BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: понеділок, 17 травня 2004 p., 12:07 GMT 14:07 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Що принесе перемога Руслани?
Руслана
На Євробаченні побачили і відчули музичний номер з виразно українським забарвленням і почули українську мову. Для багатьох глядачів у Європі виступ Руслани був своєрідним відкриттям України та її культури. Наскільки це сприятиме затвердженню іміджу України як європейської держави? Чи здатна буде Україна закріпити цей успіх, коли наступного року їй доведеться виступити в якості господині конкурсу Євробачення-2005? Що ви думаєте з цього приводу?

Форум ведеться українською мовою. Коментарі, вміщені на форумі, відбивають лише позиції їхніх авторів.

Ми радіємо, що Руслана виграла приз. Але чи Україна сьогодні така багата, щоби бути спонсором західної "халтури і какофонії"...
Іван Андерсон, Канада

Перемога Руслани дає Україні шанс психологічного утвердження серед європейських країн і дає можливість подумати таким європейським країнам, як Великобританія (яка майже завжди з тріском звідти вилітала), про те, що їхні хіти не такі вже популярні. Я також за те, щоби хіт паради були не тільки англійською мовою.
Назарій, Україна

Важко зрозуміти багатьох авторів. Чи більшість з них пам'ятає про сформульоване питання форуму? Мені вбачається, що перемога Руслани принесе велику користь Україні, багато людей почали відрізняти українські пісні серед інших. І це - на Східній Україні!!! Там, де більшість наполягають на наданні російській мові статусу другої офіційної. Нас чекає пожвавлення на ринку шоу-бізнесу, а з ним пов'язане дуже і дуже багато, починаючи від будівництва палаців культури і доріг до спорудження нових шляхових покриттів і п'ятизіркових готелів. Момент оголошення результатів конкурсу був одним із найяскравіших за останній час, коли робиш щоденно свою справу, а результат від неї (про який пам'ятаєш) можеш відчути раз на десять років. Думаю, те ж саме відчували Руслана з нашими хлопцями і дівчатами в Туреччині. Дякую Вам за те, що Ви робите!!!
Зевс, Харків

От прикіл!!! Руслана радник прем'єра! Може, з часом Елтон Джон буде радником відповідного прем'єра? І Серьога Пенкін або Моїсеєв нарадять на щось, а, може, Майкл Джексон Джорджу пошепоче на вушко? Мабуть, ні. Бо то інший вимір, інший світ, інші реалії. Там кожен робить свою справу. А у нас... Тому ми маємо те, що маємо. Руслану можна зрозуміти, вона з трибуни дала слово провести належно конкурс наступного року. А от Януковича??? Слідуючи його логіці, у нього в радниках повинні бути відомі хірурги, космонавти, конструктори... Може і якийсь "блатний", чи чиновник корумпований. Бо з бандитизмом і корупцією також потрібно боротися.
Тарас, США

Невже потрібно було вибороти голоси 34 країн Європи, 8-) щоб отримати визнання і повагу у власній? :(
Оператор, Чернігів

БРАВО, РУСЛАНО!!! Тяжко щось нового додати до всіх поданих думок. Майже всі відбивають широкий діапазон емоцій, які спонукала наша дорога артистка. Дуже співзвучний з думками Ігоря та Юрка з Києва! А над безіменниками не варто зупинятись: вони є, але вірмо, що зникнуть "як роса на сонці"!
Олександр, Буенос-Айрес, Аргентина

Якщо „Кучма і Руслана зробили своє”, то це не означає, що вони зробили те ж саме. Він Україну зруйнував, а вона пробує возродити. Та не в тому річ. Навіть якби в нас був..."такой, как Путин" (слова зі східного фольклору, вимовляються з любовью і сльозами в очах), то чого ж його не теє, не попаплюжити. Послухали б, як в Канаді і США глузують зі своїх Буша і Мартіна. На яких підставах не критикувати свого Президента? Що він, свята корова? Ми його вибрали, щоб нам добре було. Добре не є – то й критикуємо. Подекуди особливо гостро, бо в Україні йому чомусь тільки честь і хвала (принаймні від всього, що си друкує чи транслює). Треба якось зрівноважити. Може якби по Інтері, Плюсах та УТ1 критикували президента, то і ми миролюбніші би були. Але точно не скажу...сценарій занадто неправдоподібний.
Володимир, Оттава, Канада

Щодо Руслани - немає значення, наскільки Євробачення популярне у світі. воно посідає своє належне місце і крапка. Руслана зробила те, що повинна була.
Подолянка, Київ

Як співається в одній пісні, "не довго музика грала..." Саме так можна зіронізувати призначення Руслани радником прем'єра Януковича. Щойно з'явилися бодай перші ознаки європейськості України, як Руслана "продалася" владним і аж ніяк не проєвропейським силам. Співачка на прес-конференціях неодноразово наголошувала, що не мала жодної підтримки держави і поїхала на Євробачення за власні кошти замість того, щоби нарешті купити помешкання в Києві. І що врешті-решт? На мою думку, просто ганьба, продажна ганьба.
Сергій, Київ

