|
Cine reprezintă mai bine liberalismul în România? | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Un grup de politicieni din Platforma Liberală, în frunte cu Theodor Stolojan, au lansat un comitet de iniţiativă pentru formarea Partidului Liberal Democrat. Liderul comitetului de iniţiativă a anunţat că se bucură deocamdată de adeziunea a peste 11500 de membri ai Partidului Naţional Liberal şi 29 de parlamentari şi doreşte să "salveze liberalismul din şi mişcarea de dreapta din România". Cât succes va avea noul partid? Cine reprezintă mai bine liberalismul în România? Acum apele sunt pre tulburi ca săa descifrăam cine reprezintăa mai bine liberalismul îin Romania. Un singur lucru se vede clar, că dl. Stolojan în tot ce face este dirijat, manevrat şi folositpe post de mascotă de Traian Băsescu. Domnia sa doreşte să aibă un prim-ministru uşor de manevrat, fără identitate şi viziune politică. Deocamdată, dl.Tăriceanu este cel mai bun prim-ministru de la revoluţie şi până acum. Dl Băsescu ar trebui să aibă pe conştiinţă şi decesul CDR-ului! Când au loc alegeri politice eu votez de obicei idei nu oamani. De data aceasta însă în calcul intră omul. Stolojan se pare că este o piesă grea înconjurată de alte piese importante în jocurile politice care vor urma. Cine poate crede într-un Theodor Stolojan animat de înalte idealuri liberale tocmai acum? Cum rămâne cu şantajatul "dragă Stolo", la care se referea în urmă cu doi ani sincerul nostru preşedinte? N-am aflat nici până astăzi cu ce ar putea fi şantajat dragul Stolo şi de aceea sunt în drept să mă gândesc la faptul că şi în noua sa poziţie de lider de platformă şi de viitor partid ar putea fi din nou şantajat şi ar provoca din nou lacrimi pe obrazul d-lui preşedinte Băsescu. Credeţi-mă că n-aş mai suporta să-mi văd încă o dată preşedintele plângând. Succesul noului Partid Liberal Democrat are să fie funcţie de abilitatea liderilor săi în frunte cu domnul Stolojan de a construi o imagine favorabilă în rândul electoratului. Cred că momentul nu le este favorabil din pricina integrării României în UE, ceea ce are să capteze toată atenţia românilor, care au să fie bucuroşi de reuşită si au să acorde mai multă încredere actualului guvern. Noul partid nu va avea succes electoral, deoarece eventualii membri nu sunt credibili ca liberali, nu sunt oameni bogaţi capabili să-i educe şi pe alţii pentru îmbogăţire (fie şi numai prin exemplul personal). În consecinţă, liberalismul în România este reprezentat mai bine de actualul Partid Naţional Liberal cu, sau mai bine fără "platformişti". Stolojan a ales să se retragă din cursa pentru Preşedinţie, deşi credeam în el. Indiferent de motive, încrederea mea în el s-a prăbuşit atunci. Acum se întoarce şi cere încrederea noastră în el din nou, ca şi cum ce s-a întâmplat atunci n-ar conta deloc. Ei bine, pentru mine contează, iar încrederea mea nu o va mai avea niciodată. Am citit toate părerile şi mă surprinde cum unii reclamă că PLD-iştii au fost excluşi din PNL şi că acţiunea lor ar fi justificată. Oare? Nu cumva aceştia au criticat din interior, atât prin presă cât şi prin televiziuni, fără a discuta mai întâi în cadrul PNL unde să hotarască majoritatea? Făceau caz de scăderea în sondaje pe care de fapt ei o provocau. PNL-ul se menţine chiar şi aşa cam la aceeaşi cota, ba chiar a crescut dupăa ultimele sondaje. Incontestabil Dl. Stolojan are mult mai multă priza la public, iar Dl. Tăriceanu este perceput ca un Adrian Năstase al liberalilor. O fi sau n-o fi aşa, asta ne va arăta istoria. Cert este că Dl Tăriceanu, spre deosebire de Dl. Stolojan (care a abandonat