|
Va fi suspendat din funcţie Traian Băsescu? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va demisiona, în cazul în care Parlamentul va adopta moţiunea de suspendare a sa din funcţie. În acest caz, potrivit Constituţiei, trebuie organizate noi alegeri prezidenţiale, în termen de trei luni de la data demisiei, interimatul funcţiei de Preşedinte al României fiind asigurat de Preşedintele Senatului, actualmente Nicolae Văcăroiu, de la PSD. Cum comentaţi anunţul lui Traian Băsescu? Va adopta parlamentul moţiunea de suspendare? Da, cu siguranţă! Preşedintele a atacat coaliţia de interese care a declarat acum 17 ani decesul comunismului pentru a se putea salva prin sacrificarea calfei de cizmar dar pentru a menţine puterea economică şi politică. Reprezentanţii acestei coaliţii acţionează transpartinic şi nu au avut, nu au şi nu vor avea altă ideologie decăt pe cea a puterii politice şi economice. Traian Băsescu va demisiona mâine şi se va expune riscului unor atacuri extrem de dure. Există un procent deloc neglijabil de adversari (procent care va creşte cu siguranţă prin manipularea exercitată de mediile de dezinformare) dar şi simpatiile pentru persoana sa se vor polariza. Şi deocamdată acestea sunt dominante. Probabilele alegeri din august îl vor readuce în funcţie şi este foarte plauzibil să urmeze ceva de genul "De mă voi scula ... pe mulţi am sa rad eu!" pentru că odată reales va avea acea legitimare care îl va face imbatabil timp de cel puţin alţi doi ani. Mă gândesc câteodată că suntem un popor blestemat: de fiecare dată când un om adevărat cârmuieşte ţara, ceva se întâmplă şi decădem iar, în loc să mergem înainte; oare nu au furat politicienii destul, trebuie să-l suspende pe preşedinte să poate fura şi mai mult? Sunt în străinătate de câţiva ani şi întotdeauna mi-am dorit să mă întorc în ţară. Dar încet, încet nu mai simt aşa ceva! Ruşine politicieni români! Parlamentul este posibil să-l suspende, pentru că sunt interese politice, dar eu şi toţi prietenii mei care nu sunt puţini, vom merge la vot şi vom realege actualul Preşedinte Traian Băsescu. Parlamentarii pot să-l suspende, dar nu pot să-l schimbe, spre disperarea lor. Noi majoritatea românilor îl vom pune la loc că este simbolul nostru în lupta anticorupţie (poate greşim, dar trebuie să riscăm, că altă soluţie nu avem), PSD-ul nu poate să dea un preşedinte mai bun, PNL-ul va dispărea pentru o perioadă din viaţa politică, despre un preşedinte nici nu poate fi vorba. Să fim serioşi, ce partid poate să ne dea un preşedinte mai bun? Este acuzat că este jucator, păi de asta l-am votat, altfel câştiga Adrian Năstase şi era liniste şi liber la escrocherii cu energie şi cu toate.
Traian Băsescu a îinvins: a arătat adevărata faţă a României politice. Nimic nu mai poate fi ca înainte după ce PSD şi PNL au antrenat instituţii fundamentale ale statului în minciuna lor politică. Băsescu confirmă prin anunţul său că este poate singurul politician ce mai dă dovadă de ceva demnitate, într-o ţară cu un bolnav sistem birocratic. Însă, doar gândul că pe termen scurt sau lung ţara va încăpea iar pe mâinile unor dinozauri labili precum Vacăroiu mă umple de bucurie că locuiesc peste hotare. Ar fi un mare păcat pentru România. Pentru majoritatea parlamentară el este un obstacol în calea devalizării României dupa bunul lor plac aşa cum au făcut-o până la el. Cred că dl Traian Băsescu nu trebuie să demisioneze. El este un preşedinte adevărat. Tăriceanu şi PSD nu ar trebui să se afle la putere. Cum pot să acuze atât, dacă PSd a fost la guvernare şi ce-au făcut? Ei se luptă numai pentru fotolii şi altceva - nimic. Poporul român trebuie susţină numai pe preşedintele ţării, care doreşte să facă ordine. Dacă aş avea cetăţenia ţării-mamă, aş susţine numai pe actualul preşedinte. Anunţul domnului Preşedinte Băsescu, din punctul meu de vedere, este unul al responsabilităţii faţă de angajamentele asumate la învestire. Merită tot respectul! În cea ce priveşte suspendarea, aceasta este mai mult decât posibilă deoarece la manifestările viscerale ale PSD, PRM şi PC se adaugă, cu neruşinare, atitudinea jalnică a PNL, ilustrată cu brio de primul ministru care, deşi a declarat că va participa la şedinţa Parlamentului, a anunţat nonşalant că personal nu va vota. Halal prim-ministru! Păcat că avem de suportat asemenea momente politice penibile! Să învăţăm din toate acestea şi să sperăm că viitorul va răzbuna în bine soarta României. Eu, nu cred că parlamentul are motive să-l dea jos pe Preşedinte: nu a încălcat constituţia şi un al doilea motiv ar fi faptul ca a fost votat de popor şi tot acelaşi popor trebuie să decidă; nu cei "300" de parlamentari. Dacă eliminarea corupţiei înseamnă şi suspendarea din funcţie a preşedintelui unui stat, atunci ar trebui să schimbăm preşedintele şi parlamentarii, şi asta de 3 (trei) ori pe zi. Cred însă că în acel moment corupţia ar fi de 100 de ori mai mare. Problema României şi noastră a românilor nu consta va demisiona sau nu Traian Băsescu. Problema e cine are de câştigat şi de pierdut dacă va fi suspendat Băsescu. În opinia mea "va câştiga" gaşca milionarilor din jurul lui Tăriceanu şi, desigur PSD, care crede în naivitatea noastra a românilor, că am uitat de sângele mineriadelor şi de marii corupţ în PSD. Joi, actuala componenţă a Parlamentului, partidele politice actuale şi elita politică din România dau examenul de maturitate politică în faţa Naţiunii şi a lumii întregi. Toţi parlamentarii sunt interesaţi doar de alegerile pentru "fotoliile" din Consiliul Europei; nici unul nu are interes pentru alegeri anticipate, indiferent la ce nivel al puterii; deci, preşedintele nu va fi suspendat, ci doar "tras de urechi", pentru ca astfel poporul să vadă cine este mai tare! Parlamentul ar trebui să se suspende pe sine. Aceasta pentru ca ei sunt principala frână în integrarea României în UE. Dar răbdare, le va veni rândul. Având în vedere că preşedintele este un om puternic, nu se va lăsa intimidat şi va finaliza intenţia DACĂ va fi nevoie. Dl Traian Băsescu nu trebuie să demisioneze. Nu cred că cei din parlament au o morală mai bună decât Băsescu. Dimpotrivă, nu au nici o morală să-l judece pe Băsescu. Vor să-l înlăture pe Băsescu pentru că le e frică de el. Este printre puţinii oameni care vrea să facă ordine în România. Asta este marea lui "vină " în ochii celorlalţi. În consecinţă, trebuie lăsaţi să-l demită, dacă au curaj. Dar ăsta este un dezavantaj pentru ei, pentru că la eventualele alegeri anticipate cei din actuala formulă nu prea au şanse să "prindă" un nou loc. Asta însă nu vrea nici unul, oricât de mult susţine că vrea numai binele ţării. Cred că domnia sa, domnul preşedinte Traian Băsescu, ar trebui să rămână tare pe poziţie şi să nu demisioneze, ci dimpotrivă, ar trebui să se lupte cu aceşti oameni fără caracter omenesc, în primul rând, şi în al doilea rând fără caracter politicianesc de care dau dovadă prin atitudinea lor şi prin cuvântările lor de prost gust. Ar trebui ca preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri împotriva parlamentarilor care nu ajută poporul, ci dimpotrivă il fac să se dezguste de ei şi de vorbăriile lor goale şi de atitudinile lor de prost gust, şi să transmită parlamentarilor să nu uite că poporul i-a ales. Stau şi mă întreb, dacă domnul Băsescu a încălcat legea, atunci fostul preşedinte Iliescu ce-a făcut? Dacă Băsescu este nevoit să demisioneze pentru a crea alegeri anticipate, eu tot pe dânsul am să-l aleg. România se află într-un mare pericol, adusă pe buza prăpastiei de Tăriceanu, care a trădat cauza dreptei în care nu s-a aflat niciodată, decât cu numele de PNL. DAcă ţara va cădea în prăpstie, atunci vinovatul este unul şi numai unul: Tăriceanu! A trădat nu numai ţara, ci şi omul datorită căruia a juns premier. Da! Însoţită de declanşarea referendumului pentru votul uninominal, ne-ar oferi posibilitatea să primenim această clasă politică şi să trimitem în Parlament oameni pe care-i considerăm responsabili, competenţi şi ... dacă vom găsi şi necorupţi. Dacă domnul Preşedinte nu demisionează, înseamnă că nu este de bună credinţă şi continuă un joc politic agasant. De abia în acel moment ar pierde încrederea românilor. Băsescu bravo! Poporul nu te va lăsa. Sunteţi adevărat şi sincer cu oamenii. Pentru aceasta lumea nu vă va lăsa. Domnilor guvernanţi, lăsaţi-l pe Băsescu în pace, că ne face faţă în toată lumea. Nu aveţi cu ce vă ocupa? Pentru aceasta contribuabilii vă plătesc? De la noi mai bine se vede. Cred că dl Băsescu are dreptate, şi ar prinde doi iepuri în caz că parlamentul l-ar "abdica". În acest caz, dl Băsescu va avea şi dreptul moral, nu numai constituţional, de a "bate" în exponenţii oligarhilor şi partizanii politici (cu priză şi fără la ruşi - îi am în vedere pe khmerii roşii de PSD-işti) din parlament. S-ar realiza propunerea dlui Băsescu (încă de 2 ani veche) de alegeri anticipate. Socot că cei care nu-l vor pe Băsescu sunt de fapt acei securişti care mereu gândesc tot răul pentru a nu face viaţa românului mai uşoară şi mai bună. Oare de ce Tăriceanu declara acum câteva săptămâni că e de datoria şi responsabilitatea sa să amâne alegerile europene pentru că mai întâi e necesar să se lămurească instabilitatea actuală, şi acum zice că toate acţiunile în legatură cu suspendarea sunt inutile şi trebuie să acordăm atenţie alegerilor parlametare???? Astea sunt manevre ilogice, sunt de tip înainte-înapoi, ţara stă pe loc iar el stă la guvernare, având grijă de interesele sale, el ştie mai bine care…Mariana, România Bilă albă. Preşedintele are dreptate: sistemul politic trebuie reformat. Legislativul este prea mare, prea stufos şi inoperant, în plus înghite fonduri uriaşe pentru o ţară săracă ca România. Eu cred că ar fi mai bine vot uninominal şi legislativ unicameral. Dacă preşedintele va fi reales la referendum, fireşte primul decret prezidenţial trebuie să fie dizolvarea prezentului legislativ. Parlamentarii şi senatorii probabil sunt conştienţi că pot să-şi taie singuri craca de sub picioare. Fiind în joc privilegiile lor, nu vor vota suspendarea preşedintelui (cel puţin aşa cred eu) Nu, cred că mai degrabă dl Tăriceanu este cel ce a generat criza. Avem nevoie de alegeri anticipate parlamentare şi nu prezidenţiale! Avem nevoie de un parlament sănătos, care să funcţioenze pentru popor şi nu pentru grupurile de interese PNL-isto- PSD-iste Mi se pare că anunţul lui Băsescu e mult mai civilizat şi mai şlefuit decât al primului ministru, care nu ştie altceva decât să acuze public preşedintele. Nu cred că parlamentul va cere suspendarea Preşedintelui, pentru că le este teamă că la eventuale alegeri generale, din cauza faptului că Băsescu ştie să îşi facă imaginea, vom asista la un....''toţi pentru unu'', şi nici unul din actualii ''aleşi'' nu este dispus să îşi piardă scaunul. Preşedintele nu va fi suspendat. Punct. Demisia Preşedintelui României ar scurta drumul către alegerile anticipate. După suspendare, fără demisie, se va aştepta rezultatul referendumului, care de fapt este o nouă alegere pentru funcţia de preşedinte, care dacă o va câştiga tot dl Băsescu, se va declanşa o adevărată criză parlamentară şi guvernamentală, care însă va dura ...până la noile alegeri. Demisia este scurtătura acestui drum. Dacă întradevăr Preşedintele Băsescu a încălcat grav constituţia, după părerea unor parlamentari, atunci Parlamentul trebuie să voteze suspendarea Preşedintelui ţării, independent de gândirea Preşedintelui României de a demisiona. Sinceritatea şi transparenţa cu care Excelenţa sa, domnul Preşedinte Traian B. se prezintă în faţa naţiunii române, care nu doar l-a mandatat ci l-a şi autorizat, îi sunt trăsături de caracter de care mulţi din scena actuală politică românească doar în vis îşi pot imagina să dipună (sinceritate şi transparenţă). De altfel, România are cel mai mult nevoie de oameni integri, mai ales de preşedinte integru care respectă naţiunea română. Nu vă fie teamă Domnule Preşedinte, naţiunea care v-a ales vp este sprijin! Preşedintele nu ar trebui să demisioneze! Dacă există unul care nu trebuie să demisioneze şi care în mod sigur îşi merită locul pe care îl are, este Traian Băsescu. Până acum, Traian Băsescu este singurul politician ales de popor care a făcut ceea ce a promis. Dacă, prin demisia sa, dl Băsescu consideră că va calma apele, atunci trebuie ştiut un singur lucru: nu există nici un contracandidat cu şanse reale împotriva domnului preşedinte. Fără îndoială, Preşedintele Traian Băsescu ar trebui să demisioneze, căci altfel ar rezulta o situaţie extrem de neplăcută, inclusiv pentru Parlament, care a iniţiat procedura de demitere. În ce constă această situaţie ? În faptul că Parlamentul, rezultat în urma votului popular, va pune la „ZID” chiar pe cei care l-au votat, având în vedere că tot votul popular, dar cu o majoritate mult mai consistentă, a adus în fruntea ţării Preşedintele. Pe de altă parte Parlamentul, aşa cum este constituit, nu reprezintă decât parţial voinţa populară, având în vedere că este compus din persoane introduse pe liste de partid; în plus nu trebuie uitat că politicienii care alcătuiesc în cea mai mare parte Parlamentul sunt aceiaşi care au intrat în acest for legislativ imediat după 1989, că sunt în majoritate exponenţii fostului regim comunist, ai formaţiunilor politice de la acea dată, că evoluţia lor politică a reprezentat de foarte multe ori un exemplu de inconsecvenţă şi nu arareori de imoralitate. Ca o încununare a acestor „atribute” aş adăuga că Parlamentul, aşa cum a fost constituit, cum a evoluat şi cum îl avem în ziua de azi, a CONFISCAT REVOLUŢIA (sau ce o fi fost EA acolo), iar astăzi se poate MÂNDRI cu comportamentul ce nu trebuie NICI UITAT ŞI NICI IGNORAT, de care a dat dovadă cu ocazia discursului Preşedintelui pe marginea raportului Tismăneanu şi de care s-a ruşinat o naţiune întreagă sub ochii uimiţi ai unei EUROPE ce aştepta să ne primească la sânul EI. Ce ne rămâne de făcut? Doar de primenit această instituţie care ar trebui să fie un sanctuar AL STATULUI DE DREPT, dar care nici măcar nu se poate ascunde în spatele eufemismului “aşa popor, aşa parlament”. Prin urmare cred că mai avem destul de mult timp până când vom putea să admitem că într-adevăr Parlamentul este cea ce trebuie să fie, că la acest deziderat nu se va putea ajunge fără modificarea componenţei sale, iar una dintre pârghiile care vor contribui la aceasta este fără îndoială votul uninominal. Acel parlamentar din Parlamentul Romaniei care este fără de păcat să arunce primul piatra suspendării Preşedintelui Băsescu. Ceilalţi parlamentari "năpăcătoşi " sunt sigur că-l vor urma! Sau le e frică? Sau au făcut calcule? Ce atârnă în balanţă mai greu? PD+PNG+PLD sau PSD+PRM+PC? În opinia mea Parlamentul României va ţine cont de hotărârea Curţii Constituţionale ca de un paravan. Părerea mea absolută este că dl Preşedinte Traian Băsescu este un bun preşedinte şi un mare român, este un om pentru oamenii cinstiţi, muncitori, care sunt şi mulţi şi amărâţi. Dl Preşedinte al României Traian Băsescu este o persoană autentică, curajoasă, energică, dreaptă şi capabilă, ce ar putea să corecteze sistemul politic mizerabil din România şi cel social. Clasa politică este leneşă, inventatoare de motive. PNL, PSD şi PC ameninţă pe UE ca nimeni să nu se amestece în AVERILE lor, dealtfel FURATE în ultimii 17 ani. După puterea minţii mele, demisia este o opţiune corectă în situaţia de faţă, şi ar fi o bună lovitură dată clasei politice corupte, care s-a coalizat în jurul intereselor economice obscure, apărată de actuala coaliţie PNL-PSD-PC, ce s-a unit pentru furt. Câtă vreme face "băi de mulţime" e bine. El devine nociv numai atunci când se bagă în treburi care nu-l privesc. Şi când bagă beţe în roate guvernului. Nu înţeleg bine raţiunea preşedintelui. Vrea, spune domnia sa, să protejeze parlamentul! Bun, instituţia este în mod absolut, sau ar trebui să fie democratică, la noi nu este. Dacă tot ajunge la alegeri, fie referendum, fie alegerea preşedintelui, nu văd un avantaj pentru el, iar parlamentarii nu vor fi afectaţi mai mult. Poate ca nu am suficiente date să judec corect sau nu înţeleg acest joc. Sunt de partea preşedintelui şi pentru dizolvarea parlamentului, urmat de alegeri anticipate. NU ar trebui să demisioneze. Poate că nici Parlamentul nu-l va suspenda, deoarece nu le convin alegerile anticipate. Atunci Preşedintele ar câştiga detaşat. Băsescu va demisiona dacă este cazul, pentru el. Ar trebui însă să demisioneze pentru crearea unei alte atmosfere de lucru în rândul populaţiei şi să nu mai candideze. Atunci ar rămâne în istorie ca unul care a gândit şi a făcut ceva pentru ţară. Aşa, va rămâne ca unul care a creat tot timpul probleme şi nu a rezolvat nici o problemă reală. Parlamentul, după chipul şi asemănarea preşedintelui. Oricând vor fi alte alegeri şi oricum se vor desfăşura, marea majoritate a parlamentarilor vor fi realeşi. Doar timpul va spăla şi va schimba ceva, mai ales pe seama celor care sunt plecaţi acum din ţară şi vor reveni. Nici Parlamentul nu-l va suspenda, nici el nu va demisiona. Pentru cei din politica mizeră a României e tot una dacă sunt în opoziţie sau la guvernare. Contează să fie în Parlament, că de furat se găseşte în ţara asta şi pentru guvernanţi şi pentru "opozanţi". Oricum, asta-i o ţară neguvernabilă şi în scurt timp se va convinge şi UE de asta. Principalul obstacol în calea integrării în UE este clasa politică actuală care trebuie spulberată. Democrat de circumstanţă şi vânător al voturlor victimelor comunismului, Băsescu are posibilitatea să demisioneze şi să lase poporul să aleagă şi să scuture clasa politică securisto-totalitară. Indubitabil, ar trebui să demisioneze! Băsescu poate sa fie acelaşi critic incisiv, unicul mod în care înţelege să funcţioneze ca preşedinte, doar simţind LEGIMITATEA dată de sprijinul electoratului. Chemarea la urne şi un rezultat majoritar-pozitiv în favoarea politicii pe care o duce este singurul mod de a fi sprijinit. Preşedintele, în această fază a confruntărilor sale cu parlamentul, cu clasa politicăa ostilăa controlului, are nevoie de o demonstaţie clară a susţinerii populare. Parlamentul ca va da în retragere. Anunţul domnului Băsescu se poate interpreta: a la guerre, comme a la guerre. Parlamentul va face pe mortul în păpuşoi adică nu va vota suspendarea deoarece nu-i convin nici un fel de alegeri anticipate. În cazul demisiei Preşedintelui, mafia va avea grijă să fie arestat pentru a nu candida la alegerele prezidenţiale. Dar nimeni nu opreşte electoratul să facă grevă generală până la demisia primului ministru şi a parlamentarilor. Totul părea să intre pe un făgaş cât de cât normal. Iată că declaraţiile şi interviurile nesăbuite ale acestui ins de la Cotroceni nu fac altceva decât să întreţină admosfera de tensiune politică. Unde mai e imparţialitatea de care avem nevoie? De ce avem preşedinte? Parlamentul trebuie să nu dea atenţie acestei noi diversiuni. Cred că Parlamentul trebuie să îl izoleze definitiv. Ar trebui să demisioneze tot parlamentul. Dorm sau nu se prezintă la lucru. În teritoriu nu se prezintă la cabinetul parlamentar. Din păcate dl Băsescu face cărţile. Şi de obicei este imprevizibil. Pun o înrebare: dacă înainte de demisie dă un decret pentru organizarea unui referendum privind nu introducerea votului uninominal, ci a unui parlament unicameral? Care ar fi reacţia electoratului şi cum ar ieşi de aici "scumpa noastră clasă politică"? În situaţia în care alegerile nu ar fi aranjate din culise, aşa cum a fost şi actualul guvern, ar fi o victorie a lui Băsescu asupra candidaţilor aduşi de cei ce au furat puterea politică în momentul de faţă. Dar să nu uităm că aceste alegeri ar fi organizate de un guvern alcătuit din oameni fără scrupule şi interimatul ar fi asigurat de un PSD-ist pe seama căruia circulă o grămadă de bancuri, adică nu inspiră încredere, adică organizatorii eventualelor alegeri nu inspiră absolut deloc încredere. În nici un caz nu nu ar trebui să demisioneze preşedintele ci domnul premier care a dat dovadă de iresponsabilitate politică. Noua echipă guvernamentală nu cred că-şi va îndeplini angajamentele asumate şi va face tot posibilul să frâneze lupta împotriva corupţiei. Mă întreb dl. Tăriceanu face dosebirea între binele public şi lupta pentru putere? Piatra din capul unghiului pe care politicienii avizi de interesele personale, au aruncat-o în mulţime. Acum va trebui ca ei să meargă acolo unde a fost aruncată şi să privească de acolo ce au vrut să construiască. Nu Preşedintele ar trebui să demisioneze, ci Parlamentul României în ansamblul său, care produce haos în viaţa politică românească. Cu instituţia prezidenţială pe cale de a deveni decorativă, demisia este singura sa opţiune, indiferent de votul din Parlament. Locul unui jucător activ este în arenă, nu pe bancă în Cişmigiu. Eliberat de constrângerile funcţiei, Traian Băsescu s-ar putea dedica, în fine, reformării clasei politice, proiect esenţial, dar ignorat de toţi până acum. Timp pentru asta ar fi ceva; ar fi o naivitate să credem că alegerile vor avea loc în "trei luni". Jongleriile cu constituţia deja văzute mă îndreptăţesc, sper, să fac această afirmaţie. Chiar presupunând că ele ar fi organizate la timp, rezultatul lor poate fi infirmat repetat pe sumedenie de motive procedurale. Traian Băsescu ca preşedinte nu ar schimba cu nimic fondul problemei, conflictul dintre preşedinte şi actualul, sau viitorul guvern, va rămâne. Noi trebuie mai întâi să ne hotărâm ce fel de republică dorim, parlamentară sau semi-prezidenţială. Ca ţară membră a UE, când multe dintre deciziile importante trebuie să ţină seama de cele comunitare, nu văd rolul unui preşedinte cu atribuţii foarte mari, de aceea voi fi pentru o republică parlamentară. În acest sens anunţul preşedintelui nu-l consider în interesul ţării. Parlamentul nu va mai vota pentru suspendarea lui Traian Băsescu pentru că nici un partid, în afara PD, care contează pe Băsescu, nu este pregătit pentru alegeri acum. Acesta este asul avut în mânecă de domnul Băsescu, as pe care l-a scos şi cu care a câştigat. Atacul tăios al partidelor complotiste s-a calculat să culmineze cu suspendarea. Demisia preşedintelui ar face din iataganul parlamentului un "deschizător de conserve" banal. Chemarea la urne a electoratului poate să fie însă acea buturugă care să răstoarne caleaşca cu zorzoane demagogice a parlamentului. Speriaţi, se pare, ienicerii anti-Băsescu ar mai trage de timp mulţumindu-se acum cu o mustruire. Oricum, îi paşte un scrutin decisiv şi eu "mă tem": vor rămâne cu bilele negre! Anunţul lui Traian Băsescu încheie, pentru mine, demonstraţia falsităţii instituţiilor democratice şi justiţiei din România. De asemenea, confirmă nivelul maxim al corupţiei economice, neobişnuit pentru un membru al Uniunii Europene. Pe termen mediu, cred că aduce un aport pozitiv României prin aceea că reprezentanţii oficiali ai acestei ţări nu mai pot susţine informaţii cosmetizate despre sistemul intern, pe care îl reprezintă în organizaţii şi uniuni internaţionale. Traian Băsescu a crezut că deţine mai multă putere decât avea în realitate. Dubla sa angajare: de reformare a prezentului României, dar şi de reabilitare a trecutului acesteia erau, de fapt, două căi minate. Putea să evite acest parcurs, pentru un mandat liniştit. N-a făcut-o, deoarece a înţeles imperativul momentului. Şi lupta nu s-a terminat în favoarea sa. Demisia anunţată mi se pare ca îl onorează. Fără să fie un inocent, Preşedintele Băsescu ştie că: 1) Parlamentul poate găsi motive plauzibile ca să-şi retragă propunerea de suspendare; 2) Sunt posibile, în baza unor calcule de culise, multe alte scenarii. Dibaciul nostru preşedinte le-a mai întins o cursă adversarilor săi politici. Scopul anunţului cu demisia a fost doar să-i facă pe opozanţii săi să nu mai voteze suspendarea, căci ar urma alegeri prezidenţiale anticipate, iar opoziţia chiar nu are acum un contra candidat pe măsura preşedintelui Băsescu. Pe scena politică românească se fac nişte jocuri periculoase pentru ţară, cu urmări nebănuite. Încrâncenarea din acest moment se pote transforma oricând în ură care să se propage în rândul maselor largi. Constat cu durere că preşedintele, în loc să fie mediatorul, este din păcate detonatorul conflictului. Anunţul cu demisia este o găselniţă ieftină ce nu-i face cinste. Demnitatea funcţiei îi cere calm, tact, înţelepciune, adica exact ceea ce nu are, din păcate. Am ajuns de râsul lumii cu ceea ce se întâmplă în România. Politicienii să nu uite că şi în 1989 am avut un imens capital de simpatie internaţională, pe care l-au risipit cu nonşalanţa. Asta doresc şi acum? Cred că soluţia este suspendarea preşedintelui şi alegeri anticipate, care să dea o nouă majoritate parlamentară capabilă să conducă ţara. Parlamentul trebuie să-şi continue demersul început, să ia o hotărâre care să fie respectată, indiferent care va fi ea. Poate că odata ne vom respecta şi noi propriile hotărâri. NU, invers! Ar trebui ca preşedintele să suspende aceşti parlamentari impostori, care nu ne reprezintă ţara, ci pe îmbogăţiţii peste noapte ai revoluţiei. Nu cred că preşedintele Băsescu va demisiona. El încearcă doar să-i sperie pe parlamentari că, odată cu demisia sa, va forţa alegeri anticipate - generale şi prezidenţiale - şi se va implica în viitoarea campanie electorală, devenind din nou o locomotivă, bineînţeles pentru democraţi, care se vor alia cu PLD şi nu cu PNL. Iar în cursa pentru Cotroceni nu ar avea un rival pe măsură. O eventuală promisiune electorală privind votul uninominal ar fi un motiv serios de îngrijorare pentru toate partidele. Din reacţiile care au apărut deja la această declaraţie se poate deduce că va fi un vot cu o majoritate strânsă contra suspendării, în condiţiile în care PSD şi PC vor vota pentru suspendare, PD, UDMR şi, paradoxal, PNL - contra suspendării. PRM fie va vota contra suspendării, fie îşi va lăsa membrii să voteze cum vor. O necunoscută - importantă de această dată - o reprezintă parlamantarii independenţi şi cei ai minorităţilor. Acest cetăţean, ajuns întâmplător preşedinte, trebuie să dispară din politica României definitiv. Sigur că românii sunt oamenii încercărilor, probabil un alt ştift va ajunge preşedinte! Dar dacă doar aşa România va deveni o ţară normală, numai cu ajutorul distrugătorilor de mituri, să ne urmăm calea spre normalitate! În România nu se alege adevărata valoare, se alege doar pe criteriul circului! Cred că singurul preşedinte adevărat de până acum a fost Emil Constantinescu. Dacă am avea puţină minte, l-am propune iarăşi candidat pe Emil şi chiar l-am alege! Acest om n-a făcut averi, n-a avut grupuri de interese, n-a fost securist si nici comunist, n-a respectat decât principiile! S-auzim numai de bine! Şi anunţul ăsta e o ''şcoală'' a Preşedintelui. Părerea mea este că indiferent că demisionează sau nu, tot el şi partidul lui vor avea câştig de cauză. În cazul în care e suspendat şi demisionează, el căştigă alegătorii prin faptul că o să aibă ''motive serioase'' pentru care a demisionat, şi cu o echipă nouă cetăţeanul îi dă sigur o a doua şansă.Totuşi nu cred cp este cazul ca el să demisioneze, şi nici nu cred că parlamentul va cere suspendarea sa. Demisia este singura opţiune corectă pe care domnul Preşedinte o poate lua în această situaţie. Totodată, aceasta ar fi o lovitură dată clasei politice corupte, care s-a coalizat în jurul intereselor economice obscure apărate de actuala coaliţie PNL-PSD-PC. Cred că votul va pica în Parlament, e mai convenabil pentru clasa politică un Preşedinte izolat decât unul demisionar. Dacă dl Băsescu ar demisiona necondiţionat mai înainte de a se discuta în Parlament suspendarea sa, ar dovedi că-l interesează soarta şi liniştea ţării. Dacă va demisiona doar pentru a-şi crea un start bun într-o campanie electorală, va dovedi doar că îi place mult competiţia, nu şi soarta ţării. Clasa politică, în frunte cu preşedintele, trimite un mesaj clar Europei: dacă vă atingeţi de privilegiile noastre, ţara rămâne în haos şi va fi neguvernabilă. Clasa politică se simte ameninţată de integrarea în UE, nu se pune pe treabă şi inventează motive pentru a trândăvi. Dacă discutăm despre un "război" între partide şi Băsescu, suspendarea este o execuţie simbolică, iar demisia benevolă o sinucidere care doreşte să-i priveze pe adversari de satisfacţia victoriei totale. Dacă demersul suspendării este strict politic(ianist), după pronunţarea Curţii Constituţionale, de ce Băsescu nu ar fi îndreptăţit la gesturi politic(ianiste). Nu sunt valabile aceleaşi măsuri pentru toţi? Cât priveşte popularitatea d-lui Băsescu, există o explicaţie simplă. Autenticitatea personalităţii băsesciene, cel puţin aşa percepută, sugerează electoratului posibilitatea că acesta ar putea întreprinde ceva care să corecteze inautenticul sistem politic şi social românesc. Asta dacă rămânem numai la nivelul intuiţiilor cu care operează de regulă mulţimea. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||