BBCRomanian.comNews image
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă
Ultima actualizare: 12 Iunie, 2008 - Published 15:02 GMT
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
Repartizare computerizată sau examene?
Mai mult de 200.000 de elevi absolvenţi ai claselor a VIII-a se înscriu în această perioadă la licee şi şcoli profesionale.

Ministerul Educaţiei a avertizat că formularele de înscriere trebuie completate cu mare atenţie. Dacă un elev optează pentru un liceu cu medii de admitere mai mari decât ale sale sau nu formulează un număr suficient de opţiuni, riscă să fie lăsat pe dinafară de sistemul informatic care calculează totul în funcţie de medie.

Asociaţia Părinţilor se plânge că sistemul computerizat care împarte elevii la licee în funcţie de medii nu ţine seama de aspiraţiile copiilor şi încurajează corupţia şi incompetenţa: toată lumea aleargă după note mari, indiferent de performanţele reale.

Unii directori de licee propun revenirea la sistemul clasic de admitere: examene organizate de fiecare liceu în parte, în funcţie de profil, la care să se prezintă elevii interesaţi.

Care este opinia dumneavoastră în această privinţă?

Ar fi utilă revenirea la examenele de admitere la intrarea în liceu?

Repartizare computerizată a adus in liceul de elita la care predau un numar tot mai mare de elevi care nu au chemare pentru studiu.
Viorica Iovan

La nivelul record al coruptiei din Romania examenele date la nivelul liceelor s-ar transforma intr-un concurs de pile si spagi. Un examen national cu lucrari corectate in alte judete si repartitie coputerizata ar restrange practicile ilicite. Reforma invatamantului s-a transformat de mult intr-o reforma a buzunarelor celor ce au functii de conducere in scoli, inspectorate si ministere.
Corneliu Riegler

Sunt pentru examene ...dar corectura lucrarilor sa se faca prin distribuirea lucrarilor in secret de catre o comisie centrala, in asa fel ca lucrarile din ( un exemplu imaginar ) Sibiu sa fie corectate la Caracal s.a.m.d., nimeni sa nu poata interveni, atunci ar iesi adevarul castigator, fara asociatii ale parintilor care sa intervina, ca in Marocul anilor 1978.
Viorica

Noul sistem de invatamant are ca rezultat promovarea nonvalorii. Elevii, parintii si profesorii deopotriva, sunt bulversati de noile metode de admitere la licee si facultati. Dar nu numai sistemul de invatamant in sine este in continua degradare, ci si calitatea profesorilor. Salariile prea mici ale profesorilor nu îi mai motivează astfel că cei mai buni caută să-şi câştige existenţa în alt mod. Cei incapabili nu reuşesc să facă altceva şi rămân la catedre. Acestia au o pregătire profesională scăzută şi ca şi cum asta n-ar fi de ajuns, nu sunt nici buni pedagogi şi nici modele de urmat de către elevi. Mai există, totuşi, o categorie de profesori-pe cale de dispariţie: cei pasionaţi de ceea ce fac, optimişti şi plini de speranţă într-o schimbare în bine. Părerea mea este că ar trebui să se revină la examenele de admitere în licee şi facultăţi, dar şi să se majoreze substanţial salariile profesorilor. În felul acesta cred că vor fi motivati profesori buni sa se prezinte la examenele pe catedre şi să pregătească copii pe măsură.
Simona Vintilă, Braşov

EXAMEN
Elena, Miercurea Ciuc

Ar fi bine daca s-ar reveni la sistemul clasic de examene in functie de profilul liceului. Copilul meu a luat nota 6,24 la romana, a facut contestatie si a luat nota 8,00. I s-a spus ca trebuia sa primeasca nota mai mare dar nu se poate pentru ca ar face probleme profesorilor care au corectat prima data. Ce e aceasta? Tot copiii au de suferit din cauza superficialitatii unora.
Maria, Cluj Napoca

Categoric EXAMENE 100% la toate nivelurile din invatamant. Noua metoda propusa de ministrul actual va avea un singur efect remarcabil : diminuand spiritul de competitie, va accentua si favoriza CUMPARAREA notelor de catre parinti, in final acestea nereflectand pregatirea elevului, ci doar forta financiara a parintilor si eventual statutul social al acestora !!! Acolo se va muta adevarata competitie! Cine da mai mult va lua note mai bune ! Nu am crezut vreodata ca voi regreta vechiul sistem de admitere in licee si eventual facultati care reflecta fidel cunostintele candidatului in momentul concursului; nu contau notele primite in anii de studiu, nici media de la BAC, nici marimea conturilor parintilor, nici alte criterii care teoretic par bune, dar care in fapt, astazi reprezinta si vor reprezenta in proportie de 80-90% doar statutul social si forta financiara a parintilor ! Spun toate astea (din experienta proprie de parinte), pentru ca incepand chiar din scoala primara notele elevilor se CUMPARA : prin spagi mai mult sau mai putin mascate de meditatii, cadouri sau de alte diverse tertipuri, parintii cu bani vor alimenta nevoile profesorilor amarati si sfidati de posibilitatile financiare a parintilor ! Chiar daca nu invata mare lucru la meditatii, desi preturile sunt piperate, la scoala vor avea parte de un tratament preferential, in loc de 6 ia 8, in loc de 8 ia minus 10, daca nu isi indeplinesc sarcinile se mai iarta, etc. Altfel elevul este neglijat sau chiar subevaluat. In final elevii participa la „concurs” pe baza de medii ! Toate acestea culmineaza cu nota la BAC : cei care isi permit, pun jos 2000, 5000 euro si se rezolva, elevul va fi ajutat sa obtina o nota mai buna ! Astfel, sansele de a fi admis la licee si facultati mai bine cotate sau pe locuri fara plata cresc foarte mult amortizand „investitia”. Echitatea sociala si egalitatea sanselor pentru copii este si din pacate VA FI o simpla demagogie!
Iosif Balog, Hunedoara

Nu cred ca mediile unui elev oglindesc cunostintele lui, mai ales tinand cont de scolile generale din mediul rural, unde notele acordate unui elev sunt mult mai mari decat in mediul urban. Un examen de admitere ar fi bine solutia cea mai potrivita, ar asigura egalitatea sanselor in ocuparea unui loc la liceu, sau la scolile profesionale... Sistemul nostru de invatamant a fost bun, asa cum a fost, de ce sa-l schimbam si sa-l complicam...si in final sa nu vedem niciun avantaj pt. elevii buni si f. buni...ci chiar numai dezavantaje.
Monica Capalnean, Mainz, Germania

Cred ca testele nationale ar trebui reinstituite. Sunt cel mai putin subiective si se pot compara performantele elevilor din toata tara. Faptul ca organizarea lor a fost poate deficitara e o alta problema.
Bogdan Stroe, Bucuresti

Cind un program informatic face repartizarea, avem o mare problema. 1- Se anuleaza examenele de admitere in liceele cautate si deci se deschide strada unei coruptii masive. 2- Avem licee de avangarda, cu profesori alesi prin concurs si platiti mai bine decit media nationala? In general, calitatea se obtine prin concurenta ridicata nu doar intre elevi dar si intre profesori. O medie a unui elev, pentru a intra in un liceu cautat, este rezultatul personal al elevului dar si rezultatul calitatii scolii pe care a urmat-o, calitatea profesorilor pe care i-a avut. De aceste mari variabile subiective nu exista program de informatica care sa tina cont. Doar examenele de admitere la licee pot sa asigure o minima obiectivitate. Este logic deci ca la anumite licee vor fi multi concurenti si la altele mult mai putini. Calitatea se obtine treptat prin pasi mici si numerosi si deci examenele sint necesare si urgente.
Stefan Apalaghie, Italia

Invatamantul de alta data ne-a facut pe unii din noi sa ne descurcam in alte parti ale lumii. Ar trebui revenit la ce a fost in trecut. Traditia in scoala romaneasca, pasiunea dascalilor si entuziasmul elevilor. Din pacate sistemul este degradat ingrijorator, ceea ce face aproape imposibil a gasi o solutie buna pentru rezolvarea problemelor din invatamant. Sugerez introducerea examenelor pe calculator si de asemenea interviuri personale elev-profesori ca parte a procesului de admitere. O solutie ar fi ca Ministerul Invatamantului sa colecteze o serie de intrebari de examen de la personalitatile din domeniu din toata tara. Cele care sunt selectate ar trebui introduse in calculator unde vor fi amestecate si distribuite electronic la scoli in ziua examenului. Asta ar insemna ca un numar mare de intrebari sa fie colectate pentru ca in felul asta sa se evite "furtul" de stiinta atat de bine stiut la noi, romanii.
Ana Ciurea, SUA

Este esentiala impartirea liceelor in doua categorii: 1.Cele la care se intra prin examen cu subiecte elaborate de MINISTER si 2.Cele la care se intra pe baza de medie ca pana acum.(si fiecare liceu sa-si aleaga categoria)
Edinfo, Bucureşti

Metoda actuală nu a făcut decât, cf. legilor lui Murphy, să înlocuiască o teorie greşită cu alta ceva mai subtil greşită. Dacă până acum la admiterea în liceu (celebra "treapta I") toţi trebuia să ştim română şi matematică la perfecţie, fie că dădeam adimiterea la un liceu cu profil real (liceul "Mircea cel Bătrân" - matematică/fizică în cazul meu), acum toţi trebuie să fie buni la toate materiile (la care se dau teze) în 4 ani. După mine, corect ar fi să se ţină cont doar de notele la tezele de la materiile ce fac parte din profilul liceului, iar respectivele teze să fie corectate (sau, măcar, supervizate) de profesori de la altă şcoală. Sau, de ce nu, examen la materiile ce fac parte din profilul liceului. Deci deopotrivă fără examene dure la limba română pentru cineva care dă la un liceu cu profil matematică/fizică, dar şi fără examene dure la matematică pentru cine dă, de ex., la un liceu cu profil filologie/istorie.
Traian Gheorghe Onciu

Cu siguranţă examenul ar trebui sa stea la baza admiterii, atât în liceu cât şi la facultate. Oricare altă metodă declanşează haos şi nedreptate. Dar mă îndoiesc că va fi aplicată atât în viitorul apropiat cât şi in viitorul îndepartat.
Radu Lepădatu, Bacău

Nu examen, ci CONCURS de admitere, cum a existat. Fiecare Liceu sa elaboreze subiectele, in functie de profil. Desigur, vor fi ilegalitati, copii care vor intra fara sa merite la un Liceu bun, pentru ca au "pile", dar numarul lor va fi infinit mai mic decit in prezent. In plus, un elev merituos, care vrea sa invete, va avea sigur succes.
Radu, Canada

Privim cu totii cum se duce de rapa sistemul de invatamant! As putea sa va dau mii de argumente in sprijinul afirmatiei mele. Elevul nu face nici o alegere, in functie de medii ajunge in "oala" care i se da. Se vrea gandire libera si inovatoare a elevilor. Atunci sa ii lasam sa decida ce vor sa faca in viata; bineinteles ca datoria parintilor e sa ii tina pe sine, sa supravegheze schimbarea liniilor la macaz. Copilul ajunge apoi in clasa a XII-a, unde trebuie sa ia o decizie mult mai grea, dar nu are nici macar un minim de experienta. Nu exista o consiliere a elevilor in scoala, si ma refer aici la o consiliere profesionala. Un cadru didactic, ideal ar fi cel ce se ocupa de formarea continua a profesorilor. Dar din pacate nici acela nu exista si daca da, e doar o denumire. Sa nu uitam ca in ziua de azi parintii sunt ocupati si isi predau copiii in bratele scolii, o bona care nici ea nu stie ce e de facut. S-a intrat intr-un sistem exponential, asemenea unui bulgare de zapada ce vine la vale si creste acumuland zapada pe suprafata lui tot mai mare. E asemenea celulelor cancerigene ce se inmultesc cu o rapiditate foarte mare.
Dan, Cluj Napoca

Sunt de formatie profesor. Acum, m-am inscris la a doua facultate si constat ca nivelul de pregatire al majoritatii colegilor mei este sub orice critica. Motivul este, pe langa sistemul de invatamant care este la pamant, faptul ca toti acesti oameni au intrat la facultate pe baza de dosar. Am colegi care desi au note foarte mari la Bacalaureat, nu stiu chestii elementare care se invata in clasa a V-a, si se mai si plang ca a fost extrem de greu. Sistemul de notare nu este obiectiv, depinzand in principal de prestatia scolii, liceului, si de profesor. Daca un profesor este indulgent si scoala este de exemplu la tara, un astfel de elev are sanse mai mari sa aiba la final de ciclu scolar note mai mari decat un elev de la o scoala de top, unde profesorii sunt exigenti. Examenul este singura solutie pentru a cerne valorile de nonvalori.
Cătălin Neacşu, Bucureşti

Cred ca este cea mai mare prostie pe care o puteau scorni cu repartizarea computerizata. De ce nu se da examen? Domnule, dadeai examen si pregateai ce aveai nevoie pentru examen, nu... tampeniile astea de teze nationale si etc (chiar crede cineva ca la aceste teze nu este coruptie???!!!!) Si nu este vorba despre nici un fel de intimidare a elevului cu examen unic. Elevii trebuie putin responsabilizati, daca vor ceva in viata.
Lidia, Cluj Napoca

Daca se doreste ridicarea nivelului de pregatire al copiilor este imperios necesara revenirea la examenele de admitere la liceu in functie de optiunea copilului. Consider ca brambureala din prezent este regizata de centre interesate de mentinerea poporului roman la un nivel foarte jos de cultura.
Mircea Popa, Bucureşti

Cred că numai examenele sunt cele care pot departaja corect valorile. Ar putea fi corect şi media tezelor unice + media obictelor din ultimii 2 ani, numai la obiectele la care copiii dau teze unice. Cel mai mare stres îl au copiii atunci când sunt nevoiţi să înveţe la toate obiectele. Nici un copil nu poate fi la fel de bun la matematică, română, desen, muzică, etc şi de aici stresul de a obţine note foarte mari la toate. Se ştie că sunt şcoli unde se copiază la tezele unice. Aceste teze ar trebui supravegheate de profesorii care nu predau la şcoală respectivă. De asemenea, există parcă o întrecere între profesori care dau note foarte mari pentru ca şcoala la care predau dumnealor să fie cea mai bună. Observaţi diferenţele între notele pe care le iau copiii la şcoală şi cele din tezele unice. Deci mulţi profesori acordă nejustificat note mari la clasă, de aceea cred că nu rezultă un sistem valoric corect. Rugăm Ministerul Învăţământului să scoată din media finală media tuturor anilor, care conduce la un stres foarte mare atât pentru copii cât şi pentru părinţi. Menţionez că am un copil în clasa a-7- a, cu ani în urmă am predat şi ştiu destul de bine cum merge sistemul.
Florian Florea, Alexandria

Examenul ar fi cel mai bun. În prezent, se copiază la tezele unice în multe şcoli, ceea ce ,,dăunează grav sănătăţii" societăţii româneşti şi membrilor ei. Va fi un mijloc prin care se va încetini analfabetizarea învăţământului românesc. Examenele vor începe să redea un pic din demnitatea profesorului, acum pierdută în mare parte, vor crea premisele unei conştiinţe profesionale şi ale unei performanţe mai mari la nivel de individ şi societate.
Sandina Stana, Târgovişte

Să facă examene de admitere şi totul o să fie ok..ştie omul unde are rost să meargă şi pentru ce...
Dorin, Oradea

În ultimii 20-30 de ani, încet, dar sigur, s-a schimbat ceva în rău: a apărut concurenţa între profesori! S-a mers pe dictări sofisticate, învăţate de elevi şi redate întocmai la examene. Au apărut tot felul de culegeri "ajutătoare", care dau mură-n gură elevului comentarii şi rezumate, copilul nu mai crează nimic, el toceşte ce i se dă! Elevul a fost sărăcit, a devenit doar un instrument în mâna dascălilor dornici să se afirme cu rezultate doar aparent bune. În fond, dezastruoase în timp! Lipsa de lectură s-a accentuat şi datorită calculatoarelor… Rezultatele se văd în timp… Note mari sunt, profesori "eminenţi" sunt, dar elevi cu cunoştinţe temeinice - mai rar! De suprafaţă este totul! Tinerii profesori nu se mai străduiesc să explice copilului în amănunt fenomenul nou, ei doar predau! Cât s-a înţeles nu-i interesează! S-a făcut în anii trecuţi! Copilul trebuie să-şi amintească! Generaţia veche de profesori repeta mereu şi exersa! Astăzi aceste bune deprinderi s-au pierdut pe drum! Rezultatele se văd! Desigur că pentru licee s-ar pretinde examene, dar să ai pe cine examina! Să se schimbe optica predării noului material! Fără acest lucru, elevii noştri vor avea cunoştinţe tot mai inconsistente!
Felicia Roman, Oradea

Trăiesc în Chicago şi mă îngrozeşte sistemul de învăţămînt preuniversitar. Din proprie experienţă pot să spun că sistemul de înainte de '90 era extraordinar, profesorul explica, preda şi cel ce voia să înveţe, învăţa. În America eu, mamă, trebuie să fiu profesor ca la şcoală. Numai la teste sunt buni. Fraţi români, occidentul vă invidiază pentru creierele provenite de acolo. Nu copiaţi răsfăţul şi lenea altora, numai muncind poţi ajunge departe.
Ana Berger, SUA

Sunt perfect de acord cu o medie între media generală a anilor de studii şi un examen serios de admitere. Ar reflecta cel mai bine valoarea educaţională a elevului, dar şi cu scoaterea calificativelor la I/IV şi a tezeleor astea tâmpite care practic obligă la subiectivitate şi incorectitudine.
Dănuţ, Suceava

În România, oricărui sistem de selecţie îi sunt căutate punctele vulnerabile. Pentru a-l face penetrabil pentru non-valori. De ce oare? Pentru că există încă în România o structură administrivă, sursă de sinecuri, accesibilă printr-o diplomă, obţinută în orice condiţii. Acest lucru explică situaţia învăţământului românesc.
Alexandru Jecu, Bucureşti

Sistemul computerizat e foarte bun în teorie, dar, în România, nu are cum să meargă. În primul rând dacă datele introduse sunt "incorecte" rezultatele o să fie incorecte. Şi la ce anume mă refer când zic incorecte? Incorecte nu în sensul că părinţii nu ştiu să le completeze. Incorecte în sensul că mediile care se introduc acolo nu indică nivelul copilului. Mediile din gimnaziu diferă de la şcoală la şcoală. Un copil de la o şcoală bună are media 8 să zicem şi un copil de la o şcoală mai puţin bună, dar cu acelaşi nivel de cunoaştere, are 8. Plus că se copiază la tezele unice. Pe de altă parte, dacă se dau examene la fiecare liceu în parte creşte şansa de fraudă. Ar fi mai uşor pentru cineva să-şi cumpere un loc la liceu. De vină nu e sistemul, ci românul.
Constantin

Examenele clasice sunt garanţia calităţii învăţământului liceal. Fără medii şi alte variabile care nici măcar nu corelează cu calitatea de elev.
Sorin Panca, Cluj Napoca

Repartizarea computerizată mi se pare mult mai bună şi mai eficientă decât cea prin examene. Nu e vina sistemului informatic că unii părinţi nu sunt capabili să completeze un formular şi apoi se vaită că alţii sunt de vină. Să nu-şi închipuie nimeni că, dacă se va reveni la examenele de admitere, va dispărea automat corupţia. Când am dat examen de admitere în liceu (1984) s-au făcut diverse "aranjamente" pentru a favoriza copiii unor nomenclaturişti. Evident că nimeni NU a fost tras la răspundere vreodată pentru asta.
Gruia, Canada

O asociaţie precum ,,Asociaţia Părinţilor", care judecă global ,,aspiraţiile copiilor", mi se pare că este o idee venită din altă epocă. Şi mai este ceva - în tot acest scandal, unde îşi au locul tinerii care vor intra în liceele de artă şi cele de muzică? Cele de filologie? Pentru ei nu mai este nevoie de examene? Sau poate că s-a renunţat la liceele acestea? Cît despre renunţarea la admiterea la licee precum Liceul Internat din Iaşi sau Sfîntul Sava din Bucureşti (primele două care îmi vin în minte) mi se pare cel puţin deplasată. ,,Pericolul corupţiei şi incompetenţei" de care vorbesc reprezentanţii acelei asociaţii a părinţilor nu are nimic de-a face cu renunţarea la ideea competiţiei: afirmaţia ,,toată lumea aleargă după note mari, indiferent de rezultatele reale" mi se pare o absurditate. Nu notele apreciază rezultatele reale? Ce altceva? Iar notele date altfel decît prin examen mi se par orice altceva decât note. Sau România a devenit o excepţie?
Thomas Hampson, Germania

E numai vina părinţilor! Cât de greu poate fi să completezi nişte coduri cu atenţie? Dacă se trece pe vechiul sistem, cel cu examene, ne întoarcem de unde-am plecat: stres pentru elevi, iarăşi corupţie, iarăşi scandal!!! Nici un sistem nu poate fi perfect atâta timp cât părţile lui (şi aici mă refer la oameni: profesori, elevi, părinţi), nu sunt perfecţi. Toţi vor note mari, indiferent dacă e sistemul computerizat sau nu!
Cătălin, Bucureşti

Cred ca o medie facuta intre media generala si examen de admitere ar fi lucrul cel mai potrivit. Ar scadea sansele elevilor slabi dar cu note mari sa ia locul elevilor buni dar ar scadea si riscul de a intimida elevul cu un examen unic. Si totusi, oriunde, examenele sunt cele care pun elevul in locul potrivit lui.
Ada Crisan, Cluj

E numai vina parintilor! Cat de greu poate fi sa completezi niste coduri cu atentie? Daca se trece pe vechiul sistem, cel cu examene, ne intoarcem de unde-am plecat: stres pentru elevi, iarasi coruptie, iarasi scandal!!! Nici un sistem nu poate fi perfect atata timp cat partile lui (si aici ma refer la oameni: profesori, elevi, parinti), nu sunt perfecti. Toti vor dori note mari, indiferent daca e sistemul computerizat sau nu!
Catalin, Splaiul Independentei

IN NICI UN CAZ !!! Toate aceste "noi modele de invatare strica" vedem ce se face in universitati, sa nu facem acest haos si in licee.
Fernrohr Mocushi

Prenume
Nume de familie*
Adresa
Ţară
Adresa electronică
Telefon*
* Opţional
Părerea dvs
Important: ROMANIAN.com are dreptul să editeze comentariile dvs. Şi nu garantează că toate mesajele primite vor fi publicate
ULTIMELE ŞTIRI
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
BBC © ^^ Sus
Arhivă|Lecţii de engleză|Seriale
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>