Partidul Naţional Liberal), stă şi încasează; de la UE, de la PD, Dl. Băsescu, Dl. Stolojan, si câţi alţii se vor mai gasi. Iar între timp, mai şi guvernează o ţară; si nu face tocmai o treabã proastă! PNL în frunte cu liderul său au încălcat un principiu fundamental al liberalismului, şi anume libertatea individuală, excluzând pe unii platformişti din partid ca urmare a acţiunilor lor, acţiuni care nu au afectat drepturile şi libertăţile celorlalţi membri. PLD încă nu reprezintă nimic din punct de vedere politic. Orice grup de indivizi care sprijină dreapta este actualmente binevenit pe scena politică românească pentru a păstra echilibrul. Tăriceanu reprezintă mai bine liberalismul, adică pe acei indivizi care se unesc într-un partid cu unicul scop de a-şi favoriza propriile afaceri în dauna majorităţii populaţiei. Mie Stolojan mi se pare un om serios. Şi a făcut treabă peste tot pe unde a fost. Treabă bună. Chiar şi când îl slujea pe Iliescu. Sigur îi doresc succes. Nu cred că trebuie să ne sperie înfiinţarea acestui nou partid. Mai rău decât este nu poate fi. Încă ceva: să nu creadă nimeni că doar în Romania politicienii îşi văd întâi interesele lor. Asta e o idee greşită. Să luăm de exemplu Statele Unite şi trebuie să ne fie clar: întâi EI apoi "poporul", doar că la noi în ţară lipsă de cultură şi educaţie a multor aleşi face ca fenomenul să fie mult mai evident. Reprezentantul liberalismului în România în accepţiunea lui validă şi funcţională din perspectivă europeană, este PNL, respectiv oamenii care îl reprezintă şi nu infiltraţii lui Băsescu respectiv ai PSD-ului... Nu există liberalism în România, doar rămăşiţe constiţionale "teoretice". Neo-liberalismul este un eufemism pentru mafie, fiindcă doar daca ai deja putere/bani îţi foloseşte la ceva neo-liberalismul, altfel eşti eliminat din sistem sau lucrezi pe veşnică datorie. Excelent termenul "vrăjeală" utilizat de agerul colaborator al forumului. Buimacul alegător va depune încă o dată cele mai bune sentimente la picioarele unui "tătuc" precum şi-a depus banii la jocurile piramidale. A fost cândva un partid liberal, au ramas doar liberalii care ar face bine să se îmbogăţească pe cont propriu, lăsând poporului ce e al poporului: naivitatea. Oamenii care au făcut parte din PNL nu au nici o vină, deoarece au fost excluşi. Conducerea PNL în frunte cu Dl.Tariceanu şi gruparea care conduce PNL acum ce cred că excluderea a fost greşită, deoarece a avut şi are un caracter dictatorial. Dl Stolojan a avut un rol decisiv în formarea Alianţei DA şi creşterea în sondaje a PNL, deci este formatorul de drept al PNL. Alianţa s-a format cu oameni, e normal ca PD să nu-i ignore pe oamenii cu care a colaborat, că acum nu mai fac parte din PNL, nu a fost vina lor ci a celor care i-au exclus, ceea ce înseamna că PNL care nu-i vrea, nu mai vor Alianţa, ei nu vor colaborarea cu PD. Motivarea că preşedintele a creat această disensiune e falsă, cearta în familie e generata din interior, atunci când nu mai ştiu să colaboreze, să găsească soluţii şi când capul se impune dictatorial şi nu prin comunicare şi discuţii care să ducă la soluţii. Îmi pare rău că politicienii noştri, în loc să-şi bată capul şi să salveze ţara aceasta din mizeria în care ne-a adus moştenirea comunistă, se mânâncă între ei pe posturi şi ciolane. Cea mai mare criză la noi, este criza morală şi cea mai mare lipsă este lipsa de caractere. Când vom reuşi să aducem la cârma ţării nişte patrioţi care vor şti să se jertfească pentru pământul acesta năpăstuit de istorie. Având în vedere antecedentele din viaţa politică în ultimii ani a domnului Stolojan, personal îl consider un "Cal Troian" în PNL (dispare şi apare când este momentul). În timp vom afla dacă a vrut binele pentru liberalismul din Romania? Poate pe termen scurt "Platformiştii liberali pro-Democraţi" vor avea ceva succes de moment. Refuz să cred că Mona Muscă cu "dosar negru" de la CNSAS poate promova liberalismul-democrat şi mişcarea de dreapta în viitorul partid hibrid pentru o Românie în UE. Toţi "plaformişstii" sunt şantajabili şi trebuie să joace cum li se cântă. Mă întreb, când vom scăpa şi noi de sforarii ăştia care vin încă dinainte de 1989? Mai grav este că sunt destui creduli care, inconştient, le dau şi votul. După părerea mea, Stolojan a avut un rol decisiv la formarea Alianţei DA în 2004 şi accesul acesteia la guvernare. Ce face acum pare a fi un dezastru pentru PNL. PLD va avea soarta celorlate. Dacă privesc la televizor pe cei ce stau în preajma lui Stolojan am senzaţia că au fost selectaţi după înălţime şi nu după IQ. Cineva a spus: Adriane nici nu ştii, cât de mic începi să fii. Pe atunci, PD era de stânga şi PSD foarte puternic. Atunci când prezicerea s-a înfăptuit şi Adrian cu PSD cu tot au început sa fie mici, PD a virat brusc la dreapta, lăsând PSD-ului stânga drept cadou exclusiv, dupa care a început să sape PNL. PLD nu este doar un instrument de totală FSN-izare a întregului spectru politic? Este greu de pronosticat succesul noului partid, însă este de presupus că avându-l pe d-l Stolojan în frunte nu va trece neobservat. Este incontestabil că acest om are carismă, tot atât de incontestabil precum este falimentul celuilalt partid liberal, al cărui preşedinte este prim ministrul. E imposibil de făcut o distincţie între cele două partide după criteriul apropierii de liberalism, pentru că nimeni nu mai ştie astăzi unde este liberalismul şi, în general, dacă mai există un liberalism autentic şi pur la noi, dar şi în alte părţi. Deocamdată în România PNL-ul se vrea un partid liberal, dar prin măsurile pe care le-a luat numai liberal nu este! Era nevoie de un nou partid de dreapta, şi acest partid sper să aiba totuşi ceva în comun cu liberalismul. D-l Stolojan a avut o iniţiativa remarcabilă, rămâne de văzut dacă oamenii din jurul lui nu îi vor face din nou "felul"! Atât PNL, cât şi PLD vor reprezenta liberalismul în Romania! PNL va rămâne pe scena politicii de dreapta pentru că există oameni politici care sunt totodata şi oameni de afaceri...e clar că aceştia vor avea influenţă mai mare! Curios că "vrăjeala" asta cu PLD a prins. Nu-i vorba de nicio doctrină, Stolojan are un rol clar de jucat, ca şi Băsescu. În spatele lor nu stă decât dorinţa de putere cu orice preţ şi alţi câţiva securişti care vor să doarmă liniştiţi mulţi ani de acum... Cu Băsescu la putere avem un drum plin de hârtoape doar de dragul lui. Atât domnul Stolojan, cât şi domnul Flutur au un discurs politic care transmite oamenilor multă seriozitate şi încredere. Ei au dovedit că vor să-şi ţină promisiunile din campanie şi au renunţat la demnităţi, care oricum sunt trecătoare. Avem nevoie de modele, deci cei doi reprezintă acele modele în care putem avea încredere. Asistăm la apariţia unui alt partid, spun dânşii liberal, care va produce alegătorului român o noua dilemă. Sistemul multipartit permite asta. Comuniştii spuneau că dezbaterile se pot produce în interiorul partidului şi se declarau deschişi la dialog. Oare nu sunt aceleaşi persoane? Stolojan naşte pasiuni acerbe din partea celor interesaţi. Unele dintre acestea sunt descalificante şi imunde, nu numai pentru cel ce le exibă in spaţiul public ci şi pentru oameni neutri sau indiferenţi. Dl Stolojan nu e un om politic, el face greşeală politică după greşeală politică. Până la un punct e treaba lui. Dart unele greşeli ne-au afectat, în măsura în care, în anul 2000, ne-am pus speranţe în el. Cu un astfel de preşedinte Năstase n-ar fi putut face ce a făcut cu Sidex, Petrom, Rompetrol - ca să dau doar trei exemple . Dar Stolojan e un caracter, e inflexibil, e mai distant, e serios. Că e un caracter, puţin sau deloc dispus la compromisuri - nu place „băieţilor deştepţi”, care ar dori, dacă nu unul din grupul lor de interese cel puţin unul dispus să se îmbogăţească rapid, cu care să poată tranzacţiona. Vorbind despre calitatea oamenilor implicaţi în acest duel pentru liberalism, am mare încredere în dl. Stolojan şi în simţul său politic pentru că nu am simţit la el niciodată vreo decizie politică dictată de interese personale sau de grup. Ba, mai mult! În campania electorală, "cu vântul în pupă" din candidat Liberal la preşedinţie, s-a retras în condiţiile preluării candidaturii de către dl. Băsescu. A apărut ca prim-ministru în viaţa politică a ţării ca FSN-ist, dar când a ales o doctrină a ales PNL şi acum militează pentru eliberarea deciziei politice liberale de interesele de grup şi pentru formarea unei majorităţi parlamentare puternice. Stolojenizarea liberalismului e o blasfemie... Consider că nici unul, nici altul nu reprezintă liberalism. Acelaşi conţinut deformat; diferă doar ambalajul! E adevărat că ambele arată frumos! Dar ce ascund! Concret: ce poate aduce nou PLD, dacă e format din vechi!? Oferă circ mediatic, pentru că nu pot oferi CELORLALŢI pâine! Ca să reprezinţi ceva trebuie sa te comporţi ca atare. PNL nu se comportă ca liberali veritabili. Businessul liberal exclude înşelătoria, spălarea de bani şi corupţia. Grupul Stolojan-Stoica înţelege asta când preia liberalismul sub umbrela PLD. Stolojan? Liberal? O generaţie de nenorociţi care au mutilat România. Au visat "dinastii" precum Năstase şi s-au dovedit în final nişte hoţi ordinari. Până nu o să dispară pe cale naturală o să ne tot bălăcim în balcanism. Pentru mine, cel mai bun liberal este acela care serveşte, cu instrumente specifice liberalismului, mai bine România şi pe români. Până acum, şi Theodor Stolojan şi Călin Tăriceanu au avut o contribuţie importantă la începutul modernizării României. De acum înainte va fi mai bun (şi mai demn de a fi votat) acela care va ţine pe magnaţi la distanţă de decizia politică (liberalismul nu este totuşi oligarhism). În prezent, mai promiţător este Theodor Stolojan: rămâne de confirmat. Fără Theodor Stolojan la conducerea sa, PNL ar fi rămas un partid "de buzunar". Fără atragerea în Alianţă, înfăptuită tot de Stolojan, PD nu ar fi avut şansa accederii la guvernare, iar Traian Băsescu nu ar fi ajuns la Cotroceni. Ca atare, cred în opţiunile politice ale lui Theodor Stolojan şi cred că nu a spus totul. Insistenţa cu care perseverează PNL în greşeli, va face ca PLD să aibă succes şi să se impună pe scena politică. Deocamdată PNL-ul se autodistruge sub îndrumarea "înţeleaptă" a grupului Tăriceanu. Cele mai multe opinii pe internet nu sunt pentru domnul Stolojan şi PLD. Cred că e semnifactiv. Nu, domnul Stolojan şi cei ca fostul ministru Flutur nu sunt liberali autentici. Unii sunt atât de "mişcători" încât nici ei nu ştiu ce sunt cu adevarăt. Socot că s-a produs un atentat asupra PNL. Formarea PLD este şi un fel de autoextirpare din rândul liberalilor a celor care nu au fost liberali autentici. Cu o excepţie enigmatică: Valeriu Stoica! Nu aş putea în nici un caz să votez PLD. O să faceţi o supă politică omogenă împreuna cu PD şi PSD. Omogenă şi fără gust. Nimeni nu reprezintă liberalismul la fel cum nu este reprezentată nici social democraţia. Toate partidele o denumire şi o doctrină de faţadă. Toate certurile şi dezbinările din cadrul partidelor sunt cauzate din cauza conflictelor ce apar în cadrul grupurilor de interese. Fiecare partid este dominat de un grup care are anumite interese economice (caste). Altfel nu îmi explic de ce e aşa mare lupta pentru nişte posturi care sunt "bugetare", adică de la sine înţeles prost plătite în cadrul ministerelor. Care e logica să te baţi pentru un post oficial prost plătit? Se duc acolo pentru binele cetăţeanului? Nu cred. După 1990 principala doctrină politică a fost îmbogăţirea prin orice mijloace. Sub acest aspect diferenta dintre PNL şi PLD este minimă; unii aplică această doctrină, iar ceilalţi promit o variantă îmbunătăţită. Domnul Tăriceanu, în calitate de preşedinte PNL şi premier nu a susţinut suficient de convingător legile anticorupţie. A uitat că pentru binele ţării numirile în funcţii de înaltă răspundere se fac pe bază de competenţă şi nu pentru a servi interese de grup. Cel mai compromiţător mesaj transmis electoratului a fost excluderea din partid a celor care au devenit incomozi tocmai prin aplicarea liberalismului. Nu uitaţi că Stolojan luptă pentru o anumită idee. Crearea unui puternic partid format din Liberali şi Democraţi. PLD este începutul. Dacă va reuşi, Partidul Liberal Democrat va fi întotdeauna formaţiunea politică de dreapta care va duce Romania spre progres. Pericolul care ne paşte e să revina PSD la guvernare împreună cu "soluţiile imorale" ce stau la pândă (PC, PIN, UDMR,PRM, etc). Cred că denumirea "Partidul Democrat-Liberal" era mai potrivită, pentru a exprima mai bine apropierea de PD. Că noul partid nu are o doctrină politică, puţin contează. Decât să aibă una pe care să n-o respecte, mai bine fără...Noul partid va avea succes, dar nu într-un timp foarte scurt. Dacă reprezintă liberalismul în România? Dar ce, PNL îl reprezintă? Dovada stă în caracterul dictatorial al conducerii. Stolojan susţine că apără liberalismul în Romania. În urmă cu câţiva ani apăra fesenismul şi pe Iliescu, iar mai înainte interesele lui Ceauşescu. După '90 securistii şi foştii nomenklaturişti au acaparat toate poziţiile de pe scena politică românească, în special PNL cu rezultatele ştiute. PLD este o farsă securistă de prost gust. Lucrurile vor evolua cam aşa. În două luni PD iese de la guvernare, reproşând PNL imposibilitatea coabitării. PNL pentru a nu contabiliza eşecuri şi nemulţumiri populare va cere alegeri anticipate. PLD va fi preferat de PD ca aliat în viitoarele alegeri care vor fi cele mai violente şi murdare din ultimii 17 ani. Va exista o campanie bine orchestrată pentru discreditarea PNL-Tăriceanu. PD şi PNL vor câştiga alegerile şi în foarte scurt timp se vor uni sub denumirea de PND reprezentand cea mai puternică forţă de dreapta. Cine e mai liberal: un om care a descoperit liberalismul cu câţiva ani în urmă şi a depus un efort vizibil pentru întărirea PNL? Sau unul provenit dintr-o familie veche de liberali, care se foloseşte de emblema PNL pentru a-şi păstra funcţia, fără să vadă sau să-i pese că prin acţiunile lui duce PNL la groapă? Grea decizie! O întrebare ajutătoare: Cât de ţărănist a fost Ion Diaconescu când a decis să rămână în fruntea PNŢCD până după ce acesta a ieşit din parlament? Zâmbetul victorios al Monei Muscă spune ceva - despre politicienii noştri, despre noi, în general. Chiar dacă ne întrebam, uluiţi, cum este posibil aşa ceva? Abia "născut" noul partid PLD pune, deja, condiţii şi această insolenţă are o rădăcină istorică cunoscută. Liberal Democrat este din punct de vedere filologic un pleonasm, iar din punct de vedere politic un neoplasm, deoarece conţine o otravă care ucide, aceea a dezbinării naţionale, tocmai în cel mai nepotrivit moment al istoriei naţionale. Acest lucru reiese chiar din limbajul incorect folosit "noi suntem, noi trebe să, sau noi tre' să, să iasă", în loc de "noi trebuie, noi suntem", etc. Eu am numit această variantă ca pe un idiom turcano-bourean ca reprezentativ al grupului.Bibi Costinescu, Râmnicu Vâlcea, pensionar De ce oare noi românii vedem numai răul? De ce oare în politică vedem numai hoţi? Dacă acest om, Theodor Stolojan vrea să facă un bine acestei ţări? Cum spunea de curând un sondaj că de ce românii sunt rău văzuţi în Occident , păi în primul rând din cauza noastră pentru că ne vorbim de rău unii pe alţii. Încă mă miră că oameni care pot sa scrie atât de corect gramatical pot crede în poveştile cu cinstea şi justeţea unui partid politic în România anilor 2000! Din punctul ăsta de vedere, trăim încă în preistorie. Cred că lui Tăriceanu i-ar sta mai bine sa fie bussinesman. A dovedit-o că-i bun gospodar şi "chiverniseşte" bine guvernul. Dar ca politician trebuie să ramână Stolojan. Cred că odată cu Stolojan se va cristaliza "dreapta" din România şi pentru scena politică a României va fi un plus mare. Este cert că liberalii au şansa de afi primul partid reformat după ultimele alegeri. Atacurile furibunde a partidelor concurente demonstrează groaza acestora de a se confrunta cu o dreaptă puternică, reformată şi unită (PLD+PD), în caz de reuşită a PLD. Succesul PLD depinde de calitatea oamenilor racolaţi dar există pericolul unor înfiltrări, mai târziu destabilizatoare sau compromiţătoare. Cred în liberalismul mai de calitate, cum cred şi în calitatea celor care au înfiinţat PLD. Sper ca această platformă sa fie de fapt o reuşită în a schimba actuala conducere a PNL-ului şi să asistăm din nou la un un partid puternic liberal, care să se numească PNL şi să includă şi Platforma Liberală. Cred că soluţia în România e liberalismul şi nu un partid popular. Succes liberalismului românesc! Fără a fi mare analist politic îţi poţi da seama de un lucru clar: PLD-ul în frunte cu Stolojan şi Flutur e creaţia lui Băsescu pentru distrugerea PNL-ului. Şi asta nu că ar deranja prea mult PNL-ul, dar toate funcţiile trebuie să fie controlate de un singur om: Băsescu! Ne întoarcem la dictatură? Asistăm la a doua decimare, organizată, a partidelor istorice. Prima a fost după 1944. În cea de a doua s-a început cu PNŢCD-ul când era la guvernare şi acum cu PNL-ul aşijderea. Cu adevăratul PSD a fost mai simplu, l-a cumpărat actualul PSD cu tot cu firmă. Deşi metodele diferă beneficiarii sunt aceiaşi - comuniştii, securiştii, turnătorii. Interesante şi relevante multe comentarii de mai jos. Susţinătorii PLD-ului, ca şi PLD-iştii de altfel, sunt „animaţi de o aprigă luptă de clasă”, ca în anii '50, împotriva exploatatorului Patriciu. Partidul Liberal Democrat în curs de constituire se doreşte a fi o alternativă în cadrul Alianţei DA în vederea relansării activităţii de guvernare fără PNL. Polul liberal democrat se doreşte a fi format din PD + PLD + PNŢCD + alte partide de dreapta. Succesul alianţei va depinde de evoluţia polului social liberal format din PC+PSD+PNL. Liberalismul autentic poate fi demonstrat de platformele politice comparative între PLD si PNL. Succes aliantelor! Chiar dacă acum se face o ruptură în PNL, imaginea lui Stolojan (care totuşi nu mai este cel de altă dată) ar putea atrage şi membri din alte zone politice, astfel că la viitoarele alegeri s-ar putea să vedem o guvernare a unei coaliţii de 3 partide: PD, PLD şi PNL, cu ponderea chiar în această ordine. Pentru că la un moment dat gruparea Tăriceanu va fi obligată să ia act de existenţa noului partid şi chiar să colaboreze cu acesta. Din punctul meu de vedere liberalismul tradiţional de la origine şi până la sfârşitul războiului în 1945 nu-l reprezintă nimeni, nici domnul Tăriceanu, avid de putere şi îmbogăţire prin mijloace mai puţin ortodoxe şi nici domnul Stolojan, supus altora fără nici o jenă. Ambele grupări sunt groparul liberalismului în România şi e păcat. Succesul noului Partid Liberal Democrat va fi dependent de ofilirea actualei opoziţii care şi ea se zbate între a fi sau a nu fi. Nu mă îndoiesc de faptul că noul Partid Liberal Democrat are toate şansele de succes având în vedere că debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea PNL pare un lucru dificil de realizat. Mergând pe această logică, e clar că preocuparea noii formaţiuni politice nu va fi atât reprezentarea liberalismului, cât atragerea de membri ai PNL, care să-l aducă pe Tăriceanu în situaţia de a fi şef al unui partid slabit. Contextul politic actual este favorizant deoarece îi poate aduce pe platformişti la guvernare, în locul Partidului Conservator. Domnul Stolojan a dezamăgit odată pe români, pozând în om bolnav. Stimate domn Stolojan lăsaţi-i pe alţii. Partidul Liberal Democrat va câştiga nu numai datorită aderenţei mai mari a lui Stolojan, ci din cauza conducerii PNL care de la început nu a privit serios problema. Liberalismul în România este reprezentat de Theodor Stolojan şi de PLD. Tăriceanu nu reprezinta pe liberali, ci pe el însuţi, iar PNL este partidul-interes, în care intră doar petroliberalii. Nu sunt prea sigur dacă PNL reprezinta bine liberalismul în România, însă sunt absolut convins că Stolojan reprezintă esenţa FSN-ului din România post-decembristă. El e întruchiparea foştilor securişti din aripa tânără preschimbaţi în Democraţi, Social Democraţi, care acum tânjesc la numele de Liberal Democraţi, şi care de fapt reprezintă o oligarhie mult mai periculoasă decât orice pretins petro-liberalism. Cât succes va avea PLD, depinde de platforma pe care o va prezenta, de credibilitatea lor şi de alianţele ce le va face. Dacă reprezinta liberalismul? Cine ştie azi dintre politicienii nostri, ce este de fapt liberalismul? Luaţi-i pe rând, nici unul dintre ei nu reprezintă valori liberale; ei sunt tot atat de liberali pe cât de "conservator" este Dan Voiculescu. E prematur acum să ne pronunţăm asupra acestui subiect. Nu cred că are rost să existe 2 partide liberale în Romania. În final vor fuziona din nou. Stolojan cred că se bucură de foarte multă simpatie. Dacă el reprezintă sau nu mai bine liberalismul la noi e treaba analiştilor politici care se pricep la asemenea doctrine. Iar dacă românii îl susţin pe el ca reprezentant al unui partid liberal din România asta înseamnă că implicit (poate fără a şti) susţin şi recunosc forma de liberalism a partidului lui. Asta contează în ultimă instanţă. Să aibă câştig de cauză şi succes. Dacă ar fi fondat un partid care se chema altfel, nu cred că ar fi avut mai puţin sprijin. PNL este un partid istoric, cu o ideologie liberală bine definită, care reprezintă liberalismul românesc tradiţional. Deşi există şi în PNL interese neavenite, ca şi în alte formaţiuni politice, el rămâne partidul liberal original. Din start, chiar denumirea noului partid (aşa-zis Liberal-Democrat) este suspectă. Dl. Stolojan, pe care îl respect ca om, s-a dovedit a fi, din păcate, un cameleon politic şi a făcut un deserviciu liberalismului în România prin această mişcare. Faptul că "petroliberalismul" macină PNL-ul este o cetitudine. Problema este cu ce vine PLD ca alternativă. Deci va depinde în mare parte de cum evoluează PLD, dar, într-o mai mică măsură şi de cum evoluează PNL, deoarece românii adesea aleg un partid nu atât pentru ce este, cât pentru faptul că reprezintă pentru ei "răul cel mai mic" (românul nu votează ca să iasă partidul X, ci ca să nu iasă partidul Y). Se pare că deja noul partid are aderenţi printre oameni. Cred totuşi că nici un partid liberal nu reprezintă de fapt liberalismul. Liberalismul, social-democraţia şi care or mai fi, sunt simple etichete pe care partidele şi le lipesc pentru că dau bine la electorat şi în faţa Europei. Partidele româneşti sunt simple găşti cu ramificaţii clientelare până în ultimul sat care îşi dispută puterea în vederea răsplătirii acestei clientele. Noul Partid Liberal Democrat are toate şansele să crească dacă prin manevre politicianiste va reuşi să înşface câteva din demnităţile statului sau avantaje pentru aderenţi. Şi sunt semne că va fi sprijinit în acest sens. Apreciez pe iniţiatorii Partidului Liberal Democrat şi cred că fac parte dintre cei mulţi. Sper, din toată inima, ca acest hibrid să nu aibă succes! Stolojan nu are nimic de-a face cu liberalismul. A fost cel mai slab prim ministru. A confiscat valuta (îşi mai aminteşte cineva?). Multă lume din popor îl iubeşte pentru că în vremea lui nu s-a întîmplat nimic! A fost o perioadă de stagnare, de mare întîrziere, care ne mai costă şi acum! Iar astăzi face jocurile lui Băsescu. Este intolerabil ca acest fesenist de viţă veche să contribuie acum la distrugerea PNL! Stolojan - nomina odiosa... PNL-ul reprezintă liberalismul. Noua formaţiune politică a lui Stolojan va fuziona cu PD-ul, şi a fost creată doar pentru a permite migraţia de la PNL la PD. Liberalismul, ca şi alte curente politice, este bine reprezentat de cinste pentru omul obişnuit din România. PLD ar putea reprezenta mai bine liberalismul decât actualul PNL controlat de grupul de interese ne-elucidat Patriciu. Cred că va avea succes mai mare decât Partidul Naţional Liberal, care de ceva timp este în cădere liberă. La căderea PNL-ului au contribut pe rând Patriciu, Tăriceanu, Orban şi alţii apropiaţi lor, care s-au evidenţiat fie prin afaceri dubioase sau mari orgolii, care într-o alianţă sunt fatale. Sper ca noul Partid Liberal Democrat să reprezinte mai bine liberalismul în Romania. În situl uzurpatorilor epigoni al partidelor istorice se mai adaugă o odraslă a Securităţii care va aduce mai multă dezorientare printre alegători. Vom avea de ales între pseudo-conservatori, pseud-liberali, pseudo-social-democraţi şi pseudo-naţionalişti, toţi fripturişti. Nimeni din cei de mai sus nu reprezintă liberalismul sau social democraţia şi nici un curent politic. În fapt s-a reuşit distrugerea ideilor şi a partidelor istorice. Vor avea soarta tuturor trădătorilor, vor fi ignoraţi de toată lumea; ruşine pentru amatorismul lor politic! Din păcate nici o tabără nu reprezintă mai bine liberalismul atâta timp cât îi "mână-n luptă" interesele personale şi înverşunarea fără precedent. Cu toţii s-au lăsat duşi de val spre dezamăgirea electoratului care a crezut şi poate mai crede în ideea de liberalism. Succesul noului Partid Liberal Democrat constă în victoria celor din opoziţie. Păacat că ideea de liberalism a fost compromisă mulţi ani de acum încolo la fel ca şi cea de naţional-ţărănism. Păcat de jertfa înaintaşilor lor . | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||