якої мові спілкуватися - це ганьба. Також мені соромно за ВВС, що розміщує на форумі лише думку хворих націоналістів. Кожна людина має право вибору – це і є свобода. Чому заможні Норвегія чи Швейцарія мають декілька державних мов? Мабуть вони там дурні? Ми в Україні зараз маємо державною лише українську, та що в нас є? Лише злидні, та ворожнеча.
Геннадій, Київ

Це - якийсь театр абсурду! Яке подвійне громадянство?! Чому тоді не з Польщею чи Турцією? І, взагалі мені здається, що все, що він робить після того шапіто з яйцями, він робить з метою ще більше відштовхнути від себе український народ.
Владислав, Київ

Дві державні мови тільки поглиблять розкол між Сходом і Заходом. Єдина мова на цілій території України, правда, не така декларативна як зараз, це може бути величезним кроком до об’єднання нації.
Степан, Київ

Можливо я і підтримав би. 12000000 росіян, громадян України, мають право на те, шоб їх мова була державною, чи хочаб офіційною. Так само, я підтримав би ідею, щоб державними стали кримсько-татарська та польська мови - чотри державниі мови. Але на жаль Янукович ничого такого не зробить. Як не зробив цього Кучма, хоча, якщо хтось пам"ятає, в 1994 він це обіцяв. Доречі, як мило, що адміністрація сайту зробила вийняток і стала друкувати постинги, що надійшли російською, чого раніше не робила ні за яких обставин. Це крок за Януковичем?
Олекса, Україна

Якщо він проти української мови - значить він проти України.
Роман Міщенко, Україна

Вважаю, що державна мова в Україні має бути одна - мова титульної нації, тобто - українська. Проблема російської мови в Україні - вигадана. Наше мовне законодавство є дуже толерантним (особливо щодо російської). Але як юрист кажу - судді, державні службовці, депутати та Президент повинні володіти державною (українською) мовою бездоганно.
Андрій, м.Одеса

Не розумію, навіщо перед кимось схилятися? Невже це таке актуальне питання? Є безліч нерозв'язаних питань, які дійсно потребують уваги. Це - ганьба. Я - проти! Януковичу - ганьба!!!
Andriy, m. Rivne

Особисто я відчув себе європейцем тільки після того, як почав скрізь спілкуватися виключно українською мовою, яку нажаль у школі вивчати можливості не було. І коли я усвідомив себе європейцем, я жахнувся, а ким я був досі? АЗІАТОМ? Сов’єцьким? Ким? Можливо владі не вигідно, щоб люди самоідинтифікували себе як європейці? Адже це вільні, з власною думкою люди, які вміють відстоювати свої інтереси... Взагалі на мою думку надання російській мові статусу державної є не що інше, як офіційне схвалення проведення 350-річної насильницької русифікації України. Чому зараз? Можливо це намагання роздмухати ворожнечу між україномовним та російськомовним населенням України напередодні виборів, аби можна було спекулювати на так би мовити „ймовірності розгортання громадянської війни” у разі приходу до влади „націоналістів”. Можливо це намагання реально визначити прихильність Українського народу до цього питання, тобто плануються повторні вибори. Ну а що стосується відмови від вступу у НАТО, це взагалі нонсенс, адже у цьому випадку необхідно негайно припинити скорочення Збройних Сил України і розпочати збільшення їх чисельності...
Володимир, Бориспіль

Realistically Russian is far more developed language than Ukrainian and the technical (and economical) benefit of having it as a state language is obvious. Good examples to consider will be German in Austria, English in Ireland etc. However, politically, this is quite a brave step from Yanukouvich as this gives another reason to accuse him for being pro-Russian. In my view Ukraine needs to pay more attention now to its economy rather than political status as all main political goals have been achieved now. Ukraine has proved to choose its own unique way of historical development distinct from that of Russia, it will be a good point to show this way is independent from 'friendly' diaspora as well.
andriy, uk

Що сказати... Ще його не обрали, а він вже мову Путіну продав. Далі буде? Наші предки балакали українською, потім нас примусили говорити російською. Ніхто не примушує розмовляти якоюсь окремою мовою зараз, можно взагалі мовчати. Але держава наша зветься Україна, тому державною мовою в нас є українська. Пан Янукович, що не "ясно"?
BROTHER гражданин мира

Я работаю инженером-электронщиком. По национальности я украинец. В школе преподавали на украинском, в техникуме и институте - на русском. Технический язык для меня - русский. Но я живу в Украине и абсолютно уверен, что государственный язык должен быть только один - украинский. Общаться можна на любом языке, лишь бы мы могли понять друг друга. Проблема двух языков в Украине - это наследие страны под название СССР. Мои дети прекрасно знают украинский язык, поэтому пройдет время и все станет на место. Украина - украинский язык, Франция - французский и т. д.
Володимир Карпенко, Суми

Україна унітарна, а не федеративна держава (з єдиною автономією - Кримом). Тому і державна мова має бути єдиною (хіба що в Криму може бути офіційною мовою татарська)
Василь, Молдова

Це - ганьба і свинство.
Михайло, Росія

Здається мені, що українці і це стерплять. В основному лунають голоси українців з закордону... Правий білорус Валерій! Буде друга Білорусія, або ще й гірше!
Юрко, Україна-Великобританія

I think that the Ukrainian politicians should focus on economy, human rights, democracy, corruption, social justice, ... and, after all that, language.
Дмитро, Лондон, Британія

Російська Імперія не пройде. То Янукович хотів провести українізацію, а тепер знову змінив свою думку.
Євген, Німеччина

То буде перший крок до втрати державної незалежності. Якшо народ обере цього Януковича, то народ це і заслуговує.
Ісаак, США

Ні в якому разі не потрібно робити російську мову офіційною, а тим більше подвійне громадянство. Ми тільки недавно стали незалежними, і не встигли натішитися ціїєю свободою (від старшої сестри Росії), як нас знову пхають назад: спочатку російська офіційна, подвійне громадянство, а там - дивись - і знов ми молодша сестра в "великій сім'ї народів" під чуйним керівництвом "старшого брата" (Росії). На мою думку, не може справжній патріот України (а не малоросії) спілкуватися на чужій мові і мати подвійне громадянство. Патріотичний дух і любов до України неможливо виховати не привчивши до рідної мови, до гордості за те, що ти громадянин УКРАЇНИ.
Олег, Львів

Більша частина України більше 300 років була під владою російського самодержавства, в результаті чого російська мова тут стала на цілі століття панівною мовою. Але існують регіони України де панівними мовами були турецька, польська, угорська, німецька, румунська. На Закарпатській Україні угорська надвлада була блисько тисячі років, але переважна більшість місцевого населення розмовляє українською. На мою думку, не доцільно перед президенськими виборами піднімати такі болючі питання. Російською мовою володіє переважаюча більшість населення, у всіх регіонах країни немає проблем з російськомовною пресою. Не бачу нічого поганого, коли громадяни України спілкуються іншими мовами, але все ж - ради доступу до якомога більших джерел інформацій і технологій - володіти російською замало, не зашкодить знати англійську, та ради цього не потрібно приймати поспішних популістських законів і обіцяти про подвійні чи потрійні громадянства.
О. Пройдисвіт, Чехія

Двойное гражданство - популизм. Русский язык - возможно, но не обязательно. Не вхождение в НАТО - очень жаль.
Анатолій, Донецька область

На мою думку, нема нічого страшного, якщо Україна буде двомовною країною. Але всі громадяни України повинні володіти українською мовою обов’язково. Мовне питання створене штучно. На заході країни завжди розмовляли українською мовою, на сході – російською. Україна фактично є двомовна країна. На рахунок подвійного громадянства - ті вісім мільйонів українців, що знаходяться на заробітках за кордоном, в переважній більшості працелюбні та чесні громадяни, які намагаються забезпечити свої родини чесно заробленими грішми. Вони повинні мати соціальний захист та рівні права з громадянами тих країн, де працюють. Україна отримує значні валютні інвестиції від них. Ці люди, на відміну від державної влади, приносять користь країні, тому вони мають право на подвійне громадянство.
Олександр, Рівненська область

Держава Україна має забезпечити єдине громадянство і єдину державну мову - українську. Російська має існувати як ділова мова в тих місцях, де нацменшини, які володіють на сьогоднішній день тільки російською мовою, спілкуються і ведуть переговори. Державні чиновники мають вести службові розмови і наради тільки української. Це надасть можливість прискорити українізацію суспільства. Особлива увага має приділятися військовим і працівникам освіти - вони мають вести справи і проводити навчання державною мовою.
Олександр Ч., Одеса

Якби я вільно володів англійською - в скрутні дні поїхав би до Америки на заробітки. А якщо російською - то в Магадан. На цю логіку мислення розраховує Москва. Залишається лише створити скруту. Своїх націоналістів ми знищимо, проте цілуватемо московським шовіністам та фашистам. І ніколи не почуємо слова одного єврея: "..Це ми в Росії були євреями, а в Ізраїлі ми руські..", бо буде все навпаки. А що стосується Януковича, то анекдот про нього: "-Любий, ти ж обіцяв на мені одружитись?!" "-Люба. Чи мало чого я на тобі обіцяв?" Зараз Янукович буде казати все.
Андрій, Київ

В Росії Українська мова має бути коофіційною поряд з російською, а в місцях де нацменшини складають 20% від населення адміністративної одиниці - їх мова визнається як регіональна офіційна мова поряд з російською та українською. І не тільки на папері а й в дійсності. Тоді і тільки тоді нам потрібно, в знак поваги до сусіда, запровадити такі ж правила і у себе. На мою думку в даний час в нашій державі Українська мова є коофіційною поряд з російською а не навпаки і не потрібно забивати людям голови брехнею. Росія та Україна ще не доросли до таких відносин, вони ще й досі феодальні країни з царями на престолах.
Володимир, Городище

Якщо до влади прийде Янукович, то з українською в Україні стане те саме що сталося з білоруcькою в Білорусі після обрання Лукашенка. А панові Іштвану можу відповісти, що слідуючи його лоґіці, польська, румунська та угорська мусять стати коофіційними у деяких регіонах Західної України. З часом це призведе до розпаду України. Подивіться на досвід Канади. Жителі Kвебеку вважають, що вони живуть в іншій країні ніж, наприклад, жителі Британської Колумбії. Подивіться на ситуацію в Бельгії або Швейцарії. Розкол в останній засвідчив позавчорашній референдум, де франкомовна частина проголосувала за зміни у законодавстві про здобуття швейцарського громадянства, а німецькомовна - проти. Так чи інакше, застосування російської як офіційної на Сході призведе до повного витіснення української і з часом до розколу суспільства. Сказавши це все, я розумію, що російську і інші мови національних меншин мусять викладати у школах, цими мовами мусять друкуватися газети. Лише от хотілося, щоб на мене не дивилися трохи дивно, якщо я почну користуватися українською у Криму або на Слобожанщині.
Андрій, Ванкувер, Канада

Державна мова - українська. Подвійне громадянство - не знаю, але коли лише з РФ - ні. Це неможливо. Ми не російська колонія. Дивно що Янукович так рано почав говорите про те, що він дійсно зробить в разі обрання.
Володимир Пільчевський, Київ

Тільки одна державна мова - українська!!! І тільки, а іншими мовами ніхто не забороняє спілкуватись.
Ростислав, Львів

Проблема с языкоми - искусственная: практически все украинцы понимают русский, и бОльшая часть русскоязычных - украинский. А пользоваться люди будут и должны всё равно своим РОДНЫМ языком (русским или украинским или ещё каким-то). Языком международным де-факто из-за инета стал английский. Так что нет повода для страданий. Любое же языковое принуждение - аморально и незаконно! Человек говорит на том языке, на котором ему и выгодно и удобно. Двойное гражданство: лично меня и украинское устраивает, пока нет проблем, в частности - языковых.
Сергій, Дніпропетровськ

Ні, не підтримую... Російська мова має такі ж шанси стати другою мовою, як і англійська і німецька... Але це ми повинні вирішити самі... якщо в цьому є потреба.
Юрій, Дрогобич

