BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: середа, 17 грудня 2003 p., 15:11 GMT 17:11 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Форум: Як краще обирати президента?
Зала Верховної Ради

Навколо законопроекту про схвалення змін до Конституції України, який скасовує прямі та загальні вибори президента, у Верховній Раді розгорнулися драматичні події. Ось що думають з цього приводу наші дописувачі.

Не розумію, чому всі так хвилюються і надриваються про "всенародне обрання президента". Все, що в Україні відбувається зараз - закономірний результат тих перших всенародних виборів.

Елеонора, Кельн, Німеччина

Щодо полiтики президента Кучми, то мало хто згадує, що все почалось, коли в 1996 роцi саме демократи в перехiдних положеннях до Конституцii надали президентовi право пiдпису економiчних указiв. Бiля президента зразу ж з'явились тi люди, якi пiдштовхують його до третього термину, тому що саме iх фiзичне та бiзнесове iснування залежить вiд влади президента.
Ірина, Фінляндія

Абсурд. Божевілля. Немислимо. Безцеремонно. Підло. Брехливо. Нахабно. І нарешті відкрито. Як так?! Чи нас мають за тупих смердів? Невже думають, що ми нічого не розуміємо? Таж немає навіть чого розуміти. Все просто як білий день. До чого ж ми дожились? Українцеві відкрито плюють в обличчя і в нього ж посміхаються. Кажуть, що це корисно для "розвитку". Ха-ха. Немає слів. Не потрібно бути великим логіком, щоб зрозуміти абсурдність змін. Де, благаю, скажіть, - в котрій державі змінюють основні правила за 10 місяців до гри? Та ми ж навіть нинішніх правил не датримуємось. Потрібно мінімум 10 років, щоб повною мірою почали втілюватись в життя конституційні засади. Не завершився ще онтогенез Конституції-96, а ми вже ховаємо її. Амінь.
Мигаль, Львів

Недавно знайшов сайт президента Кучми. Не дають розмістити повідомлення на форум, якщо воно не пропрезидентське, типа про мови і тд.. ви сперечайтесь скільки хочете, а проти президента ні слова."
Іван Дегтерьов, Сумська обл.

Президента треба обирати тільки всенародно. В парламенті може обирати президента суспільство, яке вже має стійкі традиції вільного волевиявлення. Злиденна країна цього собі дозволити не може.
Володимир Іванців, Івано-Франківськ

Ви будете сміятися чи іронічно кривити рота, якщо вам хтось скаже, що українське суспільство — на порозі великих перемін, на порозі РЕВОЛЮЦІЇ. Так, справді, багатьом вона не потрібна. Її бояться, її уникають, врешті-решт, над нею насміхаються. Ніхто не піде на барикади навіть з прапорами, не кажучи вже про важчі предмети…Це непотрібно тим, кого ми з вами бачимо щодня на зупинках, у кав’ярні, під церквою та у затишних приміщеннях за місцем заробляння прожиткових мінімумів. А на тих, хто ризикує серйозно говорити про НЕЇ, дивляться з якимось дивним виразом на обличчі, а інколи крутять пальцем біля скроні. І дарма… ВОНА станеться, наперекір усім цим ознакам повного занепаду будь-якої громадської активності та повальної покори на тлі абсолютної сваволі влади.
Олег Кордонець, Рівне

Я не дуже боюся за те, що Україна потрапить у руки диктатури, захід у цьому прямо незацікавлений. Згадайте лище що сталося з Мілошевичем, який став на шляху розширення ЄС.

Володимир, Франція

Не розумію, чому всі так хвилюються і надриваються про "всенародне обрання президента". Все, що в Україні відбувається зараз - закономірний результат тих перших всенародних виборів. Хіба можна тепер бути впевненим в тому, що на цей раз "всенародні вибори" привели б до більш вдалого результату? Згадаймо події в Донецьку! Треба було думати головою з самого початку. Була б тепер Україна не російським підсмикувачем, а дійсно самостійною, демократичною державою, як інші, ті, що вступають до Європейського Союзу. Та й парламент, який кожен зараз кляне і обзиває, обраний тим же народом. То яка ж різниця в тому, кого обирати? Результат один!
Елеонора, Кельн, Німеччина

Треба провести референдум про зміни до Конституції. Моя ж особиста думка - президента треба вибірати всенародно. Якби при виборах у Верховну Раду останнього скликання стояло питання, що ці депутати будуть обирать президента країни, - можливо б, я , віддала свій голос другому кандидату та другій партії.
Надія, Черкаси

Я переконаний, що політику України визначають аж ніяк не її громадяни, і навіть не її політики. А значно більші гравці. Це США й ЄС разом. Як на мене, розбудова єкономічної Європи займає більш пріоритетне місце в політиці США ніж вони це виказують публічно. ЄС розширюється на схід. З 2004-го року кордони ЄС підійдуть безпосередньо до України. Наступним кроком буде, мабуть, приєднання й України до ЄС, з попередньою модернізацією до потрібного рівня. А тут уже треба пригадати те, що люди, незважаючи на бажання житти по-Європейськи, нізащо не приймуть Європейські закони. Більшість законів про соц.захист, додаткові податки, примусове страхування й інші Європейські закони, усе це викличе хвилю обурення зі сторони електорату (згадайте експеремент з обовязковим автострахуванням, думаю це було лише зондування грунту). Так от, в таких умовах, коли закони потрібно буде прийняти попри тому що народ проти й потрібна політична система максимально незалежна від електорату. Те, що Кучма діє з-під вказівки заходу можна не сумніватися, згадайте лише на гаслах якої партій прийшов до президенства, і що ж мусіло статися, щоб він так радикально зрадив своїм прокомуністичним ідеалам, це має бути дуже потужна сила. Тому виходячи з вищеописаного я не дуже боюся за те, що Україна потрапить у руки диктатури, захід у цьому прямо незацікавлений. Згадайте лище що сталося з Мілошевичем, який став на шляху розширення ЄС.
Володимир, Франція

