BBCUkrainian.com
Російська
Румунська
Інші мови
Останнє поновлення: четвер, 04 грудня 2003 p., 15:37 GMT 17:37 за Києвом
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
Форум: Російський бізнес в Україні
Гроші
Що купують російські гроші в Україні?

Російська компанія РАО ЄЕС, якою керує Анатолій Чубайс каже, що зрештою придбає багато українських енергетичних об'єктів. Пан Чубайс є один з прихильників так званої стратегії ліберальної імперії щодо України, тобто збільшення ролі російського бізнесу в українській економіці. Що несе російський бізнес в Україну, бажані інвестиції чи загрозу підпорядкування чужим інтересам?

Любомирові Березовському з Мічігану та Роману з Осло: ВЖЕ ВІДБУЛОСЯ політичне поневолення України, і Є РЕАЛЬНА ЗАГРОЗА її незалежності. Те, як БАНДИТСЬКИЙ російский бізнес "поширює свій вплив в Україні" повинні знати українці в усьому світі. Наприклад, Лисичанський нафтопереробний завод – один з найпотужніших у Європі, Фондом держмайна продано російскій компанії за один (!) залізничний ешелон нафти. Хто отримав з цього дивіденди?! Українські електронні ЗМІ майже повністю контролюються російським капіталом. Населення зомбіюється. Хотілося б більшого розуміння реальної ситуації від наших співвітчизників за кордоном напередодні політичних змін, що лобіюються корумпованою владою. І ще для Катерини Круліковської: в Росії значно більше, ніж у нас, фальсифікованої горілки, а в деяких регіонах справжню знайти зовсім неможливо.
Михайло, Сєвєродонецьк

Енергетика - стратегічна галузь промисловості держави. Вже передавання окремих енергетичних підприємств в руки приватних власників створює загрозу безпеці України, а можливість контролю з боку потенційного загарбника - і поготів.
Юрій Марків, Львів

Яка різниця між російським бізнесом і західним бізнесом? Російський бізнес - західний (навіть слово "бізнес" і то - західне). Бізнес і капіталізм не народилися в Росії. Всім відомо, що бізнес і капіталізм (навіть з радянської демагогіки про "гинючий західний капіталізм") - основі західного "імперіалізму", як навчав Ленін. Невже забули? За наплив західного капіталізму гроше-спраглому українцю з порожніми кишенями треба ще сказати "дякую". А ліберали, як Чубайс, то відверті капіталістичні першопрохідці з західними прапорами в Росії. Вважати, що все, що з Росії, зле - повний абсурд. Думати треба трохи.
Роман, Осло, Норвегія

Анатолій Чубайс
"Ліберали, як Чубайс, то відверті капіталістичні першопрохідці з західними прапорами в Росії" - Роман, Осло, Норвегія

А звідки ви взяли що товари в Росії якісні, ви що їх купляли? То я точно знаю, що сумочка за 20 доларів, що зроблена в Росії, рветься рівно через тиждень, а туфлі за 100 доларів ще раніше. Гроші деруть не погані, а якість нікчемна. Нічого гарного, крім горілки (я правда, її не пробувала), у них нема. І ще є великий потяг до інтервенції і завоювання чужого.
Катерина Круліковська, Київ

Думаю, що російський бізнес, як і будь-який інший, зацікавлений у першу чергу в отриманні прибутку. Якщо керівництво Росії зможе впливати на політику України, регулюючи ділові зв'язки, то я думаю, що це буде в інтересах Росії.
Олексій, Москва

Росія модернізується за допомогою коштів Заходу та покращення виробництва. Це добре в економічному сенсі, а саме те, що Україна отримає доступ до вищих за якістю товарів та послуг. Однак мене непокоїть те, що Росія може використовувати власну економічну потугу для політичного поневолення України

Любомир Березовський, США

Незважаючи на те, що мене гидить від розмов про нову світову війну (здавалося, що світ навчився воювати без зброї - ба ні! є, жива популяція політиків, що тільки так і вміють триматися на коні), - та на деякі інші нюанси, не можу не зазначити, що дописувач Witsa має рацію: в Росії набуває все більшої сили новітній фашизм. чим це скінчиться - для нас?.. еге ж. Ну, хто тут крайній в черзі за коричневою фарбою?
Олена Лісовська, Київ

Гадаю, що йдеться головним чином про бізнес. Звичайно, це дає Росії економічні важелі впливу на українську політику. Питання в тому, хто найбільше виграє від цієї оборудки: Чубайси-Пінчуки, Кучми-Путіни або пересічні громадяни України. Питання відкрите... А ще існує думка, за якою українські обленерго - це ціна гарантій безпеки Кучми на пенсії.
Олексій Ігнатьєв, Суми

РАО ЄЕС не є представником російського бізнесу. Це державна компанія, виконуюча плани російської імперії по поверненню тих земель, що були втрачені через розпад СРСР. Мета цих планів створити передумови для реваншу у новій війні зі США. Росіяни вважають, що поки США загрузли в Іраку Росія повинна повернути втрачене і створити нову імперію здатну протистояти Америці. Ця мета простежується в діях як стосовно України, так і стосовно Грузії, Молдови, середньоазійських держав. Це не дії російського бізнесу - держава стоїть за цими грошима. Російському бізнесу, як і взагалі будь-якому бізнесу в Росії імперія приготувала нари у в'язницях та концтаборах. На превеликий жаль у Росії повторюється той жахливий варіант подій який спіткав Німеччину після поразки у першій світовій війні. Як і тоді у Німеччині, так і зараз у Росії до влади мають прийти фашисти і за допомогою нової світової війни взяти реванш за свою поразку. На жаль мало-хто зараз розуміє цю загрозу для людства..
Witsa, Київ

Це неоколоніалізм в самому брутальному розумінні. Я взагалі не розумію про які російські інвестиції може йти мова, коли вони самі ледь зводять кінці з кінцями.
Лукас

Я згоден з твердженням президента Кучми про те, що російський бізнес поширює свій вплив в Україні, оскільки технічно екфективні корпорації прагнуть прибутку. На відміну від відсталої і витратної промисловості України, Росія модернізується за допомогою коштів Заходу та покращення виробництва. Це добре в економічному сенсі, а саме те, що Україна отримає доступ до вищих за якістю товарів та послуг. Однак, як і завжди, мене непокоїть те, що Росія зможе вдатися до використання власної економічної потуги для політичного поневолення України, що створить загрозу її незалежності.
Любомир Березовський, Мічіган, США

Росія домагається повного контролю над Україною. Питання в тому, як цьому протистояти?
UA, Україна

Читайте також
Перешліть цю сторінку друговіВерсія для друку
RSS News Feeds
BBC Copyright Logo^^ На початок сторінки
Головна сторінка|Україна|Бізнес |Світ|Культура i cуспільство|Преса|Докладно|Фотогалереї|Learning English|Погода|Форум
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>
Технічна допомога|Зв’язок з нами|Про нас|Новини е-поштою|Права та застереження