Recognizing Russian as a regional language, where warranted, is quite different than making it an official language throughout the country. A concept of duplicate citizenship is a sure step towards absorbtion of Ukraine into Tsar Putin's new Russian empire. It should be opposed by all democratic means available.
Микола, Оттава, Онтаріо, Канада

Українська - то єдина мова нашої країни. Ті люди, котрі можуть, але не хочуть її вивчати, мають шукати собі іншого місця проживання. Пан Янукович просто намагається зібрати голоси. Доля України на Заході, і мова наша єдина. Так було в наших прадідів, доки нас не русифікували. В Україні - тільки Українська може бути державною.
Олександр Л., Сен-Клу, Міннесота, США

1. Статус російської мови (та інших мов нацменшин) має відповідати документам ЄС. 2. Подвійне громадянство має бути не тільки з Росією (якщо його впроваджувати). Адже дуже багато щирих українців постійно проживає не тільки в Росії. 3. Відмова від вступу в НАТО - це брутальна помилка, котру не вибачать наші онуки. Адже це, зрештою відмова від інтеграції в демократично розвинутий і висококонкурентний Світ. Головне - з 1991 року і по цей час росіянам до вподоби бути обдуреними. 1991 рік - їх обдурив Кравчук. 1994 - Кучма. 1999 - Кучма. 2004 - це намагається зробити Янукович вищезгаданими обіцянками (дурня цяцянками). Починаючи з Михайла Фрунзе ВСІ українські вожді намагалися чкурнути з-під Москви. Чому? Це ДУЖЕ велика і складна тема. Але це так. Янукович у разі перемоги забуде про ці 3 обіцянки. Росіян знову обдурять. Слава Україні! Це проголошую я, тричі рускій!
Віктор Лисицький, Київ

Я-то - за, но, боюсь, народ не поймет такого заявления. Голосов уж точно не прибавится. И, честно говоря, не верится что-то чтобы премьер мог заявить об этом до результатов...
Мар'я, Київ

Україну хочуть знищити як державу. Дії Януковича слід розглядати як підготовку до зради батьківщини. На сьогодні українці не мають можливості придбати відеофільми чи комп’ютерні ігри українською, відсутні журнали та газети українською і так далі...
Володимир, Київ

Пан Януковіч прапануе тое ж, што ў Беларусі рэалізаваў Лукашэнка - з 1995 года там амаль не засталося ў гарадах беларускамоўных школаў, няма ніводнай беларускамоўнай вышэйшай навучальнай установы, справаводзтва пераведзена выключна на расейскую, няма ніводнага нацыянальнага тэлеканала на беларускай мове, няма беларускамоўных этыкетакна таварах, беларуская мова сталася мовай нацменшасьці беларусаў на сваёй зямлі. Дзеткі, бацькі якіх дамагаюцца беларускамоўнага навучаньня, вучацца дома і здаюць экзамены экстэрнам. За беларускую мову на вуліцы Менска міліцыя можа зьбіць чалавека, што не раз было. Януковіч паходзіць з Беларусі, вось ён і пераймае замашкі шклоўскага дыктатара. Калі украінцам падабаецца гэткая ж пэрспектыва - галасуйце за пана Януковіча.
Валерій, Мінськ, Білорусь

Жахливо! Як такі люди можуть взагалі балотуватись у Президенти України?
Ігор Олехов, Україна

Я не розумію, чому в Україні повинна бути якась інша мова, крім української?
Алекс, Чехія

Це просто не правильно!
Віталій К., Україна

Я ПРОТИ!!!!!!!!!!
Олег Григорчук, Україна

Російська має бути коофіційною поряд з українською, а в місцях де нацменшини складають 20% від населення адміністративної одиниці - їх мова визнається як регіональна офіційна мова мова поряд з українською та російською.
Іштван Д, Київ

Запрошуємо до обговорення цієї теми. Як виняток, саме цей форум вестиметься тими мовами, якими писатимуть дописувачі. Нагадаємо, що зазвичай постинги на форуми Української Служби Бі-Бі-Сі надходять українською або перекладаються редакторами.

Також на цю тему
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження