BBCRomanian.comNews image
Rusă
Ucraineană
Albaneză
Sârbă
Ultima actualizare: 02 Aprilie, 2007 - Published 10:06 GMT
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
Ce opinie aveţi despre noul guvern Tăriceanu?
Premierul Tăriceanu
Parlamentul a aprobat cu o majoritate confortabilă lista noului cabient PNL - UDMR, înaintată de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Partidul Democrat, care nu mai face parte din executiv, nu a luat parte la votare.

Preşedintele Băsescu, deşi a aprobat prin decret remanierea a afirmată că majoritatea electoratului u este reprezentată în executiv.

Cât timp va rezista noul guvern?

Vor înceta disputele de pe scena politică, aşa cum şi-a exprimat speranţa premierul?

Ce fel de politici va adopta noul guvern?

Ce acţiuni credeţi că va întreprinde Preşedintele Băsescu?

PNL sunt nişte laşi şi au trădat alianţa şi votul popular (de care se pare că se cam tem, nu ?). Joacă totul pe o singură carte şi dacă nu reuşesc să se impună, se vor duce la vale mai abitir ca PNŢCD-ul după destrămarea CDR din 2000. Băsescu a făcut totuşi bine că a semnat învestirea, că măcar aşa au şansa să se compromită sau să se afirme singuri, fără ca să poată da vina pe PD şi Băsescu. PNL a dat jos şi ce era bun în guvern (justiţie în primul rând, dar şi alţi miniştri) numai ca să se răzbune pe PD, pe "cheltuiala" noastră, a electoratului. Calificativul de ţară ce zice, domnilor?
Traian Gheorghe Onciu, Constanţa

Este un guvern al unei nefaste şi ruşinoase mezalianţe pentru România. El va rezista atâta timp cât statornicul şi vicleanul prieten politic şi de afaceri al domnilor Patrciu şi Tăriceanu, P.S.D.-ul, va considera că este în interesul şi profitul său de partid de opoziţie. În această situaţie, disputele politice şi de altă natură se vor intensifica, iar guvernul nu va fi în stare să ducă o politică, cât de cât coerentă şi în interesul ţării, oferindu-i preşedintelui posibilitatea ca, adresându-se electoratului, să găsească cele mai bune soluţii pentru ieşirea din criză a României integrate în U.E.
Gheorghe Bunghez, Piatra Neamţ

Un guvern fără coloană vertebrală făcut după asemanarea lui Patriciu prin uneltele sale Geoană şi Tăriceanu. Păcat că votul popular al listelor DA au fost deturnate de unii care vor să stea în scaun cu suta de ani. Sperăm ca Băsescu chiar dacă are greşelile sale să reuşească a repune cât de cât ţara asta pe direcţia care şi-o merită.
Dan, Roşiori

Este un guvern făcut sub lozinca "securişti din toate partidele uniţi-vă". Va creşte corupţia şi mediul de afaceri va fi mai tulbure. Garda pretoriană a reuşit să-l facă pe preşedinte o marionetă.
Andrei Munteanu, Suceava

Acest nou guvern nu vine cu un nou program. Deci nu aştept de la el decât cât mai multă linişte, disciplină, ordine, seriozitate şi cât mai multă muncă. Din această poveste cred că perdant e preşedintele care ne-a obosit pe toţi. Sper că de acum înainte se va ţine de jucat şi-i va lăsa pe alţii să cânte.
Vasile Boariu

Este un guvern foarte şantajabil, din care fac parte persoane de o calitate morală şi profesională îndoielnică. Cât despre primul ministru, ce să mai spunem? Cu siguranţă într-un stat cu o Constituţie clară şi o cultură democratică reală ar fi fost "concediat" de mult. Din păcate, în România nu există resursele necesare creării unei democraţii reale destul de curând. Aşteptăm doar ca Iliescu să iasă la pensie şi Uniunea Europenă, împreună cu SUA (care au garantat pentru noi), să se trezească la realitate şi să-şi dea seama că la români nu prea merge cu vorba bună.
Eugen, Canada

Practic guvernul de acum e tot un compromis între liberali şi centru-stânga, doar că în loc de PD în guvern e implicat PSD ca sprijin în parlament - până la urmă tot un drac, dar parcă totuşi mai bine o înţelegere fermă cu un PSD, de bine de rău primenit, decât o coabitare greţoasă cu "Gică Contra", care cânta partitura scrisă la Cotroceni. Va rezista această formulă până ce partidele se vor simţi în formă pentru alegeri. Cred că disputele se vor acutiza, dar măcar taberele sunt mai clare. E limpede că guvernul liberal va încerca să ia în primul rând măsuri sociale tocmai pentru a capitaliza cât mai multe voturi. Nădăjduiesc să se depună şi eforturi pentru o mai bună comunicare cu Europa. Cât despre Domnul Preşedinte, el va continua să facă ce ştie mai bine: discursuri populiste şi veninoase, proiecte geopolitice grandomane şi, din plin, campanii de hărţuire a guvernului, cu sprijinul necondiţionat al marionetei PD. Dacă va reuşi totuşi să producă marea criză - proiect la care lucrează neobosit de când a ajuns la Cotroceni, plănuind din start alegeri anticipate, ceea ce de altminteri era o jignire la adresa electoratului abia consultat - atunci poate va reuşi să transforme România în republică prezidenţială. Sper din tot sufletul că dezastrul nu va fi aşa de mare, dar se pare că românii s-au legat atât de trainic de ideea unui "părinte bun", încât ar opta mai degrabă pentru o asemenea formulă statală.
Vlad, Bucureşti

Instalarea guvernului minoritar PNL-UDMR pare să fie singura soluţie la grava criză politică actuală. O soluţie susţinută de parlament într-o proporţie covârşitoare. Preşedintele are obiective proprii, care se intersectează marginal cu priorităţile ţării. Partidele parlamentare încearcă să câştige timp pentru a se poziţiona favorabil în vederea alegerilor viitoare. Dar sunt şi alte motive. Datorită agendei integrării în UE, nu este timp nici anul acesta pentru alegerile anticipate pe care Băsescu încearcă de doi ani să le provoace. În plus, nu se poate face o campanie electorală normală în gălăgia agresivă şi populistă care se revarsă de la Cotroceni prin toate canalele media, pentru a discredita toţi adversarii. Noul guvern a promis continuarea programului alianţei, dar va lucra în tranşee, sub focul preşedintelui şi opoziţiei, deci este greu de anticipat ce şanse are să supravieţuiască şi să reuşească.
Octavian, Germania

Parlamentul şi-a ales guvernul cu oameni înţelegători, care nu vor încurca socotelile, ca să nu zic tâlhăriile unora care domina scena politică la noi. "Vai, de biet român săracul, Îndatorat tot dă ca racul"
Dumitru Oniga, Suceava

Guvernul Tăriceanu 2 va rezista atâta timp cât 'prietenia' PNL - PSD va fi una cordială, de ajutor reciproc. Disputele de pe scena politică nu vor înceta până în 2009, când preşedintele jucător va părăsi palatul Cotroceni. Nu ştiu ce politici vor adopta noii guvernanţi, din moment ce o figură plină de glumiţe ca a domnului Meleşcanu va conduce un minister care, cel puţin la prima vedere, pare unul serios. Traian Băsescu va asmuţi în continuare PD-ul şi PLD-ul împotriva tuturor partidelor politice, lucru care va duce mari prejudicii de imagine celor două, iar rezultatul se va vedea în 2009 la alegerile parlamentare.
Stan Prodan, Alexandria

Nu se poate un discurs mai clar şi direct privind problemele reale ale oamenilor de rând. Jocurile băieţilor deştepţi încep să-l dărâme, dar sper să aibă tăria şi să reziste să lupte în continuare împotriva corupţiei.
Valentin Iordache, Bucureşti

Mă bucur că doamna Monica Macovei a subliniat corupţia şi intervenţionismul din sistemul public din România, pentru că într-un interviu acordat BBC în urmă cu trei săptămâni premierul spunea "corupţia se situează la un nivel simbolic". Adică gata, am rezolvat-o. Mi se pare o declaraţie dacă nu răuvoitoare, cel puţin puerilă! Are dreptate doamna, românii nu vor fi niciodată în stare să îşi facă curăţenie în ograda proprie, trebuie sa vină alţii să ne facă curat, aşa cum s-a mai întâmplat şi pe vremea Regelui Carol I. Românii sunt prea tentaţi de ciolan, de interesele lor, nu gândesc în sprijinul comunităţii din care fac parte! Pe români îi cumperi uşor! Câteodată când mă uit la clasa politică chiar îmi e ruşine că sunt româncă şi simt că la noi nu se va schimba niciodată situaţia! Şi nu cred că sunt departe de adevar!
Adina Radu, Austria

Este trist că PNL - viitor partid de opoziţie - şi-a asigurat o ieşire atât de ruşinoasa de pe scena politică românească. Fosta aripă tânară C.P T., alături de D.P.- Rompetrol - îşi vor putea savura liniştiţi izbânzile politice de duzină şi de moment!
Horia, Cluj

Învestirea unui nou guvern este un moment important. Cred că şi preşedintele a înţeles acest lucru, mai ales că el se declară susţinător al reformelor. În acest moment o gândire negativă, cum avem noi, românii, nu este benefică. Trebuie să avem o minimă încredere în eforturile celor care conduc ţara, altfel vom asista la o criză perpetuă.
Luiza Butnariu, Suceava

Guvernul fătat ad-hoc de Tăriceanu este unul de "umbre". În spatele fiecărui ministru stau de fapt proiectoare ascunse. Avem proiectorul Patriciu pentru cel puţin 3 miniştri, sau proiectorul grupului dur din PNL în spatele lui Orban. Ambiţiile premierului în CSAT îl proiectează pe docilul Meleşcanu la Armată şi tot ambiţia de a-şi impune voinţa cu orice preţ îl serveşte acum împachetat în lotul guvernului pe discutatul Cioroianu la Externe. Figura jalnică a lui Remeş proiectează umbra nepriceperii totale pe cerul agriculturii, şi schimbarea neascultătoarei Macovei face să se bănuiască că figura noului Ministru de Justiţie va face mult mai puţină lumină în cotloanele corupţiei! În spatele întregului guvern ghicim becul murdar al intereselor din PSD, care n-a votat, nu-i aşa, degeaba şi în bloc. Preşedintele va pune lumina pe făcăturile oculte, până ce, sperăm, va obţine un nou parlament.
Viktor Hauptmann, Petroşani

Urmăresc evenimentele din ţară şi sunt dezamăgită. Însă ţinând cont de faptul că Traian Băsescu a fost votat de populaţie iar Tăriceau a ajuns în poziţia de PM prin noroc, primul are mai multă legitimitate. Discursul preşedintelui este plin de curaj. PNL a făcut un pact cu 'diavolul' care îi va aduce 'linişte' în viitoarele alegeri (sperăm anticipate) prin neintrarea în Parlament. Le prezic soarta PNŢCD. Am lucrat în administraţia publică locală şi am văzut nivelul de corupţie şi nesimţire al unor funcţionari publici, majoritatea susţinuţi de PNL şi PSD. Aceşti oameni şi şefii lor vor să conducă. Domnule Eugen din Marea Britanie, nu vă faceţi iluzii că românii sunt proşti. Numai citind acest forum puteţi să vă convingeţi de contrariul. Oamenii sunt scârbiţi de iraţionalitatea şi lipsa de transparenţă a clasei politice. Dar proşti, niciodată. Nu este elegant să vă exprimaţi aşa. Cred că soluţia acestei crize poate veni numai prin măsuri severe impuse de către UE. Numai atunci politicienii români se vor gândi să negocieze mai mult şi să se apuce de treabă pentru ţară, nu pentru interesul lor propriu. Guvernul nu exprimă voinţa populară din 2004 şi până şi PSD sau PCR avea grijă să aibă o componenţă egală între femei şi bărbaţi. Europenişti cu maniere de ev mediu.
Monica, Canada

Cred că uităm de unde am plecat:Traian Băsescu nu ar fi ajuns preşedinte în veci, dacă electoratul liberal şi cel PRM-ist nu ar fi votat candidatul Alianţei DA. Suntem surprinşi de alianţa PNL-PSD? La fel de surprinşi am fost şi de alianţa PNL-PD! Credeţi cumva că PD-ul este alt aluat? Nici vorbă! Iar când aduci acuzaţii trebuie să te gândeşti, dacă ai un gram de bun-simţ, cât de curată îţi este conştiinţa. I-aş spune domnului Băsescu, acum în apropierea Sfintelor Paşti, atât: Să arunce cu piatra cel care nu a păcătuit vreodată!
Liliana Oroian, Turda

Nu uitaţi când blamaţi ceva - Băsescu a fost şi este un preşedinte ales de OAMENI, de popor. Pentru nimeni altcineva nu am mai văzut asta. Nu am încredere defel în Tăriceanu, pentru că lucrurile au ajuns aici tocmai din pricina celor ca el, acelora care "nu le mai ajunge", refuzând (chiar pe faţă) să facă ceva pentru oameni şi se gândesc numai la binele lor propriu. Diferenţa de opinii e bună, e necesar un punct de vedere comun - Binele cetăţenilor şi binele Ţării - lucru ce nu se vede defel la guv. Tăriceanu. O să dureze chestia asta până vor fi alegeri.. .poate nici atât....
Viorel Lurci, Vaslui

Această "propunere" este o ruşine pentru conceptul liberal.
Eduard, Cluj

Tăriceanu face o mare greşeală, care o să-i fie fatală. Se vede cum este dus de nas de mafia comunistă. Mai bine părăsea locul de PM decât să fi făcut o aşa gafă.
Popescu, SUA

Un adevărat consiliu de administraţie care reprezintă interesele oligarhice, cum spunea preşedintele. O demisie a lui Tăriceanu era mai onorabilă, mai europeană, dar ciolănelul e dulce şi cu măduva. Colac peste pupăză, ne-am trezit în aşa-zisa alianţă "ighen". Peste un an sau doi e posibil să ne trezim toleraţi în propria ţară, cum am fost în Ardeal câteva sute de ani. Deh! Istoria se repetă, nu? Un apel pentru cei din învăţământ: cumpăraţi-vă fraţilor salopete! Vine şeful de santier. Ne vedem la Bumbeşti-Livezeni sau poate, cine ştie, la Canal.
Ilarion, Suceava

Am mai spus-o şi cu altă ocazie şi o mai spun şi acum: Domnul Tăriceanu ar trebui judecat după faptele sale. Iată câteva dintre ele: în calitate de prim ministru, a luat decizia de a merge pe motocicletă (cel mai periculos mod de a te deplasa) în pofida faptului că riscându-şi sănătatea în acest mod, a riscat şi eficienţa guvernului condus de el. A riscat şi a fost taxat, din vina lui că a intrat pe contrasens (un alt aspect al proastei lui decizii: nu şi-a evaluat corect capacităţile de a se deplasa pe acel mijloc). Veţi spune, ce, e şi el om, are dreptul la lucruri omeneşti. Da, este adevărat, însă când ai o familie mare nu-ţi mai aparţii pe de-a-ntregul, iar când eşti pe deasupra şi prim ministru, cu atât mai mult. Judecaţi şi dumneavoastră calitatea deciziilor pe care le ia acest om, care spune că demisionează-irevocabil, apoi se dezice. Ce părere aveţi dacă cineva din familia dvs. s-ar comporta aşa? Aţi avea respect pentru el? Ce caută el în fruntea guvernului? Nu mai continui, ca aş putea să enumăr şi alte prostii pe care le-a făcut, lăsând la o parte aroganţa sa.
Adrian Tofan, Canada

Domnul Băsescu este un mare fariseu. Nu regret azi, faptul că m-am deplasat - şi împreună cu mine am convins şi alţi români - pentru a-l vota la ambasada din Paris, controlata pe vremea aceea de către PSD-işti. Şi atunci am avut a alege între două rele. Am votat, ca majoritatea românilor din exteriorul ţării, cu şi pentru răul mai mic. Actualmente Dl. Preşedinte al României nu mai are alt crez decât populismul, şi interesul constant şi nestrămutat, pentru un al doilea mandat. Nimic altceva decât interesul pentru imaginea sa personală. A început să semene din ce în ce mai mult cu fostul preşedinte Iliescu...În fapt, a început să se indentifice cu acesta.
Eugen, Franţa

Este un guvern marionetă, a cărui unică slujbă este să-i facă scăpaţi pe Iliescu, Voiculescu, Patriciu
Cătălin, Statele Unite

Este un guvern marionetă, a cărui unică slujbă este să-i facă scăpaţi pe Iliescu, Voiculescu, Patriciu (pentru că Năstase deja a cam scăpat). Este un guvern de păpuşi, orchestrat de PSD şi oligarhii mai sus amintiţi. Este păcat pentru România.
Cătălin, Statele Unite

Mi-e ruşine cu indivizi care se ascund sub pseudonime şi se acoperă prin ţări străine, precum Eugen din Marea Britanie. Toate ieşirile preşedintelui la rampă au fost de bun simţ. Eu asta apreciez la el, bunul simţ şi surprinderea realităţii. Nu există oligarhi în ţara asta? Nu există hoţi care strigă hoţii şi se plâng că se face poliţie politică (precum Felix)? Nu unii fură, alţii plătesc? Nu avem un guvern ruşinos, format din nişte incompetenţi? Ce nu e corect aici? Sper ca Băsescu să lupte până la capăt, va avea sprijinul nostru, al poporului.
Adrian Ionescu, Iaşi

Domnule Tohătan, în primul rând doresc să fac clar că am o afiliere cu Securitatea sau sunt în vreun fel "vizat de către vânătoarea de vrăjitoare a dlui Băsescu". Părerea mea este că, în România, majoritatea populaţiei nu este capabilă să se adapteze unui sistem economic de piaţă şi nu fac decât să fie dependenţi, într-o măsură mai mare sau mai mică, de stat. Aceşti oameni nu au o educaţie adecvată, prespective adevărate în viaţă şi intră perfect în categoria socială de rataţi. Aşa că mai bine drepturile lor de vot sunt limitate de Securitate şi "jocuri de interese".
Eugen, Marea Britanie

Lucrurile sunt clare! Guvernul e alcătuit între prieteni cu ignorarea voinţei electoratului. Urmează afaceri între prieteni cu ignorarea celorlalţi jucători din piaţă! Totul justificat într-un limbaj de lemn liberal! Pentru că orice discurs poate goli conceptele de conţinut. În asemenea condiţii cei lezaţi, cei mulţi, sunt îndreptăţiţi la orice pentru restabilirea valorilor autentice.
Alexandru Jecu, Bucureşti

Nu sunt fan al preşedintelui Băsescu, însă discursul dumnealui are câteva puncte care descriu situaţia din România. Votul uninominal ar trebui introdus de urgenţă. Constituţia ar trebui revizuită spre a contura mai clar atribuţiile preşedintelui şi guvernului. În următorii ani vor veni mulţi bani de la UE. Vor putea fi cheltuiţi eficient şi transparent aceşti bani? NU! Se perpetuează starea de bâlbâială de până acum, cu efecte grave asupra marii majorităţi a românilor. Sper totuşi ca în câţiva ani să apară şi în România o clasă politică responsabilă care să ajute România şi românii să intre în secolul XXI. Şi să trăiască ca în secolul XXI.
Gheorghe, Statele Unite

Este evident că Tăriceanu, împins de la spate de interesele "prietenilor", a trădat. Să-i fie ruşine!
Dragomir Marinescu, Constanţa

Acest guvern este împotriva firii; se declara liberal, cu programul Alianţei DA, dar susţinut de PSD care e în opoziţie! Unde-i logica?
Tiberiu Georgescu, Bucureşti

Acest guvern este împotriva firii; se declara liberal, cu programul Alianţei DA, dar susţinut de PSD care e în opoziţie! Unde-i logica? La prima vedere s-ar zice că o coaliţie anti-Băsescu. Eroare: este o coalitie anti-anticipate! Parlamentarii sunt conştienţi că votul substanţial dat guvernului Tăriceanu 2 îi pune la adăpost de realitatea opiniei electoratului. Prin urmare, numai alegerile anticipate vor linişti atmosfera politică.
Tiberiu Georgescu, Bucureşti

Când interesul oligarhilor este ameninţat, culoarea politică nu contează. La o emisiune televizată, premierul a recunoscut că reprezintă un grup de interese, nu ştiu de ce se uită acest lucru.
Pădureanu, Timişoara

În sfârşit Liberalii au posibilitatea ca nestingheriţi de nimeni să se desfăşoare, numai că vad la televizor un discurs foarte populist al şefului statului care iarăşi vrea sa zgândăre; păcat!
Mihai Chivoci, Piteşti

A treia şi ultima capcană întinsă de preşedinte pentru premier. Ştie preşedintele ce ştie: " divide et impera".
Romeo Iulian Ciocănea, Botoşani

Cine consideră poporul român drept o masă de rataţi, consideră în acelaşi timp că lovitura primita de aceştia este "O mişcare binevenită, alăturarea PNL - PSD limitează putera politică a dlui Băsescu cu vânătoarea de vrăjitoare lansată de el". Domnul Eugen, din Marea Britanie, pare a fi vizat direct de aşa numita vânătoare de vrăjitoare. Este poziţia celor care sprijină acţiunile domnului Tăriceanu, iar motivele lor sunt evidente.
Marcel Tohătan, Canada

Atitudine de cameleon. Cum se poate face alianţă între un partid de dreapta şi unul de stânga? Cum din adversar (contacandidat) se devine aliat? Nimeni nu iese în stradă, nimeni nu protestează...Este scandalos ce se petrece în România. Responsabilizarea clasei politice se va petrece in Romania? Vom fi întodeauna conduşi de foşti comunişti, de clanuri de hoţi cu nume de politicieni?Consecinţele le-am plătit şi le vom mai plăti şi de acum înainte. Cum sună imnul Deşteaptă-te Române, ar trebui schimbat, Nani nani, ar fi mai realist.
Paul Georgescu, Italia

Susţin şi am încredere în d-l Tăriceanu şi componenţa Guvernului pe care a propus-o. M-am săturat de demagogia PD-ului şi a primului PD-ist: Traian Băsescu. E timpul să ne apucăm de treabă!
Vitalie, România, cu sufletul în Republica Moldova

Prefer Securitatea ca principal pilon de putere decât masa de rataţi ce reprezintă majoritatea electorală în Romania
Eugen, Marea Britanie

O mişcare binevenită, alăturarea PNL - PSD limitează putera politica a dlui Băsescu cu vânătoarea de vrăjitoare lansată de el. Conflictul politic a pus România într-o lumină nefavorabilă pe plan extern, într-un moment crucial, iar acesta este un pas spre soluţionarea lui. În plus, prefer Securitatea ca principal pilon de putere decât masa de rataţi ce reprezintă majoritatea electorală în Romania.
Eugen, Marea Britanie

Acest guvern e doar un pas înainte pentru PSD şi în interesul "grupurilor de interese" menţionate de multă vreme de Băsescu. Acest guvern va linişti apele în câteva procese penale şi va exista oricum destul de puţin pentru că nu este logic ca un guvern liberal să aiba acţiuni susţinute de parlamentari de stânga. Şi fără PSD nimic n-o sa treacă prin parlament.
Adrian, Canada

Fiind nelegitim şi dependent de anti-reformatori şi/adică de opoziţie, acest guvern este unul "autocondamnat". Ce-i drept însă, o mică şansă are: dacă acest guvern reuşeşte, ca printr-o minune, să recupereze rapid restanţele în reformarea şi eficientizarea justiţiei şi administraţiei, atunci PNL va câştiga un capital politic considerabil. Dacă nu, va pierde totul.
Ioan Manuel Ciumaşu, Franţa

Este un guvern de comunişti, ce pot să zic altceva. Cei mai mari comunişti sunt în fruntea guvernului. Cum credeţi că vom avea şansă de reuşită? Se pare că nu vom scăpa niciodată de coşmarul comuniştilor din România. Ruşine la Tăriceanu. Numai jocuri de interese. Pe Monica Macovei au exclus-o de teama adevărului.
Cristian Hedeşiu, Germania

Vai de capul lor sau mai bine zis vai de capul nostru, al tuturor românilor
Sorin, Israel

Vai de capul lor sau mai bine zis vai de capul nostru, al tuturor românilor.
Sorin, Israel

Este impropriu numit "guvernul Tăriceanu". Este guvernul Patriciu-PSD. Este guvernul "băieţilor deştepţi" din energie. Al petroliştilor de oriunde şi al ruşilor din aluminiu. Este o "buturuga mică" care de data aceasta nu va reuşi să răstoarne "carul mare". Aştept cu încredere referendumul pentru suspendarea preşedintelui. Populaţia nu va fi de acord cu suspendarea. Ce va urma? Sper ca Băsescu sa le taie nasul "băieţilor deştepţi" care vor să facă în continuare milioane cu un lap-top conectat la sacul cu bani al Uniunii Europene.
Doru Dendiu, Chişinău

Noul guvern nu va rezista mult pentru simplul motiv că s-a născut fără respectarea Protocolului Aliantei DA (PD nu a fost consultat), care, juridic, este înca valabil. In plus, conţine o mulţime de "iluştri necunoscuţi" care, curios, au trecut foarte usor de Comisiile parlamentare. Nici nu va avea timp de politici pentru ca va avea o viata scurtă (va fi permanent hărţuit din toate partile din cauza acutizării disputelor politice).
Hristu Culetu, Constanţa

Orice guvern va încerca domnul Tăriceanu să propună, rezultatuş tot negativ va fi pentru simplul fapt că interesele sunt atât de perfide încât ceea ce pare astăzi în regulă, mâine se va descoperi că este o mare greşeală. Pe scurt: nu am încredere în domnul Tăriceanu şi nici în ceea ce pretinde domnia sa că face.
Petre, Cluj

Faptul că s-a format o majoritate împotriva preşedintelui mi se pare de bun-simţ, atât timp cât în afară de scandal n-am văzut vreo realizare a sa
Bogdan Coman, Bucureşti

Mie mi se pare în regulă acest guvern. Iar faptul că s-a format o majoritate împotriva preşedintelui mi se pare de bun-simţ, atât timp cât în afară de scandal n-am văzut vreo realizare a sa.
Bogdan Coman, Bucureşti

Un guvern de nulităţi, ca şi şeful lor.
Todor

Oare erau anticipatele o soluţie? În nici un caz. Cred că acest guvern este singura soluţie disponibilă pentru a ieşi din această criză. Cu anticipate mă îndoiesc că vreun partid ar fi obţinut o majoritate care să îi permită să guverneze singur, deci tot la certuri s-ar fi ajuns. În plus s-ar fi pierdut bani şi timp!
Bogdan

Disputele de pe scena politică nu vor înceta. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a câştigat o bătălie, dar războiul continuă. Curând va realiza ce gafe a făcut şi va savura din plin eşecurile, care vor veni ca avalanşa.
Paloma, Piteşti

Eu sunt un moldovean, care nu e deloc naţionalist şi nici şovin. Dar dacă ar fi să votez cu UDMR, sau o minoritate oricare ar fi ea, să mă conducă, aş pleca la căpşuni în Noua Guinee. Eu am votat alianţa DA, datorită lui Băsescu. Pe Tăriceanu nu l-am votat niciodată. Nu l-a votat nimeni defapt. Am votat cândva cu lacrimi în ochi cu PSD, să nu iasă ultranaţionaliştii. Dar să-mi facă PNL-ul una ca asta, mi se pare trădare naţională. Păi ce, a intuit Tăriceanu că mi-e dor de mătuşa Tamara?
Dorin Spiridonescu, Galaţi

Guvernul trebuie să fie pur (sau curat, dacă vreţi) din punct de vedere etnic! Aşa că dl Vosganian (armean de origine) trebuie concediat de urgenţă
Istvan Kadar, Budapesta

Într-adevar, e o mare problemă apartenenţa etnică a domnilor din UDMR. Nu se pune problema dacă sunt cetăţeni ai României, care participă la viaţa politiăa a ţării lor. Guvernul trebuie să fie pur (sau curat, dacă vreţi) din punct de vedere etnic! Aşa că dl Vosganian (armean de origine) trebuie concediat de urgenţă. Mai trebuie văzut şi dacă există membri ai vreunei alte minorităţi. Atunci, cred că aceasta va fi cheia succesului. Mă rog, un început de succes...
Istvan Kadar, Budapesta

Evoluţiile politice recente mă fac să cred că votul uninominal nu va fi adoptat, tocmai pentru că ar fi o măsură de asanare a scenei politice şi de responsabilizare a celor care ajung la putere. Ceea ce actuala putere (parlament & guvern) se vede că nu doreşte. În viitorul apropiat, timpul şi energiile vor fi consumate pe încercarea de suspendare a preşedintelui şi, dacă aceasta reuşeşte, pe organizarea referendumului de demitere (care, cred, îl va reconfirma pe Băsescu în funcţie). Cred că lunile care urmează ne vor aduce noi dezamăgiri, iar alianţa PNL+PSD va bloca orice reformare pozitivă a scenei politice.
Nadia Badrus, Sibiu

1. "Noul"guvern va rezista atât timp cât va ţine seama de pretenţiile PSD; 2. disputele de pe scena politica se vor acutiza; 3.politicile "noului" guvern, aşa zis "LIBERAL" vor promova, prioritar, nteresele din umbra ale PSD, PRM, PC, ca şi ale unor "oligarhi" din PNL, "patrulater negru" constituit nu doar pentru interese de afaceri, ci şi preocupat să salveze marii corupţi aflaţi în cercetări la DNA; 4."Rostirea" arogantă de la tribuna Parlamentului, a d-lui Geoană, în văzul şi auzul întregii ţări, cu adresare directă la prim-ministru, a fost cea mai MARE UMILINŢĂ NAŢIONALĂ din anii originalei noastre democraţii; 5. cred că va ramâne, cu adevărat, de datoria tinerelor generaţii să spele obrazul întinat şi înjosit al ţării! Sunt convins că aceasta zi se apropie!
Gheorghe, Piatra Neamţ

Se conturează, din păcate, şi la noi o tendinţă antiamericană. Credeam că doar CV Tudor şi Mircea Geoană sunt "ambasadorii Moscovei". Deci asta era cu demiterea ministrului de externe şi cu "suspendarea" lui Băsescu! Doar Ceauşescu şi Iliescu mai lipsesc.
Liviu Petrila, Danemarca

Am o părere excelentă. Urez noului guvern să-şi facă treaba
Daniel, Canada

Am o părere excelentă. Urez noului guvern să-şi facă treaba!
Daniel, Canada

Cel mai tragic este că asistăm la o mascaradă în care şi aşa zisele partide istorice care doresc binele poporului s-au dovedit a fi tot o adunatură de oameni morţi după putere. Vai de noi care trebuie să mai mergem la alegeri, ce sa alegi? Ce să votezi? O adunătură. Se iubesc ca să câştige şi dupa aceea se împroaşcă cu noroi. Cum de nu vii Ţepeş Doamne!
Florentina Bărbat, Bucureşti

Sunt complet nemulţumit. Nu reflecta opţiunea mea politică din momentul alegerilor. Acest guvern restructurat deja are minusuri, ca să dau un singur exemplu, prin ministrul desemnat la învăţământ. Dupa ce că educaţia este la pământ, acum avem şi un ministru pe măsură. Cădere liberă plăcută, dom' Tăriceanu. Schimbarea de imagine din ultima perioadă, v-a transformat într-o marionetă a consilierilor de imagine, pe care îi plătiţi cu bani grei, ca să vă ajute să nu vă pierdeţi scaunul, de pe care puteţi să aveţi grijă mai departe de afacerile cu maşini. Dar, lupul îşi schimbă părul, nu şi năravul, aşa că noi, românii ştim cine sunteţi, şi o să ţinem minte la următoarele alegeri.
Cătălin Neacşu, Bucureşti

Actualul guvern va rezista atâta timp cât nu va leza interesele de clan ale mafiei politico-economice din România. Vor apare noi dispute pe fondul lipsei de principii morale ale celor ce s-au instaurat la putere în România în prezent. Politica adoptată în fapt va fi a propriului buzunar şi de clan, iar pentru fraierime (electoratul român) declaraţii populiste în limbaj de lemn, aşa cum ne serveşte de câteva săptămâni Tăriceanu, de când probabil şi-a angajat un consultant în tehnici de manipularea maselor.
Sandina Stana, Târgovişte

Nu pot să cred că se întâmplă aşa ceva în România. Nu înţeleg de ce o minoritate etnică este considerată partid POLITIC. Nu cred că mai există o ţară în lume în care guvernul să aibă în componenţă un procent aşa de ridicat de membri ai unei minorităţi etnice. Chiar nu mai există destui romani în România? Unde sunt partidele tradiţionale ale României?
Dana Pop, Cluj

Politica românească are nevoie de o reparaţie capitală. Până în prezent, inclusiv acum, nu au fost decât reparaţii de moment, mai pe şleau, cârpeli.
Otto Kincses, Reşiţa

Noul guvern va rezista cât interesul celor care l-au votat va fi pentru menţinerea situaţiei actuale. Este o porcărie ca să alegem o alianţă de dreapta şi acum jocurile să le faca stânga PSD şi cu mafia economică. Cu acest ultim act politic Tăriceanu a demonstrat că este o marionetă fără caracter şi nu va avea viitor politic, iar acoliţii Antonescu, Orban sunt descalificaţi din lipsa de caracter. Noi ca şi cetăţeni suntem aceeaşi mămăligă care nu explodează decât când serviciile secrete organizează acest lucru ca în decembrie. Este dezolant, dar poate viitorul ne va arăta scopul dacă acesta a existat! Multă sănătate vă doresc şi un Paşte fericit alături de familie!
Victor Diaconescu, Iaşi

Votul, cred eu, nu a fost pentru validarea "cabinetului Tăriceanu 2". El a fost o demonstraţie anti-Băsescu şi nimic mai mult. Ne aflăm într-o situaţie gravă în care guvernul şi parlamentul se coalizează împotriva preşedintelui. N-am prea mari pasiuni pentru preşedinte, dar nu pot să ignor această poziţie ostilă şi periculoasă pentru democraţie în sine. Domnii "băieţi deştepţi" care au furat "cu acte în regulă" tot ce s-a putut, vor să debarce preşedintele folosind "procedeele democratice"!
Anabela Revaru, Bucureşti

A început cu o criză care din păcate s-a accentuat foarte mult. Colapsul abia acum începe să se contureze. Păcat pentru România. Nu sunt de acord cu noul guvern. Este doar rampa pentru mai multă corupţie şi interese.
Alin, România

Cu adevărat a venit vremea ca economistul Tăriceanu să reevalueze efectele taxei de 16%. Înţelegerea cu PSD şi PC este necesară pentru că nimeni n-ar agrea o acutizare a conflictelor sociale. Termpoanele nu pot demonstra că PSD a furat şi e necesară recapitularea evenimentelor. Abundenţa de adjective peiorative în discursul celor eliminaţi arată că restul sunt vorbe destinate maselor, propagate de "răspândaci". Captarea "serviciilor" de către actualii populari-creştini-democraţi şi încercarea de monopolizare a puterii politice va sfârşi prin a supăra adevăraţii creştini-democraţi din UE. Sigur, noul guvern e prea tânăr,dar...
Dan Petropol, Bucureşti

România, este grav bolnavă si are nevoie de tratament de la anticipate, singura soluţie de normalitate.
Niculae Teodorescu, Statele Unite

Un guvern trădător, lipsit de sprijin popular şsi corupt! Numai noi alegeri vor stabiliza siţuatia politică din "ţara minunilor". Deşteaptă-te cetăţean român!
Emil Oniţa, Canada

Asistăm la un complot între aşa-zisa opoziţie şi o parte din trădătorii alianţei. Se vrea eliminarea Preşedintelui şi a Partidului Democrat. De la ce s-au certat se va şti poate peste zeci de ani când nu va mai fi important. Paralizia politică nu se va opri, luptele vor continua iar reformele şi transparenţa se vor opri. Încep sa cred că celor din culise le convine aderarea la Comunitate fără reforme reale. Timpul trece şi progresul realizat se diminuează. 'Or sa se revizuiasca primesc dar atunci sa nu se schimbe nimica....'
Cosmin Patulea, Statele Unite

Cât timp va rezista noul guvern, depinde sau ar trebui să depinda de competenţa miniştrilor săi
Dragoş Cioranic, Canada

Cât timp va rezista noul guvern, depinde sau ar trebui să depinda de competenţa miniştrilor săi. Cât despre disputele politice, acum că PD nu mai face parte din Executiv, acestea se pot înteţi.
Dragoş Cioranic, Canada

Noul guvern va rezista cât va fi nevoie! Sunt convins că noua formulă va răspunde noilor rigori şi condiţii pentru a face faţă problemelor ce stau în cale. Era şi timpul ca liberalii să ia atitudine. Destul cât s-au perindat PSD-ştii si PD-ştii la conducere, ca tot n-au reuşit să facă nimic! Votul majoritar pentru noul guvern denotă nişte semne de maturitate. Numai cu nişte minţi tinere şi lucide se vor obţine rezultate pozitive!!!
Ionuţ, Bucureşti

Noul guvern va rezista cât va fi nevoie! Sunt convins că noua formulă va răspunde noilor rigori şi condiţii pentru a face faţă problemelor ce stau în cale. Era şi timpul ca liberalii să ia atitudine. Destul cât s-au perindat PSD-ştii si PD-ştii la conducere, ca tot n-au reuşit să facă nimic!
Ionuţ, Bucureşti

Am o părere foarte proastă. În loc să vadă de această nenorocită ţară jefuită, se mănâncă intre ei. Ciolane, ambiţii, interese streine. Vai de noi. Unde ne sunt conducătorii?
Dumitru Oniga, Suceava

E posibil ca noul guvern să reziste până la viitoarele alegeri. Întrebarea este ce va reuşi să facă acest guvern până atunci? PSD are interesele lui şi se pare că momentan ei au cel mai mult de câştigat. Nu cred ca politica noului guvern va trasa PNL-ului altă soartă decât ''muzeul partidelor istorice'' lângă PNŢCD.
Cristian Dirnu, Statele Unite

Din păcate ceea ce se întâmplă era previzibil câtă vreme dl. Tăriceanu, a cărui "tărie" lasă mult de dorit, nu are curajul să adopte o poziţie clară şi de fiecare dată a încercat să găsescă o motivaţie care să-i permită să declare că o sprijină pe Dna. Macovei când de fapt poziţia şi intransigenţa ei îl deranjau la fel de mult ca şi pe cei cercetaţi penal sau cei care se ştiau cu musca pe căciulă! Ca şi în alte rânduri şi de data aceasta nu a avut curajul să adopte o poziţie clară pro sau contra. In schimb a manevrat destul de penibil (mai degraba decat abil) şi a sprijinit tacit "comisia de anchetă" ce cercetează faptele preşedintelui, a aşteptat cu speranţă hotărârea Curţii Constitutţonale cu privire la atât de dorita "demisie" a doamnei "DE FIER", şi în final când a constatat că nu se întâmplă nimic a trebuit să "taie pisica" şi să recunoasca tacit că a COMPLOTAT cu PSD-ul, deci a trădat alianţa DA care l-a adus la putere, dar şi electoratul care a votat aceasta alianţă.
Nicola G, Bucureşti

Actualul guvern poate cădea în orice clipă doreşte PSD. Disputele politice se vor amplifica şi guvernul va promova politici şterse şi fără nici o finalitate
Ion Ionescu

Actualul guvern poate cădea în orice clipă doreşte PSD. Disputele politice se vor amplifica şi guvernul va promova politici şterse şi fără nici o finalitate. Coincidenţa cu situatia de la Kiev. Numai preşedintele este proeuropean si prooccidental, parlamentul este dominat de bolşevici.
Ion Ionescu

Noul guvern NU este mai bun decât cel vechi şi va rezista exact atât cât vor dori PSD si PC. Disputele politice NU vor inceta. Politica noului guvern va fi cea a PSD-ului.
Gruia Toma, Montreal

Cât de viabil va fi şi ce reuşite va avea Guvernul acesta bicolor - totul este în funcţie de interesele celor care i-au decis actuala configuraţie
Ioana Niculescu, Bucureşti

Votul de învestitură pentru noul cabinet Tăriceanu este dinainte calculat şi asigurat. Cât de viabil va fi şi ce reuşite va avea Guvernul acesta bicolor - totul este în funcţie de interesele celor care i-au decis actuala configuraţie. Concordia aşteptată, însă, se poate transforma, cu timpul, în reversul ei... Premierul poate fi sigur de un lucru: "bucuriile de Florii" au ajuns la destinaţia cuvenită - cei care nu se vor mai teme de justiţie, cei care nu vor mai avea insomnii privind dosarele de Securitate, cei pentru care fărădelegile comunismului n-au nici făptaşi, nici victime.
Ioana Niculescu, Bucureşti

Românii au primit o lovitură de stat (insurecţie de palat în termeni sociologici)în '89, acum mă simt la fel. Românii au ales ceva, dar tot comunişstii sunt cei care trag sforile, PSD-ul, PC-ul. PNL-ul prin actul politic al lui Tăriceanu, devine pe faţă un partid de stânga. Chiar românii sunt condamnaţi la exil din cauza hoţilor care sunt la conducere? PD-ul stă cel mai bine în sondaje şi este eliminat de la guvernare, Băsescu la fel şi ei sunt cei care vor răul românilor? Nu cumva ei au lezat interesele celor corupţti?
Lucica, Târgovişte

Domnul prim ministru ar trebui sa ne explice de ce un gest democratic, legitimarea prin alegeri, este un dezastru? Acest gest democratic se aplică in toate ţările cu politicieni responsabili. Ştim ca in parlamentul României sunt foarte multe partide care nu (mai) au legitimitatea votului. Cum poate domnul Tăriceanu guverna în aceste condiţii?
Adrian, Galaţi

E o soluţie kamikaze pentru salvare de justiţie a pesediştilor + gruparea Patriciu. Nu le pasă că la alegerile viitoare PNL va dispărea ca forţă politică.
Ciprian, Craiova

Nu este în România nicio femeie de calitate în politică?
Ignacio, Luxemburg

Nicio femeie! Nu este în România nicio femeie de calitate în politică?
Ignacio, Luxemburg

Nu este posibil aşa ceva! Am votat un partid sau o alianţă românească şi până la urmă ne conduc maghiarii care sunt minoritari. Dacă vroiam să fie la conducere îi votam din prima. Am ajuns să fim dirijaţi de UDMR local, acum şi central? Vai de capul nostru. Doi se bat şi UDMR-ul câştigă. Bravo lor.
Cosmin, Oradea

Miniştri fără experienţă, prea tineri şi supuşi lui Tăriceanu care va trece de hopul parlamentului, dar nu de dispreţul oamenilor de bun simţ. Soluţia e una singură: alegeri anticipate.
Petre, India

Guvernul acesta este voinţa unui grupuscul ce-şi zice liberal, dar e de stânga stahanovist-bolşevică, bazat pe cârdăşie transpartinică şi nu a avut decât un singur scop: debarcarea Monicăi Macovei de la justiţie pentru a stopa reforma reală, pentru a acţiona în virtutea unui cod de procedură penală care să-i permită fraude. Dosariada secu va fi stopată şi ea pentru a nu se mai "discrimina" la acţiunea de prăduire a ţării şi a fondurilor UE. Cetăţeanul român a fost privat de statul de drept în acest moment.
Jenny

Un guvern cu o compoziţie foarte bună. Acum sunt sigur că se va face treabă în România. Se vor putea recupera timpii pierduţi din cauza intrigilor cotroceniste.
Daniel Myron, Canada

Este un guverm mai suplu. Premierul trebuie să aducă liniştea şi firescul în activitatea guvernamentală
Bibi Ionescu, Statele Unite

Este un guverm mai suplu. Premierul trebuie să aducă liniştea şi firescul în activitatea guvernamentală. PD a fost, este şi va fi un partid cu care nu se poate face o coaliţie. Îl asemuiesc cu partidul lui Hugo Chavez din Venezuela. Vorbeşte mult şi se ocupă de diversiuni. Parlamentul va vota actualul guvern la limită. Însă Preşedintele s-ar putea să nu aprobe. Criza va fi atenuată pentru o vreme ţinând cont că mai sunt aprope 18 luni până la alegerile generale. Pentru o potolire definitivă a crizei, soluţia este plecarea lui Băsescu de la Cotroceni. Astfel se va mai putea salva ceva din actuala nefericită conjuctură.
Bibi Ionescu, Statele Unite

Marea pierdere în cazul restructurării guvernului este Monica Macovei. După ce s-au chinuit (opoziţia şi puterea împreună) să o dea jos în cele mai mizerabile moduri, iată că acum au reuşit. Restul miniştrilor pot fi oricând schimbaţi, chiar şi de mai multe ori pe zi. Nici o pagubă.
Vasile, Bucureşti

Actuala componenţă a guvernului propus de D-l Tăriceanu are la bază interese politice şi nicidecum naţionale

Actuala componenţă a guvernului propus de D-l Tăriceanu are la bază interese politice şi nicidecum naţionale. Şansele ca Parlamentul să voteze noul cabinet sunt minime. Zilele politice ale premierului sunt numărate. D-l Tăriceanu va avea mult mai mici şanse de reabilitare ca D-l Adrian Năstase.

Ideea este că dl Tăriceanu ne crede pe toti proşti, pe noi cei care i-am ales şi care NU îi vom mai alege data urmatoare. Tot ce se petrece în politica românească este de o ipocrizie cum numai pe la noi se obişnuieşte. Dle Tăriceanu, vă întrebaţi oare dacă cineva din România mai are încredere în aşa zisul guvern pe care îl promovaţi după toate disputele din ultimul an, măcar aveţi bunul simţ şi onoare de a vă da demisia ca să prezentaţi măcar un strop de demnitate în faţa electoratului. Şi nimeni din toată clasa politică românească să nu uite că anul viitor vor fi alegeri şi eu unul voi avea un cuvânt de spus aşa cum sperăm au mulţi alţii.
Adrian, Bucureşti

Un guvern lipsit de coloane vertebrale. Pobabil că în maxim 2 luni o să apară Băsescu cu o lungă listă de nerealizări ale noului guvern Tăriceanu. Cred că aici se aplică principiul că dacă dai destulă frâanghie unui om, se spânzură singur cu ea.
Mihai, Bucureşti

Lista este una a ruşinii nationale. UDMR va moderniza România. Sigur că va fi aprobat, PSD fuge de anticipate ca dracul de tămâie. Criza nu va fi depăşită. Tăriceanu a oficializat ura între români cu aşa alianţă. Soluţia? Demisia premierului şi tragerea la răspundere pentru că a înşelat electoratul.
Nicu, Chişinău

Observ că un premier Lliberal a prezentat primul cabinet fără nici o femeie ministru. Îi urez multe astfel de realizări europene. Sunt convins că liderul Liberalilor europeni, Graham Watson, îl va mângâia pe creştet pentru aşa o ispravă!
Mihnea, Bucureşti

Cred că singura şansă a PNL de a se salva ca partid este o guvernare cu cât mai puţine compromisuri cu PSD şi cât mai mult accent pe continuarea reformelor
Adrian

Cred că singura şansă a PNL de a se salva ca partid este o guvernare cu cât mai puţine compromisuri cu PSD şi cât mai mult accent pe continuarea reformelor. PSD pare să nu dorească alegeri anticipate şi deci nu va încerca să răstoarne guvernul până la alegeri. Prezenţa UDMR în guvern mi-e cam neclară - acest partid pare mult prea oportunist şi preocupat de idei prea vechi pentru a inspira încredere.
Adrian

Interesant. Atât ca şi modalitate de lucru cât şi forma de guvernare care este dorită de dl Tăriceanu. Am două puncte de vedere unde sunt cam nelămurit. 1 De când o ţară poate fi condusă de o uniune? (insuportabil de linguşitori) 2. Când vor fi şi rezultate? Şi soluţia! Simplu: trebuia ca toţi să stea locului încă doi ani, veneau alegerile şi normal câştigă cine era mai credibil şi cel care a arătat şi a tras pentru ţara noastră mai mult. Criza politică să fie depăşită? Bancuri. Chiar acum va fi de-a dreptul jenant cât va fi de mare. În speranţa că cei de la Parlament au creier mai bogat în cunoştiinţe şi de apreciere atât a valorilor construite până acum şi respect faţă de alegători, nu vor aproba cea mai mare cacealma din lume.
Istvan Becsky, România

Este singura soluţie la îndemâna guvernului şi-l felicit pe Tăriceanu pentru curajul ce l-a manifestat, atunci când speranţele erau la limită. Lucrarea lui Băsescu este începută din vremea Convenţiei Democrate, la ideea serviciilor al cărui şef nedeclarat a devenit Băsescu. Iar trădarea prin apropierea de PSD a săvârşit-o dând SRI-ul direct PSD-ului. Sprijinul sigur pe care PSD-ul îl va acorda noului guvern îşi are originea în nevoia de apropiere de dorinţele electoratului reprezentat de guvern, în ochii căruia PSD-ul scade catastrofal. Prin sprijinirea noului guvern, PSD va creşte puţin în ochii electoratului. Regret că foarte greu se înţelege gestul lui Tăriceanu de către oamenii simpli care s-au cam obişnuit cu opresiunea şi manipularea. Dar asta "ni-e datul sorţii, asta ne este firea, ne măguleşte jugul, cătuşele şi umilirea", cum ar spune poetul frate basarabean, A.Codru.
Costică, Iaşi

Majoritatea miniştrilor sunt nişte necunoscuţi, ceea ce nu e neapărat rău. Depinde foarte mult ce oameni vor fi în eşaloanele 2 şi 3. Cred că guvernul va fi aprobat la limită de parlament, dar va avea o viaţă foarte grea în continuare. În niciun caz criza politică nu va fi depăşită, ci dimpotrivă se va accentua. Preşedintele şi PD îi vor face zile negre iar celelalte partide din opoziţie vor căuta să exploateze situaţia nou creată. Soluţia este suspendarea preşedintelui şi alegeri anticipate.
Nicolae Drăghiciu, Sibiu

Sunt şanse mari ca această listă să fie aprobată. Motivul: coaliţia PSD - PNL pentru menţinerea privilegiilor obţinute prin fapte de corupţie
Marius Dumitraşcu, Bucureşti

Sunt şanse mari ca această listă să fie aprobată. Motivul: coaliţia PSD - PNL pentru menţinerea privilegiilor obţinute prin fapte de corupţie. Ameninţarea justiţiei şi a DNA a dispărut pentru aceştia. O putem numi "Monstruoasa Coaliţie - Varianta Românească". Singura şansă de a depăşi în mod real criza politică este "asanarea" clasei politice şi o reacţie dură a Uniunii Europene la aceste schimbări.
Marius Dumitraşcu, Bucureşti

Este o încercare disperată de agăţare de putere. Prin acţiunile întreprinse în ultimul an, dl Tăriceanu are mari şanse să "reuşească" să-şi ducă partidul acolo unde, din păcate, se pare că se află locul acestuia, lângă PNŢCD, în muzeul fostelor partide "istorice". Altfel, constat cu amărăciune că asistăm la un mic triumf al demagogilor...
Marian, Bucureşti

Restructurarea guvernului este o manevră prin care este destituită Monica Macovei şi astfel aliaţii în afaceri ai PNL-ului, PSD-ul, obţin ceea ce îşi doreau, continuarea corupţiei pe care ei au moştenit-o de la tăticul lor, defunctul PCR. Criza politică va continua, abia s-au obişnuit să se certe pe ciolan şi să nu facă nimic bun. Prin această manevră, Tăriceanu este mai pedeserist decât Dinu Patriciu care a sponsorizat campania electorala a PSD-ului în campania electorală.
Anda, România

Aşa cum a spus deja Radu Stroe, soluţia este una de avarie. O soluţie de avarie nu poate fi una plăcută, ci de regulă una tristă
Constantin Geangu, Bucureşti

Aşa cum a spus deja Radu Stroe, soluţia este una de avarie. O soluţie de avarie nu poate fi una plăcută, ci de regulă una tristă. Este trist că unii dintre cei aflaţi la guvernare au avut alte interese mai importante pentru ei decât guvernarea însăşi. Şi mai trist este că nu se văd similitudinile cu situaţii trăite de noi înşine nu cu mult timp în urmă. De câte ori trebuie să dăm cu capul de perete să vedem că peretele este tare? De câte ori suntem gata să ne lăsăm păcăliţi de populism?
Constantin Geangu, Bucureşti

Ne întrebaţi pe noi care ar fi soluţia. Doar vedeţi că PNL-ul, chiar dacă are un procent mai mic în sondaje decât PD-ul, PC-ul şi mai mic, PSD-ul tot mai mic, ei conduc atmosfera politică românească. Noi electoratul suntem proştii buni doar ca să ne mintă şi să ne fure. Preşedintele Băsescu stă cel mai bine în sondaje, dar el e singurul vinovat în opinia primului ministru. Politica românească nu are logica bunului simţ, ci a hoţului cinic. Criza politică va fi depăşită doar dacă mafia politică va putea fura în continuare nestingherită cum a făcut până la venirea la Cotroceni a lui Băsescu. Soluţia eficientă, dar imposibilă, ca această mafie politică să nu mai aibe pe cine fura şi electorat, adica o Românie pustie.
Sandina Stana, Târgovişte

Citind discursul d-lui Tăriceanu am înţeles un singur lucru. Omul se joacă "de-a Băsescu". Dacă m-ar întreba pe mine, i-aş sugera să facă acest lucru cu colegii liberali. În rest, vorbărie ieftină.
Alexandru Jecu, Bucureşti

Cred că este o decizie corectă a Premierului. România se află într-un blocaj total atât în plan extern cât şi în cel intern. Ne lipseşte un ministru de externe care să negocieze pentru noi acum când este mai mare nevoie căci se fac înţelegeri peste capul nostru. Preşedintele are închise toate uşile unde se iau deciziile importante pentru destinul Europei din care facem şi noi parte acum deci ne priveşte în cel mai mare grad. În politică Preşedintele reprezintă o instituţie şi aici nu-şi au locul resentimentele. Pe de altă parte gesturile miniştrilor PD care ieşeau de la şedinţele de guvern şi se opreau pe treptele Palatului Victoria de unde criticau la indigo deciziile la care participaseră cu toţii au fost tolerate foarte mult timp şi cereau o reacţie.
Mihai Matarin

Consider că domnul prim ministru a pierdut orice legatură cu realitatea
Florin

Consider că domnul prim ministru a pierdut orice legatură cu realitatea. Propunerea sa de remaniere guvernamentală este o ruşine naţională. Dintre toate partidele politice din România nu a reuşit decât o alianţă cu reprezentanţii minorităţii maghiare, care de curând s-a pronunţat într-un referendum local pentru...autonomie teritorială. Cu tot respectul faţă de minorităţi: cum ar putea reprezentanţii unei etnii să " lupte pentru interesele, valorile şi tradiţiile româneşti"? Lăsând la o parte faptul că vor fi eliberaţi din functie miniştrii de calibrul Monicăi Macovei! E trist! E foarte trist!
Florin

Evenimentele dramatice din viaţa politică a României uimitor sunt asemănătoare cu evenimentele dramatice din Basarabia. Şi nu întâmplător, păpuşarii din culise, cu unele excepţii, sunt aceeaşi, răuvoitorii la adresa românilor şi României. În spatele lui Băsescu, stau "păcatele" defăimării crimelor regimului comunist, lupta cu corupţia, dragostea de basarabeni, dorinţa de a le întoarce necondiţionat şi fără organizarea unor "loterii" PSD-iste, cetăţenia română furată de ruşi. Iar în spatele Premierului Tăriceanu desemnat de Băsescu şi votat de câteva sute de parlamentari stau marii rechini cu sacii plini cu bani, imbogăţiţi peste noapte şi desigur PSD-ul nespălat de mineriade şi de corupţie.
Mihail Melnic, Chişinău

Îmi este greu să cred că electoratul cu discernământ şi speranţă din România vibrează la discursul domnului Tăriceanu de întâmpinare a noului guvern. În opinia mea, fragmentul de demonizare a preşedintelui Băsescu din mesajul premierului nu este susţinut de evenimentele ultimelor luni. Orice neadevăr spus atrage după sine alte suspiciuni, în cazul de faţă legate de intenţiile reale ale Primului Ministru şi susţinătorilor săi politici şi economici.
Adrian Ardelean, Bucureşti

Să sperăm că vom vedea fapte concrete, nu numai discursuri frumoase. În orice caz, blamarea preşedintelui Băsescu nu-şi are rostul şi nu este susţinută de fapte.
Dragos Cioranic, Canada

Prenume
Nume de familie*
Adresa
Ţară
Adresa electronică
Telefon*
* Opţional
Părerea dvs
Important: ROMANIAN.com are dreptul să editeze comentariile dvs. Şi nu garantează că toate mesajele primite vor fi publicate
LEGĂTURI
ULTIMELE ŞTIRI
Trimite unui prietenVersiune pentru tipărire
BBC © ^^ Sus
Arhivă|Lecţii de engleză|Seriale
BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>