|
Ce efect va avea vizita lui Traian Băsescu? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Preşedintele Vladimir Voronin a acceptat deschiderea a două consulate ale României la Bălţi şi Cahul, ca urmare a întâlnirii sale cu Traian Băsescu De la 1 ianuarie 2007 cetăţenii Republicii Moldova trec frontiera cu România doar cu viză de intrare. Deşi autorităţile de la Bucureşti au promis facilitarea regimului de vize, inclusiv înfiinţarea a două noi consulate, obţinerea vizelor se dovedeşte greoaie, la Consulatul din Chişinău formându-se cozi foarte mari. Ce efect va avea deschiderea celor două consulate? Care va fi urmarea pe termen mai lung a vizitei lui Traian Băsescu la Chişinău? Şi pe termen scurt, şi pe termen lung, vizita Preşedintelui Băsescu la Chişinău, în aceste zile, va avea efectul de contracarare a efectelor negative ale crizei vizelor asupra moralului populaţiei. Bună idee a avut cine i-a sugerat-o. Băsescu se dovedeşte, din nou, un lider receptiv la mesajul "mulţimii" şi mai demonstrează că, probabil, are consilieri buni, de care ascultă. Cred că această abilitate îi va aduce succes. Încetaţi să mai blamaţi moldovenii pentru faptul cum şi cu cine au votat! Uitaţi-vă mai întâi sub nas! Oare nu Iliescu a fost acel care nu a dorit o unire după 1989? Şi de câte ori l-aţi readus? Încercările lui Băsescu sunt reuşite, dar nesistematice şi în plus nu doar Preşedintele ci echipa de guvernare ar fi urmat să se ocupe serios de Basarabia. Mă bucură sincer introducerea vizelor pentru moldoveni (sunt şi eu la rândul meu basarabeancă) - sper ca astfel idealul unirii să capete mai multă consistenţă, îin ciuda noilor vicisitudini, a noii "cortine de fier". Dorul de Româania a cam pălit odată cu posilitatea de a călători liber doar cu buletinul sau paşaportul, s-a diluat în timp şi a căpătat motivări pur economice. În altă ordine de idei, sunt şi eu revoltată de faptul că la momentul oportun am refuzat redobândirea cetăţeniei române, pe motiv că asta făceau cei cu interese materialiste (repatrierile erau de vânzare, mijloc de speculă şi de evitare a taxelor vamale pentru maşini, averi, etc.), iar acum aş fi avut nevoie de cetăţenie nu pentru a pleca din România, ci pentru a mă integra în România. De situaţia creată cu vizele probabil profitează anumite persoane pentru a face bani. În faţa consulatului se găsesc persoane care îţi cer până la 250-300 euro pentru o programare urgentă. Care sunt aceste canale rămâne să verifice angajaţii ambasadei şi să le blocheze. Sper că dl Traian Băsescu, Preşedintele României va izbuti şi de această dată să deblocheze situaţia,dacă nu vor fi create obstacole din partea cercurilor locale.
Efectele imediate se vor face simţite odată cu deschiderea consulatelor, dar dacă e să spun despre efecte de lungă durată, atunci aş spune că va alimenta populaţia cu energie pentru a rezista în faţa comunismului. Băsescu a făcut un lucru sănătos, a condamnat comunismul. Cei din Republica Moldova toarnă apă la moara comunismului. Cred că nici Băsescu ca şi Patriarhul Teoctist nu-l înţeleg pe V.Voronin. Băsescu nu are încredere în el, dar se comportă diplomatic cu Vulpea."Vulpea nu va putea întodeauna să manânce gainile din coteţ, vine vremea când este prinsa şi nimicită". Ce trebuie să înţeleg? Că problema cozilor pentru vize a existat pentru a fi deblocată, printr-o vizita fulger, de d-l Băsescu? Un întreg aparat administrativ, vreme de luni de zile, nu a putut face mare lucru şi când apare Preşedintele totul se rezolvă? Dacă tot am intrat în Europa, aş vrea pentru România funcţionari eficienţi, nu preşedinţi providenţiali! Sper ca preşedintele Băsescu să-i mai deschidă ochii şi mintea lui Voronin. În rest, totul depinde de basarabeni, să nu mai voteze cu comuniştii. Întâlnirea cu Voronin şi deschiderea a două consulate româneşti la Cahul şi Bălţi, precum şi accelerarea de acordare de cetăţenie românilor basarabeni dovedesc faptul că relaţiile dintre ambele state româneşti se îmbunătăţesc şi reintră iar într-o fază normală de dezvoltare. Deci, să fie acest nou început unul de bun augur şi să ne aducă Marea Unire cu Patria-Mamă România.
Sincer, nu înţeleg de ce România ar trebui să ne ajute, într-un fel sau altul. Sigur avem aceeaşi limbă, aceleaşi tradiţii, istorie dar...e oare suficient? Să fim oneşti, nu ei au hotărât să se "înhame la jugul moscovit", nu ei au ales să mai stea încă 4 ani în menghina comunistă. Ei, spre deosebire, au ales să fie liberi când acest drept le-a fost limitat au ieşit în stradă cu miile şi nu s-au lăsat intimidaţi nici de Securitate, nici de jandarmi! Noi, astăzi, culegem roadele a 16 ani de laşitate, pasivitate, de inconsecvenţă şi oportunism politic. A fi moldovean/român înseamnă a fi o fiinţă cu multă apă în sânge? Voronin nu a acceptat propunerea de unire cu România şi ne pune "beţe în roate". De aceea şi părinţii noştri sau cineva din familie muncesc la negru în Italia, Irlanda etc. Mulţi ştiu cum e să nu-i vezi pe apropiaţi câte 4-5 ani. Mi-i ruşine că trăiesc în ţara asta. Pentru Loredana din Odesa: ştii ce înseamană mankurtizare? Crede-mă, nu toţi suntem mândri de trecutul nostru sovietic şi nici că vorbim ruseşte, nu toţi suntem mancurţi, vânduti Rusiei. Din contră, abia aşteptăm momentul pentru a schimba ceva. Suntem conştienţi că Rusia este singurul element ostil de care trebuie să ne ferim şi care artificial menţine status-quo-ul din regiunea transnistreană. Oameni care gândesc ca mine sunt destui, mai ales tineri. Sunt sigur ca va veni timpul când vom face alegerea corectă şi ne vom debarasa de orice reminiscenţe comuniste. Şi încă un lucru: nu mai acuzaţi România - este singura ţară care face ceva pentru noi. România, intrând în UE are nişte obligaţii privind vizele către străini, moldovenii, au avut numai beneficii din partea statului român şi ne-au tratat mai mult cu indiferenţă, orice am fi facut noi ei au fost pro Rusia. Oameni buni, nu mai acuzaţi România de indiferenţă şi de lipsă de respect. Fac şi ei ce am făcut şi noi cândva. Văd o singură soluţie la problemele noastre: nu ne rămâne nimic altceva decât să ne "apucăm" serios de treabă şi să facem totul omeneşte posibil pentru a împedica un alt "25 Februarie 2001", când au fost aleşi comuniştii pentru prima oară. Români din toate ţările UNIŢI-VĂ!
"RUŞINE ROMÂNIEI! UNIRE LA PAŞTELE CALULUI!" Oleg, Chişinău. Am impresia că a vorbit un KGB-ist sau un colaborator al Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău. Ruşine trebuie să fie politicienilor din 1940 (care nu mai sunt în viaţă) şi celor care ne-au condus (pe cei din RM şi pe cei din România) timp de 17 ani. E foarte cinic din partea dumitale să invoci doar nişte argumente economice în favoarea unirii cu România. Eu zic, trebuie să fim uniţi în toate: atunci când România are o situaţie economică mai buna decât RM şi atunci când românii sunt trataţi cu dispreţ în Europa Occidentală, trebuie să susţinem că suntem români şi punctum. Şi de fapt, fiecare face cum simte: dacă eşti gata să devii de orice naţionalitate doar din motive mercantile, poftim. Dragi moldoveni, (sau sa va spun români) nu disperaţi, că ce e val ca valul trece... Avem nevoie de orice suflet de român. Problemele de vize se vor rezolva în timp, sistemul nu e perfect: avem încă năravuri vechi ale funcţionarilor din ambele state. Presupun că aţi remarcat că am folosit "state" nu ţări! Singura modalitate de a combate ineficienţa este de a o sancţiona cel puţin verbal acolo unde o întâlnim, şi să le amintim calm, răspicat aceloraşi funcţionari că noi toţi contribuim la leafa lor ce le asigură pâinea pentru copiii lor. Numai cu presiuni constante se pot elimina opreliştile. Voronin, cât îi el de dur doreşte nişte puncte în coşul său-alegerile locale bat la uşă. , iar actul normativ care va fi adoptat să repună în drepturi pe foştii cetăţeni romăni născuţi până în 1940, inclusiv şi urmaşii lor fără multiple proceduri birocratice şi pe gratis. Aşa va fi creştineşte. Până basarabenii nu-l da jos pe Voronin, nu se va schimba nimic. Pe Voronin nu-l interesează decât avantajul personal, ca şi pe fiul lui. Poporul merită tot ajutorul din partea României. Dacă se mai poate face ceva efectiv. Am încercat să găsesc în mulţimea de moldoveni cu care am intrat în contact (şi credeţi-mă, au fost MULŢI, mai ales în SUA), măcar unul care să se declare român. Toţi m-au tratat ostil, încercând cu mândrie să-mi dovedeasca că ei NU sunt români, ei sunt moldoveni, că ei nu vorbesc româna, ci vorbesc MOLDOVENEŞTE. Ce să înţeleg? M-am simţit trădată. Eu nu aş putea uita vreodata faptul că sunt româncă. Am observat ce mândri se simt de limba rusă pe care o vorbesc şi de Republica Moldova. Transnistria însă doreşte să se unească cu Rusia. Dar cum se face că acum, ca prin minune, toţi basarabenii îşi aduc aminte? Istoria Românilor, din clasa a patra ne învaţă că destinul Romaniei, de-a lungul veacurilor a fost să lupte pentru independenţă, pentru unire. Poate cineva să-mi răspundă ce s-a întâmplat cu Moldova? Pentru ce nu au luptat? DE CE? RUŞINE basarabenilor care au uitat să fie români! Iar pentru cei care încă îşi aduc aminte, toată dragostea şi respectul! Cozile din Chişinău pentru viza de România sunt o palmă adusă ministrului de externe şi a ministerului. Republica Moldova ar trebui recunoscută ca al doilea stat românesc. Să se păstreze inspirata expresie "cele doua state româneşti". România de azi, indiferent de cine este la putere, ar trebui să aibă o relaţie specială, preferenţială cu acest stat. Acest lucru ar trebui să se inoculeze treptat şi oficialilor de la UE, fără nici un rabat. Aşa cum Japonia nu a renunţat niciodată la insulele Kurile, aşa şi România, nu trebuie să renunţe la ideea unirii. Unirea se va face de către populaţia română din cele două state româneşti, nu de cei ce sunt azi la putere şi mâine nu (valabil şi pentru Băsescu sau Voronin). Am urmărit cu atenţie şi aprobare toate acţiunile oficiale din România de după '89 : curent pentru Moldova, burse pentru cei care vin la studii (chiar şi locuri rezervate la facultăţi), primire la muncă, etc. Modul cum s-a abordat acordarea cetăţaniei persoanelor din Republica Moldova, a fost unul demn de tot respectul Europei, mult superior abordării problemei similare de către Ungaria - un eşec total, care a jignit maghiarimea din România. Preşedintele Băsescu, România, au făcut pentru Moldova un lobby puternic în perioada de preaderare şi sunt convins, se va face şi de acum încolo! Ruşine se cuvine deci celor care UITĂ! Dragi români, lasaţi-i pe moldoveni să "profite" şi să vină cu miile în România şi în Europa, vouă nimeni nu vă ia pâinea. Numai dacă o să le daţi cetăţenia şi o să-i lăsaţi să vină pe acei care vor, numai aşa ceva se va schimba. Lumea va vedea că se poate şi fără comunişti şi va vota altfel la următoarele alegeri, dar dacă vor fi izolaţi şi mai tare, atunci uitaţi de unire şi căutaţi-vă de treabă! Nu ştiu dacă fraţii noştri de peste Prut ar trebui să se considere trădaţi, de România, deoarece România respectă legile UE şi nu depinde de voinţa ei, voinţă de fapt mereu exprimată în decursul a 17 ani. Ei vor să meargă să lucreze în Europa Occidentală, nu iubesc România. Din această cauză sunt aceste cozi la vize şi această isterie. Din păcate poziţia lor geografică nu le-a permis să scape de comunişti şi nu se ştie dacă vor scăpa vreodată. Eu, unul sunt alături de suferinţa lor şi este o mare dezamăgire să vorbim acceaşi limbă, dar noi să avem alte posibilităţi. Florin are dreptate. Într-adevăr au murit 600000 de români pe frontul de Est, şi o bună parte dintre ei erau basarabeni şi bucovineni. Dar cine împiedică România acum să-şi facă datoria? Daca eu am nevoie de 10 lei acum, iar fratele meu cu 20 de lei in buzunar îmi spune să mai aştept până când el va avea 30 de lei seamănă a atitudine descrisă de vorba: fratele-i frate, dar brânza-i pe bani, care este de fapt o trădare. De ce ne temem să recunoaştem lucrurile evidente? Că nu ne convin? Dorim să avem basarabeni (fraţi) supăraţi pe noi? Şi pentru ce? Pentru 10 lei? Îmi pare rău că noi nu înţelegem că un ajutor este benefic atunci când de el este nevoie, şi nu atunci când ne convine. Oleg are dreptate şi voi aceia care îl învinuiţi nu vedeţi un lucru, el nu este anti român, el încearcă să vă deschidă ochii că ar trebui să fiţi mai insistenţi şi să nu-i lăsaţi pe aceşti oameni singuri acum când le trebuie cel mai mult ajutorul vostru din România, dar voi întotdeauna găsiţi ceva ce va jigneşte şi de aceea apare conflictul ăsta între noi de veacuri. Personal am cetăţenia română şi vă spun sincer că am fost învinuit în România de români că m-am folosit de moment şi am devenit român, iar dacă nu-mi făceam cetăţenie atunci eram să fiu învinuit de voi de pe forum că de ce nu m-am făcut român! Nu vă certaţi degeaba că ştiţi toţi că şi unii şi alţii au partea lor de vină de-a lungul anilor. E important acum de decis: vrea România 400 de mii de cetăţeni sau nu. Dacă da, atunci şi Moldova le revine ca un cadou de Paşti sau dacă nu atunci trebuie sa fie spus clar ..."noi ne vedem de treaba în UE, dar voi faceţi cum vă place fără noi românii". Şi atunci avem dreptul să spunem că steagul ne este fascist sau că limba ne este "mongolă", dar nu română. În atenţia lui Oleg : 1) Timp de 10 ani procesul de redobândire a cetăţeniei a durat un timp relativ scurt (câteva luni) şi doar 2,5% din populaţia Moldovei a apelat la acest drept. 2) Nu mi se pare bătaie de joc dorinţa ca populaţia Moldovei să schimbe conducerea comunistă care glorifică ocupanţii care au nimicit între 1940 si 1952 aproape un million de basarabeni şi care au batjocorit steagul românesc, numindu-l fascist. 3) Nimeni nici măcar nu a insinuat că basarabenii ar trebui să-şi ceară iertare pentru invazia sovietică, iar declaraţiile privind trădarea sau faptul că nu am făcut nimic, "uită" de jertfa a 600.000 de români pe frontul de est. 4) Vina pentru situaţia creată la Chişinău, precum şi rezolvarea de altfel, aparţin în întregime MAE al României. Nu te poţi aştepta la sprijin din partea conducerii antiromâneşti de la Chişinău şi nu trebuie pedepsiţi cetăţenii moldoveni pentru atitudinea acesteia. Dacă suplimentarea cu 10 funcţionari nu este suficientă, MAE ar trebui să trimită încă 50 de funcţionari măcar pentru o perioadă determinată de timp până se normalizează situaţia. Pentru Oleg, Unire la paştele cailor zici... Săracii basarabeni ... Cine te-a trădat Oleg? România? Basarabia a fost ocupată. Aşa au fost şi ţările baltice dar ele au avut şira spinării şi nu au mai răbdat pe ruşi şi comunişti. Este trist ca în ultimii 16 ani, moldovenii au avut în mâinile lor posibilitatea să revină în România, dar nu au făcut-o. Experimentul sovietic de deznaţionalizare şi de spalare a creierelor a fost, se pare, mai puternic. De aceea, 1 ianuarie 2007, va rămane în istoria noastră drept o zi a scadenţei, în care opţiunile politice din stanga şi dreapta Prutului şi-au arătat efectele. Autorităţile române trebuie să caute în continuare posibilităţi de ai ajuta pe aceşti oameni. Generaţia noastră nu are voie să se dezică de ceea ce au făcut înaintaşii noştrii, care au luptat pentru Basarabia. Oricum, România nu poate face nimic dacă nu reuseste să aibă o influenţă politică mai mare asupra Chişinăului. Avem dreptate noi, românii din ţară când spunem că vina e a basarabenilor că nu dau jos guvernul comunist. Dar ce am făcut noi în '40, în '44, în '47, în '90 (când Iliescu nu recunoştea altă ţară la est decât URSS)? Oare am procedat corect când i-am lipsit de cetăţenie fără voia lor? Sunt vinovaţi ca rezultat şi copiii şi nepoţii lor? De ce basarabenii pot să-şi ia fără probleme cetăţenia Bulgariei (aşa cum era cu cetăţenia română pâna în 2001)? E uşor să fii viteaz într-o ţară relativ liberă, dar este greu să te scoli în picioare când ai stat sub cizma rusească timp de 55 de ani. Şi când ei cer ajutor, noi le răspundem ca şi în '40, ca şi în '44, ca şi în '47. Un frate umilit ajunge să te urască, chiar dacă merita dispreţul nostru. Nu era mult mai simplu să se restabilească cetăţenia română atâtor sute de mii de basarabeni şi astfel să se regleze în mare parte problema abundenţei cererilor de viză pentru România? Oare nu era mai bine să se pregăteasca din timp un proces viabil de acordare a vizelor? Oare, iarăşi mă întreb, nu era mult mai simplu să se restabilească cetăţenia română pentru basarabeni şi astfel să se realizeze o UNIRE "de facto"? Românii preferă să-şi bată joc de basarabeni pe forumuri... Auzi, tu - să dăm conducerea jos, să nu votăm comuniştii, să facem unirea peste noapte, etc, etc. Dar ce mă rog au făcut sau au de gând să facă aceşti cetăţeni ai României? Deschideţi ochii, basarabeni! Ei nu ne vor deloc! Vor să le venim noi pe tavă şi cu "te rog de mă iartă" - sunt vinovat că m-am despărţit de tine în 1940... Domnilor românaşi - basta! Nu ştiţi să vă îndepliniţi nişte angajamente - aşa şi ziceţi! Nu daţi vina pe comunism, Stalin, Voronin, Rusia şi mai nou pe UE, că ei v-au impus, că din cauza lor aţi făcut sau nu aţti putut să vă păstraţi teritoriile si oamenii! Ne-aţi tradat şi cu aceasta este spus totul! RUŞINE ROMÂNIEI! UNIRE LA PAŞTELE CALULUI! După ce citeşti forumul, te gândeşti ce reprezentativ e felul de a gândi pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Nici nu îţi trebuie dovadă mai bună să vezi că suntem înrudiţi. Ruşine MAE că nu găseşte o soluţie să evite umilirea basarabenilor. Ruşine basarabenilor care au avut 16 ani de "libertate" şi în toţi anii ăştia nu au făcut decât să susţină că ei sunt "moldoveni" şi vorbesc moldoveneşte. Şi totul e atât de simplu...Votaţi să vă uniţi cu ţara şi nu veţi mai fi umiliţi de nimeni. Nici de Rusia, nici de Europa. Sau vreţi să optaţi pentru Moscova? E ridicolă această ameninţare, dacă România nu ne vrea, noi mergem în Rusia. 1. Noi vă vrem. 2. Dacă mergeţi în Rusia nu ne interesează. Dacă România ar acorda cetăţenia română tuturor celor care se declara români (cum ar trebui să facă pentru basarabenii care simt româneşte) poate procentul de 2% ar fi undeva în jur de 95% (toţi ruşii şi ucrainenii ar vrea să lucreze în UE). Am avut ocazia să merg în mai multe rânduri la Consulatul Franţei de la Bucureşti dar lucrurile au stat cu totul diferit de subiectul pe care-l dezbatem. Întrucât acest fost colţişor de rai este aruncat când într-o barcă, când în alta, e şi clar că foarte curând îşi va pierde echilibrul. Atunci când vrei să schimbi ceva, în cazul nostru se pare că întreg universul geopolitic complotează ca să eşuăm. Se zice că presa e oglinda societăţii, iar atunci presa e libera să influenţeze (în bine, dar nu e neapărat necesar) populaţia. În cazul de faţă, ne pomenim cu oglinda spartă, iar în curând ne vom trezi că fuge lumea de noi, dacă nu o face deja. Schimbaţi puterea, da' vorba ceea, pe cine punem în loc? Oi fi eu mai optimistă, dar viitorul tot ciobit îl văd.. E interesant de făcut o paralelă între Ungaria şi România în politicile lor faţă de etnicii proprii din afara graniţelor. România pare să vrea să copieze politica ungurească care a urmărit prin politica vizelor, în perioada de aşteptare a României în anticamera Uniunii Europene, refuzul accesului individual al etnicilor maghiari. Ungaria a dorit ca aceşti cetăţeni de origine maghiară să intre în UE ca o comunitate, odată cu statul român. O alta abordare ar fi dus la subţierea prezenţei maghiare în regiune. Bravo corespondentului BBC la Chişinău. Întrebări bune şi la subiect. Pe de altă parte, ambasadorul României a arătat că este depăşit de situaţie şi în multe rânduri nici nu ştie ce se face la ambasada României. Nu cred că domnul Filip Teodorescu este pregătit în genere de acest lucru responsabil căci dumnealui singur a spus: "la momentul dat nu suntem pregătiţi să facem programari online pe un an înainte". Atunci în mintea mea de moldovean comunist apare aşa o întrebare: de ce a mai introdus România acest sistem, de dragul introdusului? Ambasadorul României la Chişinău bate rău câmpii ca să folosesc un limbaj diplomatic. Povestea de nişte doamne în vârstă care i-au destăinuit că li s-a făcut rezervare de către cineva din Spania. Cu alte cuvinte, dacă şi ele au reuşit... e simplu şi poate oricine. Ar trebui să încerce şi Măria Sa pe la ora 24 să vedem daca reuşeşte să se programeze. Eu am încercat să programez pe cineva chiar în seara asta. La ora 23:59 totul era OK, ziua de 22 nu se putea selecta. Între 00:00 şi 00:02 nu s-a putut accesa pagina DELOC (Connecting, nici gând de Waiting for reply sau Transferring). La ora 00:03 ziua de 22 era deja ocupată. E probabil ca unii au reuşit, deşi e o chestiune de pur noroc, mai ceva ca la loterie. Dacă site-ul a fost atat de încărcat încât nu mi-a raspuns, trebuie sa fi fost foarte mulţi care au încercat, mii probabil, din care câţi au reuşit, fix 30? Şi după noroc... Şi nu, poate sunt eu mai incapabil, dar am totuşi un doctorat în informatică şi ştiu să lucrez cu un calculator. Dar nu-s aşa expert ca ambasadorul.
Vizele pentru UE sunt sun date sub aceleaşi condiţii ca şi atunci când noi româniii, moldovenii şi ruşii ceream vize pentru Italia sau Franţa acum 5 ani, spre exemplu. Chiar nu ştiţi cum se stătea la coadă pentru o viză? Oare de ce credeţi că e de vină celălalt guvern? Şi dacă tot spunea Oleg că e bine în Rusia, poate să meargă... e liber. Multă sănătate, dragi romani. Ar fi cu mult mai corect să se acorde vize, cu prioritate, celor care îşi fac studiile în România sau care pleacă într-o altă ţară a UE, având actele necesare pentru a intra în ţara respectivă. Vizele de lungă durată şi cererile de cetăţenie trebuie să fie admise, cu prioritate, de la cei care vorbesc româna. Evident, că problemele care au apărut acum trebuie puse pe seama autorităţilor de la Bucuresti şi de la Chişinău. Din cei care stau la coadă pentru vize, majoritatea nu au votat cu comuniştii ci pur şi simplu nu au mers la vot sau au optat pentru altcineva. Da, poporul (din RM) e îndobitocit, de guvernanţii săi. La fel a fost şi în cazul guvernărilor de mai înainte. E o consecinţă a unei educaţii comuniste, unde poporul s-a deprins să asculte şi să tacă. Şi totuşi, generaţia nouă nu mai gândeşte la fel. Şi pentru ea merită să se facă un pas în întâmpinarea românilor din Basarabia. Decât ca cineva să mă învinuiască că nu sunt român sau că nu am votat aşa cum trebuie, atunci mai bine ar introduce o plată pentru viză. Eu aş plăti şi nu aş fi învinuit de consulate, de aceea că am avantaje preferenţiale. Şi după asta aş vrea să văd, îmi va putea ambasada României presta servicii europene? Părerea mea, să pună osul la treabă, să fie muncitori în ţara lor, ca să ceară social în România mai întâi. Şi eu am stat pe social 6 ani până a intrat România în UE. Nu să stea la coadă la vize că costă. Nu înţeleg ceva: când vorbim de o un singur popor aflat în două ţări, suntem acuzaţi că suntem imperialişti. Dar, când o viză de România îţi oferă posibilitatea să mergi în Europa, devenim iar fraţi. Nu a venit oare momentul ca Republica Moldova şi moldovenii să se hotărască de care parte a baricadei se situează? Pentru Doiniţa S, care a întâlnit atâţia "moldoveni" care nu sunt de treabă, încât îşi poate face o părere generală, despre toţi românii basarabeni. Zici că moldoveanul care îţi reproşa în 2000 că guvernul României nu le dă cărţi era o ucraineancă, de fapt. Dacă era ucraineancă, nu cred că ar fi ştiut româneşte (sau Doina vorbeşte ucraineana_). Mai degrabă era şi el (sau ea?) un român (româncă) supărat(ă) pe lipsa de receptivitate a guvernului României la nevoile minorităţii române din Ucraina? Este un sentiment absolut firesc. Pentru că statul român declară că are grijă de românii din afara graniţelor, există fonduri speciale, prevăzute pentru aşa ceva. E normal ca românii din diaspora să întrebe unde merg aceşti bani şi cum se gestionează aceste fonduri. Este în interesul contribuabilului român ca aceste politici să se facă în interesul României (al unei imaginii externe bune a Romaniei), nu al unor funcţionari puşi pe căpătuială. Părerea mea este să ne vedem noi de ale noastre şi pe ei să îi lăsăm în pace, că doar e clar că nu ne vor. Am învăţat că moldovenii noştri dragi sunt cu 2 feţe. Cunosc personal persoane care puteau redobândi cetăţenia după vechea lege, dar nu au vrut că nu au ce face cu ea. Acum nu ştiu cum să depună actele mai repede. Am întâlnit un moldovean iî 2000 care mă acuza că guvernul României nu vrea să le dea cărţi să înveţe româneşte (era ucrainiancă venită în Moldova). Vina o poartă în exclusivitate guvernul de la Bucureşti care a dat dovadă de incapacitate de a funcţiona în noile condiţii impuse de ei însăşi. Lipseşte în totalmente managementul conducerii. Una e să faci declaraţii frumoase la subiectul dat şi alta e să aplici la practică elemente de management în conducerea instituţiei la standarte europene. În primul rînd saitul pentru programarea online nu a funcţionat de loc. În al doilea rînd acordarea vizelor studenţilor se putea efectua prin intermediul instituţiei de învăţământ. Că nu s-a deschis consulate la Cahul şi la Bălţi este şi vina autorităţilor de la Chişinău. Dar dl ministru Răzvan Ungureanu trebuia să prevadă aşa ceva şi să întreprindă măsuri de rigoare ca instituţia pe care o conduce să funcţioneze în stil europen. Nu cred că dacă serviciile respective sar fi acordat populaţiei din romănia instituţia a fi lucrat mai bine.
După 3 săptămâni de încercări nocturne de a mă programa, în astă seară s-a repetat istoria - fix la miezul nopţii accesul la pagina web s-a încetinit, dupa care arevnit cu acelaşi stupid mesaj precum că nu sunt locuri disponibile. Acum, deoarece mi-am scăpat ultimul termen la care mai puteam să mă programez pentru viză (ca să reuşesc în România la programarea făcută la Ambasada Italiei pe 22 ianuarie) voi încerca să merg la Ambasadă şi să stau şi eu să îngheţ în faţa ei. Nu sunt student, nu merg la nicio înmormantare şi nu am nici un temei "legal" de a cere urgenţă. Şi cred că sunt destule persoane în aceeaşi situaţie ca şi mine care şi-au ratat momente importante din viaţa lor din cauza ignoranţei birocratice. Cu timpul mă gândeam să mă stabilesc în România, însă după tot calvarul ăsta mi-a pierit orice poftă. Ruşii cumpără tot businessul aici. Dacă românii introduc vize, pun bariere şi te batjocoresc, iar rusii deschid companii şi ofera noi locuri de muncă, moldovenii nu pot merge în Romania la lucru, însă pot merge în Rusia + pleacă cu miile în Italia şi Spania, cum credeţi, cine va birui la următoarele alegeri? Cred ca cetaţenii din Moldova are trebui mai întâi să înceteze să îi mai voteze pe comunişti şi după aceea să critice România şi regimul de vize. Să nu uităm că necesitatea vizelor este impusă de UE şi deci este părerea tuturor celor din UE că aceste vize sunt necesare. Şi eu am stat la cozi şi am trecut prin umilinţe pentru a obţine vize pentru diferite ţări, dar noi ca popor încercăm să facem ceva şi am reuşit să scăpăm de aceste vize umilitoare. Dragii mei moldoveni (sau români, cum vreţi să vă ziceţi) atâta timp cât sărbătoriţi eliberarea Moldovei de sub asuprirea României, atâta timp cât veteranii Armatei Roşii sunt la loc de cinste la sărbători naţionale şi cei ai armatei române sunt neinvitaţi, nu meritaţi VIZE, ar trebui să nu plecaţi nicăieri până nu vă rezolvaţi problemele astea. STAŢI ACASĂ şi veniţi când sunteţi invitaţi.
Fără îndoială că atât autorităţile române cât şi cele moldave sunt de vină. Bucureştiul pentru că s-a pregătit slab din punct de vedere organizatoric, iar Chişinăul pentru că nu a dat curs cererii de a deschide 2 noi consulate. Temerea că Rusia ar putea cere de asemenea deschiderea unui consulat la Tiraspol mi se pare total nefondată, din moment ce clasa politica moldavă, cel puţin la nivel declarativ, afirmă că încearcă să se conformeze regulilor UE (printre care se numără şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale). În plus, Republica Moldova ar trebui să obţină de la Bruxelles un acord mai benefic pentru că cetăţenii săi să poată circula mai uşor în spaţiul UE. În acelaşi timp România, odată intrată în UE, trebuie să facă presiunii asupra Uniunii, în cazul în care aceasta a fost o condiţie a aderării, pentru a se elimina clauza celor 4 ani e rezidenţa pentru acordarea cetăţeniei române. Doar cu încă 500 de mii de noi cetăţeni, România poate spera la o viitoare unificare cu Moldova sau măcar la o mai mare influenţă asupra Chişinăului. Basarabenii se prefac a fi naivi - dar nu sunt! Ei ştiu soluţia. Să meargă să protesteze în faţa MAE de la Chişinău şi atunci vor avea toate şansele să obţină viza. Dacă îl rabdă pe Voronin, pot răbda şi la uşa Consulatului României. Toţi ştiu că neamurile nu ţi le alegi, le ai aşa cum ţi le-a dat Dumnezeu. Dorim noi, sau nu dorim, dar suntem neamuri şi ar fi bine să ne ajutăm, dar să nu ne punem tot felul de piedici. Şi nu trebuie sa învinovăţim aici pe nimeni, nici pe cei care au votat, nici pe cei care n-au votat. Ce n-ai face, cum n-ai vota, ce cetăţenie n-ai avea, te-ai uni sau nu, sângele apă nu se face. Şi dacă tot suntem fraţi, trebuia să ne ajutăm ca fraţii. Personal am cetăţenie din 1998, părinţii mei sunt stabiliţi la Bicaz din 2000, eu stau în Bucureşti de 2 ani. Oricum, marea majoritate a românilor de aici ne consideră venetici şi oameni de categoria a doua. Şi aşa a fost întotdeauna. Trebuie să muncim foarte mult ca să demonstram că suntem români ca toţi ceilalţi şi nu suntem cu nimic mai prejos. Dar sunt şi români care ne respectă enorm şi nu ne privesc din această prisma. Iar faptul că doar 2% dintre cetăţenii Republicii Moldova la recensământ s-au declarat români se explică foarte simplu. Persoanele care completau chestionarele, practic îţi sugerau ce să răspunzi. Eu personal a trebuit să o conving pe acea doamnă mai mult de 30 minute să scrie că sunt româncă, îmi tot spunea că dă mai bine să scriu că sunt moldoveancă. Chiar dacă mulţi basarabeni doresc cetăţenie română doar pentru a avea nişte facilităţi, sunt mult mai mulţi care au obţinut cetăţenie în anii 90 din cu totul alte considerente. Nu poţi generaliza totul. Nici românii, nici basarabenii nu sunt toţi răi sau buni. Nu există pădure fără uscături. 1. Autorităţile române au facut demersul în vederea deschiderii consulatelor de la Bălţi şi Cahul abia în luna noiembrie, şi ar fi naiv să se aştepte de la birocraţia moldovenească să răspundă prompt şi încă în timpul sărbătorilor lungi de iarnă. 2. Deschiderea altor 2 consulate nu rezolva problema pentru că până în 2007 frontiera românească era traversată de 3 000 cetăţeni moldoveni pe zi. Probema constă în capacitatea redusă a consulatului de la Chişinău de a elibera doar 300 de vize pe zi. Mi se pare că situaţia de azi e o revanşă a istoriei. Mulţi moldoveni, prin anii '90, când îi întrebam ce sunt, ziceau că sunt străini şi că vorbesc o limbă străină. Ruşine lor!! Ruşine! Din cauza acestor vize blestemate nu am reuşit să ajung la înmormântarea unei rude. Am stat 2 zile câte 12 ore în frig şi nu am obţinut decât înjurături din partea lucrătorilor din consulat. Am o simplă întrebare la domnul ambasador din interviul de pe BBC: De ce la ambasada SUA din Chişinău se fac programari online şi se pot face aceste programări pe un an înainte, pe când la consulatul României se poate numai pe 7 zile. Desigur că vor fi cozi! Nu mi-a plăcut deloc ce a spus domnul ambasador, deloc convingător! Păi cum aţi vrea să lucreze nişte "funcţionari români"? Mergând în România la un birou şi cere ceva şi ţi se face lehamite doar când le vezi feţele! Se uită la tine cu un aer superior, şi asta dacă ai norocul sa-şi fi terminat cafeaua. Esti român cu domiciliul în România şi te plimbă pe drumuri de-ţi vine să strângi de gât pe cineva, darami-te să mai şi vii din Basarabia. Scuza cu cele doua consulate cerute, dar neacordate, este o palmă peste bot dată de Voronin României pe care România cred că nici nu a vrut să o pareze! Fraţi români, nu vă lăsaţi învrajbiţi! căci Putin & Co jubilează! Oare ce comentăm aici? Comentăm ca se intră în UE cu vize? Suntem nemulţumiţi că România e în UE şi dacă vrei să intri în România îţi trebuie viză?! Dacă nu avem obiecţii la aceasta înseamnă ca suntem nemulţumiţi de altceva. Suntem nemulţumiţi de birocraţie? Sau poate de faptul că există o graniţă la Prut? Dacă e vorba de birocraţie sau de graniţă, putem să ne lamentăm liniştiţi ani buni de-acum încolo, efectul va fi acelaşi. Nimic nu se schimbă peste noapte. Mesajul domului profesor Sergiu Pascu, care vine din lumea reală, despre elevii săi din Republica Moldova care absentează de la şcoală pentru că nu au putut obţine viză, dă o lovitură clişeului (lipsit de onestitate intelectuală) că ceea ce se întâmplă este pentru că basarabenii n-au votat pentru cine trebuie (nu se spune concret pentru cine ar fi trebuit să voteze). Am şi eu o întrebare pentru cei care reproşează Moldovei că refuză să deschidă 2 consulate ale României pe teritoriul său: să presupunem că ar accepta această cerere, iar a doua zi Rusia ar reitera cererea de a deschide un consulat la Tiraspol, deoarece în Transnistria trăiesc o sută de mii de cetăţeni ruşi, ce ar trebui să facă autorităţile de la Chişinău? Cred că ar trebui rezolvată cât mai curând situaţia vizelor, mai ales a elevilor şi studenţilor. Aceştia nu ar trebui să sufere din cauza proastei organizări a MAE şi a ambasadei de la Chişinău. Sunt profesor, iar azi, în prima zi de şcoală din 2007, elevi de-ai mei din Republica Moldova nu s-au prezentat la ore. Regulamentul şcolar prevede că dacă ei nu se prezintă la ore, vor rămâne cu mediile neîncheiate şi ar putea chiar să nu promoveze. Dar i-aş întreba pe demnitarii din MAE ce vina au ei şi ce au de gând să facă cât mai rapid pentru ca aceştia să nu aibă de suferit în procesul educaţional? Cine e de vină pentru tergiversarea deschiderii a două noi consulate? Cine a propus acest lucru oare? Şi cu lipsa de organizare şi îmbulzeala de la consulat, când oamenii se împing unul pe altul acolo în loc să se înscrie civilizat prin internet, tot consulul e de vină? Sau probabil tot România e de vină pentru că acolo peste Prut oamenii au ales un regim anti-românesc şi de aceea nu există relaţii normale între cele doua frontiere? Haideţi să gândim realist fraţilor, dacă e vorba de vot, fiecare alege pe cine doreşte să îl reprezinte atât în interior cât şi peste hotare. Eu sunt cetăţean al Republicii Moldova, locuiesc la Chişinau, şi prefer să trăiesc într-un stat mai sărac în plan material, dar totuşi cu o demnitate şi o mândrie că nu îşi bate nimeni joc de mine, decât să mă unesc cu România şi să se arunce cu pietre în mine. Şi dacă românii vor continua să ne învinovăţească pe noi că aşa am ales, că suntem comunişti, atunci tinerii din Repeublica Moldova vor întoarce definitiv spatele către România, şi nu pentru a se alipi Rusiei, ci pentru a se alipi familiei UE fără aşa zisul ajutor al României. Şi când stai să te gândeşti că generaţia mea a învăţat de la zero alfabetul latin, am învăţat după manualele româneşti, învăţăm aceeaşi istorie... trist... Eu am ales să fiu cetăţean al Bulgariei căci ei sunt mai "fraţi" decât "alţii"... Când e vorba de Basarabia şi Bucovina, pe mine ca român din Moldova din dreapta Prutului mă încearca sentimente contradictorii ; pe de o parte înţeleg tragedia care s-a abătut asupra lor prin deportările şi epurările etnice şi prin exterminarea celor mai inteligenţi basarabeni, iar pe de altă parte mi se pare total absurd felul în care privesc ei relaţia cu România şi mă refer aici nu numai la guvernul R.Moldova ci la oamenii obişnuiţi! Cred că raţional este totuşi ca noi românii să-i ajutăm şi să le acordăm cetăţenia română fără prea mult tam-tam! Fenomenul "vizelor" nu este unul nou în Basarabia. Este ceva real şi trist, fără îndoială. Românii basarabeni sunt deţinuţi ca într-un penitenciar.Trebuie să o recunoaştem cu toţii, că românii basarabeni sunt prin astfel de mijloace iar readuşi la starea oamenilor de calitatea a treia sau a patra, din păcate. Şi la toate astea contribuie cu mare sârguinţă, cu mare părere de rău, statul şi guvernul României. E o mare ruşine petru noi toţi românii şi mai ales pentru fraţii noştri mai mari din ţară pentru atitudinea lor duşmănoasă faţă de noi - românii basarabeni. Doar o vedem cu toţii - ei ne-au trădat iar, şi ne-au părăsit, fără să insiste la Brussel asupra condiţiilor mai favorabile pentu noi, astfel lipsindu-ne în continuare de demnitate, onoare şi drepturi universale umane. Noi vorbim de zidul Berlinului care s-a înfiinţat pe Prut, dar adevărul este că zidul acesta nu are temelii bune. Se va dărâma! Se va sfărâma în nisip. România are nevoie de mâna lor dreaptă şi o vor coase la locul ei optim. Liderii iresponsabili, mincinoşi, şi trădători de neam de la Chişinău se vor pierde, pentru că neamul nostru românesc se va deştepta! Cam neplăcut pentru guvernanţii de la Chişinău, ei trag spre est, iar poporul spre vest şi este firesc ca guvernanţii comunisti moldoveni să nu mai poate tine piept impulsului şi energiei acumulate şi se va produce o ruptură, se pare ca actualul guvern moldav va trebui să-şi schimbe atitudinea în relaţia cu România sau populaţia va fi nevoită să-i forţeze să-şi schimbe atitudinea. L-am ascultat în direct pe ambasadorul de la Chişinău şi am aflat că este foarte dificil să faci transparent procesul de înscriere prin internet. Nimeni din cei ce stau la coadă nu pot verifica dacă cei ce trec sunt din listele de pe internet. Dar aţa-i in România: transparenţă 0, demagogie infinită. Nişte calcule elementare ar fi arătat că este nevoie de o viteză de procesare de 10 ori mai mare pentru a stăvili hajiotajul. Dar toţi s-au făcut că plouă când era soare, au lăsat-o în coadă de peşte. Credeţi că dacă circulau din Ucraina 3000 de cetăţeni zilnic peste frontieră, şi acolo ar fi fost o viteză de procesare de 500 de vize pe zi, atunci ar fi fost vinovaţi ucrainenii că nu s-au unit cu România? Aproape toată vina (90%) o poartă autorităţile României şi implicit românii care le-au ales, si doar puţin de tot sunt vinovaţi moldovenii, şi nu din cauză că nu s-au unit cu România. Stimaţi compatrioţi basarabeni, vă rog nu vă indignaţi faţă de autorităţile României, nu avem pentru asta nici un drept. Îmi permit să resmintesc o întâmplare din vara 2001. Atunci, România a oferit un milion de dolari pentru ca studenţii, liceenii basarabeni care învaţă în România, precum şi familiile acestora să-şi facă paşapoarte la preţ minim. Dificultatea era că aceşti bani nu s-au dat Moldovei toţi odată, ci urmau să fie transferaţi în funcţie de numărul concret de persoane vizate. Astfel, ditamai plăcinta gratuită trecea "pe lângă nasul guvernului, direct în gura poporului". Cum, oare, puteau guvernanţii noştri să accepte aşa ceva?! De aceea au tras de timp cât s-a putut, acordul româno-moldovenesc semnat la începutul verii, a fost pus în aplicare la începutul lunii septembrie. În plus, studenţii puteau depune actele la secţiile de vize şi paşapoarte ale Poliţiei doar în zilele de joi! Eu am reuşit să depun actele la timp, arătând doar carnet de student şi legitimaţia studenţească de transport, dar soţia mea nu a avut acest noroc. Deoarece am avut doar un singur exemplar al certificatului de căsătorie, iar soţia avea domiciliul legal în alt raion, trebuia să aşteptăm o săptămână ca să depuna actele în raionul ei. Acolo însă a aflat că legitimaţia şi carnetul nu sunt suficiente, ci trebuie să aducă o adeverinţă emisă de Ministerul Învăţământului din Chişinău. Deplasată de urgenţă la Chişinău, constată că la Minister este o coadă imensă de astfel de amărâţi, deservită de o singură persoană. Când a ajuns rândul ei să solicite adeverinţa respectivă a constatat că pentru aceasta nu se fac nici un fel de verificări suplimentare, în afara prezentării carnetului de student (lucrul care eu l-am făcut direct la poliţie). Nu vi se pare absurd? Când şi acest document era obţinut, deja se terminase programul la secţia de poliţie. Deoarece nu mai aveam încă o săptămână de aşteptat, nu a avut altceva de făcut decât să depună actele a doua zi, în regim normal, la preţ deplin. Astfel din trei luni s-au făcut doua zile. Personal, am rude care s-au stabilit în România înainte ca toţi ceilalţi să se gândească măcar să facă cerere de cetăţenie. La acel moment toţi dădeau din mână, acum însă lucrurile s-au schimbat. Ceea ce se întâmplă acasă este efectul bumerangului venit înapoi datorita lipsei unei elite politice care ar lua o adevarată atitudine în promovarea unor RELAŢII SĂNĂTOASE cu UE. Atunci când ştiţi că va ploua, luaţi-vă umbrele, nu aşteptaţi să vă ude ploaia, ca pe urmă să vedeţi efectul. Mă doare să văd această "necesitate" impusă de UE. Altfel nu se poate. E adevărat. Pe UE n-o doare că suntem fraţi, că ne-au bătut ori nu ruşii ori altceva. Ei sunt pragmatici. Dar şi generaţiile ce vin sunt altele. Ele din auzite ştiu că suntem fraţi. Dar aceasta e puţin pentru a face restabilirea adevărului istoric. Aici trebuie demnitate şi nu miorlăială. Cred că cei ce vor veni la putere peste vreo 20 de ani vor accepta Europa (structurile europene, adică) ca o necesitate de supravieţuire: vor face legi omeneşti (cărora azi li se spune "standarde europene sau occidentale"), justiţie omeneasca, învăţământ, servicii , etc... Până atunci, pensionarii care sunt "infectaţi" de Brejnev, vor fura viitorul nepoţilor, votând lupi îmbrăcaţi în haina ciobanilor democraţi. Că moldovenii fac presiuni asupra ambasadei României e bine, că şi aşa avem o birocraţie bizantină. Şi mai bine ar fi să facă şi mai multe presiuni asupra propriului guvern din Moldova să permită deschiderea mai multor consulate, şi să facă ce e necesar pentru începerea negocierilor de aderare. Până acum Voronin a pronunţat UE din vârful buzelor, dar n-a facut nimic concret. E cazul să cadă nişte capete la Chişinău în 2009... Domnului Botnaru, care întreabă care partid moldovenesc, în locul comuniştilor, ar fi adus lapte şi miere: 1) Oricare partid democratic *nu* va aduce lapte şi miere, aşa cum CDR-ul în România nu adus câini cu covrigi în coadă în 1996, DAR a adus mai multă democraţie. A aratat că "se poate şi altfel"; 2) există totuşi partide mai democratice în Moldova. Nu e rolul meu să spun care, dar e totuşi clar că Partidul Comunist nu e unul dintre ele. Ca răspuns celor care mă condamnă pentru faptul că am spus că moldovenii nu au votat cum trebuie la ultimele alegeri. NU AM SPUS că "îşi merită soartă", să fie foarte clar! Am spus că trebuie să fie atenţi DATA VIITOARE, pentru ca să poată şi RM să înceapă negocierile de aderare! Rămân la ideea mea: votul schimbă multe (va fi şi un exerciţiu de democraţie), şi fraţii moldoveni trebuie să aibă curajul schimbării. Pe de altă parte sunt FOARTE de acord cu cei care spun că politicienii pro-moscoviţi moldoveni se folosesc de această situaţie pentru a spune "vedeţi ce va fac românii?", când de fapt ei sunt de vină! Credeţi că le trebuiti voi, românii, acelora care l-au votat pe Voronin? Voi nu ştiţi realitatea fraţilor şi trăiţi din mituri! Vă spun clar şi răspicat, acei care l-au votat pe Voronin stau acasă şi niciodată nu au mers niciunde! În România le trebuie acelora care prin sânge şi lacrimi au vrut să fie români, iar voi anume în ei daţi cu pietre. Să vă fie ruşine! P.S. Sunt cetăţean al ambelor state şi am tot dreptul să vă judec şi nu de azi de ieri, dar din 1994! Se aleg guvernanţti pentru a servi interesele statului, ale neamului. Problema vizelor şi a cetăţeniei române celor ce le-a fost confiscată de URSS o văd ca pe o îndatorire, o obligaţie a Guvernului României faţă de românii ce n-au avut norocul de a se naşte pe malul drept al Prutului. Nu mă miră că sunt umiliţi cei din faţa Consulatului României la Chişinău, pentru că tot asta îndură majoritatea celor din România. Totuşi, mă întristează unele pareri de pe forum; demonstrează dezbinare, intoleranţă, lipsa găsirii unui numitor comun. Moldovenii din RM au fost supuşi timp de 50 de ani unei propagande severe antiromâneşti (exemplu: boierii români îi puneau la jug, fără să observe nimeni ca în Basarabia boierii erau basarabeni, s-au despre palma jandarmului român, fără să se ştie că prin deceniul al 4-lea al secolului XX, se interzisese folosirea bătăii de către jandarmi în toată ţara. Politrucii n-au mai avut alte fantezii. Atmosfera antiromânească a pătruns în sufletele oamenilor. Acum când România a intrat în UE, moldovenii s-au trezit din "somnul cel de moarte"! MAE de la Bucureşti nu putea să prevadă asaltul asupra consulatului de la Chişinău. Sper că totul se va rezolva cu bine. Din partea mea le urez să intre în UE. Eu ca simplu cetăţean român îi aştept cu toată dragostea. O întrebare pentru comentatorii de fotoliu care le dau cu tifla basarabenilor că "n-au ştiut cu cine să voteze şi deci îşi merită soarta". Care în opinia voastră era partidul, existent în Republica Moldova, pe care basarabenii l-au nesocotit şi pe care votându-l ar fi adus râuri de lapte şi miere pe meleagurile dintre Prut şi Nistru? Examinaţi vă rog rezultatele alegerilor prezidenţiale din 1991 şi 1996 şi ale celor parlamentare din 1994, 1998, 2001 şi 2005, ca să nu batem apa în piuă. Toată lumea ştie ce se aşteaptă de la moldoveni: să voteze corect! Foarte bine. Dar pentru a te comporta normal(vot corect, conştiinţă naţinală, etc.) este nevoie de mult mai mult decât aşteptare. Eu sunt din Moldova şi părinţii mei şi alţi sute de oameni pe care îi cunosc sunt oamani sovietici: fără conştiinţă naţională, fără cunoştinţe în general! E trist, dar şi majoritatea tinerilor sunt la fel. Şi asta le convine comuniştilor. Dacă credeţi că nu trebuie de făcut nimic pentru ei, atunci nu aveţi inimă. Ei trebuie ajutaţi, macar copiii. Şi nu este nevoie de ajutor material, ci doar de cunoştinţe. Rusia în această direcţie se descurcă foarte bine, se vede că are mai multe interese în Moldova ca România. Mă bucur pentru cei care azi ştiu cine sunt, dar dacă credeţi că asta se obţine uşor, atunci greşiţi. Mulţumesc Bunului Dumnezeu, copiii mei au plecat în Bulgaria prin Izmail. Şi de asemenea le mulţumesc fraţilor români, basarabeni, ucrainieni, bulgari...
Cred că situaţia creată este la mâna conducerii actuale de la Chişinău. Prin situaţia creata ei pot umili şi în continuare românii din Moldova şi a-i separa de România. Ei vor arăta cu degetul, "Priviţi în ce situaţie v-a pus ţara mamă". Este un fel de exprimare a românofobiei faţă de tot ce este românesc. Trist, dar adevărat. Cred că efortul cel mai important trebuie să fie depus de partea română, ceea ce şi ce fac. Nu te poţi aştepta la altceva de la cei care urăsc România cu toată fiinţa lor. Poate ar fi cazul să li se dea si basarabenilor dreptul de a călători în Europa 3 luni de zile cu paşaportul internaţional şi atunci nu ar fi nevoie de vize în România. O statistică a numărului de români basarabeni care au trecut graniţa în fiecare zi, la fiecare punct de frontieră cu România în anii trecuţi ar fi trebuit să existe la MAE. Un calcul matematic simplu ar fi dat cu uşurinţă o prognoză a numărului mediu de solicitanţi de viză pe zi după aderarea la UE. România ar fi Ştiut atunci de câţi angajaţi consulari şi de câte consulate în RM are nevoie. Dacă cifrele ar fi fost prea copleşitoare o negociere a acestei probleme cu UE în favoarea fraţilor basarabeni ar fi fost obligatorie! Sunt convins că în primul rând e o problemă de incompetenţă a noastră. Mi se pare aiurea şi ciudat ca cei care sunt studenţi să nu primească mai repede viza şi să poată reveni la studii sau cei ce tranzitează România pentru diferite ambasade. La momente de criză trebuie adoptate soluţii speciale şi să se acorde vize şi la graniţă, să se deschidă urgent mai multe ghişee, de asta sunt plătiţi cei de la MAE. Deci Dle Ungureanu daţi dovadă că sunteţi un ministru bun şi ajutaţi-ne să vedem în maxim două săptămâni doar mesaje pozitive pe forum şi oameni mulţumiţi. 1) Viza de intrare în România este la discreţia statului român. Este un beneficiu care se acordă, dar nu este un drept. 2) Statul român are obligaţia de a proteja frontiera externă UE, să controleze accesul în spaţiul UE al cetăţenilor non-UE. România nu poate primi persoane indezirabile, cu antecedente penale, care nu prezintă dovada de suficiente fonduri, asigurare medicală. 3) Republica Moldova are aceleaşi drepturi ca şi România cu reglementarea accesului pe teritoriu moldovean al cetăţenilor români. Am trei fraţi la studii în România: la Iaşi, Curtea de Argeş şi Galaţi. Toţi trei au reuşit să-şi ia viză la timp, de ce ceilalţi elevi şi studenţi nu au reuşit? Nu cred că e corect şi frăţeşte să ne vărsăm amarul şi să ne urâm, mai bine gândim ce trebuie făcut. În primul rând studenţii pot trece în România cu adeverinţă de la biroul pentru străini care dovedeşte ca şi-au depus dosarul pentru permis de şedere. În al doilea rând hai să ne bucurăm pentru reuşita fraţilor nostri de a fi făcut un pas important, acela de a se integra în UE.
Este foarte trist ce se întâmplă (sau ce fac) "fraţii" basarabeni. În ultimii 17 ani au comis o grămadă de gafe cu care ne-au demonstrat că sunt mult mai oportunişti si profitori decât românii. "Podul de flori" s-a ofilit pentru că numai românii l-au "udat" în anii '90. Nu-i condamn pentru că cei ~170 de ani de "înfrăţire" cu slavii îşi spun de la sine cuvântul. Ştiu din familie că în cei 20 de ani cât au reintrat în patria mamă (anii '20-'40) pe români nu-i scoteau din "ţigani". Nu le-a plăcut nici atunci "regatul", nici acum România. De ce oare au depus brusc 500 mii de basarabeni cerere de cetăţenie română din momentul confirmării intrării ţării noastre (România) în Uniunea Europeană? Mă doare sufletu' de fraţii noştri de peste Prut. România nu s-a pregătit bine şi a făcut greşeli. Dar şi fraţii noştri de acolo poate că de aici înainte vor vota MAI ATENT...şi iată că votând un comunist...acum suferă...Poate în curând vor vota cu aceia care-i vor reprezenta să le fie bine şi nu ca până acum...Cine are urechi să audă... Părerea mea este că s-a uitat cel mai esenţial lucru. Moldovenii din RM nu au profitat de 15 ani în care puteau să se unească cu România DACĂ VROIAU CU ADEVĂRAT asta. Era clar că politicienii moldoveni s-au opus, pentru că pierdeau osul de ros, dar dacă exista o mişcare de mase care să impună schimbarea, poate s-ar fi produs. Acum, cu intrarea României în UE s-au trezit şi fraţii noştri de peste Prut că vor în România şi au început să aglomereze consulatele. Prea târziu băieţi. Aţi pierdut trenul! Păcat! Deşi mulţi de pe forum par să nu fie de acord cu ideea că prin alegeri se poate schimba ceva în RM, le spun că aşa se gândea şi în România înainte de 1996. Fraţilor, VOTUL schimbă multe. Îmi pare rău, dar asta e realitatea gol-goluţă, atâta timp cât comuniştii şi alte partide pro-Moscova rămân la putere, NU VEŢI PUTEA INTRA ÎN UE! Noi facem ce putem cu ambasada noastră de la Chişinău, dar în rest va depinde şi de voi. Năvala asupra consulatului produsă după aderarea României la UE este ca prietenia pentru un cunoscut care tocmai a câştigat la loterie. Moldovenii de peste Prut iubesc doar cuvântul România scris pe viză şi n-au nici o legătură cu oamenii din România. Dacă urmărim ultimele declaraţii ale preşedintelui Vladimir Voronin prin care îşi declară apropierea de Rusia şi în care spune clar ca Rusia este adevărata prietenă a Republicii Moldova, în condiţiile în care Rusia este singura responsabilă pentru situaţia din Transnistria, înţelegem că ei sunt prieteni cu noi doar la bine, nu şi la rău. Sfatul meu este să mute coada la consulatul Rusiei, să ne vedem toţi de drumul pe care l-am ales.
Lacrimile fraţilor moldoveni cu probleme de viză, picură ceară încinsă pe sufletul meu de român. În ceea ce priveşte problema în sine, vă rog, spuneţi-mi: CE anume trebuie să facă MAE ca să fie fraţii moldoveni mulţumiţi, atâta vreme cât nu i se permite deschiderea altor consulate (de parcă ar fi cerut-o în interesul României), iar cel din Chişinău deja s-a transformat în non-stop? PS: Ministru ca Răzvan Ungureanu probabil că Moldova o să aibă, într-adevăr, pe vremea strănepoţilor noştri. Sunt cetăţean RM, nu am avut posibilitatea să votez la alegeri parlamentare, în Cehia nu era nici ambasadă şi nici consulat RM. În ipoteza că aş fi votat "Blocul Moldova Democrată", ce importanţă ar avea aceasta dacă deputatii democraţi l-au votat pe comunistul Voronin la post de preşedinte? De aceea vă rog nu-i acuzaţi pe basarabeni că au ales calea comunistă, nu au ALES ei. Eu sunt cetăţean român cu reşedinţa în Republica Moldova şi sunt unicul din familia mea, cu toate că toţi buneii au fost născuţi în Basarabia între 1918 si 1940. Am obţinut cetăţenia îmn 1994, atunci când despre aderarea la UE nici nu se discuta. În decembrie 2006 am fost la consulatul României din Chişinău pentru a obţine o autentificare a unei declaratii de consimţământ. Atunci încă nu erau probleme cu acesul la consulat, dar ceea ce m-a mirat foarte mult a fost numărul de angajaţi de la ghişee. Dosarele erau primite de către două persoane, vice-consulul şi încă o persoană. Am mai observat o persoană care prelucra cererile de viză plus consulul. În total erau 4 perosane. Anul trecut, conform statisticilor oficiale frontiera între Reăublica Moldova şi România a fost traversată de peste un milion de persoane sau circa 2740 persoane în medie pe zi. Acum calculati câte cereri pe zi ar trebui să primeasca consulatul. Cifra de 300 de cereri pe zi anunţată oficial de autorităţile române este mult prea mică. Dar cred că în prezent nici această cifra nu este reală pentru 4 oameni care lucrează la acest consulat. Personal, îmi pare foarte rău pentru aceşti angajaţi pentru că ei sunt puşi în condiţii foarte dure acum. O mare parte din responsabilitate, după părerea mea, trebuie să o poarte autorităţile române. După 7 ani petrecuţi în România, sincer, nici nu mă mir de situaţia actuală, mă refer şi la acordarea vizelor, şi mai ales la procedura de "redobândire a cetăţeniei române". Cu chestii birocratice din astea m-am lovit des ca şi alţi studenţi basarabeni şi în timpul anilor de studenţie. Adevărul e că suntem priviţi ca o rudă săracă de care nu prea este nevoie, în schimb, ne alinăm în continuare auzul cu vorbe de duh, patriotism, declaraţii pompoase, "fraţii", etc. Mai bine decat să acuzăm populaţia din Basarabia că nu votează pe cine trebuie, că se vând Moscovei pentru gaz şi electricitate, că vorbesc rusa (deşi ciudat nimeni nu recunoaşte că am fost supuşi unei rusificări puternice şi ne aflăm şi în continuare sub influenţa unei mari puteri, care nu ne lasă în pace cu una cu doua), deci, mai bine aţi încerca să depuneţi măcar ceva efort pentru a păstra şi cultiva spiritual, cultura românească în Basarabia. Nu cred că prin astfel de metode birocratice (acordarea vizelor la consulat, acordarea cetăţeniei, etc) sau prin atitudinea dispretuiţoare a politicienilor români faţă de cetăţenii moldoveni se va câştiga încrederea populaţiei basarabene faţă de România.
Cineva ne-a sugerat să votăm pentru Europa şi nu pentru trecut (se are în vedere pâinea de 5 copeici). Păi staţi un pic, nici măcar nu ştiţi ce fel de oameni alcătuiesc majoritatea electoratului Republicii Moldova, ăştia sunt batrânii trecuţi prin atâatea (războiul mondial şi un pact Molotov-Ribbentrop) şi care, credeţi-mă pe cuvânt, nu prea mai au "viitor". Multe s-ar rezolva dacă tinerii plecaţi peste hotare n-ar veni înapoi să-şi cumpere merţane şi mobile, să formeze grupuri care într-un final sunt un "bun" exemplu pentru generaţiile viitoare. Aşa că timpul mai are multe de lecuit în Republica Moldova! Că România mai nou emite vize tip Schengen e OK. Însă că la Ambasada României, reprezentantă directă a guvernului României, se primesc dosare printre gratii şi se iscă ad-hoc tot soiul de liste obscure care mai apoi se rup, pe sistemul tradiţional "lasă-mă să te las" şi "tu al cui eşti mă?" nu mai e OK de loc! Să ne fie ruşine, nouă românilor, popor fanariot şi ipocrit!!! Asta este reala noastră identitate. Penibil. Era de prevăzut că o dată cu aderarea României la UE, cererile de viză din Republica Moldova vor creşte vertiginos. Deci MAE trebuia să ia măsuri încă din vara trecută, urmând să micşoreze numărul ghişeelor de viză după trecerea valului. Dar ca întotdeauna s-a acţionat cu întîrziere. În acest caz nu se poate lua în considerare trecutul comunist; poate este cazul să se înfiinţeze un Institut de Futurologie şi în România membră a UE. Tonalitatea participanţilor la forum este una foarte nervoasă şi non-tolerantă, deloc europeană! Probabil este în sângele românului această tendinţă de a găsi vinovatul şi de a-l ponegri. Nu am avut experienţă cu obţinerea vizei pentru România, mă aşteaptă în viitorul apropiat. Consider că vinovaţi de situaţia creată se fac, în primul rând, guvernanţii comunişti din RM, care au declanşat scandalul diplomatic cu România în loc să se aşeze la masa de negocieri şă să pună pe tapet problema cooperării cu vecinul său privilegiat. Cât despre procedura de acordare a vizei pentru România, ar fi bine ca ea să fie simplificată: să fie deschise vize multiple pentru o durată mai îndelungată, cu posibilitatea aplicărei vizelor de scurtă durată la frontieră. Şi dacă cetăţenii români pe acest forum se tot plâng că plătesc din buzunarul lor viza pentru basarabeni, consider că gratuitatea vizelor poate fi sacrificată. De altfel, ca şi Basarabia în repetate rânduri, noi, românii din RM, ne-am obişnuit să fim sacrificaţi, am şi pierdut deja speranţele odată cu 1 ianuarie 2007. Prutul pentru noi s-a şi transformat deja într-un ocean ... Vreau doar să răspund celor care vin cu "argumentul": "basarabenii au fost întrebaţi dacă vor unirea şi au răspuns nu". Să le fie clar tuturor, NIMENI nu i-a intrebat vreodată pe basarabeni dacă vor unirea cu România. Este un zvon răspândit de forţele proruse, o acţiune de intoxicare tipică pentru fostul KGB. Eu sunt cetăţean al ambelor state. E mare păcat că am ajuns în aşa o situaţie. Nu ştiu cine e de vină, dar pot să spun sincer că ambele state sunt de vină. Guvernanţii din Republica Moldova sunt toţi marionete ale Rusiei. Guvernanţii din România sunt de vină fiindcă cunoscând şi simţind româneşte acţionează ca nişte afacerişti. Interesul contează, neamul şi istoria sunt lucruri deja demodate. Ce stat din lume va mai crede că România nu o să îşi întoarcă spatele când ei ii va fi greu? Fiindcă dacă ea îşi întoarce spatele faţă de fraţi (care sunt acum mai buimaci), atunci ce o să facă ea cu un stat cu care nu are aşa rudenii? Nemţii nu ar face aşa ceva niciodată! Mare blestem pe neamul românesc!!! Situaţia obţinerii vizelor pentru România la Chişinău trebuie privită cu înţelegere de toate părţile implicate - atât de către solicitanţii de vize din Republica Moldova, cât şi de către autorităţile celor două ţări. Abordarea acestei probleme de ordin tehnic trebuie făcută raţional şi soluţiile administrative căutate cartezian. Din cele 48 de răspunsuri postate pe forum până la acest moment din păcate numai 10 se referă strict la modul de acordare a vizelor (adica cca. 20%) şi dintre care doar 6 se referă la modul în care se obţin vizele pentru România la Chişinău (cca. 12,5%), iar dintre acestea patru mesaje par să fie redactate de membrii aceleiaşi familii, reprezentând cca. 66% din răspunsurile la obiect ale temei de pe forum. Măsurile promise de autorităţile române - acordarea gratuită de vize de călătorie, acordarea unui număr sporit de vize în regim simplificat, facilităţi de programare online prin Internet sunt până acum îndeplinite astfel: - Vizele menţionate sunt eliberate cetăţenilor Republicii Moldova fără achitarea oricăror taxe - facilitatea de planificare online funcţionează (mi-a luat cca. 1 min să identific situl cu ajutorul Google şi să mă asigur de buna lui funcţionare) - Am remarcat lipsa oricăror taxe de urgenţă, de utilizare a înscrierii prin Internet, aşa că problema celor 50 de lei plus 50 EUR cred că ar trebui considerată zvon. Din păcate am remarcat şi două elemente mai puţin clare la înregistrarea online, care se face doar în limba română (oare cum s-ar putea înregistra online persoanele care nu cunosc limba română?) şi lipsa unei informaţii privind numărul de locuri disponibile sau rămase disponibile la momentul înregistrării. Trebuie să luăm cu toţii în considerare şi anumiţi factori psihologici cum ar fi remarca răutăcioasă la adresa unei funcţionare de la consulat care a pus o întrebare legată de decesul unei rude apropiate în România. Am rugămintea ca persoanele interesate să citească cu atenţie prevederile Acordului privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor, la cap. Durata acordării vizei, şi să observe că ambasadele şi consulate româneşti acordă viza în termen de până la 24 de ore de la data depunerii pentru cauze umanitare legate de decese, parastase sau prezenţa alături de rude apropiate grav bolnave, în sensul respectivului Acord, termenul "rude apropiate" desemnând orice rudă până la gradul IV, inclusiv prin adopţie sau afinitate. Adică rude cu care avem stră-străbunici comuni şi afinii lor. Poate că familia noastră cu origine ţărănească a fost ceva mai numeroasă, dar în cazul nostru particular, aceste "rude apropiate" reprezintă mai mult de şapte sate, în două judeţe şi cel puţin un sector din Bucureşti. Cu toate că mă bucur de privilegiul de a spune "unchiule" la mai multe sute de persoane, trebuie să recunosc că nu îmi cunosc toate rudele "apropiate" în sensul acestui acord, fiind prea multe. Am tot citit mesajele unor cetăţeni moldoveni care încearcă să ne intimideze cu sloganul “mai bine moldovean decât român”. Păi să spun şi eu ceva... nu ne interesează.. şi dacă o să începeţi să ne urâţi chiar nu ne interesează.. noi tot am făcut ceva pentru voi dar voi pentru România nu aţi făcut absolut nimic. De ce oare nu căutaţi problemele la voi acasă .. adică un preşedinte care nu face nimic pentru voi, ba mai mult, se duce cu cerşitul la Moscova. La inerţia tradiţională şi multitudinea de răsturnări prezente nu e nici o soluţie decât să-şi ia basarabenii cetăţenia română. Întâmplător m-am programat pentru data de 29.12.06. Ne-a primit un tânăr foarte amabil, care era singur in ziua de 29. Am fost rugaţi să ne prezentăm pe data de 03.01 pentru că nu aveam asigurare medicală şi extrase din contul bancar personal. Am cerut viza pentru un an, dar ni s-a oferit pentru 90 de zile. Am o societate în România pe care o administrez din Chişinău. Numai în lunile noiembrie-decembrie am achitat peste zece mii de euro taxe în bugetul ţării ca să fiu călcat în picioare lângă poarta consulatului.Vreau să-i ajut pe alţi oameni de afaceri. Pentru viza de un an şi mai mult consultaţi: www.cdep.ro/pls/legis_pck.htp_act_text?idt=39597 (ordonanţa de urgenţă nr.194 din 12.12.2002 privind regimul străinilor în..., art. 43) şi cereţi de la consulat cerere de viză tip D. Luaţi toate actele societăţii, cartea verde pentru cei care pleacă cu maşina, asigurare medicală pentru perioada şederii, extras din contul bancar personal, contract de comodat pentru încăperea unde o să staţi sau rezervare de hotel şi mult succes! Dacă aveţi copii, aveţi nevoie de asigurare medicală pentru ei şi carnetul de elev, student. Succese ! Dacă se va prelungi aceasta situaţie, România va pierde foarte mulţi români în Basarabia. Cu aşa declaraţii ca ale lui R. Ungureanu, cu aşa consilieri de la ambasadă, cu aşa conducere de la Departamentul pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni, care văd diaspora românească numai în Occident sau la editura Litera, unirea o vor face poate strănepoţii noştri. Păcat că s-a ajuns la aşa ceva. Îmi pare foarte rău pentru adevăraţii români din Basarabia. Da, a mai spus-o cineva, soluţia era unirea dar multi români au fost rusificaţi şi au început să privească către est. Dacă la începutul anilor 90 n-am fi ratat unirea celor două ţări, acum nu le mai trebuiau vize basarabenilor. Rămâne ca în viitor Republica Moldova să-şi întoarcă faţa de la Răsărit spre Vest şi implicit spre România. Fraţilor, lămuriţi-mă şi pe mine. De ce e nevoie să se meargă la consulat pentru vize când se poate acorda o viză de 30 de zile la frontieră? Studenţii odată intraţi ar putea aplica pentru prelungire, cei în tranzit şi-ar continua drumul iar cei în vizită să se întoarcă în RM înainte de expirarea vizei. În caz contrar o restricţie pe 5 ani ar fi recomandată. Eu cred că nu vă daţi seama că nu România, şi nici Uniunea Europeană nu sunt de vină pentru această situaţie a vizelor. Vina principală aparţine comuniştilor din Moldova, care ţin ţara într-o stare de înapoiere. Singura solutţe, fraţi moldoveni, este să votaţi cu gândul la UE data viitoare, şi nu gândul la trecut. Autorităţile române ignoră un adevăr al lumii de mâine. Identitatea etnică este o realitate aflată în prelungirea individului, familiei, tribului (clanului) în lumea de mâine, când la nivel global, pregnantă va fi distincţia rasială. Este vorba de aceeaşi multiciplitate responsabilă de perpetuarea rasei. E un obicei vechi românesc de a da vina pe orice, dar nu pe incompetenţa proprie. Din ianuarie până în august, pensionarii din România s-au călcat la fiecare început de lună pe la farmacii, iar în primele 3-4 luni ale anului pe la casele de pensii. Asta e. Aşa guvernanţi avem la Bucureşti. Dar asta ne întăreşte şi mai mult că suntem cu toţii români, cei de aici alegem comunişti "corecţi", cei de dincolo alegem incompetenţi "corecţi". Aşa e la români. Asta rămâne să mai afle şi UE. Personal nu am avut de a face cu asta, dar am prieteni pentru care îmi fac griji. Sper să nu trebuiască să plece în Modova prea curând. Vize trebuiau, dar modul de obţinere este, după mine, sabotat fie de nepricepere, indolenţă, nepăsare, incompetenţă din partea României (nimic nou, din păcate), respectiv de câte ceva din cele de mai sus condimentate cu ura bolşevică tipică lui tov. Voronin & co. M-aş bucura ca opinia publică din România să exercite presiuni asupra clasei politice pentru a se face mai mult pentru fraţii noştri de peste Prut. În 16 ani se putea face mult mai mult pentru... nu-i învinuiţi... ruşine să ne fie nouă că am fost şi "încă" mai suntem conduşi de foşti comunişti. Moldova este în postura României de acum căţiva ani. Dar raporturile Moldovei cu România au un statut special. Cred că discern o lipsă de viziune, resurse şi imaginaţie la nivelul politicii româneşti. Trebuie să vă treziţi şi sa vedeţi că regimul comunist a semănat tot timpul ura şi răzbunarea şi acum vrea să vă pună în faţă că noi vă urâm, dar nu e aşa. Dacă erm o singură ţară şi nu vă lăsaţi duşi că suntem două popoare, acum nu va mai trebuiau vize. Acest tren a plecat, rămâne dacă în viitor să fim una în marea familie europeană, deci şi voi trebuie să vă întoarceţi capul de la răsărit spre Europa şi când Europa se va mai extinde să veniţi şi voi lângă noi. Faptul că Moldova este de partea rea a noii Cortine de Fier se datorează populaţiei moldoveneşti (îmi pare rău s-o spun, dar nu pot s-o numesc popor sau naţiune, pentru că nu există aşa ceva. Iar din păcate, semnele încep să se vadă. Inflaţia este în creştere (peste 14% în 2006), producţia industrială este în scădere (cu 5%), iar PIB-ul este unul de lumea a treia (sub 1000 de euro/cap de locuitor). Nu sunt arogant faţă de basarabeni, am prieteni la Bucureşti excepţionali, iar familia mea este originară de dincolo de Prut (ante 1940). Însă am cunoscut prea mulţi de dincolo care par a fi ruşi care vorbesc un fel de româneşte.Păcat pentru cei cu adevăraţi valoroşi şi care se simt cu adevărat români, cunosc foarte mulţi bine integraţi: adică acceptă să fie români cu bune şi cu rele, nu doar cu bune, ca majoritatea celor care s-au trezit acum să ceară cetăţenia română... Fiica mea e studentă în Bulgaria şi deci are nevoie de viză de tranzit prin România. A încercat fără succes de a se înscrie online. Vazând acestea m-am dus şi eu să vad ce se intimpla şi să înţeleg de ce. Chiar de dimineaţă (3 ianuarie, orele nouă), domnul Consul a anunţat că pentru acea zi doar cererile studenţilor vor fi considerate. S-a înscris şi fiica mea pe listă – era a 216-a. Pe urmă au mai apărut liste pentru că unii se înfuriau şi le rupeau (probabil fiindcă vedeau că domnul Cozma lua printre gratii dosare care nu aveau nimic comun cu studenţii şi le ducea mai departe, deci fără rând, fără înscriere prealabilă). Ploua, dar stam cu încăpăţânare să văd ce va mai fi, cu toate ca până la ora 13:00 nu am văzut nici un student să treacă. Treceau numai acei progrmaţi online, să fi fost vreo 15 persoane – chiar i-am numărat. Stând aşa am aflat soluţia, cum să fii înscris online: plăteşti 50 lei şi te programezi pentru februarie-martie. Dacă vrei mai urgent, costul e de 50 euro. Probabil asta a avut în vedere domnul Consul când a replicat unui cetăţean care a zis că e imposibil să te înscrii online: "Uite vezi, aceştia care trec s-au înscris, deci e posibil!" Între timp am fost împinşi şi de nişte carabineri jigăriţi, cu o inteligenţă îndoielnică, şi asta doar pentru faptul că stăteam cuminte la 2 m de gardul ambasadei. Sincer vă spun, nu ziceam nimic, ci doar şedeam şi priveam. Aşa cum îmi cerea să mă dau înapoi nu puteam fiindcă era o băltoacă mare şi la ora 13:00 eram deja udă, şi hainele şi încălţămintea. Spaţiul din faţa ambasadei până peste drum, şi pe drum era plin de studenţi...să fi fost vreo 400 sau mai mulţi. Adeseori nici automobilele nu puteau trece. Încrederea că se va rezolva ceva scădea tot mai mult, dar ne-a determinat să plecăm umilite şi ude din cap până în picioare faptul că a apărut o domnişoară întoarsă de la punctul detrecere a frontierei Ungheni, fiindcă ceva nu a fost în regulă cu viza (avea scrisoare către consul). Nici pe ea nu au primit-o, nu ştiu, poate mai târziu au primit-o, dar noi dupa ora 15:00 am plecat -- am decis să ne ducem la Kiev ori în Rusia (cu accentul pe "u"), cum ne-a sfătuit domnul Consul. Păcat că ne folosim de basarabeni în tot felul de scopuri: de la politic până la social şi chiar în scopuri personale, după cum e şi cazul acestei pagini. Se înşeală cei care cred că ţinerea basarabenilor la distanţă e o pedeapsă pentru felul în care votează! Ei reprezintă scuza noastră în tot felul de instituţii europene. Mă tem de asemenea că vor fi exploataţi de români şi nu trataţi de la egal la egal. Ar fi poate bine, stimaţi domni de la MAE al României, să schimbaţi politica voastră privind Republica Moldova. Acum că România este în UE aţi putea să începeţi să vă gândiţi că cei 3 milioane de români din stânga Prutului au suferit destul de aproape două sute de ani. Şi pentru cei care înţeleg lucrurile în profunzimea lor, a nu se confunda lipsa de entuziasm politic a basarabenilor cu sentimentele lor patriotice. Căci să nu uităm că Eminescu este un moldovean ROMÂN: De la Nistru pân' la Tisa/Tot Românul plânsu-mi-s-a... Nu prea mi-e clar de ce e nevoie de vize pentru persoanele din Republica Moldova (RM) care au deja vize pentru alte ţări din UE şi au venit în RM doar pentru a petrece Crăciunul şi Anul Nou. Aceştia ar trebui să primescă viza pentru România în regim de urgenţă şi acordarea acestei vize să fie o pură formalitate. Ce aş fi făcut eu dacă având viza de lucru, pentru Germania 7 ani la rând ar fi trebuit să mă duc permanent la consulatul Ungariei. Asta, consider eu e o chestie de bun simţ. În plus, ar trebui să primească viza şi persoanele din RM care au invitaţie de la rude de gradul I din România. În rest pentru persoanele din RM care desfăşoară meserii în România, trebuie văzut în funcţie de activităţi. Ce aţi păţit toţi acum? "Mai bine comunist decât român", pe ziduri scrieţi ruşine România! România este un popor! Pentru gestul conducătorilor, şi acesta forţat de alţii, ajungeţi să ne renegaţi pe cei care acum ceva vreme eram "fraţii voştri"? Să fim serioşi! O să spuneţi că da, sunt din România şi nu ştiu prin ce treceţi, dar credeţi-mă că mă interesează! Şi am prieteni ce trebuie să vină din RM şi probabil o să aştept mult şi bine până-i văd...şi mă scuzaţi, dar nu am vrut asta...chiar nu am vrut-o...de fapt lupt pentru unire, de fapt suntem mai mulţi care o facem...sau acum nu vă mai pasă? Aşa se întâmplă când ne folosim de fraţii noştri din Basarabia în interes politic. Noi avem nevoie de ei doar ca pretext şi capital politic. În rest, bine că nu-i avem şi pe ei, căci incompetenţi cum suntem de abia ne descurcăm cu ai noştri. Istoria "curge" de la vest la est. S-o lăsăm să curgă firesc şi să învăţăm să ne aşteptăm rândul. Se pot da interpretări ale situaţiei şi se pot face remarci răutăciose şi de-o parte şi de alta a graniţei. Are vreun sens? Noile reguli trebuie respectate. Idea e simplă: nu trebuie făcut pe placul comuniştilor şi al lui Voronin. Orice ar fi. Sunt absolut sigur că dacă cetăţenii R.M. ar fi votat o deschidere spre Europa şi nu spre Rusia, astăzi nu ar fi avut aproape nici o problemă în a intra în România. Aşa că principalii vinovaţi pentru situaţia actuală trebuie căutaţi în mod sigur la Chişinău şi nu la Bucureşti. Mint cei care spun că au intrat în Ungaria fără viză. Dacă e aşa, mergeţi în UE prin Ucraina şi Ungaria, Slovacia sau Polonia! Cine vă opreşte? Cei care urăsc România nu au ce căuta pe teritoriul nostru. Iar Ghenadie Brega ar trebui să ştie că basarabenii s-au înstrăinat de România cand au ales comuniştii la putere. De ce nu vorbeşti Ghenadie de piedicile pe care le pun autorităţile RM ambasadei României de la Chişinău? Baieţii de la Caţavencu au o vorbă în legătură cu abonamentele: Acu' se va vedea dacă a fost iubire adevărată. E perfectă pentru dragostea dinspre moldoveni către romani. Regimul vizelor către România trebuie securizat strict pentru ca poporul "moldovean" sa înveţe să voteze. Sunt studentă, şi, deşi nu învăţ în Romania, trec în tranzit prin România. M-am bucurat foarte mult pentru România când a fost acceptată în Uniunea Europeană. Deşi am drept de şedere legală în altă ţară membră a Uniunii Europene şi logic ar fi să nu mai am nevoie de nici un fel de altă viză până în ţara de destinaţie, cu toate acestea mi s-a spus că oricum am nevoie de viza tranzit prin România. Am încercat să mă programez online, dar n-a fost cu succes. Am sunat la Ambasada României la Chisinau, telefoanele Consulatului nu răspundeau, şi mi-au spus sa vin pe 3 ianuarie că au să dea vize tuturor studenţor. Pe 3 ianuarie am venit pe la 8.30, erau vreo câteva liste, m-am înscris în toate. Dar era un haos de nedescris, listele le rupeau şi făceau altele din nou. Stând în rând, dacă se poate numi rând, fiindcă era foarte mare îmbulzeală, am auzit că este un internet cafe nu departe de Consulat care face programare, chiar o doamnă a spus că a plătit 50 lei şi şi-a făcut programare pentru 1 februarie şi cică dacă vrei mai devreme trebuie să plăteşti 50 euro. Consulul ieşea şi spunea ca îi primeşte numai pe acei care sunt programaţi, iar pe studenţi îi va primi de la 11.00 până la 13.00. Sunt foarte curioasă cum s-au programat ceilalţi, fiindcă eu am stat vreo câteva nopţi la rând să mă pot programa şi nu mi-a reuşit. Chiar şi după ora 11.00 Consulul n-a început primirea studenţilor, am stat până după 13, dar fără nici un succes. În tot acest timp Consulul primea tot felul de solicitanţi, transportatori, le lua documentele pentru o verificare prealabilă şi le dădea viză. De aceea n-am mai stat în toata mizeria aeea de la Consulat, am decis să iau avionul, mai bine plătesc mai mult pentru avion, decât să mă injosesc. Politicienii români îi dispreţuiesc pe cetăţenii României, de ce i-ar trata altfel pe românii din RM? N-are a face naţiunea aici ci incompetenţa. Cât timp o sa avem nulităţi iresponsabile în funcţii de conducere vom avea şi problemele de rigoare. Nu trebuie să fii om de ştiinţă ca să prezici efecte de tipul celui care a apărut acum. Puteau fi găsiţi şi bani, sunt sigur că cei ce stau acum la coadă ar plăti o taxa suplimentară dacă ar putea pentru a-si rezolva problema la timp. Dar MANAGERII noştrii puşi de partid nu fac faţă la regula de trei simplă. N-are a face românismul ci logica elementară a bunului simţ. Încă ne mai permitem să fim diletanţi şi impostori. Parafrazând un mesaj de anterior "mai bine orice decât politician român" Comuniştii jubilează în aceste momente. Au reuşit să învrăjbească încă o dată românii basarabenii împotriva patriei mamă prin evitarea (refuzul) de a da un raspuns solicitării României de a deschide alte două consulate la Cahul şi Bălţi. Fără îndoială ca şi MAE al României are partea sa de vină, dar nu pot să nu remarc faptul că cei de peste Prut sunt pentru a câta oară incapabili să vadă realitatea: guvernarea comunistă de la Chişinău îi vrea deznationalizaţi, nu Bucureşstiul! Paradoxal, cetăţenii moldovenii pot trece spre Vest fără vize prin orice ţară membră UE din Est (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, Ţările Baltice etc.) dar nu însă prin România! Cum oare i-a obligat Uniunea Europeană pe guvernanţii români să ne impună vize, dar le-a permis vecinilor "europeni" ai României să anuleze în septembrie 2006 regimul de vize cu Republica Moldova?! Cui îi convine (în afara tandemului Voronin-Putin) blocarea accesului moldovenilor în România şi prin România? Doar e clar că foarte mulţi moldoveni vor merge spre vestul european mai degrabă prin Ucraina - Ungaria/Polonia decât până acum prin România. Nu ştiu căror geostrategi (din Bruxelles, Moscova, Washington, sau ...Bucureşti?!) le-a venit ideea cu vizele pentru moldoveni, dar asta e o 'minunată' metodă de a limita contactul între cetăţenii români şi moldoveni, ca nu cumva să se deştepte (mai ales ultimii) într-o zi şi să se întrebe cam de ce Prutul nu e un frumos râu ci un hotar între fraţi! ... Este vina directă a autorităţilor României pentru că au depus cerere de deschidere a consulatelor la Bălţi şi Cahul abia în luna octombrie 2006. Nici autorităţile de la Chişinău nu par a fi interesate să urgenteze deschiderea acestor consulate, mai ales în lumina ultimelor declaraţii ale lui Voronin la adresa României. Este evident că cei care care votează cu comuniştii din Moldova nu prea călătoresc în România şi nu au sentimente patriotice pentru această ţară. Ca rezultat vor avea de suferit acei cetăţeni ai R. Moldova care sunt loiali României şi care se consideră români, dar din diferite motive nu au putut obţine cetăţenie română. Dacă Moldova nu are nevoie de "avocat" şi "frate mai mare", atunci onor cetăţenii ei să facă bine să îşi accepte soarta cu tot ceea ce decurge dintr-o atare aroganţă. Şi încă ceva, stimaţi cetăţeni ai Moldovei: dacă vă deranjează această stare de lucruri, încercaţi să vă amintiţi de ea atunci când vă veţi afla în preajma unei cabine de votare cu o foaie de hârtie şi un creion în mână... Şi încetaţi să mai daţi vina pe autorităţile române, parerea mea e că e vina voastră şi a simulacrului de conducere pe care aţi ales-o... Păcat de cei 20 % dintre basarabenii care mai simt cu adevărat româneşte şi sunt nevoiţi să fie trataţi/judecaţi la fel cu restul populaţiei şi care acum încearcă să profite de faptul că România este în UE...şi aici mă refer la cei 80% care spun "voi românii" când ţi-se adresesză şi au votat in proporţie covârşitoare cu partidul antiromânului Voronin! Noi basarabenii am fost nişte cretini când am crezut în România, când am făcut războiul în Transnistria de dragul ei şi al tricolorului. Trebuie s-o recunoaştem: România şi-a făcut, din 1990 încoace, interesele iar noi, basarabenii, am visat şi am făcut războaie în timp ce ruşii îşi făceau cetăţenie. Dacă ASTA e România, eu nu mă ruşinez să spun: am fost un prost că m-am numit toată viaţa român. Decât "frate" cu aşa nişte oameni, mai bine "mancurt" şi "moldovean". Nu vă e ruşine! Noi nu acordăam vize în limba moldovenească. Dacă aţi vrut să vă uniţi cu România, trebuia să o faceţi când a fost momentul. Cereti vize pentru Rusia! Domnului Andrei din Bucureşti: chiar şi când se dă gratis, ceea ce se face trebuie bine făcut. Nu Moldova a cerut vize gratis, ci noi le-am oferit. Actul de bunăvoinţă nu este suficient dacă exclude calitatea. Pe mine nu mă deranjează că plătesc din buzunar pentru vizele fraţilor basarabeni, deoarece şi pentru mine au plătit cetăţenii UE atunci când s-au primit fondurile structurale. Or relaţia român – român (basarabean) este aparte decât relaţia român – cetăţean UE, indiferent cărei naţionalităţi aparţine. România, a câta oară, dă dovada de lipsă de clarviziune politică şi cade pradă în capacana întinsă de Rusia, şi instrumentată de marioneta sa docilă - guvernarea comunistă de la Chişinău. Cum a remarcat bine unul din participanţii la forum "în loc să profite de cele 400 de mii de cereri şi să le dea basarabenilor cetăţenie necondiţionată, care de fapt a fost furată de ruşi, românii complică totul şi joacă pe mâna lui Voronin". Este absurd şi inadmisbil de a-i calaloga pe basarabeni drept români de categoria II-a, şi de a-i supune unor practici umilitare de obţinerea tot felul de vize, certificate, dovezi ş.a.m.d. Introducind sistemul de vize, România de fapt, a pus lacătul pe ghetoul de 4 milione de persoane, numit R. Mooldova. V-o spun pe faţă: autorităţile ungare niciodată n-ar fi făcut ce faceţi voi. Dar dacă credeţi ca sângele apă se face, atunci mai bine comunist decât român. Asta dovedeşte că nu am învăţat nimic din experienţa ultimilor ani, de cozi umilitoare la consulate şi ambasade. Suntem la fel de vrednici de dispreţ pe cât îi consideram pe alţii, nu cu mult timp în urmă. Chiar mai rău, pentru că pretindem că moldovenii ne sunt "fraţi". O astfel de bătaie de joc putea fi aşteptată de la comuniştii de la Chişinău, însă nu şi de la Guvernul României care se declara pentru relaţii frăţeşti!! Nici deschiderea a 2 consulate la Bălţi şi Cahul nu va îmbunătăţi semnificativ situaţia! Ruşine!!! Trec zilnic pe lângă Consulatul României de la Chişinău. Zeci de oameni se îmbulzesc la poarta instituţiei. Deşi este afişat un program şi se face şi programare on line nu se respectă nici una, nici alta. Oamenii stau cu zilele, iar cei din provincie sunt nevoiţi să stea pe la gazde din cauză că nu reuşesc să intre aşa cum, zic ei, că s-au programat. Seară de seară consulul apare la televizor şi zice că solicitanţii de viză se fac vinovaţi de îmbulzeala din faţa instituţiei şi insistă pe faptul că vizele se dau conform programarii on line, dar am impresia că nici ei habar nu au cum funcţionează acest sit. Astăzi văd un comunicat al Ambasadei în care se spune că numarul de angajaţi ai Consulatului va fi suplimentat, dar nu se spune când. Îmi aduc aminte că aşa s-a spus şi în octombrie, şi în noiembrie. Normal ar fi fost ca el să fie deja susplimentat şi nu să mai apară încă un comunicat în care se anunţă acelaşi lucru. Şi încă ceva, informaţiile de la poarta Consulatului sunt puse foarte sus, ultimul rând de jos e la un metru şi jumătate înălţime de la pământ, iar cele de sus nici nu se văd. Trebuie să urci pe gard ca să le citeşti. Ruşii nu s-au lăsat, şi până n-au exilat cei mai deştepţi basarabeni şi au adus nomenclatura lor ca să ne spele minţile nu s-au lăsat. Voi pe de altă parte, aţi privit la mintea noastră de acum spălată de comunişti ca la una care vă jigneşte dar nu aţi depus un pic de efort să ne schimbaţi. Asa şi vom sta, îngâmfaţi 100 de ani şi aşa o să ne conducă nişte agramaţi şi nişte nostalgici ai lui Lenin. Iar voi tot o să spuneţi că noi singuri ne-am ales soarta. Bravo fraţilor! Românii basarabeni de bună credinţă nu nici o vină pentru această situaţie. Propun o soluţie simpla pentru rezolvarea problemei: unirea României cu Basarabia (Rep. Moldova)! Ministrul de externe al României, Mihai Răzvan Ungureanu trebuie să-şi prezinte demisia (să nu uite să-şi ceară şi scuze). Este inadmisibilă atitudinea autorităţilor române faţă de românii din afara graniţelor. Vreau să le spun românilor din Basarabia că şi cetăţenii români rezidenţi în altă ţară suportă acelaşi tip de tratament din partea Bucureştiului. Suntem trataţi ca nişte rataţi sau gunoaie. Suntem obligaţi să completăm zeci de formulare, să dăm declaraţii peste declaraţii, să "autentificăm" şi propriile declaraţii - declaraţii în prezenţa notarilor!!!, să acceptăm ironiile şi scuzele "idioate" ale funcţionarilor din ambasade. Bineînţeles că sunt cozi, dacă vizele sunt gratis. Da, vizele astea costă guvernul român şi implicit pe mine. Vizele ar trebui să coste bani şi să existe o taxă de urgenţă de vreo 200 de euro care să le permită să o obţină în 24 ore. Şi nu ar trebui să mai dea burse la studenţi basarabeni, pentru că văd că se plâng că sunt prea mici. Oamenii pe care îi ajuti şi se plâng sus şi tare că nu-i ajuţi destul, nu merită. Iar dacă nu vă plac guvernanţii, puteţi să-i schimbaţi la alegeri. Consider că de situaţia creată sunt vinovate autorităţile de la Chişinău. Este absolut evident comportamentul prost al autorităţilor moldovene cu România după întâlnirea lui Voronin cu Putin. Să vedem care vor fi rezultatele promise de Voronin, în special reintegrarea Republicii Moldova, adica rezolvarea conflictului transnistrean în anul acesta. Ce oare i-a promis Putin lui Voronin, şi cu ce sacrificiu??? Va scoate oare armata 14 sau nu??? Cetăţenii Republicii Moldova sunt în majoritate duplicitari. Când e vorba să obţină avantaje, vor cetăţenia română, dar la recensământ numai 2% din ei s-au declarat români. De aceea are dreptate ministrul de externe al României, M.R. Ungureanu. Fratele meu anul trecut a început să facă studiile de masterat în Franta obţinînd o bursă, la sărbători şi-a luat bilet direcţia Bordeaux-Bucureşti-Bordeaux, bineînţeles că la plecare pe data de 5 ianuarie trebuia să obţină viză. Situaţia care-i? Partea română a tot spus că va crea un sistem facilitar de acordare a vizelor on-line, care de fapt a fost lansat doar pe data de 13 decembrie, rudele care eram în Moldova am incercat chiar de la început să facem o programare on-line, dar a fost şi este imposibil. Când a venit în Moldova înainte de Anul nou, fratele meu s-a dus personal la consulat cu speranţa ca va obţine viză ocupând rând ca şi multi altii care stăteau şi aşteptau la consulat cu acelasi scop. Dar ce a primit în schimb? Niste replici înjositoare care nu sunt demne de românii care lucrează acolo şi în general de nişte oameni care au un minim de educaţie şi simţ uman, spunându-i "da ce-ţi trebuie la Bucureşti, ai ceva urgent, ţi-a murit cineva acolo sau ce?", cred că astfel de comportament nu necesită comentarii şi dacă aceasta va mai continua cred că autorităţile romîne care deja şi-au demonstrat indiferenţa şi nedorinţa de a soluţiona această problemă îşi vor îndreptăţi faima rea pe care deja au câştigat-o. Atâta vreme cât conducerea de la Chişinău îşi imaginează că ei îs buricul pământului, mi se pare normal ca să se complice treburile. În loc să caute înţelegere şi să facă nişte acorduri cu România înainte de aderare, ei se băteau cu cărămida în piept şi spuneau că nu au nevoie de frate mai mare. Acum... România are acum alte priorităţi, întreaga ţară este întoarsă cu faţa spre vest. Republica Moldova a rămas undeva mai în spate. Desigur că este trist ca rudele de sânge să nu mai poata veni în România aşa uşor. Dar criticile lor le văd exagerate şi trebuie să le spun că este vina lor că de 17 ani nu au luat nici o decizie în privinţa apropierii de România sau chiar a revenirii în graniţele patriei mamă. Au cochetat când cu Rusia, când cu America şi acum se plâng că stau la cozi. Lăsaţi comerţul stradal, apucaţi-vă de treabă, nu mai cerşiti din poartă în poartă, fiţi mai hotărâţi şi luaţi-vă în sfârşit soarta în propriile mâini. Cu fundul în două luntri nu se poate. Ar fi mai uman dacă ar elibera vize îndată la punctele de trecere a frontierei, deoarece totuşi sunt gratis, pentru ce mai chinuie oamenii? Pierd mulţi potenţiali turişti, şi nu numai. Personal eu nu am suportat înghesuiala obţinerii unei vize. Se mai întâmplă uneori şi astfel de situaţii. Basarabenii sau moldovenii ar trebui să accepte ideea că ai noştri au avut în intenţie înfiinţarea a două noi consulate, dar greutăţile vin din partea celor de dincolo. Nu este corect că sunt acuzaţi ambasadorul şi consulul . În prima fază ei pică la înaintare. Să încercăm să vedem un pic mai departe... A fost posibil cândva o Unire cu România, dar cum să renunţe politicienii de acolo la locurile lor calde şi avantajoase? Pe asta n-o luaţi în calcul? În loc să profite de cele 400 de mii de cereri şi să le dea basarabenilor cetăţenie necondiţionată, care de fapt a fost furată de ruşi, românii complică totul şi joacă pe mâna lui Voronin. Daţi-le cetaţenii basarabenilor cu examen şi fără termen de reşedinţă şi automat republica asta amăgită atât de fraţi cât şi de venetici va fi în interiorul României. Oare e aşa de greu de înţeles domnule Băsescu?! Printre altele, eu sunt şi secretarul unui ONG din Iaşi care în prezent participă la derularea unui proiect de cooperare transfrontalieră cu parteneri din România, Republica Moldova, Italia şi Grecia. Acum, partenerii de la est de Prut vor ajunge mult mai dificil la Iaşi, vor sta la cozi umilitoare pentru vize chiar dacă vor avea invitaţii de la noi, iar respectarea graficului proiectului nu mai este atat de sigură. E doar unul din miile de exemple ce se pot da despre ce va urma. Se pare însă că actualilor guvernanţi de la Chişinău le convine de minune acest lucru, care se sincronizează perfect cu recenta ieşire antiromânească dublată de o re-orientare către Moscova a preşedintelui moldovean. Nu este de mirare că nu s-a aprobat cererea părţii române de a înfiinţa încă două consulate româneşti care să vină în întâmpinarea cererilor populaţiei de aici. Ruşine că a-nceput cu ignorarea podurilor de flori din motive economice. Ce oameni, când după ani grei, le strigă la poartă fiul, mama sau sora scăpaţi din robie îi răspund să mai aştepte că n-au mămăligă cât ar vrea pe masă. Te miri că nu pleacă singură de la turci spada lui Ştefan cel Mare să dedovleceze acesti câini KGB-işti ce ne fac contemporani cu una din cele mai mari rusini din istoria milenară a poporului român. România trebuia să strângă din dinţi şi să nu accepte aderarea înaintea Moldovei. Acesta este efectul iresponsabilităţii celor care conduc ambele state româneşti, e pedeapsă pentru românii (cetăţeni sau doar solicitanţi de cetăţenie şi viză) care au aşteptat să vină americanii (sau ruşii) să-i fericească, în loc să ceară de la politicieni mai multă grijă pentru popor, pentru alegători, cum ne numesc ei. România acum se discreditează în ochii românilor dar şi ai occidentului, îşi fură căciula pentru că nu poate asigura flux normal de turişti în ţară, studii fără stres şi riscuri pentru etnicii români pe care i-a invitat la şcoală cu nişte burse neindexate de un deceniu şi condiţii de legalizare a şederii infernale. Dacă mai vrea să ne convingă de bunele sale intenţii Băsescu (şi Tăriceanu) ar trebui să dispună acordarea vizelor direct la punctele vamale (că nu în zadar au investit în dotarea lor tehnică europenii) şi să fie retras urgent ambasadorul Teodorescu (numit încă de Iliescu), dar şi noul consul care deja şi-a demonstrat incompetenţa. Îmi pare rău pentru fraţii noştri din Moldova, dar din nou îmi aduc aminte fără să intru în amănunte că au refuzat ei să se unească cu noi să fim din nou România Mare; au avut un rău consilier? Cred că este nevoie de puţină înţelegere din partea fraţilor basarabeni. Faptul că vizele se obţin gratuit, precum şi numărul mare de solicitanţi, presupune un efort din partea reprezentanţei României în Moldova, deplin asumat de aceasta. Îmi doresc ca situaţia să fie o chestiune de câteva luni şi nu o amăgire a basarabenilor care trebuie să treaca Prutul. În orice caz, înţelegerea trebuie să provina şi din faptul că situaţia cu care se confruntă acum basarabenii este identică cu situaţia românilor care până acum câteva zile solicitau viză la Ambasada Marii Britanii. Am încercat să programez vizita la consulat, dar fără nici un succes. Mihai Răzvan Ungureanu a spus într-un mod sarcastic că procedura de eliberare a vizelor "va fi simplificată". Până recent aveam impresia că România îşi bate joc de românii basarabeni, acum însă nu mai am nici un dubiu. Basarabenii au să ajungă să urască România dacă în continuare vor fi trataţi într-un asemenea fel. Sunt în aceeaşi situaţie ca mulţi studenţi basarabeni: de la Oficiul pentru străini (din cadrul MAI) nu ne-au dat la timp permisul de şedere temporară şi, după mai multe drumuri şi stat la cozi, ni s-a eliberat o adeverinţă cu care, chipurile, vom putea trece la frontieră. Fiind în plină sesiune nu am plecat acasă până la 1 ianuarie, dar urma să plec zilele astea pentru câteva zile. Observ însă ca pe situl reprezentanţei diplomatice a României în Rep.Moldova lipsesc informaţiile elementare despre procedura si condiţiile de eliberare a vizelor. Am încercat să-mi fac o programare pentru perioada în care voi fi acasă dar programările online sunt date peste cap. Cui convine înstrăinarea românilor de dincolo de Prut de propria ţară, România? | LEGĂTURI Ambasadorul României la Chişinău despre regimul de vize14 Noiembrie, 2006 | Ştiri LEGĂTURI LA SITE-URI EXTERNE BBC nu este răspunzător de conţinutul paginilor de Internet ce nu îi aparţin | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||