BBCRomanian.comNews image
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă
Ultima actualizare: 20 Aprilie, 2007 - Published 15:58 GMT
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie
Traian Băsescu în Piaţa Universităţii după suspendare
Parlamentul României l-a suspendat joi din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu.

Locul său a fost luat de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.

În termen de o lună va avea loc un referendum, în care electoratul va vota asupra demiterii Preşedintului suspendat, pentru demitere fiind nevoie de votul favorabil a majorităţii alegătorilor înscrişi pe liste, adică circa nouă din cei 18 milioane de alegători.

Ce părere aveţi despre decizia Parlamentului?

Ce rezultat va avea avea referendunul privind demiterea Preşedintelui României.

Atenţiune! Datorită numărului foarte mare de mesaje, nu le vom putea publica pe toate.

Meciul acesta este o finală care se joacă tur-retur. Turul a fost câştigat de parlament cu ajutorul arbitrilor (cum se întâmplă adesea în Roâania, dar cine câştigă o bătălie nu înseamnă că a căştigat şi războiul). Aşteptăm returul, unde jucătorii vom fi noi, oamenii obişnuiţi (bizonii cum ne numeşte adesea Hrebenciuc), care putem schimba scorul final. Problema e că după un meci cu o aşa miză, cel ce pierde trebuie trebuie să-şi dea demisia sau măcar să recunoască că a fost mai slab (vezi antrenorul naţionalei Bulgariei). Oare mai există onoare în România la acest nivel? Mă întreb eu retoric. ,,BĂSESCU TREBUIE SĂ CÂŞTIGE" e la îndemâna noastră. Veniţi fraţilor la referendum.
Doru, Brăila

Absurdistan - primul demnitar al ţării, ales prin vot direct, demis de o clică de indivizi înfricoşaţi de votul uninominal care nu le-ar da nici o şansă de realegere. Iar România este condusă de Nicolae Văcăroiu! Aştept să îi ia consilieri pe Ion Iliescu şi Gigi Becali şi totul va fi perfect. În Absurdistan totul e posibil... Ce căutăm noi în Europa?
Radu Mihail, Franţa

Părerea mea este că un om care a făcut parte din FSN nu merită decât tot ce-i mai rău. Din punctul meu de vedere, totul este o ceartă între comunişti.
Peter Cucu, Bucureşti

Decizia Parlamentului este corectă procedural, însă trebuie să ne întrebăm: atâta timp cât Traian Băsescu cumulează cea mai înaltă cotă de popularitate, ne-ar plăcea ca Gigi Becali să fie preşedintele ales al românilor în situaţia unui succes al iniţiativei de suspendare? În condiţiile în care în afară de Băsescu şi Becali nu mai există alt potenţial lider cu cotă înaltă de popularitate, mi-e teamă că românii au din nou de ales între un rău mai mic şi unul mai mare.
Nicolae Drăguşin, Belgia

Părerea mea este că Băsescu reprezintă interesele majore ale românilor. De asemenea mi se pare că el ştie şi că are puterea să împingă în mod civilizat lucrurile în direcţia bună. Aşa că după referendum, când demiterea lui va fi respinsă, ar fi esenţial să-i sprijinim iniţiativele - votul uninominal de exemplu. Să ne gândim cât de norocoşi am fost că a apărut Băsescu la ultimele alegeri. Altfel acum îl aveam pe Năstase, sau cineva ca el.
Cornel Costescu, SUA

1.Sunt unele animale care se luptă între ele cu ferocitate, dar când le ataci se vor uni toate împotriva duşmanului comun. Aşa şi parlamentarii noştri s-au unit împotriva lui Băsescu şi a votului uninominal. Acum se grăbesc să adopte şi o lege ANI pe gustul lor. 2.La ultimele alegeri, mulţi am votat împotriva PSD şi acum îl avem pe Văcăroiu preşedinte. Eu personal sunt convinsă că de comunişti nu vom scăpa aşa usor, dar nu ne lăsăm. Vin iar alegerile.
Simona Roş, Dej

E clar că preşedintele Băsescu a fost ales de o majoritate. Dar că acea majoritate s-a destrămat, asta înseamnă că unii din cei care l-au ales şi-au schimbat părerea. Este de neînţeles cum de PNL-ul s-a aliat cu PSD-ul. Ceva este necurat. Se pune întrebarea -de ce Parlamentul nu a ţinut cont de Curtea Constituţională?
Aurel Matei, Sibiu

Numai votul uninominal poate produce un Parlament cu adevărat reprezentativ. Pur şi simplu asta este soluţia.
Cristi, Canada

Sper să se prezinte cât mai mulţi oameni la referendum.
Carmen Popescu, Bucureşti

Dacă ceva trebuia suspendat în ţara asta, acesta este Parlamentul României. O parte dintre dintre parlamentarii noştri sunt cercetaţi penal, au comis fals în acte minţind asupra colaborării cu securitatea. Mulţi dintre ei nu mai sunt membri ai partidului/alianţei ce i-a adus în parlament, ceea ce nu le dă dreptul moral să mai stea acolo, paraziţi pe banii noştri. 35 dintre ei încasează ilegal bani pentru o muncă pe care nu o fac, fiind de luni până vineri la Bruxelles, în Parlamentul European. Pe de altă parte, dacă ar fi avut un minim de coloană vertebrală, dl Tăriceanu şi-ar fi amintit că dl Băsescu l-a numit prim ministru şi tot dl Băsescu l-a adus la putere. Aşa, cu un minim de bun simţ ar fi primul care şi-ar fi dat demisia când dl Băsescu a fost suspendat din functie. Dar de unde bun simţ: el a fost primul care i-a cerut demisia!
Cristi Corobană

Avizul Curţii Constituţionale a fost negativ referitor la suspendarea preşedintelui. Parlamentul a continuat demersul său mânat de o conjunctură politică. Dacă la referendum cetăţenii cu drept de vot vor spune nu suspendării preşedintelui, cum rămâne cu reprezentarea cetăţenilor de către parlamentari? Poporul este suveran prin parlament şi nu invers. Schimbarea sistemului electoral şi reglementarea raporturilor constituţionale între preşedinte, guvern şi parlament este cheia unei democraţii funcţionale.
Mădălin, Roşiorii de Vede

Parlamentul, după ce a votat contra lui Băsescu, este total nereprezentativ şi trebuie înlocuit (şi cât mai repede!) cu unul reprezentativ pentru dorinţele românilor. Cred c-ar trebui ca, după ce Băsescu va fi votat şi repus în funcţie de popor, să se mai facă un referendum şi să se schimbe Constituţia în aşa fel încât Băsescu să poată dizolva Parlamentul şi să organizeze alegeri anticipate.
Mihail Voloşniuc, Feteşti

Politicienii români îşi văd de interesele lor de grup. Decizia de suspendare este legală. Nu ştiu ce rezultat va avea referendumul pentru demiterea preşedintelui, dar aştept cu nerăbdare rezultatul.
Mircea Goganău, Bucureşti

Părerea mea este că Băsescu reprezintă interesele majore ale românilor. De asemenea mi se pare că el ştie şi că are puterea să împingă în mod civilizat lucrurile în direcţia bună. Aşa că după referendum, când demiterea lui va fi respinsă, ar fi esenţial să-i sprijinim iniţiativele - votul uninominal de exemplu. Să ne gândim cât de norocoşi am fost că a apărut Băsescu la ultimele alegeri. Altfel acum îl aveam pe Năstase, sau cineva ca el.
Cornel Costescu, Statele Unite

1. Sunt unele animale care se luptă între ele cu ferocitate, dar când le ataci se vor uni toate împotriva duşmanului comun. Aşa şi parlamentarii nostri s-au unit împotriva lui Băsescu şi a votului uninominal. Acum se grăbesc să adopte şi o lege ANI pe gustul lor. 2. La ultimele alegeri mulţi am votat împotriva PSD şi acum îl avem pe Văcăroiu preşedinte. Eu personal sunt convinsă ca de comunişti nu vom scăpa aşa uşor, dar nu ne lăsăm. Vin iar alegerile.
Simona Roş, Dej

E clar că preşedintele Băsescu a fost ales de o majoritate. Dar că acea majoritate s-a destrămat, asta înseamnă că unii din cei care l-au ales şi-au schimbat părerea. Este de neînţeles cum de PNL-ul s-a aliat cu PSD-ul. Ceva este necurat. Se pune întrebarea: de ce Parlamentul nu a ţinut cont de Curtea Constituţională?
Aurel Matei, Sibiu

Sper să se prezinte cât mai mulţi oameni la referendum.

Băsescu a fost suspendat de peste 300 de parlamentari, oameni ce sunt acolo din voinţa a milioane de alegători români. Totul este constituţional, iar ţara nu mai are nevoie de acest nod al discordiei dintre români. Bine a zis Cristian Popescu, "bine că am scăpat de el".
Virgil Damian, Canada

Trebuie să se găsească o soluţie legală pentru ca parlamentarii să fie votaţi nominal. Sper ca Băsescu să aibă norocul, susţinerea şi puterea să realizeze asta până la următoarele alegeri parlamentare.
Costel Calerian, Focşani

Decizia Parlamentului este subiectivă, deoarece preşedintele, conform voinţei electoratului, ar fi promulgat introducerea votului uninominal, fapt care ar fi decimat aşa zisa clasă politică pentru care primează interesele lor meschine. Ei doresc puteri peste instituţia prezidenţială, în numele cetăţenilor de care-şi aduc aminte la 4 ani.
Gheorghe Anghel, Ploieşti

Ruşine tuturor celor care încearcă să-i pună lui Băsescu pumnul în gură. Haideţi la referendum să-i facem de ruşine!!! Rezistă, Băse'!!!
Adrian Vasile, România

Cred că nu asta era soluţia cea mai bună. Vor fi tulburări, campanie, agitaţie şi nimic bun nu se prevesteşte. Ba încă ne mai facem şi de ruşine în faţa altor ţări. Cred că circul acesta nu va înceta nicicum după referendum. Se pare că de oameni nu le prea pasă, ci de funcţii şi relaţii mai mult sau mai puţin corecte. Decizia parlamentului nu e discutabilă, pentru că e constituţională. Totuşi trebuiau aduse nişte acuze clare ca să ştim şi noi de ce e suspendat. 1,2 3 motive, dar să fie clare şi nu generaliste sau ambigue.
Teofil Gavril, Mediaş

Dragi români de pretutindeni, înainte de a exprima o părere despre cineva sau ceva, cred că mai întâi trebuie analizate faptele celor în cauză şi după aceea exprimată părerea. Deci şi în cazul preşedintelui Băsescu. Să vedem cum s-a purtat în legislatura 1996 - 2000 cu primul ministru Ciorbea. La alegerile din 2004, domnul Stolojan candida pentru preşedinţie, iar domnul Băsescu trebuia să preia funcţia de prim ministru. Ce s-a întâmplat cu domnul Stolojan, de s-a îmbolnăvit atât de grav de a trebuit să plece în străinătate la tratament? În situaţia creată, domnul Băsescu a candidat la preşedinţie. Ce s-a întâmplat cu domnul Stolojan, oare nu cumva a fost şantajat de domnul Băsescu? După ce a ajuns preşedinte cu ajutorul liberalilor, respectiv a domnului Tăriceanu, pe care în prima fază l-a lăudat ( de ochii lumii ) a început să-l critice, la început mai puţin, iar după aceea mai vehement, ca până în cele din urmă să se exprime că îi pare rău ca l-a numit prim ministru, căutând pe orice cale să-l determine să-şi dea demisia. Acuma îi rog pe cei care îl susţin pe domnul Băsescu să analizeze situaţia cu demisia. În altă ordine de idei, de ce s-a amestecat domnul Băsescu în dezmembrarea PNL? Nu cumva domnul Stolojan era omul din umbră a domnului Băsescu în PNL, pe care domnul preşedinte Băsescu a vrut să-l reducă la tăcere pe scena politicii româneşti, cum a procedat cu PNŢ?
Dae Rodan, Iaşi

Decizia de suspendare demonstrează că au prioritate cifrele statistice (Băsescu stă mai bine decât oricare din competitorii lui sau chiar toţi la un loc), funcţionează mai bine şi mai mult motivaţiile politice, iar poporul sau chiar legile precum Constituţia par simple instrumente politice, politicianiste. Sunt dezolat, toţi par să amestece politica lor cu interesele poporului. Nu ştiu, nu înţeleg nimic sau nu vor sau toate la un loc. După referendum Băsescu va reveni probabil la Cotroceni confirmat, dar pare departe de a fi un alt început…
Constantin Bălăşoiu, Bucureşti

Suspendarea preşedintelui, ales de populaţie, este rezultatul alianţei majorităţii partidelor împotriva acestuia. Demiterea arată ruptura dintre clasa politică românească şi voinţa poporului. Ar trebui dizolvat parlamentul şi făcute alegeri anticipate, deoareace după realegerea preşedintelui se va reveni la situaţia de dinaintea demiterii acestuia.
Rodica Baciu, România

Sunt foarte dezamăgit de dl fost preşedinte, cu atât mai mult cu cât l-am votat în 2004. Merită pe deplin suspendarea şi chiar scoaterea din viaţa politică damboviţeană/mioritică definitiv. Şi cât timp a fost la primărie nu a făcut nimic decât scandal.
Florian, Bucureşti

Bine că am scăpat de el. Putea să îşi dea demisia şi ne scutea de o lună de scandal. Dacă iese preşedinte din nou, ajungem de unde am plecat. Peste 6 luni îl suspendă parlamentul iar. Dacă pica la vot, avem alegeri prezidenţiale şi durează 3 luni plus o lună ca să se facă Băsescu de râs.
Cristian Popescu, România

Seamănă cu o lovitură de stat condusă de mafioţii care dirijează economia românească. Cred că fără un parlament curat România nu poate să meargă mai departe. Băsescu e vinovat pentru că a încercat să combată corupţia şi şantajul într-o ţară măcinată de mafioţi. Ca de obicei în istoria românească, poporul nu a contat prea mult ci doar afacerile mizerabililor care subminează economia naţională.
Ciprian Ene, Irlanda

Băsescu e un exponent al actualei clase politice: fost comunist şi demagog. El şi-a păstrat mentalitatea comunistă şi a reuşit să-şi distrugă sau să-şi îndepărteze toţi aliaţii.
Adrian Popescu, Oradea

1. Abuz grosolan 2. Anularea votului parlamentului şi obligarea acestuia de a pleca acasă; Alegeri parlamentare anticipate prin votul uninominal.
Gheorghe Scobercea, Canada

Mi-aş dori ca parlamentul să se autodemită şi să se prezinte în faţa poporului. Păcat că România după 17 ani este condusă din umbra tot de KGB prin mâna lui lunga - PSD. Păcat că românii sunt aşa delăsători, noi trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. PNL cred că va rămâne istorie după ce m-a trădat, în sensul că votul meu dat lor se regăseşte azi tot la PSD.
Andrei, Reşiţa

De fapt conflictul nu este instituţional. Dacă cei din parlament ar fi respectat legea, nu ar fi votat suspendarea Preşedintelui. Ei l-au suspendat pe omul Băsescu, care le devenise incomod. Atât cât am apucat să ascult la radio, mie mi-a lăsat impresia unei atitudini de manipulare pro-parlamentari.
Sandina Stana, Târgovişte

Rusine sa le fie ! Îi asteptam la vot pe cei care l-au indepartat pe Basescu. L-au votat milioane de oamneni si l-au demis 300 . Asta este Romania !
Matei Petre, Bucureşti

Consider ca oamenii politici actuali nu au dorit sa aiba o comunicare buna pentru a rezolva problemele poporului,ei doresc sa ne impresioneze cu afirmatii pe care noi nu le putem verifica, deoarce nu avem informatile necesare. As fi dorit ca liderii politici, inclusiv presedintele sa dea dovada de mai multa diplomatie,vezi comportamentul unor lideri europeni din vest..
Luiza Butnariu, Suceava

Decizia de suspendare a presedintelui Basescu este legala, constitutionala si democratica. Parlamentul Romaniei a fost ales in mod democratic conform vointei poporului asa cum si vointa poporului a fost ca presedinte sa fie Basescu. Intr-un mod nedemocratic acest Basescu nu a tinut cont de pozitionarea partidelor in parlament si desemnarea unui prim-ministru din formatiunea politica cu ponderea cea mai mare. A fost o ilegalitate de-a lui ca si cu fraudarea alegerilor continuata cu musamalizarea dosarelor domniei sale ("Flota",...) si nu in ultimul rand intrarea in posesia faimoasei case din str.Mihaileanu pe care a cumparat-o la un pret de nimic fata de valoarea reala. Totul culmineaza cu incalcarea cuvantului dat in fata natiunii privind demisia sa, urmare a votului din Parlament, sustinand ca in 5' de la rezultatul votului din parlament o sa demisioneze. Prin atitudinea de dupa vot a dat dovada de lasitate, ca nu are scrupule si ca este un dictator, un scenarist, un om obisnuit cu minciuna, cu scandalul, care creeaza adeseori stari de tensiune (furtuni marine). In concluzie, acest individ nu are ce cauta in fruntea tarii. O mana de oameni nu reprezinta intreaga tara, iar tara nu-l mai vrea in fruntea ei. Domnule Basescu, a venit vremea sa dati si dvs. socoteala in fata instantei inainte de a o cere altora.
Maria Enescu

Nu sunt nici un aparator si nici sustinator al presedintelui Traian Basescu. Nu am nicio culoare politica, dar ceea ce s-a intamplat astazi in Parlament, in sedinta camerelor reunite ne-a dovedit inca o data, daca mai era nevoie de necesitatea votului uninominal. Am vazut pe fetele unor deputati si senatori, zambete pline de sarcasm, o rautate in ochii lor cand introduceau bilele in urne...de parca singura lor menire pe pamantul acesta a fost si este cea de a-l suspenda pe Traian Basescu. Nu contest faptul ca Parlamentul are dreptul constitutional de a suspenda un presedinte, dar acest drept folosit abuziv, naste abuzuri. Curtea Constitutionala, cel mai inalt for judecatoresc care incearca sa tina talerele balantei la mijloc, a decis ca Traian Basescu a fost si este garantul constitutionalitatii in Romania. Dar cu toate acestea, alesii, in numar de 322 au decis altceva. Situatia in care ne scaldam acum este una jenanta pentru tara, iar de pierdut nu vor avea ! politicienii acestia, prin reteaua lor de rude, pile si cumetrii vor avea un loc caldut pentru totdeauna...chiar si Basescu numarandu-se printre ei; de pierdut vom avea fiecare dintre noi, acei romani care zi de zi muncesc pentru un leut, pe care in cateva ore il cheltuie pe mancare si utilitati. Democratia isi are rotitele ei, mecanismele si procedurile luate ad literam sunt perfecte, insa cum oamenii nu sunt perfecti, iar politicienii mai ales, ne trezim ca avem de suportat din banii nostri fie un referendum, fie alegeri anticipate. Si aici nu ma refer doar la suspendarea presedintelui, ci si la dorinta acestuia de a reface structura parlamentara prin alegeri anticipate. Ni se tot spune in campaniile electorale sa votam in cunostinta de cauza. dar va intreb: care sunt persoanele pe care ar trebui sa le alegem, oricat am incerca, oricate promisiuni ni s-ar face, la final de mandat, ramanem cu un gust amar.. de irosire a votului...care culmea CONTEAZA!
Cristian

Parlamentari, mandatul cui ati reprezentat? Consternare, dezgust si teama pentru demonstratia de dispret fata de cei care v-au trimis in parlament. Da puteti face ORICE! AM INTELES MESAJUL! Ma sperie si corul presei care parca nu vrea sa auda vocile noastre.
Anonim

Susupendarea lui Basescu este o solutie extrema, dar necesara. Traian Basescu a fost ales presedinte nu pentru ceea ce este, ci din dorinta de a scapa de aroganta lui Nastase. Eu l-am votat! Cu greu, dar am facut-o! Traian Basescu nu a intentionat nici un moment sa schimbe ceva, sa respecte legea! Cum vi se pare faptul ca aceasta Curte constitutionala modifica Constitutia? Eu nu am votat cu aceasta constitutie! Asta nu inseamna ca nu o respect! Ei cine sunt???? Ieri cand am vazut ce s-a intamplat la Universitate am simtit fiori reci! Cine spune ca reprezinta poporul este deja dictator! Cu Basescu in fruntea tarii sunt sanse mari! Iata ca nu a fost in stare sa demisioneze fie si a pentru a nu face ceea ce-i tot reprosa lui Tariceanu! Este o situatie penibila care se poate dovedi benefica bine gestionata! Conationalii mei, cand cineva ne cere votul trebuie sa ne spuna ce face pentru noi nu in numela nostru!
Maria, Deva

Decizia parlamentului este doar una de suspendare. Decizia de demitere a preşedintelui va fi luată de popor, în urma referendumului. Traian Băsescu ar trebui să lase poporul să ia această decizie pentru a vedea cât de bine sau cât de prost reprezintă acest parlament poporul.
Alexandru Szasz, Timişoara

Aceasta decizie inlatura o rusine a Romaniei, inscaunata prin grava eroare la Cotroceni .
Jean Sitaru, Bucureşti

Este revoltator ce se intampla! Comunistii impartiti in mai multe cete si-au dat mana sa schimbe presedintele. Le este frica de justitie; au schimbat ministrul justitiei; au suspendat presedintele pentru ca nu le-a facut jocurile; urmeaza sa fie schimbat procurorul general, seful DNA, etc. Acest asa zis parlament nu reprezinta interesele romanilor, ci a unor grupuri mafiote care conduc din umbra tara.
George Zăgrean, Bistriţa

Este o victorie a comunismului in Romania. Se mai plang parlamentarii ca au o asa de mica cota de incredere. Iata de ce : s-au rupt de cei care iau votat, de realitate.
Radu Lăpădatu, Bacău

Nimic spectaculos/surprinzator. Dupa atitea manevre (PNL si PC direct vizate) era de asteptat ca "presedintele jucator" sa fie suspendat si aceasta suspendare e un drept legal al parlamentului. Daca poporul il vrea va fi reconfirmat la referendum, se pare ca "demisia in 5 minute" nu se va produce. Atentie, parlamentul nu il poate demite pe presendinte ci doar suspenda pentru scurta durata, poporul va avea ultimul cuvint.
Dan Petre, Glasgow

Preşedintele Băsescu are doar de câştigat de pe urma votului dat de parlament. Parlamentul a respectat o procedură democratică, care cred va avea efect de bumerang pentru actuala guvernare. Dar altceva ar fi mai interesant acum, actualul mandat va fi calculat, adică poate oare Băsescu să mai aibă două mandate consecutiv?
Radu Ursu, Chişinău

Când s-a adoptat Constituţia României una dintre lipsuri a fost omiterea de a atribui Preşedintelui posibilitatea de dizolvare a Parlamentului. Cu o astfel de clauză, Parlamentul s-ar fi gândit de două ori înainte de acest oribil vot. Poporul român va trebui să provoace altă revoluţie, care poate nu va mai fi furată de comunişti. La luptă, cinstiţi cetăţeni români!
Constantin Zamfirescu, SUA

Este mai mult decât foarte grav faptul că astăzi (la 4 luni de la 1 ianuarie 2007) în Parlamentul României s-a votat suspendarea unui preşedinte. Acest lucru spune multe despre imaturitatea şi iresponsabilitatea clasei politice româneşti. Este evident că aceşti reprezentanţi ai poporului nu sunt conştienţi de existenţa Celorlati, altfel nu ştiu cum se poate explica dubioasa lor trecere de la "neiteresaţi" la "iritaţi".
Victoria Drochia, Bucureşti

Este o luptă între mafii...pe cine să alegi? Greu de spus... Cred că Monarhia ar fi singurul răspuns...Băsescu poate fi blamat că ar fi contestat comunismul datorită trecutului său , regele însă mai greu. Hai să revenim la monarhie, iar daca nu, la dictatură militară. Cred că asta merităm cu voiculeşti şi păuneşti în parlament. Chiar nu vedeţi ce lichele conduc ţara? Ne este scârbă de conducătorii noştri.
Andy, Canada

Băsescu este singurul vinovat pentru această situaţie - el a creat toate premisele. Nu există preşedinte jucător - a candidat la Preşedinţie, nu la Prim Ministru. Băsescu nu şi-a făcut treaba şi s-a ţinut numai de scandaluri. Mă bucur că România are şansa să înainteze. Cei care cred că este un pas înapoi se înşeală (nici alegerile din 2000 nu au fost un pas înapoi). Vă mai aduceţi aminte ce principial era dl. Băsescu când era vorba de cuvântul dat de Tăriceanu? Acum dacă nu se ţine de cuvânt. cu atât mai rău o să-şi dea seama lumea (sper) că de fapt e un politician la fel ca şi cei din parlament. Dragi concetăţeni - treziţi-vă din vise. Nu e Băsescu mai bun ca parlamentul. A fost şi securist (ca şi Voiculescu), şi doar nu credeţi că nu a luat şpagă ca primar. Mesaj către cei cărora le place să se mintă singuri.
Cristian Ţepelea, Bucureşti

O decizie incorectă. Doresc să nu mai existe astfel de parlamentari niciodată în România - aceştia nu cred că mai reprezintă voinţa poporului. RUŞINE LOR (parlamentarilor).
Daniel, Arad

Puterea a fost menţinută în ultimii 17 ani în mâna comuniştilor cameleoni. Au reacţionat faţă de Cotroceni în funcţie de culoarea preşedintelui, s-au grupat în jurul lui sau în parlament împotriva acestuia pentru a-şi perpetua puterea, prevalent economică acum şi obţinută în general prin furt şi abuz. Băsescu a greşit în trecut, în relaţia cu Convenţia Democratică, şi-a recunoscut măcar parte din greşeli şi are şansa de a schimba situaţia actuală, prin popularitatea şi credibilitatea sa. Românii trebuie să înţeleagă şi să folosească momentul.
Victor, Canada

Îmi este greu să îmi închipui că parlamentul român se va lăsa manipulat, dar poate chiar că merită o manipulare din plin, dacă nu este în stare să ajungă la starea de maturitate europeană.
Livius Jitaru, Germania

Încă o palmă dată peste obrazul românului de rând. O dovadă în plus, dacă mai era nevoie, cî în România e democraţie numai cu numele, pentru că în practică funcţionează pilocraţia.
Oana Perca, Ungaria

Este o ruşine! După ce că am intrat cu greu în Uniune, acum începe scandalul şi pentru ce - cu siguranţă pentru fondurile europene pe care caracatiţa neocomunistă vrea să pună mâna. Ce credibilitate dăm noi? Ce stabilitate? Pe Monica Macovei au dat-o jos, acum şi pe Băsescu, care este singurul preşedinte care a făcut ceva pentru ţară. Nici nu-i de mirare că aşa de mulţi pleacă din ţară. O ţară care nu-i susţine cu nimic.
Monika Ixaru, Germania

Este o prostie în adevăratul sens al cuvântului. România nu a avut şi nu va mai avea un aşa preşedinte.
Ana Vicol, Republica Moldova

Când Geoană făcea parte din putere nu domnea decât o lege: corupţia, iar statul român era la un pas de dezintegrare. Dacă el şi toţi cei care au iniţiat demiterea Preşedintelui ar avea un minim de bun simţ ar trebui să se facă pustnici. Voi privi cu bucurie cum vor cădea toţi derbedeii în groapa care i-au pregătit-o lui Băsescu. Cred c-o să-i încapă pe toţi pentru că au făcut-o ca după om :mare!
Ion, Bucureşti

Îmi pare rău, am sperat că măcar acest preşedinte va face ceva serios pentru ţară şi diasporă. Nu iau permis cei care îşi văd doar de poftele sale. De aceea pleacă oamenii din ţară în loc să vină acasă milioanele de români din toată lumea
Dumitru, Chişinău

Ex-preşedintele Băsescu este un exemplu clar de demagog şi mitoman. Un om care s-a ascuns mereu după scandaluri şi care nu a făcut niciodată ceva pozitiv. Îndepărtarea lui e ceva pozitiv. Sper că acesta să fie doar începutul înoirii clasei politice româneşti.
Flo, Marea Britanie

Nu mă pot pronunţa exact, dar se pare că sunt două tabere, în mijlocul poporului, cei ce nu l-au votat şi cei ce şi-au schimbat opinia după. Se cam înmulţesc repejor, de ambele părţi.
Alice Burca, Timişoara

E o porcărie, au prins puterea şi nu se mai lasă de ea.
Dan

Lupta a fost complet întreruptă, pentru simplul motiv că România nu are o adevărată procuratură complet independentă. În Italia în 1992, de la o simplă corupţie pentru un contract de curăţenie la un azil de bătrâni se ajunge la şefii partidelor la putere la ex- prim miniştri ca şi Bettino Craxi, care pentru a nu face 6 ani de puşcărie fuge în Tunisia. Politicienii de atunci au încercat în toate modurile să oprească ancheta, dar Constituţia a împiedicat acest lucru, pentru simplul fapt că nimeni nu poate înlocui un procuror pe perioada anchetei.
Ce prevedeam într-o intervenţie mai veche ( lupta pentru putere şi implicit pentru miliardele de euro care stau să ajungă de la UE ) a devenit realitate. O clasă politică pe ultimul loc în Europa, ca şi cultura democratică şi complet incompetentă, încearcă cu un efort deosebit să oprească schimbările necesare şi urgente (pe primul loc corupţia care este parte integrantă din politica la nivel înalt dar şi local) pornind cu atacul de la nivelul cel mai înalt. Un preşedinte ales cu milioane de voturi vine suspendat de un parlament corupt, care în o adevărată democraţie ar sta de mult după gratii pentru trafic de influenţă şi corupţie.
Ştefan Apalaghie, Italia

Nici nu merită discutat.
Bogdan

Mie mi se pare o soluţie pentru un om care nu face nimic altceva decât scandal.
Bogdan Coman, Bucureşti

Preşedintele "Jucător" a jucat şi a pierdut. Poate nu ştia jocul, sau cu cine joacă, sau de ce joacă, sau a jucat la cacealma... Sau a jucat prost ! L-am ales ca să facă cât mai multe lucruri bune, să facă lucrurile posibile, nu să se scuipe şi să se înjure cu toată lumea sub stindardul unor idealuri nobile! Uneori mai binele e duşmanul binelui! Mai bine un pas înainte decât trei direct în prăpastie! Data viitoare o să se gândească mai bine la fiecare cuvânt care îl aruncă! România nu e totuşi un vapor în care toată lumea îi e subordonată şi execută necondiţionat ce spune căpitanul! Asta n-a priceput Băsescu şi şi-a tăiat singur craca de sub picioare... Nimeni n-a câştigat nimic din aventura Marinarului ... A pierdut şi el şi România ... Halal să ne fie domnule Băsescu!
Titel Şerban, Brăila

Este evident că la cârma ţărişoarei noastre sunt tot "ei", cei carora le curge sânge comunist prin vine. Sigur că pe nea Ilici nu-l putea clinti nimic, doar avea spate... Când a venit vorba de un altul cu prea bune legături cu Occidentul, tov. parlamentari (mulţi apladau la plenarele PCR), au decis că România are nevoie de un preşedinte mai constituţional. Românii, săracii, iar trebuie să stea la coada istoriei şi să aştepte vremuri mai bune, cu toată integrarea în UE. Astea sunt efectele zecilor de ani de comunism, nu trebuie să ne mirăm, ci să ţinem minte şi să povestim copiilor noştri. DOAMNE AJUTĂ-NE!
Sorin Agafiţei, SUA

Traian Băsescu arată că dreapta românească -sau partidele anti PSD - este în plină criză. Mă întreb, după 1989 liberalii pe cine pot pune pe perete? Traian Băsescu mai arata ca este un populist si ca nu este fact pentru a face politica post-dec, Daca intradevar voia sa rezolve cu solutia imorala putea foarte bine sa isi dea demisia din 2005, si acea sanse mult mai mari decit acum sa cistige alegerile si sa dea rom un alt parlament. Structura acruala a parlamentului arata o realitate dura dar adevarata: romanii sunt un popor socialist si se desprind cu greu de aceasta doctrina (mai mult sau mai putin buna) dar sunt capabili să mai dea o sansa dreptei alegind un presedinte care isi spune ca e de cealata parte a sisstemului. Domnul Băsescu este şi cel mai incapabil manager al relaţiilor internaţionale ale României, nu de puţine ori acesta fiind marginalizat la diverse reuniuni la nivel european. Să vedem pe cine mai alegem.
George, Olteniţa

Îmi aduc aminte ce aveam în farfurie când eram adolescent în timpul guvernării Văcaroiu. Am o ură teribilă, viscerală, pentru valorile pe care acest domn împreuna cu acoliţii dânsului le apără. Preşedintele României Traian Băsescu nu este Generalul de Gaulle. Dar indiferent de persoana preşedintelui, asistăm la călcarea în picioare a votului popular majoritar. Românii trebuie să iasă în stradă pentru a cere să fie respectaţi. Un guvern care este minoritar în Parlament, tolerat de cripto-comuniştii lui Geoană, înseamnă că va funcţiona după cum îi vor dicta aceştia din urmă. În demagogia lui, Băsescu a avut dreptate să vorbească despre grupurile de interese ale partidelor politice. Dovada: toţi şi-au dat mâna astăzi pentru a-şi apăra bucata roşie din coapsa porcului. Astăzi am fost din nou azvârliţi în groapa de gunoi a istoriei. Asteptaţi să vedeţi: tot românul de rând va plăti.
Cătălin, Franţa

Băsescu a fost suspendat de nişte oameni care "dorm" atunci când vin la serviciu, a căror calitate morală este îndoielnică şi a căror interese au fost atinse prin acţiunile - declaraţiile preşedintelui. Băsescu este primul preşedinte care şi-a recunoscut greşelile, şi care a avut curajul să iasă în faţă să vorbească. A fost suspendat pentru că stătea cu "biciul" pe ei ca să se mai "mişte" ceva şi în ţara aceasta, deoarece în ultimii ani la noi lenea a devenit brăţară de aur pentru unii, precum şi o modalitate de realizare pe toate planurile. Cel mai ruşinos este că asistăm la toate aceste lucruri ca spectatori pasivi, fără să luăm atitudine. Nu realizăm că tot ce se întâmplă ne afectează. Pentru tot ceea ce se întâmplă astăzi în România suntem de vină toţi, pentru că acceptăm situaţia. Din păcate, locul nostru nu este în Europa.
Florentina, Bucureşti

Ca într-un roman de Franz Kafka... Nu pot să cred că aşa ceva se întâmplă! Şi totuşi, iarăşi, trebuie să revin la realitate: sunt în România. Atunci mă întreb: de ce mai sunt în România?!
Sorin, Cluj

Era cel mai potrivit preşedinte pe care l-a avut ţara. Toţi ceilalţi au furat cât au putut. El era singurul care chiar voia să facă ceva în ţara asta. Eu îl votez din nou dacă mai candidează. Ruşinică domnilor.
Cătălin, Iaşi

Traian suntem cu tine !!! JOS MAFIA !!!
Mihai Chicu, Chişinău

Parlamentul României a pus-o de mămăligă, iar acum mămăliga stă să facă explozie. Electoratul se simte trădat, umilit şi dispreţuit de Parlament. Şi iată că "o parte infimă de cetăţeni", cum se exprimă un distins ziarist, a ieşit deja în stradă nedemocratic pentru a-şi apăra opiniile! Suspendarea Preşedintelui Băsescu nu este un capăt de ţară, dar se creează un precedent extrem de periculos, prin care Şeful Statului devine marioneta Parlamentului.
Niculae Trifu, Bucureşti

Salut, dulce Romanie! Astăzi am vazut adevarata asemanare a Romaniei si a Republicii Moldova la... prostii. Românii ne critica pe noi, moldovenii, ca suntem comunisti, prosti, racheti si-l critica pe Voronin ca nu vrea sa se uneasca cu Romania lui Basescu. Insa, dac-ar fi partidele din Romania la conducerea Moldovei oare ar vrea sa se uneasca cu Romania? Cred ca, daca era la putere Tariceanu aici, in Moldova, el ar fi spus ca România lui Basescu este vinovata de toate relele si de saracie. Vadim si-ar numi partidul "Moldova Mare Comunista" si si-ar dori Moldova istorica. Geoana ar spune ca a cistigat Moldova la loterie, iar Voiculescu, in calitate de presedinte a Moldovei, n-ar mai avea cele patru canale de televiziune in limba romana, ci in limba rusa. Si toti acesti patru "presedinti" ar iubi Romania precum o iubeste Voronin in prezent. Intelegeti, probabil, ca acum ati devenit si voi exotici, corupti si comunisti ca si noi.
Oleg Grosu, Ungheni - Republica Moldova

S-a spus mai devreme in forum: "În acest moment în România chiar avem democraţie!". Hm... dar asta se va vedea peste 30 de zile, cred eu. Iar dacã se va vota pentru Bãsescu, atunci ne putem întreba dacã avem, cu adevãrat, o asa-zisã democratie în România. Un stat unde parlamentul ignorã vointa majoritãtii nu prea este un stat democratic.
Alexandru, Frankfurt - Germania

E un mare haos...cei care is impotriva presedintelui am vazut in decursul anilor de ce sunt in stare..E o mare greseala sa iti bati joc de alegerea poporului si sa faci de rusine o tara intreaga. Presedintele a fost ales de popor si parlamentul nu isi poate permite sa incalce drepturile si dorintele poporului.
Gabriela Gherghel, Beclean

Nu era momentul pentru o asemenea actiune! Sigur ne trebuia un presedinte care sa arate cu degetul problemele tarii, fara sa poarte manusi si deci fara sa fie prea diplomat!
Marilena Pelinescu

Desi acest act a fost infaptuit pe baza unei proceduri democratice si legale, in ciuda avizului Curtii Constitutionale, este rusinos modul si motivatia care au condus la suspendare. Probabil ca de fapt este o (pseudo?) victorie a unor mizere cercuri de interese. Si mai sper ca acesti indivizi, care au provocat acest scandal, sa nu isi duca lucrarea pana la capat; ar fi nemeritat de rau pentru atatea milioane de romani adevarati.
Ovidiu Marica, Timişoara

E foarte trist ce se intimpla in Romania! E incredibil ce poate face o adunatura de corupti (cu exceptii, bineinteles) care se pretinde "parlamentul" Romaniei. Pe Presedinte l-am votat noi, romanii. Parlamentarii nostri au ajuns la putere pe listele de partid. Cu ce drept au ajuns ei (care nu reprezinta pe nimeni) sa calce peste vointa poporului ? Nerusinare ! Cineva a spus ca Romaniei ii vor trebui 20 de ani sa ajunga pe drumul cel bun. Sper sa se intimple o minune in cei 2 ani si ceva care au mai ramas... Nu exista nici o posibilitate ca poporul sa suspende parlamentul asta ? Ca de obicei, ne-am facut de risul lumii .
Radu Axente, Mannheim - Germania

Ceea ce tocmai s-a intimplat in parlament nu este numai revoltator, ci poate cel mai stupid lucru din politica romaneasca din anii 1989 si pina in prezent. Este incredibil sa vezi cum acelasi Ion Iliescu joaca din nou carti cu Romania. Cit timp ne mai trebuie sa scapam de acest artizan al loviturilor de stat ce isi impinge actorii acum in fata , fie ei magnati, sefi de partide...oare cât? România arată un gol imens in justitie, in democratie si in credibilitatea institutiilor statului cu acest cabinet 2. Trăiesc în Canada si observ diferente enorme de comportament. In primul rand referitor la procedura de justitie si, nu in ultimul rind, la demnitatea parlamentarilor din aceasta tara. Ceea ce tocmai i s-a intimplat presedintelui Basescu vi s-ar putea intimpla si voua dragi romani poate la o scara mai mica . Ati avut un exemplu viu cum procedeaza o coalitie murdara pentru a castiga un act ilegitim. Opriti odata pentru totdeauna (prin vot) macelul comis de acesti barbari ai institutiilor democratice romanesti !
Bogdan, Canada

Parlamentarii pe care eu i-am votat au luat o decizie care nu mă reprezintă. Ceea ce au făcut este un act prin care îşi protejează portofelele, pe banii mei şi ai tuturor celor ca mine. Totul e putred în ţara asta.
Liliana Hornea, Buzău

Este inadmisibil ca parlamentarii sa ia o decizie atat de importanta, tinand cont ca presedintele Romaniei este ales de noi, alegatorii. Si ei, parlamentarii, sunt platiti din banii nostri. Pacat ca in locul lui Traian Basescu va veni un personaj de trista amintire, Nicolae Vacaroiu.
Daniel Cioponea

Vazind avizul consultativ negativ al Curtii Constitutionale am convingerea ca decizia Parlamentului este neconstitutionala in sensul ca faptele imputate nu se incadreaza intre acelea prevazute in Constitutie ca justificind masura care a fost adoptata. In conditiile in care, din pacate, Constitutia nu pare sa prevada o instanta in care sa se poata ataca o asemenea decizie si avind in vedere ca cel suspendat este singurul demnitar al Statului desemnat prin vot direct, nominal, de catre popor, cred ca numai poporul poate sa aiba hotarirea definitiva in aceasta problema - si, probabil, chiar aceasta a fost intentia pe care o exprima Constitutia cind prevede organizarea unui referendum. De aceea cred ca, daca Basescu demisioneaza el isi tradeaza legamintul faţa de cei care l-au ales şi ne neagă dreptul de a ne exprima pozitia. Aceasta este o ocazie rara in care, prin raspunsul la o intrebare concreta (Sinteti de acord cu decizia de suspendare a Presedintelui pe care l-ati ales nominal, decizie adoptata de Parlamentul pe care l-aţi ales la gramada?) Poporul isi poate exprima implicit optiunea pentru actualul sistem electoral si opinia faţă de clasa politica. Nu-i pot ierta Presedintelui Basescu faptul ca nu se poate abtine de la controverse publice dar, daca tot s-a ajuns aici, hai sa nu ratam ocazia de a obtine un rezultat pozitiv pentru viitorul nostru.
Mircea Iulian, Bucureşti

Suspendarea presedintelui este un ultim act de dispret fata de romani al unui parlament corupt. Pare de o ironie nesfarsita ca Iliescu, care i-a adus pe mineri in Bucuresti, rasturnand astfel guvernul, nu a suferit nici un fel de repercursiuni, insa Basescu este suspendat pentru niste fleacuri (de fapt tot nu imi este clar pentru ce este suspendat, ca are gura sloboda?!).
Magadalena, Auckland - Noua Zeelandă

Problema se ascunde undeva la nivele inaccesibile oamenilor obisnuiti. Ion Iliescu este in spatele PSD, un om care a influentat decisiv evolutia socio-politica a Romaniei postcomuniste. Anchetarea pentru crime impotriva umanitatii precum si interesele politice si economice majore ale celor din fruntea fostului sistem sunt cruciale. Basescu si Macovei sunt practic singurii care au incercat sa se lupte cu aceste probleme. Basescu are sansa sa ajunga un mare om de stat pentru ca este un om si un politician demn.
Vincentiu Gârbacea, Bucureşti

Ma uit la site-ul acesta si vad majoritar pareri favorabile lui Basescu si defavorabile restului lumii politice. Ma uit la parerile cititorilor unor ziare romanesti pe internet si vad ca Basescu e injurat aproape sistematic. Ce sa mai cred? Oare chiar asa suntem de dezbinati sau de manipulati? Nu stiu altii cum sunt dar eu de cand l-am vazut la restaurant cu Gigi stand la taclale, band si fumand ca un nea Gica din Obor dupa care s-a urcat la volan si a plecat, nu-l mai am la inima. Nu e nici el mai bun ca jungla politicienilor din care provine. E iluzoriu sa ni-l urcam pe calul alb si sa-i punem mantia imaculata a nepatarii pe umeri si sabia dreptatii in mana.
Valer, Cluj

Suspendarea presedintelui României de catre Parlamentul ne umileste si ne revolta pe cei care l-am votat si-l vom vota la referendum. Cred ca nu ar trebui sa demisioneze.
Iuliu Triponescu, Braşov

Am ajuns sa mergem la vot si sa nu se tina seama de voturile noastre. Acum parlamentul a incalcat constitutia si nu a tinut seama de electorat. Pe acesta cine-l suspenda? Presedintele Basescu a ajuns sa fie inlocuit si suspendat de cei ce au adus minerii la Bucuresti sa-i bata pe studenti. Pentru asta Ion Iliescu n-a fost nici suspendat nici demis. Daca nu se tine cont de avizul Curtii Constitutionale,a-tunci pentru ce este necesar acest aviz,pentru impresia de corectitudine? Rusine, cei ce n-au putut sa-l invinga la votul direct au gasit o bresa in Constitutie si s-au folosit de ea.
Madalina, Buzău

Lipsa de educaţie, incapacitatea de analiză imoralitatea şi spiritul de clan ce trebuie apărat cu orice sacrificiu, fac dintr-o mare parte a clasei noastre politice un inamic al interesului naţional. Iată că de această dată, interesul naţional materializat în restabilirea autorităţii şi independenţei instituţiilor statului este subminat chiar de cei a căror primă îndatorire este aceea de a veghea la aceste atribute esenţiale într-un stat de drept. Atacul asupra instituţiilor statului a fost declanşat de această dată concertat de inamicii Preşedintelui, primul care şi-a propus şi a acţionat permanent în sensul recâştigării, întăririi autorităţii şi independenţei de orice influenţe politice a acestora. Consider că votul Curţii Constituţionale cu privire la temeiul suspendării Preşedintelui este şi rezultatul eforturilor acestuia, recunoscute de toţi cei de bună credinţă. Desigur că dl. M. Geoană nu ar fi acuzat preşedinţia de presiuni asupra Curţii Constituţionale, dacă avizul acesteia ar fi fost în favoarea procedurii de suspendare, dar, cum ne-am obişnuit de mult că toate acţiunile PSD sunt direcţionate către o restauraţie şi revenire la putere, acum, de când îi are printre aliaţi pe cei de la PNL, se consideră infailibili. Discursurile pline de venin, de ipocrizie şi demagogie ale reprezentanţilor PSD, au fost completate de „alocuţiunea" tribunului, care a semănat mai degrabă cu aria calomniei la care s-a alăturat „opera oratorică" a reprezentantului PNL (cu nume de floare), care a uitat că alegerile pe valul căruia dl. Tăriceanu şi cu ceilalţi colegi de partid au ajuns la putere cu au fost câştigate în cu totul alt parteneriat politic. Pentru ca tabloul să fie complet trebuie să menţionăm şi discursul dlui. Sergiu Andon, care în calitate de membru a comisiei juridice a Parlamentului şi-a luat libertatea să judece chiar el avizul Curţii Constituţionale, în timp ce nu contenea cu criticile la adresa Preşedintelui ce ar fi încălcat constituţia cu picioarele…. În fine, au fost şi glasuri ale raţiunii, dar s-au pierdut într-un „cor al surzilor"… Este o ruşine ce s-a petrecut astăzi la parlament. Oricum dl. tăriceanu, a avut o alocuţiune în care a fost invocată din nou „LINIŞTEA" şi a transmis şi un mesaj cu adresă dublă dlui. Traian Băsescu, „sfătuindu-l" să nu candideze din nou la preşedinţie (fiind un preşedinte suspendat), iar celălalt parlamentului, care eventual ar putea să ia unele „măsuri" în sensul sprijinirii acestei idei… Nu ne rămâne decât să aşteptăm cu înfrigurare desfăşurarea evenimentelor în continuare.
Nicola G., Bucureşti

Mai oameni buni, eu cred ca suntem intr-o situatie pe care as numi-o jalnica. Dragii noştri aleşi, in loc sa puna umarul la treaba sunt mai preocupati sa destituie sau nu un presedinte. Am ajuns de rasul lumii. Cred ca sunt printre putinii care pana azi sperau ca se poate ceva schimba in Romania si merita sa nu emigram. De azi declar oficial deschis sezonul la emigrari. Asa nu se mai poate.
Vasile, Satu Mare

O zi neagra pentru democratie. Desi curtea constitutionala nu considera ca trebuia suspendat...Parlamentul trece peste asta si il suspenda. Un parlament aservit mafiei a anulat votul nostru. Un presedinte ales trebuie lasat sa-si îndeplinească mandatul. În conditiile astea am fost calcati in picioare.
Voica, Timişoara

In sfarsit, dorinta majoritatii romanilor a fost indeplinita. Singurul lucru de care imi era rusine era un presedinte manelist, care a adus si promovat scandalul gratuit in politica romaneasca. Basescu nu a facut decat sa promoveze mediocritatea si are caracteristicile unui dictator autentic.
Radu, Iaşi

Presedintele ales al romanilor,este indepartat printr-o lovitura de stat,organizata de gruparile securisto-comuniste din Romania.Geoana si Tariceanu reprezinta grupuri de interese, alte interese decat cele ale Romaniei.In rest, inapoi in 1989. 17 ani pierduti!
Christian Bolintineanu, Germania

Ce se intimpla acum e o LOVITURA DE STAT. Desi Curtea Constitutionala a gasit ca Basescu nu a incalcat constitutia, Parlamentul l-a suspendat. Si uite asa mafia comunisto-KGBista face jocurile in continuoare in Romania.
Dan Bostan, Statele Unite

Noul guvern este o adunatura de incompetenti, fara pregatirea si experienta necesara domeniului pe care sunt meniti sa-l conduca. Luati Minsitrul educatiei ca exemplu. Pacat ca leaderii politici sunt atat de inconstienti si nu pun pe prim plan interesele Romaniei ci pe cele ale grupurilor de interese, cu alte cuvinte ale mafiotilor care s-au instalat in parlament si in posturile de importanta economica pentru tara. Asa Romania nu va prospera niciodata, iar omul de rand va continua sa se balacareasca in mizerie materiala si spirituala. Acum incep sa dau crezare zicalei ca fiecare popor isi merita conducatorii. Pacat!
George Câmpănaru, Statele Unite

Oare omul ăsta nu ştie ce a spus scriitorul Ioan Grigorescu, că e fericit cel ce scapă el de oameni decât să scape oamenii de el, adică demisia şi retragerea cât se mai poate, cu demnitate, pentru că nu are altă soluţie, prea şi-a luat multă lume împotrivă; mizează pe populism, ocoleşte, de frică, Parlamentul, dar tot nu scapă.
Mihai Chivoci, Piteşti

Deşi presedintele Traian Basescu a fost crescut si educat in spiritul comunist, a inteles in cele din urma cit de mare rau ne-a facut noua, românilor, comunismul. Acest sistem diavolesc a creat monştri in Romania, monştri care au dus tara si poporul nostru in situatii grele de suferinta. Traian Basescu, fiind cel de al treilea presedinte, dar a fost singurul care a condamnat comunismul si s-a impus cu dirzenie si fermitate, spre a schimba mentalitatea si sistemul imbecilizat mostenit de la comunisti. Decizia de suspendare a presedintelui Traian Basescu, vine ca o lovitura grea a Parlamentului si a intregului Guvern, data intregului popor de romani. Marea multime de romani l-au ales presedinte pe Traian Basescu, spre a le calauzi destinele. Sper ca in cele din urma, noi marea multime de! romani sa ne spuna cuvintul si sa-l sustina pe presedintele Traian Basescu ales de catre noi.
Ioan Gabrian, New York - Statele Unite

Intr-o tara mutilata dupa 45 de ani de comunism, cind toti cei ce se ridicau deasupra mediocritatii ca intelect, valori morale si caracter au fost hartuiti, inchisi si ucisi, nu e surprinzator ca s-a ajuns in aceasta criza politica. Domnul Presedinte Basescu a fost ales prin vot direct de catre alegatori si va fi reales, pentru ca in momentul de fata este singurul care a avut curajul sa lupte impotriva coruptiei generalizate si este, unul dintre putini oameni politici, respectat si apreciat . Iar ei vor da socoteala la urmatoarele alegeri (care sa speram ca vor fi uninominale) pentru nesocotirea votului si dorintei a milioane de romani.
Mihaela, Statele Unite

Parlamentarii au obţinut ceea ce şi-au dorit - suspendarea. Sincer, urmărindu-le discursurile m-a şocat să realizez că aceştia nu mai percep realitatea iar pentru poporul român nu au nici un pic de respect . La referendum vor obţine ceea ce nu şi-au dorit.
Cornelia Curtean, Piteşti

Daca Basescu nu facea nimic de ce a fost suspendat din functie, pentru că în cazul ăsta nu incurca la nimeni. Dar odata ce a fost suspendat cu ponderea de astazi inseamna ca el ii deranja pe multi. Rezultă că majoritatea este cu musca pe caciula. In cazul în care Basescu va castiga referendumul, ar fi logic ca parlamentul sa fie suspendat. Parerea mea este ca Basescu a uitat regula numarul unu a unui luptator: daca ai scos arma foloseste-o, nu speria , ca altfel ai pierdut atunci cind ai scos-o.
Ioan Golub, Iaşi

Suspendarea presedintelui este in esenta un mecanism democratic. Faptul ca a fost insa facuta dupa avizul negativ al Curtii Constitutionale este insa profund nedemocratica. Legea romana este plina de ambiguitati: de ce, de exemplu, Curtea Constitutionala da aviz si nu decide?
Claudiu, Vancouver - Canada

Hmmmm... unul lung si trist, cand ma gandesc ca, in aceasta tara, nu voi avea absolut nici un viitor; muncesc zilnic 16 ore ca sa-mi permit un trai decent si sa nu duc grija zilei de mâine, dar nu ma pot bucura de ceea ce castig, pentru ca nu-mi mai ramane timp pentru liniste si relaxare. Daca altii cred ca Parlamentarii si-au facut datoria fata de acest popor, se inseala. Eu personal l-aş lua pe fiecare parlamentar in parte si l-as intreba ce lege a votat ultima data si fiecare paragraf in parte, exact ca la scoala. Nu ma mira aceasta criza care exista deoarece multi dormeau in parlament, isi citeau presa si isi faceau afacerile. Nu că acum nu le fac, dar asta e partea a doua. Cel pe care multi il numesc marinar pe fostul sau actualul presedinte (spun acest lucru pentru ca media din Romania este manipulanta si este sub papucul tatucai din parlament) a fost si este un om cu bune si cu rele ca fiecare om din Romania; singurul lucru care l-a facut si-l face remarcat este grija fata de popor, nu pentru scaun.... ceea ce multi nu au facut si nici nu vor face. Privitor la faptele lui si indatoririle fata de popor cred ca au cam fost respectate in proportie de 80 %; dar sa nu uitam ca nu el conduce Parlamentul, nu el face toate legile, nu el conduce Guvernul.
Cristian Voicilă, Cluj

Acum vreo doua luni inca mai speram ca ratiunea va invinge si nu se va ajunge la situatia actuala. M-am inselat. Basescu a adoptat o strategie de anihilare la care parlamentul a raspuns in acelasi mod. Ceea ce nu inseamna ca problema s-a rezolvat. Poate ca Basescu nu a incalcat constitutia din punct de vedere strict juridic. Doar si-a batut joc de ea, si de principiile si institutiile democratice.
Octavian, Germania

Presedintele nu trebuie sa demisioneze! Este inca o manevra politica prin care pierd romanii. A fost ales de tara. Si daca este intr-adevar atat de rau incat nu mai poate reprezenta cetatenii, trebuie facut referendum, nu jocurile politice! Romania are doar de pierdut de pe urma acestei manevre. Si tocmai ziceam ca am pornit pe o cale mai asezata cu aderarea. Rusine politicienilor, nici nu e de mirare ca in Occident nu exista prea multa incredere atata vreme cat politicienii încă se joacă în loc să îşi vadă de atribuţii!
Cristina, Germania

Basescu isi merita soarta... Unui alt pui de dictator i s-a aratat locul. L-am apreciat enorm pana cand nu si-a aratat adevarata "valoare" si adevaratele intentii. Un demagog si manipulator redutabil. Sa plece in pace... Cum era si pe timpul romanilor: Republica primeaza! Parlamentul este institutul fundamental in care am incredere si chiar cred ca reprezinta ca in oglinda societatea romaneasca - buna sau proasta, exact asa cum e si in realitate...
Vitalie, România

Este cea mai grava lovitura politica orchestrata de bolsevicul Ion Iliescu. A folosit parlamentul, stand in umbra, pentru a-l suspenda pe Traian Basescu. Ca dovada imediat, dupa anuntarea votului, exact cum s-a intamplat imediat dupe fuga lui Ceausescu,a iesit la un post de TV,exprimandu-si satisfactia ca a fost suspendat Traian. Daca acest om nu este scos pe usa din spate,prin legea lustratiei si daca nu este judecat pentru lovitura de stat din1989,activitatea politica si sociala va depinde de fostii activisti PCR.Nu se poate admite ca un Presedinte care lupta pe fata impotriva conruptiei care a demascat turnatorii prin acces la dosare si care a codamnat comunismul sa fie suswpendat.Sper ca poporul roman sa faca dreptate,luptand pentru desfintarea parlamentului,unde au patruns peliste,toate jigodiile cu bani si cu interese Nu doresc sa dimisioneze Traian,deoarece dimisia is-a cerut de anacronicul Tariceanu.
George Mircea Dumitrascu, Craiova

Niste nenorociti, pe basescu l-a ales poporul roman, nu 322 de oameni, fie ei si parlamentari, eu cred ca tot raul e spre bine, chiar daca ne intoarcem inapoi cu cativa ani, oameni buni, d-nul Basescu va iesi din nou presedinte si chiar din primul tur si isi va alege un alt guvern si vom scapa de tariceanu. Parerea mea e ca acesta lovitura de stat este mana lui iliescu. Nu-i nimic, domnilor, tot Traian Basescu va iesi presedintele acestei frumoase tari,acum jubilati voi, si ma refer aici la Iliescu, Corneliu Vadim si Voiculescu, Tariceanu, dar, pe final, vom jubila noi, poporul roman, cand din nou va fi ales Traian Basescu. Mult succes, domnule Traian Basescu, si sa nu uitati ca noi, romanii, suntem alaturi cu tot sufletul de d-voastra
Mihaela Chironda, Bacau

Singura solutie, inca o Revolutie! Parlamentul rusinii si-a dat in petec, dar Romania si Piata Universitatii nu vor tacea. Daca ei chiar credeau ca mizeriile lor vor trece neobservate, ei bine sa se uite ce se va intampla in Piata Universitatii!
Sebastiana Penescu

Un presedinte care se imbata in public si e mandru de asta merita suspendat de mult. Chiar am ajuns ca un asemenea incult sa ne reprezinte in fata lumii?
Anonim, Statele Unite

Am o părere NEGATIVA despre suspendare !!!!! Curtea constitutionala doar a afirmat ca Basescu nu a incalcat constitutia
RangerBest

Il susţinem pe preşedinte, el a fost ales de majoritatea populaţiei României prin vot uninominal; parlamentarii trebuie aleşi la fel, nu pe liste de partid. Aşteptăm să îl votăm din nou.
Georgeta Cristea, Caracas - Venezuela

Sa vedem ce va fi a doua zi după suspendare! Nici nu stiu ce sa spun ? Dupa mintea mea decit demonstratii gen "mineriade" si vrajba intre romani, mai bine dl.Basescu accepta infringerea ! Pace si bine!
Gheorghe, Botoşani

Constituţia a fost elaborată cu multă viclenie, de către experţi şcoliţi într-o ideologie perversă, încât interesele murdare ale clasei politice să nu poată fi atacate, nici măcar de şeful statului, fără ca acesta să rişte destituirea. Unul dintre politicienii puterii de atunci, gândea despre cei multi ca fiind "stupid people", ce pot fi lesne manipulaţi. Traian Băsescu a tăcut până a ajuns Preşedinte, altfel nu-şi putea crea o bază politică pentru a demasca sistemul corupt. Adevăraţii vinovaţi nu au putut să-l înfunde când i-au înscenat cercetarea prin procuratură, pentru că nu el era vinovatul, ci un pericol pentru ei. Ar trebui să arătăm că nu suntem "stupid people" şi că avem conştiinţa unei naţiuni europene
Ionel Petre, Agigea - Constanţa

Votez pentru Basescu! Parlamentul nu e bun ... Poporul va decide, iar Becali va cistiga teren...
Alex, Statele Unite

Urez succes in alegeri viitorului Presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu.
Viorel Grosu, Brantford - Canada

Este o decizie care afecteaza moralul si asa fragil al romanilor. Afecteaza de asemenea si increderea pe care o poate inspira o tara cu asa indivizi in Parlament. Se dovedesc niste indivizi care s-au autodescalificat. Au castigat temporar puterea,dar sa nu uite că nu sunt eterni la Parlament.
Săndina Stana, Târgovişte

Era oamenilor providentiali a apus! Pentru asta au murit oameni la revolutie! Sa terminam cu acest cult al personalitatii! Nu ajung Carol I, Antonescu si Ceausescu? Nu invatam nimic din istorie? Cui face bine acest talibanism?
George Popescu, Bucuresti

Nu vreau sa jignesc pe nimeni de aici mai ales pe cei care traiesc"afara",dar trebuie sa le atrag atentia ca numai cei care au urmarit din interior si in amanunt acest caz ar putea sa vada poate mai clar lucrurile.Simpatiile sint de inteles pentru unii sau pentru altii,si eu l-am votat pe Basescu,dar rolul unui presedinte nu cred ca este de a intra in direct la tv. in emisie sa se ia de primul ministru si sa se certe inacceptabil cu el in direct. Aceasta prestatie a lui, pentru mine a insemnat o oarecare incapacitate a lui de a ataca problema coruptiei si altele de exemplu. Din pacate prestatia lui in ultima vreme dupa parerea mea a fost nedemna de un presedinte, nemaipunind la socoteala si escapada nocturna cu Becali. Toate aceste lucruri au dus la stirbirea imaginii presedintelui, asta din punct de vedere al simpatiilor. Din punct de vedere al rezultatelor presedintiei trebuie sa ne gindim "la rece", si sa vedem putin "la concret" rezultatele. In unele momente un presedinte ar trebui sa reprezinte factorul de echilibru intr-o tara.....imi pare rau sa o spun, dar in ultimele luni,sau chiar ultimul an, a fost orice, numai echilibru nu. M-as fi asteptat ca lucrurile sa ajunga si faptic din stadiul declarativ la stadiul la care sa vedem ceva palpabil. Pe de alta parte anumite declaratii, chiar daca voalat, au reprezentat de multe ori atentionari care nu numai că nu se preteaza la un presedinte, dar ii depasesc si atributiile. Nu sint jurist, nu pot si nici nu vreau sa judec incalcarea sau nu a constitutiei de catre presedintele Basescu, sint altii care pot si trebuie sa o faca. Doar doua lucruri: daca toti sintem egali in fata legii, atunci Traian Basescu ar fi trebuit sa aiba carnetul de conducere suspendat pentru consum de bauturi alcoolice la volan, si apoi sa arate ca, iata, cine greseste plateste in mod egal. Al doilea si ultimul, n-ar fi stricat un pic de pragmatism in declaratiile sale.
Gidofalvi Zoltan, Târgu Mureş

Basescu isi merita soarta... Unui alt pui de dictator i s-a aratat locul. L-am apreciat enorm pana cand nu si-a aratat adevarata "valoare" si adevaratele intentii. Un demagog si manipulator redutabil. Sa plece in pace... Cum era si pe timpul romanilor: Republica primeaza! Parlamentul este institutul fundamental in care am incredere si chiar cred ca reprezinta ca in oglinda societatea romaneasca - buna sau proasta, exact asa cum e si in realitate...
Vitalie

Dupa parerea mea, Romania, prin persoana d-lui Traian Basescu, a avut, de la Revolutie incoace, primul presedinte cinstit care s-a luptat cu mafia si care a avut curajul sa spuna romanilor cine sunt mafiotii si grupurile de interese mafiote ( in special cele formate la Palatul Parlamentului si in jurul premierului Tariceanu). Il apreciez pe domnul Traian Basescu pentru ca a stiut sa puna presiune politica (in limita prerogativelor constitutionale) si nu a tăcut cand grupurile mofiote au dorit sa destabilizeze economia Romaniei, asa cum au facut Iliescu (Bancorex si Caritas) si Emil Constantinescu (tigareta). Principalii vinovati pentru actuala criza politica din Romania sunt cei de la PNL deoarece n-au respectat protocolul de guvernare incheiat cu cei de la PD iar cand au ajuns la putere au creat numai conflicte.
Dan Alin, Craiova

Am ascultat cu atenţie discursurile care justificau suspendarea. Am reţinut din mai multe "argumente": a) a fost dictator şi scelerat; b) a încercat să distrugă biserica (a dat dosarele popilor la verificat) şi şcoala (le-a spus elevilor să fie derbedei); c) când a fost investit n-a luat binecuvantarea Patriarhului; astfel a atras asupra ţării calamităţile naturale din 2005 şi 2006. N-am auzit până acum vreun jurnalist să remarce aceste "argumente" pentru suspendare.Ruşine!
Ştefan Mardale, Brăila

Este absolut cumplit ce se intampla in Romania, mai ales acum cand se discuta la Bruxelles despre noi, dar este o palma bine meritata pentru Basescu. Inainte de a incerca sa devina un tiran trebuia sa se gandeasca ca romanii nu-si mai doresc un unul dupa ce am trait atatiia ani avand in fruntea tarii unul... Sa speram ca dl. presedinte stie sa si piarda.
Ana, Bucureşti

Este comisa o mare greseala la adresa presedintele tarii,care doreste binele poporului roman...este o rusine pentru cei care au infaptuit acest gresit joc politic....
David Brăescu

Odata cu suspendarea lui Basescu s-au spulberat si sperantele cetatenilor de a trai intr-o Romanie mai puternica, fara corupti. Sper ca romanii sa profite de sansa pe care o au si sa-l realeaga pe cel care intr-adevar a facut ceva pentru ei- TRAIAN BASESCU. Si asta numai oamenii de rand o pot face, cu parlamentul ne-am lamurit de ce e in stare.
Gabriela Johnson, Los Angeles - Statele Unite

Presedintele Romaniei a fost ales prin votul majoritar. Parlamentul a fost ales pe liste anonime care nu reprezinta nimic. Este deci o actiune anti-romaneasca si trebuie sanctionata prin realegerea presedintelui si schimbarea sistemului de vot prin unul nominal, in care cei ce se afla acum in Parlament sa nu mai fie realesi viata politica. Chiar si "votul" secret a fost un subterfugiu, o inselaciune.
George, Statele Unite

Stupiditate si aberatie la nesfarsit, acolo am ajuns. Base!! Te punem inapoi la putere, elimina-i pe toti ticalosii care ti-au fost "colegi"
Ionel Roman, Arad

Cind Iliescu a chemat minerii, n-a încalcat constitutia, dar acum s-a încalcat... Strecurăm ţânţarul şi inghitim camila. Bagati votul uninominal sa vedeti daca mai vedem acesti oameni in Parlament. Daca poporul respinge demiterea prin referendum, se poate cere demisia parlamentului tot prin referendum si introducerea votului uninominal?
Constantin Ilie

Cred ca este bine ca se aplica constitutia. Asta dovedeste ca suntem o tara democratica, in ciuda politicienilor si a intereselor pe care ei le servesc.
Anonim

Suspendarea presedintelui Traian Basescu este urmarea fireasca a schimbarii ministrului de justitie Monica Macovei. Cei doi au fost printre putinii care si-au permis sa atace gasca de hoti din Parlamentul Romaniei si sa-i arate poporului. In loc sa-l fi suspendat pe presedinte, mai bine s-ar schimba legea electorala si s-ar introduce votul uninominal. Pentru ca nu presedintele trebuie inlocuit ci parlamentarii romani care ne sfideaza prin comportamentul lor, in fiecare zi.
Daniela, Coşereni - Ialomiţa

Rusine senatorilor si deputatilor partidelor PSD,PNL, PRM, Partidul Conservator si UDMR
Marius Dodon

Rusine pentru Parlament si tristete pentru mine.Nu mai doresc redobindirea cetateniei romane.
Mihai Chirilor, Chişinău

Problema se ascunde undeva, la nivele inaccesibile oamenilor obişnuiţi. Ion Iliescu este în spatele PSD, un om care a influenţat decisiv evoluţia socio-politică a României postcomuniste. Anchetarea pentru crime împotriva umanităţii precum şi interesele politice şi economice majore ale celor din fruntea fostului sistem sunt cruciale. Băsescu şi Macovei sunt practic singurii care au încercat să se lupte cu aceste probleme. Băsescu are şansa să ajungă un mare om de stat pentru că este un om şi un politician demn.
Anonim

Ma intreb doar cum, după ce Basescu a declarat că demisionează, dintr-o data si-a schimbat parerea. Ori una ori alta, sau a zis doar asa sa faca 'valuri'?
Maria Ionescu, Chicago - Statele Unite

Nu alegeri prezidentiale, ci parlamentare ar trebui convocate de urgenta. Si cu vot uninominal! Din rezumatul vostru nu rezulta cum se pot convoca alegeri parlamentare imediate, pentru inlocuirea mafiotilor din parlament.
I.C. , Florida

Nu am cuvinte sa imi exprim stupoarea. E incredibil cat de usor membrii Parlamentului au trecut peste decizia Curtii Constitutionale, forul cel mai avizat sa decida daca domnul Basescu se face sau nu vinovat de incalcarea Constitutiei. Intr-adevar, poate are nevoie de mai multi consilieri sau de unii mai buni, dar actiunile sale nu consider ca au meritat o asemenea masura. A fost prea mult, o suspendare realizata de o maniera care lasa semne de intrebare si nu transparenta pe care o democratie adevarata o presupune.
Maria, Cluj-Napoca

Dupa 17 ani de democratie parlamentara inefectiva si corupta, tara se află la o răscruce. Un nou sistem politic care sa reflecte aspiratiile romanilor este necesar. Aceasta este o concluzie logica a deciziei parlamentarilor numiti de partide de a suspenda din functie presedintele ales prin vot popular. Cine este de blamat e mai putin important. Vaicarelile nu conteaza. Sistemul trebuie schimbat in primul rand, daca vrem lucruri mai bune
Sorin Lăzăreanu, Statele Unite

Eu judec oamenii dupa fapte, şi nu după vorbe. Si stiu din experienta mea amara din ultimii ani, ca Basescu nu a facut nimic pentru mine. Sistemul ticalosit este la fel de vioi, as usual. Oh, Base ce ai facut pentru Romania in afara de circ?
Antal, Brasov

Decizia Parlamentului este rusinoasa. Printr-un joc politic murdar,parlamentarii au dovedit completul dezinteres fata de popor si fata de angajamentele luate fata de UE. Prioritatile au fost schimbate,imi este sila ca, dupa atitia ani, politicienii romani se comporta ca niste amatori. Ne astepta niste luni grele.
Monica P.

Basescu a destabilizat toate guvernele in care a participat si nu ma asteptam sa se ocupe de o cauza nobila pentru binele poporului nici acum. El de la alegeri si pana acum s-a ocupat doar de atacuri murdare la adresa partenerilor de guvernare. Cred ca isi merita soarta iar in viitorul mandat sa iasă cu biletelele pe care le va mai primi de la persoane sus puse in momentul cind le va primi nu sa le tina si sa-i santajeze cand are el chef, daca vrea sa fie cinstit. Nu are stofa de presedinte si nu il vom mai vota. Vom vota PNT-CD-ul sau presedinti din zona acea cu caracter
Nelu, Sibiu

O mare rusine, dar poate va fi sansa desteptarii nationale, poate socul ii va ajuta pe multi sa vada unde merita sa isi indrepte voturile.
Lucian, Toronto - Canada

Ne aflam in fata unei lovituri de stat imbracata in faldurile democratiei...O NOUA MINERIADA ,de data asta parlamentara ,alaturi de un prim ministru las, tradator si incompetent. Parlamentul nu este decit o aduna tura de MAFIOTI . Presedinele , nu trebuie sa-si dea demisia,sub nici o forma ! Adevarata primejdie in fata careia se afla Romania ,il obliga sa declare starea de urgenta si sa DIZOLVE PARLAMENTUL pentru a putea organiza ALEGERI ANTICIPATE .
Amelia, Talence - Franta

Stim cu totii ca motivele parlamentarilor pentru suspendarea presedintelui sint de natura politica.Situatia este foarte critica si trebuie sa fim foarte atenti la ce se intimpla in urmatoarele luni. Parlamentarii stiu ca nu au avut suportul populatiei pentru acest demers, nici Curtea Constitutionala nu a fost de acord cu parlamentul, asta inseamna ca urmaresc un avantaj imediat pe termen scurt profitind de suspendarea omului care-i deranja,deci pe termen lung adica pina la votarea noului parlament ei stiu ca prin aceasta miscare politica multi dintre ei nu vor mai fi in parlament daca nu chiar majoritatea dintre cei care l-au suspendat. Când Geana a spus ca 5 milione de persoane i-au votat si deci sint indreptatiti sa actioneze in numele celor 5 milione a facut o diversiune. Pur si simplu mi-a anulat votul fara sa ma intrebe.
Vasile, Statele Unite

Traian Basescu a fost suspendat pentru că n-a inteles ca trebuie sa respecte Parlamentul si Guvernul ca pe niste institutii independente. Nu poti sa arunci cu gunoi in toti oamenii din parlament si sa acuzi primul ministru ca e corupt - chiar daca o parte din ei au o atitudine morala discutabila si afaceri necurate - atata timp cat justitia nu le-a dat sentinta de hoti sunt nevinovati. Rolul presedintelui nu e sa fie haiducul natiunii, nici procurorul natiunii. Practic, suspendarea e rezultatul atitudinii sale de a-si crea dusmani printre toti politicienii tarii. Am mari dubii asupra unui om care n-are nici bunul simt nici diplomatia necesara de a ocupa pozitia de presedinte al Romaniei.
Gheorghe, Londra - Marea Britanie

O mare si rusinoasa greseala! O decizie josnica a unor capete care nu mai au de mult legatura cu realitatea din Romania si nu vad decat bani si influenta in fata ochilor!Imi e rusine ca sunt romanca! Imi e greu sa le explic celor de aici din Viena ce se intampla la noi pt. ca nimeni nu intelege cum un Presedinte care e sustinut de cea mai mare parte a romanilor e dat jos printr-o lovitura pe sub centura! Suntem luati peste picior in Europa cu "democratia" noastra cu tot! Si asta din cauza unor politicieni care nu se mai satura sa se indoape ! Unde or vrea sa ajunga ? Cand s-or satura ?De ce nu se poate iesi in strada ?De ce nu avem nici o putere noi cea mai mare parte a romanilor?De ce ne lasam calcati in picioare de niste lichele?
Adina Felicia Radu, Austria

Din pacate nu are gust bun dar ca pentru orice boala, orice medicament are un gust amar...sper ca asta sa fie medicamentul care sa trezeasca pe roman din amorteala, sa il faca sa fie constient de ce se intampla cu el si cu semenii lui. Romanul are nevoie de o schimbare, de schimbare in parlamen si mai mult de o schimbare a constitutiei, una mai clara si care sa serveasca doar cetateanului!
Magda, Lagos - Nigeria

Este clar,oameni buni, de azi, 19 aprilie, ne asteapta RAIUL PSD-ist! Complotistii (profitorii) de toate culorile: stang-dreptiste,drept-stangiste au pus mana din nou pe puterea deplina. Ne asteapta "linistea": liniste in cercetarea marilor corupti, liniste in cercetarea contractelor dubioase(pentru majoritate, paguboase), liniste in cercetarea afacerilor cu bani publici(MAI,MApN,etc.), liniste in cercetarea dosarelor turnatorilor si a vinovatilor din '89, liniste, liniste? Nu! Va fi zarva, minciuni, calomnii, - praf in ochi,doar puterea trebuie consolidata si printr-un scrutin pana la urma!?
Viktor Hauptman, Petroşani

Parlamentarii romani care au votat suspendarea, printre care sunt multi juristi dealtfel, dovedesc o nintelegere crasa a principiilor de baza ale statului de drept. Ei au actionat ca si cand ar reprezenta "organul spurem al puterii de stat" cum era numit MAN-ul de pe vremea comunistilor, iar o parte din cititorii dvs. dovedesc aceeasi ignoranta cand sustin ca numai ce spune parlamentul este vointa reala a poporului. Dl. Basescu are un stil autoritar si abrupt, dar acesta nu este motiv de suspendare, iar faptul ca nu se consulta cu altii nu i se poate reprosa, pentru ca presedinţia este o institutie unipersonala. Trebuie inteles ca, spre deosebire de alte tari care se refac dupa o lunga si grea dictatura (tarile foste comuniste mai recent, dar si Italia sau Germania mai de mult) România s-a ales cu o constitutie croita la comanda d-lui Iliescu, care acorda presedintelui nu un rol simbolic, ci atributii ce-i permit sa joace un rol activ in viata publica. Atata vreme cat dl. Iliescu a uzat si abuzat de aceste prerogative, « clasa politica » (responsabila in mare masura de structura actualei constitutii) nu s-a sinchisit, dupa cum nu a deranjat-o nici pasivitatea d-lui Constantinescu. Iata insa ca, in fata unui presedinte care-si ia rolul in serios, fostii nomenclaturisti, aventurierii si falsii patrioti din parlament se vad direct amenintati si reactioneaza in dispretul total al principiului separatiei puterii, incercand sa reduca presedintele la rolul unei marionete si dispretuind puterea judiciara reprezentata de Curtea constitutionala. M-am tot intrebat daca am facut bine ca am parasit Romania tocmai cand scapase de Ceausescu. Acum nu mai am indoeli…
Dan Gheciu, Ottawa - Canada

Votul uninominal este o prioritate nationala pentru romani. Eminescu are dreptate:"Unde esti tu, Ţepeş ....."
Călin, Canada

Când s-a adoptat Constituţia României, una dintre lipsuri a fost omiterea de a atribui Preşedintelui posibilitatea de dizolvare a Parlamentului. Cu o astfel de clauză, Parlamentul s-ar fi gândit de două ori înainte de acest oribil vot. Constantin Zamfirescu, New York - Statele Unite

Mare păcat de jertfa tinerilor din decembrie 89! Am vrut o schimbare... în bine şi nu un spectacol de circ ieftin! Ruşine să le fie la toţi! Sunt sătulă de minciuni şi degringoladă...! M-am săturat...aş vrea să mă teleportez în altă parte a lumii... Nu mă mai regasesc deloc în această ţară. Cu respect, Nicoleta Lazar,un viitor medic...într-o ţară plină de boli incurabile!
Nicoleta Lazăr, Bucureşti

Dacă privim în urmă, la istoria Romaniei, se poate clar observa că decizia de azi se încadrează în consecvenţă cu care am inlaturat prin tradare sau chiar ucideri pe toti cei care au încercat, intr-un fel sau altul, să aducă schimbări în bine şi, mai ales, este caracterizată de îndârjirea cu care am înlaturat pe cei care nu au tolerat corupţia şi hoţia. În România doar cifrele anilor calendaristici s-au schimbat cu adevarat societatea s-a schimbat numai la suprafaţă!Acesta e motivul pentru care scriu azi din Canada!!!
Adela, Canada

Suspendarea din funcţie a preşedintelui României de către Parlament este un abuz politic ce ar trebui sa aibă ca şi consecinţe trecerea la o democraţie prezidenţială cu scopul de a rebalansa un sistem politic care s-a dovedit eratic şi care nu poate acţiona în interesele majorităţii românilor.
Sorin Lăzăreanu, Statele Unite

Preşedintele Băsescu a fost acuzat că nu a făcut ţara mai bine. Întrebarea mea este -era datoria preşedintelui Băsescu să facă să fie mai bine în ţară? Sau cumva asta era treaba celor care azi l-au suspendat. Eu cel puţin ştiu cu cine nu mai VOTEZ de acum în colo. Acest gest al partidelor politice de a suspenda preşedintele, mie îmi pare a fi sinucidere politică.
Valentin Vuici, Reşiţa

Toate astea au o singură soluţie: votul uninominal. Doar aşa nu vor mai ajunge în parlament toate non-valorile. Viitorii parlamentari, alesi nominal, vor fi mai atenţi la ceea ce fac acolo şi mai sensibili la interesul naţional.
Gheorghe, Canada

Mare păcat de jertfa tinerilor din decembrie 89! Am vrut o schimbare... în bine şi nu un spectacol de circ ieftin! Ruşine să le fie la toţi! Sunt sătulă de minciuni şi degringoladă...! M-am săturat... aş vrea să mă teleportez în altă parte a lumii... nu mă mai regăsesc deloc în această ţară.
Nicoleta Lazăr

A nu se înţelege că îl simpatizez pe Traian Basescu, dar este cel mai prost moment în care România se hotarăşte să suspende un preşedinte. Nici măcar nu a apucat să se usuce cerneala de pe tratatul de aderare al României la UE! Nu era ăsta momentul!
Theodor Ignat, Călăraşi

Este o decizie destul de proastă. Această decizie mai degrabă se asociază cu evenimentele din 25 decembrie 1989. Halal de aşa parlamentari şi premier.
Vasile Zgardan, Chişinău

Decizia de suspendare va relansa lupta pentru putere dintre preşedinte pe de o parte şi primul ministru, sprijinit de partidele parlamentare, de cealaltă parte. Consecinţele sunt evidente: urmează alte 3-4 luni de instabilitate şi poate chiar şi haos, gen Piaţa Universităţii – mineriadele, fapt care va arunca România (ca imagine) înapoi cu 17-18 ani.
Romeo Iulian Ciocanea, Botoşani

O mare mizerie politică. În cine mai putem avea încredere dacă ne putem aştepta oricând ca politicienii să-i schimbe pe cei de la putere după bunul plac? Ne-am întors oare în perioada fanariotă?
Crina Manolescu

Decizia Parlamentului era de aşteptat. Cred că parlamentarii înşişi au nevoie de relaţii palide cu Uniunea; or, lucrul acesta nu se prea poate, după cum se vede. Deja angajamentele luate de ţara noastră ar presupune şi un peisaj mai puţin romantic-revoluţionar decât cel vizat de cei care vor să se adune azi în stradă (sper ca dl Băsescu să aibă decenţa şi să stea acasă). Deocamdată, se văd grupuri parlamentare anti-occidentale, pentru care modelul Dumei de stat de la Moscova pare a fi ideal. Chiar patriotic. Dacă în ţară concetăţenii mei vor ajunge la concluzia că "toţi e la fel" şi îl vor vota pe cel care îi va minţi cel mai bine, atunci mi se face frică.
Istvan Kadar, Budapesta

Din păcate astăzi dragii noştri parlamentari ne-au readus la punctul de unde am plecat în 1989. Din pacate se pare că ei nu pot să înţeleagă că noi românii, dacă am fi vrut să avem un preşedinte cum vor ei, în 2004 îl votam pe Geoana, dar noi am ales un preşedinte care vrea să facă ceva pentru ţara asta şi să sperăm că aşa va fi.
Ioan, Cluj

Cel mai mare act de încălcare a democraţiei şi a voinţei poporului exprimată prin vot liber. Nu sunt un mare fan al lui Băsescu în funcţia de preşedinte, dar ceea ce parlamentul a făcut prin suspendare preşedintelui a fost să dea un şut în gura poporului care a votat. Mare dovadă a faptului că dictatura nu a dispărut încă din ţara asta şi că în continuare interesele unora primează în faţa binelui ţării. Discursurile prin care anumiţi parlamentari şi-au justificat acest act sunt de nivelul unor copii de clasa a 4-a, lipsite de argumente logice şi pline de furie - inacceptabil pentru nişte oameni aflaţi în asemenea poziţii.
Carmen

Este absurd că un număr restrâns de parlamentari votaţi prin metoda "votaţi partidul şi votaţi automat lista de parlamentari", pe care poporul român nu-i cunoaşte nici în proporţie de 5%, să decidă suspendarea unui om ales de peste 6 milioane de români în urma unui vot. Sistemul politic din România este corupt şi cine încearcă să facă ceva este dat jos şi călcat în picioare.
Adrian, Londra

Este o mare greşeală, deoarece preşedintele are această funcţie datorită votului meu, explicit, pe când cei din parlament sunt nimeni pentru mine. Am să fiu fidel şi de acum încolo alegerii făcute.
Cătălin Neacşu, Bucureşti

Dacă a încălcat Constituţia, mi se pare normal să fie suspendat. Dar acest lucru de ce nu se aplică şi tuturor indivizilor din parlament care încalcă justiţia, moralitatea etc. Pe ei cine îi judecă?
Adrian Lemnaru, Piteşti

O enormă greşeală. Ca de multe alte dăţi, interesul de grup primează interesului naţional.
Gheorghe, Canada

Este incredibil… îmi crapă obrazul de ruşine să le explic colegilor mei de la Londra cum un parlament corupt a 'luat măsuri' împotriva unui om ca Băsescu. O adunatură de corupţi şi de laşi împotriva singurului om politic pe care îl iubeşte ţara. Pare că mafia a strâns în chingi România - mi-e greu să văd vreo speranţă. Liberalii pe care Alianţa i-a băgat în parlament cu Băsescu motorul electoral şi-au demonstrat micimea şi interesele economice. Sper că Băsescu poate candida din nou. Cu siguranţă are în continuare votul meu! Nu voi mai vota niciodată pentru Parlament atât timp cât sunt liste de oameni de nimic, reprezentând, cică, partide.
Raluca, Marea Britanie

Cu toate lipsurile sale, Băsescu a fost primul preşedinte post-1989 care şi-a împlinit (fie şi în parte) angajamentele electorale.
Andrei Cambiescu, Canada

NU sunt de acord cu hotărârea Parlamentului. Mi se pare un abuz extraordinar. Este o stupiditate enormă. Eu voi vota tot cu Băsescu. Spre deosebire de ceilalţi preşedinti ai României de până acum, el cel puţin a făcut ceva. Poate că diplomaţia nu este punctul lui forte, dar în cazul României actuale, nu avem nevoie de diplomaţie!
Carmen Tănase, Bucureşti

Nu poţi decât să rămâi uimit cum lucreaza parlamentarii la binele ţării. Deranjează ministrul justiţiei, o dăm jos. Deranjează preşedintele (nu neapărat ca el ar fi singurul politician cinstit) îl dăm jos. Au mai rămas să dea jos poporul daca ii deranjează. Am votat şi PNL în 2004 şi nu voi mai vota in veci.
Nicu Cotovanu, Iaşi

Recidivăm de o manieră criminală şi imbecilă. Văzând ce se întâmplă astăzi înţelegem de ce am clacat atât de penibil în 1940. O nouă mostruoasă coaliţie se pregăteşte să construiască un sistem tot atât de fragil şi corupt ca cel rezultat dupa debarcarea celuilalt "jucător", Vodă Cuza. În lumina a ceea ce se petrece acum trebuie să reconsiderăm toata "democratia" noastră antebelică drept reper.
Alexandru Jecu, Bucureşti

Decizia de suspendare va relansa lupta pentru putere dintre preşedinte pe de o parte şi primul ministru sprijinit de partidele parlamentare de cealaltă parte. Consecinţele sunt evidente: urmează alte 3-4 luni de instabilitate şi poate chiar şi haos, fapt ce va arunca România ( ca imagine ) înapoi cu 17-18 ani.
Romeo Ciocănea, Botoşani

Am o părere foarte proastă. Nu îmi vine să cred de ce se poate întâmpla in România. Toţi comuniştii corupţi sunt în parlament. Le este frica de adevăr şi acum caută soluţii pentru a se ascunde.
Christian Hedesiu, Germania

O decizie complet greşită care nu dovedeste decât ca totul a fost făcut doar din răzbunare şi interese de toate felurile şi nicidecum pentru binele poporului (slogan atât de des trâmbiţat în ultima vreme decât aşa-zişii "oameni politici" ai României). Singurul judecător drept va fi doar Timpul care va dovedi cine a avut sau nu dreptate.
Angelica, Bucureşti

În opinia mea, prin suspendarea anticonstituţională a preşedintelui Traian Băsescu, regimul de la Bucureşti- Parlamentul şi Guvernul-şi-a anulat legitimitatea dată de alegerile generale precedente.
Adrian Ardelean, Bucureşti

Parlamentul ăsta nu reprezintă pe nimeni. Un joc periculos pentru democraţie, un precedent şi mai periculos. Mă aştept la mişcări de stradă.
Ivan

Nu-mi vine să cred că o mână de leneşi ajung printr-o astfel de decizie să suspende singurul preşedinte al României care a făcut ceva pentru ţara asta după 1989. De ce nu sunt ei atât de harnici şi când trebuie să adopte legi şi să ia decizii care să ajute în dezvoltarea economică, administrativă, socială şi legislativă a ţării? Băsescu ar primi votul meu din nou, fără să clipesc din ochi.
Magda Tabac, Sao Paulo, Brazilia

Într-adevăr: trebuie să respectăm parlamentul, dar parlamentul trebuie să respecte POPORUL; dacă poporul iese în stradă pentru o acţiune iresponsabilă a parlamentului, atunci acest parlament va şti că nu mai reprezintă voinţa poporului ci o altă voinţă! Ca urmare aş vrea să văd străzile Bucureştiului pline!
Alex, Frankfurt, Germania

Nu era momentul pentru o asemenea acţiune! Sigur ne trebuia un preşedinte care să arate cu degetul problemele ţării, fără să poarte mănuşi şi deci fără să fie prea diplomat.
Marilena Pelinescu

Ne-am făcut din nou de râs.
Andreea C, Bucureşti

Situaţia este jalnică pentru românii de pretutindeni. Oare puţine probleme şi necazuri avem?
Ana Vornicescu, Chişinău

Mă întreb cum pot să-i cer socoteală deputatului meu pentru ce s-a întâmplat astăzi în parlament. Nici măcar nu ştiu cine este. Avem nevoie de vot uninominal pentru a aduce clasa politică faţa în faţă cu realitatea.
Alexandru, Bucureşti

Este cea mai proastă decizie pe care o puteau lua. Acum numai poporul român mai poate face ceva, la referendum, şi să dea României înapoi un om cinstit. Sper din toată inima să o facă.
Dragoş Cioranic, Canada

Soluţia cea mai puţin proastă dintre soluţiile proaste. Băsescu a fost o mare dezamăgire. A încercat să fie un mic dictator, un şef al tuturor, inclusiv al guvernului.
Daniel Maniov, Canada

Băsescu era printre puţinele persoane în care îmi mai puneam speranţa că va putea să schimbe ceva în România. Am dovedit cu ocazia asta că nu merităm să fim în Europa, ne comportăm ca în Evul Mediu!
M.B, Toronto

Parlamentul l-a suspendat pe preşedintele care a condamnat oficial comunismul în România. Am aceeaşi senzaţie ca în 2000 când a trebuit să aleg între Vadim şi Iliescu sau ca la ultima mineriadă: senzaţia că trebuie să fug din România.
Cătălin Mihalache

Acum numai poporul român mai poate face ceva. Rămane de văzut dacă acesta va face alegerea cea mai bună: îl susţinem pe singurul om care încearcă să facă ceva bun pentru România sau ne întoarcem la corupţia şi comunismul care au dominat România de după revoluţie?
Ana Maria Macovei, SUA

Este foarte trist şi ruşinos pentru România. Sunt uneltirile unei clase politice care se teme să se prezinte însă în faţa electoratului. Sper ca Băsescu să treaca peste această situaţie cauzată de duşmanii lui personali şi implicit ai României.
Călin Maiereanu, Canada

Este regretabil ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României.
Vadim, Chişinău

Domnul preşedinte a avut puterea să arate ce nimeni nu a mai arătat în ţara asta: că există o mână de oameni care manipulează toata ţara. Şi mă întreb dacă nu cumva alte puteri regionale au un aport mare în ceea ce s-a întâmplat în România. Aştept să îl votez din nou şi să putem să schimbăm ceva în ţara asta pentru că această suspendare este abuzivă.
Andrei, Bucureşti

Un eveniment aşteptat, în speranţa unor vremuri mai normale. O lecţie binemeritată pentru preşedinte şi eventual o radiografie a societăţii româneşti la acest moment, în funcţie de opţiunile fiecăruia.
Anonim

Mă gândesc serios să emigrez, mi-e silă de politicienii de la putere.
Octavian, Cluj

Sunt cetăţean român şi locuiesc la Londra de aproape 5 ani. Urmăresc ştirile de acasă, sunt absolut scârbită de politica românească. Nici aici nu e totul roz, dar România va rămâne aşa cum e dacă politicienii noştri sunt înguşti la minte. Impresia pe care o am când vin acasă e de balamuc total, indiferenţă şi chiar obrăznicie dacă e să iau în considerare serviciile instituţiilor publice, de exemplu. Suspendarea preşedintelui va crea şi mai mult balamuc, din cauza unor politicieni înfumuraţi ( împreună cu preşedintele Băsescu). Nimic nu se va îmbunătăţi în ţara asta fără mai multe fapte şi mai puţine vorbe goale!
Monica Pătraşcu, Londra

Palmă grea pe obrazul preşedintelui Băsescu. Poate va reflecta la calitatea de diplomat care e necesar a fi asociată funcţiei celei mai înalte în stat. Putea să facă lucruri concrete, a preferat să combată doar prin vorbe şi atitudine de matelot. Aşa-i trebuie, dar vai de ţara asta.
Oana, Petroşani

În acest moment în România chiar avem democraţie! Culmea, cu sprijinul unora care în trecut au avut şi derapaje de la democraţie. Stupefiant este faptul că unii pe care îi credeam democraţi sunt tocmai pe dos. Trebuie respectat parlamentul!
Florian Munteanu, Craiova

Dacă Băsescu nu are un as în mânecă împotriva mafioţilor, situaţia este jalnică. Cine poate fi preşedinte? Vacaroiu?
Marian Ban

Suspendarea preşedintelui este o faptă cu care nu ne putem mândri. Îmi este ruşine că sunt cetăţean român.
Artemys Rusu

O lume nebună, nebună de tot. Acum chiar nu mă mai mir de nimic, totul este posibil. De-acum cred orice minune şi deja mă simt vinovat, vinovat că sunt om, că sunt român printre români. Doamne, ai milă de noi, cei care cred că le-am trăit pe toate, inclusiv iadul.
Florin Anghel, Sebeş

Este un test pentru democraţie. De ce? România trebuie să urmeze calea aleasă, iar acest moment cred că va fi şi începutul unei curăţenii în rândul clasei politice.
Adrian

Nu este o soluţie corectă, ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale.
Oleg, Chişinău

Nu am crezut că voi ajunge să trăiesc momentul când singura persoană aleasă de populaţia României prin vot uninominal să fie suspendată de nişte persoane alese pe liste de partid, care nu au curajul să se prezinte singure în faţa alegatorilor. Ce a spus Silviu Brucan că românilor le trebuie 10 ani sa ajungă la democraţie a fost modest, cred că ne trebuie poate 10 -20 de generaţii să se schimbe ceva în România. Suspendarea preşedintelui şi tot bâlciul făcut de o mare parte din partide - PSD,PNL, PRM, Partidul Conservator este o ruşine pentru această ţară.

Suspendarea preşedintelui este rezultatul degradării clasei politice. Clasa politică în care predomină interesul propriu şi al unui grup restrâns faţă de populaţie. Cu exceptia câtorva demnitari, cu toţii sunt certaţi cu legea. Nu îmi pot imaginea cum relativ aceeaşi demnitari să-l suspende pe preşedintele Băsescu, iar cu ani în urmă nici să nu-şi pună problema în cazul Iliescu. Este foarte trist.
Ladislau Buda

Nota Redacţiei

Din cauza numărului foarte mare de mesaje primite nu vom putea publica toate opiniile Dumneavoastră pe pagina rubricii Forum. Vă asigurăm însă că ele au fost citite şi conţinutul lor se va reflecta în cadrul programelor noastre.
Menţionăm că mesajele deja publicate exprimă proporţia opiniilor pro şi contra suspendării preşedintelui Băsescu, aşa cum se regăsesc în scrisorile Dumneavoastră.

Prenume
Nume de familie*
Adresa
Ţară
Adresa electronică
Telefon*
* Opţional
Părerea dvs
Important: ROMANIAN.com are dreptul să editeze comentariile dvs. Şi nu garantează că toate mesajele primite vor fi publicate
ULTIMELE ŞTIRI
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
BBC © ^^ Sus
Arhivă|Lecţii de engleză|Seriale
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>