BBCRomanian.comNews image
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă
Ultima actualizare: 05 Iunie, 2007 - Published 16:16 GMT
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
Care e viitorul foştilor deţinuţi din Transnistria?
Deţinuţi Transnistria
De la stânga la dreapta: Tudor Petrov-Popa, Eudochia şi Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco
Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa au fost eliberaţi la începutul lunii iunie din temniţa de la Tiraspol, unde au ispăşit 15 ani de închisoare.

Ei au fost arestaţi în 1992, în timpul războiului civil din Transnistria, alături de Ilie Ilaşcu şi Alexandru Leşco şi acuzaţi de uciderea a doi demnitari ai regimului separatist de la Tiraspol.

Ei au fost judecaţi şi condamnaţi într-un proces considerat incorect de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ilie Ilaşcu, iniţial condamnat la moarte, a fost eliberat în 2001, iar Alexandru Leşco în 2004, după ispăşirea sentinţei de 12 ani.

Care este în opinia dumneavoastră adevărul despre implicarea celor patru în evenimentele din 1992?

Care ar trebui să fie atitudinea Republicii Moldova şi României faţă de grupul Ilaşcu?

Vor avea ceilalţi trei membri ai grupului un rol politic, precum Ilie Ilaşcu, care este senator PRM?

Au fost trimişi în închisoare pe motive politice. Întrucât anii nu îi mai dă nimeni înapoi, cred că România ar trebui să-i decoreze în primul rând şi să le asigure cel puţin o locuinţă ţi o pensie. Atâţi comunişti şi securişti o duc încă bine merci cu o pensie frumuşică. Cu atât mai mult ar trebui răsplătiţi unii care au luptat pentru cauza românismului.
Cătălin Perju, Statele Unite

O precizare se impune: Ilie Ilaşcu nu a fost "făcut" peremist, pur şi simplu s-a înscris de bună voie în PRM. Ce vor face ceilalţi din grupul său îi priveste, fiecare este liber să decidă în ce partid se înrolează. Sper să fie păstrată la toţi atitudinea unionistă, atât de necesară României.
Virgil, Canada

Cei trei au făcut un act de justiţie împotriva unui regim politic pirat, responsabil de viaţa multor români din Transnistria şi de viitorul lor. Aceşti oameni au făcut un act patriotic pentru care ar merita gradul de patrioţi ai neamului românesc dar în Republica Moldova ei nu au nici un viitor.
Cristian Grosu, Suceava

Oricare ar fi fost vina lor, este o vină în contra duşmanilor, prin urmare, cu cât mai mare este, cu atât sunt ei mai eroi. Dar sunt eroi uitaţi şi este problematic dacă vor reuşi să evite uitarea publica în viitor. Patria Mamă i-a abandonat pe tot parcursul detenţiei, de ce le-ar mai acorda acum o şansă şi o atenţie! Departe sunt vremurile în care oamenii erau gata să moară sau să îşi piardă libertatea pentru o credinţă. De mai există, pe ici pe colo, asemenea oameni, precum cei din grupul Ilaşcu, ce straini sunt ei de noi... Nu cred că vor fi primiţi cu braţele deschise în niciun partid, cu excepţia PRM-ului, pentru că sunt incomozi cu dragostea lor de ţară, cu spiritul lor de sacrificiu de care politicienii români (cei moldoveni şi mai puţin) nu au nevoie.
Sorin Mihai Militaru, Cluj

Faptul că un preşedinte al ţării (Republica Moldova) nu a acordat nici o atenţie evenimentului de eliberare a deţinuţilor din Transnistria este un gest ţâfnos, o lipsă de patriotism, o lipsă a unei identităţi naţionale. Sper, că va veni o zi când persoane ca Tudor, Andrei şi Alexandru vor conduce Moldova în sânul Patriei şi deci în Europa. Dar până atunci - capul sus!
Alexandru Scripcaru, Corejeuţi, Republica Moldova

Mi se pare că Rusia a punctat masiv în povestea deţinuţilor moldoveni. I-a arestat pentru "asasinat", i-a "pedepsit" exemplar refuzându-le eliberarea înainte de termen şi i-a eliberat "europeneşte" după executarea condamnării. În ce ne priveşte, nu am reuşit sa facem din povestea asta Marathonul nostru, iar pe actorii momentului am inceput să-i maculăm în manieră politicianistă dâmboviţeană. L-am făcut pe Ilaşcu peremist. Şi el a acceptat. Finalul meschin spune totul despre mize. Nici nu mai interesează ce s-a întamplat atunci de fapt!
Alexandru Jecu, Bucureşti

PRM l-a primit pe Ilaşcu cu braţele deschise şi a fost un gest frumos, poate că a fost făcut şi pentru un anumit interes politic, dar gestul a fost apreciat de basarabeni. M-aş bucura dacă şi celelalte partide politice din România ar avea şi basarabeni în parlament. Mi-aş dori ca în parlamentul României să fie Andrei Ivanţoc din partea PD, Tudor Petrov-Popa din partea PSD, iar Alexandru Leşcu din partea PNL. Astfel probelma Basarabiei n-ar fi tratată drept un moft al unui partid de extremă, ci o prioritate a întregii clase politice româneşti.
Gheorghe Condrea, Ocniţa, Republica Moldova

Grupul Ilaşcu trebuie menţtinut cu orice preţ. Este un stindard al luptei pentru integritatea Basarabiei şi principal liant în mişcarea unioniştilor. Acest grup nu trebuie despărţit şi dacă se poate să se menţină aproape de Ilaşcu. În privinţa dorinţei de a-i oferi medalii sau privilegii, mai trebuie aşteptat până regimul comuniştilor va dispărea. Odată cu impunerea unioniştilor şi realizarea unirii, gen unirea germanilor se poate vorbi de viitor, actualmente vorbim de Moldova ca de un stat de sine stătător, independent şi suveran (mulţumită lui Iliescu, ce s-a grabit să-l recunoască imediat).
Virgil, Toronto

În ziua de azi primează doar interesele economice, nu democraţia, deci România nu are voie să se implice în problemele altor ţări, când ştie că îşi va face duşmani puternici, cum ar fi Rusia, apărătoarea Transnistiei. Situaţia prizonierilor politici va fi decisă de sponsorii lor, ori vor primi bani de la organizaţii sponsorizate de SUA sau UE pentru a deveni o forţă pro-occidentală în RM ori caută de lucru ca toti cetăţenii unei ţări capitaliste.
Constantin Panainte, Belgia

Ilie Ilaşcu recunoştea cu ceva timp în urmă de o pregătire militară specială pe care o avea, cred că ceva s-a întâmplat în '92. Ceea ce a urmat, adică procesul reprezintă ceva normal într-o Europă slabă. Să facem o scurtă recapitulare a evenimentelor tragice din Europa: războiul din Iugoslavia, războiul din Kosovo, Transnistria, Cipru, şi nu în ultimul rând drama emigranţilor africani proveniţi din ţările care până nu de mult erau colonii europene. Totodată nu cred că ceilalţi membrii ai grupului Ilaşcu vor ajunge parlamentari, doar dacă Corneliu Vadim Tudor nu îi vrea şi pe ei în rândurile PRM.
Marius, Câmpina

Mi-e ruşine că sunt cetăţeană a RM pentru atitudinea laşă pe care au avut-o toate guvernarile din RM mai ales cea comunistă. Cu deosebită gratitudine îi mulţumim României pentru grijă ce le-o poartă foştilor deţinuţi. Ar fi bine să intre în politica din RM pentru a sprijini ideea românismului şi a da un impuls actului unirii cu Ţara. Grupul Ilaşcu ar trebui să nu abandoneze cauza pentru care s-au sacrificat în închisoarea transnistreană. Apariţia în politică a acestor figuri simbolice ar soluţiona accelerat problema lipsei liderilor patrioţi în politica din RM.
Ana Guţu, Chişinău

Timp de atâţia ani, în văzul lumii întregi, s-a perpetuat un abuz flagrant şi sfidător împotriva drepturilor fundamentale ale omului. Victimele au fost patru cetăţeni ai Republicii Moldova: Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Lesco şi Tudor Petrov Popa. Cazul este bine cunoscut de comunitatea internaţională şi deşi sentinţa a fost declarată ilegală de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a cerut eliberarea imediată a deţinuţilor se pare că nu a avut efect...De apreciat este faptul că se intenţionează continuarea luptei pentru acelaşi ideal. România ar trebui să le acorde sprijin.
Paloma, Piteşti

Eu consider că grupul Ilaşcu a luptat şi a încercat să păstreze unitatea Republicii Moldova, şi de asemenea au militat pentru reunificare. Republica Moldova şi cu atât mai mult România ar trebui să le fie recunascătoare acestor oameni pentru sacrificiul făcut. Ideea recuperării medicale e foarte bună; s-ar mai putea acorda nişte compensaţii băneşti. Eu unul îmi doresc ca şi ceilalţi trei membri să intre în politica românească, însa nu în PRM.
Mihai, Bucureşti

Atitudinea României faţă de cei patru (îl includ aici şi pe Ilie Ilaşcu) ar trebui să fie următoarea: - acordarea celei mai înalte distincţii a României; - acordarea unei pensii pe toată durata vieţi; - acordare titlului de "Cetăţean de onoare al Bucureştiului - şi deci acordarea unei locuinţe; - tratament medical gratuit pe tot restul vietii. Cam atât aş zice eu, plus sprijin pentru aceştia în acţiunile pe care vor să le întreprindă în viitor. Nu le vom putea niciodată mulţumi pentru tot ce au făcut şi nu le vom putea niciodată cere scuze şi iertare pentru cât au suferit. Ei sunt urmaşii demni ai lui Ştefan cel Mare!
Stelică Andrei, Statele Unite

În primul rând ar trebui reamintit tururor EXACT ce s-a petrecut atunci. Numai repetând se ţine vie amintirea acelor evenimente şi numai aşa se poate sensibiliza lumea. Pe conducerea Moldovei nu ne putem baza, aşa că măcar România ar trebui să reamintească tuturor, cel puţin din UE, ce s-a petrecut acolo şi să facă lobby pentru a nu se trece cu vederea nici ce-a fost, nici ce se mai petrece încă (contribuţia Rusiei, etc.). Rol politic ? Dar prin implicarea lor au făcut deja politică!
Traian Gheorghe Onciu, Constanţa

Au avut o misiune de indeplinit, dar au fost trădaţi de apropiatii lui Snegur. Preşedintele Mircea Snegur avea şi el o postura delicată atunci. Deşi neclar, unde şi cum, dar membrii grupului au avut misiuni de îndeplinit în regiunea de est, deşi dosarele au fost umflate. Actualmente Moldova este condusă de un grup de criminali şi este normal să nu reacţioneze la eliberarea celor doi. E ca şi răstignirea lor repetată, dar şi un fapt evident - supunerea totală faţă de Moscova, lipsa de demnitate şi chiar respect faţă de popor. Este doar România unica în stare acum să aprecieze eforul acestor oameni. Sper să nu se implice în politica românească, care pute de tot în ultima vreme. Oricum îşi vor găsi locul în societate, cum societatea (cea română) deja le-a acceptat cu braţele deschise şi le vrea acasă.
Igor, Chişinău

Toată problema este că Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa ştiu foarte bine cine lea dat cu piciorul să putrezească în închisori! Acum aceşti oameni stau în fotolii şi au imunitate! Republica Moldova (Comuniştii) nu mai are ce face fiindcă timpul ei a trecut, România la rândul ei trebuie să-i păzească ei sunt nişte bogăţii pentru ţara noastră!
Alexandru, Braşov

Ar trebui ca comunitatea internaţională să nu mai ia apă în gură şi să raspundă incisiv la ceea ce face şi zice Rusia pe teritoriile foste sovetice, nu se mai poate aşa ca nişte fiinţe umane total nevinovate să fie maltratate, dezumanizate şi prezentate în faţa oamenilor ca terorişti. Domnule Putin, dacă îţi iubeşti Ţara şi neamul este sinonim cu terorist în ţara care se numeşte Rusia? Am avut şi eu ocazia săptămânile trecute să "tranzitez teritoriul transnistrean" Doamne fereşte ce se face acolo, dacă eşti cetăţean al RM eşti tratat ca o brută şi ţi se născocesc diferite legi pe care nu le respecţi şi cu siguranţă mai sus de lege în Transnistria e banul.
Victor Furnică, Hânceşti

Prenume
Nume de familie*
Adresa
Ţară
Adresa electronică
Telefon*
* Opţional
Părerea dvs
Important: ROMANIAN.com are dreptul să editeze comentariile dvs. Şi nu garantează că toate mesajele primite vor fi publicate
LEGĂTURI
ULTIMELE ŞTIRI
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
BBC © ^^ Sus
Arhivă|Lecţii de engleză|Seriale
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>