|
Dincolo de clişee - despre românii din Italia | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Doamna Weber a ţinut un jurnal al vizitei şi l-a publicat pe pagina sa de internet de la Parlamentul European. Jurnalul prezintă, la firul ierbii, o serie de faţete - unele incomode şi neaşteptate - ale modului de viaţă tipic românilor din Italia. Am republicat jurnalul şi fotografiile realizate de Mirela Rus şi aşteptăm comentariile dumneavoastră. Jenant, ridicol si scandalos - descriu cel mai fidel romanul lasat de capul lui in deplasare. Chiar atunci cand castiga 5-6 mii de euro lunar, romanul autentic tot fura hartia igienica din toaleta companiei la care lucreaza, din inertia lui 'gospodareasca' de a economisi de-un ciubuk. Iar Romania poate pe baza prestigiului sau sa dezvolte o fenomenala industrie a turismului SF. Mai exact ea este locul unde, daca ajungi, calatoresti instantaneu in timp si in spatiu: vreo 2-3 sute de ani inapoi in istorie. Nu este nimic surprinzator! Este modul de comportament al unei populatii cu educatie precara care traieste drama pribegiei. Elita romaneasca dintodeauna nu a avut constiinta minimei responsabilitati fata de natie, ca sa nu mai vorbim de proiectele grandioase care vizeaza onoarea si gloria, in numele carora se modeleaza moravuri si cutume, cele care propulseaza popoarele in istorie. Ce asteptati de la cei condusi de Iliescu, Basescu,Vacaroiu, Remes, Oprescu, Vanghelie, Piedone etc.? Doamna Weber, Am citit cele publicate de dumneavoastra. Nu pot spune ca nu sunt de acord. Personal mai am cateva luni de stat in Italia, insa mii de persoane isi petrec viata aici. Realitatile sunt cele prezentate de dumneavoastra. In unele cazuri chiar mai rau, ma refer la localitatile din jurul Romei (Ex: Ostia) sau la parcul Vittorio Emanuele. O modalitate pentru a reusi sa schimbam ceva, pentru a actiona in scopul imbunatatirii situatiei de aici este apelarea, la companii importante. Responsabilitatea sociala pentru dansii chiar reprezinta un lucru serios. Reprezentantii companiei in relatia cu publicul sau cu autoritatile sunt sigur ca au dorinta de a ajuta la realizarea unui proiect comun. O incercare de a implica marile companii Italiene care activeaza pe piata din Romania precum si pe cele romanesti care se afla in Italia (presupun ca sunt cateva) poate fi facuta si pe cale administrativa cat si prin implicarea societatii civile. Articolul atinge un fapt important: sint permanent persoane care au interes ca lucrurile unde träiesc romänii sä meargä haotic si oamenii sä nu stie cum pot sä-si rezolve treburile - adicä in sträinätate cele legate de munca si rezidenta, iar in tarä legate de rezolvarea diverselor probleme administrative. Mä mai gindesc si mai scriu. Oricum bun, detaliat si la subiect articolul. Sînt plecat de peste 28 de ani din ţarã, nu întîlnesc decît ruşine şi cuvinte de rãu la adresa noastrã, îmi ascund pe cît pot identitatea, nu o datã mi se fãcuse ruşine şi mi se înroşise obrazul de ce am auzit, din pãcate occidentalii Sunt un fan inrait al BBC.ro dar nu v-am scris niciodata, va ascult inregistrat din 2004, pe vremea aceea eram in USA. Dar de data asta am rupt tacerea deoarece un articol BBC.ro, m-a impresionat pur si simplu, cel legat de vizita doamnei Weber in Italia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||