Навіть у радянські часи вибори були загальнонародними, а зараз де-хто намагається відібрати у нас те, на що не зважилися Брежневи з Андроповими.
Антон Козловський, м.Хмельницький

У нашій навіть не докінця започаткованій "демократії" така собі політична реформа є не прийнятною лише тому, що це забезпечую утримання влади тими, хто не спромігся навіть замислитися про своїх громадян, про здорове бізнес середовище, для малого та середнього бізнесу! Я не розумію, чому опозиція ще й досі не ініціювала референдум, або іншу процедуру, по відкликанню наданих народом повноважень, тим депутатам, що йшли на вибори під одними гаслами і прапорами, а після отримання крісел - перейшли під інші! Вони, зараз, не мають права стверджувати, що діють від імені народу!!! До пана Сергія (росіянина). Коли хтось переходить на особистості, це лише свідчить про його слабкість, отож, шановний, у багатьох людей, насправді абсолютно інше розуміння "Справжньої Людини".
Юрко, Ukraine-UK

А саме цікаве - тим, хто нам реформу дає, на "маленького українця" начхати!Уся надія на опоцицію! Ющенко ми з тобою!!!
Артем, Україна, Луганськ

Такої ганьби, такого приниження народ України за роки незалежності ще не знав!
Олександр, Донбас

Єдино можливий варіант впливу на можновладців, який теоретично залишився для народу, - загальний страйк, вихід на вулицю і боротьба до логічного завершення, яким би воно не було. Опозиція здатна лише розмовляти, співати пісень в залі засідань і ламати електронну систему для голосування. Не її ламати треба! Але на інше розуму бракує. Тому процес гниття триватиме ще довго. Аж до появи достатньо радикальних, не обтяжених ані комунізмом, ані націоналізмом політиків, які тверезо мислять, і створення відповідної партії, повороткої, жорсткої і цілеспрямованої, яка зуміє відправити в минуле всю сучасну накип і працювати далі, вже не випускаючи пару в свисток.
Анатолій, Німеччина

Це відвертий злочин проти Конституції України. Судді Конституційного Суду України порушили свою присягу. Підтримка висновків Конституційного Суду перетворює Верховну Раду на мафіозну структуру, де головного мафіозо обирають тільки зі свого оточення. Я і мільйони громадян України будемо позбавлені конституційного права обирати Президента і бути обраними Президентом України. Так звана більшість, багатьом з яких ці зміни необхідні, щоби приховати свої дії проти народу і України, що завгодно зроблять, щоби обрати президентом свого. Народ України їм не потрібний, головне - швидше його обібрати, і щоби ніхто не заважав.
Олег Омельченко, Київ

Шапка Мономаха
І чом би одразу не призначити коронування - і дешевше, і порозуміння більше" - Наталія, Київ

Транспортники отримали наказ не продавати квитків на потяг "Львів-Київ". Не вірите? Спробуйте придбати квиток на цей напрямок. Теперішня влада боїться напливу прихильників опозиції в столиці. А в бюджеті 2004 року закладено більші видатки на утримання внутрішніх сил. Кучма має можливість спрямувати сили міліції і військ на придушення волевиявлення власних громадян... Це вам не Шеварднадзе, який сказав, що він - Президент усіх грузинів, і опозиції також.
Юрій Марків, Львів

І чом би одразу не призначити коронування - і дешевше, і порозуміння більше, і багатьом країнам світу властиво :-))). Був би в нас Леонід І і його спадкоємець Медведчук Червоне Сонечко... А найгірше те, що люди, які розробляють такі стратегії та закони, залишаться при владі - бо їх не вибирають, а призначають. Чиновники - найбільше горе України - плодяться як таргани, ненажерливі як інфузорії, освічені як стільці, корисні як холера. Підвищити податки, продати території, понизити в правах - бюрократам байдуже, як їх дії відображаються на долі країни і громадян - амеба не думає - вона розмножується в сприятливих умовах.
Наталія, Київ

Треба перебирати Україні ті найкращі цінності, які вироблені демократичним світом. Президента обирати тільки всенародно. І цей президент на даному етапі розвитку країни має мати великі повноваження, аби міцною рукою змінити ті механізми, які склалися за десять років злочинної влади з її судочинним свавіллям, корупцєю, владою бездарної і безнаціональної бюрократії. Вибори - це справа народу і тільки народу - інакшого не дано!
Лариса Піх, Чернівці

На мою думку, президента повинен обирати народ.
Дмитро Василенко, Київ

Реформа, яку пропонує Л.Кучма, це кінець української демократії і легалізація правління Україною кланів.
Остап, Аліканте, Іспанія

Мені незрозуміло ставлення президента Л. Кучми до важливого питання про реальне утиснення прав українського народу. У першому розділі Конституції сказано: «Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами». Але сама ця Конституція «Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року». Хто засновує головні інститути і органи державної влади і визначає їх повноваження, той і має монопольну владу, чи не так? Та й не важко побачити монополіста влади в тексті самої Конституції. До того ж, монополіст влади може бути тільки узурпатором, який відняв владу в народу. Я запитую Вас, шановний Президенте України, як розуміти на ділі Ваші слова присяги про «благо Вітчизни і добробут Українського народу»?
Олександр, Тель-Авів, Ізраїль

Москва влаштовує в Україні державний переворот з метою привести до влади групу абсолютно непопулярних і, відповідно, абсолютно залежних від Москви злочинців з метою створити в Україні повністю залежний від Москви і керований нею режим, який для збереження своєї влади буде змушений стати сателітом Росії в її війні зі США. В Україні Росія намагається взяти реванш за Грузію...
witsa, Київ

Так, це крок до мафiозного парламенту, який, купивши (або вкравши, видуривши) в ньому мiсця, буде обирати собi "пахана". Така собi крадiйська сходка. А народ, як завжди, нi при чому. Але опозицiя - це тi ж злочинцi, тiльки з iншого клану. Якщо пiд прапором опозицii вони прийдуть до влади - чи не буде ще гiрше?
Олександр, Дніпропетровськ

Поліція і учасник протестів у Грузії
"В Україні Росія намагається взяти реванш за Грузію" - witsa, Київ

Звичайно, не можна допустити прийняття таких поправок до Конституції нашої держави, але для цього замало тільки блокування роботи ВР опозиційними партіями. Мені дивно, чому так багато наших співгромадян виражають думку про всенародне обурення та масові демонстрації на цьому сайті, в магазині, вдома на кухні... будь-де, але всі сидять вдома і дивляться ці неправдиві новини.
Володимир, Київ

Президент Кучма і його оточення (хто з них має більшу реальну владу - мені невідомо) з допомогою пропрезидентської більшості у парламенті дуже хочуть привести до влади "спадкоємця" і надати цьому видимість законності. Саме з цією метою вони й затіяли "політичну реформу". Я переконаний, що основною метою проведення політичної реформи в Україні є бажання нинішнього режиму загребти владу повністю і безповоротно. На превеликий жаль, нинішні правителі України вважають народ своєї країни звичайним бидлом, яке можна не тільки грабувати, але якому можна грубо нав’язувати свою волю. В країні назріває (чи уже відбувається?) антиконституційний переворот, причому за умов повної інформаційної блокади. По центральних телеканалах - дві фрази в новинах. Про яку політичну реформу можна говорити в таких умовах? Бажаю нашій опозиції таки не здатися, а то вічно жити будемо під чиїмось ярмом - чи то Росії чи то Кучмостану.
Ігор Задорожний, Львів

Президент повинен обиратися всенародно, ми ще не в спромозі довіряти Верховній Раді, яка фактично проштовхує такі закони та зміни, які вигідні їм, а не селянину, який отримує пенсію в 86 гр. Нехай спробують депутати прожити та вижити.
Микола Клімчук, Луцьк

Мені вже починає ставати страшно, це вже повертається Сталінізм? Паніка в душі неймовірна. Всі мої найгірші прогнози справджуються. Хочеться голосно кричати, але просто безсила, ніхто не чує. Нам показують фільм, як міліціянти справляютсья класно з нами. А потім інші питають, чому ми не виходимо на мітинги? Бо страшно. Хоча я ходжу, але інших я розумію. Я своє вже віджила, я вже нічого не боюсь, діти за кордоном, мама сподівається скоро померти, бо їй 75 років, щоб не дожити до того, що нас чекає. А інші просто бояться хто за дітей, а хто за родичів. Хто в такому режимі не жив, то може навчати як нам делікатно треба щось робити, але все це дуже страшно.
Катерина Круліковська, Київ

Віктор Ющенко
"Ющенко має дискредитувати уряд і адміністрацію, щоби провалити голосування. А інакше бути йому вічним депутатом" - Ярослав, Київ

Немає абсолютно жодного значення, яким чином обирати президента - прямим чи непрямим. "Купка розбещених депутатів", як висловився пан Плоців з Британії, це - насправді Люди, які для себе одного дня прийняли рішення: "Я не хочу бути бидлом, я хочу бути вільним козаком". Я щиро зичу всім вирішити так само, а тоді ви зрозумієте, що питання про спосіб обрання президента немає абсолютно жодного значення. Я щиро зичу вам усім любити волю, а не сало.
Росіянин Сергій

Проблема не як обирати, а кого, і зараз від цього залежить доля України.
Дмитро, Україна

Цілком зрозуміло, що те, що відбулося - вигідно тільки нашому Пану. Але основна маса народу отримала цю інформацію від контрольованих ЗМІ (які крім того проводили "артпідготовку" заходу). Шановні опозиціонери! Ми - з Вами, ми Вас повністю підтримуємо. Але треба щось негайно робити з інформаційною блокадою!
Андрій, Київ

Влада стає дедалі більш нахабною і я маю сумніви, що опозиція зможе щось змінити, бо народ навряд чи довго "мітингуватиме", хоча 90% розуміють реальне значення цієї реформи. Опозиція має лише можливість провести референдум.
Ніколай, Суми

Головна проблема - це те, що опозиція не має більшості голосів... Лунає банально, але це - факт. І увесь бардак в Раді не грає ролі, якщо в них є 226... Вони можуть проголосувати за приєднання України до Африки. Опозиція не може примусити їх цього не зробити... АЛЕ, щоб поправки до Конституції стали законом - треба 300 голосів. Ющенко має дискредитувати уряд і адміністрацію, щоб весною провалити голосування. А інакше - бути йому вічний депутатом.
Ярослав, Київ

Дії Кучми та його команди є не що інше як гра. Під гаслом демократичних реформ ці люди намагаються зберегти владу в своїх руках. Це мене зовсім не дивує, адже у кожyій країні є, були і завжди будуть такі люди. У багатьох західних суспільствах, які вважають себе розвиненими демократичними країнами, постійно працюють структури, зацікавлені у підтримці їхнього впливу на владу. Захід знайшов різні, м'якші підходи до розв'язання цих проблем. Однак поширеним є розуміння, що відносний добробут пересічних громадян є на користь як і державі, так і її правлячій верхівці. Це, власне, те, чого не розуміє ані Л. Кучма, ані його приспішники.
Віктор, Україна

Безумовно, президента мають обирати громадяни країни, а не купка привілейованих і розбещених депутатів.
Руслан Плоців, Лафтон, Британія

Моя думка така: народ обирає президента, і ніхто без згоди народу не забере цього права. Дивуємося, що президент і Верховна Рада безцеремонно позбавляють нас будь-яких прав? А хто їх обирав? Проблема не в тому, що ми їх вибирали, а в тому, що нас постійно обманюють. Але, врешті-решт, досить вже цього?!!
Олег Кіндій, Львів, Україна

Звичайно ж, що вибори повинні бути всенародними. Наша вкрай скорумпована влада забула, що державність становлять її громадяни. І лише всенародний референдум може вирішити чи показувати волю народу. Я молюсь за Україну і про навернення злодіїв, що нею керують. Переконаний, що обов'язком кожного громадянина є відстоювати свої права. Отже, закликаю лідерів опозиції до рішучих дій.
Віктор Куров, Польща

Президент Кучма і його оточення (хто з них має більшу реальну владу - мені невідомо) з допомогою пропрезидентської більшості у парламенті дуже хочуть привести до влади "спадкоємця" і надати цьому видимість законності. саме з цією метою вони й затіяли "політичну реформу". Їм плювати на дотримання демократичних процедур, їм плювати на народ, вони не бояться нарватися на ще більшу міжнародну ізоляцію. Тому одна надія - на твердість опозиції та її здатність розбудити від сплячки народ України. Невже 141 депутат НУ, СПУ та БЮТ не можуть домогтися ефіру на телебаченні та донести свою позицію до своїх виборців, і закликати їх врятувати Конституцію?!?
Олександр Михайлов, Київ, Україна

Я переконаний, що основною метою проведення політичної реформи в Україні є бажання нинішнього режиму зберегти владу. На превеликий жаль, нинішні правителі України вважають народ своєї країни звичайним бидлом, яке можна не тільки грабувати, але якому можна грубо нав’язувати свою волю. Наразі, мені цікаво знати чи вистачить лідерам української опозиції політичної волі та мужності йти до кінця. Чи зможуть вони ризикнути абсолютно усім, включаючи власне життя, і тим самим довести народові України, що вони готові боротись за перемогу? Чи вийде народ на вулицю для того, щоб відстояти свої права та свободу? Мені дуже подобається вислів Йоганна Гете ... англійською його можна перекласти як “ENOUGH OF BECOMING, LET ME BE!” ("Бути, а не ставати!"). На мою думку, якщо опозиція не виведе людей на вулицю і, власне, сам народ не вирішить своєї долі (так, як це зробили у Грузії), "сірі кардинали" з Банкової ніколи не дадуть народу України можливості жити у заможній і, головне, демократичній країні.
Віталій, Київ, Україна

Тільки всенародно
Остап Палагута, Україна

Політична реформа - це чергова кампанія, а точніше- "промивка" для мізків українців. Хіба за 12 років політична система "перезріла"? Наша країна потребує зміни персоналій, котрі вже занадто засиділися в своїх кріслах. Нас, 30-40 літніх, не питають, чи бажаємо ми й надалі мати таку владу? Якщо батьки примушують хлопчика брати зброю та іти вбивати інших, а дівчинку - торгувати тілом, - це аморально. А як назвати бажання людей, котрі в країні з неусталеною демократією та неструктурованим суспільством прокручують свої чорні оборудки? На жаль, історія свідчить, що окрім воїнів, в Україні було багато свинопасів, жадібних до влади та лихварів, які завжди наживаються на чужій крові, поті та сльозах.Розумники, схаменіться! У росіян є Росія, євреїв- Ізраїль, одна Україна і в українців (якщо такі ще лишилися в цій країні!).
Олег Нікішов, Київ, Україна

Нещодавно проведене соціологічне опитування показало, що близько 85% мешканців України - за обрання президента на прямих загальнонародних виборах. Ігнорування владою думки народу зайвий раз підтверджує абсолютну відсутність сумління у президента Кучми, його оточення і пропрезидентської парламентської більшості, і явно демонструє боягузство теперішніх владоможців, які з усіх сил чіпляються за владу і будь-якої ціною не бажають з нею розстатися.
Дмітрій, Одеса, Україна

В країні назріває (чи уже відбувається?) анти-конституційний переворот, причому за умов повної інформаційної блокади. По центральних телеканалах - дві фрази в новинах. Про яку політичну реформу можна говорити в таких умовах?
Тарас Стець, Київ, Україна

Дуже хочеться жити в демократичній країні, у такій, де поважають передусім особу кожного окремого громадянина. Сподіваюся, що народ не дозволить так поводитися із собою і вийде на вулиці. Інакше - навіщо було все починати?

Віка, Крим, Україна

Разом зі змінами до чинної Контитуції щодо обрання Президента парламентом, пропонуеться продовжити строк повноважень діючої Ради до 2007 року. Однак термін повноважень Ради - всього 4 роки. Все, що більше - не легітимно. Однак дуже привабливо. Пригадайте позицію Українського народу, висловлену на "президентському" референдумі. Не дуже довіряють парламенту люди. То чи можливо за таких умов віддати своє конституційне право обирати і бути обраним "прокучмівському збіговиську"? Вже зараз народ України і влада живуть паралельним життям. Вони не перетинаються. Ситі депутати і міністри не знають проблем народу і не хочуть їх знати. Тут аби свої проблеми встигнути вирішити за час каденції. Де там про народ думати. А Кучма взагалі по землі не ходить. Тому не важко уявити, що станеться, коли ці паралельні світи не будуть перетинатися навіть на виборах. Взагалі, звідки з'явилось переконання, що обирати Президента має парламент? Це при сьогоднішньму рівні культури і свідомості більшості в парламенті! Та народ стерпить. В черговий раз. Кучма це знає...
Руслан, Київ, Україна

За конституційною реформою у нас буде демократія, як у Німеччині часів фюрера. Вся влада - в руках купки злодійкуватих депутатів.
Сергій, Україна

Я є представницею російськомовного населення. Вважаю, що все, що зараз відбувається у країні - це дуже серйозно. Те, що хочуть зробити в нас - вибори президента парламентом , - це вказує, що народ тримають за бидло, рабів. Вважають, що все можна робити, - і нічого, народ промовчить. Якщо цей закон пройде, - ми точно прокинемося в іншій країні, - в країні, в якої немає майбутнього. Дуже хочеться жити в демократичній країні, у такій, де поважають передусім особу кожного окремого громадянина. Сподіваюся, що народ не дозволить так поводитися із собою і вийде на вулиці. Інакше - навіщо було все починати?
Віка, Крим, Україна

Кучма - це найгірше, що могло статися з Україною після проголошення незалежності, і я думаю, що історія підтвердить цей факт

Олександр

Події, які зараз відбуваються в Україні, ще раз показують, що про рух до демократії можно забути. Всерйоз говорити про значні (а чи потрібні вони?) змінах Конституції можна на початку свого терміну правління, а не тоді, коли треба відповідати за скоєне. Відбирати у народу бодай мінімальний шанс щось змінити у цьому поліцейско-"братковському" "маліннику" - це верх цинізму. Гнобителі, за яких міліція зрослася з бандитами, а політичне інакодумство може призвести до втрати не лише роботи, бізнесу, - але і до втрати життя в якомусь "побутовому, медичному чи автотранспортному" нещасному випадку, остаточно впевнилися у мазохістських нахилах населення України. Але всім цим кравчукам, медведчукам, кучмам, ахметовим та іншим мацакам режиму слід пам'ятати, що крім продажного українського суду, - є ще вищий суд, перед яким всі насправді рівні.
yorik, Бельгія

Цей так званий "законопроект" - черговий доказ того, що президент та його донецьке угруповання хочуть нахабно лишатися при владі, - незалежно від того, чи хоче того народ, чи ні. Найприкріше - що чимало українців ігнорують подібну критику та сприймають її як "західну пропаганду". Для громадян держави, в якій влада пропагує свої інтереси та нав'язує свою владу народові вже понад 10 років, відверто, у "законному порядку" насміхаючись над виборчим правом громадян, - говорити про "західну пропаганду" просто безглуздо. Кучма - це найгірше, що могло статися з Україною після проголошення незалежності, і я думаю, що історія підтвердить цей факт. Я вважаю теперішнього президента України - злочинцем, який за демократичної влади вже давно сидів би зі своїм угрупованням, де треба. Але кому його сьогодні саджати, якщо у судах, прокуратурі та органах виконавчої влади у нього "всі свої"? Я також думаю, що Конституційний Суд України повністю себе дискредитував і зганьбив, підтримавши цей "законопроект". І якщо український народ дозволить цьому законові набрати чинності, то він заслужено втратить як свободу, так і повагу.
Олександр

А яка різниця як обирати президента? Обирали вже тричі прямим голосуванням. Допомогло?

Ігор, Київ

В заголовку до теми Форуму написано:"Українцям пропонують зміни". Я думаю, що народу України цього разу нічого не пропонують. Влада просто хоче зробити все можливе, щоб Президента країни обирав Парламент і, звичайно, щоб він (Парламент) обрав Кучму. Дуже шкода, але від народу мало що залежить. І це основна проблема і головна біль для всіх, хто ще хоче жити в демократичній країні. Навіщо забирати у народу право обирати президента? У нас і так прав залишилось мало. Тільки народ (а не його обранці) повинні обирати Президента! Депутати нехай займаються прийняттям законів. Кожному - своє (вибачте за цитування). Дуже дивує в цій ситуації позиція багатьох журналістів - іноді мені здається, що преса, радіо і ТВ стали "безкоштовним додатком" до влади.
Ігор Маслов, Івано-Франківськ

Влада ще раз доведе, що Українська Конституцiя - ганчiрка для пiдлоги. Всi чудово розумiють для чого потрiбний весь цей фарс зi змiнами до Конституцiї. Можна робити все що завгодно, може зразу монархiю встановимо? Оберемо царя, такого собi Україн-Башi довiчного.
Олексiй Петренко, Київ

А яка різниця як обирати президента? Обирали вже тричі прямим голосуванням. Допомогло? Всі сьогоднішні "нашоукраїнці" на минулих виборах агітували саме за того, кого вони сьогодні звинувачують у всіх негараздах. А їх лідер так взагалі теперішнього президента інакше як батьком і не називав. І листа підписав, де своїх партнерів по теперішній опозиції практично фашистами називав. А позбувся влади - зразу прозрів. В країні катастрофа не тому, що нам нав'язують несправедливу систему виборів чи хочуть протягти до влади зкорумпованих політиків. А в тому, що до влади всі йдуть для вирішення своїх фінансових проблем. В країні немає молодих ідеалістів, які були б готові пожертвувати, ні не життям, а просто кар'єрою, заради майбутнього рідної країни. Ростуть собі такі мудрі маленькі мужички, яких не розведеш на всілякі ідеалістичні дурниці. Немає внутрішньої потреби в свободі, гідності, порядності! Оце і є катастрофа. Та хоч яку систему виборів впроваджуйте, ми все одно виберемо рабство.
Ігор, Київ

На мій погляд пан Кучма не сказав, що президентські вибори будуть найбруднішими, а ПООБІЦЯВ це.

Анатолій, Німеччина

Ми бачимо знову і знову як ця президентська адміністрація намагається зробити усе можливе, щоб відтягнути вибори, або приховати свої незаконні дії упродовж останніх двох термінів. Це ще один приклад тієї тактики спробувати обдурити народ, ніби ми усі дурні. Найкраще, що може зробити країна – позбутися цього президента і обрати нового керівника, який дійсно дбатиме за інтереси держави а не вдовольнятиме власну жадібність.
Юрій, Чикаго, США

Мафія прагне поставити свого президента – це небезпечно не лише для України, але і для усього цивілізованого світу. Президента в даному становищі повинен вибирати лише народ.
Анатолій Швед, Корсунь-Шевченківський

На мій погляд пан Кучма не сказав, що президентські вибори будуть найбруднішими, а ПООБІЦЯВ це. Але, завдяки підписаному ним же закону про порнографію тощо, ми багато чого просто не побачимо і не будемо знати, оскільки процес взаємин сучасної української влади з народом особливо у такі періоди інакше як порнографією назвати не можна. Знав Кучма що приймати. Але особливу огиду викликає не він а гладка постать Кравчука. Це такий собі сучасний Мікоян, якому при усіх добре... От цікаво, чи залишилися ще люди, які б голосували за нього вдруге? Що ж стосується виборів, то ця кучма торгашів за гроші чи інші вигоди зробить усе, що накажуть. Таких Христос виганяв з храмів. З нього варто взяти приклад.
Анатолій, Німеччина.

Влада чудово розуміє, що в теперішніх умовах виборці віддадуть більшість голосів за кандидата від опозиції, тому намагається використати "кишеньковий" парламент для утримання своїх позицій.
Юрій Марків, Львів

Наші ЗМІ нас дезінформують. Наша корумпована влада робить усе що їй заманеться, аби залишитися довіку.

Михайло, Северодонецьк, Україна

Пропонування реформи щодо виборів президента України це остання тріска, за яку намагається вхопитися пан-господін Кучма. Він знає, що виграти на наступних виборах йому не має шансів. Президента повинен вибирати народ і дальше потрібно зменшити владу Презитента і зробити республіку парламенсько-президентською, щоб президент мав менше влади. Інакше ми прямуємо в бік Білорусії і допомагаємо встановити президентську диктатуру.
Микола Сідлецький, Портланд, Ореґон, США

Що будемо робити, шановні? Наші ЗМІ нас дезінформують. Наша корумпована влада робить усе що їй заманеться, аби залишитися довіку. Не зважаючи на майже одностайну підтримку (я також поставив свій підпис) громадою збереження прямих виборів президента, нам готують катастрофічне рішення ВР. Згоден повністю з Володимиром з Одеси, та - що будемо робити, шановна опозиція?
Михайло,Сєвєродонецьк, Україна

Президента має обирати тільки народ. Інакше, нардепи будуть просто ще більше заробляти хабарями, голосуючи за того чи іншого кандидата. Ще необхідна реформа-вибори у ВР мають бути тільки за партійними списками. Це потрібно для відповідальності. Перемогла якась партія, вона і формує уряд і робить. Якщо робить це погано, то наступний раз за неї просто не голосують і політична сила зникає. А так купа мажоритарників бігають по партіям і фракціям-і нема з кого спитати. Ще ввести заборону на перехід із партії в партію та розробити дієздатну систему відкликання з ВР-в разі якщо депутат не виконує своїх обіцянок. Тільки так можно навести там порядок і відсіяти сміття, що намагається нами керувати.
Іван Дегтерьов, Сумська обл

Тільки український народ має право обирати свого президента.
Іван Галич, Детройт, США

На зміну можновладцям прийдуть владоможці. А на вулиці, як свідчить досвід, вийдуть не маси.
Андрій Савицький, Київ

Я теж за те, щоб народ України обирав президента. Ніякого Верховного Цирку! Ратуй нас, Боже!
StR, Росія, Москва

Це чергова спроба "законсервувати" владу, аби народ не мав жодних можливостей брати участь у її формуванні.
Юрій Гаврилець, Україна

Якщо наші можновладці приймуть зміни, які позбавляють народ обирати президента, то цілком можливий розвиток грузинського сценарію. Дані соцопитування свідчать, що понад 80% громадян хочуть обирати президента самостійно. "Наша Україна" зібрала 3 млн. підписів, а влада робить все на свій розсуд, думючи, що народ покритикує, і на цьому все закінчиться. Тільки одне спадає на думку, що вони будуть робити, якщо маси вийдуть на вулиці?
Олесь, Київ

Тільки український народ має право вибирати свого президента. Ігор, Мюнхен, Німеччина. Тільки всенародно. Лукас, UA

Рейтинг довіри до парламенту низький, а йому надають ще й право ухвалювати від народу рішення щодо обрання гаранта Конституції.

Володимир, Київ

Ця реформа це насмішка на Українським народом та над молодою Українською демократією. Звичайно, владі простіше підкорити собі 450 чоловік ніж 49 мільйонів. Всім серцем вболіваю, щоб на Україні перемогла демократія. Демократія від слова народ. Народ повинен обирати Президента країни.
Влад Барановський, Спрінгфилд, США

Реформатором не може бути людина, яка має 5 % довіри населення. Вибори повинні бути всенародними, але першим кроком повинна бути свобода слова, преси і іншого, чого майже вже не існує. Якщо не будуть на радіо і телебаченні об’єктивно висвітлюватись точки зору і опозиції, то тоді зовсім можна не робити вибори, бо їх і підтасують, і перекривлять, і.... буде у нас Путінізм. Стан свободи слова у нас дуже поганий: Один телевізійний канал, який видно лише у Києві є таким, що чесно висвітлює події і це 5 канал, ну, і кажуть, що ще є Гравіс. І тут постає питання, чи надовго? З радіо ще гірше. Радіо Ера FM на якому, доречі дають новини Бі-бі-сі це дійсно україномовне радіо і є дуже цікаві передачі, які не стосуються політики, але воно цілком про-владне.
Катерина Круліковська, Київ

Народ повинен вибирати президента!
Усама Мукатташ, Амман, Йорданія

Моя думка така, що президента має обирати народ. Якщо ж запропонована зміна в Конституцію пройде, то диктатура діючої влади тільки посилиться і щось змінити виборами буде майже не можливо. Українській нації треба дати шанс!
Михайло, Вірджінія, США

Звичайно обирати президента парламентом дешевше...для тих, хто звик свою участь у виборах виміряти грошовими мішками."Відплатити" 450 особам легше, ніж потратитися на 20 млн виборців. Рейтинг довіри до парламенту низький, а йому надають ще й право ухвалювати від народу рішення щодо обрання гаранта Конституції. Досить дотепно і оригінально. "Маленький українець" ладен знести уряд за зменшення мінімальної зарплати на 5 гривень, проте абсолютно спокійно погоджується, щоб у нього відібрали одне з основних прав - обирати главу держави безпосередньо.
Володимир, Київ.

Люди щосили скаржаться на мізерні зарплати і пенсії, що, не заважає їм з'їжджатися до столиці і підтримувати урядове зниження мінімальної зарплатні. В курилці вони паплюжать "запроданців-депутатів", і тут же ладні згодитись передати їм право обирати президента.

Олексій Ігнатьєв, Суми

Президент України має обиратися всенародним голосуванням. Той факт, що пропозиція надійшла від Кучми, дуже насторожує. Та людина знає, що, не залежно від того які дурниці називатимуть конституційними „басманні” суди України, йому не втриматися на третій термін. І ця реформа – спроба залишити владу в певних корумпованих та антидемократичних колах з оточення Кучми, а також уникнути карного переслідування. Всенародне голосування – одна з основ демократичного суспільства і одна з небагатьох, якими зараз володіє Україна. Її не можна просто так віддати. У випадку спроби схвалення такого закону я підтримую ідею масової громадянської непокори.
Алексей, США/Україна

Майбутнє України – з Заходом, а не з політикою старого СРСР, що провалилася. Хіба українські лідери нічого не навчилися 1991-го року? Чому вони хочуть тягнути країну назад?
Богдан, США

Це буде смертельнийт крок для України і для її еліти, яка знаходиться в зародковому стані. Якщо цей безглуздий закон буде прийнято, треба моментально і "превентативно" зреагувати, розігнати верховну раду (що в принципі ще треба було зробити в 91-му, якто кажеться "не відходячи від каси") і президента разом з ними, хай навіть не привикають до думок про такі ідеї. Я не розумію взагалі як в нас було складено законодавство, так що ВР може сама собі надати право обрати президента без прямих виборів!? Це просто жарт, а не конституція. Чи в них не прийнято дотримуватись здорового глузду (в ВР-ді). Якщо народ дозволить щоб цей закон прийняли, це буде вирок всім українцям бути застраханими рабами авторитарного режиму, ще як мінімум на десять років...
Андрій, Alberta, Canada

Цілі 'реформи' є очевидними і для тих, хто її проштовхує, і для тих, хто виступає проти. Для останніх єдиним шляхом є домогтися проведення всенародного референдуму з цього питання (з очевидним результатом). В іншому разі я, особисто, не бачу тих легальних методів захисту від державного бандитизму, які ще можуть залишитись у розпорядженні противників так-званої 'реформи'...
Віктор Галайда, Київ

А чому не можна вибирати президента і Верховною Радою? Менше крику буде, галасні.

Степан, Кременчук

Коли я чую, що "громадськість підтримала ідею обрання президента парламентом", негайно питаюся: а, власне, про що і кого мовиться? Про діючого президента - чи про президентство як таке? Пам’ятаєте пісеньку з мультфільму: «Если мы обидели кого-то зря, календарь закроет этот лист…прибавь-ка ходу, машинист!». Інтрига в тому, хто виявиться машиністом. А поки що люди щосили скаржаться на мізерні зарплати і пенсії, що, не заважає їм з'їжджатися до столиці і підтримувати урядове зниження мінімальної зарплатні. В курилці вони паплюжать "запроданців-депутатів", і тут же ладні згодитись передати їм право обирати президента... Якщо незабаром президента і справді обиратимуть недоторканні однопартійці Медведчука, нас в недалекому майбутньому чекають нові пригоди...
Олексій Ігнатьєв, Суми

І навіщо пану президенту оті всенародні вибори, та конституція. От нехай жінок президента, прем’єра і спікера випробують конституційні судді. Яка сподобається більше - то та і президентша. А ми (народ) глянемо її по ТВ. Га?
Іван, Москва, РФ

Президента має обирати народ!
Володимир Корнилюк, Львів

А чому не можна вибирати президента і Верховною Радою? Менше крику буде, галасні. Вона за 10 років вже так надоїла. Опозиція має бути до всього готова. Навіть до війни. Якщо вона (опозиція) має бійцівські якості, тоді вона повинна перемогти. Український народ може іншу опозицію народити.
Степан, м. Кременчук

Tакі реформи (конституційні, політичні) треба проводити маючи велику популярність в країні та величезну довіру населення. Годі вірити злодієві, який дурив сотні раз і тепер знов каже: повірте мені. Саме те як це робиться і те хто це робить примушує бути проти реформи.
Олександр, Суми

Основна ідея дуже проста - зробити політичне життя в Україні повністю контрольованими вузьким колом осіб, пов’язаних передовсім із тими особами, котрі нині перебувають при владі.

Володимир, Одеса

Україна ще не настільки зміцніла, щоб відмовлятися від сильної президентської влади, яка має легітимність лище за умов всенародних виборів. Тому наступні 2004 року мають відбутися за правилами попередніх виборів. А там буде видно. Президентська форма правління в Україні часів Кучми виявилася такою нещасливою не тому, що Кучма був за суттю українським Лукашенком (наскільки це дозволяв український народ), а тому, що мусів пройти період трансформації. Наступний етап трансформації відбуватиметься на фоні значно демократичнішого президента. Хто б ним не став (якщо процес цього ставання відбуватиметься демократично, а не у стилі підлих інтриг В. Медведчука) Хоча я переконаний, що будь-які неадекватні дії існуючої влади лише створять передумови для майбутнього судового переслідування відповідних її представників. Історія все ставить на свої місця.
Юрій, Львів

Дії президента та його адміністрації можна зрозуміти з першої спроби. Основна ідея дуже проста - зробити політичне життя в Україні (вибори, призначення уряду, визначення пріоритетів внутрішньої та зовнішньої політики тощо) повністю контрольованими вузьким колом осіб, пов’язаних передовсім із тими особами, котрі нині перебувають при владі. Кучма і його оточення намагаються зробити все можливе (і вони підуть дуже далеко у своїх намаганнях!), щоб не допустити прямих і чесних виборів. І не допустити передовсім перемоги Ющенка. Страх перед ним не є страхом перед Ющенком особисто. Кучма та його оточення насамперед хоче відвернути головну загрозу для них - прозорість української політики. Також очевидно, що не комуністична опозиція (хоча Симоненко й називає себе опозицією, але в потрібний момент він підіграє Кучмі та Медведчуку) грає об’єднавчу роль в нашому суспільстві. Тому влада використовує найбрудніші методи, щоб перешкодити. Події в Донецьку показали, що використовується принцип "злодій кричить - тримайте злодія". Останні потуги "теоретиків" Медведчука виставити Ющенка і його прихильників як тих, хто розколює українське суспільство - лише підтвердження. 3 мільйони підписів, зібраних опозицією на підтримку прямих і всенародних виборів ясно свідчать, хто правий. Але від нинішніх правителів України можна чекати всього. Навіть найгірших злочинів.
Володимир, Одеса

Це перший крок до того, щоб Україною правив Українбаши.
Михайло, Стапґард, Польща

Я вважаю, що ця політична реформа не служить інтересам України, а лише інтересам президента. На мою думку 2004-го року президента має обирати народ.
Наталя, Швейцарія

Потрібно зберегти чинну процедуру обрання президента прямим голосуванням.
Віктор Шевчук, Львів

Також на цю тему
Інші сайти
Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за зміст інших сторінок на інтернеті
Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження