|
Cum decurge organizarea referendumului? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pe 19 mai mai va avea loc referendumul privind destituirea Preşedintelui României, Traian Băsescu. Ştiţi unde se află secţia unde veţi vota? Aţi verificat dacă sunteţi pe lista alegătorilor? Dacă sunteţi în străinătate, aveţi posibilitatea să votaţi? Atenţie! Această temă nu se referă la opţiunea de vot din 19 mai, pentru care este rezervată o altă temă de forum. Lista cu secţiile de votare din străinătate se poate consulta pe site-ul MAE, unde se găsesc de asemenea şi informaţii despre votare. Concluzia mea, citindu-le, este că în străinătate, nefiind liste de alegători, se poate vota în aceleaşi condiţii le orice secţie de votare aflată pe această listă. Ştiu că şi la alegerile din 2004 români din Germania au votat în Franţa sau Elveţia, dacă secţiile de votare deschise acolo le-au fost mai accesibile. Problema este urmatoarea: cine va verifica corectitudinea votului din străinatate? Din punct de vedere logistic, a se înfiinţa mai multe secţii de votare este ilogic. Cea mai bună soluţie este votarea prin corespondenţă. Fiind şi cetăţean canadian, am avut posibilitatea să votez prin corespondeţă, deşi mă aflam în Danemarca în perioada alegerilor. Acest tip de vot asigură ca toţi care vor să voteze să aibă posibilitatea să o facă. V-aş ruga pe toţi care vor să voteze şi nu au posibilitatea şi cei care au posibilitatea, să scrie ori o scrisoare formală ori un Email la Miniseterul afacerilor Externe (MAE www.mae.ro): [email protected]. Este total absurd ca aşa ceva să nu existe! Pot să tot deschidă noi secţii, eu nu merg să votez. Până nu se va institui votul prin corespondenţă pentru românii din afara ţării, nu sunt şanse ca prea mulţi dintre noi să se ducă la vot. Eu ca să votez, ar trebui să mă deplasez 250 km şi să stau ore în şir la coadă la consulat. Luni dimineaţă, la serviciu, nimeni nu mă întreabă dacă am fost să votez sau nu. Am contactat consulatul din Chicago şi mi s-a spus: "Sâmbătă, 19 mai 2007, între orele 8.00 şi 20.00, va avea loc referendumul prin care cetăţenii români îşi pot exprima opţiunea asupra demiterii Preşedintelui României (lista secţiilor de votare de pe teritoriul SUA). La referendum pot participa toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani pâna în ziua referendumului inclusiv, pe baza unui act de identitate românesc valabil. Prin act de identitate se înţelege paşaportul diplomatic, de serviciu, simplu sau consular (titlul de călătorie). Având în vedere timpul scurt până la referendum, adresăm rugămintea ca cetăţenii români care nu deţin paşapoarte valabile să ia legătura cât mai curând cu oficiile consulare ale României din Washington, Chicago, Los Angeles sau New York pentru îndeplinirea formalităţilor de obţinere a unui titlu de călătorie, care atestă deţinerea cetăţeniei române. Precizăm ca titlurile de călătorie pot fi obţinute numai de la secţia consulară a ambasadei României la Washington şi de la consulatele generale de carieră (Chicago, Los Angeles şi New York), context în care cetăţenii români care deţin paşapoarte expirate şi doresc să voteze la un consulat onorific sunt rugaţi sa obţină titlul de călătorie anterior datei de 19 mai. Menţionăm că, potrivit legislaţiei române în vigoare, nu este posibil votul electronic sau prin corespondenţă. Informaţii privind referendum-ul pot fi obţinute la adresa de email: [email protected]. Locuiesc în Strasbourg, şi voi merge la vot. În urma solicitării mele, Consulatul României la Strasbourg mi-a confirmat prin e-mail că voi putea vota la acest consulat, conform legii (HG no. 21 din 24 Aprilie 2007) între orele 8:00-20:00. Conform acestei înştiinţări, foarte prompte şi precise de altfel, celelalte secţii de votare în Franţa vor fi în cadrul Ambasadei României la Paris şi la consulatele generale ale României din Marsilia şi Lyon. Pentru românii din Paris şi jumătatea de est a Franţei, se pare că votul nu va fi o mare dificultate. Bănuiesc însă că va fi dificil pentru cei din jumătatea de vest a Franţei (Lille, Le Havre, Brest, Nantes, Bordeaux, Toulouse). Nu cred ca vor putea merge toţi la Paris, Lyon şi Marsilia. Cu părere de rău, dar ultima dată când am votat la Consulatul din Toronto, am rămas dezamăgit de cozile ce aşteptau să voteze, cred că au fost sute care nu au mai putut sa voteze, nu am înţeles DE CE? Eu am contactat Consulatul României din Istanbul pentru lămuriri în privinţa organizării referendumului. Spre surpriza mea plăcută, răspunsul prin email a venit foarte prompt cu menţionarea celor trei misiuni diplomatice din Turcia unde cetăţenii români pot vota. Am încercat şi eu să aflu mai multe informaţii despre desfăşurarea referendumului la Chişinău. Pe site-ul Ambasadei României nici un cuvânt despre referendum. Se vede că angajaţii sunt prea ocupaţi cu eliberările de vize celor câteva sute de moldoveni care stau zilnic în faţa consulatului. Am trimis un mesaj pe adresa electronică menţionată pe site şi am primit următorul răspuns: "VOR FI DESCHISE CENTRE DE VOTARE LA AMBASADĂ ŞI CONSULAT". Sper că reprezentanţii Ambasadei României la Chişinău să fi învăţat lecţia precedentă când sute de români din RM au luat cu asalt sediul instituţiei în ziua alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Oricum mi-am rezervat deja câteva ore de stat la coadă pe 19 mai. Eu personal mă voi deplasa la Strasbourg sau Stuttgart aşa cum am făcut-o în ultimii opt ani de fiecare dată. Dar aş dori să vă supun atenţiei următorul calcul simplu: dacă la ora actuală sunt în Spania aprox. 400.000 de români şi sunt organizate 4 secţii de votare, aceasta înseamnă 100.000 de persoane per secţie. Cum este posibil din punct de vedere tehnic să voteze 100.000 de persoane într-o zi (12 ore) într-o singură secţie de votare? Înseamnă cam 8000 de persoane pe oră!!! Foarte politicos şi diplomatic, personal al ambasadei României din Mexico City m-a informat că dacă se va decide înfiinţarea unei secţii de votare la Guadalajara, la consulatul onorific, voi fi informat imediat. Nu cred că acest lucru se va întâmpla, datorită numărului redus de rezidenţi români în vestul Mexicului. Cum afirmaţia şi oferta noului ministru de externe Cioroianu a fost atât de generoasă (din punct de vedere diplomatic) încât a menţionat că românii vor putea vota chiar şi la consulate onorifice, am cerut informaţii la ambasada României din Mexico City. De acolo, mi s-a făcut comentariul că e vorba totuşi numai de consulatele onorifice din statele în care există comunităţi mari de români (de exemplu, ţări europene, SUA, Canada, Australia etc.). Chiar dacă Guadalajara se afla la 600km nord vest de Mexico City, o să merg la referendum. Din câte ştiu eu, în Canada se poate vota doar la Ottawa, Toronto sau Montreal. Pentru vestul Canadei care incorporează oraşe importante precum Calgary, Edmonton, Vancouver nu există o secţie de votare. Date fiind distanţele mari, este practic imposibil pentru un număr însemnat de români să voteze. Dat fiind faptul că eu locuiesc la circa 100 Km de Toronto, îmi va fi destul de greu să merg acolo să votez. Ar trebui să se înfiinţeze un consulat onorific în Cambidge, Ontario, unde mă aflu. Conform legii alegerilor pentru Parlamentul European, se pot organiza secţii oriunde în lume. Pentru referendum însă doar la ambasade şi consulate. Iniţial ambasadele demaraseră demersuri pentru organizare de alegeri în Seattle dar după câteva zile au fost oprite de Ministerul de Externe. Ministerului de Externe şi Parlamentului le pasă prea puţin de alegătorii români. Poziţia lor însă nu e surprinzătoare. Foarte dezamăgitoare e însă aparentă lipsă de reacţie a UE şi comunităţii internaţionale civilizate. Să sperăm că ele nu vor întârzia să apară. Până în momentul de faţă nu am auzit nimic despre locul unde se va vota la referendum aici în California. La noi în judeţ, prefectul, care (mascat) fraternizeaza cu PLD, nu şi-a făcut datoria în a afişa listele cu secţiile de votare decât pe ici pe colo. Trebuie înţeles: este încă în expectativă. Mai aşteaptă până se va hotărî (PNL sau PLD). La fel şi primarul care deşi s-a declarat deschis PLD-ist încă se mai gândeşte. În prezent efectuez un stagiu de practică pentru Oficiul Federal de Comunicaţii elveţian la Biel. În urma convorbirii telefonice pe care am avut-o cu Ambasada României din Elveţia, am aflat că se va amenaja o secţie de votare doar în Berna. Eu mă pot considera norocos din moment ce lucrez şi locuiesc la doar 30 de minute de capitala elveţiană. Din nefericire, se pare că românii din Geneva ori Zürich, precum şi din cantoanele învecinate, nu vor avea posibilitatea de a vota la consulatele onorifice din aceste oraşe. Deşi Capitala este amplasată geostrategic, echidistant faţă de cele două oraşe, consider că ar fi fost necesară amenajarea unor secţii de vot şi în aceste consulate onorifice. Costurile de organizare ar fi fost infime, iar beneficiul făcut cetăţenilor români - considerabil. Locuiesc la Sydney şi ştiu deja că aici va fi organizată o secţie de votare la Consulatul General din Sydney, unde voi merge să votez. De la Consulat am înţeles că vor fi secţii şi la Canberra şi la Melbourne. Am aflat asta când am participat de curând la un eveniment la Consulat, dar, într-adevar, pe site-ul dânşilor nu apare încă anunţul. Locuiesc in Sunderland, îin nordul Angliei. Am votat la toate alegerile de când am împlinit vârsta de 18 ani şi am căpătat dreptul de a vota. În ultimii cinci ani am locuit în Germania, niciodată într-un oraş în care să fi fost ambasadă sau consulat, şi cu toate astea m-am prezentat la vot de fiecare dată când a fost cazul. Aş dori să votez şi la referendumul din 19 mai. Totuşi nu ştiu încă dacă va fi posibil. În presă am citit că lista cu secţiile de votare din străinătate se va publica pe 3 sau 4 mai. Dacă se va organiza o secţie de votare la consulatul onorific de lânga Newcastle (Morpeth, Northumberland), voi face efortul să mă deplasez să votez, însă dacă se va putea vota numai la Londra, pentru mine va fi exclus. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||