BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: середа, 08 вересня 2004 p., 12:46 GMT 15:46 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Росія після Беслана
Відео захоплення заручників у Беслані
Які довготермінові наслідки матиме на Росію трагедія у Беслані? Ми розмовляли у прямому ефірі з нашими кореспондентами і гостями у Москві про те, як російська влада, засоби масової інформації та пересічні росіяни реагували на трагічні події.
Ось думки слухачів і читачів з цього приводу.

Чеченську проблему ніколи не розв'язати російською зброєю. Цей конфлікт вже триває більше ста років. Те, як Москва ставиться до проблеми Чечні, дуже в стилі перестарілої колишньої імперії, що повільно розпадається. Московські пост-імперіалістичні амбіції контролю над народами, що ніколи не мали з Москвою нічого спільного, просто марні. Більше того, Росія сама дестабілізувала цілий регіон, у тому числі - підтримкою Південної Осетії, що прагне відокремлення від Грузії. Що більше нестабільності, то важче зупинити поширення цього процесу. Сьогодні ця хвороба під назвою "поділяй і владарюй" заразила лише Кавказ, але одного дня здатна вразити саме її джерело - зсередини!
Алекс Турчин, Вілмінґтон, Делавер, США

"Побачила в Інтернеті фотографію Путіна з написом "Мамкі нових нарожают" і замислилась, як така людина може існувати..." - Ось вам, панове, звичайна жертва чорного піару. Чи ви, Олено, дійсно гадаєте що Путін таке насправді сказав? Цей плакат з написом - те ж саме, що і Ющенко разом з нацистами або Янукович, балакаючий на воровському жаргоні. Насправді ж цей слоган про мамок більше підходить саме до чеченських екстремістів, які навіть своїх родичів не рахують. Коли в родині 5-10 синів, а в клані загалом - кілька десятків, і всі з народження вміють користуватися зброєю і живуть "на межі" чи навіть поза нею - це вже стиль життя, де втрата одного бійця рівнозначна не зовсім великому програшу в їх бізнесі. Звісно, "Мамкі нових нарожают" - такого вони не говорять і навіть не думають, але роблять саме так.
Валерій, Україна

Трагедія у Беслані є прямим наслідком політики Путіна в Чечні, і можливо навіть була відомою Путіну заздалегідь. Адже тепер Путін може ще більше поширити свою авторитарну владу в Росії і почати завдавати "превентивних ударів" по Чечні. Згадайте "1984" Орвелла. Всім "прихильникам" боротьби з тероризмом варто з’їздити в Чечню і ознайомитися з кількістю жертв російських спецоперацій серед мирного чеченського населення. Не забувайте, панове, що Басаєв почав теракти тільки після того, як російські військові знищили всю його сім’ю.
Назар, Київ

Я не розумію, чого більшість учасників форуму так ненавидять Росію. Коли були події 11 вересня, вони всі так співчували США. А араби мали набагато більше підстав для атаки на Америку, бо американці, вирішивши, що вони всесвітній жандарм, вбивали тисячі арабів в Іраці, Палестині, брехали про небезпечність Саддама Хусейна, фальсифікували багато фактів. Росія ж фактично надала чеченцям незалежність в 1996 році. Єдине, що не було зроблено, це визнання ії міжнародним співтовариством. Тут казали, що росіяни хотіли її ізолювати. Це брехня, бо режим Масхадова існував на дотації російського бюджету, не сплачуючи при цьому податки до бюджету Росії. Тобто навпаки, надавши Чечні фактичну самостійність, Москва ще взяла її на своє утримання. У відповідь Басаєв з Масхадовим почали зовнішню експансію. Ви відповісте мені: хто напав на Дагестан? Путін? Росіяни? Ні. Було видно, що це чеченські бойовики. Напавши на Дагестан, вони бажали захопити цей регіон, отримавши вихід до моря. В мене є друзі з Кавказу. Всі вони, осетини, дагестанці, вірмени, грузини, кажуть, що тоді чеченські бандити бажали підпалити та захопити весь Кавказ, створивши там свою державу. Звичайно, що не дагестанці, ані осетини не бажали ставати під владу чеченських бойовиків. Так що - Путін повинен був бездіяти? Тому і почалася друга чеченська війна, яка триває зараз. Я не розумів, як тоді можна було виправдовувати екстремістів. А зараз ще більше не розумію, як можна виправдовувати вбивць дітей? Цього не роблять навіть арабські екстремисти, котрими залякують весь світ. Шановне панство, це ж як треба ненавидити росіян та Росію, щоб виправдовувати відвертих бандитів. Подумайте також, що загинули переважно осетини, не росіяни. Ненависть - це великий гріх за Біблією. Тому, шановні панове, звільниться від ненависті та подумайте хоч хвилинку логічно. Може, тоді ви зміните погляди.
Андрій, Київ

Щодо майбутнього Росії і Кавказу - деякі росіяни кажуть, що Чечні не можна давати незалежність, бо у дев"яностих їй ту незалежність Москва дала, а чеченці мовляв цим скористалися, щоб розпочинати війни. Чи фахівці Бі-Бі-Сі згодні з таким твердженням? Я вважаю, що це не правада. Чечні незалежність насправді ніколи не дозволяли. Єльцин трохи був втратив контроль, потім з Чечні хотіли зробити резервацію, ізлювавши її і напхавши зброєю і бандитами. А, оговтавшись Росіяни побачили, що Чечню відпускати не можна, бо через неї йде нафта, крім того за прикладом Чечні захотіли б піти інші - Татарстан...
Михайло, Європа

Чого Путін не відступить від Чечні, коли він сам бачить, що в Росії не припиняється тероризм. Я ВСІМ співчуваю, особливо батькам, дитина - це щастя. І Всім хай сам Бог Вам допоможе.
Natasha Zabkotska, USA

Господи, скільки ці жахи можуть переслідувати людей? Мені робиться страшно від одної думки, що люди можуть бути такі безжальні, і щодня приходячи додому після роботи я обіймаю свого синочка і на очі набігають сльози при думці про матерів Беслана, які більше ніколи не зможуть побачити своє дитинча. Побачила в Інтернеті фотографію Путіна з написом "Мамкі нових нарожают" і замислилась, як така людина може існувати і безнаказно вершити долі інших людей. Бридко дивитись, як російська влада намагається відбілитися і повісити всі гріхи на терористів. Як все це несправедливо. Дивлюсь на оточуючих, і розумію, що більшості байдуже і від цього робиться ще гірше...А як же жити тепер людям Беслана???
Олена, Хмельницкий

Шановні, прогресивні люди хочуть у Європу не за "Мерседесом", кращим за "Жигулі". Європа це демократія, яка б вона не була. Я не хочу жити зі зтуленим ротом, боятись критикувати владу. Хтось може мені закинути, що в Україні зараз також демократія, говори, що заманеться. Це омана. (...) А в Росії сторіччями знищувалась громадська думка, свобода слова та громадян, і цьому кінця не видно. Я обираю свободу волі.
Богдан, Вінниця-Київ

Я хотів би, щоб учасники вашої програми дали відповідь на питання, чи існує альтернатива Путіну і його політиці в Росії загалом та у питанні цілісності його держави зокрема. Я вважаю, що росіяни просто не мають серйозної альтернативи Путіну і путінській політиці. Можна давати багато порад, але Росія не має реального політика, який би міг здобути підтримку пересічного росіянина з демократичною політикою європейського зразка. Росія - не Європа, вона лібералізму не витримає - розвалиться, і під її уламками далі будуть гинути люди. Отже, попереду муки сьогоднішнього зразка - болісна еволюція Росії і поступовий розвал імперії. А це може тривати з перемінним успіхом до часу, коли світові тенденції знову зміняться.
Ярослав, Лондон, Британія

Пробачте, може комусь цей підхід здаться комусь дивним, ексцентричним, немормальним, не сповна розуму, але я хочу запитати: Ви вірите в Бога? А якощо визнаєте що є Бог, то є і ворог його! І якщо Бог є Любов (євангеліє від Івана), то нечистий є нечистий є ненависть! Трагедія Чечні полягає в тому, що на її теренах зчепилися рогами два загони слуг нечистої сили - з одного боку російський великодержавний єдіно-нєдєлімий приправославлений шовінізм, а з іншого абреково-бандитський мусульманський вокхабізм. І там ітам прикриваються благими цілями; одні - збереженням територіальної цілосності, інші боротьбою за національне визволення. І там і там поодинці взяті є непогані люди - одних мобілізували або командирували, в іншому випадку друзі йшли в ліс і неможливо було стояти осторонь. Але і тих і тих війна і ненависть робить слугами нечистої сили. Одні різали і гвалтували, щоб звільнити свою землю від гуярів, поті прийшли інші і почалися "килимові" бомбометання і зачистки, у ! відповідь почалися захоплення заручників і теракти. І ось докотилися! Ви лишень уявіть собі - понад дві доби тисяча діточок без їжі, без води, під постійним страхом смерті! А потім вибухи, смерть, кров. - подивіться, вжахніться, покайтеся і сідайте, нарешті за стіл переговорів! І хоч шлях переговорів не простий і звивистий, іншого просто немає - спроба просто винищіти всіх терористів призведе лише до появи нових "чорних вдів". Закінчити хочеться словами Шевченка: "Схаменіться, будьте люди, бо горе вам буде!"
Харків'янин, Харків, Україна

Рішення чеченської проблемі не може бути ні політичним, ні военнім, а лише економічним. Росія сама не може по-людськи жити і всім, хто навколо неї, не дае по-людськи жити. Нам, українцям, у тому числі.
Роман Міщенко, Україна

На мапі єдиної ісламської держави, до якої прагнуть "борці за свободу Ічкерії", Крим знаходиться якраз посередині...
Сергій, Україна

Президенти, включно з чеським - паном Клаусом - надсилають телеграми співчуття Владіміру Путіну, міністр закордонних справ Циріл Свобода кличе дітей з Беслана на післяшокову терапію в ЧР. Спадає мені на думку при такому чтиві слово ФАРИСЕЙСТВО. Якби всі високі політики надсилали президентові Єльцину осудливі телеграми в 1994 році, коли на його наказ російські винищувачі бомбардували Ґрозний, випалювали Самашкі та інші чеченські села, а президентові Путіну, коли той дозволив бомбардувати Ґрозний у 1999-му, не дійшло б до Беслана. Діти, застрелені й замучені в Беслані, відтак є однаковою жертвою, як і понад 40 тисяч (!) чеченських дітей, забитих російськими бомбами, шрапнелями за 10 років російсько-чеченської війни. Зло здатне викликати тільки зло. Теракт у Беслані, гадаю, є плід насіння, засіяного імперіальною політикою Росії, котра не знає іншої методи вирішення конфліктів, ніж терор. Зрештою, спосіб "звільнення" заручників мене в цьому лише утверджує.
Алена, Чеська республіка

Росія - це країна в якій варварство лікується варварськими методами. Історично Росія це наступниця Золотої Орди в війскових методах, в організації держави, в відношенні до громадян, в планах до сусідів. Російський цар- Путін поводить себе як хан, якому плювати на своїх співгромадян аби досягнути загарбницьких цілей і залякати інші поневолені народи. Зрозуміло що бездарний штурм розпочато по його команді і зараз він та пропаганда намагаються забрехати правду.
Михайло Резниченко

Прочитав в росіїських підручниках про Богдана Хмельницького. Він вибирав з ким піде український народ з Польщою, кримськими татарами, туречінною чи Москвою. І тут я спіймав на думці. Чуму в думках в меyt постало слово “Москва”, а не російський народ. Тому, що в росіян не народ, а маси. Це виновний Путін і Ленін чи Микола 1, а духовність правилно славити Бога. Так, віра в них яка? В Беслані роспочата війна не з дітьми, а з правитилями в яких правоСлава. Які сидять в кріслах і в голові у них Слава, а не беслановскі діти. Росіяни вчіть українську і ви почнете мислити по інакшому.
mykhaylo, Bilgorod-Dnistrovs`k

Уже вели переговори, кому не зрозуміло, з ким маємо справу, зайдіть на сайт "Известия" і прочитайте! Садовити дітей на гранату з висмикнутою чекою!!!!
Сєрґєй, СРСР

Нажаль, я думаю, що Росія після Беслана, як і після "Норд-Осту", не зміниться.
Віталій, Київ

Російській імперії треба вибачитися за всі злочини, яка вона скоїла протягом двох століть. Кривавий злочин у Беслані це наслідок віктимної поведінки російського уряду. Багато чеченців у відчаї - вони втратили все. Це все штовхає їх на злочини. Навіть такі, як навмисне вбивство дітей. Припинити подібні злочини можливо тільки ліквідувавши їх причини. РФ треба вести переговори. Життя людини цінніше за суверенітет. Криза на Кавказі почалася ще на початку 19 століття: "...Лягло костьми Людей муштрованих чимало. А сльоз, а крові? напоїть Всіх імператорів би стало З дітьми і внуками, втопить В сльозах удов'їх. А дівочих, Пролитих тайно серед ночі! А матерніх гарячих сльоз! А батькових старих, кровавих, Не ріки — море розлилось, Огненне море! Слава! слава! Хортам, і гончим, і псарям, І нашим батюшкам-царям Слава! ........ Ми християне; храми, школи, Усе добро, сам бог у нас! Нам тілько сакля очі коле: Чого вона стоїть у вас, Не нами дана; чом ми вам Чурек же ваш та вам не кинем, Як тій собаці! чом ви нам Платить за сонце не повинні! — Та й тілько ж то! ми не погане, Ми настоящі християне, Ми малим ситі!.. А зате! Якби ви з нами подружили, Багато б дечому навчились! У нас же й світа як на те — Одна Сибір неісходима, А тюрм! а люду!.. Що й лічить! Од молдованина до фінна На всіх язиках все мовчить, Бо благоденствує!" 18 ноября 1845, в Переяславі "Кавказ" Тарас Шевченко
Володимир, Київ

З класика
 Якби ви з нами подружили, Багато б дечому навчились! У нас же й світа як на те — Одна Сибір неісходима, А тюрм! а люду!.. Що й лічить! Од молдованина до фінна На всіх язиках все мовчить, Бо благоденствує!
Тарас Шевченко

Три дні діти були городні, мочились під себе. А влада сиділа в крісла. ТАК! Я відраховую в бюджет гроші. Не вмієте захищати дітей. Робіть висновки.
Михайло, Білгород-Дністровський

Ганебний мітинг на Васильєвскому спуску ще раз показав слабість путинского режиму: зібралися, постояли годинку, попили пива і розбіглися. Противне видовище. Жалобна Росія так і змогла вийти на вулиці, подібно 150 000 римлян зі свічами, що пройшли по вулицях Вічного Міста з маршем мовчання і молитви про безневинних дітей далекої Росії. Американська співачка Мадонна і та, під час свего останнього паризького концерту, присвятила одну пісню беслановским жертвам, викликавши сльози тисяч парижан. Наша слабість полягає в "силі" Путина, у тім, що ми готові на жалобу, так і не задумуючись про її причини.
Стас, Париж, Францiя

Росія має визнати факт цілковитого провалу політики в Чечні. Поневолити народ, бодай і малочисельний, лише з допомогою грубої сили, через сотні вбитих невинних людей, - безглуздя і злочин перед людством.
Ігор, Англія

Всі ці події в Беслані здаються дуже дивними. Ось чому: 1. Щонайменше двоє з вбитих терористів були перед тим заарештовані і мали би власне сидіти в цей час у тюрмі (www.newsru.com/russia/29aug2001/chech1.html - Ханпаша Кулаєв). Що їх просто так відпустили, повірити неможливо. Що таке ФСБ, всі вже знають. 2. Путін жодним словом не згадує Чечню у своїх останніх виступах (!!?!), зате звинувачує досить абстрактний міжнародний тероризм. 3. Руслан Аушев каже про "третю силу" - озброєних невідомих людей, які почали стрілянину. І ще, є свідчення, що терористи не знали чеченської мови. 4. Зразу ж після початку штурму в повітрі були вертольоти, що не ув'язується з розмовами про відсутність підготовки. Зазвичай, щоб прилетіли вертольоти, треба якийсь час. Чого не було, то це машин "швидкої" - кілька штук, це була крапля в морі... Все це дозволяє думати про спланований характер всіх подій. Почерк - нелюдська жорстокість, масштаб - дуже схожий на вибухи в 1999, в результаті яких Путін прийшов до влади. Тоді 3-й, здається, вибух не вдався, був затриманий чоловік, що спочатку казав про чеченців. а потім визнав, що йому такі свідчення були замовлені. До речі, він був працівником ФСБ в минулому, а невдовзі його смертельно травмувала машина. Інформації дуже мало, щоб робити якісь висновки, і російська влада ніяк не сприяє розслідуванню та інформуванню, навпаки, перешкоджає як може. Тому мої міркування дуже приблизні, ми не знаємо, що там сталося, і може ніколи не дізнаємося. Але що як сили, що поставили Путіна на чолі держави, тепер ним, як деталлю системи, незадоволені, тому діють знову? Наприклад, він став занадто впливовим, чи робить щось на свій розсуд... Не знаю, можу лише повторити, що все було дивно.
Ірина, Львів

Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження