BBCRomanian.comNews image
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă
Ultima actualizare: 05 Mai, 2008 - Published 15:42 GMT
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
Expediţie BBC în jungla amazoniană

BBC World Service şi BBC News au organizat cea mai mare expediţie jurnalistică de studiere a Amazonului, a problemelor sale şi a implicaţiilor pe care le au toate acestea asupra omenirii.

Vreme de două săptămâni, mai multe echipe de jurnalişti se vor afla în bazinul fluviului.

Ele vor încerca să afle ce efecte are distrugerea pădurii asupra schimbărilor de climă, pe întreaga planetă şi cum pot ieşi localnicii din cercul vicios al sărăciei, fără să exploateze până la epuizare resursele ecosistemului în care trăiesc.

Iau parte la această expediţie din partea serviciului de limbă română al BBC World Service şi aştept întrebările şi comentariile dumneavoastră pe durata călătoriei mele.

Dacă aveţi întrebări legate de realităţile de azi ale Amazonului, mă voi strădui să le răspund, ţinând cont de tot ceea ce văd.

In primul rand tin sa va felicit pentru experinta amazoniana si pentru relatarile dumneavoastra de "la cald". va rog sa imi spuneti daca as putea sa calatoresc in jungla amazoniana prin intermediul ghizilor pusi la dispozitie de anumite agentii de turism locale si daca as putea fi in siguranta ca si turist roman. cum apreciati capacitatea locala in ceea ce priveste calitatea si cantitatea serviciilor turistice? va rog sa abordati si acest aspect in masura in care puteti.va multumesc mult si va doresc in continuare zile senine.
George Vasile, Iaşi

Cătălin Striblea:

Multumesc pentru urari. Cel putin in Manaus am vazut mai multe agentii turistice care ofera servicii in zona. De altfel multi brazilieni vin in vacanta in Amazonia. Cu siguranta companiile pun la dispozitie ghizi, unii intalniti chiar si de noi. Nu cred ca trebuie sa va faceti probleme mari in ce priveste siguranta. Ca orice oras mare brazilian, Manaus are si el episoade de violenta dar evitand anumite zone sau anumite ore nu cred ca pot fi probleme. La fel in Parintins un oras care traieste mai cu seama din turism. In ce priveste SantaRem nu pot sa ma pronunt, dar pot sa spun ca am vazut destui straini in zona. In ce priveste comunitatile rurale chiar nu cred ca sunt probleme. In privinta serviciilor turistice, cel putin la Manaus exista unele foarte bune, chiar si la hotelurile de trei stele. Aici exista insa si optiuni de lux. O camera de trei stele, rezervata insa din timp, costa in jur de 180 de dolari. In orice caz se poate negocia si in functie de marimea grupului. Serviciile in hotel sunt bune, existand chiar si acces gratuit la internet. Mancarea este relativa scumpa, minim 15 dolari de persoana o masa. De aici puteti inchiria si barci pentru deplasari pe rau, dar in ce priveste preturile nu pot sa va dau detalii.

Extrem de interesant. Un volum de munca IMENS. De remarcat documentarea extinsa, acuitatea observatiilor, simtul umorului. Q:1)ati putea caracteriza printr-un cuvant/o sintagma FIECARE ZI? 2)putem afla mai multe despre ECHIPA?e.g.cate COLEGE si de unde? 3)ce ati aflat despre DVS? REC: MARE ATENTIE la sanatate. Controale periodice MULTUMIM
Anca, Bucuresti

Cătălin Striblea:

1.O sa accept propunerea dvs, dar dati-mi un ragaz de-o zi sau doua sa recitesc textele.

2. Echipa a fost formata din 12 jurnalisti si tehnicieni, carora li s-au adaugat fixer-ul, cum ii spunem noi Ursula Alonso si responsabilul pentru securitate Collin Perreira. Fixer-ul este cel care organizeaza toate intalnirile, stabileste programul si tine legatura cu toti cei implicati in partea logistica a proiectului.

La aceasta adresa exista o fotografie a intregii echipe:

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/05/080519_amazo_galerie_noua.shtml

Iata si numele lor. Randul de sus: Hai Le-Vietnam, Kashif Kamar-Pakistan, Morgan Makin-tehnician de sunet, Edson Porto-Brazilia, Valeria Perasso-Argentina, Colin Pereira. Randul de jos: Rajesh Joshi-India, Simon Chirgwin-tehnician de sunet, Olga Betko-Ucraina, Ping Shum-China, Ursula Alonso, Yusuf Arifin-Indonesia, Luis Cardador-Pereira si subsemnatul. Dupa cum vedeti au fost trei colege in total. Cel mai mult a avut de tras Valeria care a realizat un video-jurnal pentru serviciul in limba spaniola. Asa ca a avut de carat aparatura de televiziune, multa si grea. Ne-am inteles foarte bine, a fost un grup foarte unit si daca vreti, cu un dezvoltat simt al umorului. Am facut schimb de sunete, de fotografii, de idei, chiar de bagaje astfel incat sa ne ducem treaba cu bine la capat. In ce priveste amintirile o sa raman cu talentul fotografic extraordinar al lui Ping si al lui Simon, cu rabdarea lui Edson care a tradus zeci de interviuri sau cu stilul Ursulei - plina de viata, cantand mereu, si declarandu-si dragostea pentru echipa Flamenco din Rio. Adaug aici simtul radiofonic al lui Rajesh dar si tachinarile reciproce ale acestuia cu Kashif pe tema relatiilor dintre India si Pakistan. Chiar si asa cei doi au fost de nedespartit.

3. Inca mai meditez la chestiunea asta, dar in primul rand a fost o experienta in care ne-am testat limitele profesionale si fizice. Cel putin in al doilea caz sper c-am trecut testul.

4. Urmeaza sa fim monitorizati timp de cateva luni pentru evitarea oricaror probleme. Deocamdata totul pare ok.

Ne bucuram cand un roman ajunge atat de departe si cand face ca numele tarii sale sa fie pe buzele atator oameni. Ne bucuram pentru informatiile concise si modul atragator in care ne sunt furnizate. Asteptam ca in urma expeditiei jurnalistice sa apara si un film documentar si de ce nu un jurnal al calatoriei amazoniene. Mult succes in continuare.
Ioan, Vaslui

Cătălin Striblea:

multumesc pentru urari. Nu cred ca voi face un film documentar pt ca nu am filmat. E adevarat, exista legaturi de la pagina BBC catre doua filme de pe YouTube in care apar. In curand va si un al treilea pe care nu l-am editat inca. Partea video nu a fost scopul nostru principal. Ea a fost un bonus daca vreti pe care l-am realizat cu sprijinul Valeriei Perasso, care a avut camera, timp si rabdare ca sa ma ajute. In schimb vom pregati o serie de documentare radiofonice pe care cred ca o sa le auziti in luna iulie.

Revin cu o intrebare. Sint interesat sa ne spuneti spre sfirsitul calatoriei dumneavoastra despre ce aspecte (economice, culturale, politice, etc.) ale locurilor pe care le vizitati sint interesati ceilalti corespondenti BBC in comparatie cu dumneavoastra. Ceva anume ce v-a surprins in reportajele lor, in modul de reportaj. Iar despre oamenii locurilor, cita deschidere spre exterior (ies regulat din zona pentru a vizita Manaus, Fortaleza ori chiar Brasilia, de ex) si cita deschidere spre ei a celor ce locuiesc in alte regiuni (politicieni, oameni de afaceri, literati, doctori, etc)?

Bogdan Ciobanu, Tokyo

Cătălin Striblea, 16 mai :

Domnule Ciobanu,
Si eu si colegii mei am acordat cel mai mare interes chestiunilor legate de despaduriri si posibile efecte. Desigur ca exista nuante in modul in care fiecare abordeaza aceasta problema. Sunt nuante care vin din specificul fiecarei tari dar care tin si de ce si-a propus redactia respectiva. Iata de exemplu, colegul Ping Shum de la sectia chineza a realizat mai multe galerii foto de portrete, cu numele de Oamenii Amazonului. De asemenea a urmarit in chestiunea culturilor de soia sa vada in ce fel se verifica acuzatia des auzita aici: "China mananca Amazonul". China e cel mai mare importator de soia din lume. Rajesh Joshi de la sectia indiana, hindi, a fost poate cel mai atent la problemele sociale ale comunitatilor de aici. Iar Luis Cardador-Perreira de la "portugheza pentru Africa" a incercat sa afle in ce fel tarile de limba portugheza din Africa au aceleasi probleme ca si Brazilia.

In ce priveste modul de reportaj, trebuie sa va spun ca nu pot fi surprins de ce fac colegii mei de la alte sectii. Toti avem aceeasi scoala de reportaj a BBC, folosim aceleasi tehnici si ne raportam la valori similare. Asa ca diferentele tin de talentul si de abordarea fiecaruia.

Revin la chestiunea Manaus asa cum ati solicitat. Distantele dintre orasele pe care le mentionati sunt foarte mari. In general nu exista o viata sociala efervescenta care sa lege astfel de zone. Exista insa o activitate comerciala puternica. Si mai exista festivaluri, cum e cel de la Parintins care aduna lume din toata regiunea. In Manaus exista si cateva plaje foarte apreciate, unde mai poti sa vezi turisti brazilieni. Problema este insa aici ca trebuie sa vii sa stai o saptamana din cauza distantelor mari.

In ce priveste deschiderea restului tarii catre Amazon, exista o dezbatere publica. E un subiect prezent in media si in viata politica. Insa, asa cum am aflat de la colegii mei, nu e un subiect care sa apara des in discutiile dintre prieteni, la o cafea de exemplu. Nu e ceva ce macina societatea braziliana. Altminteri cei de aici sunt priviti cu simpatie de conationalii lor.

Cătălin Striblea, 15 mai :

Din pacate, domnule Ciobanu, din lipsa cronica de timp nu pot sa va raspund astazi la intrebarile dvs, dar o voi face cat de curand. Intre timp am gasit insa datele cu privire la economia orasului si completez, asa cum am promis, raspunsul anterior.

Asadar : Manaus se afla intr-o zona de comerciala libera, ceea ce inseamna taxe foarte reduse sau deloc. Si cei care locuiesc aici au diverse facilitati fiscale. De exemplu impozitul pe proprietate este platit la pretul simbolic de 30 de centi metrul patrat. Zona de comert liber a fost deschisa in 1967 si recent tocmai a fost prelungita pana in 2023. De aceea foarte multe companii au venit aici. Iata si o lista a lor Coca-Cola, Honda, Gillette, Nokia, Harley Davidson, Siemens.

Aceste companii alaturi de altele au facut investitii de 4 miliarde de dolari. Iar locurile de munca create sunt de aproximativ 400 de mii. Vanzarile lor ajung anual la peste 10 miliarde de dolari.

Desigur ca toata aceasta dezvoltare lasa urme majore in ce priveste modul in care arata Amazonul. Banii de aici atrag foarte multi imigranti si de aici problemele despre care vorbesc in aceasta pagina zilnic.

Exista o vie dezbatere in intreaga societate braziliana despre costurile si beneficiile unei astfel de stari de lucruri. Diferenta e ca acum 6 ani se vorbea doar despre dezvoltare economica, dar intre timp au aparut si chestiunile legate de mediu. Este de fapt una dintre cele mai complicate probleme pe care trebuie sa le rezolve guvernul. Iar multi analisti spun ca odata cu demisia Marianei Silva, ministrul mediului, cei care sustin dezvoltarea economica au castigat partida.

Urmaresc cu mare interes expeditia , dar as dori sa vad mai multe poze.Ati mentionat ca pe Flickr ati upload-at pozle si le gasim la bbcworldservice. Problema e ca sunt nenumarate albume care au cuvantul asta cheie. Ati putea sa dati link-ul explicit?

Radu, Helsimborg, Suedia

Cătălin Striblea:

Iata linkul pe care-l cautati. Fotografiile sunt facute de unul dintre tehnicienii nostri, Simon Chirgwin.

http://www.flickr.com/photos/bbcworldservice

Asa cum spuneam, toti cei de aici aduna zeci de poze. Din pacate din cauza legaturilor de internet destul de proaste doar o parte din ele ajung in redactiile de la Londra. Dar odata expeditia incheiata o sa incercam sa le adunam pe toate la un loc. Sper sa reusesc sa realizez si un fotojurnal cu explicatii pentru toate fotografiile.

Hristos a Inviat! Citesc zilnic, cu mare placere, despre expeditia-aventura la care participi. Multi probabil te invidiaza pentru aceasta oportunitate. Te rog, culege niste retete culinare amazoniene. In felul acesta vom gusta la propriu, si noi, cititorii, din calatoria ta. PS. Ai multe in comun cu Racovita, asa ca... cine stie... Succes! Si calatorie placuta!

Radu, UK

Cătălin Striblea:

Cred ca am anticipat putin rugamintea dumneavoastra asa ca am publicat cate ceva in ziua 7.

Iata retelele: întâi salată de boeuf, dar cu banane - de preferinţă din cele folosite la gătit, numite în engleză plantaines. Păstraţi reţeta cunoscută, scoateţi castraveţii muraţi şi puneţi unii verzi, iar cartofii îi înlocuiţi cu aceste banane coapte. Mie unul mi-a plăcut.

A doua e şi mai simplă: banane şi mango, la un loc cu lapte şi ceva lapte praf. Se dă la mixer şi cam asta e. Neaşteptat e că Washington, bucatarul de pe vas, ne-a servit amestecul cald.

Reportajul dumneavoastra mi se pare foarte interesant. Sint un roman, casatorit in Japonia cu o brazilianca ce a trait mult timp in Rio. Sint interesat sa stiu despre Brazilia. 1. In privinta sigurantei personale, cum se prezinta celelalte orase (ca Manaus) in comparatie cu Rio sau Sao Paolo? 2. In afara companiilor chineze, ce alte companii straine de nivel mediu sint prezente in zona amazoniana? 3. Cum privesc oamenii locului cresterea masiva a comertului cu China? Se constientizeaza punctele rele ale acestei dezvoltari foarte rapide? 4. Care e gradul de poluare si de utilizare a Amazonului de populatia locului (ex. asemanator cu al egiptenilor la Nil)?
Bogdan Ciobanu, Tokyo

Cătălin Striblea:

1. In Manaus nu am primit nici o avertizare suplimentara privind siguranta. Ni s-a parut un oras linistit cu oameni foarte de treaba. Am putut vizita orasul fara a anunta unde mergem, ceea ce inseamna, din punctul de vedere al responsabilului cu securitatea grupului, ca e OK. Echipa care a fost in recunoastere acum o luna ne-a spus acelasi lucru. La Santarém lucrurile se vor schimba. Nu avem voie sa ne despartim, sa plecam neanuntati sau sa mergem singuri pe strada. Transportul va fi asigurat de un autobuz. Santarem nu e neaparat un oras cu infractionalitate extrema, e un oras care strange la un loc insa toate problemele Amazonului, inclusiv violenta politica.

2. Cele mai multe companii din zona amazoniana raman cele americane si intr-adevar sunt companii de nivel mediu. Un exemplu ar fi compania MotorTrucks. Datele exacte nu le am, dar promit sa ma interesez la intoarcerea in Manaus.

3. Principala relatie cu China e data de comertul alimentar. Brazilia exporta in general in tarile asiatice cantitati enorme de soia si de carne de vita. Cred ca multora acesta li se pare un lucru bun. Economia Braziliei creste spectaculos si a ajuns la un nivel stabil, ceea ce va atrage probabil noi investitii.

In ce priveste dezvoltarea economica a regiunii Amazon oamenii sunt impartiti. Grupurile indigene si unele ONG-uri ar vrea ca lucrurile sa ramana ca in trecut. Politicienii au solutii mai nuantate, de genul: sa se faca dezvoltare dar cu atentie, astfel incat padurea sa nu aiba de suferit.

4. Pentru ca trebuie sa plecam chiar in aceasta clipa va dau un singur exemplu pe scurt. La Manaus doar 9 la suta din oras are canalizare. Restul se deverseaza in fluviu. Iar Manaus este cel mai mare oras al Amazonului.

Cum e sa fii jurnalist, sa poti cutreiera cele mai ascunse locuri ale lumii? va intreb din postura unei mame a carei fiica viseaza sa devina o mare jurnalista si sa poata cutreiera lumea in lung si in lat.
Stanca Dan, Buzău

Cătălin Striblea:

In ce ma priveste nu am o mare experienta in calatorii de acest tip, dar sunt insotit de colegi care fac lucrul acesta de ani de zile. Din ce vad si din ce aud e pasionant si spectaculos. Sunt locuri in care probabil ajungi o data in viata si scrii despre lucruri cu care probabil nu te vei mai intalni apoi. Expeditia BBC e cu atat mai interesanta cu cat pe barca cu care navigam pe Amazon sunt 14 oameni din 10 tari, de pe 4 continente diferite. Asta e partea frumoasa.

Partea dificila tine de ritmul de munca dintr-o astfel de calatorie. Sunt schimbari mari de fus orar, stat in avion sau in aeroport, etc. Timpul e scurt si totul trebuie comprimat. Intr-o zi obisnuita vedem aproximativ 3 locuri, fiecare cu istoria lui. Intre ele insa toata lumea are de transmis relatari, reportaje, fotografii sau textele pentru internet. Conditiile de munca sunt bune dar nu confortabile. Iar in medie pe barca se dorm cam 5 ore pe zi. Una peste alta trebuie sa rezisti si fizic la ce se intampla.

Pacat ca un ecosistem asa de frumos si important ca Amazonul este intr-o tara asa de saraca. In Sao Paolo este intr-adevar o jungla daca iti este teama sa folosesti laptop-ul sau sa faci fotografii.
Sergiu Pascu

Cătălin Striblea:

Lucrurile nu sunt atat de simple. Sunt foarte multe aspecte sub care Brazilia sta mult mai bine decat Romania. De exemplu autostrada catre aeroport are 7 benzi pe sens. Sau la cozile de la aeroport nimeni nu s-a bagat in fata si nici taximetristii nu au incercat sa profite de situatie.
Problema celor care locuiesc in Amazon e intr-adevar saracia, totusi e o tara de 190 de milioane de locuitori, iar economia e foarte aproape de-a avea o explozie similara celei din China. Iar Manaus are cea mai rapida dezvoltare din toate orasele braziliene. Cred ca analizele BBC care insotesc notele mele de jurnal sunt lamuritoare.
In ce priveste siguranta in Sao Paulo am primit avertizari repetate, chiar de la colegii din Brazilia, dar niciunul dintre noi nu a avut de suferit.

As dori sa-i comunic domnului Cãtãlin ca ceea ce a scris in articolul despre sosirea lui in Brasil si in S.Paulo face ca persoanele care nu cunosc acest loc sa creada ca este un oras desorganizat si numai cu lucruri rele. Am impresia ca dumnealui nu si-a pus ochelari roz ca sa vada toate lucrile asa cum sunt. S.Paulo este unul din cele mai mari orase din lume si Avenida Paulista nu numai ca este una din cele mai mari din S.Paulo ci este a 3ª din lume si nu este intunecata asa cum el descrie. Pacat ca el le descrie toate, asa, pe o culoare neagra.

Olga Moscovici, Brasil

Cătălin Striblea:

Blogul acesta, jurnalul de calatorie, nu-si propune sa analizeze o stare de lucruri si sa mearga in profunzime pentru a vedea daca lucrurile sunt adevarate sau nu. E mai curand adunarea unor imagini, unor stari sau sentimente pe care le-am trait intr-un anume loc.
Nu cred ca Brazilia e o tara dezorganizata, din contra. Episodul de la aeroport s-a repetat 4 zile la rand, asa cum am inteles de la colegii mei care au venit cu zboruri diferite. Colegii de la sectia braziliana chiar doreau sa scrie despre acest lucru, pentru care nu aveau o explicatie. Inteleg insa ca marti fenomenul nu s-a mai repetat.
Aveti dreptate, bulevardul Paulista e intr-adevar spectaculos cu cladirile sale foarte inalte. Chiar mi-a placut mult, insa mi s-a parut ca noaptea e mult mai intunecat decat bulevardele de acelasi fel din capitalele europene, de exemplu.

ULTIMELE ŞTIRI
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
BBC © ^^ Sus
Arhivă|Lecţii de engleză|Seriale
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>