|
Vor renunţa la mită cetăţenii moldoveni? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pe lângă funcţionari, sub incidenţa noii legi cad preşedintele Republicii Moldova, deputaţii şi membrii cabinetului. Acte de corupţie sunt considerate traficul de influenţă, luarea şi darea de mită, coruperea pasivă şi activă, primirea unor recompense ilicite. Autorităţile speră că înăsprirea legii va duce la limitarea actelor de corupţie. Pe de altă parte, un studiu al organizaţiei Transparency International estimează că oamenii de afaceri şi cetăţenii moldoveni au plătit pe parcursul anului 2007 mită în valoare de aproape un miliard de lei - două treimi din bugetul anual al Chişinăului. Studiul mai arată că aproape 40 la sută dintre cetăţenii obişnuiţi ai Republicii Moldova şi mai mult de jumătate dintre oamenii de afaceri chestionaţi au declarat că au dat mită. Care credeţi că ar fi cele mai bune căi de limitare a corupţiei? Poate cetăţeanul obişnuit obţine anumite bunuri şi servicii fără a recurge la mită? Limitarea corupţiei va fi posibilă numai dacă: 1. factorii de decizie vor fi numiţi (aleşi) în funcţie conform nivelului de competenţă şi nu de cumătrism, apartenenţă la unul sau alt partid, vârstă sau sex; 2. salariile vor permite tuturor cetăţenilor indiferent de funcţie să ducă un mod decent de viaţă. În toate celelalte cazuri vom rămâne doar la adoptarea de legi, ,,depistarea"programată (mai ales preelectorală) a anumitor neregularităţi, etc. Categoric nu sânt de acord că fenomenul corupţiei este ceva caracteristic acestei ţări, fenomenul corupţiei cred eu că este ceva mult mai grav, un mod de viaţă care s-a impus unei ţări întregi. Sunt de parere ca mita este un fenomen mondial, si nu unul clar national. Cu toate acestea, nivelul de coruptie in Republica Moldova este unul inalt, ceea ce demonstreaza de fapt incapacitatea sistemului politic, economic si social de a se autoorganiza din perspectiva factorului uman. Nu institutia este corupta, ci oamenii care activeaza acolo, nu sistemul este corupt, ci oamenii care il constituie. Este foarte important sa creasca nivelul vietii si sa se dezvolte clasa de mijloc, care ar contribui in mod direct la eliminarea partiala a actelor de coruptie in diversele sisteme sau domenii de activitate din RM. Parerea mea este ca coruptia apare acolo unde sunt brese, neregularitati in legislatie. Apare simpla intrebare: de ce fara bani nu se poate, dar cu bani se poate rezolva o problema? Solutia ar fi o restructurare totala a legislatiei moldovenesti si studierea minutioasa a ramurilor si domeniilor in care se da cel mai mult mita. Personal sunt de parere ca Moldova nu va putea niciodata scapa de flagelul veninos "CORUPTIA", nici macar maririle de salarii nu vor fi o solutie, "cine are mult vrea si mai mult", e vorba de mentalitate, de cultura si educatia societatii si astea nu cred ca vor putea fi vreodata schimbate in RM. Suntem atat de obisnuiti sa platim mita (spitale, scoli, institutii de stat etc) incat ajungi in strainatate si te simti cu "handicap" cand medicul iti zambeste si nu vrea mai mult decat un zambet si o strangere de mana. O unica solutie ar fi sa se faca un schimb de personal intre MD si Germania, Franta sau orice alta tara cu mentalitate sanatoasa, astfel sa fie inlocuiti toti medicii, profesorii, persoanele ce detin anumite functii si influente cu omologi europeni cu spirit de munca corect si sanatos iar ai nostri sa fie deplasati in instituii straine macar pe 3-4 luni sa invete cum sa munceasca cinstit si ca pot sta la racoare daca pun mana pe bani care nu le apartin. Fara o combinatie dintre urmatorii factori: salarii mai mari, legislatie dura si modificarea de mentalitate nu se poate, functionarii nu vor renunta la mita. Oricum mita este deja prezenta la cele mai inalte niveluri si trebuie sa dispara atat in Moldova cat si in Romania. La noi in Romania chiar si fosti prim ministri au fost acuzati de luarea de mita cred k si "elita" politica de peste Prut se confrunta cu asemenea cazuri de coruptie chiar dak ele poate sunt mai putin vizibile. Eu cred ca nu o sa se mai ia mita doar atunci cind presedintele si parlamentarii o sa dea exemplu. Mita in Republica Moldova e mai mult decat un caz de coruptie, aici e un mod de viata. Cetateanul care doar incearca sa se descurce fara mita se izbeste de un zid urias. Fara mita in Moldova ai parte de cele mai rele tratamente in toate - de la sectorul sanatatii, invatamantului, judecatoresc etc. Corupţia la noi este un obicei vechi al neamului nostru - în sânge. Urmăriţi şi o să vă convingeţi. De cîte ori am auzit astfel de vorbe: de ce să stau în rînd cu toţii? Mai bine dau $50 şi-mi hotărăsc problema. Oare cine i-a făcut pe agenţii PR corupţi? Este cert! Acei care nu respectă şi nu vor să respecte regulile de circulaţie, iar ei sunt circa 50% din participanţii la trafic, şi nu numai şoferii ci şi pietonii. Mi-e ruşine dar aşa este realitatea şi cu regret nu văd o soluţie reală în timpul apropiat. Eu nu vreau să vorbesc despre autorităţi şi măsurile întreprinse de ele. Citiţi ziarele de opoziţie şi totul devine clar. Cred ca daca statul ar mari salariile si ar introduce cerinte stricte legate in primul rind cu pierderea postului de lucru si pierderea posibilitatii de a o ocupa din nou atunci ar fi un efect. In rest mita se da oriunde unde este cit de cit un functionar public. Si cind acest functionar primeste 900 lei pe luna in timp ce cosul de consum mediu este de 4000 lei cum sa nu ia mita? Jumatate din functionarii publici fara mita nu ar avea cum sa traiasca. In mare parte e de vina statul prin politica lui incoerenta. De ce sa cheltui 9 mln dolari pentru prevenirea coruptiei cind din acesti dolari poti da salarii oamenilor? Parerea mea e ca la toate posturile de lucru sa fie instalate aparate speciale sau camere video pentru a depista persoanele care ieu mita. In ultimul timp nu ne putem misca in Republica Moldova pina nu platim mita din toate punctele de vedere. Persoanele care incearca sa ieie mita trebuie sa fie reduse de la locul de munca pe un termen de 5 ani minimum fara dreptul de a se restabili. Mita a devenit un obicei.
Daca pot renunta la mita cetatenii moldoveni? Sincer, nu cred ca prea curand. A devenit si mai rau, din pacate. Aceasta a devenit un obicei, o traditie si va fi cam greu de schimbat. Din pacate fenomenul mitei este prezent in orice tara, in orice sistem si practic la orice nivel. Pentru rezolvarea unor probleme, facilitati de afaceri etc. La noi in tara este indeosebi de vizibil fiindca tara este foarte saraca, si sistemul statal (birocratic) este facut in asa mod ca nu este convenabil sa fie ordine in diferite sectoare (segmente) ale economiei - acolo unde este ordine, practic, nu se cere mita. Alta tema de discutie este cit se fura in tara noastra - si multe alte probleme care teoretic sunt reparabile, dar conducerea noastra nu prea are treaba sa se ocupe de aceasta, ei au probleme"mai serioase" din pacate dezordinea este convenabila pentru functionarii de stat si nu numai. Altfel nu putem explica de unde se iau masini si case luxoase, preturi nebune la loturi pentru constructie, etc. Aceasta nu poate exista chear si cu 1/5 de populatie care lucreaza peste hotatre cu sal. mediu de 800 euro, si chiar sa presupunem cu sal. mediu de 6000 lei. Din pacate eu sunt convins ca coruptia si mita este imposibil de distrus, cu atit mai mult in asa o tara cu asa o conducere ca a noastra... aceasta e realitatea. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||