|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Форум: Контроверсійний Буш
Суперечливі оцінки політики американської адміністрації Буша спалахнули з новою силою у зв'язку з його приїздом до Британії. Суспільство цієї країни розділилося майже навпіл у ставленні до дій Америки в Іраку, на Близькому Сході, у справі охорони довкілля і міжнародної торгівлі. Що думаєте про діяльність Буша ви? Sergio, Україна: Підкреслено цинічно виглядає рятування індичок на тлі влаштованого в Іраку кровопролиття... Руслан, Гартфорд, СШA: На жаль більшість людей з колишнього Союзу, а також зі Східної Європи мають дуже рожеві поняття про США. Люди часто ідуть від однієї крайності до іншої. Корпократія, або влада великих корпорацій - так я б назвав теперішню форму правління в США. Джордж Буш є тому підтвердження. Проблема американців в тому що вони є ультра націоналісти. Вони знати нічого не хочуть про інші країни, не кажучи вже слухати інші погляди. Більшість не знає про існування України. Та й взагалі для них Європа як для нас Марс чи Венера.
Близький Схід має свою систему цінностей і не їх вчити „демократії” американської. США не набагато менше корумпована за Україну, тільки тут ми легалізували корупцію - є мільйон легальних методів когось купити. Але найбільше лихо для світу що зовнішня політика США основана на корупції на міждержавному рівні. Якщо нам потрібно чиєсь голос або підтримка ми просто купляємо їх пропонуючи „державну допомогу”. Віктор Каспрук, Київ: Військове вторгнення до Іраку було вимушеним кроком західних демократій. Свого часу Захід вже одного разу пропустив момент набуття величезної сили режимом такого собі Адольфа Гітлера, отож те що у цьому разі США, Велика Британія спрацювали на випередження, є не недоліком західних демократій, а показником їхньої політичної зрілості. Однак дуже легко бути непримиренним пацифістом за чужий рахунок. Постає питання, чому ж ці самі такі переконані противники війни і будь-якого насилля, не спалили опудало президента Росії Володимира Путіна під час його візиту влітку до Великої Британії, як це вони зробили з муляжем Джорджа Буша? Хіба вони впритул не бачили неприкритий геноцид проти чеченського народу режиму кегебістів, очолюваного Путіним? Василь Васьківський, Болгарія, Софія: Питання про дилеми зовнішньої політики Америки і Європи треба розглянути з більш глобальної точки зору, а саме: якою є роль держави в глобальному співвідношенні сил. Я впевнений, що світ держав поступово переходить в стан імплозії внаслідок втрати підтримки держави з боку її громадян. Глобальний синдром тероризму лише ускладнює цю фундаментальну хворобу світу держав: існування форм зінституйованого насилля не розв'язує проблем людства, а лише є каталізатором глобальної ескалації насилля. Тому для все більшої і більшої частини громадян країн світу відповіддю на дилему: більше чи менше держави буде – без держави. А що залишиться в світі після розпаду держав? Залишаться полюси глобальної ринкової переваги – полюси глобальної полікратії. Глобальна полікратія є форма влади переваги, яка прийде на зміну влади насилля. Валерій, Україна: Катерина Круліковська пише, що "Не Буш винний, що було 11 вересня зроблено той жахливий теракт" - Чи знаєте ви головне правило детектива? Ось воно: шукайте того, кому це вигідно. Хто дійсно виграв від подій 11 вересня? Хто завдяки цим подіям отримав карт-бланш на будь-які заходи в будь-якому місті планети? І чи є хоч один пункт, за яким би отримав вигоду той, на кого це списують? Над цим варто поміркувати... Катерина Круліковська, Київ:...Не Буш винний, що було 11 вересня зроблено той жахливий теракт. Він тільки став Президентом. Той акт був би зроблений який би президент не став при владі, бо планувався, напевно не менше, як півроку. Не знаю, як хто, але я майже кожен день згадую той весь кошмар, який стався в Америці.
Скільки ні в чому не винних людей, молодих, розумних, зовсім навіть не найгірших в Америці із своїми ідеями, мріями на майбутнє, які мали маленький дітей, які не мали ніякої агресії в своїй душі, просто прийшли на роботу і от, в одну мить загинули, причому загинули дуже страшною смертю. А тепер деякі думають, що це треба було так залишити?.... Я просто не знаю, от якщо себе поставити туди на місце тих людей, то невже ви не мали б бажання якось з цим боротись? Едуард,Київ:Д.Буш-молодший – демон третьої світової війни, котра вже розгорається на Близькому Сході. Своїми діями в Іраку США зі своєю коаліцією перейшли рубікон. Вони втратили довіру в арабському світі і не тільки в арабському. Близький Схід став схожий на пограбований ведмедем вулик. І тепер все буде залежати від ведмедя – або він все відшкодує, або його будуть бить.
Олексій, Одеса: Буш - політик, який прийшов до влади завдяки великим грошам великих корпорацій, тому не дивно, що все, що він робить, він робить заради тих таки великих грошей, лобіюючи при цьому інтереси великих американских компаній. Справа погіршується ще не дуже високим інтелектуальним потенціалом американського президента. Коли Буш переміг на виборах, можна було вже тоді уявити, яку політичну лінію він поведе. Бушу дуже часто не вистачає гнучкості, що призводить навіть до конфліктів у самій президентській адміністрації. Я лише сподіваюся, що до наступних президентських виборів Буш не наробить таких помилок, якою стала війна Іраці, а на наступних виборах американці - ту ж помилку знову. Олександр Коротко, Рівне: Сьогодні на США дивляться усі, і це країна, де є справжня демократія. Але є люди, які цьому заздрять, і не бажають, щоб про це говорили, тому що у них такого немає. Дуже дивно, що певні люди більше бажають, щоб був тероризм, аніж іти за демократичною політикою США. Буш є мудрий президент, який відстоює волю тих людей, які бажають жити в свободі. Василь, Дніпродзержинськ: Буш і Америка під його проводом діють в інтересах всього світу. Можна тільки поважати його мужність разом зі своєю країною нести хрест за всіх нас. Тероризм являє собою надзвичайно небезпечну загрозу для всієї нашої цивілізації і зупинити його одними нотами протесту та резолюціями ООН просто неможливо. Прихильники тероризму чхати хотіли на ті форми впливу на них, які світ звик називати цивілізованими і демократичними. Зараз вже пізно шукати причини витоків тероризму в умовах життя третіх країн, бо процес вже відбувся, так само, як пізно і просто аморально виправдовувати вчинки серійного вбивці тяжким дитинством. Америка, а з нею, сам того не усвідомлюючі, і весь цивілізований світ, поки що програють війну з тероризмом, бо намагаються під тиском країн-опонентів вести цю війну методами, які передбачають максимальне дотримання прав і свобод громадян в тому ж Іраку, без вимог зворотнього адекватного відношення до себе громадян цієї країни. За безладдя має хтось відповідати, і в першу чергу це стосується членів БААС, які були провідниками Саддамівських ідей, і зараз саме з них поповнюються лави бойовиків.
Існує глобальна проблема бідних і багатих країн, повязана із значною різницею рівня життя. Вирішити цю проблему зусиллями лише розвинутих країн вкрай проблематично. Захід не взмозі побудувати комусь щасливе майбутнє - до добробуту народи мають прийти самостійно. А зараз ресурси, спрямовані розвиненими країнами на допомогу бідним країнам, використовуються тими в основному на споживання, а не на розвиток, і тому не можуть сприяти зменшенню прірви. До лідерства ж США треба ставитись спокійно. Це демократична держава, дії якой викликають довіру. Важко було б бачити в цій ролі, наприклад, Росію з її дійсно імперським свербінням, якій дуже кортить бути наддержавою. Тому вважаю, що країни світу, задля спільного майбутнього, мають згуртуватись навколо, або з разом з США саме зараз, як в боротьбі з тероризмом, так і в вирішенні спільних глобальних проблем. Для усвідомлення цього не варто чекати того, щоб на наш дах падали керовані божевільними літаки. Щодо "жорсткої" імміграційної політики США, так вибачте, будуйте "красиве" життя у себе вдома. Що, слабо? Хочеться "халяви". Так нічого нарікати на захисні дії країни, яка має дбати в першу чергу про своїх громадян. До білих випестуваних будиночків де-небудь в швейцарських Альпах народи Центральної та Західної Європи йшли ціною поту і важкої праці багатьох поколінь своїх громадян. Поту ми пролили може і більше, та мабуть не там і не за те. Тарас, Львів: Буш, може, не зовсім такий "розумний", як наш Кучма. Але американська демократія, на відміну від української плутократії, має таку дивовижну здатність, що мрії однієї людини не можуть здійснитися без підтримки більшості місцевих політиків. Якщо в нас Кучма вирішує все, то в Америці Буш зав'язаний в демократії по самі вуха. І він лише озвучує бажання демократичного суспільства, тієї частини, хто вміє розрізняти частини світу одна від одної. І коли в США комуністи на маргінесі політичного життя - значить, суспільство здорове. А тому я би навіть попросив дядька Буша, щоб його браві вояки трошки помили нашу неньку Україну, може і в нас почнеться демократія і гідне життя. А те, що Буш улюбленець нації - підтвердять президентські вибори. Роман Захарій-Кухарський, Осло, Норвегія: Дуже шкода, що дійшло до того, що Америку очолив Буш, який перейняв владу у фальшивий і нечесний спосіб. За всю історію Америки жодний з кандидатів на посаду президента США не здобув стільки голосів і підтримки, як Ел Ґор. Завдяки махінаціям і фальсифікаціям з підрахунком голосів у Флориді з допомогою брата - губернатора Джеба Буша, сімейство Бушів зуміло підступно обкрутити ціле американське і світове суспільство. Дуже шкода, що мільярди людей маніпулюються жменею багатих і дуже впливових людей. Андрій, Донецьк: Що стосується Буша, пізніше чи раніше до влади приходить ковбой-атеїст, який, побачивши свого пістоля, буде чистити Світ від терору. witsa, Київ: "Юрій, Кєльци, Польща: .... Ще б в Україні трохи почистив. І не довіряти Росії ані на цент. Це страшна країна". Згодний цілком. При цьому зовсім не обов'язково когось вбивати. Достатньо звернути пильну увагу на дотримання українською владою українських законів і Конституції. У першу чергу це - проведення чергових всенародних виборів президента 2004 року, як і передбачено чинним законодавством України. Інакше в Україні може скластися ситуація, подібна до тієї, що вже є в Грузії. Грузинська диктатура робить відчайдушні спроби себе зберегти. Українська диктатура діятиме подібним чином. Тільки демократичні держави будуть союзниками США. Нині США сприймають Росію як свого союзника. Хотілося б їм нагадати, що дехто в Україні також вважав Росію союзницею України. Навіть договір про ЄЕП уклали, рік Росії в Україні проголосили... Але не встигло чорнило просохнути, а рік закінчитися, а Росія вже почала епопею біля острова Тузла. У США є нагальна необхідність звернути пильну увагу на ситуацію, що складається на території колишнього СРСР. Микола, Одеса: Буш не є самостійним політиком. Ключовим стратегом американської політики сьогодні є Чейні. Тому Ірак і став жертвою, а американська зовнішня політика - заложником стратегічного ходу, кторий планувався від самого початку, про що дуже чітко нещодавно висловився Уеслі Кларк, котрий прямо сказав, що у боротьбі з терроризмом Ірак - це "side show".
Складається враження, що американська зовнішня політика сьогодна саме така, як її планували ті, хто атакував 11.09.02 - хаотична, неефективна, з витратою величезних ресурсів, і військовими ударами по другорядних цілях. На жаль, останні терористичні акти у Стамбулі лише підтверджують це. Розпорошеність ресурсів і наявність одразу багатьох цілей так само як і багатьох ворогів навряд чи дадуть змогу Бушеві справитися із ситуацією до початку наступних виборів. Його щастя лише в тому, що демократи нині йдуть за Говардом Діном, котрий йому програє, якщо буде висунутий кандидатом у президенти. Ольга, Лондон: Цілком згодна з харків'янином. На жаль, Европа і ООН готові лише дискутувати. До безконечності. Британські ліві настільки засліплені ненавистю до Буша, що виходять на демонстрації з плакатами "Буш - найнебезпечніша людина світу" - і жодної згадки про пприхильника Сталіна Саддама Гусейна чи про Бін Ладена, чи про десятки тих озлоблених, які в ці години планують нові напади на европейську цивілізацію. І не кажіть мені, що ВОНИ мають БАГАТО причин бути такими озлобленими. Українці теж мають масу причин, щоб почуватися ображеними на весь світ. Чи ж нам багато допомогли коли ми вмирали з голоду у 33 році? Коли нас розстрілювати у 37? Коли мордували по концтаборах? То що -може, згадати усі наші образи та несправедливості - - і готувати бомби? Володимир, Монпельє, Франція: Дивно читати як усі форумчани говорять про високу політику. На мій погляд важливіше говорити про вплив політики на людей. Що стосується американців то мені важко сказати якою є політика Буша для американців, я не живу в Америці. Але я можу сказати що політика щодо громадян не резидентів США погіршилася, значно бюрократизувалися процеси імміграції у США, розтягнулися у часі. Буш, як лідер найбільш ліберальної країни у світі, дозволяє собі ще більше зневажати права людини. Іммігрантів бояться, забуваючи, що США стали такими розвинутими, якими є, в першу чергу завдяки імміграції.
Війна з тероризмом... Потрібно розуміти що терористи теж люди, колись вони були такими ж як й усі інші. Що мало статися з людиною, щоб вона так зненавиділа світ, усіх людей, щоб ішла у смертники й вважала честю знищити якомога більше людей? Легко уявити в яких умовах живуть люди у країнах третього світу, більше того, вони не в стані вибратися із країни у якій у них немає жодних шансів жити так як вони того заслуговують. На мій погляд, в наш час країни третього світу є країнами-концтаборами. І найстрашніше те, що утримують людей у тих концтаборах саме високорозвинені країни на чолі з США, придумавши просто огидне поняття «нелегальна» імміграція, руйнуючи долі людей, які й без того не мають нічого. А Буш почав ще одну атаку на цьому фронті, розпалюючи страх перед абстрактним ворогом американського народу в серцях громадян його країни. Юрій, Кєльци (Львів), Польща (Україна): В Іраку Буш зробив те, що треба було зробити ще в результаті першої війни. Від охорони довкілля як такого він не відмовляється, але відмовляється від непродуманих дій і витрат за рахунок американських платників бюджету зеленим всього світу (які подібно до зелених в Україні швидше червоні).
Я, власне, живу і працюю в Україні, а в Польщі трохи викладаю. І шокований різницею між українськими та польськими умовами, очевидно не на користь України. Так що про Україну знаю не менше за Юрія з Києва. Але не про це зараз мова. А про діяльність Буша. Харків'янин, Україна: Пам'ятаєте, у радянські часи була пісня "Єслі нє я, то кто же?" Радянського Союзу вже не існує. Америка змушена взяти на себе роль жандарма. Так, це роль не популярна. Згадайте, чи дуже люблять у нас міліцію або деінде поліцію? Але що поганого у тому, що талібів усунули від влади у Афганістані? Спірними є методи, якими працюють американці. Чому дозволили розбігтися, не знищили федаїнів та гвардійців Хусейна? Тепер пожинають плоди.
Європі не подобається агресивна поведінка Америки? Але що було б з Кувейтом, якби не Америка? Європейці і досі б дискутували та вводили якісь санкції. Європа хоче виглядати святою, святішою од Папи Римського, але часто це виглядає чистоплюйством! Вона не здатна до дії! Тільки до обговорення! Хочемо ми це визнати чи ні, подобається нам це чи ні, але світ хворий. Джин вже вийшов із пляшки. Хто його випустив? І Радянський Союз, готуючи палестинських (і не тільки) бойовиків, і Сполучені Штати, готуючи моджахедів, і тітонька Європа, закуповуючи саудівську нафту (фінансування "Аль-Кайди"). Що робити? Європейці можуть зібрати консиліум і довго радитись - лікувати чи не лікувати? Штати на чолі з Бушем все ж намагаються діяти. Подобається нам це чи нi, але в світі має бути жандарм! Хтось має слідкувати за порядком! Світ треба лікувати, лікувати різними методами, брудну роботу теж треба комусь робити. Хтось має чистити Авгієві стайні. А сидіти, як європейці, і самозакохано милуватися своєю ліберальністю, демократичністю та картати Буша за те, що там не так сказав, не там королеву за талію обійняв, легше за все! Олег, Полтава: Буш не зробив ще жодної справи, що мала би будь-які позитивні наслідки. Це стосується як зовнішньої, так і внутрішньої політики. Після періоду розквіту економіки за часів адміністрації демократів, економіка США зараз зіткнулася з дуже серйозними проблемами, і кон'юнктура на світових ринках не настільки негативно впливає на цей процес, бо основою зростання економіки в США в останні десятиліття були внутрішні інвестиції та споживання. Просто адміністрація Буша має керівника, дії якого спрямовані на повернення боргів нафтовим та збройним концернам, що фінансували його прихід до влади. Зовнішня політика є також наслідком цих зобов'язань. Щодо особистих якостей нинішнього керівника США, то це якраз той випадок, коли зовнішній вигляд повністю співпадає з внутрішнім наповненням. Катерина Смирнова, Україна: В мене таке враження, що американський президент, прийшов на цю посаду, аби помститись, а не для того, аби підтримувати в своїй країні і в світі взагалі мир та спокій, і дипломатично вирішувати будь-які проблеми.
Я категорично проти таких заходів, як війна - і не тільки я. Це думка багатьох людей. Згадаємо хоча б антивоєнні гасла європейців! Це страшно, коли до влади приходить така людина, як Буш. Америка - не ідол для світу, і помилка - робити з неї ікону. Тому пригадаєте мої слова, цей період в історії Америки буде пізніше описаний науковцями, як найбільш загрозливий для демократії і для людства взагалі. Я співчуваю американцям, вони вже не пишаються ані президентом, ані своєю свободою жити "на діжці з порохом"... Олексій, Суми: Американці оголосили сферою своїх національних інтересів цілу планету. Вони граються з режимами, як хлопці в дитинстві з пісочними мурами - будують їх, а згодом ламають - коли набридне чи заважає. Але я ніц не вірю словам про демократію, що лунають при цьому з американських вуст, чи інсенуаціям про "загальнолюдські цінності", які чутно з високих американських кабінетів - це маячня. Існують інтереси так званого "золотого мільярду" - а також ті, хто має платити за смачну вечерю американських босів та їх васалів. Вони прагнуть, щоб їм прислуговувався увесь світ - і будуть робити для цього все. Заради "суцільної гуманності" винайдуть найнегуманнішу зброю, заради "терпимості" вб'ють усіх, кого вважатимуть нетерпимими, а потім в своєму месіанському зухвальстві повторять долю всіх імперій...
Анатолій, Німеччина: Що стосується Буша, то йому треба бути більш схожим на Рейгана; то був розумний і рішучий чолов’яга. Чистити Україну він навряд чи буде, спочатку там повинен закінчитися затягнений процес гниття. Міркування Юрія з Києва щодо окупантів нагадують мені ситуацію з історії. Маю на увазі війну 1812 року, коли російські кріпаки та просто підневільні люди, виявивши тупий патріотизм допомогли своїм власникам вигнати Наполеона з Росії. І лише для того , щоб посадити тих же вельмож собі на шиї. А був же вибір... Проте, якщо ви надаєте перевагу Кучмі і Ко ... воля ваша. Що стосується „країни в якій ви не живете” – так ось тому і не живемо. Юрій, Київ: Відмова від усіх і кожної корисної міжнародної угоди - від Кіото до угод з хімічної зброї та Міжнародного Кримінального Суду, - одностороння зверхня політика, криваві безкінечні війни під дедалі розмитішим гаслом "боротьби з тероризмом"... Я не знаю, що тут треба пояснювати. Хто ще не бачить - до того й не достукаєшся. Але його діяльність впливає на всіх нас, кожного, - от що жахливо. На жаль, хоча його і тих, хто стоїть за ним (а це не американські виборці - згадайте, як його "обрали"), і треба зупинити - незрозуміло, як це зробити.
А Юрію з Польщі лише скажу: не треба бажати, аби Буш "почистив" Україну так, як він "почистив стайні" в Іраку. Не розумію, звідки таке прагнення, аби Україною керували окупанти, вбивши перед тим десятки тисяч людей, передусім - безневинних, ще й прикриваючись лицемірними звинуваченнями. Тим більше, що Ви бажаєте, аби це сталося з країною, в якій не живете. Юрій, Кєльци, Польща: Діяльність Буша дуже нормальна у кожній сфері, починаючи від справи охорони довкілля, де він відмовився від вбивчого для здорового глузду Кіотського протоколу щодо парникових газів (я у тій сфері достатньо розуміюся) до прочищування авгієвих гнійних стаєнь в Іраку. Ще б в Україні трохи почистив. І не довіряти Росії ані на цент. Це страшна країна. |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||