Хотів би, як особа духовна, сказати, що дуже важливим є самий намір п.Руслани, з яким вона поїхала на Євробачення. Також її намір щодо виконання самої пісні, як і пісень цілого музичного альбому "Дикі танці". Якщо це все інтерпретувати адекватно до коментарів самої переможниці цього престижного конкурсу пісень, то варто не тільки в позитивний спосіб відповідати на всі запитання форуму, але також старатися усіма силами сприяти плодам цієї перемоги. Особисто мені не все подобається в піснях п.Руслани, однак я вдячний їй за цю дозу віри та надії для всієї свідомої України. Варто, дорогі друзі, розрізняти виявлення своєї думки від нарікання, щоб уникати того останнього та щоб через піднесення своєї моральності виводити нашу державу на правдиву стежку розквіту, до якої їй, повірте, не далеко. Не думаю, що варто додавати ложку дьогтю тільки через те, щоби просто додати (бо на те, щоб отримати бочку меду, потрібно сильно та правдиво напрацюватьсь). Варто також молитись за Україну, про що зі своєї сторони, я всіх Вас запевняю. З Богом!
Монах, Україна

Супер. Руслана ще раз дала мені можливість бути гордим за свою Україну. Тепер англійці будуть знати не тільки "chicken kiev", а також Україную
Антон, Лондон, Сполучене Королівство

Оце і справді ми - дика країна. Замість просто порадіти... випити-закусити за слов'янською звичкою, усю - повторюю - усю енергію кинули на те, щоб "потовктися" з Росії. І жоден із "щирих" не згадав, що саме Росія дала Руслані 12 балів! І писали про неї у російській пресі дуже прихильно (сам читав!) То це ж треба було так затьмарити свідомість, що навіть момент національного тріумфу ми перетворюємо власноручно на доказ національної тупості... Руслана, звісно, молодець, але ті, хто писав на цей форум - здебільшого навіть не ліліпути, а такі собі - пігмейчики...
Сергій, Київ

Я ся тащу від такого початку одного з дописів: хочеть додати ложку догтю. Це що, характер такий? Ні, я з автором погоджуюся майже в усьому – Україна саме така, як він і написав – корумпована, злочинна, небезпечна, бідна, нещасна (хоч і потенційно, зазначу, – огого!) - в усьому, крім підходу. Про який комплекс меншовартості можна говорити, коли твоя країна отака?! Нащо якісь комплекси? Досить тверезо на речі глянути, щоб зробити висновок: Україна – це Африка на тлі решти Європи! Хоч би українці це розуміли, може б тоді мали нового президента... А поки ні, то - з такими гальванометрами, як Кучмою, Медведчуком і Януковичем при владі - на будь-який позитив важко розраховувати. І тут – наша маленька, але завзята Русланочка приносить нам такий подарунок! І політичний плюс, і економічний, і емоційний!
Чи правильно нам применшувати вагу її фурору тільки через наших трьох Мікроцефалів?! Та ні! бо, це ж тільки пришвидшує зміни! Відвертає увагу людей від Радіо Шансона, популяризує Україну в Україні, руйнує довго вибудовувану в головах українців словами Татуська „нас ніхто в Європі не хоче” зневіру в нашому потенціалі і можливості перемоги!
Руслана це добре усвідомлює. Тому і кричить у всі мікрофони - ловить вдалий момент – Ми можемо! Ми досягнемо! Ми нормальні! Це ж слова Ющенка, йому безплатна реклама!
Це шлях до змін, а не обтирати сльози і нарікати.
А щодо Кучминих потуг покращити за рахунок Руслани своє сприйняття народом, то смішно, нема куди! І орденами нагороджує всіх підряд, і пластичні операції „за кошт приймаючої сторони”(!!!) робить, і чутки про свою страдальницьку смерть розпустив (ото-то вже українців нагрішило, коли раділи цій чутці) і заслав солдафонів в Ірак – вигадливе ж таке! Тільки все значно простіше – не вбивай журналістів, не кради, шануй свободу слова. Це ж просто.
Володимир, Оттава, Канада

Як член клубу шанувальників конкурсу пісні на приз Євробачення, можу запевнити читачів цього форуму, що цей конкурс давно перестав бути другорядною передачею для ситих знудьгованих домогосподарок. Нині йому майже в усіх країнах Західної Європи передують багатомісячні, багатоступеневі конкурси, де дійсно обираються найкращі співаки, гідні представляти країну на міжнародному рівні. Наш клуб є постійним спостерігачем цих ҐАЛА-заходів і знає наперед усіх переможців.
Загадкою для нас залишається процес вибору учасників з боку України. Але мушу сказати, що виступ української групи був дійсно, незважаючи на нищівну критику західних ЗМІ, подією, яка заслуговує уваги.
На жаль, є ще інша сторона цієї медалі. З Німеччини, яка має майже 80 мільйонів населення, надійшов під час конкурсу 1 (один) мільйон телефонних дзвінків. Від України, з її 38-мільйонним населенням надійшло 4 (чотири!) тисячі дзвінків! Майже як з крихітки-Андорри. Це викликало шок у комітету Євробачення, який пояснює цей факт великою технічною відсталістю України і ставить питання, чи Україна взагалі спроможна організувати і провести наступного року ювілейний міжнародний конкурс, результати якого вираховуються не в закулісних кулуарах чи взаємодомовленістю, а чисто технічним методом.
Леонід, Німеччина

Мені здається, що бути патріотом дикої бандитської країни та радуватись таким сумнівним "успіхам" - то є зло.
Alex, Київ, Україна

Перемога Руслани є ще одним із доказів того,що українська нація є одна з провідних націй світу. Так-так. Подивіться, на світовому боксерскому олімпу -Клички, у художній гімнастиці нещодавно найкращою стала юна киянка, в Іспанії, на чемпіонаті Європи українські плавці минулого тижня впевнено перемогли у плаванні, вся Європа у ніг Андрія Шевченка. Українці - чемпіони світу з шахів, боротьби, спринту (Жанна Пинтусевич), Валентина Шевченко з бігу на лижах, тріатлону, марафону, фігурного катання... і цей список можна продовжувати без кінця. Хочеться запитати у тих "українців",що говорять про відчуття "нижчевартості", чи багато "вищевартосних" країн може похвалитись таким переліком широко відомих імен у всьому світі? Ваша "високовартісна" Росія тільки може нам заздрити,бо вже закінчується той час, коли можна було за рахунок українців здобувати славу для азіатської Расєї, а самі ж нічого не варті. Я гордий і щасливий тим, що я є українець, а не русский пролетарий, якого так ненавидить весь світ, в чому переконався на власні очі в багатьох країнах світу. Українці, ви є одні з кращих серед кращих, я пишаюся вами, я гордий за вас, я люблю вас.
Тарас, США

Замість того, аби паплюжити президента, - пиши, що ти зробив для України. Кучма і Руслана зробили своє, - а ти, замість того, аби нарікати, чи зможеш зробити більше?
Zenek, Polska

Юрію з Лондона - "конкурс, який у Західній Європі сприймається не надто серйозно", дивляться 100 млн. глядачів?
Тетяна, (зараз) MI, USA

Звичайно, можна дати різноманітні оцінки і коментарі. Руслана молодець! Це однозначно, зовсім зрозуміло, що зараз усі старатимуться використовувати її на своєму боці. Усі політики, хочу сказати. Це частинка політтехнологій. Так як використовують Білозір, Кличків, Шеву... Цілком можливо, що і покажуть як ВСЕНАРОДНО ОБРАНИЙ (з сльозами на очах) вручає їй нагороду, обіцяє достойно провести наступного року конкурс! Вам, мабуть, важко уявити як її зараз любить увесь УРЯД УКРАЇНИ!!! Наступного року конкурс в Україні!!! Урааа! От уже запустять лапку в кошторис річний! Молодець Руслана!!!
Мирко Яцкевич, Львів

Хочеться додати ложку дьогтю. Шановні дописувачі, ви в такому екстазі змальовуєте свої відчуття від перемоги Руслани, - пишучи, що, зокрема, вона "позбавила нас відчуття нижчевартості". Це, по-перше, означає, що воно у вас було. Далі: народ, країна якого неспроможна вийти з глухого кута в ситуації з правами людини, соціальною нерівністю, та зовнішньою політикою, надає політичного забарвлення - аж до найвищих державних нагород - шоу-бізнесовому конкурсові, який у Західній Європі сприймається не надто серйозно... Руслана - молодець, у своєму класі та завданні, безумовно. Але загальна ейфорія виглядає досить-таки вбого, вибачайте на слові... Тим, хто не згоден, пропоную аргументувати, а не переходити на особисті музичні смаки чи якості - такого плану відповіді можу передбачити заздалегідь.
Юрій, Лондон, Британія

Руслана просто молодець!!! Але на її місці я би відмовився від кучмівської нагороди та совєцького звання народної артистки. Уявіть собі "Народного Артиста Великобританії" Freddie Mercury чи Rod Stuart??? Популярність виконавця визначається всенародним визнанням, а не подачкою скорумпованого політика, згадка лише прізвища якого принижує будь-якого українця у всьому світі і ганьбить його національну гідність. Думаю, країні було би більше користі, якби ті ж Руслана, Клички, Бубка чи Шевченко відмовилися від будь-яких контактів з нашими "азіятськими"політиками і від своїх офіційних "звань".
Прикро, але сама Руслана, захищаючи свого чоловіка, який пов'язаний з анти-українським Наше Радио (яке напевне і створене було для кучмоподібних), сказала колись щось на зразок того, що українська пісня в Україні не достатньо популярна і не витримує конкуренції з російською. Вона ж сама своїми чудовимим піснями заперечує це, а провал відверто сірої російської виконавиці показує, хто є хто.
Ще раз з перемогою тебе, Руслано!!!
Віктор, Львів

Перемога Руслани - це як бальзам на душу, зболену від російського мас-культу та європейського скепсису до України. Але треба розуміти, що це й частковість на тлі нинішньої малоросійської культурної сірости нашої співучої України та виняток в умовах фактично антиукраїнської культурної політики в Україні, яку 10-річчя веде теперішня влада. Руслана появилася швидше всупереч їй, ніж завдяки їй. Бо хто ж відчинив усі можливі двері й вікна для проникнення в Україну і домінування в ній російської масової культури? А хто загнав у той же час в кут національну культуру? Отож, щоб розігнати цей навіяний на європейців нашою нецивілізованою, бандитською владою скепсис, треба хіба що напустити на Європу батальйон отаких Руслан і Русланів. А вони масово в нас не появляться доти, поки влада не стане справді українськи орієнтованою і не почне серйозно перейматися проблемами національної культури.
Петро Парипа, Івано-Франківськ

Ну, а що ще робити нашому гаранту? Усі справи виконує адміністрація з її головою. А гарант тримає усе під "патронатом" - концерти, демонстрації, покази мод. Та і жінка всю зарплату забирає. І на завершення хочу сказати, що він зараз роздає нагороди усім!!! Треба гребти бали!
Василь Васильків, Лондон

Чи здатна буде Україна закріпити успіх, коли наступного року їй доведеться виступити в якості господині конкурсу Євробачення-2005? Україна зможе закріпити успіх Руслани і створити нові успіхи, якщо в неї буде новий президент і нова система влади, яка б працювала на користь громадян, а не купки можновладців, які замість Руслани слухають блатняк (даруйте, "шансон")...
Критик критиків, Суми

Руслану необхідно висунути на здобуття звання людина року.
Петро Кобрін, Київ

(Олегу Левчуку) А те, що "народний" артист чи "не народний", вирішує керівник держави, а не рада людей, що є експертами з культури - хіба не є абсурдним? Звання "народного" у нас, на жаль, стає чимось схожим на популярні самонагородження "Золотою Фортуною"
Ігор, Київ

Перемога Руслани - чудова! Але народна артистка, на мій погляд, занадто. Спитай у перехожого проспівати куплет з її пісень - не думаю, что хтось щось заспіває. А отримувати звання з рук Кучми, могла б і відмовитися. Як у свій час БІТЛЗ, протестуючи проти війни у В'єтнамі. Співати так, як Матвієнко, чи Степова, вона поки не може. Якщо дали народну їй, - дайте ї Олегу Скрипці за пісню ВЕСНА, Сердючці за Гоп-Гоп.
Кучма, звичайно, нарисувався добрячком, правою роздаючи звання, але ж лівою відбираючи життя!
Олег Левчук, Київ, Україна

Судячи з європейської преси, більшість "справжніх" європейців вкрай роздратовані перемогою Руслани. Що за нонсенс, ці "Дикі танці" в порівнянні зі "справжньою" (ірландською, англійською, французцькою чи голландською...) піснею. Схоже, що їх дратує саме існування України в Європі. Мабуть для них було б краще межувати з ізольованим за залізною завісою СРСР? Який сенс тоді у ЄС - павуки у склянці?
Юрій, Київ

Руслана молодець!!! Але наступний крок нашої влади такий: „У нас нема можливостей прийняти Євробачення у наступному році, тому - передамо це право Росії, нехай вона у себе зробить, і ми покажемо які ми брати”, - з одного з наступних указів нинішнього Президента України. Бо на все, що позитивне у нас відбувається, він талановито вміє одягнути зашморг. Дай Боже, щоб це виявилось фантазією.
Катерина Круліковська

Я була у школі, і моя однокласниця з Греції прибігла до мене і запиталася, чи я бачила Євробачення, я сказала - "ні"...але знаю, що Українка виграла!!!! Що я є горда тим, що Руслана є з мого рідного міста!!! Ця Гречанка мені сказала, що ліпшої співачки за неї на конкурсі не було, і так сказала вся її сім'я...... РУСЛАНА, ТИ - НАЙКРАЩА!!! ТАК ТРИМАТИ І ДАЛІ, прославляти нашу неньку Україну піснею.....
Улянка, Jenkintown, USA

Вишукана перемога Руслани – результат ретельно осмисленого синтезу: геніального вкраплення віковічних етно-мотивів у глобалізовану музичну культуру сьогодення. Хотілося б, щоби ця перемога була каталізатором ідентичності нової генерації українців, а не лише лакмусовим папірцем на комплекс меншовартості.
Роман, Оксфорд, Англія

Руслано, молодець! З Богом!
Мирон Пилип'як, Сіетл, США

Перемога Руслани показала перед світом не тільки мистецький потенціал нашого народу, але і зруйнувала в нас комплекс нижчевартості. Так, окремі з нас не тільки вміють бути провідними в окремих галузях спорту, але і співати на належному рівні, а це є більш шляхетно. І цей виступ змушує замислюватись над іміджем країни в цілому. Коли українські політики так хочуть в Європу, що б'ють себе в груди, та в них нічого не виходить, то чи не варто в цьому випадку зробити соціологічне дослідження в європейських країнах - кого вони бачать українським президентом, з ким би вони хотіли мати справу?
Славік, Прага, Чехія

Я впевнений що Бог створив Руслану для того, щоби вона перемагала, у всьому! Вона щира душею, гарна, відверта, дика - сьогодні Європа біля її ніг, завтра впаде всесь світ!
WSite, Луганськ

Мені доволі часто доводиться бувати у Європі і, власне кажучи, враження про Україну у пересічного європейця або узагалі немає, або ж воно має негативне забарвлення. Руслана спромоглась заявити про Україну на багатомільйону аудиторію в найефективніший спосіб - через поп-культуру. Марно сподіватись, що Європа, маючи цілу когорту власних видатних особистостей, почне масово читати вірші Ліни Костенко, залишається надія, що вона, принаймі, наспівуватиме "Wild Dances"... Руслано, моє шанування!
P.S. Я гордий того, що ти Львів'янка.
Назар, Львів

Україна стає відомою в світі! Є український чемпіон світу з боксу Кличко, є українець, який найбільше забиває в італійській футбольній лізі - Шевченко, маємо гарну і чарівну Руслану - українську переможницю на Євробаченні... Наступний крок - обрати справді українського президента, який розмовляє українською і дбає про інтереси країни! БУДЬМО!
Олександр, Канада

Слава Україні! Слава Руслані! Тепер мусимо організувати достойний концерт у 2005 році, щоби вся Європа взнала нашу культуру, красу нашого краю.
Мирослава, Греція

Руслана - це сонячний промінь у нашому "темному царстві". У час, коли сьогодняшня влада щодня цинічно руйнує наші мрії, Руслана подарувала надію! Надію, що не все втрачено і в нас ще є шанс здобути краще життя. І, можливо, ще настануть в нашій країні світлі часи. Можливо, це відбудеться вже восени, і тоді вже на наступному Євробаченні весь світ дізнається про нові успіхи всієї України.
Українці, не губіть надію, ми все здолаємо. Треба тільки не опускати руки, долати перешкоди на своєму шляху і все в нас буде добре!!!
Ростислав, Київ, Україна

Людина без імені з Харкова зачепила серйозну тему. Хоча це зовсім не применшує заслуги Руслани - бо ж і в "попсі" треба щось робити, наближати її до серйозної культури якомога більше, бо на ній виховується найбільша частина молоді. Те, що роблять Руслана та її команда - безумовно, перш за все - шоу-бізнес. Але то один з найвпливовіших бізнесів у світі, тому досягти в ньому успіху такого рівня - це чимало значить. Тим більше, коли тут таку роль грають вкладені в перемогу гроші - а ми у цьому далеко не на рівних змагаємося з Європою. Припускаю, що безіменному харків'янину прикро, як і мені, коли поезія рівня Ліни Костенко у нас відома і поцінована в народі куди менш гучно, ніж "вірші", що співаються зірками естради. Але то окреме питання, питання внутрішньої культури держави. Руслана Лижичко зробила свою частину великої справи і виграла гру за тими правилами, які встановила не вона. А те, що нинішня естрада за своєю природою ближче до спорту, ніж до власне музично-поетичної культури - це і специфіка, і гризота нашого ерзацуватого віку.
Ігор, Київ, Україна

Їдьте до України! Молодець, Руслана була чудовою. Я - українець, що навчається в Австралії, і маю сказати, що це було чимось особливим і дуже емоційним - бачити, як наша країна перемагає. Коли я дивився шоу в компанії друзів різних національностей з усього світу - було дуже добре чутися українцем! Тепер кожен хоче побувати в Україні, я не жартую! Хоча для мене це і не є несподіванкою. Молодець, Руслано, і не дочекаюся, коли відвідаєш Австралію, - або ж побачу вас усіх у Києві 2005 року!
Dimitri, Австралія

Харкову, без імені: Ага... Руслана мала б перемогти із складною психоделічною рок-композицією на слова японських авторів... Певен, що цей "Без імені"-харків'янин слухає саме шансон, блатняк. Ви ось почитайте російські новинові сайти: Боже, скільки ж бруду в людей! Господи, як же слиною захлинаються із заздрощів! І зазначте: на українських сайтах із приводу Савічевої аніхто слова кривого не сказав, навпаки, якось жаліють дівчину, мовляв, заспівала невдало... А тут отаке...
Андрій, Україна

Радію кожною клитиною мого тіла та з кожним українцем на цілій землі з нагоди чудової перемоги Руслани! Так тримати!
Павло, Рим, Італія

Руслана - молодець! Вона, дійсно, була найкращою. Гадаю, у неї велике майбутнє. Але скільки заздрощів та зневаги з боку "братьєв"! Варто лише було переглянути "Велике прання" з Малаховим на РТР. От і міркуйте, хто нас поважає.
podolyanka, Київ, Україна

Добре, що є ще міжнародні форуми, організації, які не стали тусовкою вибраних, у яких дійсно можуть перемогти найсильніші. Руслана достойно перемогла. Яскравий та цікавий виступ. Московська тусовка не дозволяє проявитися нашим дійсно яскравим виконавцям, тому представлена у Туреччині виконавиця виглядала досить ганебно.
Я з донькою вболівав за Руслану. Так тримати, Україно!
Григорий, СПб, Россия

Ой серйозна тема піднята!
Коли настав час для дзвінків голосування і турки запустили феєрверк танців на національних мотивах, мимоволі з'явилась думка, а якщо ми виграем, як ми себе представим? Держава дійсно не інвестує в країну грошей, в культуру у тому числі. Все одно "святе місце пусто не буває". Індівідуми себе реалізують, Руслана, Шева, Клічки. Але, користуючись відомою фразою, "мне за державу обидно". Що ж, тепер за нею слово. Професіоналів, щоб свято влаштувати і себе показати, знайти можна.
Роман, Хмельницький-Leipzig, Україна-Germany

Я галичанин, але живу і працюю в Києві і спілкуюсь з багатьма російськомовними українцями. Виступ Руслани пробудив шалену хвилю емоцій і патріотизму в частині України, знищеній багаторічним геноцидом і наскрізь "зараженій" російською культурою. Це найважливіше, це найпотрібніше нашій країні тепер, це те, чого певні сили усіма засобами намагаються не допустити. І за це Руслані низький уклін. І ще, ціла Європа побачила, що Україна - це не лише донецький бандитизм на найвищому рівні і недолугість і непрофесійність найвищого керівництва держави, про які в основному пише європейська преса. Україна - це нація з невичерпаним потенціалом, яка ще не вмерла і бореться, і яка одного дня знайде своє місце там, куди і належить - серед європейців. І цей день наближають прості, маленькі українці, які в 100 разів професійніші і патріотичніші, ніж люди, які тепер керують їхньою країною (тимчасово!)
Юрко, Івано-Франківськ-Київ, Україна

Пісні Руслани мені подобаються давно. Але щодо конкурсу... напевно, є сенс змінити його таким чином, щоб кожен учасник мав співати своєю мовою. Я згоден з британською пресою, що значна частина тексту пісні складалась з набіру звуків. Українська версія "знаю я" звучала в не гірше. Думаю, що мовна перепона мала вплив на якість виступів багатьох учасників, і Руслана перемогла за рахунок голосу і мелодії. Дякую їй за щасливе відчуття радості за нашу країну.
Олександр, Київ, Україна

Богдан, Львів: "Руслана ... зробила для України більше ніж сотні дипломатів.ВОНА ЗАСЛУГОВУЄ НА ЗВАННЯ ГЕРОЯ УКРАЇНИ !!!!!!"
Що можна сказати... Героя за попсову пісеньку на попсовому конкурсі? Коли нема чим гордитися, - піде, звичайно, і героїня "свідомої" попси.
Без імені, Харків

Ми пишаємося Русланою, бо вона є дійсно талановитою співачкою, композитором, продюсером, і, що найголовніше, вона є Українкою, яка не соромиться цього. Дуже прикро і боляче, коли нашою владою і мас-медіа силоміць насаджується почуття меншовартості, коли через їхні комплекси та некомпетентність страждає вся держава. Завдяки Руслані ми бодай трошки відчули себе НАЦІЄЮ. До землі поклін їй за це! Щодо проведення Євробачення... Це буде сором на весь світ, якщо наша влада не спроможеться організувати проведення конкурсу на належному рівні. В нас на різні дурниці витрачається набагато більше коштів, які не завжди підвищують імідж України.
Слава Україні! Слава Руслані та її команді!
Зоряна, Харків, Україна

Це велика перемога нашого національного інтересу. Тільки національні інтереси поважають у світі, бо вони вічні. Національні інтереси завжди піднімали людей з колін. Ніякий інший інтерес не може стати на рівень національного інтересу. Ні їства, ні золото, хороми, палаци, “жінки” - ніщо порівняно з великою силою впливу на людей спільної приналежності до одної нації. Так було завжди; 10000 років тому назад, 1000 років тому назад, 100 років тому назад, і так буде надалі ще дуже довго. Нічого кращого на нашій землі еволюція розвитку людства ще не придумала.
Степан, Кременчук, Україна

Подія історична, безперечно. Найсильніше враження вона справила, мабуть, на росіян. Бо якщо Кличків можна назвати "словянами" і вважати їх майже своїми (такими їх виставляють російські мас-медія), то у випадку з Русланою цього не можна зробити. Це прорив у свідомість як Європи, так і Росії. Ми для них стаємо сильними, а це означає, що багато хто з росіян згадає, що вони українського походження. Це резерв нашого "стратегічного партнерства" на рівних. Якби свою українськість так само демонстрували і стверджували наші посадовці на самому вершечку владної драбини, то велика кількість питань як у Європі, так і в Росії вирішувалися б краще. Цього одразу не станеться, але маємо приклад чину. Тож нехай кожен у своїй діяльності подбає про власний, може непомітний, чин. І тоді владі доведеться підвищувати ефективність своєї діяльності. Таким чином Україна впорається і з "цією бідою".
Юрко, Київ

Не українські політики репрезентують Україну, але українські люди. Час найвищий, щоб нарід украінский почувся господарем у свой рідній хаті, а не рабом. Своя хата, свій голос, своє народне право. Щиро сердечні побажаня Руслані за талан та українську душу, серце та совість. Щиро дякую.
Марія, Англія

Вітаю всіх українців з перемогою Руслани! Безсумнівно перед Україною зараз стоїть великий шанс показати Європі свою країну культуру й мову. З цієї "безкоштовної реклами" Україна мусить скористатися. Час покаже, а ми чекатимемо дальших успіхів!
Семен, Польща

Однозначно це велика і грандіозна подія в історії України, але будьте прагматиками і подумайте, про що співала Руслана, які мотиви, мелодику, тип хореографії скомпонувала в своєму виступіi? Хіба не наші, не народні, не гуцульські??? Бачите, світові подобається!!!!! А ми співаємо російські типові пісні-кліше, всі на одну мелодію, які представила Юлія Савичева з Росії. А чому не співати своє: коломийки, лемківські, бойківчанські, подолянські пісні? Що є мелодійніше??? Перш за все я поважаю Руслану за те, що подала нам чудовий урок, як потрібно бути самими собою і вас високо оцінять. Я дивився її виступ з багатьма людьми з різних країн світу. Мені було дивно і водночас приємно, як вони всі підтримували нашу Руслану. Тому зараз на їхні прохання я співаю їм наші народні мотиви:) Well done Ruslana!!!!!
Богдан, Флекке, Норвегія

Руслана знову показала, що українці можуть перемагати. Потрібно ставити перед собою амбітні цілі і дмагатися їх з такою самою енергією як Руслана. Не держава творить народ, а люди, кожен з нас - державу.
Роман, Крим

Я цілком погоджуюся з Павлом з Польщі! Руслана зробила для іміджу України за останні три місяці більше ніж Кучма за роки свого президентства... А от Євробачення наступного року, як на мене, варто проводити у Херсонській області - у них є досвід проведення Таврійський Ігор.
Андрій, Ванкувер, Канада

Руслана МОЛОДЕЦЬ! Вона зробила для України більше ніж сотні дипломатів.ВОНА ЗАСЛУГОВУЄ НА ЗВАННЯ ГЕРОЯ УКРАЇНИ !!!!!!
Богдан, Львів

Оце я розумію! Кінець-кінцем Україна завдяки Руслані показала свою оригінальність, свій талант, свою красу. І серед всього цього бруду в медіях про тероризм, різні вибухи, Ірак, війни... Україна (завдяки Руслані) зблиснула чимось красивим і добрим. Своїм виступом Руслана дала насолоду і радість не тільки українцям і Україні, а й усім європейцям і Європі... навіть Австралії, бо переглянув - усі найголовніші австралійські газети писали про суботній виступ і тріумф української Руслани!
Роман, Норвегія

Руслана на Євробаченні була кращою!!! Але при чому тут Україна у Європі? Конкурс Євробачення себе давно вичерпав. Всі країни делегують початківців, а тут Руслана. На Україні вона справжня Зірка. Талановита, надзвичайно щира та відкрита. А для глядача ситої Європи всі ці танці - це просто екзотика. Щось не схоже на звичну для них попсу. Приїхала б Сердючка зі своїми танцями - відрив був би ще більший. На минулому конкурсі Пономарьов намагався виглядати як європеєць - і програв. Ми цікаві саме тим, що не є європейцями. У нас ще є енергія, нереалізована потенція, бажання вирватися з цього багна. Ми голодні і веселі. А вони вже ситі і нудні. Будьмо самі собою і ми переможемо!
Ігор, Олександрія

Я з України, але живу в Англії. Дуже вдячний Руслані, що вона допомогла!!!
Паша Черепков, Англія

Мешкаю у Лондоні, але дивилась Євробачення. Дуже вражена успіхом Руслани і вдячна їй за так професійно поставлені "Дикі танці". У неї велике Майбутнє, а ось щодо України, то, може, тепер Європа буде знати, що є така самостійна і незалежна держава та не плутати її з Росією.
Наталія Насонова, Лондон, Сполучене Королівство

Сприятиме, але наскільки - сказати важко. Головне те, що наші люди, особливо молодь, наблизяться до усвідомлення того, що вони не молодші брати-слов'яни, не хохли, не совки, а представники нації, яка спроможна давати клас. Мені 56 років, я, мабуть, не можу так захопитися цим мистецтвом, але ж наскільки набрид шароварно-гопаково-козацько-співучо-стежинний патріотизм! Так само Вєрка Сердючка і Кролики попри певний талант теж є продуктами для харчування совків, а Руслана, сподіваюсь, покаже, на що здатні - не хохли! - українці. А от чи здатна Україна закріпити успіх - життя покаже, хотілося б вірити. Львів, Руслано, я вдячний вам!
Євген, Харків

Ми відкоркували шампанське, коли виграла Руслана! Хотілося плакати від почуття щастя і гордості за нашу співачку, за Україну. Думаю, що ми влаштуємо найкращий концерт. Руслана таки буде новою зіркою Європи!!!
Ольга, Київ

Ми спроможні показати світу, а особливо Європі і США, що українська ментальність і національні традиції породжували і породжують таланти світового масштабу як раніше, так і сьогодні: Кличко, Шевченко, Руслана... A може, ми вище і цього рівня і гідні більшого... Ми велика і шляхетна нація. Слава моїй Україні.
Юрій Сидоряк, Массачусетс, США

Невже потрібно було вибороти голоси 34 країн Європи, щоби здобути
визнання і повагу у власній?
Оператор, Чернігів

Мешкаю за кордоном, але дивився та телефонував за Україну. Дуже вдячний Руслані, що вона допомогла нашій країні відченитись!!!
Сергій

Вважаю, що це велика історична перемога України
Лукас, Україна

Хай Кучма тричі прикусить язик тепер, коли він говорить, що Україну в Європі не чекають... Україну Руслани чекають, а Кучму - ні
Павло, Польща

Чи здатна буде Україна закріпити успіх, коли наступного року їй доведеться виступити в якості господині конкурсу Євробачення-2005? Україна зможе закріпити успіх Руслани і створити нові успіхи, якщо в неї буде новий президент і нова система влади, яка б працювала на користь громадян, а не купки можновладців, які замість Руслани слухають блатняк (даруйте, "шансон"...)
Критик критиків, Суми

Я живу в Україні, але зараз вчуся в Туреччині. Вболівала за Україну так, що майже не побилась з туркенями. Вона була просто чудовою. Браво! Я дуже нею пишаюсь.
Світлана, Туреччина

Здаєтся українці зрозуміли, що треба творити свою державу і її імідж своїми руками, а не нарікати на політиків. Руслана молодець!
Володимир, Тернопіль

Руслана - ура
Саша

Я просто хочу знати, чи вона не хоче приїхати до Америки, щоб співати.
Джим, США

Я вірю, що Руслана не тільки найталановітіша, а також найпривабливіша в світі. Мені хочеться (як майже усім в Україні) танцювати з нею усю ніч. Вона символ сьогоднішньої України, разом з Леонідом Кучмою. Найкраща в Європі, а тут ми думаємо, що найкраша в світі. Колі вона приїде з концертном туром до Америки? ...Її вболівальники дуже хочуть з нею побачитися.
Сергій, США

Я не вірю своїм очам. Це найкращий день в історії України. Як вона гарно співає... як вона носить одяг печерної людини. Я пишаюся моєю Русланою. Можливо, вона переїде до Америки. Вона стане новою Брітні Спірс. Я бажаю щоб вона одружилася з Кличком. Їхні діти зможуть співати та боксувати водночас. Це була би дуже гарна демонстрація талантів! Мене турбує, що вона просто своїми словами (якщо їй завгодно) вирішить наслідки президентських виборів! Дуже багато влади! Широ дякую! Ми ніколи не забудемо твою перемогу. Це наша нова причина продовжувати життя.
Леонід, США

Здаєтся українці зрозуміли що треба творити свою державу і її імідж своїми руками, а не нарікати на політиків. Руслана молодець!
Володимир, Тернопіль

Руслана - СУПЕР!!! Вона спромоглася зробити те, чого не змогли її попередники. Так тримати! Завдяки їй, про нас довідались, про нас почали говорити. Кличко, Шевченко, Клочкова, Пономарьов, Руслана та інші - це ті люди, які реально, в наш час, створюють нову історію нашої країни. Ми пишаємося нашою країною, нашими людьми. Її шоу не було подібних. Ми пишаємося нашою Русланою!!!
Тетяна Каленська, Україна

Взагалі, Україна повинна бути вдячною Руслані - вона зробила для країни значно більше, ніж усі наші політики загалом. Ось так, не зважаючи на імідж України (такої собі брудної дитини Європи), який ій створили наші політики, такі люди як от Руслана не перестають відмивати і відбілювати наш далеко не світлий образ. Ми потрапили до Європи не через двері, а через вікно. А Руслані, яка це вікно прорубила, слід поставити пам'ятник посеред Києва. Браво, сонечко!
Андрій, Україна

Ім'я
Прізвище*
Адреса
Країна
Електронна адреса
Телефон (з міжміським кодом)*
* заповнювати не обов'язково
Ваші коментарі
Бі-Бі-Сі залишає за собою право редагувати коментарі і не ґарантує публікації всіх листів
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження