|
Форум: отруєння Ющенка і політична культура в Україні | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Кандидат у президенти Віктор Ющенко з парламентської трибуни звинуватив "владу" в своєму отруєнні . Він не назвав конкретно, кого звинувачує. Багато його політичних опонентів скептично ставляться до можливості навмисного отруєння пана Ющенка, проте штаб кандидата наполягає, що це був замах. Сам він порівняв себе із Вадимом Гетьманом, Вячеславом Чорноволом та Георгієм Гонгадзе, яких, за його словами, також убила влада. Чи ця історія змінила вашу думку про політичну культуру в Україні? Якою взагалі ця культура є на сьогодні? Форум ведеться українською мовою. Бі-Бі-Сі не відповідає за думки дописувачів і просить дотримуватися заданої теми дискусії. Цей форум завершено. Дякуємо всім, хто брав у ньому участь. Левон, Київ: "І от тепер Ющенко, теж чаєм" - Ображаєте, шановний - це був коньяк! :-))) Сервус! Як віруючий - співчуваю. Але не треба оточеню цим спекулювати: ні оточеню, ні конкурентам. Мені здається, що перевантаження й напруга дають про себе знати. Навіть президенство не варте здоров"я. Краще подумати про дітей. Якби пройшла реформа, я впевненний, що й ситуація була іншою. ВАЮ під час кампанії 2004 виступав за реформу, зараз загалмував - тичасово відмовився... А Бог (Вищий Розум) дає зрозумити: якщо підтримав під одними гаслами - не треба їх міняти - бо й ласка Божа може "зробити паузу"... Оточення (частина) у ВАЮ не надійна - багато перебіжчиків та карєрістів - тому й результат виборів для Ющенка буде несподіванним. Тому краще подбати про здоров"я. ударом на удар - Згадайте Святе Писання! Інша поведінка приведе до краху! Бажаю Ющенкові здоров"я. Решта у нього є! Й не відповідати Отруєння Ющенка – логічне продовження роботи російських спецслужб: якщо уважно придивитись до подій в самій Росії, то можна помітити, що спецслужби (правонаступники КГБ ) згадали свої старі "добрі" методи диверсій. А конкретно – робота з різними отрутами. Це доводять події, пов'язані з Бесланською трагедією. Політковська (опозиційна журналістка) "отруїлась" по дорозі до Беслану чашкою чаю, журналістка грузинського телебачення "отруїлась" прямо на допиті, теж чашкою чаю. І от тепер Ющенко, теж чаєм. Те, що у нас виникають підозри, говорить про те, що ця технологія стара і не спрацьовує правильно. Можливо, організм сучасної людини вихований на хімічній вакханалії в гастрономії, а можливо це були акції залякування. Взнаємо років через 50. Свинка в реального претендента перед виборами? Так можна сказати, що Чорновіл миттєво осліп і не побачив КАМАЗ. А культура у нашій політиці - "зонівська"!!! Я висловлюю лише особисту думку, яку не від кого не чув та котра є результатом власних спостережень та міркувань. Скоріш за все ця історія сталася внаслідок невдалої спроби Ющенка, може за ініціативи його передвиборчого штабу, позбутися зайвих зморшок. Проте через брак фаху лікарів та у сукупності з надмірною чутливістю до відповідних препаратів (що не було попередньо перевірено українськими горе лікарями) чи з інших причин занадто паралізувало м'язи обличчя. Але хто ж зізнається... Я теж думаю, що у всій цій справі швидше зацікавлена Росія та її ставленики, щоб створити хаос у передвиборчій боротьбі. Недаремно Медведчук так часто їздить на поклони. Інтереси Росії у нас дуже великі і потрібен на президента "нужний человек" якого можна потім скинути як Саддама. Підозра в отруєнні п. Ющенка і нещодавні смерті від КАМАЗів, так само, як і не пояснені вбивства видатних журналістів (таких, як Ґонґадзе) і видатних кримських татар здатні вказувати лише в одному напрямку як на джерело: зв'язок Кремль-Київ. А я скептично ставлюся до того, що Ющенко стане президентом. Просто фізично не доживе. Факт встановлення нагляду говорить сам за себе. Спецслужби завжди так чинять. Спочатку вивчають "клієнта", а потім нейтралізують. Зверніть увагу на загальний політичний фон в Україні. В міністерстві оборони почалися кадрові переміщення, потім нагонка на Тимошенко і то в білий день, до того ж - сусідня держава то робить. І то навіть може бути навіть і правда, що кримська міліція не слідкувала за Ющенком. Я не виключаю того, що то були російські офіцери з ФСБ чи ГРУ з фальшивими документами української иіліції. В геополітичному плані Ющенко для Росії є ворогом номер 1. Бо вже від неї відпали такі ласі кусні як Прибалтійські країни і Грузія. Для Росії справа теж ускладнюється тим, що Україна, ставши на демократичну дорогу розвитку, обере напевно не східний напрямок. То означає, що НАТО безпосередньо наблизиться до Росії вже з трьох боків. Тоді заноситься на безповоротну втрату чорноморського військового плацдарму. Росія після Єльцина дуже ослабла і тому всілякими техніками, шантажом, підкупом енергоносіями, закабаленнями, а навіть політичними екзекуціями, старається навколо себе збудувати буфорну смугу з держав-васалів. Так що в принципі Захід, зайнявши таку собі очікувальну позицію (як завжди) в майбутньому багато втратить. Бо в кожному разі в Росії владу захопили служби-вихідці з давнього КГБ і без кінця буде відбуватися ротація при владі вихідців завжди з того самого середовища. Хто зараз може запрогнозувати які будуть амбіції в Росії протягом наступних років і десятиліть? І як далеко посунеться її експансія? Хоч то мало вірогідно, але якщо би в Україні відбулися демокраитчні вибори і після них демократична реформація держави, то би відбилося і на Росії. Там, напевно теж почалися б певні демократичні рухи. Який резонанс мав місце останньо з Шеварднадзе? Пропоную західним політикам не ігнорувати потужність Росії. То тільки тимчасова недуга, а як вона пройде, то хай собі буде потужна Росія, але тільки щоб демократична. А екзамени на свою демократичність вона здасть власне тепер - на осінніх виборах в Україні. Можлива спроба політичного вбивства українського кандидата в президенти і парламентарія Віктора Ющенка нагадує всім волелюбним людям влаштовані совітами вбивства Бандери, Ребета, Коновальця, Стуса, Чорновола, Івасюка і незліченних інших. Відомщенням за них стане "повне викриття і правда", показані цілому світу. Безглузді політичні вбивства не триватимуть вічно, бо рівні терпіння вичерпалися і в Україну перенесеться "грузинська революція". Для президента Леоніда Кучми та його некомпетентного режиму, чиєю останньою офірою став Євген Марчук, виживання його олігархічного клубу може бути здійснено лише завдяки нагнітанню жаху серед населення. Цей старий радянський трюк не спрацює. Цікаво, як би реагувала наша влада, якби отруївся В.Янукович або Л.Кучма? Чи пан Базів порадив би Медведчукові куштувати страви шефа? Замах на Ющенка, який буцім-то мав місце, є сумнив відбораженням, стану політики та уряду в Україні. Багато з нас бажають йому швидкого одужання та доброго здоров'я. Якщо люди воліють змінити політичну культуру, українцям в Україні слід зробити простий вибір. Їм слід або проголосувати масово за зміни, або обрати ще більше старого ладу. Якщо вони проголосують за старе, то не варта потім нарікати, оскільки їхня доля у їхніх руках. Отруєння Ющенка було чудовою нагодою вийти на вулиці з протестом і закликом до змін. А що сталося? Нічого або майже нічого. Василь Вовчук, Челтанем, Британія Змінити політичну культуру в Україні, покладаючись тільки на волю учасників процесу, неможливо. Я попросив би віруючих людей України, незалежно від деномінації, створити своїми молитвами такий моральний клімат в Україні, щоб нечистим на руку та жадібним діячам від політики знаходитися в ньому було б нестерпно. Нагадаю, шановні, що життя є найцінніший Божий дар, як і воля, за справедливим висловлюванням одного відомого діяча сучасности, і зазіхання на це - тяжкий злочин перед Богом та людьми. Шановний Богдан Оришкевич iз Нью Йорка! Можливо ви дуже довго жили у Cполученних Штатах, i тому ви не взмозi повiрити у таке. Професiйнi вбивцi вiд влади дуже квалiфiкованi (зокрема з питань медицини), i знайомi з багатьма медичними препаратами-отрутами, що можуть викликати симптоми, схожi до iнших хвороб. Про це навiть робили документальнi фiльми. Вирогiдно, Ви чудовий лiкар, i як лiкар не взмозi уявити такий злочин. Але Ви схожi на людину, що дуже далека вiд реалiй життя в Українi. Все моє життя пройшло в Українi. Я знаю, про що кажу. Щоб була політична культура, то люди повинні визнати гаранта людського права поза собою. Коли людина визнає себе або державу за гаранта права, а не Абсолют (Бога), то витворить собі релятивні закони. Людина, для якої не існує жодних моральних границь для осягнення своєї мети, немає жодної політичної культури. Без високої духовності та позитивних етичних норм (життя в правді "істина визволяє людину, а брехня зневолює") не може йти мова про політичну культуру. На її місце входить брехня. Людина, яка піддається брехні, не може визволитися з її пут. Це насправді найгірша хвороба людини. З такої хвороби дуже важко вилікувати, бо така людина втратила всяку довіру до інших. Це допроваджує до параної. На це хворіє сьогоднішня українська влада. Гетьман, Чорновіл, Гонгадзе і Ющенко - це постаті, які поволі змінюють дух українського народу. Комуністична влада вселила у народ рабський страх і перетворила його у мовчазного і безсилого невільника. Після розпаду комунізму цей дух у народі жив. Але сьогодні повстає великий монстр, готовий розчавити всю олігархію. Тому що занадто довго гнобили народ... Це сьогоднішня влада повинна зрозуміти. Народ вже не стримати. Якщо влада хоче допровадити до громадянської війни, то вона чинить якнайганебніший вчинок у своїй політиці. Владо, зупинись! Ми як народ не заслужили на самовинищення! Співчуваю з приводу хвороби п. Ющенка. Ну просто якийсь бойовик. То його ледь КАМАЗ не переїхав, а його охоронці побили водія колгоспника, то ледь не отруїли, не знаю чи били кухарів. Владі зараз смерть (боронь Боже!) когось з кандидатів - це все рівно, що зашморг на шиї. Згадайте, хто приставив охорону до п. Мороза під час касетного скандалу. А політична культура така, що один з провідних кандидатів на посаду Президента України не може тримати ударів не тільки своїх опонентів, а й банального харчового отруєння або загострення хронічної хвороби. Нажаль. Україна - найдемократичніша країна у світі! Окремі громадяни України мають незрівняно більші свободи, ніж громадяни будь-якої іншої країни. Тільки в Україні президентом може стати людина з банальним кримінальним минулим. Інформовані росіяни з цікавістю чекають – як «колишній» чекіст Володимир Путін поздоровлятиме свого нового колегу - колишнього ЗЕКа-рецидивіста, що робить в одному слові по дві помилки. Інформовані ж українці з сумом припускають, що таке дійсно може трапиться, тому що, як писав Тарас Шевченко: "Село неначе погорiло, неначе люди подурiли, - нiмi на панщину iдуть i дiточок своiх ведуть"... І цю національну особливість добре знають ті, хто не соромлячись, цього запускають для "президентствованія" над тихим і бідним народом. Про яку культуру, шановні опитувачі, ви ведете мову? Країна,в якій править бандитський "безпрєдєл" не може оцінюватися по критеріях оцінки нормальних країн. Але,на превеликий жаль, самотужки порядні люди, які ще поки-що залишаються в Україні,- чи надовго? -нічого вдіяти не зможуть,щоб позбутися цієі ганебної влади. Добре це чи погано, але це є об'єктивна реальність. Ще, на жаль, світова спільнота не досить усвідомлює, яка загроза "визріває" для всієї Європи (і не тільки) на теренах поки-що України. Як би не було запізно... Про яку культуру може йти мова, коли країною править клан Кучми. Коли в країні паплюжать демократичні норми, закривають "неудобные" телевізійні канали. Кучмі-Медведчуку-Януковичу-все одно, що робити, але вони мають на меті розчистити собі дорогу далі. Вадим Гетьман, В. Чорновіл - далі мав стати на черзі Ющенко. Не прошло. Але в ситуаціїї яка склалась - провокацїї будуть й далі продовжуватись, доти, доки будуть ці правителі при владі. Я не медик, відтак не можу судити так само кваліфіковано, як пан Богдан зі Сполучених Штатів. Щоправда, у мене є двійко маленьких дітей, а у моєї дівчинки - проблеми з підшлунковою залозою. Можу сказати, що симптоми дуже схожі - не виключено, що йдеться саме про такий панкреатит, спровокований їжею, вірусом або навіть алергічною реакцією. Проте, варто це залишити саме медикам. А ось вища юридична освіта дозволяє мені зробити цілком достовірне припущення про навмисне використання у політичних цілях захворювання лідера опозиції. По-перше, якщо усі були переконані в навсмисному отруєнні В.Ющенка, то чому уже у Відні не було проведено відповідних аналізів і не повідомлено правоохоронні органи? Чому про це треба було кричати лише в Україні і лише після повернення пана Ющенка до Києва? Чому так непевно говорять про "владу": треба називати прізвища винних або хоча б підозрюваних! Відверто кажучи, тема "отруєння Ющенка і політична культура в Україні" мені видається явно заангажованою і некоректною. Я розумію, що йдеться насамперед про очорніння політичних противників В.Ющенка, а не про пошук істини. Це - політика, а здоров"я людини тут ні до чого. Можливо, з часом з"ясується, що це була "натуральна хвороба", але хто тоді вибачатиметься за наклеп? Саме тому ніхто не називає прізвищ: щоб потім не вибачатися... "Скучно жить на свете, господа," - великий Гоголь був правий... Вітаю тих, хто мене редагуватиме і не гарантує публікації мого листа. Оскільки подібна ситуація за часів застійного радянського режиму мала місце з дуже близькою мені людиною, яку отруїли, на жаль, на всі сто відсотків в радянському шпиталі, то й сприймається цей випадок з Ющенком, як надзвичайно болісний. Це не забувається ніколи - ні нерухоме тіло батька, одного з найактивніших Божих служителів свого часу, ні цинізм завідуючого відділом, де це трапилося... Ця ганебна підступність, ця безсовісність - все це ви знайдете в надрах КДБ, чи як воно там називається. Але, незважаючи на досить похмурий політичний клімат в Україні, повністю певен, що кінці цього нікчемного злочину ведуть до Росії, чия політика в регіоні стає дедалі наглішою та огиднішою. Наївно хотілося б, щоб людині, яка на Біблії присягалася служити Україні - Президенту Кучмі,- хтось прочитав цей форум, чи доніс якось його зміст, та й порадив рішуче стати на захист правого діла, таким чином використати цю унікальну нагоду, щоб зберегти своє обличчя перед судом Божим та історії. Тепер буде розкручуватися ситуація конфлікту Мороза з Ющенком, а перед виборами здійснять замах на Мороза - і винним у всьому буде Ющенко. Мороз грає ключову роль у цих виборах, без його голосів Ющенко навряд чи виграє. Після останніх подій із взаємними звинуваченнями пропонувати посаду соціалістам після виборів безглуздо. Це розрив, який довго готувався - недарма Медведчук змотався в Москву. Те, що трапилося з Ющенком, цілком відповідає суспільно-політичним реаліям, котрі було сформовано під час президенства Леоніда Кучми. А реалії ці сьогодні такі, що в Україні ДІЙСНО створено систему влади, котра увібрала в себе методи і стиль поведінки кримінального світу. Уявити отруєння кандидата в президенти у 1994 році було наможливо. Сьогодні - це факт, природу котрого розуміють усі. Сам Кучма у цій історії зовсім нецікавий. Він є і назавжди залишиться нікчемною постаттю, скільки б книжок "Україна - не Росія" чи навпаки він не підписував. Саме тому і утворилася система, завдяки котрій колишні стукачі та пройдисвіти з кримінального світу стали визначати характер політичного життя України. Саме вони і забезпечили той рівень деградації суспільства, котрий робить реальністю вибори на президента колишнього злочинця, котрий навіть не здатний писати прості слова без помилок. А от Ющенка дійсно дуже шкода. Він чесний і порядний чоловік, котрий все ще не втратив віру у свою батьківщину. Для Кучми ж і його поплічників, Україна ніколи не була батьківщиною у справжньому сенсі цього слова. Он і зараз, коли знищити Ющенка не вдалося, Медведчук негайно відлетів до Москви, щоби отримати нові вказівки у Кремлі. Не треба було цього робити - бісер поміж свинями. Після уважного стеження за лідером опозиції, потім аварійної ситуації з камазом ні в кого не було сумніву в подальших провокаціях влади. Про яку політичну культуру можна вести мову, коли залишаються нерозкритими ціла низка шумних політичних злочинів, а посаду прем'єр-міністра займає колишній двічі засуджений, а потім виправданий за злочини? Все запутано. А демократія, як і політична культура, знаходяться в стані розвитку і цей розвиток на даному етапі зупинити неможливо. Культура тут ні до чого. Це - упереджувальний удар по потенційному терористу. Буде як з Бандерою, Чорновілом, Гонгадзе, Яндарбієвим - "мочіть в сартірє". Я скептично ставлюся до справи про отруєння пана Ющенка. Я - медик. Я прочитав низку статей українською і інтерв'ю з його лікарями у Відні. Вони твердять, що отруєння не доведено і згадують вірусну інфекцію. Парез обличчя - критична і діагностична ознака. Є захворювання, яке позначене всіма цими симптомами: свинка. Я дедалі більше переконуюся, що в Ющенка була свинка. Свинка трапляється в дорослих і її перебіг у дорослих гостріший. Цілком можливо, що пану Ющенку не зробили відповідного щеплення - або ж дали одну його дозу. Справжня дослідча журналістика передбачає знаходження правди. Тут би треба проконсультуватися в медичного чи судово-медичного експерта. |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||