|
Форум: СНІД - забобони і дійсність | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Згідно з ООН темпи поширення ВІЛ-СНІД в Україні - найвищі в Європі. Офіційно зареєстровано 56 тисяч українських ВІЛ-інфікованих, однак за оцінками фахівців це число приблизно у десять разів більше. Чому склалося таке становище і як допомогти враженим? Яка роль байдужості і забобонів у поширенні СНІДу? Роман Захарій-Кухарський, Осло, Норвегія: СНІД - це нове явище і поширився не випадково саме в 80-і роки, еру нових військових західних технологій. Багато хто вважає, що СНІД був застосований як біологічна зброя для контролю земного населення (за політики суперечливого Генрі Кіссінджера).
Деякі джерела подають, що в Україні від 250000 до 600000 ВІЛ-інфікованих, лише в самій Одесі їх 4 тисячі. Це - не те, що сумно, а моторошно! В Африці внаслідок СНІДу передбачають зникнення цілих народів. Власне, це відбувається і в Україні - різке зникнення і скорочення населення. Мова йде не про одиниці, а про сотні тисяч українських людей, що вимирають на протязі дуже короткого часу. Є суттєві причини для цього: політика нинішньої влади, СНІД, хвороби, старіння і зубожіння населення. В Росії чи Узбекистані - те ж саме. Не лише економіка, але СНІД і хвороби руйнують знеможений український народ. А в поширенні СНІД винна теж атеїстична і аморальна комуністична система, де релігійні, моральні і сімейні цінності чистоти були зведені нанівець, на благо "світлої будучини". Наталія, Київ: Це називається прискоренням технічного прогресу - колись можна було купити пристрій і він ще десятиріччя був би сучасним і дорогим. А тепер - купуєш обладнання, а через три місяці виявляється, що воно вже морально застаріло... Жодна бідна держава (до яких належить і Україна) не може дозволити собі закуповувати останні розробки провідних компаній. Інша справа, коли гроші є, а купується свідомо не те (як це сталося у Франції). Але насправді поширення СНІД в Україні спричинено абсолютно іншими чинниками. Може, наше загалом патріархальне суспільство виявилося неготовим до свободи... Може, легше звинувачувати державу, нічого не роблячи з власної ініціативи, ні за що не відповідаючи, навіть за власне життя... yorik, Бельгія: Ні для кого з фахівців не є відкриттям, що так зване "вікно", коли в людини (можливо - донора) є ВІЛ, а результати аналізів зроблені тест-системами, які закуповували для більшості СНІД-лабораторій, можуть бути негативними - бо ці тест-системи не відповідають потребам часу, хоча і дешеві. Якщо це не так, то нехай наші офіційні працівники двох НДІ міністерства охорони здоров'я офіційно висловляться з цього приводу. Не знаю, які системи використовують зараз, а півтора-два роки тому це було так. Поцікавтеся, навіщо робиться 6-місячна карантинізація свіжозамороженої плазми. Просто ніхто не хоче про це говорити. Позиція страуса у Франції призвела до судових справ. Але там за ґрати сіли чиновники, а в нас, швидше за все, все перекладуть на плечі лікарів. witsa, Київ: Якщо розглядати ситуацію зі СНІДом у світі на основі системного аналізу, то насамперед вражає висновок, що нинішня ситуація є закономірним рещзультатом зусиль суспільства, спрямованих на боротьбу з цим захворюванням. Це зумовлено помилковістю ідеології, покладеної в основу цілого комплексу заходів. І змінивши цю ідеологію, можна не лише кардинально поліпшити ситуацію, але й перетворити комплекс цих заходів на ефективний бізнес, що нестиме суспільству позбавлення від цієї біди, а організаторам - реальний фінансовий прибуток. Нинішнє формулювання спричинює поширення СНІДу, як чинника, на якому можна заробити: що більше СНІДу, то більше можна заробити на ньому. Замінити формулювання - і закономірним результатом стане перемога над цим страшним захворюванням. Павліна, Полтава: Славку з Києва: я розумію ваш страх, але мені здається, що він вам заважає дивитися на речі реально. Ви готові годувати 500 000 ВІЛ-позитивних? Ці люди насправді можуть повноцінно жити і працювати, а не сидіти в гетто і в'язати віники, як у тюрмах. Ви самі готові будете жити в ізоляторі, якщо у вас - не дай Бог - виявлять ВІЛ? А на Голлівуд озиратися не треба - якраз в Америці епідемія ВІЛ іде на спад, і ніхто не сидить у лепрозорії. Йорику з Бельгії: ця інформація справді цікавила деяких журналістів... Ви, мабуть, маєте на увазі заяви Івасюка? Біда в тім, що його самого звинувачують у крадіжці грошей зі СНІД-фонду, що підриває його авторитет. yorik, Бельгія: Це не "бабські плітки" щодо того, якими тест-системами аналізують кров на ВІЛ. І те, що ці системи визначають наявність певної концентрації антитіл до вірусу, а не сам вірус, теж відомо фахівцям та можновладцям. Я дивуюся, чому журналісти не цікавляться цією проблемою: Які тест-системи і за які гроші було придбано пару років тому і хто у міністерстві відповідав за проведення цих торгів. Не треба це валити на нашу медицину, вона в нас не така вже й погана. І я не хотів би опинитися на місці людини, які в екстренному випадку переллють досліджену за українськими нормами кров, - а потім інші будуть пропонувати тримати таких людей у резервації... А стосовно офіційної статистики - так це ще за часів Союзу було відомо: що хочемо отримати на папері - те нам і напишуть. Просто деяких людей по тому, як вони піднімали на медичному рівні це питання, запрошували до спецкабінетів, після чого багато хто мовчить, а дехто втратив роботу... Едуард, Київ:...homo sapiens придбав свою Хворобу як своєрідну плату за право бути розумним «царем природи». Вона визначена 10-ма відомими головними хворобами. Однак в це число не ввійшов СНІД як явище незрозумілого походження. Оскільки він швидко поширюється, відкриваючи шлях ВІЛ-інфекції, то це епідемія. ВІЛ-інфекція здатна виконати місію знищення хворого виду, оскільки «кулі» проти неї не знайдено – інфекція мінлива, легко циркулює в біомасі виду і не тільки в сфері повій та наркоманів... Марія, Київ: Нашій державі не до СНІДу. Я представляю в Україні програму профілактики ВІЛ/СНІД в рамках міжнародної студентської організації. Ми дійсно хотіли щось зробити - адже ми молоді, і ця проблема в першу чергу стосується нашого покоління. Почали рік тому. Куди б ми не зверталися, відповідь одна: "Грошей немає. Краще робіть щось корисне". Я, в свою чергу, не можу примушувати студентів працювати на збиток собі. Так руки і опускаються. А коли доповідаємо на міжнародних з'їздах про ті проблеми, з якими ми стикаємося - у них волосся ворушиться. Деякі старшокласники в Києві досі не знають про те, що ВІЛ не передається повітряно-крапельним шляхом. Які ще потрібні докази, що з профілактики ВІЛ/СНІД нічого не робиться? Наталія, Київ: В будь-якому "страшному фільмі" із "недемократичною поведінкою влади" не забували вказати, що спосіб поширення епідемії повітряно-крапельний. Як ебола чи віспа. А ми говоримо про СНІД. "За результатами останніх спостережень фахівці схильні наполягати на думці, що побутове поширення Віл-інфекції виключене - вірус швидко гине на повітрі, поза живильним для нього середовищем". Це навіть не сифіліс, правець або лепра. І "можливість поширення СНІДу комахами (комарами, блохами, вошима й ін.), поки не підтверджена практикою" (як лихоманки чи чума). Ми говоримо про хворобу, яка поширюється гемо-контактним способом. І не треба розповідати страшних пліток про українську медицину - особливо переповідати бабські плітки. В нашій досі поліційній, державі факт зараження через донорську кров не залишився б поза увагою органів і преси. Отже, ставитися до хвороби і хворих треба відповідно - медична проблема, особиста трагедія, але не причина для остракізму чи патерналізму. Коли сифіліс тільки привезли до Європи - це теж була смертельна хвороба. Щоб захиститися, суспільству довелося змінити стиль життя, відмовитися від багатьох приємних речей. А сьогодні, питання навіть не у відмові, а просто в обережності. Славко, Київ: Проблему епідемії інфекційної хвороби в усьому світі (незалежно від форми правління у країні) вирішують однаково - шляхом карантину та обмеження пересування - пропоную згадати нещодавній САРС. Коли у аеропорт супер-демократичної Канади чи Британії сідав літак, на якому була ОДНА людина у якої лише ПІДОЗРЮВАЛИ хворобу, всі пасажири відправлялися у карантин і ніхто не називав це "недемократичним", бо такі дії захищали мільйони людей від смерті. Подивіться голівудьскі фільми-катострофи на кшталт "Вірус", "Епідемія" та ін. Ви просто побачите "схему" дії силових структур супер-демократичної держави у такому випадку. Так от, я не розумію різницю між віспою, чумою, дифтеритом, САРСсом та СНІДом, це інфекційні хвороби, і ЄДИННИЙ спосіб захворіти - прямо або опосередковано контактувати з хворою людиною. І це питання моєї особистої безпеки, і безпеки моїх близьких. Як убезпечити населення, стримати епідемію і до того не сильно обмежети права людини? У мене є кілька ідей, але про них наступного разу. Ми як нація (українці) або ж як вид (людство) маємо вжити заходів шоб вберегти себе. Зараз кожна сота стрінута мною на вулиці людина інфікована, коли виростуть мої діти, це вже буде кожна десята? Я цього не хочу. Я як громадянин вимагаю, щоб держава і все суспільство ЗУПИНИЛИ поширення СНІДу. І відверто кажучи, я готовий заплатити за це частиною своїх прав, і ваших прав... Олексій, Одеса: Двоє моїх спiввiтчизникiв досить зневажливо вiдгукуються про СНІД. Я не поділяю їх думок. Я молода людина, навчаюся в университеті, обертаюся в колі такої самої, як і я, молоді. Самому мені, на щастя, не доводилося дуже тісно стикатися з цією проблемою, але я живу в місті, де ця проблема стоїть дуже гостро, і де такі явища, як наркомания, СНІД та різні венеричні захворювання поступово входять в норму: до них, так би мовити, звикаєш, а це дуже страшно. Щодо того, чи повинна держава покласти на себе весь тягар СНІДу - то я вважаю, що ні: наскільки мені відомо, більшісь заражуються через необізнаність, дурість та власну необачність, і тут можна звинувачувати тільки себе. Інша справа, коли людина вже інфікована, а ніхто з державних органів їй допомогти не хоче, оце вже справжня біда. Олексій, Суми: Вважаю, що надто однобічно говорити про проблему СНІДу лише з огляду на дії (чи бездіяльність) влади. Багато в чому ця проблема коріниться в самих людях.
Нікого не хочу образити чи принизити, але ж хворих на СНІД було б набагато менше, якби люди вели морально високий спосіб життя. Кампанія так званої "статевої освіти" провокує розпусту, а саме вона найбільш сприяє поширенню СНІДу. Павліна, Полтава: Мене дуже здивували деякі коментарі людей, які пишуть, що "не було випадків" зараження ВІЛ, так би мовити, невинних людей, окрім Елісти. Дуже шкода, що вам настільки мало відомо про цю проблему. Запитайте у найближчій жіночій консультації, скільки жінок з гарних сімей, соціально захищених діагностують з ВІЛ, ви почуєте такі історії, що у вас волосся дибки стане. Дивує також позиція Славка з Києва, який говорить про "ізоляцію", карантини і вбивства. У демократичних країнах цю проблему вирішили по-людськи, так, як належить. Навіть в Україні ніхто не додумався ізолювати ВІЛ-позитивних. Я з ВІЛ-позитивною людиною спілкувалася останній раз цього ранку, і повірте, якщо когось і треба ізолювати, то не її. Наталія, Київ: А чому це ми маємо так перейматися проблемою СНІДу - в нас є купа інших... Поруч з "моєю хатою" живуть люди з ДЦП, сухотами, склерозом, іншими хворобами, які трапилися в їх житті за нещасною випадковістю долі. Допомагати і захищати їх - обов'язок держави і громадян. Інша справа СНІД. У більшості випадків ВІЛ - наслідок байдужості людини до власного життя і життя близьких - хоча її попереджали. Шансів отримати хворобу поза власним вибором в українських громадян не було. Окрім трагедії в Елісті - жодного зареєстрованого випадку непрямого ураження. То невже Кучма має стати зі свічкою і примусити кожного попіклуватися про власний захист? Славко, Київ: Я не розумію ставлення до СНІДу у світі як до якоїсь незвичної загадкової проблеми. СНІД - це ПРОСТО ЕПІДЕМІЯ. А досвід людства у боротьбі з епідеміями - ТИСЯЧОРІЧНИЙ. Це - ізоляція, локалізація, гігієна. І не дай, Боже, почнеться така епідемія в най-най-найдемократичніший країні - в справу увійдуть спеціальні служби, що будуть ізолювати, локалізувати, зачищувати уражені райони. І ніхто не згадає про громадянскі права і конституцію. Людина, яку підозрюватимуть на захворювання, буде сидіти в карантині, а як спробує втекти, її вб'ють. Так от питання шановному товариству: чому суспільство не вживає ТАКИХ заходів для боротьби з найзагрозливішою інфекційною хворобою? Василь, Лондон, Англія: Ви помітили, що серед перших відгуків на тему СНІДу немає відгуків з України? Я вважаю це ще одним підтвердженням того, що проблему СНІДу українці сприймають не серйозно, бо не знють про справжні масштаби і небезпеку. Ви чули, щоб Кучма хоч раз говорив про це, серйозно застерігаючи і пропонуючи план вирішення проблем? Я ні... Люди вважають, що то лише кілька наркоманів зі "збоченцями" в небезпеці, а решта збирається відсидітися у своїй "хаті з краю". Політики не хочуть зачіпати цю "брудну тему". Але це загрожує лише тим, що СНІД поширюється Україною майже безперешкодно. Володимир, Берлін, Німеччина: Звичайно, що питання СНІДу не цікаво владі. Воно її не може зачепити. Відомо, що влада не турбується про молодь, яка кинута напризволяще. А молодь згадується тільки перед виборами, як найдешевша робоча сила, адже за 20-50 грн. можна назбирати повно студентів. Щоб вирішувати питання майбутнього (такі, як СНІД та ін.), потрібно знайти можливості для розвитку, - для нормального, впевненого і конкурентно чистого життя якраз молодих людей, тоді вони зможуть побудувати міцну державу. Анатолій, Німеччина: Всі запитання, в тому числі і це, впираються у владу. А влада сидить собі, посміюється, і за себе не турбується, бо знає, що кожний боїться відірватися від особистого кавалку сала, що цей кавалок йому, на жаль, дорожчий за все... yorik, Бельгія: Владі це байдуже, бо вона вже не сприймає дійсності, окрім як вкрасти побільше навіть з того мізеру, що виділяється на ці потреби. Молодь, на жаль, думає, або очманілою від наркоти головою, або "переднім" місцем... А хто відповість на запитання, чому так званим "дахом" підпільних наркосиндикатів є міліція? Чому кров, яку переливають хворим у лікарні, тестується дешевими системами, які можуть не знаходити вірус СНІДу до 2-3 місяців? Чому в школах, коледжах - профанація, а не просвіта з цих питань? Поки не буде зацікавленості вищого керівництва в подоланні цих проблем, не варто чекати покращення. |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||